Motorola Moto G4 Plus review: voor de stock-Android-fan

Motorola heeft ons de voorbije drie jaren weten te bekoren met zijn Moto G-smartphone. Hoe de grotere, dit keer door Lenovo gemaakte, Moto G4 Plus ons bevalt, en waarom je hem zou moeten kopen, gaan we je vertellen in deze review.

Toen Motorola door Google werd overgenomen kende het bedrijf een aantal veranderingen, en dit vooral bij de mobiele-divisie. Resultaat was dat Motorola in 2013 met een reeks aan interessante smartphones op de markt kwam, waarvan er één toestel met kop en schouders bovenuit stak. Ik heb het natuurlijk over de Motorola Moto G.

Lenovo Moto G4 Plus review

Zelf ben ik nog altijd de trotse eigenaar van een, nu kapotte, eerste generatie Moto G-smartphone. Toen de smartphone op de markt kwam, was ik er zo van onder de indruk dat ik zelfs mijn iPhone 4 ervoor had weggedaan. Van deze beslissing heb ik nooit spijt gehad. Met de Moto G zorgde Motorola voor een revolutie in het midsegment van de smartphone markt. Voor de smartphone kwam, waren de meeste toestellen rond de €200 helemaal niet zo interessant. Nadat de Moto G op de markt verscheen, veranderde dit.

Met de Moto G zorgde Motorola voor een revolutie

Quasi geen enkele andere smartphone had toen de Moto G op de markt kwam evenveel te bieden aan een even aantrekkelijk prijskaartje. Maar niet alleen intern had de smartphone veel te bieden. Ook de software waarop het toestel liep trok veel aandacht omdat het een bijna stock-versie van Android was.

Gaan we twee jaar vooruit, en we komen aan bij de derde generatie Moto G. Ondertussen is Motorola trouwens niet meer in bezit van Google, maar wel van Lenovo.

Zelfs na drie jaar een bijna onveranderd recept te volgen, weet Motorola nog altijd een geweldig toestel af te leveren. En een goed toestel verdient natuurlijk een tien in onze review.

Nu, bijna een jaar later, is Lenovo terug met een iets andere Moto G dan we voorbije jaren hebben gezien. Je hebt nu niet alleen een Lenovo Moto G4, er is nu ook een Lenovo Moto G4 Plus. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de Moto G4 Plus niet een grotere variant van de Moto G4. Beide zijn zelfs even groot. De verschillen tussen beide toestellen zitten intern, en dan vooral op het gebied van camera’s verschillen ze van elkaar.

Ten minste, dit is in Nederland het geval. In andere delen van de wereld zul je de Moto G4 Plus kunnen kopen met verschillende hoeveelheden aan opslagcapaciteit en werkgeheugen, waardoor de toestellen dus ook verschillen. Maar de specificaties van de Moto G4 Plus die we in Nederland en België kennen zijn nog altijd wel degelijk. In de smartphone zit een 5,5-inch full-HD scherm, een Snapdragon 617-octacoreprocessor met 2GB werkgeheugen en 16GB intern geheugen, een 5-megapixel selfiecamera, 16-megapixel achtercamera met laser om te focussen en een 3000mAh batterij.

Lenovo Moto G4 Plus review

Dit alles is veelbelovend. Maar of de Moto G4 Plus desondanks zijn veelbelovende specificaties zijn hogere prijskaartje waard is, dat gaan we je vertellen in deze review.

Specificaties van de Motorola Moto G4 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2016
 • Draait op Android 6.0
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 617
 • octacore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Adreno 405
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Motorola leverde met zijn Moto G smartphone telkens een toestel af dat voorzien was van een eenvoudig ontwerp met een aantal typische kenmerken. Deze ontwerpstijl bleef bij de vorige Moto G zelfs na de overname door Lenovo aangehouden. Dit jaar echter merk je toch wel meer de aanwezigheid van Lenovo op in het ontwerp van de Moto G4 Plus.

Je merkt de aanwezigheid van Lenovo op in het ontwerp van de Moto G4 Play

Ten minste, je merkt dat Motorola het voor het zeggen heeft betreffende het ontwerp van zijn smartphones. Niet dat de Moto G4 Plus er nu slecht uitziet, er zijn gewoon een aantal puntjes die beter hadden gemogen.

Omdat de Moto G4 Play groter is dan zijn voorganger, is het toestel minder ‘dik. Hierdoor ziet de smartphone er onmiddelijk iets beter en vooral duurder uit. Een leuke verbetering dus. Achteraan de smartphone heb je nog altijd een verwijderbare, plastic achterkant. Lenovo heeft de achterkant een textuur gegeven die wel een beetje lijkt op een stofje. Samen met een dun rubberen laagje zorgt dit ervoor dat de Moto G4 Play stevig in de hand ligt.

Lenovo Moto G4 Plus review

Je hebt nog altijd een verwijderbare, plastic achterkant

Wat mij vooral opviel aan deze verwijderbare achterkant is dat wanneer hij bevestigd was op het toestel, je hem nergens kon voelen kraken. Iets waar ik zeer gelukkig mee was. Verder vind je in kuiltje in de achterkant nog altijd het Motorola-logo. Dit kuiltje is zodanig geplaatst dat wanneer je het toestel vasthoudt, je je vinger er automatisch inlegt.

Een niet zo beste verandering is de camerasensor. Lenovo heeft er namelijk voor gekozen deze een klein beetje uit het ontwerp te laten komen. En als we eerlijk zijn vinden we dit niet zo’n goede beslissing. Je kunt nog altijd zonder problemen een berichtje sturen terwijl de smartphone op tafel ligt. Als je naar de achterkant kijkt zul je merken waarom we er niet echt voor te vinden zijn.

Doordat alle componenten in één langwerpige sensor zitten, ziet de sensor er een beetje goedkoop uit. Dat hij uit het ontwerp steekt helpt hier niet bij. Maar misschien is dit eerder persoonlijke. Hoe dan ook, het is maar een detail.

Lenovo Moto G4 Plus review

De Moto G4 Play is niet waterdicht

Een iets groter minpunt is dat de Moto G4 Play niet waterdicht is, iets wat de Moto G 2015 wel was. Niet dat de smartphone door het ontbreken van deze functie onbruikbaar is. Het was gewoon een leuk extraatje die sommige gebruikers zullen missen.

Rondom het toestel zit een aluminium rand met de typische Motorola-vormgeving. Hiermee bedoelen we dat je bovenaan een iets dikkere rand hebt. Dit is zo gemaakt om ervoor te zorgen dat de poort voor je headset helemaal in de rand zit. Eveneens zorgt het ervoor dat de smartphone er iets zachter uitziet.

Voor het eerst in een Moto G-smartphone, zit er een vingerafdrukscanner in het toestel. Dit is zeker een positieve evolutie. Dankzij de sensor kun je makkelijk je smartphone beveiligen. Bovendien is de sensor ook gewoon snel en accuraat te noemen.

In de Moto G4 Plus zit een vingerafdrukscanner

Lenovo Moto G4 Plus review

Mooi valt de sensor wel niet te noemen. De reden dat ik dit zeg is omdat de sensor veel te klein is in verhouding met de rest van het toestel. Hierdoor ziet de smartphone er onmiddelijk veel goedkoper en (vooral) Chinezer uit. Bovendien heb ik mij er meer dan eens kwaad gemaakt dat de vingerafdrukscanner niet gebruikt kan worden als thuisknop.

De vingerafdrukscanner kan niet gebruikt worden als thuisknop

Dit is een probleem omdat de sensor geplaatst is waar je normaal een thuisknop terugvindt. Dus Lenovo, als je dit leest, zorg alsjeblieft voor een update waarin je de vingerafdrukscanner kan instellen om ook te functioneren als thuisknop.

Boven de, lelijke, vingerafdrukscanner vind je het 5,5-inch grote full HD-ips scherm van de Moto G4 Plus. Rondom dit scherm zitten niet al te dikke randen, wat de vormgeving van de smartphone positief beïnvloed. Mede hierdoor is de smartphone nog redelijk compact.

Lenovo Moto G4 Plus review

Je ziet geen pixels op het scherm

Omdat het scherm voorzien is van een full HD-resolutie, zie je er geen enkele pixel op wat mij al onmiddellijk gelukkig maakt. Waar ik ook helemaal blij van word is de kleurenweergave, deze worden accuraat weergegeven en zwarte tinten zijn lekker diep. De kijkhoeken en helderheid van het scherm zijn prima. Ook in direct zonlicht kun je alles nog makkelijk aflezen van het scherm.

Wat wel een beetje jammer is, is dat de Moto G4 Play niet voorzien is van een amoled-scherm. Vooral omdat Motorola een functie heeft ingebouwd die notificaties op een zwart scherm toont wanneer het toestel in stand-by staat. Wanneer je de notificaties wil zien, licht dus heel het scherm op. Gelukkig is het ontbreken van een amoled-scherm geen groot problem. Omdat je deze functie hebt, zit er geen notificatie-ledje in de Moto G4 Plus.

Lenovo Moto G4 Plus review

Lenovo Moto G4 Plus reviewBoven het scherm, vind je de enige speaker die de smartphone rijk is. Hoewel de speaker redelijk klein is, wordt audio er wel mooi door weergegeven. Iets wat mij direct opviel is dat de speaker van de Moto G4 Play heel luid kan staan zonder audio te misvormen. Lenovo heeft zijn Moto G4 Play voorzien van een van de betere speakers die je in een smartphone in deze prijsklasse kunt terugvinden.

De speaker van de Moto G4 Play kan heel luid staan

Inter zit er een Snapdragon 617-octacoreprocessor met 2GB werkgeheugen en 16GB intern geheugen in de smartphone. Dit interne geheugen is eveneens uitbreidbaar met een micro sd-kaartje, en dit zonder de dual-sim mogelijkheid te verliezen.

Voor dagelijkse taken is de Moto G4 Play krachtig genoeg. Alles verloopt dan soepel en zonder enige hapering. Gebruik je het toestel iets intensiever, dan ga je vaker een hapering opmerken. Ook tijdens het multitasken tussen verschillende applicaties heeft de Moto G4 Plus het moeilijk, en zeker wanneer deze applicaties iets zwaarder zijn.

Gebruik je het toestel iets intensiever, dan ga je vaker een hapering opmerken

Jammer, maar het is nu eenmaal zo. Voor de beste prestaties moet je dus niet bij de Lenovo Moto G4 Plus zijn. Maar voor een gemiddelde gebruiker zullen de prestaties goed genoeg zijn. Het is enkel wanneer je iets meer dan gemiddelde eisen hebt, dat de Moto G4 Plus hier waarschijnlijk niet aan zal voldoen.

Batterijprestaties zonder het gebruik van mobiele data zijn goed. Met gemiddeld tot zwaar gebruik kun je dan tot 3uur aan screen-on tijd uit het toestel halen. Als je je mobiele data wel veel gebruikt, en je dus bijna heel de dag je mobiele netwerkverbinding aanhoudt zoals ik, dan voldoet de batterij in de Moto G4 Play niet. De accu in het toestel loopt dan heel snel leeg.

Met mobiele data aan loopt de batterij leeg

Hierdoor was het niet uitzonderlijk dat ik de smartphone tegen 17uur terug aan de lader moest hangen na er ongeveer 2uur screen-on tijd uit te halen. Als de batterij leeg is en je hebt de meegeleverde (of een andere krachtige lader) in de buurt, kun je de smartphone snel opladen. Dit compenseert dus wel een beetje de ondermaatse prestaties.

Op nfc na zijn alle verbindingsmogelijkeheden aanwezig in de smartphone. Het bereik en de belkwaliteit van het toestel zitten helemaal goed. Met het toestel kun je ook met een 5GHz-netwerk verbinden, wat ik toch wel een aangename verrassing vond.

Al van het begin af aan is de software een van de grootste troeven van de Lenovo Moto G4 Plus reviewMoto G-smartphones. De Moto G4 Play is hier, gelukkig, geen uitzondering op. Het toestel loopt op een bijna stock-versie van Android Marshmallow.

Het toestel loopt op een bijna stock-versie van Android Marshmallow

Dit houdt in dat alles eruit ziet zoals Google het wil. Een skin is niet aanwezig, en de meegeleverde applicaties zijn beperkt gehouden tot een fm-radio, help app en de moto-applicatie. Deze laatste applicatie maakt het mogelijk om met een aantal bewegingen een functie te activeren of notificaties weer te geven wanneer het scherm uitstaat.

Deze gebaren zijn een hamerbeweging om de zaklamp te activeren en een dubbele polsbeweging met de smartphone maken om de camera-applicatie te openen. Dit klinkt niet zo geweldig, maar het is wel leuk en handig.

Vervolgens heb je bij de software van de Moto G4 Play het gevoel dat je een Nexus-smartphone gebruikt. Twee pluspunten hiervan zijn dat je sneller updates kunt krijgen en ook dat het toestel heel soepel loopt op de software.

Zelfs na drie jaar blijven we dus fan van de software waarvan iedere Moto G-smartphone tot nu is voorzien. Hopelijk is dit een strategie die Lenovo in de toekomst zal blijven handhaven.

Lenovo Moto G4 Plus reviewVoor de selfieliefhebbers heeft Lenovo de smartphone voorzien van een 5-megepixel selfiecamera. Met deze camera kun je degelijke selfies nemen die je zonder problemen kunt delen op sociale media en met je vrienden. Kleuren en details worden er gewoon mooi in weergegeven.

De Moto G4 Plus is voorzien van een 16-megapixel sterke schieter

Achteraan hebben ze bij Lenovo gekozen voor iets meer kracht. De Moto G4 Plus is namelijk voorzien van een 16-megapixel sterke schieter met laser-focus en dual-tone flash (een betere camera dan die van de Moto G4 dus). Dankzij de laser kun je snel focussen. Zelfs in mindere lichtomstandigheden blijft focussen heerlijk snel gaan.

Lenovo Moto G4 Plus review

Foto’s genomen in goede lichtomstandigheden zien er goed uit. Kleuren worden mooi en accuraat weergegeven, terwijl er een degelijke hoeveelheid aan details wordt weergegeven.

Foto’s genomen in goede lichtomstandigheden zien er goed uit

Lenovo Moto G4 Plus review

Wanneer de lichtomstandigheden iets minder zijn merk je vlug op dat de Moto G4 Plus niet de camera heeft van alle smartphones. Details worden dan namelijk niet altijd goed weergegeven en ook zal je vlug ruis opmerken. Het ontbreken van optische beeldstabilisatie in de sensor helpt hier niet bij.

Lenovo Moto G4 Plus review

Voor zijn prijs is de Moto G4 Plus is voorzien van een degelijke camera. Je kunt er makkelijk mooie foto’s mee nemen wat toch wel het belangrijkste is voor een smartphone in deze prijsklasse.

Filmen doe je in maximaal full-HD en de geschoten beelden zien er goed uit. Ze zijn niet heel stabiel, maar kleuren en details worden mooi weergegeven. Mocht je willen kun je ook in slow-motion filmen al kan dit wel maar in een resolutie van maximaal 540p.

Dat Lenovo de camera-applicatie van Motorola een beetje onder handen heeft genomen zie ik als iets positiefs. Vanaf nu kun je namelijk tikken om te focussen zonder dat je een foto neemt, net zoals bij iedere andere normale smartphone al kon. Ook biedt de applicatie nu een manuele modus, maar blijft hij wel nog altijd overzichtelijk en makkelijk in gebruik.

Lenovo levert met zijn Moto G4 Plus een interessante smartphone af, dat staat vast. Maar even interessant als zijn voorgangers zou ik het toestel niet durven noemen. De prijs van de Moto G is altijd één van zijn sterkste punten geweest, tot nu dan toch.

Lenovo Moto G4 Plus review

De Moto G4 Plus heeft nauwelijks meer te bieden dan de Moto G4

Als je meer wil, zal je er ook bijna altijd meer voor moeten betalen. Zo is het nu eenmaal. Maar het ding bij de Moto G4 Plus is dat het toestel nauwelijks meer te bieden heeft dan de Moto G4 die goedkoper is. Het enige verschil is de achtercamera en de vingerafdrukscanner. En dit is nu eenmaal geen prijsverschil van €40 waard. Zeker omdat €40 in deze prijsklasse toch wel wat is. Tel €50 bovenop de prijs van de Moto G4 Plus en je kunt al een veel betere OnePlus Two bezitten. Dit bewijst hoe doorslaggevend een prijsverschil van €40 kan zijn.

Zorgt de prijs ervoor dat de smartphone het kopen niet waard is? Absoluut niet! Lenovo heeft met zijn Moto G4 Plus zeker een interessant toestel afgeleverd. Zo is de smartphone voorzien van een degelijk ontwerp, en wanneer je de vingerafdrukscanner er even niet bij rekent ziet het toestel er zelfs goed uit.

Lenovo heeft met zijn Moto G4 Plus zeker een interessant toestel afgeleverd

En hoewel ik de achtercamera er helemaal niet goed vind uitzien, ben ik wel te spreken over de foto’s die je ermee kunt nemen. Verder is de software één van de grootste troeven van het toestel, en ook de speaker zal je helemaal wegblazen.

Maar de smartphone heeft ook wel een aantal minpunten. Zo zal iemand die frequent een mobiel netwerk gebruikt niet tevreden zijn met de batterijprestaties. Als je vaak iets zwaardere applicaties gebruikt of tussen veel applicaties multitaskt, zal het toestel je waarschijnlijk ook niet helemaal tevreden stellen. Haperingen zijn nu eenmaal iets waarmee je zult moeten leren leven als je een Moto G4 Plus koopt. Maar nogmaals, de prestaties zijn wel goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker.

Lenovo Moto G4 Plus review

Kort samengevat: als je erover denkt een Moto G4 Plus te kopen, lekker doen joh! Ben je op zoek naar een niet te duur toestel dat op een bijna stock-versie van Android loopt, en neem je graag mooie foto’s, dan is deze smartphone een goede optie. Toch iets krapper bij kas? Overweeg dan zeker de Moto G4 aangezien dit toestel op de achtercamera na hetzelfde heeft te bieden als de Moto G4 Plus voor minder geld.

Mocht dit je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing: zelf zou ik eerder gaan voor de Moto G4. Maar zou ik er spijt van hebben als ik toch voor de G4 Plus ga? Nee, dat niet.

Voor een videoreview van het toestel kun je hier terecht.

Onze review score
Pluspunten
 • Software
 • Voelt stevig aan
 • Snelle vingerafdrukscanner
 • Goede speaker
 • Prima camera's
 • Vingerafdrukscanner
Minpunten
 • Batterijprestaties zijn niet top
 • Soms haperingen
 • Lelijke voorkant
 • Prijs is aan de hoge kant

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters