Pluspunten
  • Mooi design
  • Uitstekende specificaties
  • Mooi scherm
  • Lage adviesprijs
  • Erg goede prestaties
Minpunten
  • Knoppen op de achterkant niet ideaal
  • Plastic behuizing
Onze score

LG G2

Als het aan één ding ontbrak voor LG in 2013 was het wel een echt top-toestel. Een toestel dat de strijd aan kan met de S4’s, de One’s en de Z1’s van deze wereld. Een telefoon met de best beschikbare onderdelen ongeacht de prijs. Een telefoon waar LG trots op kan zijn. Een telefoon die mogelijk de blauwdruk is voor de volgende Nexus-telefoon. Op papier lijkt de G2 deze rol te gaan vervullen. Of het een geslaagde poging is bespreken we in deze review.

LG G2 img 0963 

2013 was een goed jaar voor LG. De Koreaanse fabrikant wist een paar goede toestellen neer te zetten met de Optimus G en de Optimus G Pro maar ondanks dat beide modellen goed werden ontvangen was het niet genoeg om de concurrentie-strijd met Samsung, Sony en HTC aan te gaan.

Een aspect waar LG altijd mee in hun eigen vingers sneed was de uitrol van de toestellen. Waar concurrenten hun telefoons relatief snel na de aankondiging in de Nederlandse winkels wist te leggen duurde het bij LG soms rustig vier maanden voordat een smartphone in Nederland beschikbaar was. Hierdoor waren de specificaties van de toestellen al zwaar verouderd en ingehaald voordat wij er mee aan de slag konden.

De G2 begint er meer op te lijken. De Snapdragon 800 CPU is de beste processor die op dit moment verkrijgbaar is. De 13 megapixel-camera doet weinig onder voor die van de concurrentie. De batterij is met zijn 3000MAh één van de grootste in een smartphone op het moment. Enzovoorts, enzovoorts. Uit elk onderdeel en uit elk detail blijkt dat LG hoog inzet met de G2.

Ook het design van het toestel belooft beterschap. LG heeft het gepresteerd om een Full HD-scherm met een diagonaal van 5.2-inch op een toestel van slechts 138.5mm bij 70.9mm te proppen. In de praktijk zorgt dit er voor dat de randen rondom het IPS paneel ontiegelijk dun zijn. Hierdoor oogt het toestel gestroomlijnd en zelfs een beetje futuristisch. De dunne randen hebben als gevolg dat LG de volumeknoppen van het toestel op de achterkant van de telefoon heeft geplaatst. De toets om de G2 te vergrendelen is ook achterop het toestel te vinden. Later in deze review bespreken we of de nieuwe plaatsing van de knoppen gebruiksvriendelijk vinden.

Het laatste argument voor de LG G2 is de prijs. Met een adviesprijs 549 euro is de G2 een stuk goedkoper dan zijn concurrenten die meestal voor 100 euro meer over de toonbank gaan. Dit maakt de G2 bijvoorbeeld erg interessant voor consumenten met een SIM-only abonnement die de volledige prijs voor hun eigen moeten betalen.

Genoeg te bespreken dus, tijd voor de review.

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor LG G2. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

LG G2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 800quadcore-processor op 2,3GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 143 gramLengte: 138mmBreedte: 70mmDikte: 8,9mm

Scherm/invoer

5,2″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2,1MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 14 uurStandby-tijd van 520 uur

De G2 wordt geleverd in een simpele witte doos met een kleurrijk G2 logootje. Naast de standaard USB-lader en stroomblok combinatie vinden we ook een in-ear headset. De batterij van de G2 heeft een capaciteit van 3000mAh op papier indrukwekkend, in de praktijk functioneert ie net wat beter dan de gemiddelde smartphone.

Unboxing

In het doosje van de G2 vinden we de gebruikelijke toebehoren. Het pinnetje om de simkaart-lade uit toestel te krijgen is voorzien van een metalen G-logo wat wij een leuk detail vonden. Daarnaast vonden we in het doosje een setje in-ear oordopjes die we erg comfortabel vonden, goed geluid leveren en voorzien zijn van een platte draad waardoor ze minder snel in de knoop raken.

Batterij

De LG G2 heeft een batterij met een capaciteit van 3000mAh. Dit is op papier één van de beste batterijen beschikbaar maar in de praktijk komt het er op neer dat de telefoon het net iets langer dan een volledige dag volhoudt bij intensief gebruik. De G2 moet nog steeds elke nacht aan de lader maar de kans dat het gevreesde 0% niveau wordt bereikt aan het eind van de dag is klein. Tevens is de G2 voorzien van een optionele spaarstand die automatisch energiebesparende maatregelen treft zoals het verlagen van de helderheid en het uitschakelen van de WiFi verbinding. De batterij is helaas niet te vervangen maar desalniettemin zijn we erg tevreden over de accu van de telefoon.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 3000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

LG heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het design van de G2. Het toestel moest en zou plat worden met een zo’n dun mogelijke rand rondom het scherm. Om dit te realiseren heeft LG er voor gekozen om de volume- en vergrendel-knop achterop het toestel te plaatsen. Dit is niet altijd ideaal en vergt de nodige gewenning maar het is niet onwerkbaar en aangezien het toestel er aanzienlijk mooier van wordt nemen we het voor lief.

De G2 is een prachtig toestel. We kunnen niks anders van maken. De minimale rand en de elegante vormgeving zorgen er voor dat de G2 er strak en modern uit ziet. Over de bouwkwaliteit zijn we helaas minder te spreken. De achterkant is nog steeds gemaakt van plastic wat er voor zorgt dat de G2 goedkoop aanvoelt. Het is mooi plastic met een subtiele diagonale textuur maar het is nog steeds plastic.

En dan de knoppen op de achterkant van het toestel. Volgens de fabrikant is voor deze plaatsing gekozen om de knoppen makkelijker bereikbaar te maken voor mensen met kleine handen. In de praktijk komt het er op neer dat wij onze vingers in moeilijke bochten moeten wringen om de juiste toets in te drukken. Gelukkig hebben we de volume-knoppen in het dagelijks gebruik niet vaak nodig en is de vergrendel-knop te vervangen met een nieuwe gesture.

Met de zogeheten ‘Knock-On’-feature is het mogelijk om de G2 op te wekken uit zijn slaapstand door twee maal op het scherm te tikken. Het duurde even voordat we de timing van de dubbele tik door hadden maar na een week zijn we er zo aan gewend dat we al onze Android-telefoons proberen te ontwaken door er twee keer op te tikken. Om de telefoon weer te vergrendelen moet men twee keer op een lege plek op het scherm drukken wat in de praktijk een flinke uitdaging is helaas. Veel apps hebben hier geen ruimte voor waardoor we op de notificatie balk moeten tikken om de telefoon te vergrendelen, met weinig succes. Mogelijk weet LG deze functionaliteit nog te fine tunen in een toekomstige update.

LG G2 img 0964 

De voorkant van de LG G2 bestaat voor 75.9% uit scherm en dat is een prachtige prestatie van de fabrikant. Er is slechts een klein beetje ruimte over voor de speaker, een nofiticatie-lampje en de front-facing camera aan de bovenkant en een glimmend LG-logootje aan de onderkant. De dunne randen zorgen er voor dat de voorkant van de G2 één van de mooiste is die we ooit hebben gezien.

LG G2 img 0966 
LG G2 img 0988 

Om het toestel dun en plat te houden heeft LG de volume-knoppen en de vergendelknop die normaliter op de zijkant van een telefoon zitten naar de achterkant verplaatst. De fabrikant beweert dit gedaan te hebben om de knoppen makkelijker bereikbaar te maken voor mensen met kleine handen maar in de praktijk hadden we moeite om de knoppen in te drukken als de telefoon in onze hand lag. Proefpersonen met kleine en met grote handen moesten hun vingers in rare bochten wringen om bij de knoppen te kunnen.

LG G2 img 0975 
LG G2 img 0948 

De gebogen zijkanten van de G2 voelen zacht aan en zorgen er voor dat de telefoon fijn in de hand ligt. Aan de onderkant van de G2 vinden we de USB-port, de koptelefoon-aansluiting en de speakers

LG G2 img 0969 
LG G2 img 0971 
LG G2 img 0952 
LG G2 img 0951 

Het Full HD-IPS LCD scherm van de G2 zorgt voor een prachtige weergave. LG heeft wederom haar eigen toetsenbord geïmplementeerd.

Scherm

Het 5.2″-inch Full HD IPS paneel van de G2 heeft een prachtige kleurweergave, helder contrast, goede lichtopbrengst en een fijne pixeldichtheid van 424 pixels per inch. Letters worden scherp en duidelijk weergegeven, foto’s zijn goed te bekijken en ook filmpjes komen goed tot zijn recht op de G2. De helderheid van het scherm is ook prima. Helaas is het scherm iets doffer dan dat van de Galaxy Note 3 van Samsung maar dat zegt meer over de Note 3 dan over de G2.

LG G2 review 

Toetsen

De G2 wordt geleverd met het standaard Android toetsenbord dat we inmiddels gewend zijn van het besturingssysteem. Door het grote scherm tikt het toetsenbord lekker weg en de autocorrect suggesties zijn over het algemeen accuraat. Achteraf fout getikte woorden aanpassen is helaas niet mogelijk, woorden helemaal opnieuw tikken de enige optie om naderhand te corrigeren.

In het instellingen-menu van het toetsenbord valt de ‘Path-invoer’ optie terug te vinden. Als deze optie geactiveerd wordt is het mogelijk om op een Swype-achtige manier woorden in te voeren zonder dat de vinger van het touchscreen afgehaald hoeft te worden. Na wat oefening is deze manier van tekstinvoer prima te gebruiken. We hadden tijdens onze testperiode wel wat moeite met ongebruikelijke woorden maar de woorden die het toestel herkende verschenen zonder al te veel moeite op ons scherm.

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 46 42 

De G2 wordt helaas nog altijd geleverd met Android 4.2.2. LG heeft dezelfde aanpassingen die we op de Optimus G zagen ook doorgevoerd op de G2 met wat kleine toevoegingen die de telefoon net wat bruikbaarder maken.

Lockscreen

Het lockscreen van de G2 is best handig en redelijk functioneel te noemen. Je kunt via het instellingenmenu zelf selecteren welke shortcuts naar apps je op het lockscreen wilt instellen. Op de G2 heeft LG het mogelijk gemaakt om widgets op de homescreen toe te voegen. Dit werkt precies zo als het werkt op het homescreen en dat konden wij erg waarderen. Ook is het mogelijk om de camera te starten door het scherm naar rechts te swipen.

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 47 14 
LG G2 screenshot 2013 10 14 11 47 35 

Homescreen

Het homescreen van de LG G2 is opgebouwd uit maximaal zeven schermen die je zelf kunt toevoegen en verwijderen door een homescreen te pinchen met je vingers. Grappig is dat je de animatie bij het schakelen tussen de schermen kunt aanpassen.

Widgets en snelkoppelingen toevoegen gaat via het menu. Door een app of widget ingedrukt te houden verschijnt hij in het homescherm en kun je hem op een scherm naar keuze plaatsen. Veel widgets kun je ook van formaat veranderen en mappen kun je inrichten door twee apps op elkaar te slepen. En zo krijgt de G2 een erg functioneel homescreen, wat overigens niet anders is dan bij andere Android-toestellen.

LG G2 screenshot 2013 10 14 12 18 25 
LG G2 screenshot 2013 10 14 11 48 13 

Menu

LG heeft het menu ingedeeld in twee tabbladen. Allereerst heb je alle apps die je op het toestel hebt gezet. Je kunt hier overzichtelijk doorheen bladeren door naar links en naar rechts te bladeren. Een extra optie die LG heeft ingebouwd is om meer icoontjes te laten zien op een enkel scherm. De icoontjes van de apps worden dan verkleind en vervolgens samengepropt van 4 naar 5 apps naast elkaar. Los van het gewone menu is er nog de widgets tab met al je widgets, die je zo makkelijk aan je homescreen kunt toevoegen.

Door op het instellingen-knopje te drukken kun je het menu indelen en applicaties direct verwijderen. Dat is een handige extra optie. Al met al is het menu erg overzichtelijk en snel in gebruik.

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 48 23 
LG G2 screenshot 2013 10 14 11 48 32 

Instellingen

Uiteraard heeft de fabrikant ook het instellingenmenu van zijn eigen kleurrijke interface voorzien. Dit is over het algemeen een lange lijst met instellingen en elk knopje heeft zijn eigen kleurtje mee gekregen waardoor je hem gemakkelijk kunt herkennen. Hierin is overigens niet veel aangepast; het simpelweg het Android instellingenmenu met daaroverheen een template. LG heeft nog wel gestures toegevoegd zodat je bepaalde bewegingen kunt activeren om bijvoorbeeld het alarm uit te zetten of om een gesprek te muten.

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 48 41 

Multitasking

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Als je de homeknop ingedrukt houdt krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af. Toegevoegd is een taakbeheerder, daarmee kun je applicaties wel echt afsluiten en kijken wat er precies open staat.

Een nieuwe feature op de G2 is de ‘Slide Aside’-functionaliteit. Dit maakt het mogelijk om applicaties tijdelijk weg te schuiven zonder dat ze helemaal gesloten moeten worden. De telefoon onthoudt de status van de twee laatste applicaties die aan de kant zijn geveegd waardoor deze twee applicaties snel weer hervat kunnen worden. Dit is te realiseren door een applicatie weg te vegen met drie vingers op het scherm. Wij vonden deze gesture in de parkijk erg ongemakkelijk en voelden ons niet genoodzaakt om Slide Aside te gebruiken boven de normale Android multitasking-mogelijkheden.

LG heeft in het notificatiecentrum het een en ander aangepast. Door de statusbalk, waar alle notificaties met een icoontje vertegenwoordigd zijn, uit te trekken krijg je het notificatiecentrum met vijf knoppen erboven te zien. Vier daarvan kun je instellen, dat kunnen knoppen zijn om allerlei instellingen aan te passen. De vijfde is om die instellingen te doen.

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 48 51 

Prestaties

Met zijn Snapdragon 800 CPU van Qualcomm die geklokt is op 2.26GHz kan de G2 makkelijk meekomen met de rest van het aanbod. Alle applicaties die we getest hebben startte in no-time op en vlogen vloeiend over het scherm. We verwachten natuurlijk niets minder van de Snapdragon 800 maar voor de adviesprijs van 549 euro krijg je met de G2 een hoop waar voor je geld op prestatiegebied.

Bij de AnTuTu benchmark wist de G2 een score van 26741 te behalen. Ter vergelijking scoren de Galaxy Note 3 van Samsung en de Xperia Z1 van Sony allebei rond de 35000 punten in dezelfde test maar in de praktijk is dit verschil nauwelijks waar te nemen. Misschien verschijnen er in de toekomst nog games of zware 3D-applicaties die profiteren van de hogere specificaties van de concurrentie maar met de apps die momenteel beschikbaar zijn kregen we de G2 niet aan het haperen. Wel hadden we op een gegeven moment een bug met de camera-software waardoor het beeld een seconde achter lag op wat de camera zou moeten hebben gezien. Deze bug was gelukkig opgelost door de telefoon een keer opnieuw op te starten.

Net ls zijn twee voorgangers heeft de LG G2 een 13 megapixel-camera aan de achterkant en een 2.1 megapixel-camera aan de voorkant. Het toestel schiet prachtige plaatjes en maakt mooie filmpjes op op 1080p.

Foto

De interface van de G2 in de camera is erg bekend. Rechts zitten de galerij-, sluiter- en videotoetsen. Links zijn wat instellingen te vinden. En daar zit ook een knopje naar de rest van de instellingen. Dat is gewoon een handige interface. De G2 heeft wat leuke extra instellingen meegekregen. Zo is er spraakbediening aanwezig. Daarmee kun je door bijvoorbeeld ‘cheese’ te zeggen een foto maken. En dingen als touchfocus, geotagging en het instellen van een scène, de witbalans of de ISO zijn allemaal mogelijk. Met de camerainterface zit het dus wel snor.

De kwaliteit van de geschoten foto’s is prima te noemen. De camera is goed tot zeer goed te noemen onder normale omstandigheden. Ook in het donker weet het toestel aardige foto’s te schieten, al zijn er een paar concurrenten waarbij dat beter gaat. De G2 is één van de eerste toestellen met optische beeldstabilisatie. In theorie zou dit bewogen foto’s moeten reduceren, in de praktijk is het effect minder groot dan we gehoopt hadden of dan bij de Lumia 1020 het geval is. Bij bewogen video’s is de feature wel een stuk merkbaarder en zorgt het voor aanzienlijk rustiger beeld. Al met al is er eigenlijk weinig tot niets op de camera aan te merken.

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. En behalve op albums kun je ook op locatie of op tijd sorteren. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Je kunt in het overzicht simpelweg inzoomen op een foto door te knijpen met je vingers en een foto delen is ook mogelijk vanuit dit menu, met tientallen services. Vanuit een foto kun je simpel een diavoorstelling starten. Een prima galerij dus al met al.

LG G2 cam00058 
LG G2 cam00055 
LG G2 cam00056 
LG G2 cam00007 
LG G2 cam00016 
LG G2 cam00015 
LG G2 cam00057 
LG G2 cam00035 

Video

De G2 kan in 1080p HD-resolutie filmen. Het toestel presteert redelijk goed op dat gebied, de filmpjes zijn niet geweldig, maar toch zeker wel goed voor een telefoon

De video-player is een simpele lijst van al je filmpjes. Als je er op eentje klikt wordt hij afgespeeld, waarbij je de mogelijkheid krijgt om het scherm te vergrendelen en om het filmpje via DLNA af te spelen. Daar houdt het ook meteen op. De telefoon speelt wel veel formaten af. Tot 1080p trekt het toestel onder andere mkv’tjes, DivX en Xvid.

Een leuke functionaliteit die LG heeft ingebouwd is is video zoom-in. Je kunt tijdens het afspelen van een video inzoomen op een bepaald plekje en zo de video opblazen en het detail van dichtbij bekijken. In de camera app zitten ook wat geinig effecten ingebouwd. Zo kan je tijdens het filmen automatisch de ogen van personen vergroten of de achtergrond vervangen met een discobal. Deze ‘live effects’ werken goed maar veel toegevoegde waarde hebben ze niet en de kans is groot dat je er op uitgekeken bent nadat je ze een keertje geprobeerd hebt. . Ook is het mogelijk om tijdens het filmen zowel de video als de audio in te zoomen. In de praktijk konden we geen goed scenario bedenken om de audio-zoom te gebruiken maar de optie zit er dus wel op.

YouTube werkt ook zonder problemen op het toestel. Dat gaat via de bekende applicatie die redelijk wat functionaliteit biedt en prettig werkt.

Muziek

De G2 heeft de bekende LG-muziekspeler meegekregen die we van eerdere modellen kennen. De app heeft enkele handige features zoals in een ingebouwde equalizer en een sluimerstand. Muziek kan makkelijk worden gestreamd naar verschillende apparaten.

De G2 heeft LG’s bekende, enigszins kinderlijke, radio met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Ook in de FM Radio komt de slaaptimer naar voren, wat nog steeds geen overbodige luxe is voor sommigen. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de muziek via oordopjes is redelijk goed en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker is niet zo best. Hij is niet bepaald hard en klinkt wat schel en vlak.

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 54 52 
LG G2 screenshot 2013 10 14 11 55 07 
LG G2 screenshot 2013 10 14 11 55 36 

Games

Apps en games zijn gewoon uit de Play Store te halen zoals we gewend zijn van Android. In een ver verleden waren er nog wel apps die niet werkten op 1080p schermen maar deze apps zijn tegenwoordig zwaar in de minderheid. Het aanbod qua games is nog niet op het niveau van iOS maar er is genoeg vermaak te vinden en de G2 heeft geen enkele moeite met de games die we getest hebben op het toestel.

Ook qua productiviteit krijgt de G2 dezelfde funcionaliteit mee die we van de fabrikant gewend zijn. Helaas wordt de Polaris office-suite niet meer standaard meegeleverd maar Google heeft onlangs haar QuickOffice-pakket gratis gemaakt dus heel rouwig zijn we niet door het gebrek.

Agenda

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 57 03

Het beginscherm van de agenda is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. Tot slot is er de weekweergave, waarmee je je komende week kunt zien qua afspraken. De werking van de agenda is verder prima.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda eveneens goed. De telefoon voegt niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. De agenda is onder andere met Gmail en Exchange te synchroniseren waarmee de belangrijkste online agenda’s wel gedekt zijn.

Office

Van huis uit beschikt de G2 enkel over de Polaris Viewer-applicatie om Office-bestanden mee te bekijken. Met deze app kunnen de documenten niet bewerkt worden. Google heeft onlangs haar QuickOffice-pakket gratis beschikbaar gemaakt. Wij prefereren QuickOffice boven Polaris dus wij zijn niet heel rouwig om het gebrek aan een meegeleverde Office-suite.

Browser

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 58 42

Naast de standaard Androidbrowser komt ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed.

Leuk is dat je gestreamde video’s kunt afspelen over de rest van de interface heen. Daarbij kun je een mate van doorschijnendheid instellen en zo terwijl je bijvoorbeeld een sms’je tikt ook een video kijken. Waarom dat met gewone- en YouTube-video’s niet kan is ons een raadsel.

Locatieservices

LG G2 screenshot 2013 10 14 11 59 21

De G2 komt met een aantal standaard locatieservices van Google, waaronder Google Maps.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Standaard applicaties

Naast de standaard agenda, wekker, rekenmachine en weer-apps heeft LG het toestel relatief schoon weten te houden. Naast bovengenoemde apps heeft de fabrikant nog wel enkele handige tooltjes meegeleverd op het toestel. Sommige functionaliteit zoals FileShare, dat op nog op de Optimus G Pro in de vorm van een aparte app werd aangeboden, is geïntegreerd in andere apps. Zo is de FileShare functionaliteit nu onderdeel van de File Manager-app.

LG Backup backupt je gegevens naar een SD-kaart op ingezette tijden. Normaal heb je hier root voor nodig maar LG heeft dit zelf afgevangen met een eigen app waardoor je niet meer bang hoeft te zijn dat je je gegevens kwijt raakt. Het is opmerkelijk dat andere fabrikanten dit nog niet hebben, maar desondanks is een zeer welkome toevoeging van LG.

De memo-applicatie doet erg denken aan die van de Samsung Galaxy Note. LG heeft de app in de Android dropdown geïntegreerd waardoor je in elk scherm een screenshot kunt nemen en bewerken. Zo kun je op het genomen screentje tekst schrijven of dingen markeren. Ook kun je daadwerkelijk memo’s tikken via de app die in het menu te vinden is. Evernote-synchronisatie biedt die app helaas niet.

Extra applicaties

In de Google Play Store kun je extra applicaties downloaden of kopen. De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Klanten van KPN kunnen ook afrekenen met hun telefoonrekening, deze service is helaas nog niet beschikbaar bij andere providers.

Bellen gaat bij de G2 ook prima en uiteraard kun je ook sms’en. De telefoon kan daarnaast ook prima syncen met meerdere mail accounts.

Bellen

De telefoonapp is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in het accountbeheer kun je kiezen om de contacten te sychroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. In het telefoonboek kun je kiezen welke info je allemaal wilt weergeven, dus je kunt ook kiezen om alleen je lokale contacten weer te geven. Die zullen dan waar mogelijk nog steeds wel met Facebook-info aangevuld worden. Bellen zelf gaat prima met het toestel.

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

LG G2 screenshot 2013 10 14 12 00 14 
LG G2 screenshot 2013 10 14 12 00 25 

Berichten

LG G2 screenshot 2013 10 14 12 01 16

De berichtenapplicatie is niet meer dan een grote lijst met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

LG G2 screenshot 2013 10 14 12 02 05

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. Zo kun je mailtjes labelen, archiveren en verwijderen. Uiteraardkun je ook een nieuw mailtje schrijven en eventueel bijlagen uploaden daarvoor.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Chatten

Standaard staan Google Talk en Google+ Messenger op het toestel, maar je kunt beter uitwijken naar Facebook Messenger en WhatsApp. Die worden namelijk wel door veel mensen gebruikt en zijn gratis uit de Play Store te downloaden.

Sociale netwerken

Voor social networking op deze LG moet je ook bij de Play Store zijn. Google+ staat wel standaard op het toestel, dus als je dat gebruik dan kun je wel meteen uit de voeten met het toestel. Maar verder moet je in de Play Store zijn waar je bijvoorbeeld de standaardapplicaties voor Twitter en Facebook.

Al met al zijn we meer dan tevreden met de G2. Met zijn strakke design, mooie scherm, prima camera en snelle ingewanden is het een telefoon die zich makkelijk kan meten met de concurrentie en als we de adviesprijs van het toestel meenemen heeft de G2 simpelweg de beste prijs/kwaliteit verhouding van het moment.

LG G2 img 0955 

Als LG één ding nodig heeft dan is het wel een echt top-toestel om de strijd met concurrenten als Samsung, HTC en Sony aan te gaan. De G2 is precies dat toestel. Met name op design-gebied heeft LG echt vooruitgang geboekt. De dunnere randen rondom het scherm van het toestel maken echt een verschil. Ze zorgen er niet alleen voor dat het toestel er mooi uit ziet, ze zorgen er ook voor dat het toestel fijn in de hand ligt ondanks het grote scherm.

Is de G2 dan het perfecte toestel? Neen. Er zijn nog een aantal kleine puntjes die LG van ons mag aanpassen voordat we niks meer te klagen te hebben. De plaatsing van de toesten op de achterkant was nodig om de bezel dun te houden maar de nieuwe plek vonden we niet fijn in het dagelijks gebruik. We moesten onze vingers in rare bochten wringen om het volume aan te passen of om het scherm te ontgrendelen. Gelukkig is het scherm makkelijk te ontgrendelen door twee keer op het scherm te tikken. Helaas werkte deze ‘Knock On’-feature niet altijd even goed. Soms moesten we meerdere malen op het toestel kloppen voordat het een keer registreerde.

Ook de plastic achterkant van het toestel zijn we geen groot fan van. Het ziet er mooi uit maar blijft plastic en het blijft dus goedkoop aanvoelen. De aanstaande G Pad 8.3-tablet van dezelfde fabrikant heeft wel een metalen achterkant, we zouden dit graag terugzien op de volgende telefoon van LG.

Maar op deze kleine klachten, of beter gezegd; klachtjes, na zijn we uiterst tevreden over de G2. Wat ons betreft is het momenteel de beste Android-telefoon op de markt en op de adviesprijs van 549 euro kunnen we ook weinig afdingen.

LG G2 img 0979 
LG G2 img 0985 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi design
  • Uitstekende specificaties
  • Mooi scherm
  • Lage adviesprijs
  • Erg goede prestaties
Minpunten
  • Knoppen op de achterkant niet ideaal
  • Plastic behuizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. Quinten Groenings -

      Nee ik heb hem nog niet binnen. Ik kreeg na aanvraag wel een bevestigingsmail met daarin dat ze me op de hoogte zouden houden zodra hij verzonden wordt. Maar ik heb daarna niks meer gehoord.

      1. GrumpyJohn -

        Ok, bedankt voor je reactie. weet niet hoe lang je de g2 al heb maar kwam net achter dat het binnen 10 weken verstuurd wordt, mits je alles goed heb verzonden (bon e.d.). zal wel na de aktie periode zijn dat alles er in 1 keer uit gaat

      2. Quinten Groenings -

        Ah bedankt voor de info. Ik heb hem na de release gekocht gelijk. 'T zou inderdaad best kunnen dat ze alles in 1 keer versturen.

      3. Danijel -

        Volgens mij versturen ze alle orders 1x per week aan het einde van de week. Dus als je deze week het bestelt, krijg je het vrijdag, als ik me niet vergis.

      4. Quinten Groenings -

        Als dat het geval is zou ik hem dus eigenlijk al gehad moeten hebben. Maar ik heb er geen haast bij hij zal vanzelf wel een keer komen.

    2. Mitchelll -

      Ik heb de speaker gister ontvangen… Ik heb de G2 sinds 1 oktober en heb dezelfde dag de aanvraag verstuurd. Trouwens een prima speaker voor al je devices!

      1. GrumpyJohn -

        Ok, bedankt voor de info. Ja, hij kost idd rond de 200 euro overal, dus dan mag je best wat verwachten. we wachten het af. kreeg jij een bevestiging dat ie verzonden was, of kwam ie gewoon onverwachts met de post?

  1. CLB -

    Scherm is 75% vd voorkant, geen genoemde 85%. Accuduur-stuk is (zoals altijd) erg summier, andere sites vinden de accuduur een topper (GSMArena / Tweakers), bij jullie lijkt de Sony Xperia Z1 bijvoorbeeld even goed… Bij de camera lees ik niks over OIS, redelijk unieke feature. Een AnTuTu-benchmark, tsjaa…

  2. piet -

    Persoonlijk heb ik toch voor de Xperia Z1 gekozen door het naar mijn mening mooiere design en bouwkwaliteit, Ook vind ik de LG skin gruwelijk lelijk maar gelukkig is de snapdragon 800 wel zo snel dat alles toch vloeiend loopt. Ik begrijp echter wel dat G2 beter wordt beoordeelt door het betere scherm.

    1. Nino de Vries -

      Persoonlijk heb ik niet zo'n moeite met de LG-skin en vind ik het design van de G2 mooier door de dikke randen rondom de Z1. Wat niet wegneemt dat de Z1 ook een hele goede telefoon is hoor 🙂

      1. Quinten Groenings -

        Ik ergerde me aan het begin wel erg aan de lelijke skin van de G2. Maar ik loop met het idee dat er vast en zeker leuke custom roms gaan uitkomen voor de G2 vanwege de specs. En dan komt Google ook nog met de Google Experiance Launcher. Dus ik zag geen reden om daardoor niet voor de G2 te kiezen 🙂

      2. piet -

        Nooit erg verdiept in skins en lauchers maar deze passen bijvoorbeeld het uiterlijk van het instellingenmenu en de virtuele knoppen (waarom niet een optie met de standaard android knoppen die voorgeschreven worden door google :S ) niet aan toch?

        Op mijn vorige telefoon wel met costum roms gekloot maar moet zeggen dat ik het wel veel werk vind maar deze zorgen er inderdaad wel voor dat er waarschijnlijk wel stock android te draaien is.

        Persoonlijk de G2 in de winkel gezien en toen kraakte hij bij het aanraken van de behuizing net onder de volume knop. Voor mij wel een aardige afknapper omdat je toch nog ruim €500 euro voor de telefoon betaald.

        Het scherm vind ik persoonlijk niet storend, recht vooruit kan hij zeker meekomen met alle concurrenten. De kijkhoek op tafel is zo dat er eigenlijk geen vervorming optreedt maar voor het laten zien van foto's is hij inderdaad niet zo geschrikt.

        Maar ik denk dat ik zeker net zo tevreden was geweest met een G2 als ik de moeite had genomen om de software aan te passen.

    2. GrumpyJohn -

      Twee weken terug mijn nieuwe foon opgehaald, ik twijfelde tussen de Z1, G2 en de Note 3. als iemand die nooit een note heb gehad heb ik deze laten gaan, toch ietwat te groot. Daarna ruim een kwartier gespeeld met de g2 en z1. z1 zeker een mooiere telefoon qua bouw, maar…..wat idd hier op deze site ook gezegd wordt, wat is het scherm qua kijkhoek slecht zeg. mijn vrouw heeft de xperia T en die is gewoon op dat gebied stukken beter. Jammer van sony, en koos ik daarom de G2. geen moment spijt van gehad. gewoon een schitterende telefoon…..

  3. Quinten Groenings -

    In het filmpje wordt gezegd dat jullie hem tegen de tijd dat hij uit komt uitvoerig gaan reviewen. Ik vraag mij af of jullie wel het juiste filmpje eraan hebben gehangen aangezien je daarin steeds spreekt over "hij komt in september op de markt". Of was dit artikel de review? Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig naar jullie gebruikservaring met het toestel.

    Ik heb hem nu 2 weken in mijn bezit. Ik had voorheen de Galaxy S3 maar ik moet zeggen dat ik er heel erg blij mee ben. Er zijn echter wel een aantal kleine dingetjes waar ik minder blij mee ben.

    Één daarvan is dat hij willekeurig een rood kruis door mijn GSM BEREIK icoontje gooit. Ik verlies (met dezelfde simkaart als die ik in mijn S3 had) af en toe dus gewoon volledig mijn signaal. En dat ligt niet aan mijn provider (KPN), omdat ik dit dus niet had bij mijn S3. Als dit gebeurt is dit echter niet langer dan een tal van seconden. Maar het zien dat je even helemaal geen bereik hebt is voor mij al erg vervelend. Verder heb ik wel al diverse screenshots op internet voorbij zien komen waar dit ook het geval was alleen heb ik niemand er nog echt over horen klagen.

    De knoppen aan de achterkant ben ik erg tevreden mee. Ik gebruik gewoon de optie om dubbel te tappen op mijn scherm om mijn toestel te activeren. Dus de achterste unlock knop gebruik ik eigenlijk helemaal niet. De volume toetsen daarentegen wel maar daar was ik al na een aantal dagen volledig aan gewend.

    Ik heb ook de zwarte flipcover van LG erbij gekocht. Dit voor 50 Euro. HOO LEE SHEET dat is duur. Maar een goede cover is het wel. Het klokje is geniaal natuurlijk en ik word helemaal gelukkig om het feit dat mijn toestel gelijk oplicht als ik mijn cover open.

    Het enige frustrerende aan deze telefoon is het horen van de reacties van "leek vrienden" die roepen dat LG kut is zonder van te voren te weten wat deze telefoon voor specificaties heeft en wat voor een bouw deze heeft. Ik voel me namelijk niet nerd genoeg om elke keer mijn aankoop te verdedigen door te zeggen dat DIT wel een goed toestel is van LG.

    Ik hoop dat LG dit toestel en haar nieuwe tablet goed zal gaan verkopen, zodat ze in de toekomst met meer speelgoed van deze kwaliteit kan komen. LG mag van mij best concurreren met Samsung en Apple. Dat is goed voor ons.

    Mijn comment is weer overdreven lang. Houdoe!

    1. Danijel -

      Heb je ook de overige 10 pagina's van deze review gelezen, of alleen deze pagina? 😛 De video is slechts een preview en onderdeel van de inleiding, pagina 1/11 dusch.

      1. Quinten Groenings -

        Zo dankjewel Danijel je maakt me even wakker! Wat ben ik toch een idioot af en toe hahaha.

      2. Nino de Vries -

        Hehehe goeiemorgen. Even over het bereik; ik heb met mijn Vodafone simkaart weinig problemen gehad hier in Amsterdam. Zowel op kantoor (slechter bereik) als thuis (beter bereik) heb ik geen problemen gemerkt.

      3. Quinten Groenings -

        Bedankt voor je antwoord Nino 🙂 Erg apart dat sommigen dit probleem dus niet ervaren. 1 Ding weet ik namelijk zeker en dat is dat het niet aan mijn simkaart ligt.

      4. GrumpyJohn -

        Zou gewoon een andere simkaart vragen aan je provider. niet dat je simkaart kapot is hoor, maar het kost niks, en is toch weer een nieuwe en andere generatie telefoon. je weet maar nooit……het hoort
        iig niet uiteraard

      5. Quinten Groenings -

        In theorie zou er niks mis moeten zijn met mijn huidige. Ik hou het nog wel een half jaar vol met dagelijks een paar seconden mijn verbinding missen tot mijn abonnement weer is afgelopen en ik weg ga bij mijn huidige provider 🙂 Dan zien we vanzelf of het het toestel is of niet 🙂

    2. GrumpyJohn -

      Hallo.
      Ook de G2 sinds 2 weken, met Vodafone 4g abo. ik heb nooit verlies van bereik. hier in mijn flat had ik met mijn vorige LG regelmatig zo een kruisje idd, maar nu nooit. wel gelijk een nieuwe sim gekregen, dus misschien dat dat geholpen heeft. Groet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via