LG G Flex

Met de G Flex zet LG de eerste echt buigbare telefoon op de markt. De phablet is een grotere versie van de G2 en moet vooral laten zien wat LG met een gebogen scherm kan doen. In deze review nemen we hem uitgebreid onder de loep.

LG G Flex hoofdfoto 

“De G Flex is vooral een showcase van LG.”

De ontwikkelingen van gebogen schermen zijn al jaren gaande. Prototypes van de schermen zelf worden al sinds jaar en dag op grote technologiebeurzen getoond en al in 2010 riep HP dat telefoons met zulke displays aanstaande zijn. Vorig jaar was het uiteindelijk echt zo ver en kondigde Samsung de Galaxy Round aan. LG volgde net iets later met de G Flex, die niet alleen een gebogen scherm bezit maar ook daadwerkelijk buigbaar is. Hoewel we de Galaxy Round hier in Nederland niet zullen zien, is de G Flex inmiddels in ons land verkrijgbaar. Hoog tijd voor een review dus.

De G Flex is vooral een showcase van LG. Het toestel is een grote versie van de LG G2 en heeft erg veel weg van de G Pro 2. Het grote onderscheidende punt van de G Flex is uiteraard het buigbare scherm, waarvan het praktisch nut op dit moment nog niet erg duidelijk is. Echter laat LG met de smartphone wel zien wat het kan met gebogen schermen en trapt het de vermarkting van deze nieuwe techniek met het toestel af. Waarschijnlijk zullen we later toestellen met een beter uitgewerkte toepassing van de flexibele displaytechniek zien.

“Een andere vernieuwing in de G Flex is het zelfhelende plastic dat LG op de achterkant heeft gebruikt.”

Een andere vernieuwing in de G Flex is het plastic dat LG op de achterkant heeft gebruikt. Dat is volgens de fabrikant zelfhelend, wat wil zeggen dat het kleine krasjes weer kan herstellen. Ook dat lijkt vooral een testcase te zijn en als het goed blijkt te werken is de kans groot dat we in de toekomst meer toestellen met deze techniek gaan zien.

Qua specificaties is de G Flex zo goed als hetzelfde als de G2, met een Snapdragon 800-processor en een 13-megapixelcamera. Overigens moet die camera de optische beeldstabilisatie missen en is de schermresolutie van het toestel omlaag gegaan naar 720×1280 pixels. Het schermformaat is gegroeid naar 6 inch en de telefoon draait nog op Android 4.2.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en de laagste prijzen van de LG G Flex vinden. Deze review is gebaseerd op een prijs van €650 en softwareversie D95510b-EUR-XX.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G Flex

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op February 2014 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)quadcore-processor op 2,3GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 177 gramLengte: 160,5mmBreedte: 81,6mmDikte: 8,7mm

Scherm/invoer

6″ Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2,1MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3500mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 15 uurStandby-tijd van 720 uur

Design

“Het toestel is daadwerkelijk buigzaam en je kunt hem vanuit zijn kromming helemaal plat drukken,”

De LG G Flex is qua design afgeleidt van de G2 met als grote verschil dat hij een stuk groter is en licht gebogen. De voorkant van het toestel is nog steeds strak met lekker dunne randen rond het scherm en op de achterkant zitten nog altijd de power- en volumeknoppen onder de camera. Wat opvalt is dat de rand van het toestel een aantal deellijnen bevat waardoor hij niet erg prettig in de hand voelt. Door zijn schermdiameter van zes inch is het toestel vanzelfsprekend aan de grote kant, waardoor hij wat lastig in sommige broekzakken kan passen. Maar dat is uiteraard een keuze die je altijd voor je kiezen krijgt als je een phablet wilt kopen.

De lichte kromming in het toestel is vooral een leuke gimmick, tijdens het dagelijks gebruik merk je er niet zo heel veel van. Het toestel is daadwerkelijk buigzaam en je kunt hem vanuit zijn kromming helemaal plat drukken, waarna hij uiteraard weer zal terugveren. Dat zorgt ervoor dat hij beter bestand zal zijn tegen klappen en ook minder snel kapot zal gaan als je er per ongeluk op gaat zitten.

Nieuw is dus ook de zelfhelende achterkant, die op het eerste gezicht gewoon van normaal glanzend plastic is. Je zult echter merken dat er minder snel krassen op komen dan je gewend bent van een dergelijke achterkant. Krasjes zouden ook weer moeten verdwijnen, maar dat viel in ons geval wat tegen. Een krasje dat we er om te testen in gemaakt hadden is niet helemaal verdwenen, ondanks dat hij erg klein was.

“Het toestel gaat minder snel kapot, maar daar staat tegenover dat hij aan alle kanten kraakt.”

De bouwkwaliteit van het toestel is verder niet heel goed. Door de flexibiliteit van de behuizing zal hij wel minder snel kapot gaan na een val, maar daar staat tegenover dat het toestel aan alle kanten kraakt. Het lijkt erop dat dat gedurende onze testperiode wat erger is geworden en dat zou kunnen komen doordat het toestel zich een beetje ‘openwerkt’ als je hem vaak buigt.

LG G Flex design 
LG G Flex design 
LG G Flex design 
LG G Flex design 
LG G Flex design 
LG G Flex design 

De G Flex heeft dus al zijn knoppen aan de achterkant zitten. De powerknop zit op een kleine verhoging in het midden en de volumetoetsen zitten daar boven en onder. Dat is even wennen maar als je er eenmaal aan gewend bent niet onprettig in gebruik. Het is een stuk beter dan wanneer de knoppen bovenop zouden zitten, knoppen aan de zijkant zijn in onze ogen nog steeds de beste oplossing. Het gebruik daarvan voelt wat minder geforceerd aan.

De communicatiepoorten van de G Flex zitten beiden aan de onderkant, de simkaart gaat linksboven in het toestel. Een geheugenkaart is helaas niet welkom in de LG G Flex. Tot slot valt op dat naast de camera niet alleen een flitser zit, maar ook een infraroodpoort.

LG G Flex design 
LG G Flex design 
LG G Flex design 
LG G Flex design 

Scherm

“Een veel groter probleem is dat het scherm nogal wat last heeft van ruis.”

Het scherm van de G Flex is dus het eerste flexibele scherm in een smartphone, een zogenaamd plastic oled-scherm waarbij het plastic slaat op de substraat die gebruikt is en dus flexibel is. Het kromme display verbetert de kijkervaring voor video’s iets, maar daarvoor zijn wel veel concessies gedaan. De kleuren zien er opzich goed uit, ze zijn levendig en de contrasten zijn hoog. De helderheid is niet erg hoog, wat resulteert in een vrij matige leesbaarheid in de zon. De resolutie is met 720p voor een high-endsmartphone een beetje karig, maar daar is nog wel doorheen te kijken. Ondanks het grote schermformaat en de relatief lage resolutie zien dingen er niet erg onscherp uit.

Een veel groter probleem is dat het scherm nogal wat last heeft van ruis. Zeker als je grijze interface-elementen bekijkt komt dat duidelijk naar voren maar ook bij het kijken van afbeeldingen of filmpjes is de ruis aanwezig. Dat ziet er niet echt mooi uit en is wat ons betreft voor een high-endsmartphone echt ondermaats. Een ander probleem is het feit dat het display nogal wat tijd nodig heeft om beelden te wissen, als je bijvoorbeeld uit een applicatie terugschakeld naar het homescreen dan blijven contrastrijke dingen die in beeld waren nog een aantal seconden zichtbaar.

Al met al zijn we dus niet erg tevreden over het scherm van de G Flex. Hoewel de kromming in het scherm een kleine toegevoegde waarde biedt en een leuke noviteit is, lever je daar wel erg veel voor in.

Prestaties

De G Flex is net als de G2 en de G Pro 2 uitgerust met een Snapdragon 800-processor, die garant staat voor snelle prestaties. De processor wordt ondersteund door 2GB RAM, wat iets minder is dan toestellen als de Note 3 maar nog steeds ruim voldoende. De interface van het toestel loopt vloeiend en applicaties starten snel op, wat dat betreft is het toestel gewoon gelijk aan alle andere high-endtelefoons die op de markt zijn op het moment. Vanwege de lagere schermresolutie is het toestel grafisch wellicht nog iets beter, hoewel dat niet duidelijk naar voren komt in het dagelijks gebruik en ook in de grafische Epic Citadel-benchmark niet te zien is.

“De batterijduur is daarmee echter nog steeds mooi bovengemiddeld.”

De G Flex ondersteunt alle netwerktechnologieën die je kunt wensen op het moment. Lte is ook gewon van de partij en daarmee kun je dus op veel plekken in Nederland inmiddels in staat om snel mobiel te internetten. Met de belkwaliteit en ontvangst van de G Flex hebben we tijdens onze testperiode geen problemen gehad.

De LG G Flex heeft een flinke accucapaciteit van 3500mAh, waarmee hij het ook redelijk lang uithoudt. De dag doorkomen doet het toestel zonder enige moeite, ook bij intensief gebruik. Twee dagen moet lukken als je het toestel wat minder intensief gebruikt, maar daar houdt het wel een beetje op. De batterijduur is daarmee echter nog steeds mooi bovengemiddeld.

Software

Softwarematig is de G Flex zo goed als gelijk aan de G2. Het toestel draait momenteel nog op Android 4.2 Jelly Bean, wat niet de meest moderne versie van het OS is natuurlijk. LG heeft daar zelf een uitgebreide skin aan toegevoegd, die misschien een beetje over the top is. Voordeel is dat de skin erg veel toegevoegde features heeft.

LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 

“Vooral leuk zijn de toegevoegde opties om het multitasken te vereenvoudigen.”

Vooral leuk zijn de toegevoegde opties om het multitasken te vereenvoudigen. Als aanvulling op de standaard multitask-opties van Android heeft LG sowieso een taakbeheerder toegevoegd, maar de aanpassingen gaan verder. Zo kun je door de terugknop ingedrukt te houden een menu oproepen waarmee je twee applicaties in één scherm naast elkaar kunt zetten. Dat kan niet met alle apps, maar is toch redelijk uitgebreid en een handige toevoeging.

Verder zijn de bekende functies Q Slide en Slide Aside ook weer beschikbaar. Met Q Slide kun je pop-up-apps weergeven en daarvan eventueel ook de transparantie aanpassen. Slide Aside is een soort alternatief op de bekende task-switcher. Als je met drie vingers over het scherm naar links veegt vanuit een app zal het toestel die app minimaliseren en open laten staan. Dat kun je met meerdere apps doen en als er eenmaal iets open staat kun je naar rechts vegen om miniaturen van die apps op te roepen en er weer naar terug te schakelen. Het voegt niet erg veel toe boven de bekende multitaskknop in onze ogen. Q Slide en de splitscreenoptie vinden we nuttiger.

LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot

Het toetsenbord van de G Flex is voorzien van swype-bediening en werkt redelijk. Prettig is dat er een permanente rij cijfers boven het toetsenbord zit. De speciale tekens zitten echter op een nogal drukke pagina waar de spatiebalk vervangen is door allerlei emoticon-categorieën, wat soms irritant kan werken. Handig is dat je het toestel klein in een hoekje weer kunt geven zodat hij makkelijk met één hand te bedienen is.

Ook met het toevoegen van applicaties aan het toestel is LG vrij enthousiast geweest. Daar zitten handige of leuke programma’s bij, maar zeker ook een aantal vrij nutteloze apps. Handig is dat LG een bestandsbeheerder heeft toegevoegd, waardoor het aanwezige setje basisapps erg compleet is. Verder leuke toevoegingen zijn bijvoorbeeld QuickRemote, een uitgebreide universele afstandsbediening die via de infraroodpoort aan de achterkant werkt. Ook de vertaalfuncties zijn leuk: er is een woordenboek voorgeïnstalleerd en met Quick Translator kun je bijvoorbeeld tekst op bordjes vertalen. Quick Translator werkt overigens lang niet altijd even goed.

Grappig is ook Life Square, een soort overzicht van je leven met bijvoorbeeld agenda-afspraken, Facebook-berichten en foto’s. Je kunt makkelijk een foto-album maken aan de hand van de verzamelde foto’s en de app is vrij uitgebreid. Erg nuttig is het niet, maar wel leuk om een beetje mee te prutsen.

LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 
LG G Flex screenshot 

“De muziekspeler heeft toegang tot Dropbox en Box,”

LG G Flex screenshot

Op multimediavlak is de G Flex lekker compleet. De smartphone is voorzien van een FM radio, muziekspeler en videospeler. De muziekspeler heeft toegang tot Dropbox en Box, waardoor je eigen muziek synchroniseren via de cloud erg makkelijk wordt. Natuurlijk is het wel zo dat je de muziek moet streamen en dus een flinke databundel nodig hebt.

De kwaliteit van de muziek die uit de G Flex komt is aardig. De speaker is vrij gemiddeld voor een smartphone en zodoende een beetje aan de schelle kant. Hij is echter prima om bijvoorbeeld een filmpje aan vrienden te laten zien of een liedje te laten horen. Door de headset klinkt de G Flex prima.

Camera

“Foto’s die de G Flex schiet zijn kwalitatief goed.”

De camera van de LG G Flex kent een groot aantal opties. Zo heeft de camera bijvoorbeeld een panoramamodus, een erg netjes werkende hdr-functie, een mogelijkheid om een foto met de voor- en achtercamera tegelijk te maken en een zogenaamde ‘Time Capture’-functie waarmee bewegingen vastgelegd kunnen worden door meerdere plaatjes in elkaar te plakken. Daarnaast zijn er nog een aantal speciale modi beschikbaar en kun je natuurlijk het nodige instellen, zoals de iso, witbalans en helderheid van een foto.

Foto’s die de G Flex schiet zijn kwalitatief goed. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera die niet, zoals de G2, voorzien is van optische beeldstabilisatie. De prestaties in slechte lichtomstandigheden lopen dan ook wat achter op sommige concurrerende toestellen, maar als het wel licht is zijn foto’s heel netjes. De kleuren zijn misschien net wat flets, maar de foto’s zijn scherp en vrij detailrijk. Ruis is slechts in kleine mate aanwezig en door de prima HDR-modus is het ook mogelijk om bij grote helderheidsverschillen binnen een foto vrij natuurgetrouwe en mooie plaatjes te schieten.

LG G Flex camerasample 
LG G Flex camerasample 
LG G Flex camerasample 
LG G Flex camerasample 
LG G Flex camerasample 
LG G Flex camerasample 
LG G Flex camerasample HDR 
HDR geschoten met de G Flex
LG G Flex camerasample HDR 
HDR geschoten met de G Flex

De filmfunctie van de G Flex is eveneens voorzien van een aantal modi, waaronder ook weer de mogelijkheid om de front- en hoofdcamera tegelijk te gebruiken en dus je eigen gezicht in een filmpje te plakken. Ook is er een functie waarmee er een ingezoomd kadertje in de foto terecht komt, dat in staat is om een object waarop ingezoomd is te volgen.

Kwalitatief gezien zijn de filmpjes ook goed. Ze hebben een 4K-resolutie, waardoor de G Flex een stapje voor heeft op veel concurrenten. In full hd-formaat bekeken zijn de filmpjes erg detailrijk en daarnaast biedt de hoge resolutie de mogelijkheid om vrij ver in te zoomen op het beeld zonder dat het erg slecht wordt. Het geluid van video’s is goed en biedt ook de leuke mogelijkheid om het geluid van een bepaald deel van de video af te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld als iemand rechts in beeld iets vertelt een deel van de ruis van links wegfilteren.

Conclusie

De LG G Flex is zeer zeker een interessant toestel. Het is de eerste smartphone die gebruik maakt van een techniek die we waarschijnlijk nog vaak gaan zien. Maar juist door die pionierende rol is de G Flex op het moment de aanschaf niet waard.

“Er kleven simpelweg nog teveel nadelen aan de G Flex.”

Je moet ergens beginnen als je een nieuwe techniek wilt vermarkten, en in het geval van de flexibele schermen is dat begin de LG G Flex. Flexibele schermen gaan we waarschijnlijk nog veel terug zien, op allerlei verschillende manieren toegepast in de smartphonewereld. Het verdient respect dat LG hierin deze rol heeft aangenomen en spiegelt ook af dat de fabrikant goed bezig is in de smartphonemarkt. Men durft weer wat en dat is een goede zaak. Daar houdt onze lofrede over het toestel echter op: er kleven simpelweg nog teveel nadelen aan de G Flex.

Op veel vlakken doet de G Flex het ook zeker goed. De G2 als basis is een goed begin en qua prestaties, camera, software en multimediamogelijkheden is de G Flex prima in orde. De dunne randen rond het scherm zorgen er zelfs voor dat het toestel ondanks zijn 6″-scherm nog redelijk bruikbaar blijft. In combinatie met de slimme software-aanpassingen toont het dat LG een van de weinigen naast Samsung is die goed snapt hoe een phablet in elkaar hoort te zitten.

Er zijn desondanks twee enorme nadelen die ervoor zorgen dat de G Flex de aankoop niet waard is. Het scherm is qua beeldkwaliteit slecht en de prijs is torenhoog. Dat het toestel aan alle kanten kraakt is ook geen goede zaak en de voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn nihil. Het gebogen scherm is leuk, maar de huidige toepassing biedt eigenlijk geen toegevoegde waarde. Je moet dus wel heel erg graag een stukje nieuwe techniek in handen willen hebben om de fikse prijs van €650 te kunnen rechtvaardigen.

LG G Flex design 
LG G Flex design 

De concurrentie binnen het phablet-segment wordt steeds heviger en er zijn inmiddels veel alternatieven voor de G Flex die een betere deal zijn. De belangrijkste daarvan is waarschijnlijk de Samsung Galaxy Note 3, de derde iteratie van de oer-phablet die voor bijna €200 minder dan de G Flex in huis gehaald kan worden. Je moet dan wel de kromming inleveren, maar krijgt daar een beter scherm, betere camera en handige S Pen voor terug.

Andere concurrentie komt van Sony’s Xperia Z Ultra, HTC’s One max, Acer’s Liquid S2 en tot slot de Nokia Lumia 1520 met Windows Phone erop.

LG biedt zelf ook twee interessante alternatieven in dezelfde G-lijn. De G2 is weliswaar wat kleiner, de camera en het scherm zijn beter en de smartphone is €250 goedkoper. De G Pro 2 heeft erg veel van de G Flex weg minus de kromming en het slechte scherm, maar is nog niet voor Nederland aangekondigd. Je kunt er echter vergif op innemen dat hij op termijn naar Nederland komt en de kans is groot dat hij ook goedkoper zal zijn dan de G Flex.

Onze review score
Pluspunten
  • Nieuw concept
  • Snel
  • Uitgebreide software
  • Nette fotocamera
  • 4K-filmfunctie
Minpunten
  • Kromming biedt weinig toegevoegde waarde
  • Toestel kraakt flink
  • Slechte beeldkwaliteit scherm
  • Geen uitbreidbaar geheugen en verwisselbare batterij
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters