LG G4c review: mooie midranger met issues

De LG G4c wordt door LG op de markt gebracht als een kleine variant van de LG G4. Qua design klopt dat aardig, maar verder heeft de G4c weinig met zijn ‘grote broer’ te maken. In deze review kijken we naar deze goedkope midrangetelefoon.

LG G4c hoofdfoto 

LG haalde eerder dit jaar met de G4c een bijzonder trucje uit. Het bedrijf had al de Spirit en Magna, twee opvolgers van de L-serie, die uiterlijk nogal wat overeenkomsten hebben met LG’s topmodel, de G4. Zowel de Spirit en Magna hebben een 3G- en 4G-versie, maar van de Magna verdween die laatste opeens. Totdat LG een paar maanden later de G4c aankondigde. Nieuw achterkantje, andere software et voila, daar was opeens een compacte versie van de G4 geboren. Je moet de G4c dus meer zien als de 4G-versie van de Magna dan als een kleinere LG G4.

Daar wordt de G4c gelukkig niet per se een slechte telefoon van. Sterker nog: op papier is het geen verkeerd toestel voor zijn prijs van €190. Voor dat geld krijg je een 5-inch HD-scherm, een 1,2GHz quadcoreprocessor van Qualcomm en een 8-megapixelcamera. De telefoon ondersteunt 4G en nfc, heeft een verwisselbare batterij en met Android 5.0 Lollipop vrij moderne software. Een mooi en compleet totaalplaatje dus, op het eerste gezicht.

“Een mooi en compleet totaalplaatje dus, op het eerste gezicht”

Nou stonden die goede specificaties bij de verwante Spirit helaas niet in alle opzichten garant voor een goede praktijkervaring. LG heeft met de G4c de nodige tijd gehad om dat recht te zetten, maar we kunnen al melden dat dat helaas niet helemaal gelukt is. In deze review lees je wat er precies wel en niet goed is aan deze smartphone.

LG G4c design 
LG G4c design 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie V10b-EUR-XX en een prijs van €190.

Specificaties van de LG G4c
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2015
 • Draait op Android 5.0 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De G4c komt in een stijlvol maar eenvoudig doosje met een even eenvoudige inhoud. Onder het toestel zelf liggen een headset en een oplader en daar houdt het wel mee op. Prima overigens, want dat is tegenwoordig gewoon de standaard.

Design

“De G4c is vooral naar de G4 vernoemd vanwege zijn ontwerp”

Dat de G4c zijn naam deelt met de LG G4 heeft vooral te maken met het ontwerp. Dat is namelijk redelijk verwant aan dat van de G4. De smartphone heeft dezelfde kromming in het display en de achterkant en maakt net als de topsmartphone van LG gebruik van een geruit patroon aan de achterkant. Voor zijn klasse geeft het de G4c een nette en vrij luxe uitstraling. Daarnaast voelt de telefoon stevig en zijn de randen rond het scherm redelijk binnen de perken gehouden. De G4c is niet bijzonder dun, maar dat stoort eigenlijk niet door het prettige gekromde ontwerp.

Functioneel gezien is het ontwerp dik in orde. De achterkant kan eraf en de batterij is losneembaar. Net als bij de meeste smartphones van LG tegenwoordig zitten de volume- en powertoetsen aan de achterkant, net onder de camera. Dat is even wennen, maar werkt uiteindelijk eigenlijk best prettig. Als je het toestel vast hebt zijn de knoppen eenvoudig bereikbaar.

LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 

Scherm

Het scherm van de LG G4c kent een lichte kromming met een radius van 3 meter. Dat is zo weinig dat je dat in gebruik eigenlijk niet merkt. Het gaat verder om een vrij standaard 5-inch HD-paneel dat gebruik maakt van ips-technologie. Dat betekent dat het scherm in ieder geval voldoende scherp is en een aardig goede kijkhoek heeft. De kleurweergave is een beetje grauw, maar dat merk je eigenlijk alleen als je de G4c naast een andere smartphone legt. De helderheid van het scherm is in orde en hetzelfde geldt voor het contrast.

Prestaties

Binnenin de smartphone tikt de Qualcomm Snapdragon 410-processor, een 64bit-chip met vier 1,2GHz-kernen. Die hangt naast 1GB werkgeheugen, wat een beetje krap is voor fanatieke multitaskers. Bij het wisselen tussen apps zul je regelmatig merken dat de applicatie opnieuw moet inladen, waardoor het allemaal wat langer duurt. De snelheid van het toestel valt ons eigenlijk sowieso een beetje tegen. We hebben in sommige smartphones uitstekende resultaten gezien met deze hardware, maar de software-optimalisaties van LG houden duidelijk te wensen over.

Door eenvoudige menu’s loopt de smartphone over het algemeen vloeiend. Maar als je iets meer van het toestel vraagt kan het al snel misgaan. Het openen van een webpagina, het laden van een applicatie of zelfs het oproepen van het instellingenmenu kan soms erg lang duren. Dat valt ons gezien de specificaties van de smartphone een beetje tegen en moet eigenlijk beter rond dit prijspunt. De stabiliteit van de smartphone is gelukkig wel dik in orde.

“Het openen van een webpagina of het laden van een applicatie kan soms erg lang duren”

De LG G4c is voorzien van de meeste recente verbindingsmogelijkheden, waaronder NFC en 4G. Wat dat betreft is de telefoon helemaal up-to-date. We hebben geen problemen gehad met het bereik van de LG G4c en ook op de belkwaliteit is weinig aan te merken.

De LG G4c heeft een 2540mAh-accu die je eenvoudig uit het toestel kan halen. Dat is zeker een voordeel in een markt waar die functie steeds schaarser wordt. De prestaties van de batterij zijn voldoende, niet veel meer of minder dan dat. We haalden gemiddeld een screen-on-time van net geen 4 uur met volledige helderheid. Dat vertaalt zich in een dag intensief gebruik met niet bijzonder veel marge.

LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 

Software

“LG heeft in de software een aantal handige functies toegevoegd”

LG heeft bovenop Android 5.0 Lollipop een eigen schil gelegd. Dat is een uitgeklede variant van de software die we van de LG G4 kennen. De software is vrij dicht bij de standaardinterface van Android gebleven, maar is grafisch iets drukker geworden. LG heeft wel een aantal handige functies toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om de balk met functietoetsen te personaliseren. Ook knock code vinden we wel handig, daarmee kun je het toestel ontgrendelen door een bepaald patroontje te tikken. Omdat de powerknop bij de G4c op de achterkant zit kun je het toestel ook ‘ontwaken’ door twee keer op het scherm te tikken. Dat werkt erg handig en zou wat ons betreft op iedere telefoon mogelijk moeten zijn.

LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 

Het softwarepakket dat LG meegeleverd heeft is oké. De enige toevoeging die we een beetje nutteloos vinden is LG SmartWorld, een eigen applicatiewinkel van LG. Daarvoor voldoet de Google Play Store ook wel. Andere meegeleverde apps, zoals LG Backup, QuickMemo+ en de bestandsbeheerder vinden we handig. LG levert ook een app mee waarmee de klantenservice op afstand je toestel kan overnemen om je zo te kunnen helpen met problemen waar je tegenaan loopt. Best handig.

Natuurlijk staan ook alle Google-apps op de telefoon, plus een setje basics zoals een wekker, agenda en to-do-app. In de Play Store kun je terecht voor extra applicaties. De G4c heeft 8GB opslaggeheugen, dat vinden we net voldoende. Je kunt apps deels naar een geheugenkaart verplaatsen en omdat het deel dat achterblijft niet zo heel groot is kun je aardig wat apps op het toestel kwijt. Maar als je iemand bent die vele tientallen programmaatjes op zijn toestel wil installeren dan kun je misschien beter even verder kijken.

LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 

Multimedia

LG G4c camerasample frontcamera

De LG G4c is op het gebied van multimedia een complete smartphone. Zo heeft de smartphone een FM-radio en muziek- en video-apps van zowel Google als LG. Je kunt zelf kiezen welke je gebruikt: ze werken allen gewoon prima. De afspeelkwaliteit via het speakertje is wel aardig, maar absoluut niet bijzonder. We vinden het jammer dat de speaker aan de achterkant van het toestel geplaatst is. Via een headset is de afspeelkwaliteit gewoon in orde.

De smartphone heeft een 8-megapixelcamera aan de achterkant en een 5-megapixelcamera aan de voorkant. Die zetten beiden voor casual gebruik prima resultaten neer. Een fotootje voor Facebook, een selfie met je vrienden of een eenvoudig vakantiekiekje; dat soort dingen gaan prima met de G4c. En dat is wat ons betreft ook wat je mag verwachten voor een telefoon in deze klasse. Als het licht is zijn de foto’s goed van kleur en hebben ze aardig wat detail. Zodra het wat donkerder wordt worden de foto’s wel snel minder scherp en detailrijk en soms een beetje flets. Dat is echter niets vreemds in deze prijsklasse.

LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample 
LG G4c camerasample testchart 

“De camera-interface zit goed in elkaar, maar is een beetje beperkt”

De camera-interface van het toestel zit an sich goed in elkaar, maar is wel een beetje beperkt. Een hdr-modus ontbreekt en je kunt eigenlijk niets aan je foto aanpassen behalve de resolutie. Een vondst op het gebied van bediening vinden we de spraakbesturing. Daarmee kun je een foto maken door bijvoorbeeld ‘cheese’ te zeggen.

De video’s die de G4c schiet hebben een full HD-resolutie. Die zijn in lijn met de foto’s van de telefoon prima voor het dagelijks gebruik, maar verder niet heel bijzonder. Het geluid bij de filmpjes is prima verstaanbaar.

LG G4c screenshot 
LG G4c screenshot 

Conclusie

“De G4c is een compleet en mooi toestel, maar gaat onderuit op de snelheid”

De LG G4c is op papier een uitstekende midrangetelefoon die er bovendien leuk uitziet. Dat ontwerp, dat afgeleid is van de LG G4, is ook meteen het grootste voordeel van de smartphone. Het is door de kromming eigenzinnig en ergonomisch en het is fijn dat je gewoon toegang hebt tot de batterij. De smartphone heeft een aardig setje camera’s, een compleet pakket verbindingsmogelijkheden en een aantal handige toevoegingen in de software.

Helaas is er ook een punt waarop de G4c keihard onderuit gaat: de snelheid. Hoewel er niets mis is met de hardware van het toestel, zorgen slechte softwareoptimalisaties ervoor dat het toestel regelmatig irritant langzaam is. Dat vinden we voor bijna tweehonderd euro anno 2015 onacceptabel. Een ander kritiekpuntje is het scherm: dat is een beetje grauw. Maar dat is iets dat je in het dagelijks gebruik nauwelijks zult merken en vooral ziet naast een ander toestel.

LG G4c design 
LG G4c design 
LG G4c design 

Die twee punten zijn eigenlijk ook meteen de enige nadelen van het toestel. Dus mocht je de matige snelheid niet zo’n probleem vinden en de G4c bijvoorbeeld erg mooi vinden, dan is het een goede keuze. Maar voor de meeste gebruikers zullen de prestaties van de G4c een dealbreaker zijn en dus krijgt het toestel niet meer dan een krappe voldoende van ons.

Op dit moment het beste alternatief voor de LG G4c vinden wij de Motorola Moto G 2015. Qua specificaties is die bijna hetzelfde, maar de gebruikservaring is een wereld van verschil. Andere goede opties zijn bijvoorbeeld de Huawei G Play Mini, Wiko Ridge 4G en Microsoft Lumia 640.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi en functioneel ontwerp
 • Uitgebreide verbindingsmogelijkheden
 • Handige extra's in interface
Minpunten
 • Kleurweergave scherm is grauw
 • Werkt traag

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters