Motorola Moto Z review: Modulariteit is top, maar komt met nadelen

“Smartphones zien er tegenwoordig allemaal hetzelfde uit, ze doen hetzelfde en fabrikanten durven niet meer te innoveren”: dit zijn argumenten die meerdere smartphone-fanaten gebruiken. Hoewel ik het hier niet volledig mee eens ben, moet ik wel toegeven dat de smartphone-industrie een aantal jaren geleden op een geheel andere manier innoveerde dan ze hedendaags doet. Tot voor kort leek het alsof iedere nieuwe generatie smartphone wel weer een technisch-nieuwtje te bieden had.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Vandaag de dag is dit veel minder, wat logisch is. De technologie die gebruikt wordt in smartphones is zodanig snel geëvolueerd dat we nu al zo ver zijn dat de nieuwe innovaties nauwelijks worden opgemerkt. Zo is een processor bijvoorbeeld nu niet meer twee keer zo snel, maar wel 10% sneller dan de vorige.

Het punt van concurreren met specificaties zijn we (voorbij) ondertussen voorbij gestreefd. Ook software is tegenwoordig niet meer zo belangrijk: iOS en Android hebben ongeveer hetzelfde te bieden qua apps en functionaliteit. De enige strijd die op dit gebied zal gevoerd worden in de toekomst is de strijd omtrent AI.

Maar soms komt een (niet zo) bekende smartphone-fabrikant met een nieuwe kijk op hoe smartphones eruit moeten zien: modulair. Lenovo is, net zoals LG, één van deze fabrikanten. En waar de G5 bijna volledig de mist in ging, doet Lenovo het met zijn modulaire smartphone(s) het op het eerste zicht wel iets beter.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

De smartphone waarover ik het heb is natuurlijk de Lenovo Motorola Moto Z (niet te verwarren met de goedkopere Moto Z Play die eveneens modulair is). Niet alleen is het Lenovo’s eerste echte modulaire smartphone, ook globaal gezien is de Moto Z hier de eerste. Want hoewel je wel modules aan de LG G5 kunt hangen, is de keuze heel beperkt. Eveneens moet je de smartphone eerst uitschakelen alvorens je de modules eraan kunt hangen. Beide zijn niet van toepassing in het geval van de Moto Z.

Onmiddellijk na de aankondiging van deze smartphone waren er reeds meerdere accessoires beschikbaar en kondigde Lenovo aan dat er nog meer modules onderweg waren. Deze modules kun je dan zonder de Moto Z uit te schakelen aan de smartphone hangen.

Buiten modulair zijn, is de Moto Z ook een rasechte high-end smartphone. Er zit namelijk een krachtige snapdragon 820-quadcoreprocessor gekoppeld aan 4GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen in dat je kunt uitbreiden. Vooraan het toestel zit er een groots 5,5-inch quad-HD amoled scherm. Iets minder groots is de 2600mAh accu in de smartphone. Foto’s neem je met een 5-megapixel selfiecamera en 13-megapixel achtercamera.

Hoe dit alles samenvalt en of de Lenovo Moto Z een modulaire smartphone is die ook echt je geld waard is kom je te weten in deze review.

Specificaties van de Motorola Moto Z
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • quadcore-processor op 21.5GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5.5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Je hebt dunne smartphones en dan heb je nog flinterdunne smartphones. De Moto Z behoort tot de twee categorie. Met zijn dikte van slechts 5.2mm is het toestel niet alleen op papier heel erg dun, in werkelijkheid is hij dit ook. Wanneer je hem naast een iPhone 7 legt doet hij deze smartphone zelfs dik lijken! Al is niet alles rozengeur en maneschijn. Zo brengt een dunne smartphone een aantal minpunten met zich mee, waaronder minder ruimte voor de accu. Maar erger is dat de camerasensor heel ver uit het ontwerp steekt.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

De camerasensor steekt ver uit het ontwerp uit

Lenovo heeft dus een beetje vals gespeeld betreffende de dikte van zijn Moto Z. Een groot nadeel aan de ver uitstekende camerasensor aan de achterzijde is dat de Moto Z daardoor moeilijk bruikbaar is op een oppervlak. Wanneer je een plastic-achtermodule aan de smartphone hangt is dit probleem wel verholpen. De Motorola-dimpel aan de achterzijde van de smartphone heeft plaatsgemaakt voor een eenvoudig Moto-logo.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Een ander probleem dat je enkel zal kunnen oplossen met een case is de vingerafdrukgevoeligheid van de Moto Z. Lenovo heeft ervoor gekozen de Moto Z een achterkant te geven die gemaakt is uit metaal en glas. Hoewel de combinatie van beide materialen niet synoniem staat voor vingerafdrukken, is dit bij de Moto Z wel het geval. Jammer. Desalniettemin ziet de achterkant van de Moto Z er subliem uit

De achterkant van de Moto Z ziet er subliem uit

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Niet alleen ziet de Moto Z er subliem uit, hij voelt zo ook aan. Want hoewel de smartphone zo dun is, voelt hij toch stevig aan in de hand. Dit is grotendeels te danken aan de matte aluminium randen die de smartphone rijk is. Iets minder mooi is dat het aluminium aan de onderkant rond de usb c-poort plaats moet maken voor zwart plastic. Het ziet er niet slecht uit, het had alleen beter gekund.

Wat eveneens beter had gemogen is de plaatsing van de powerknop en volumeknoppen. De powerknop staat namelijk net iets te laag en de volumeknoppen net iets te hoog. Door deze niet zo optimale plaatsing heb ik het meermaals voorgehad dat ik mijn volume zat aan te passen in plaats van mijn Moto Z aan of uit te zetten.

Omdat de Moto Z zodanig dun is, was er geen ruimte over in de smartphone voor een 3.5mm-jack. Dit betekent dus dat je je headset waarschijnlijk niet kunt gebruiker zonder adapter. Wil je muziek luisteren via je Moto Z moet je dus oftewel een adapter, usb-C headset of draadloze headset hebben. Ook brengt dit met zich mee dat je je Moto Z niet (met kabel) kunt opladen en tegelijk naar muziek luisteren (via een bedrade headset).

Persoonlijk vind ik dit niet zo’n groot probleem: ook bij de Apple iPhone 7 stoort dit me niet zo. Je kunt de adapter makkelijk aan je vaste headset hangen (hij klikt stevig vast) en dan is het probleem al bijna volledig opgelost. Hetzelfde geldt wanneer je een draadloze headset zou kopen. Al kan ik me goed genoeg voorstellen dat er verschillende mensen zijn die hier anders over denken. Maar zelfs al ben je er tegen, de Moto Z en iPhone 7 zullen lang niet de enige smartphones zijn die deze trend adopteren. Er komen binnenkort gegarandeerd meer smartphones aan die geen headphone-jack meer zullen hebben.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Bovenaan de aluminium rand is er plaats voor een micro-sd kaartje en (in ons geval) twee simkaartjes. Vooraan vind je een glazen afwerking terug met onder de afgrijselijke vingerafdrukscanner het moto-logo. De reden dat ik de vingerafdrukscanner zo afgrijselijk vind is omdat hij niet in verhouding lijkt te zijn met de rest van het toestel (het is eenzelfde vingerafdrukscanner als dat we terugvinden op de Moto G4 Play). Nog niet gesproken over hoe goedkoop de vingerafdrukscanner eruit ziet.

Gelukkig voor Lenovo is de vingerafdrukscanner wel razendsnel

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Gelukkig voor Lenovo is de vingerafdrukscanner wel razendsnel. Wanneer je je vinger erop legt is de smartphone bijna onmiddellijk ontgrendeld en het gebeurt nauwelijks dat je vingerafdruk niet herkend wordt. Goed gedaan Lenovo! Ook kun je de knop nu gebruiken om je Moto Z mee in standby te zetten: dit doe je door als je toestel aan staat de knop kort in te drukken. Wat wel nog niet mogelijk is, is om de knop als thuisknop te gebruiken. De reden dat ik dit zie als minpunt is omdat de vingerafdrukscanner zodanig geplaatst is dat het lijkt op een thuisknop, maar dit is dus niet het geval. Hopelijk voegt Lenovo de functie binnenkort toe doormiddel van een update. Voor nu blijft het dus nog even wennen dat je in plaats van uit een app te gaan je smartphone in standby zet.

Op de zwarte variant van de Moto Z is het iets minder duidelijk, maar wanneer je een beetje moeite doet kun je makkelijk vier sensoren zien zitten onder het glazen paneeltje aan de voorzijde van de smartphone. Eén in iedere hoek. Lenovo heeft de sensoren deze plaatsing gegeven om zo een aantal functies mogelijk te maken waaronder het registeren van wanneer je je hand over het scherm beweegt om dan je notificaties te tonen.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

De randen rondom het scherm van de smartphone zijn wel aanwezig, maar niet al te dik wat maakt dat de smartphone net iets handzamer is voor mensen met iets kleinere handen. Ter vergelijking: de Moto Z is een klein beetje kleiner dan de Apple iPhone 7 Plus.

In Nederland en België kun je, net zoals voorgaande jaren, geen beroep doen op de Moto Mods dienst van Motorola / Lenovo. Wat dit betekent is dat je je Moto-smartphone niet helemaal kunt personaliseren en je de Moto Z enkel kunt kopen in het wit of zwart. Wel kun je natuurlijk verschillende soorten Moto Mods kopen die je aan je smartphone kunt bevestigen om je smartphone zo te personaliseren.

Hoewel het zeker geen groot minpunt is, wil ik wel even vermelden dat de Moto z niet waterdicht is. Je kunt hem dus best niet in het water laten vallen.

Begin dit jaar kondigde Lenovo niet alleen zijn modulaire Moto Z-smartphone aan, het bedrijf kondigde natuurlijk ook bijhorende modules aan voor deze smartphone. Of hoe Lenovo ze noemt: Moto Mods.

MotoMods

Moto Mods zijn modules die je los kunt kopen om ze daarna aan je Moto Z-smartphone te bevestigen. Dit proces is heel makkelijk en gebeurt met behulp van magneten aan de achterzijde van de Moto Z en je Moto Mod. Deze magneten zorgen er eveneens voor dat de Moto Mods stevig aan je smartphone blijft hangen. Om een Mod te bevestigen moet je de Mod (min of meer juist uitgelijnd) tegen de achterkant van je Moto Z houden. Daarna is de Mod bevestigd en neemt de software van de Moto Z het over.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Ook wanneer je een speaker als Mod hebt gekocht moet je deze enkel bevestigen aan de achterzijde om deze te laten werken. Na dit te doen zal je onmiddellijk muziek via deze speaker kunnen afspelen. Lekker handig, toch?!

Er zijn reeds een aantal Moto Mods beschikbaar waaronder een speaker mod, camera mod, batterij mod en zelfs een Moto Mod die je Moto Z omtovert in een projector.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Het enige grote nadeel aan de Moto Mods is dat ze wel prijzig zijn. Je betaalt namelijk makkelijk meer dan €100 voor een enkele mod. Mocht je een Moto Mod kopen en volgend jaar willen gaan voor de opvolger van de Moto Z, dan is dit geen probleem. Lenovo heeft beloofd dat de huidige Moto Mods nog zeker drie generaties zullen meegaan.

Mocht je een Moto Mod aan je smartphone gehangen hebben waarvan je instellingen zou moeten aanpassen dan kun je dit doen in de standaard geïnstalleerde Moto Mod-applicatie.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Hoewel we geen Moto Mod hebben gekregen die ook echt functionaliteit aan de Moto Z toevoegt kunnen we ons niet uitspreken over hoe de Mods werken met de Moto Z. Maar kijkende naar onze korte ervaring met de Mods en de Moto Z tijdens de IFA en reviews van anderen lijken de Moto Mods wel goed te werken.

Wat we wel kunnen zeggen is dat de Moto Mods, ook al lijkt het niet zo, lekker stevig vasthangen aan de Moto Z. Wanneer je je Moto Z met module in je broekzak zou steken zal de mod dus niet loskomen van je toestel.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z reviewNet zoals op iedere andere smartphone vind je op de Moto Z ook een scherm terug. In het geval van deze smartphone is het een 5,5-inch quad-HD amoled-scherm. Niets bijzonder dus zou je denken. En dit klopt. Het scherm heeft geen bijzonder hoge resolutie, noch wordt alles op het scherm extra scherp of goed weergegeven. Het scherm in de Moto Z is gewoon goed: kleuren worden dankzij het amoled diep en goed weergegeven. Ook is het scherm zelfs in vol zonlicht nog altijd goed leesbaar.

Qua specificaties op papier is de Lenovo Moto Z zeker niet slecht te noemen. In de smartphone zit namelijk een krachtig Snapdragon 820-quadcore processor gekoppeld aan maar liefst 4GB werkgeheugen. Heb je niet echt een idee wat dit alles wil zeggen? Geen probleem, onthoud dan gewoon dat de Moto Z snel is en zware taken geen enkel probleem vormen voor het toestel. Alles wat je met de smartphone doet gaat soepel, zelfs wanneer je multitaskt tussen verschillende zware applicaties.

De batterijprestaties hadden wel iets beter gemogen. Met gemiddeld gebruik kun je wel net de dag doorkomen op één laadbeurt. Maar ga je er ook maar een beetje over, dan zul je je Moto Z ergens tegen het midden van je dag aan de lader moeten hangen. Voor mij als zware gebruiker was het dan ook niet mogelijk om de dag door te komen op slechts één laadbeurt.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Er is een simpele reden voor de niet zo geweldige batterijprestaties van de Moto Z: de batterij in de Moto Z is te klein. In de smartphone zit namelijk slechts een 2600mAh kleine accu. Op zich presteert de smartphone dus wel goed op deze kleine batterij, maar Lenovo had er beter voor gekozen de Moto Z net iets dikker te maken om er zo een grotere accu in te steken.Gelukkig kun je de smartphone wel snel terug opladen met of zonder kabel.

Omdat de smartphone zo dun is was er ook geen ruimte voor een speaker in de rand van het toestel. In plaats daarvan heeft Lenovo ervoor gekozen de speaker van de Moto Z in te bouwen in de speaker aan de voorzijde van de smartphone die je gebruikt om iemand te bellen.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Het is zeker niet de beste speaker die je ooit in een smartphone zult vinden. Maar voor zo nu en dan eens naar muziek te luisteren of een video op youtube te kijken is de speaker goed genoeg. Hij kan redelijk luid staan en misvormt audio niet heel erg hard. Zelfs niet wanneer het volume op het maximum staat.

Sinds iets langer dan een jaar behoort Motorola niet meer tot Google, maar wel tot Lenovo. Na de overdacht van Motorola zijn er hier en daar wel wat grondige veranderingen doorgevoerd, maar iets waar niets aan veranderd is is de software die je terugvindt op de Moto-smartphones.

Lenovo heeft er dus voor gekozen de Moto Z uit te rusten met een bijna stock-versie van Android. Om iets preciezer te zijn, een bijna stock-versie van Android 6.0.1 Marshmallow. Normaal gezien zal de smartphone binnenkort ook een update naar Android 7.0 Nougat krijgen. Waneer deze eraan komt kunnen we niet zeggen.

Lenovo zijn keuze om de software van zijn Moto-smartphones stock te houden, was een goede keuze.

Wat we wel kunnen zeggen is dat de software van de Moto Z geweldig is. Lenovo zijn keuze om de software van zijn Moto-smartphones stock te houden een goede keuze was. Niet alleen loopt de Moto Z door zijn stock-software heel erg soepel. Het ziet er gewoon ook heel net en overzichtelijk uit.

Lenovo zijn keuze om de software van zijn Moto-smartphones stock te houden, was een goede keuze

Alle Google applicaties zijns standaard geïnstalleerd. Net zoals een handvol applicaties van Motorola / Lenovo zelf, waaronder een eigen camera-applicatie. Ook meegeleverd op het toestel is de Moto-app. Deze applicatie, die we reeds kennen van de Moto X-smartphones, voegt een aantal handige functies toe aan de software van de Moto Z. Zo zorgt de applicatie ervoor dat wanneer je een melding hebt en je met je hand over het scherm van de Moto Z zweeft of de smartphone oppakt, het scherm gedeeltelijk aan gaat maar enkel je de tijd en je notificaties laat zijn.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Omdat de Moto Z is uitgerust met een amoled-scherm werkt de functie volledig naar behoren. Ook is er een functie ingebouwd die het mogelijk maakt om de Google Now stem-zoekfunctie altijd te activeren door een bepaalde zin luidop te zeggen. Deze zin kan eender welke zin zijn en kun je dus helemaal zelf kiezen.

Deze functie werkt naar behoren. Het is bij ons niet gebeurt dat onze Moto Z reageerde op de stem van iemand anders die dezelfde trigger-zin uitsprak Ook zijn er een aantal bewegingen ingebouwd zodanig dat wanneer je twee keer achter elkaar een hamer-beweging doet met de Moto Z de zaklantaarn aan of uit gaat. Wanneer je twee keer een polsdraaiing doet moet de Moto Z in je hand zal de camera-applicatie geopend worden. Zeker handig als je het ons vraagt, vooral omdat de functie goed werkt.

Een belangrijk punt van een high-endsmartphono is natuurlijk zijn camera. In het geval van de Moto Z, en de meeste andere smartphones, zijn dit er twee. Eentje aan de voorzijde van de smartphone en eentje aan de achterzijde van het toestel.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z reviewDe selfiecamera van de Moto Z is 5-megapixel sterk en eveneens voorzien van een flitsertje waardoor je zelfs in het donker nog een selfie kunt nemen. De kwaliteit van een in het donker genomen selfie met flits is natuurlijk niet geweldig, maar het kan ermee door. Neem je een selfie in iets betere lichtomstandigheden, dan zal deze een mooie hoeveelheid aan details bevatten en zullen kleuren accuraat worden weergegeven.


Achteraan de smartphone zit een op papier krachtige sensor. En op zich is de 13-megpixel sterke camera van de Moto Z dit ook wel, al is het verre van de beste camera die je momenteel in een smartphone kunt vinden. Foto’s genomen met de smartphone zien er zeker goed uit: kleuren worden mooi en accuraat weergegeven, er zit niet snel ruis in genomen foto’s en details worden voor het gros van de tijd wel degelijk weergegeven. Maar het zou nog net iets beter kunnen. Zeker in mindere lichtomstandigheden.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Wanneer je namelijk in een mindere lichtomstandigheid een foto wil nemen met de Moto Z, dan zul je niet alleen langer moeten wachten tijdens het nemen van de foto (de smartphone neemt meerdere foto’s na elkaar om zo een betere foto uit alle genomen foto’s te halen). Je zult ook snel ruis opmerken, wat jammer is.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Kort samengevat: vergelijk je de camera van de Moto Z met de camera van andere vlaggenschepen, dan zul je merken dat hij een klein beetje moet onderdoen. Doe je dit niet en kijk je gewoon naar de foto’s die ‘uit’ het toestel komen: dan zal de camera van de Moto Z je zeker wel kunnen bekoren. Het is zeker geen slechte camera die je terugvindt in de Moto Z, er zijn simpelweg een aantal smartphones met een betere achtercamera.

Alles bij elkaar genomen levert Lenovo met zijn Moto Z wel een interessante smartphone af. Het toestel is voorzien van een prachtig ontwerp en is eveneens modulair (in een zeker zin). Ook zijn de prestaties helemaal goed en is de software bijna perfect.

All About Phones Lenovo Motorola Moto Z review

Het enige wat beter had gemogen zijn de batterijprestaties en prestaties van de achtercamera van de smartphone. En zelfs dit zijn geen grote minpunten.

Het enige wat beter had gemogen zijn de batterijprestaties

Zouden we je de Lenovo Moto Z dus aanraden? Ja! Al moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Zo is de smartphone desondanks zijn modules qua software voor sommigen een beetje saai. Het is stock Android met een aantal handige extra functies, maar niets bijzonder. Ook mag je niet vergeten dat je zonder adapter niet lager via je reguliere headset naar muziek kunt luisteren met de Moto Z.

Heb je met wat hierboven staat geen enkel probleem, dan zien we geen enkele reden waarom we je zouden tegenhouden een Moto Z te kopen. We moedigen je zelfs aan om een Moto Z te gaan kopen, zeker als je van stock-android houd. Ben je dus op zoek naar een nieuwe smartphone en valt de Moto Z met zijn prijskaartje van €599 binnen je budget? Neem dan eens een kijkje naar het toestel, de smartphone is zeker het overwegen waard.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig ontwerp
 • Krachtig
 • Scherp scherm
 • Snelle vingerafrdrukscanner
 • Mooie software
Minpunten
 • Geen headphone-jack
 • Vingerafdrukgevoelig
 • Moto Mods zijn prijzig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters