Pluspunten
  • Goed gebalanceerd
  • Uitgebreide software
  • Compacte body
  • Afstandsbediening ingebouwd
Minpunten
  • Drukke interface
  • Lage schermresolutie
Onze score

LG G2 Mini

Met de G2 Mini betreedt ook LG het terrein van de miniversies van bestaande topmodellen. Net als bij andere fabrikanten is de smartphone kleiner dan het vlaggenschip van de producent, maar de aanpak verschilt verder enigszins. In deze review kijken we hoe dat uitpakt.

LG G2 Mini hoofdfoto 

“De ‘mini-factor’ ontbreekt bij deze smartphone een beetje.”

Met de G2 Mini treedt LG in de voetsporen van Samsung, HTC en Sony, die eerder de Galaxy S4 Mini, One Mini en Z1 Compact uitbrachten. Opvallend is echter dat LG het wezenlijk anders aanpakt. De topspecificaties van de Xperia Z1 Compact zijn sowieso niet aanwezig, maar ook de ‘mini-factor’ ontbreekt bij deze smartphone een beetje. De G2 Mini is met zijn 4,7″-scherm eerder een versimpelde dan een kleinere versie van de G2. Overigens moet gezegd worden dat door de kleine bezels van het toestel het extra formaat tegenover de andere mini’s wel meevalt.

Los van het formaat volgt de G2 Mini het bekende concept van de S4 Mini en de One Mini. De smartphone leent het ontwerp en de nodige slimme softwaretrucjes van zijn grote broer. De specificaties van het toestel zijn echter duidelijk minder dan die van de grote G2 en ook de prijs ligt lager. Een budget-optie voor iedereen die wel een opgeleukte gebruikservaring wil, maar niet zo nodig de nieuwste specificaties hoeft dus.

Hoewel het idee achter de G2 Mini dus erg duidelijk en ook logisch is, is de huidige positionering dat zeker niet. Enerzijds is de gewone G2 door zijn leeftijd inmiddels zo goedkoop geworden dat hij gevaarlijk dicht in de buurt van de G2 Mini komt en anderzijds heeft LG op hetzelfde moment de L90 in de markt gezet. Die heeft weliswaar geen LTE-ondersteuning, los daarvan lijkt hij qua specificaties verdacht veel op de G2 Mini. Extraatjes als de infraroodpoort, back-buttons en toegevoegde softwarefuncties moeten het flinke prijsverschil van zo’n €100 goedmaken, maar het is de vraag in hoeverre dat gerechtvaardigd is. De G2 Mini zal het wat dat betreft dus lastig krijgen.

Eerste ervaring met de LG G2 Mini eerste ervaring met de lg g2 mini 
Eerste ervaing met de LG G2 Mini 
Eerste ervaring met de LG G2 Mini 
Eerste ervaring met de LG G2 Mini 
Eerste ervaring met de LG G2 Mini 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie v10a-EUR-XX en een prijs van €290.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2 Mini

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2014 Draait op Android 4.4.2Behuizing van plastic, glas

Processor

Qualcomm MSM8226 Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 121 gramLengte: 130mmBreedte: 66mmDikte: 9,8mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch540×960 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2440mAh

Unboxing

De LG G2 Mini wordt in een vrij standaard verkoopverpakking geleverd. LG heeft een usb-kabel, lader en headset bij het toestel meegeleverd en that’s it. Precies zoals bij de meeste andere smartphones dus.

Design

Het design van de G2 Mini is duidelijk afgeleidt van de G2, en dat is zeker niet verkeerd. Vooral de kleine bezels rond het scherm vallen op, die zijn net als bij de G2 vrij indrukwekkend. De functietoetsen zitten wederom achterop onder de camera gemonteerd, maar verder is de achterkant wel wat veranderd. De gladde, glanzende achterkant heeft plaats gemaakt voor een geribbeld mat klepje, dat duidelijk prettiger aanvoelt. Een ander verschil is dat de achterkant nu losneembaar is, waardoor je de batterij kunt verwisselen en een sd-kaart in het toestel kunt steken. Ook dat is zeker een verbetering, waar overigens tegenover staat dat de G2 Mini net wat minder stevig voelt.

“De G2 Mini is dus designtechnisch zelfs wat verbeterd tegenover de G2 en overall gezien gewoon erg goed.”

De G2 Mini is dus designtechnisch zelfs wat verbeterd tegenover de G2 en overall gezien gewoon erg goed. Het toestel is dan wel van plastic, het voelt goed aan en is ook netjes afgewerkt. De G2 Mini is verder netjes afgerond en ligt daardoor lekker in de hand en is voor zijn schermformaat bijzonder compact. Het enige potentiële minpunt van de G2 Mini designtechnisch is dat de knopjes op de achterkant zitten, wat niet iedereen prettig zal vinden. Het is vooral even wennen en is na gewenning wat ons betreft geen groot nadeel maar ook geen voordeel.

De G2 Mini is in een viertal kleuren beschikbaar: zwart, wit, rood en goud. Daarmee is er voor ieder wat wils en het is goed dat LG die keuze biedt.

LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 

Doordat de knoppen van de G2 Mini op de achterkant zitten zijn de zijkanten vrij leeg. De linker- en rechterkant zijn helemaal leeg. Op de onderkant vinden we een speaker, microfoon en micro usb-poort, bovenop is ook een microfoon te vinden en zijn verder de audio-uitgang en infraroodpoort te vinden. Overigens zijn aan de voorkant ook geen knoppen te vinden: de navigatietoetsen zitten in de software verwerkt.

LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 

Scherm

“Over het scherm van de G2 Mini hebben we gemixte gevoelens.”

Over het scherm van de G2 Mini hebben we gemixte gevoelens. De smartphone heeft een 4,7 inch groot qHD-scherm met IPS-technologie. Die qHD-resolutie, 960×540 pixels, is in dit segment wel een beetje beperkt. Op de 4,7″ zijn de pixels duidelijk herkenbaar en hoewel dat het gebruik van het toestel niet hindert ziet het er wel minder flitsend uit. Als je bedenkt dat zelfs voor ruim €100 minder al smartphones met een 720p-scherm verkrijgbaar zijn én de G2 Mini zich richt op een premium gebruikservaring vinden we dat erg jammer.

Los van de resolutie is de weergave over het algemeen erg netjes. De kleuren zien er mooi uit en zijn vrij levendig en ook de kijkhoek is goed. Het contrast is niet perfect, maar zeker ruim voldoende en los van de scherpte zien foto’s, webpagina’s en dergelijken er dus goed uit. De helderheid van het scherm is niet super hoog, maar op zich voldoende. Echter reflecteert het paneel nogal heftig, waardoor het scherm in de zon toch lastig af te lezen kan zijn.

Prestaties

“De Snapdragon 400-processor zorgt dat de G2 Mini in het dagelijks gebruik vrij snel werkt.”

De LG G2 Mini is gebaseerd op de Qualcomm MSM8926-chip, een quadcorevariant in de Snapdragon 400-familie. Deze processor is in rap tempo te vinden in steeds meer midrange-toestellen, zo zit hij naast de G2 Mini ook in de HTC Desire 610, Sony Xperia M2 en Huawei Ascend G6 4G. De chip is uitgerust met 4 ARM Cortex A7-kernen en een Adreno 305-gpu en is door LG gekoppeld met 1GB werkgeheugen. Dat is een prima combinatie die ervoor zorgt dat de G2 Mini in het dagelijks gebruik vrij snel werkt. Toch wordt bij wat zwaardere taken wel duidelijk dat het niet de meest krachtige processor is, waarmee hij het duidelijk moet afleggen tegen de wat oudere topmodellen die voor dezelfde prijs verkrijgbaar zijn.

Qua stabiliteit is de G2 Mini goed. Het toestel heeft in onze testperiode geen grote problemen gehad. Soms treedt er even een kleine vertraging op, maar dat geldt voor de meeste smartphones en is niet echt een probleem.

“Het toestel heeft een 2440mAh-batterij, wat ruim voldoende is voor een goede dag gebruik.”

De LG G2 Mini bestaat zowel in een versie zonder- als met lte, maar in Nederland zal in principe alleen de lte-versie geleverd worden. Verder is de G2 Mini voorzien van een nfc-chip, infraroodpoort en natuurlijk alle gebruikelijke verbindingsmogelijkheden. We hebben geen problemen met het bereik of de gesprekskwaliteit van de G2 Mini ervaren.

Het toestel heeft een 2440mAh-batterij, wat ruim voldoende is voor een goede dag gebruik. Over het algemeen hadden we aan het einde van de dag nog zo’n 20% over met redelijk intensief gebruik en dat is netjes. Leuk is ook de uitgebreide batterij-manager, die een voorspelling geeft van hoe lang het toestel nog mee kan op de accu en ook direct de mogelijkheid geeft om apps die veel van de batterij vragen te sluiten. Al met al is de batterij zeker bovengemiddeld voor dit segment.

LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 

Software

LG heeft ervoor gezorgd dat alle nieuwe toestellen die uitkomen direct op Android KitKat draaien en zo dus ook de G2 Mini. Daar overheen heeft de fabrikant zijn eigen schil gezet, die vrij aanwezig is. Er zijn erg veel functies toegevoegd en voor sommigen is het misschien wat too much, maar LG heeft gelukkig ook zeker een aantal handige features in de software ingebouwd.

Een van de handige toevoegingen, die overigens iets teveel opgedrongen wordt in het notificatiecentrum, is Q Slide. Daarmee kun je een aantal apps als pop-up over het scherm weergeven en zelfs de transparantie van die apps aanpassen. Dat is een beperkt aantal apps wat je niet kunt uitbreiden. Ook leuk zijn de toegevoegde taakbeheerder en de mogelijkheid om thema’s in te stellen.

LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 

“Een handige toevoeging is Knock Code, een nieuwe manier om het homescreen te vergrendelen.”

Opvallend is dat er bij de G2 Mini de nodige functies zijn toegevoegd om een kleiner deel van het scherm te hoeven gebruiken, waarmee LG het mini-karakter van de telefoon zelf al een beetje onderuit haalt. Wat ons betreft is het scherm overigens wel zo klein dat die functies totaal overbodig zijn. Een van de opties is om het toetsenbord te verkleinen.

Een handige toevoeging is Knock Code, een nieuwe manier om het homescreen te vergrendelen. Daarmee kun je een patroontje tikken dat uit een combinatie van vier vlakken bestaat. Dat is wat ons betreft een erg handige functie, aangezien je dat patroon niet op één plek hoeft te tikken. Daardoor kun je het vrij eenvoudig blind doen en dat geldt niet voor de andere mogelijke vergrendelingsmethoden.

Een andere handige toevoeging is de gastmodus. Daarmee kun je een afgeschermde omgeving in je toestel waarin alleen een aantal voorgeselecteerde apps beschikbaar zijn komen. Dat doe je door een ander patroon voor de ontgrendeling van het toestel te gebruiken, zodat je eenvoudig en redelijk onopvallend in die modus kunt komen. Gastmodi zijn op toestellen van veel fabrikanten te vinden, maar de implementatie van LG vinden we het beste.

Kleinere toevoegingen zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om de navigatieknoppen onder het scherm zelf in te delen en de mogelijkheid om de hele interface te kantelen. Er is bijvoorbeeld ook een eenvoudige homescreenmodus beschikbaar. Zo heeft LG nog talloze kleine toevoegingen gedaan, waardoor de interface erg uitgebreid is. Het is wel een redelijke kermis geworden en wat ons betreft iets te druk, maar daarvoor krijg je dus wel veel functionaliteit terug.

LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini screenshot 

“LG is bij de G2 Mini vrij voorzichtig geweest met het toevoegen van extra software.”

In tegenstelling tot bij sommige andere toestellen, is LG bij de G2 Mini vrij voorzichtig geweest met het toevoegen van extra software. Natuurlijk zijn alle standaardprogramma’s van Google aanwezig en zijn zaken als een agenda, klok, notitieblokje en weerapp aanwezig. Opvallend is dag LG geen volledig officeprogramma heeft toegevoegd, maar slechts een viewer. Overigens kun je uit de Play Store de gratis office suite van Google downloaden. In die Play Store kun je ook terecht voor andere apps en games uiteraard, waarvan een gigantisch aanbod beschikbaar is.

LG levert nog wel een aantal extra programma’s mee, waarvan QuickRemote de leukste is. Met die app kun je via de G2 Mini je tv, dvd-speler of blue-ray-speler bedienen. Verder is Box voorgeïnstalleerd en heeft LG een eigen appstore genaamd SmartWorld, waar je naast wat apps ook bijvoorbeeld lettertypen, toetsenbordskins en thema’s voor het toestel kunt downloaden. Tot slot zijn er wat servicegerichte apps, zoals een backup-dienst en de Remote Call Service, waarmee je helpdeskmedewerkers toegang tot je toestel kunt geven om ze problemen te laten oplossen.

LG G2 Mini screenshot 
LG G2 Mini screenshot 
LG G2 Mini screenshot 

“Geluid door de speaker is vrij helder en kan redelijk hard zonder te kraken, hoewel het wel een beetje schel is.”

LG G2 Mini 2014 screenshot

Op multimediavlak is de G2 Mini lekker compleet. De smartphone is voorzien van een FM radio, muziekspeler en videospeler. De muziekspeler heeft goede integratie met dlna en bluetooth en is voorzien van een handig knopje om bij muziek direct video’s op YouTube te vinden. Daarnaast heeft de muziekspeler een sleep-timer, wat ook handig is. De videospeler ondersteunt alle bekende formaten en werkt gewoon goed. De galerij van de G2 Mini is vrij basic en heeft eveneens integratie van dlna. Foto’s bewerken kan met het standaardprogramma van Google, wat overigens vrij uitgebreid is inmiddels.

De G2 Mini heeft aan de onderkant twee speaker grilles, wat wellicht doet vermoeden dat er een stereospeaker in het toestel zit. Niets is minder waar: achter een van de twee roostertjes zit geen speaker maar een microfoon. Desondanks klinkt de speaker van de G2 Mini niet verkeerd voor een smartphone. Geluid is vrij helder en kan redelijk hard zonder te kraken, hoewel het wel een beetje schel is. Door een headset klinkt de smartphone prima.

LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 
LG G2 Mini 2014 screenshot 

Camera

LG G2 Mini 2014 screenshot

Door vanuit slaapstand de volume-omlaag-knop even ingedrukt te houden kom je direct in de camera en met diezelfde knop kun je foto’s maken. Dat is erg handig. Het aantal opties in de camera-interface is ook netjes. Zo heeft de camera bijvoorbeeld een panoramamodus, een erg netjes werkende hdr-functie en een zogenaamde ‘Time Catch’-functie waarmee bewegingen vastgelegd kunnen worden door meerdere plaatjes in elkaar te plakken. Natuurlijk kun je nog het nodige instellen, zoals de iso, witbalans en helderheid van een foto.

“Door vanuit slaapstand de volume-omlaag-knop even ingedrukt te houden kom je direct in de camera,”

De camera aan de voorkant schiet 1,3-megapixelfoto’s en levert niet bepaald indrukwekkende resultaten. De 8-megapixelfoto’s die je met de primaire camera kunt maken zijn een stuk beter. Kleuren zijn enigszins oververzadigd, maar zien er daardoor wel mooi uit. De foto’s zijn scherp en zien er op bijvoorbeeld een monitor in normaal formaat goed uit. Ga je wat verder inzoomen, dan komen er wel duidelijke sporen van zware compressie en ruisonderdrukking naar boven. Daardoor zien de foto’s er wat ‘schilderachtig’ uit en gaan de fijne details verloren. Desondanks is de camera ruim voldoende en zeker voor gebruik op sociale media meer dan prima.

LG G2 Mini camerasample 
LG G2 Mini camerasample 
LG G2 Mini camerasample 
LG G2 Mini camerasample 
LG G2 Mini camerasample 
LG G2 Mini camerasample 

De filmpjes van de G2 Mini zijn gewoon in 1080p hd. Ze zijn niet super detailrijk, maar wel gewoon ruim voldoende. De kleuren zijn net als bij de foto’s goed, het geluid klinkt een beetje ‘hol’. Wat opvalt is dat de focus soms een beetje moeite heeft, dat is jammer.

Conclusie

De LG G2 Mini is een prima midrange-smartphone die een goed gebalanceerd pakket biedt en net geprijsd is. Wel vinden we de naam van het apparaat een beetje misplaatst: erg mini is hij niet qua specs komt hij niet in de buurt van de G2.

LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 

“Als de prijs van de G2 Mini nog wat zakt is het een erg goed gebalanceerd toestel voor een mooi bedrag.”

LG heeft veel van de uitgebreide softwarefuncties en extra mogelijkheden van de G2 meegekregen. Zaken als een ingebouwde afstandsbediening, de handige Knock Code en de uitgebreide personalisatie-opties in de software zijn mooi meegenomen en vrij schaars in dit marktsegment. Verder is het toestel vrij compact voor zijn schermformaat en heeft hij een bovengemiddelde accuduur. Los daarvan blinkt de G2 Mini nergens echt in uit, maar is hij wel ruim voldoende op bijna alle vlakken.

Bijna alle, want er zijn wel een aantal pijnpunten. Hoewel het scherm er qua kleuren goed uitziet is de qHD-resolutie tegenwoordig wel erg beperkt. De knoppen op de achterkant zijn op zich prima, maar zullen niet voor iedereen prettig werken. Tot slot is de interface van het toestel nogal een kermis, wat de keerzijde is van het feit dat hij zo uitgebreid is.

Laatste puntje van kritiek, maar dat is waarschijnlijk tijdelijk, is de prijs. Die is met €290 nu aan de hoge kant gezien de L90 van LG zelf voor zo’n €100 minder nagenoeg dezelfde specs biedt en de G2 en de Nexus 5 voor niet heel veel extra geld een grote meerwaarde bieden. Er is ook nog de Optimus G, die zo’n €50 minder kost en een beter scherm, betere chipset en betere camera heeft. Dan hebben we het nog niet eens over de toestellen van concurrenten van LG gehad. Echter gaan we ervan uit dat de prijs van de G2 Mini de komende tijd wel wat zal dalen en dan is het gewoon een erg goed gebalanceerd toestel voor een mooi bedrag.

LG G2 Mini design 
LG G2 Mini design 

Naast de hierboven genoemde toestellen van LG zelf, zijn er nog een flink aantal andere concurrenten. De belangrijksten daarvan zijn de mini-varianten van andere fabrikanten: de HTC One mini, Samsung Galaxy S4 Mini en Huawei Ascend G6 (ook wel bekend als P7 Mini). Die bieden allemaal vergelijkbare specificaties met een iets kleiner scherm voor vaak een wat lagere prijs. Uitzondering is de HTC One mini, die iets meer kost dan de G2 Mini en dat probeert te compenseren met een premium metalen behuizing.

Ook oude vlaggenschepen van verschillende fabrikanten zijn goede alternatieven voor de G2 Mini. De Samsung Galaxy S III en Sony Xperia Z bijvoorbeeld bieden voor een erg schappelijk bedrag geavanceerdere functies dan de G2 Mini. Tot slot zijn er nog wat andere nieuwe midrange-toestellen die momenteel de markt bereiken en in hetzelfde vaarwater zitten, bijvoorbeeld de HTC Desire 610 en Sony Xperia M2.

HTC One mini hoofdfoto 
Samsung Galaxy S4 Mini hoofdfoto 
Huawei Ascend G6 hands-on 
HTC Desire 610 hands-on 

Onze review score
Pluspunten
  • Goed gebalanceerd
  • Uitgebreide software
  • Compacte body
  • Afstandsbediening ingebouwd
Minpunten
  • Drukke interface
  • Lage schermresolutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Motorela -

    Hallo, ik twijfel tussen de lg g2 mini 4g voor 180 euro en motorola g 2014 ook voor 180 euro. Welke zou ik nemen. en is er een verschil tussen de lg g2 mini 4g en de lg g2 mini

    1. Dominick -

      Er bestaat ook een 3G versie van de G2 mini, maar voor zover ik weet is die in Nederland niet verkrijbaar. Ik zou voor de Moto G gaan. Die heeft een beter scherm, is wat sneller en heeft stereo speakers aan de voorkant. De G2 mini heeft eigenlijk geen echte voordelen tov de Moto G behalve de afstandsbediening-functie.

  2. Patricia007 -

    Hallo, Ik ben enorm aan het twijfelen tussen de lg g2 mini of de samsung galaxy s4 mini. de lg g2 mini kan ik aan 180 euro kopen en de s4 mini aan 99 euro beiden nieuwe toestellen. Nu heb ik tot nu toe al wel veel samsungs gehad maar erger mij enorm aan dat uitvallen en de andere typische kwaaltjes van samsung. Uiteindelijk blijft het wel aan de helft van de prijs natuurlijk. Ik zag ook dat de galaxy een hogere kloksnelheid heeft dan de lg terwijl de lg een quad core heeft en de galaxy een dual core. Enige tips ivm de aankop? Alvast bedankt.

    1. Dominick -

      Voor dat geld zou ik toch wel voor de S4 mini gaan. Het enige waar de G2 mini echt beter is, is het compactere en wat beter gebouwde ontwerp en de wat modernere processor. Maar dan is twee keer zoveel geld wel heel veel daarvoor.

  3. Lance1980 -

    Hallo. Ik wil de LG L2 Mini maar hoor veel over het scherm. Ik heb nu de S3Mini. Is het scherm van de G2 Mini minder, net zo mooi/scherp of beter dan de S3Mini? Alvast bedankt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via