LG G Pad 8.3

Hoewel LG de afgelopen tijd flinke stappen heeft gemaakt op de telefoonmarkt lukt het de fabrikant nog altijd niet om voet aan de grond te krijgen in de tabletmarkt. Na een aantal mislukte pogingen probeert LG het weer met de G Pad 8.3 en we zijn benieuwd of LG de successen van de smartphone-divisie weet te vertalen naar de tablet-vorm.

LG G Pad 8.3 review img 1559 

Afgelopen zomer kondigde LG aan weer een poging te doen om de snelgroeiende Android-tabletmarkt in te stappen. Met name de kleinere Android-tablets met schermdiagonalen onder de 10-inch doen het goed en LG besloot dan ook dat een scherm van 8.3-inch het ideale formaat is. Volgens de fabrikant is dit het perfecte formaat dat enerzijds klein genoeg is om in de borstzak van een colbert te stoppen maar anderzijds groot genoeg is voor allerlei soorten content.

De G Pad 8.3 krijgt een aantal interessante specificaties mee. Het is niet het snelste tablet op de markt maar dat betekent niet dat de G Pad onverdienstelijke hardware onder de motorkap heeft. Allereerst wordt het beeld weergegeven op een 8.3-inch IPS paneel met een resolutie van 1920×1200 wat neerkomt op een pixeldichtheid van 273ppi. Het geheel wordt aangedreven door een Snapdragon 600 Quad-Core processor van Qualcomm die geklokt is op 1.7GHz. De processor wordt bijgestaan door 2GB aan werkgeheugen en de G Pad beschikt over 16GB aan opslag dat via MicroSD kan worden uitgebreid met een extra 64GB. Het tablet krijgt zijn stroom van een accu met een capaciteit van 4600mAh.

Met al deze onderdelen komt de G Pad 8.3 uit op een adviesprijs van 299 euro. Dit betekent dat de G Pad zowel qua prijs als qua specificaties niet veel verschilt met de 2013-uitvoering van de Nexus 7. De G Pad is een paar tientjes duurder maar daar staat een groter scherm, iets grotere batterij en een MicroSD-slot tegenover.

Het is geen toeval dat LG goed naar de Nexus 7 heeft gekeken bij het ontwerpen van de G Pad; onder de liefhebbers is de Nexus 7 een erg populair tablet. Daarbij zou men kunnen speculeren dat LG de wens heeft om de opvolger van de Nexus 7 aan Google te leveren. LG is immers al twee jaar op rij verantwoordelijk voor de telefoons in de Nexus-lijn.

Voordat het zo ver is heeft LG eerst een hoop in te halen op de tabletmarkt. Eerdere pogingen met de Optimus Pad en G Slate een aantal jaar terug waren ambitieus maar wisten geen aftrek te vinden bij het grote publiek. Nu moet gezegd worden dat Android als tablet-besturingsysteem destijds pas in de kinderschoenen stond. Er waren slechts een klein aantal applicaties geoptimaliseerd voor het tablet-formaat en de functionaliteit van het besturingsysteem was duidelijk gemaakt voor telefoon en niet voor tablets.

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en heeft Android de benodigde vooruitgang geboekt als tablet-OS. LG is het daar blijkbaar mee eens en gaat, ondanks eerdere tegenslagen, weer een poging doen om een Android-tablet in de markt te zetten. Of ze met de G Pad 8.3 het juiste wapen in huis heeft om de strijd te winnen bespreken we in deze review.

LG G Pad 8.3 review img 1489 
LG G Pad 8.3 review img 1487 
LG G Pad 8.3 review img 1488 

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van de G Pad 8.3. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere tablets door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G Pad 8.3

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 600quadcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 338 gramLengte: 216mmBreedte: 126mmDikte: 8,3mm

Scherm/invoer

8,3″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch1920×1200 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

GSM netwerkbanden:

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 4600mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 520 uur

Dat LG goede hardware maakt is niks nieuws, Google vertrouwt de fabrikant niet voor niets haar Nexus-telefoons toe, maar een goede tablet bleef uit. Op hardware-gebied valt er dan ook weinig aan te merken op de G Pad 8.3.

Design

Het design van de G Pad 8.3 ziet er degelijk uit en voelt degelijk aan. Het grootste gedeelte van de achterkant wordt in beslag genomen door een stuk aluminium met details van plastic aan de boven- en onderkant. Het geborstelde aluminium wekt wel de indruk dat het gevoelig is voor krassen maar deze bleven gedurende onze tijd met de G Pad gelukkig uit.

De bouwkwaliteit van de G Pad is dik in orde. Het geheel voelt stevig en robuust en en lijkt prima tegen een stootje te kunnen. Het tablet is licht genoeg om handzaam te zijn maar voelt niet goedkoop aan. LG heeft het afgelopen jaar duidelijk geleerd van de kritieken op haar kunststof behuizingen en de dagen van goedkope materialen behoren tot het verleden.

Dankzij zijn stevige bouw en aluminium achterkant behoort de G Pad tot één van de mooiere Android-tablets van het moment en kan hij zich meten met de prachtige Xperia Tablet Z van Sony.

Als leuke extra heeft de G Pad een infraroodpoort meekregen. Het kleine lampje bovenop de tablet is elegant weggewerkt en zorgt er voor dat je op eenvoudige wijze je televisie kan bedienen door middel van een speciale app. Ideaal voor mensen die graag op de bank met hun tablet in de hand televisie kijken.

LG G Pad 8.3 review img 1567 
LG G Pad 8.3 review img 1564 
LG G Pad 8.3 review img 1566 
LG G Pad 8.3 review img 1495 
LG G Pad 8.3 review img 1498 
LG G Pad 8.3 review img 1493 

De G Pad 8.3 beschikt over de communicatiepoorten die we inmiddels verwachten op een Android-apparaat. Een Micro USB-aansluiting voor data en stroom, een hoofdtelefoon-uitgang voor audio en een Micro SD-slot om de opslagcapaciteit met maximaal 64GB uit te breiden.

Scherm

Op het 8.3-inch grote Full HD IPS-paneel van de G Pad is weinig aan te merken. Het scherm heeft de kijkhoek en de scherpte die we inmiddels gewend zijn van IPS-panelen en scoort ook op criteria als contrast en kleurreproductie uitstekend. Het scherm is uitermate geschikt voor het lezen van teksten maar ook het bekijken van bewegende beelden is geen straf.

Het enige minpunt aan het scherm van de G Pad 8.3 is de lichtopbrengst. Het scherm is een stukje minder helder dan zijn concurrentie en dat kan bij gebruik buitenshuis problemen opleveren. Binnenshuis, en in andere donkere omgevingen, staat het scherm zijn mannetje maar in direct zonlicht wordt het een lastiger verhaal.

Toetsen

LG G Pad 8.3 review screenshot 2013 11 14 16 17 12

De G Pad 8.3 wordt geleverd met het standaard Android toetsenbord dat we inmiddels gewend zijn van het besturingssysteem. Door het grote scherm tikt het toetsenbord lekker weg en de autocorrect-suggesties zijn over het algemeen accuraat. Achteraf fout getikte woorden aanpassen is helaas niet mogelijk, woorden helemaal opnieuw tikken de enige optie om naderhand te corrigeren.

In het instellingen-menu van het toetsenbord valt de ‘Path-invoer’ optie terug te vinden. Als deze optie geactiveerd wordt is het mogelijk om op een Swype-achtige manier woorden in te voeren zonder dat de vinger van het touchscreen afgehaald hoeft te worden. Na wat oefening is deze manier van tekstinvoer prima te gebruiken. We hadden tijdens onze testperiode wel wat moeite met ongebruikelijke woorden maar de woorden die het toestel herkende verschenen zonder al te veel moeite op ons scherm.

Batterij

De accu van de G Pad 8.3 heeft een capaciteit van 4600mAh. Dat zou in theorie betekenen dat hij iets langer mee zou moeten gaan dan de Nexus 7 2013 en dat hij vergelijkbaar is met de Galaxy Tab 3 8.0 van Samsung. Ondanks zijn theoretische belofte houdt de G Pad het niet exceptioneel lang vol in de praktijk. Dat wil niet zeggen dat de tablet snel leeg is, doorgaans konden we hem 6 tot 8 uur gebruiken voordat we hem aan de lader moesten hangen, maar heel indrukwekkend is het ook niet.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 4600mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De G Pad 8.3 draait op een versie van Android 4.2.2. met een hoop aanpassingen van de fabrikant. Sommige daarvan zijn nuttiger dan andere. De camera’s, voor en achter, zijn geschikt voor Skype maar niet voor serieuze fotografie.

Interface

LG G Pad 8.3 review screenshot 2013 11 14 16 06 10

De G Pad 8.3 draait op Android 4.2.2. met de schil van de fabrikant daar over heen. Sommige aanpassingen van LG zijn fijne verbeteringen. Zo heeft de fabrikant een aantal handige opties toegevoegd om instellingen te wijzigen via het notificatie-scherm. Ook de meegeleverde QPair-app, die het mogelijk maakt om op een simpele manier een verbinding op te zetten met een Android-telefoon om zo notificaties door te sluizen, is slim bedacht van LG.

Andere interessante software-aanpassingen die de fabrikant heeft toegevoegd zijn de QuickRemote en KnockOn-feature. De QuickRemote laat zich eenvoudig instellen als universele remote voor hun home entertainment-apparatuur. De KnockOn-functionaliteit kennen we van de LG G2 waar het compenseerde voor de ongemakkelijke plaatsing van de vergrendelknop achterop het toestel. Nu zit de knop op de G Pad gelukkig gewoon aan de zijkant waar hij hoort maar de mogelijkheid om de tablet te vergrendelen en ontgrendelen door op het scherm te tikken blijft handig.

Verder heeft LG een aantal minder nuttige features meegeleverd, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om te multitasken door applicaties opzij te schuiven. Een nutteloze toevoeging die een slechtere ervaring biedt dan de gebruikelijke manier waarop het besturingsysteem omgaat met het wisselen van applicaties. Verder ogen de aanpassingen van de fabrikant een beetje druk en niet bijzonder mooi.

LG G Pad 8.3 review screenshot 2013 11 14 16 05 55 
LG G Pad 8.3 review screenshot 2013 11 14 16 10 20 
LG G Pad 8.3 review screenshot 2013 11 14 16 07 37 

Prestaties

De prestaties van de G Pad zijn over het algemeen prima. Games met intensieve 3D-graphics draaien vloeiend op het tablet en het browsen van zwaardere internetpagina’s biedt geen uitdaging voor de tablet. Het enige opmerkelijke aan de prestaties van de G Pad is dat hij soms een beetje traag op gang lijkt te komen. Zodra een app eenmaal is opgestart gaat alles prima maar het opstarten van applicaties, het laden van het homescreen, het oproepen van het toetsenbord lijken af en toe wat moeizamer te gaan dan bij de concurrentie. Het is geen dealbreaker maar eigenaardig is het wel.

Foto & Video

Een tablet met een uitstekende camera is iets dat we slechts zelden voorbij zien komen en de G Pad gooit dan ook geen hoge ogen op camera-gebied. Aan de achterkant beschikt de tablet over een 5-megapixel camera, voorop zit een 1.3-megapixel sensor. De twee camera’s lenen zich perfect voor videobellen en af en toe een snel kiekje hier en daar maar heel mooi zullen die niet zijn.

LG G Pad 8.3 review cam00010 
LG G Pad 8.3 review cam00006 
LG G Pad 8.3 review cam00008 

Entertainment

De G Pad heeft de bekende LG-muziekspeler meegekregen die we van eerdere modellen kennen. De app heeft enkele handige features zoals in een ingebouwde equalizer en een sluimerstand. Muziek kan makkelijk worden gestreamd naar verschillende apparaten.

Naast de standaard muziekspeler beschikt de G Pad ook over Play Music van Google waarmee zowel lokale content als content uit de Play Store gemakkelijk kan worden beluisterd.

Voor de meeste streamingdiensten zijn inmiddels uitstekende Android-applicaties beschikbaar en deze komen goed tot hun recht op de G Pad 8.3. Zo is het mooie 8.3-inch Full HD-scherm perfect om video’s van diensten als Netflix en YouTube op te kijken.

Games

Ook bij het gamen is het formaat van de G Pad zijn sterkste punt. Dankzij zijn formaat is de tablet handzaam maar hij is niet te klein om games die precieze input vereisen te besturen. Ook qua grafische prestaties doet de G Pad prima zijn werk.

De enige die klacht die we hebben is dat het aanbod van games die specifiek voor Android-tablets zijn gemaakt erg summier is op het moment. Waar de iPad beschikt over een groot aantal games is het aanbod op Android een stuk minder imposant. De grootste games, zoals Plants vs Zombies 2 en Candy Crush, zijn beschikbaar maar veel variatie is er helaas nog niet te vinden.

Onze review score
Pluspunten
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Mooi design
  • Mooi scherm
  • Fijn formaat
Minpunten
  • Batterij niet geweldig
  • Haperingen af en toe

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters