Lenovo P2 review: batterijkoning

Een degelijke phablet met een amoledscherm, een gigantische batterij én een nette prijs. Dat is wat de Lenovo P2 belooft te zijn. In deze Lenovo P2 review bekijken we of de smartphone dat kan waarmaken.

Lenovo P2 design

Bij de naam Lenovo zul je waarschijnlijk niet direct aan smartphones denken. Je kent het merk waarschijnlijk van laptops en misschien tablets, maar dat is zeker niet de enige tak van sport waar Lenovo actief is. Ook in de smartphonemarkt is de Chinese tech-gigant goed vertegenwoordigd. Motorola is tegenwoordig onderdeel van Lenovo en ook onder eigen merk maakt Lenovo al jaren smartphones. Alleen waren die tot voor kort niet in Nederland verkrijgbaar. Deze zomer kwam daar met de release van de Lenovo K5 verandering in en inmiddels heeft Lenovo een vrij diverse lijn van smartphones op de Nederlandse markt staan. Bovenaan de pikorde staat de bijzondere Phab 2 Pro die met zijn Project Tango-ondersteuning een kleine niche vult. De meest geavanceerde ‘normale’ smartphone van Lenovo is het onderwerp van de review van vandaag: de Lenovo P2. Dat is een telefoon die met zijn prijs van net geen €300 middenin het middensegment valt.

De accu heeft met 5100mAh de hoogste capaciteit op de Nederlandse smartphonemarkt

De Lenovo P2 is de opvolger van de in Nederland nooit verschenen P1. Net als zijn voorganger is de meest bijzondere feature van deze smartphone zijn accu, die met een capaciteit van 5100mAh de grootste op de Nederlandse smartphonemarkt is. Bovendien heeft de P2 een zuinige Snapdragon 625-processor die ervoor zorgt dat de batterij ook nog eens relatief beperkt belast wordt. Die combinatie moet zorgen voor een fenomenaal uithoudingsvermogen. Een ander opvallend onderdeel van de P2 is zijn amoledscherm: los van de smartphones van Samsung zijn er maar weinig betaalbare toestellen met zo’n display te vinden. Ook daar heeft deze Lenovo P2 dus een streepje voor.

Los van die twee bepalende features is de Lenovo P2 redelijk standaard voor een middensegmenter. De Snapdragon 625-chipset heeft 8 processorkernen en klokt 2GHz; het werkgeheugen van de telefoon is met 4GB lekker groot en de smartphone kan met twee simkaarten overweg. De camera’s hebben een resolutie van 13 en 5 megapixel en onder het 5,5-inch full HD-scherm zit een vingerafdrukscanner. Het ontwerp van de Lenovo P2 is van metaal en ziet er verder redelijk anoniem uit. Hoe de smartphone onder de streep presteert zal ik in deze Lenovo P2 review voor je uitzoeken.

Specificaties van de Lenovo P2
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 625
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 506
Scherm
 • 5.5" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Het ontwerp van de Lenovo P2 is bepaald niet spannend, maar ook zeker niet verkeerd. Van voren doet hij een beetje denken aan een Samsung Galaxy S II (voor wie ‘m nog kent) met zijn rechthoekige homeknop en vrij kleine afrondingen. De achterkant is gelukkig een stuk netter dan die van Samsung’s oude topmodel en is van mooi mat aluminium. Boven en onder zitten twee plastic kapjes om mobiele signalen door te laten, die netjes afgewerkt zijn. De telefoon voelt stevig aan en de afwerking van alle knopjes is goed. De achterkant is een beetje aan de gladde kant misschien, maar daar valt goed mee te leven.

Ondanks hun goede afwerking zorgen de knopjes trouwens toch voor een klein probleem: vooral de volumeknop wordt nogal makkelijk per ongeluk ingedrukt. Ik het meerdere keren gehad dat het toestel in mijn zak zat en de muziek opeens harder of zachter ging. Dat is een beetje irritant. Aan de linker zijkant zit een schakelaartje dat de extreme energiebesparingsmodus van de telefoon aan kan zetten. Wat daar het nut van is, is mij werkelijk een raadsel. Zeker gezien dit misschien wel de smartphone met de beste accuduur op de markt is. De functie van de schakelaar veranderen kan niet. Nou zit het knopje niet in de weg, maar als je toch een knopje toevoegt kun je hem maar beter voor iets nuttigs inzetten zou ik denken.

De homeknop doet ook dienst als vingerafdrukscanner en werkt prima en snel

De homeknop onder het scherm doet ook dienst als vingerafdrukscanner, die prima en snel werkt. Vreemd genoeg wordt hij niet geflankeerd door een terug- en multitaskknop, waardoor de Lenovo P2 standaard ook on-screen knoppen heeft. Daar heeft Lenovo wel een oplossing voor bedacht die je in het menu kunt aanzetten. Daarvoor moet je goed zoeken: de optie heet ‘bewegingen van vingerafdrukapparaat’ en zit onder het kopje ‘systeemknop’ in het instellingenmenu. Een nogal beroerde vertaling van een optie die waarschijnlijk in het engels al niet erg handig benoemd was. Hoe dan ook: de functie zelf is wel handig. Hij zorgt ervoor dat de homeknop de functies van alledrie de functietoetsen krijgt. Home door hem in te drukken, terug door erop te tikken en multitasken door je vinger er even op te leggen zonder hem in te drukken. Het is even wennen, maar als je eraan gewend bent is het best handig.

Het scherm in de Lenovo P2 is een amoled-exemplaar en dat alleen al is een reden om blij te worden. Het gaat om een 5,5 inch groot full HD-scherm dat – net als de meeste amoledschermen – gebruik maakt van de PenTile-matrix. Dat betekent dat er minder subpixels per pixel zijn en dat betekent weer dat het scherm wat minder scherp overkomt dan de resolutie doet vermoeden. Dat zie je wel als je goed kijkt, maar het stoort niet echt.

De kleuren zijn levendig en mooi, het contrast is heel hoog

Dat is ook meteen het enige kleine minpuntje aan dit scherm, want verder ziet het er gewoon erg netjes uit. De kleuren zijn levendig en mooi zoals je van een amoledscherm mag verwachten en het contrast is heel hoog omdat zwarte pixels echt uitstaan. De witbalans van het scherm is ook prima, hoewel het net iets minder blauw had mogen zijn. Het scherm scoort mede daardoor net niet zo goed als dat van toestellen als Samsung’s Galaxy S6 en S7 en de Huawei Nexus 6P, maar dat is ook niet zo vreemd voor deze prijs. En voor krap €300 is het zeker een van de betere schermen die je in een smartphone kunt vinden.

De Lenovo P2 is uitgerust met een Snapdragon 625-processor van Qualcomm. Dat is een achtkernige 2GHz-processor die als grote voordeel heeft dat hij erg zuinig is. Daarover hieronder meer. Gelukkig gaat die zuinigheid niet ten koste van de prestaties: die zijn ook zeker acceptabel. Zeker gekoppeld aan de ruime 4GB werkgeheugen die deze Lenovo P2 heeft is het ruim voldoende voor een snelle dagelijkse werking. Vooruit; met het opstarten van zware apps moet de P2 soms wel even een beetje nadenken en ook browsen over het internet gaat niet altijd even snel. Maar dat is ook niet zo verwonderlijk gezien de prijs van €300 van dit toestel. Voor normaal gebruik is de telefoon gewoon ruim krachtig genoeg en daar gaat het uiteindelijk om.

Maar het grote voordeel van de processor is dus niet zo zeer zijn snelheid, maar zijn geringe energieverbruik. Dat heeft te maken met de kleine transistoren in de processor, waardoor er weinig energieverlies optreedt. Als je dan ook nog eens bedenkt dat deze Lenovo P2 de grootste batterij op de Nederlandse smartphonemarkt heeft, kan dat eigenlijk maar één ding betekenen: een fenomenale batterijduur. De 5100mAh-batterij heeft genoeg power voor twee dagen intensief gebruik. Zelf kwam ik zelfs drie dagen met de Lenovo P2 door, en daarbij heb ik me zeker niet ingehouden. De screen-on-time gedurende die drie dagen kwam ongeveer rond de 11 uur uit. Ik kan me voorstellen dat je als lichte gebruiker dit toestel nauwelijks meer dan één keer per week hoeft op te laden. De batterij van de Lenovo P2 is kortom een erg groot pluspunt van het toestel.

Ik kwam met de P2 zelfs drie dagen door, en heb me zeker niet ingehouden

Overigens heeft die lange batterijduur ook te maken met een stevig management van achtergrond-apps. Dat kan weleens irritant zijn; het zorgt er bijvoorbeeld voor dat WhatsAppjes en emailtjes soms pas binnengehaald worden als je het scherm aanzet.

Op netwerkvlak scoort de P2 zoals je mag verwachten. Ik heb tijdens mijn testperiode geen problemen gehad met het bereik of de verbindingskwaliteit. De smartphone ondersteunt NFC, 4G én kan met twee simkaarten overweg. Prima dus.

De software van de Lenovo P2 is typisch Chinees. Dat wil zeggen: veel opties, redelijk drukke en kleurrijke graphics en in dit geval soms beroerde vertalingen. Dat laatste kom je vooral in de extra instellingen van Lenovo tegen en maakt het instellingenmenu er niet overzichtelijker op. Dubbelklikken op een volumeknop voor het maken van een foto vanuit slaapstand heet ‘snel vastmaken’ en een optioneel zwevend knopje dat een extra menuutje met snelkoppelingen oproept als je erop tikt gaat door het leven als ‘brede aanraking’. Tsja…

De software is gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow en of het toestel in Nederland ooit een update naar Android Nougat zal zien blijft gissen. Het goede nieuws is trouwens dat Lenovo niet zoveel aan de menustructuur van Android heeft gesleuteld in deze P2, wat onder andere betekent dat het toestel gewoon een hoofdmenu heeft.

De software is typisch Chinees

Ook de eerder genoemde uitgebreide mogelijkheden in de software zijn positief. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat bepaalde apps niet meer op de achtergrond mogen werken en kun je een ‘veilige zone’ maken waar je bepaalde apps en gegevens kunt afschermen. Het leukste vind ik nog wel de functie ‘dubbele apps’ die het mogelijk maakt om twee accounts voor bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook in te stellen. Dat kan bij Huawei ook in de Emotion UI 5.0, maar Lenovo doet het uitgebreider en geeft je keuze tussen veel meer apps.

De meegeleverde software op de P2 is acceptabel. Lenovo levert wel een aantal overbodige apps mee, maar het is niet zo dat de telefoon zodra je hem uit de doos haalt al helemaal vol staat. Voor extra apps kun je natuurlijk in de Play Store terecht.

Al met al kent de software van de Lenovo P2 zijn goede en slechte kanten. De uitgebreide opties zijn fijn, maar de matige vertalingen en drukke grafische elementen had ik liever beter gezien. En enige zekerheid over een update naar Android 7.0 Nougat zou natuurlijk prettig geweest zijn.

Op multimediavlak maakt Lenovo gebruik van de software van Google. Dat betekent dat je Google Foto’s hebt als galerij en Google Play Music als muziekspeler. Wat Lenovo heeft toegevoegd is een FM radio, wat een goede zaak is wat mij betreft. De speaker van de P2 zit aan de onderkant en is goed, maar niet bijzonder.

Lenovo P2 camerasampleDatzelfde geldt eigenlijk voor de camera. De 13-megapixelcamera maakt aardig goede plaatjes, maar daar houdt het ook mee op. Foto’s hadden net wat scherper gekund en de dynamische range is niet perfect. De kleuren zijn wat groenig en een beetje saai, maar wel goed genoeg. Als het niet te donker is hebben de foto’s redelijk veel details. Als het donkerder wordt gaat de kwaliteit wel snel achteruit; dat is duidelijk niet het sterkste punt van de Lenovo P2. Foto’s worden dan een beetje donker en zijn redelijk snel bewogen.

De 13-megapixelcamera maakt aardig goede plaatjes, maar daar houdt het ook mee op

Selfies schiet de P2 in 5 megapixel. Die zijn acceptabel, maar de kleuren zijn een beetje inconsistent en door de relatief lage resolutie zijn er niet zoveel details in de selfies te zien. Filmen kan het toestel in Full HD-resolutie en eventueel met softwarematige beeldstabilisatie. Net als voor de foto’s geldt voor de filmpjes dat ze niet zo’n hoge dynamische range hebben, maar wel ruim voldoende scoren.

Een degelijke phablet met een amoledscherm, een gigantische batterij én een nette prijs. In de inleiding van deze Lenovo P2 review gaf ik al aan dat de smartphone op papier erg sterk is. Die sterke specificaties vertalen zich gelukkig door naar de praktijk en maken deze Lenovo een van de beste smartphones in zijn klasse. De telefoon scoort op de meeste vlakken precies zoals je mag verwachten van een smartphone van €300, maar overtreft die verwachtingen ook op een aantal punten. De belangrijkste daarvan is natuurlijk de batterij. Met zijn 5100mAh-accu is de Lenovo P2 de eerste telefoon in tijden die ik gebruikt heb en niet elke dag aan de lader hoef te hangen; dat is een groot pluspunt. Ook het amoledscherm presteert beter dan de schermen van veel concurrenten. Het werkgeheugen van 4GB zorgt ervoor dat je lekker wat reserve hebt, dat is fijn.

Amoledscherm, gigantische batterij én een nette prijs

Echt grote nadelen heeft de Lenovo P2 niet. Het grootste minpunt is de software. Die ziet er niet heel mooi uit, is slecht vertaald en resulteert met zijn agressieve batterijmanagement voor dat notificaties soms laat doorkomen. Bovendien is een update naar Android Nougat een groot vraagteken. Maar zelfs de software heeft zo zijn goede kanten en is zeker niet heel slecht. Verder is de P2 niet de krachtigste telefoon in zijn klasse en is het ontwerp een beetje saai, maar dat heeft er meer mee te maken dat er gewoon een aantal erg sterke alternatieven zijn en niet dat de P2 nou slecht scoort.

Lenovo maakt kortom een erg goed debuut in het middensegment

Lenovo maakt met de P2 kortom een erg goed debuut in het middensegment. Voor iedereen die veel om de batterijduur van zijn telefoon geeft is dit een no-brainer. En zelfs als dat je niet zoveel uitmaakt is de Lenovo P2 voor zijn prijs een van de beste opties. De telefoon verdient wat mij betreft dan ook een dikke 9; de software is het enige dat hem nog scheidt van een perfecte score.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi amoledscherm
 • Gigantische batterij
 • Dualsim
 • Veel werkgeheugen
Minpunten
 • Matige software

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters