LG BL40

De BL40 is het nieuwste paradepaartje van de New Chocolate-serie van LG. Het langwerpige aparaatje valt meteen op als je hem ziet. Het scherm met de 21:9-verhouding is uniek voor een telefoon. De vraag is of de lange en dunne formfactor van de BL40 prettig is. All About Phones zocht het uit, en bekeek ook de rest van de telefoon.

LG BL40 review

 

Wie de LG BL40 voor het eerst ziet zal meteen de vorm van het scherm opvallen. Het is bijzonder breed met zijn 21:9-verhouding. Het 4,0 inch grote scherm is dan ook meteen het belangrijkste selling point van het toestel. Dat is ook te zien aan hoe LG het toestel in de markt zet. De telefoonfabrikant focust zich vooral op de voordelen die het grote en brede scherm met zich meebrengt. LG claimt dat browsen op het brede scherm voordelen biedt omdat de gehele breedte van een website er op past, en daarbij ook nog goed te bekijken is. Met het zogenaamde “dual screen UI” springt de fabrikant ook nog eens handig in op het brede scherm. Door verschillende zaken softwarematig in twee verschillende schermen te zitten moet de gebruikerservaring verbeterd worden.

De nieuwste telefoon in de New Chocolate-serie heeft ook LG’s eigen S-class-interface meegekregen. Met een prijs van meer dan 400 Euro is de BL40 allesbehalve goedkoop voor een toestel dat op een proprietary besturingssysteem draait. De prijs zal waarschijnlijk onder meer gerechtvaardigd worden door het unieke selling point wat LG met het met glas bedekte brede scherm heeft.

Het is meteen duidelijk dat LG met de BL40 een uniek toestel in handen heeft. Geen enkele fabrikant heeft tot nu toe een telefoon met een dergelijk breed scherm op de markt gezet. De vraag is of het een gimmick is, of dat het daadwerkelijk voordelen biedt bij het gebruiken van het toestel. LG zelf noemt het in ieder geval “the shape of the future”. All About Phones zoekt uit of er daadwerkelijk toekomstmuziek in de BL40 zit.

Algemene gegevens
Merk LG
Type BL40
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem S-class
Schermafmeting 4,0″
Schermtype TFT
Schermresolutie 800×345 pixels
Aantal kleuren 16M
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM72xx, 528MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 1,1GB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 6 uur
Standby-tijd 400 uur
Accu 1000mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wifi 802.11 b/g
GPS Aanwezig
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5,0MP, autofocus, LED flash
Videocamera Ja
Radio Ja
Audio MP3/WAV/eAAC+
Videospeler MP4/DivX/XviD/H.263
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s 3D image gallery, Document viewer, Organiser, TV out,

LG BL40 review

De doos waarin de BL40 zit is rechthoekig. Dit is niet verwonderlijk, vanwege de lengte van het toestel. Voor en achterop de doos zien we een plaatje van de telefoon. De buitenkant van de doos is glad en strak afgewerkt in een zwarte kleur. Het is een verpakking die je zou verwachten bij een duur high-endtoestel, waar we de BL40 toch wel onder mogen scharen. Als we de bovenste laag van de doos verwijderen blijft een kale zwarte doos over waar de woorden “New Chocolate” en “BL40” op staan. De verpakking is magnetisch afgesloten en is zo hard als de kaft van een boek. Wederom is dit weer erg netjes afgewerkt. De verpakking van de BL40 maakt hiermee een zeer goede indruk. Als het toestel even goed is kan het al bijna niet meer stuk.

Na het openen van de magnetische verzegeling zien we de telefoon liggen, welke vanwege de lengte maar op één manier in de doos kan liggen. De BL40 ligt ingebed op een schuimrubberen bedje. Hieronder vinden we nog de in-ear-oordopjes die LG bijlevert, de oplader en de gebruikershandleiding met een klein cd’tje. De oordopjes zien er goedkoop uit, en zijn tevens in het wit, waardoor ze totaal niet bij de geheel zwarte telefoon en verpakking passen.

De oplader is eigenlijk een USB naar stroomnet-adapter. In de oplader kan een USB naar mini-USB-stekker gestopt worden. Hierdoor heb je eigenlijk een USB-kabel en stroomnetadapter in één. Mocht je je telefoon op de computer aan willen sluiten hoef je alleen maar de kabel uit de stroomnetadapter te halen en hem dan in een vrije USB-poort op de computer te stoppen. Dit heeft als voordeel dat er dan maar één kabel gebruikt hoeft te worden voor de telefoon. Het nadeel is dat je bij het opladen vast zit aan het relatief lage voltage en amperage dat bij het USB-protocol hoort, waardoor het opladen sneller zou hebben gekund.

Het eerste wat opvalt als er naar het design van de BL40 gekeken wordt is de langwerpigheid van het toestel. Door het scherm met 21:9-verhouding is de BL40 bijzonder breed. Alhoewel niet iedereen deze formfactor zal kunnen waarderen, is het niet storend in het gebruik. Ondanks de breedte is het toestel in de lengte bijzonder dun, en is ook de dikte behoorlijk beperkt gebleven. Dit ondanks het feit dat scherm met 4,0 inch relatief groot is.

De afwerking is bijzonder strak. Het gebruikte materiaal is hard plastic, en de telefoon is relatief zwaar, wat ervoor zorgt dat de telefoon zeer degelijk aanvoelt. Op het eerste oog lijkt de BL40 perfect vlak. Op de voorkant is het scherm perfect in het toestel verzonken, en zijn er geen knopjes te vinden. Het enige wat we zien is het LG-logo. Daarnaast is het qua kleur voornamelijk zwart wat we zien, op wat enkel rood boven- en onderop na. Daarnaast loopt er nog een zilveren streep over de zijkanten van de telefoon, waar bovendien enkele knopjes in verwerkt zitten. Kijkend naar het toestel lijkt het allemaal een geheel, en ook als je met je vingers over het telefoonoppervlak voelt, lijkt het redelijk vlak afgewerkt.

LG BL40 review

 

LG BL40 review

 

LG BL40 review

 

Op de bovenkant van het toestel zien we een rode kleur die mooi bij de rest van het zwarte toestel past. Daarnaast zit er een 3,5mm-audio-aansluiting waarmee je je eigen oordopjes in de telefoon kunt pluggen. Ook zit er een klein knopje waarmee het toestel aan en uit te zetten is, en waarmee het vergrendeld kan worden. De onderkant is eveneens rood afgewerkt, maar heeft geen knopjes of andere aansluitingen.

Aan de zijkanten vinden we wel knopjes. Eentje kan gebruikt worden om snel een foto te nemen, en een andere is voor multimedia en fungeert als play/pause-knop. Ook zitten er volumeknoppen op de zijkant van de telefoon, waardoor je de meeste multimedia-functies direct kunt bedienen zonder het scherm te hoeven gebruiken. Eigenlijk ontbreekt er alleen nog een vorige/volgende-knop. Alle andere zaken zullen via het scherm bediend moeten worden.

Op de achterkant zien we de lens voor de camera. Daarbij zit ook de LED-flash die bij weinig licht voor acceptabele foto’s moet zorgen. Er valt te lezen dat het om een 5Mp-camera gaat. Verder zien we niets anders dan het LG-logo op de achterkant, wat het geheel vrij strak afgewerkt doet lijken.

LG BL40 review

 

LG BL40 review

 

Het scherm

We hebben al eerder opgemerkt dat het scherm een van de meest opzienbarende aspecten van de telefoon is. Het 4,0 inch grote scherm in de 21:9-verhouding bepaalt min of meer de looks van de telefoon. Het maakt de BL40 tevens tot een uniek toestel. Niet alleen is het scherm groot, het is ook nog eens van goede kwaliteit. De kleuren spatten van het scherm af, wat vooral in video’s goed naar voren komt. LG levert een demonstratievideo mee waarop duidelijk te zien is dat de BL40 het vooral van het scherm moet hebben. Bij een toestel wat zo nadrukkelijk gevormd is naar het scherm is dit natuurlijk logisch. De focus ligt nadrukkelijk op het scherm. Wie het scherm niet aanstaat zal waarschijnlijk de rest van de telefoon ook niet aaanstaan, en beter af zijn met een telefoon die een wat meer standaard vormgegeven scherm heeft.

Qua kleuren produceert het toestel dus erg mooi beeld. Het kan daarmee met de besten mee. Alhoewel er een gewoon TFT-scherm op de BL40 zit, evenaart het qua kwaliteit bijna de schermen van sommige Amoled-toestellen. Een telefoon met Amoled, zoals de Samsung Galaxy, produceert nog wel iets helderder beeld, maar de BL40 zit er niet ver achter. Het is goed mogelijk dat veel mensen het verschil tussen beide niet zal kunnen aangeven.

Niet alleen de kleuren zijn goed; ook de mate van detail is goed weergegeven. Met een resolutie van 800 bij 345 pixels heeft het toestel een vrij hoge resolutie, en ook dat is goed terug te zien in video. Video’s worden zeer scherp weergegeven. Al met al kun je met de hoge resolutie, de zeer goede kleuren en het brede scherm spreken over een bioscoop op zakformaat. Video kijken op het scherm van de BL40 is een zeer plezierige bezigheid.

LG BL40 review

 

LG BL40 review

 

De toetsen

Zoals al eerder gezegd is de BL40 bijzonder strak afgewerkt. Dat laat ook weinig ruimte voor knopjes. Er zitten echter wel een aantal op. Het blijft echter bij een aan/uit-knop die tevens gebruikt kan worden als unlocktoets, een play/pauze-knop, een camera-knop en volumetoetsen. Deze doen wat ze moeten doen, en daar valt verder weinig over te zeggen. De rest van de telefoon zal bediend moeten worden via het scherm, wat overigens geen straf is. Het brede en grote scherm leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor tekst-input via het onboard Qwerty-toetsenbord. Het toetsenbord kan uiteraard in landscape-modus gebruikt worden wat er voor zorgt dat de toetsen vrij groot en gemakkelijk aan te raken zijn. Tekst invoeren gaat hiermee redelijk snel. De BL40 beschikt daarnaast over haptic feedback, wat de gebruiker enigszins het gevoel moet geven dat de aanrakingen op het touchscreen feedback opleveren.

Alhoewel het nooit een hardwarematig toetsenbord kan evenaren is het typen op het scherm van de BL40 prima in orde. Het zeer brede scherm geeft een voordeel boven andere telefoons met een onboard Qwerty-toetsenbord.

Op de voorkant van het toestel was nog wel ruimte geweest voor wat hardwarematig toetsen. Omdat er maar weinig hardwarematige toetsen op de telefoon zitten waarmee bepaalde functies van de telefoon direct bediend kunnen worden zonder dat eerst het scherm aanhoeft, kan dit als een gemis opgevat worden. Het is echter een logische keus van LG, omdat met meer hardwarematige toetsen de strakke afwerking verloren kan gaan. Het zou echter ook mogelijk zijn geweest om touch-toetsen aan te brengen op de voorkant, bijvoorbeeld om meer multimediafuncties te kunnen bedienen zonder het scherm aan te hoeven zetten. Of de weinige hardwarematige toetsen een gemis is blijft echter een persoonlijke afweging die iedereen zelf moet maken.

LG BL40 review

 

S-Class-interface

De interface is door LG zelf ontwikkeld en is daarmee ook uniek voor de LG-telefoons. De fabrikant noemt het zelf de S-class-interface. Kenmerkend is de ronddraaiende kubus waarmee snel door verschillende delen van de telefoon gescrolled kan worden. Daarnaast zijn de verschillende functies en applicaties onderverdeeld op type waar doorheen gescrolled kan worden in de applicatielijst.

Op de telefoon vind je in totaal vier basisschermen. Op een scherm kun je je widgets plaatsen, een andere is bedoeld voor contacten, er is eentje voor de browser, en op de laatste kun je je snelkoppelingen plaatsen. Met een zijwaartse vingerbeweging kun je door de verschillende schermen heen browsen. Bovenaan het scherm wordt aangegeven waar je precies bent. Onderaan op het scherm vind je steeds dezelfde set met knoppen. Rechtsonder zit een knop welke de typische S-class-kubus opstart waarmee je tussen de vier verschillende basisschermen kunt scrollen. Je ziet daar een driedimensionele weergave van een kubus welke miniatuurweergaven van je basisschermen laat zien. Hiermee is het mogelijk om snel te kunnen zien waar je heen moet. Echter, met vier basisschermen is het net zo gemakkelijk om gewoon op het scherm zelf met een zijwaartse scrollbeweging door de verschillende schermen heen te bladeren. Het nut van de kubus kan dus betwist worden, al is het grafisch gezien een leuke toevoeging aan de telefoon.

De knop linksonder is bedoeld om effectief te kunnen multitasken. Het laat de applicaties zien die openstaan, en kan ze tevens afsluiten. Hier kun je gemakkelijk switchen tussen de applicaties die je aan het gebruiken was. Dit werkt erg doeltreffend en prettig, en is daarmee een goede toevoeging aan het toestel.

Boven de twee eerdergenoemde knopjes zit een rij met vier kleine knopjes. Deze moeten je snel toegang geven tot de basisfuncties van de telefoon. Van links naar rechts zitten er knoppen voor de bel-interface, je contacten, je berichten, en meest rechts zit de knop die je naar het applicatieoverzicht brengt.

LG BL40 review

 

LG BL40 review

 

In het applicatieoverzicht zijn de applicaties geordend op functie. De categorieën zijn communicatie, entertainment, organiser en de instellingen. In het scherm worden drie applicaties getoond. De rest van de applicaties uit een bepaalde categorie kun je bereiken door zijwaarts door een categorie heen te scrollen. Zo heb je snel het overzicht in de wirwar van applicaties, maar is het toch allemaal vrij toegankelijk. Het is ook mogelijk om alle applicaties in één grote lijst te krijgen door het scherm in landscapemodus te zetten. Dit resulteert echter in een wirwar van icoontjes op het scherm, wat het geheel niet overzichtelijker maakt.

In beide modi is het wel even nodig om te wennen aan waar alles staat. Omdat in portraitmodus niet alles in één grote lijst staat en je rijtje voor rijtje moet scrollen om je applicaties te vinden, en in landscapemodus alle icoontjes in één scherm gepropt zijn is het gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken. Zodra je eenmaal gewend bent aan wat waar staat, en waar de icoontjes voor staan werkt het vrij snel doordat de categorieën je meteen vertellen waar je moet scrollen.

Prestaties

De BL40 werkt vlot en loopt eigenlijk nooit vast. Het navigeren tussen de verschillende schermen, de applicaties en de S-classkubus gaat redelijk soepel. Toch zijn de overgangen niet echt vloeiend. Je hoeft niet lang te wachten totdat het toestel reageert op je aanwijzingen, maar echt snappy voelt het ook niet aan. Als dit toestel het uithangbord moet worden voor LG-telefoons met de S-classinterface, dan had het wel wat beter gekund. Het is simpelweg niet flitsend. Vanuit een meer functioneel oogpunt valt er eigenlijk weinig te klagen. Als je eenmaal gewend bent aan hoe het toestel reageert dan valt eigenlijk niet meer op dat het ook sneller had gekund.

Nadeel is dat ook video’s niet altijd even snel zijn. Alhoewel de kleuren en de scherpte van het scherm af spat wil het hier en daar nog wel eens licht haperen. Toch vrij jammer van een toestel wat op een prachtige manier video’s kan laten zien. Toch valt het niet altijd op en is het niet altijd storend. De kleine haperingen kunnen ongetwijfeld met wat softwarematige verbeteringen opgelost worden.

Al met al zijn de prestaties goed. De haperingen zijn een klein nadeel, maar mogen de pret eigenlijk niet bederven. Het werken met de mooie S-class-interface vergoedt veel en kan ook op veel geïnteresseerde blikken van omstanders rekenen.

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

Applicaties

LG levert met de BL40 een vrij complete telefoon af. Standaard staat er al een boel voorgeïnstalleerd, waardoor je meteen met het toestel aan de slag kunt. Zoals al eerder uitgelegd staan de verschillende applicaties ingedeeld op type. In de applicatielijst vind je een onderverdeling met de categorieën communicatie, entertainment, organiser en instellingen. Onder de categorie communicatie vind je de icoontjes om naar je contacten te gaan, oproepinfo te bekijken, berichten te bekijken, emailen, een contactpersoon te kiezen, een video-oproep te doen, een nieuw contact aan te maken, en een bericht te schrijven. Hier vind je dus eigenlijk alles wat met de telefoonfunctie te maken heeft, alsmede de communicatie met je contactpersonen.

Bij de organiser staan de browser, het alarm, alle services van Google (Maps, Mail, Search, YouTube, Blogger) de agenda, een memo-functie, een wereldklok en een spraakrecorder. Je vindt dus vrijwel alles om je afspraken bij te kunnen houden. De ingebouwde organiser-features werken vrij goed en simpel, net als alle andere applicaties. Wat dat betreft heeft LG er voor gezorgd dat de telefoon doet wat het beloofd. De features spreken voor zich en zijn erg gemakkelijk in het gebruik. Natuurlijk is het met een dergelijk breed scherm ook gemakkelijk om er iets functioneels van te maken.

Het laatste kopje, de instellingen, spreekt eigenlijk voor zich. Hier vind je alles wat er aan de telefoon aan te passen is. Je kunt een ander belprofiel instellen, de instellingen van het scherm en touch bewerken, en je verbindingen (Wi-Fi, Bluetooth) managen. De icoontjes op het instellingen-menu spreken voor zich. Wel rijst de vraag waarom alle telefooninstellingen een geheel menu moesten krijgen op de telefoon. Icoontjes zoals die voor de Wi-Fi zijn er alleen om het aan of uit te zetten. De instellingen hadden net zo goed allemaal in een lijst gekund, met één icoontje in het hoofdmenu. Dit had meer ruimte overgelaten voor de andere applicaties, en had wellicht het overzicht wat kunnen verbeteren. Nu zitten een aantal icoontjes verstopt die je pas ziet door te scrollen, of door de telefoon in landscapemodus te houden.

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

Entertainment

Bij entertainment vind je de functies die je nodig hebt voor je video, foto’s en muziek. Vanuit het entertainment-menu kun je naar de camera, kun je je foto’s bekijken, films afspelen en eveneens licht bewerken met de ingebouwde filmmaker. Deze heeft echter maar weinig functies. Je kunt de video een bepaalde stijl meegeven, een geluid er onder zetten en als je klaar bent, het product per mms te versturen. Bij entertainment vind je natuurlijk ook de spelletjes. Standaard heeft LG de telefoon al redelijk volgeladen met games. Er is een race-spel, een zoek-de-verschillen-spel, een aantal muziekspelletjes en daarnaast nog wat simpele spelletjes. Met een van de muziekspellen kun je muziekinstrumenten bespelen. Op het grote en brede scherm komt de piano goed tot zijn recht. Het is erg vermakelijk om op de virtuele toetsen te spelen. Het is alsof je een echte piano bespeelt, al heb je met het touchscreen natuurlijk weinig feedback, en zijn de opties ook wat beperkt. De rest van de spelletjes zijn redelijk standaard, maar zijn desalniettemin erg leuk om te doen. Het visspelletje waarmee je de telefoon als hengel moet gebruiken is ook erg grappig, al is de gameplay wat simpel. LG heeft ook een aantal Java-spelletjes op de BL40 gezet. Standaard kun je de spellen Asphalt 4, Brain Challenge, Buble Bash, Monopoly World en Tetris spelen. De meeste hiervan zijn echter demo’s met een beperkte speelduur. Onder de games heeft LG ook de toepassingen geplaatst. Standaard staan hier het welbekende Google Maps en een demo van het navigatiepakket Wisepilot.

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

Browsing

De browser is te benaderen vanuit het startmenu, en vanuit een van de startschermen. Op het startscherm voor de browser kun je je favorieten neerzetten, zodat je meteen naar deze sites kunt navigeren vanuit dit menu. In het browsermenu zit er linksboven een knop voor alle opties. Het opent een pop-upmenu waarmee je naar je startpagina kunt navigeren, een adres in kunt voeren, favorieten kunt openen, geschiedenis kunt bekijken en alle andere opties die bij de browser horen. Opvallend genoeg is dit simpele pop-upmenu bijzonder traag. In- en uitzoomen kan met het pinch-to-zoomprincipe wat ook op de iPhone gebruikt wordt. Op de BL40 is het echter nogal traag. Daardoor werkt het in- en uitzoomen niet erg prettig.

Een voordeel van het brede scherm is dat alles er goed op past. Alle opties zijn gemakkelijk te bereiken aan de bovenkant van het scherm. Tevens is er natuurlijk het voordeel bij het bekijken van websites. De websites in de volle breedte kunnen bekijken zorgt ervoor dat je alleen maar naar boven en naar beneden hoeft te scrollen, en dus niet opzij. Dit maakt het browsen bijzonder prettig. Het is echter wel zo dat sommige sites alsnog te breed zijn om nog goed te kunnen bekijken wanneer de gehele website Wat ook meehelpt is dat het scrollen redelijk soepel verloopt. Alhoewel het best sneller kan, zijn we hier redelijk tevreden over. Het invoeren van webpagina’s gaat snel via het brede onscreen-keyboard. Al met al maakt dit het browsen erg prettig. Het enige wat nog beter kan is het zoomen en de snelheid in het optiesmenu. Vooral dat laatste is bijzonder irritant. Los van deze puntjes is de browser op de BL40 wel erg goed. Browsen blijft een heikel punt op telefoons, en velen hebben last van traagheid. De BL40 doet het bovengemiddeld goed.

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

Muziek

Uiteraard kan er met de BL40 muziek afgespeeld worden. De telefoon ondersteunt de codecs Mp3, Wav en eAAC+. Alhoewel dit vrij mager is zullen de meeste mensen alleen behoefte hebben aan het kunnen afspelen van Mp3. Audio kan op de telefoon gezet worden door middel van de LG PC Suite of door massa-opslag. Helaas is massa-opslag alleen mogelijk als er een SD-kaart in de telefoon zit. Het interne geheugen van de telefoon, wat ongeveer 1GB bedraagt, kan niet benaderd worden door middel van massa-opslag, waardoor de LG PC Suite moet worden gebruikt. Gelukkig werkt deze erg gemakkelijk. Via het kopje “muziek” kun je op de pc snel je audiobestanden in de muziekbibliotheek importeren en syncen met je telefoon. Om de muziek te kunnen synchroniseren moet de BL40 in muzieksynchronisatiestand gezet worden. Dit kan aangezet worden in de instellingen. De telefoon gedraagt zich dan als MTP-apparaat. Muziek kan dan naar het toestel gesleept worden. Helaas kregen we wel een aantal malen een foutmelding. Het programma sloot zelfs een keer spontaan af. Dit maakte het bijzonder onprettig om met de LG PC Suite te werken.

Als de files eenmaal op de telefoon staat werkt het prima. Muziek kan weergegeven worden op basis van de ID3-tag. De telefoon sorteert op favorieten, artiesten, albums, genres en afspeellijsten. Ook kun je alle nummers in een lijst weer laten geven. In de lijst wordt de muziek op alfabet gesorteerd. Ook is er een shuffle-knop bovenaan de lijst geplaatst zodat je gemakkelijk en snel je muziek kunt laten shufflen. Bij het afspelen laat de telefoon een album-art zien en heb je op de achtergrond een grafische vertoning van de muziek die afgespeeld wordt. Op het afspeelscherm heb je, naast de play/pauze-, vorige/volgende- en mute-knop, twee knoppen om een nummer als favoriet aan te duiden, en om de equalizer aan en uit te zetten.

De muziek-interface werkt erg gemakkelijk en simpel. Als de files eenmaal op de telefoon staan tenminste. Als je niet de beschikking hebt over een SD-kaart om even snel via massa-opslag muziek over te zetten, zul je eerst de telefoon in muzieksynchronisatiestand moeten zetten, de PC Suite op moeten starten, en vanuit daar hetgene naar de telefoon moeten slepen wat je er op wil hebben. Als het programma dan ook nog eens foutmeldingen geeft is het een vervelende bezigheid. Gelukkig maakt de telefooninterface een hoop goed. Het enige wat nog mist is om een volgend nummer te kunnen beginnen zonder dat het scherm aan moet.

Geluidskwaliteit

Muziek kan op twee manieren afgespeeld worden. Via de interne speaker, of via oordopjes. Standaard levert LG een setje witte in-earoordoppen mee.

Via de speaker is het geluid verbazingwekkend goed. Alhoewel de muziek er niet kraakhelder uit komt, is het vrij acceptabel om naar te luisteren. De midden- en hoge tonen komen er redelijk goed uit, en er is zelfs een aardige bass in te ontdekken. De kwaliteit is een stuk beter dan de gemiddelde telefoonspeaker. Het geluid kan ook redelijk hard. Daardoor is de BL40 vrij goed te gebruiken als geluidsset als je even niets beters voor handen bent, of onderweg bent en gezamenlijk muziek wilt luisteren. Al blijft het natuurlijk aan te bevelen om het gewoon via een goed stel oordopjes te doen.

De bijgeleverde oordopjes zijn bedroevend slecht. Het geluid komt er vervormd uit, waardoor eigenlijk niets goed klinkt. Met name de bass is slecht. Dermate slecht dat het op de interne speaker nog beter is. De middel- en hoge tonen zijn dof. Met een setje Koss KSC75-oordoppen komt er wat beter geluid uit. De bass is dan enigszins aanhoorbaar alhoewel het niet geweldig is. Het is tevens wat minder dof, maar de scherpte spat er nou ook niet vanaf. Met een goed stel oordoppen is de muziek redelijk, maar gebruikers van een fatsoenlijke mp3speler kunnen hier wel eens op afknappen. Er mag in ieder geval niet teveel van verwacht worden.

Video afspelen

Het toestel heeft ondersteuning voor MP4, DivX, XviD en H.263-gecodeerde files. Daarmee ondersteunt de BL40 de meeste populaire codecs. Ook wordt een vrij hoge resolutie ondersteunt waardoor de meeste files zonder te converteren af moeten kunnen worden gespeeld. Standaard wordt er een trailer meegeleverd van de film Avatar. Op het grote brede scherm heb je toegang tot alle functies die je nodig hebt. Er zijn uiteraard de play/pauze- en vorige/volgende-knoppen. Daarnaast kun je snel door de video heen scrollen door met je vinger over de afspeelbalk te bewegen. Hetzelfde geldt voor het regelen van het geluid. Ook kun je met een optie-knop linksboven het videobestand direct versturen via e-mail, Bluetooth, of het uploaden naar YouTube. Daarnaast kun je de video instellen als beltoon, hoewel dat erg zinloos lijkt.

Op het brede scherm komt video natuurlijk erg goed tot zijn recht. Zoals we al eerder besproken bij het scherm, is het een genot om naar het scherm te kijken. Het brede scherm maakt dat de BL40 een soort zak-bioscoop wordt. Het is tevens goed te zien dat de 16M kleuren die het scherm ondersteunt de videokwaliteit verbeteren.

Wie video goed wil afspelen op de telefoon moet wel naar de resolutie kijken. Het exceptioneel brede scherm van de BL40 zorgt ervoor dat je video’s ook erg breed moeten zijn om goed op het scherm te passen. Vierkante video’s komen hier absoluut niet tot hun recht en zijn dus eigenlijk ook niet goed af te spelen op het brede scherm. LG heeft zijn demo-video er in de resolutie 800×344 op gezet. Alhoewel de meeste videobestanden zonder te hoeven converteren geslikt zullen kunnen worden, is hercoderen toch aan te raden, om de aspect-ratio van de video’s te veranderen. LG levert zelf ook een tool mee om video te kunnen converteren.

Om video’s op de telefoon te zetten moet je eerst weer mappen toevoegen die je met de telefoon wilt synchroniseren. Daarna is het weer mogelijk om de files naar de telefoon te slepen. Daar valt op dat de PC Suite graag alle files eerst wil converteren naar MP4. Zelfs de Xvid-gecodeerde files die gewoon zouden moeten werken moeten volgens de PC Suite geconverteerd worden. Los van het feit dat dit volkomen overbodig is, maakt dit het proces van video’s op de telefoon zetten erg lang. Er lijkt geen mogelijkheid te zijn om dit stop te zetten. Wie niet wil dat de PC Suite alles gaat converteren zal een SD-kaart aan moeten schaffen en de files via massa-opslag daar naartoe slepen. Het per se willen converteren van de video-files doet behoorlijk afbreuk aan het plezier van het afspelen van multimedia op het toestel. Net zoals bij het afspelen van audio geldt hier ook dat zodra de files eenmaal op de telefoon staan, het allemaal prima werkt.

LG BL40 interface

 

Foto’s nemen

Foto’s nemen kun je op de BL40 door middel van de ingebouwde 5Mp-camera. Om het maken van foto’s wat te vergemakkelijken beschikt het toestel over autofocus en LED-flash. De camera-functie kan opgeroepen worden vanuit het hoofdmenu. De camera-interface maakt ook weer handig gebruik van het brede scherm. In het midden vind je het beeld van de camera, terwijl je aan de zijkant alle opties vindt waarmee je de foto-instellingen kunt veranderen. Aan de linkerkant vind je de fotomodus, waar je kunt instellen wat voor type foto je aan het maken bent. De meeste mensen zullen dit waarschijnlijk gewoon op “automatisch” laten staan. Ook zit er een knopje om de flitser aan en uit te zetten. Tevens kun je daar kiezen om rode-ogenreductie in te schakelen. Daarnaast vinden we aan de linkerkant nog een macro-functie, kwaliteitsinstellingen en een knop om te switchen tussen de gewone camera en de front-camera. Als laatste zit er aan de linkerkant nog een slider waarmee je digitaal in en uit kunt zoomen.

Aan de rechterkant zit een slider waarmee je de brightness aan kan passen, een knop om te switchen tussen de fotocamera en de videocamera, en om de fotogallerij te bekijken.

Fotokwaliteit

De foto’s die de BL40 maakt zijn zeker niet onaardig. In goed licht zijn de foto’s scherp en goed gedetailleerd. Met weinig licht kan er gebruikgemaakt worden van de flitser.

Als er voldoende licht is kan er met de BL40 prima foto’s gemaakt worden. De foto’s zijn scherp en de kleuren zijn goed. Wordt het licht echter ietsje minder, dan worden foto’s al snel een stuk slechter. Daar kan ook de flitser weinig aan verhelpen. Bij weinig licht is er veel ruis en zijn de kleuren slecht. Dit is echter een veelvoorkomend probleem bij telefoons, dus we kunnen het niet als nadeel noteren. Toch blijft het elke keer weer een teleurstelling. Alhoewel het toestel 5 megapixels heeft en daarmee in staat is goede foto’s te maken, valt dit alles weg als het licht iets minder wordt. Het kunnen maken van goede foto’s hangt dus voornamelijk af van de omstandigheden waaronder je fotografeert. Al met al heeft de BL40 voor telefoonbegrippen wel een goede camera.

BL40 Review foto-sample

 

BL40 Review foto-sample

 

BL40 Review foto-sample

 

BL40 Review foto-sample

 

Video opnemen

Naast foto’s maken is het met de ingebouwde camera uiteraard ook mogelijk om video’s op te nemen. Deze functie kan ook weer vanuit het hoofdmenu geselecteerd worden, en heeft dezelfde interface als bij het foto’s nemen. Zoals eerder gezegd kun je in deze interface ook switchen tussen het nemen van foto’s en het opnemen van video. Het toestel neemt video op in het 3gp-formaat. De gebruikte resolutie is 640 x 480. Hiervan is echter weinig terug te zien in de opgenomen video. De kwaliteit valt behoorlijk tegen, alhoewel de kleuren in orde zijn. Verder verloopt het opnemen vrij schokkerig. Dat geldt ook voor het in- en uitzoomen. Toch is de opnamemogelijkheid wel bruikbaar. Wie niet teveel eisen stelt kan wel een toonbaar filmpje produceren. Bijgevoegd is een voorbeeldvideo.

De telefooninterface is altijd te bereiken als je in een van de vier basisschermen zit. Het meest linker knopje van de vier onderaan brengt je direct naar de telefooninterface. Eenmaal opgestart ben je gelijk klaar om een telefoontje te kunnen plegen. De interface is erg standaard met de normale nummerlayout zoals je die op eigenlijk alle telefoons zit. Er is nog een grote groene knop om naar je contacten te gaan, en een knop om terug naar het hoofdmenu te gaan. Daarmee is het eigenlijk allemaal wel gezegd. Dat is verder niet erg, want een telefooninterface hoort simpel en doeltreffend te zijn.

Wat betreft de belkwaliteit zijn we minder te spreken. Standaard heeft de telefoon een hoop ruis, los van op welk volume het toestel staat blijft dit goed hoorbaar. Dat maakt het bellen weinig plezierig. Tevens is het geluid op een wat hoger volume erg schel. Op de wat lagere volumes valt het enigszins mee, maar het is toch een concessie die je liever niet doet. Er moet wel gezegd worden dat het volume erg hard kan. Op het hoogste volume doet het zelfs pijn aan de oren. Al met al valt de belkwaliteit dus een beetje tegen.

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

LG BL40 interface

 

De batterij van het toestel houdt het vrij lang uit. Ondanks het grote scherm kun je er met wat licht bel- en sms-werk wel een week mee vooruit. Uiteraard gaat de batterijduur snel achteruit als er video afgespeeld wordt of andere cpu-intensieve taken uitgevoerd worden. Ook met het afspelen van video houdt de batterij het nog gemakkelijk een dag uit.

De BL40 heeft een accu van 100mAh. Dat is niet erg veel voor een toestel met een dergelijk groot scherm. Toch is de batterijduur vrij goed. Dat betekent waarschijnlijk dat de BL40 zeer zuinig met de energie om gaat. Op de telefoon is er ook nog een energiebespaarstand, waardoor er nog meer uit de batterij te persen valt. Dat gaat echter dan wel ten koste van de helderheid van het scherm. LG claimt een standbytijd van 400 uur en een gesprekstijd van 6 uur. Dit lijkt zeker niet overdreven. Zeker met de energiebespaarstand aan lijkt er nog wel wat meer uit te persen te zijn.

Al met al zijn we met de batterijduur zeer tevreden. Alhowel het zeker niet de beste batterijduur is die we gezien hebben, kan dat ook niet verwacht worden van een dergelijk toestel. Aangezien de BL40 een groot en helder scherm aan moet sturen is de batterijduur boven verwachting goed.

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. vassiejan -

  en ja dat is ook zo irritant ja, heb ik oodropjes erin word ik gebeld haal ik me oordopjes eruit, staat tie nogop de koptelefoon fucntie ? idd heel vervelend. ik ben zo te zien niet de enigste.

 2. gast15 -

  Echt wat een achterlijke telefoon.
  Heb de bl40 nu 3 maanden, en ik wordt elke dag weer boos op hoe oppervlakkig en traag deze gsm z'n werk doet.

  Daar betaal je dan flink voor in de maand, en je krijgt er weinig voor terug. Na twee weken liep die al regelmatig vast. Doe ik er een keer een koptelefoon in blijft die altijd op de koptelefoonfunctie hangen, met als gevolg dat niemand mij meer kan horen als ik gebeld wordt.

  Daarnaast begint die de laatste weken zomaar mensen te bellen, terwijl ik het toestel duidelijk op lock heb staan..

  De apps zijn er nauwelijks, het enige wat ik nog kan waarderen is het spelletje 'zoek de verschillen' …nou dat zegt toch genoeg?

  -hoe zet je er films op?? nobody knows.
  BAGGER.

 3. Toni -

  Als ik het dus goed begrijp moet ik eerst een geheugenkaart hebben voordat ik er iets van een video op kan zetten? En dat moet een avi bestand zijn?
  Uploaden met videoget of youtube downloaden ook geen probleem als het maar avi is?
  En dan kan ik via massaopslag die video zo synchroniseren naar mijn tel.?:)

  1. Toni -

   Ik had het trouwens nog geprobeerd via bluetooth stick. Hij kan de vid. wel overbrengen maar afspelen op de tel. lukt helaas niet. Bestand wordt niet ondersteund

 4. Genau -

  heb de telefoon nu al een paar maanden,
  nog geen 1 probleem gehad of gezien.
  sms lekker snel stuur zelf zo'n 5 tot 600 smsjes permaand gaat allemaal soepel.
  en batterij valt opzicht mee gewoon op engeriebesparing dat lukt het enigsinds nog wel
  ma als je bleutooth wifi mp3 internette of wat dan ook doen zonder engeriebesparing is die je binne een paar minuten al leeg ,
  en ik weet niet of het zo hoort ma als ik muziek luister of internet dan wordt me telefoon echt super warm lijk wel of die ieder moment kan ontploffe
  ma een leuke telefoon om te hebben jammer van die lg software wil vaste msn erop hebben dat .
  Greets 🙂

 5. Invi -

  Nu weet ik het helemaal niet meer !!! ik wilde dit toestel zo graag halen maar na deze berichten!!??

  Het gaat mij niet om de filmpjes of internet ik wil er alleen mee bellen en smsen maar als de accu idd zo snel leeg raakt… dan houdt het gauw op!! zucht…

  1. Stephanie -

   Ik zou er niet aan beginnen..
   heb dit toestel nu net een maandje, en na dag 3 was hij al helemaal kapot ! (op de grond gevallen , en aangezien de bovenste laag alleen maar glas is dus zonder beschermplastic randje (zoals de meeste andere telefoons ) was hij helemaal kapot. nieuw schermpje erin laten zetten kostte me ook 150 euro.. en nu, batterij na 5 uur helemaal LEEG ! , gebruik geen internet, heb er niet mee gebeld en hij staat op energiebesparing enz.
   heb maximaal 15 smsjes gestuurd en gelijk is de batterij leeg.
   kut toestel dus ! heb er veel spijt van mijn aankoop.

 6. Red en zijn prul -

  Het is een prul, nog nooit zo geërgerd bij het gebruiken van en instellen van een smart phone als deze.
  Volgende word geheid geen LG meer

 7. Me and my BL40 -

  Ik heb mijn BL40 inmiddels 2/3 maanden. Geweldig toestel. Sms werkt, bellen is helder, fotos zien er goed uit, internet is snel. Echter is het jammer dat hij alles omzet naar een mobiele site (i.i.g veel sites) verder zijn de zakelijke applicaties niet goed afgemaakt dat is jammer. Verder vind ik het jammer dat deze telefoon draait op een software van LG zelf en weinig qua functies aanbiedt wat bijvoorbeeld de Iphone wel doet, of een ambian software.

  Verder wel een leuke en kwalitatief goed toestel en voor mij een 8.5 waard.

 8. dick -

  Ik ook bl40 weekje nu.Geweldig toestel,en film erop kijken zonder meer geweldig.Hier even hoe een film erop te zetten:Teneerste de meegeleverde software op je pc zetten.Ook een beetje geheugenkaart natuurlijk.Zo nu eerst maar even het programma Divx converter mobile opstarten.Hier sleep je een avi film in.Meerdere films tegelijk kan ook.Dit is nu wel even bezig.Goed telefoon aansluiten en op je phone voor massaopslag kiezen.Nu maak je een stel mappen gelijk aan die in je phone staan.Dus;afbeeldingen,video,geluiden,leuke dingen,games,toepassingen,flash-inhoud,documenten en overige.Sleep nu alvast lekker wat muziek naar geluiden en zo.Geen avi's in de map video slepen;dat werkt niet.Als nu je divx programma klaar is sleep je die omgezette films naar map video.Kabel lostrekken,en op toepassingen scherm de functie video aanklikken.Nu is ie ff bezig.Alleen voor de eerste keer bij nieuw erop gezette films.En daarna….voila heel veel kijkgenot gewenst.Ik hoop dat jullie er wat aan hadden.Mail me maar als je nog wat wil weten

 9. bl40 -

  elke keer als ik een filmpje wil kijken (youtube) op mijn telefoon dan zeggen ze ik moet mijn profielmodus veranderen os zoiets ik zoek al drie dagen naar de opplosising maar kan het maar niet vinden

 10. Gavin -

  Ik heb de BL40 nu 2 dagen en heb hem ook al 2 keer op moeten laden, dus de batterij gaat inderdaad erg snel leeg. Verder wil ik er graag films op zetten maar ben zo te zien niet de enige die niet weet hoe het moet, WIE KAN MIJ HIERBIJ HELPEN:S

 11. Bazzmann -

  Ik heb een samsung jet gehad, die beviel niet en nu de bl40, die bevalt me zeer goed, nadeel; agendapunten kunnen niet voor op het scherm wat je de hele dag kunt zien. Accu snel leeg, Slechte gebruiksaanwijzing,en ik weet nog steeds niet goed hoe je muziek en foto's van pc op gsm zet.Internet op mooi groot scherm, wel traag.

 12. ruud -

  dit toestel heb ik ongeveer anderhalve maand en ben het al twee weken kwijt geweest omdat ik geen sms meer kon versturen .gisteren kreeg ik het weer terug met de medeling dat er niets mis is met de telefoon maar het probleem hebben ze niet opgelost want ik kan nog steeds geen sms versturen als ik de symkaart in een andere telefoon doe kan ik wel smssen dus ligt het toch echt aan de lgchocolate40.voor mij geen lg meer.

 13. Maarten8975 -

  De telefoon heb ik nu een paar weken in mijn bezit en ik ben niet zo positief. Ga maar eens een SMS versturen naar iemand waarvan je meerdere nummers hebt opgeslagen. Het toestel pakte laatst het vaste net nummer terwijl ik verwachte dat het mobiele nummer zou nemen. De ontvanger van mijn SMS schrok zich rot om 2300 toen hij gebeld werd omdat een sms naar zijn nummer was gestuurd. Misschien een leuk toestel om te bellen maar als agenda, contactenbeheer en SMS toch echt niet. Ik heb het gevoel dat er betere toestellen bestaan en zelf ben ik van ellende maar teruggegaan naar de p3300, het was weer een genot om daar mee te werken

 14. Matthy -

  Goedenmiddag,

  Ik ben inmiddels 1,5 week in het bezit gvan een LB40. Ik ben er ontzettend trots op en vind het een aardige tegenhanger van de Iphone (hebben we ook). Foto's maken is makkelijk en snel en zien er goed uit. MP3 luisteren is oke. Maar hoe ik er nu een film op zet is mij onduidelijk. Ook vind ik het aanbod aan applictaties bedroefend laag. Wellicht weet iemand een site die het voor de BL 40 ook ondersteund. Daarnaast zou hij qua lengte een probleem moeten opleveren in mijn broekzak, Nou dat valt reuze mee. Verder is de batterij snel leeg als je de telefoon veel gebruikt, maar daar tegenover staat dat het internetten supersnel gaat en er in zijn breedbeeld mooi naar voren komt. Touchscreen werkt beter dan verwacht en eigenlijk loopt alles wel soepeltjes. Echter persoonlijk vind ik het jammer dat je maximaal 3 applicaties geopend kan hebben, tenzij iemand weet hoe dit aangepast kan worden.

  Kortom van mij een 9

  1. Danijel -

   Voor DLNA heb je ook een ontvanger of verzender nodig in de vorm van apperatuur, zoals bijv een TV. Nou hadden we die niet staan en om LG om een LCD te vragen om het te testen is weer het andere uiterste.

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters