LG G5 review: het begin van modulariteit

De afgelopen tijd hebben we de LG G5 getest; dit toestel is volgens LG een van de eerste modulaire smartphones. Hoe dit toestel bevalt, gaan kan je in deze review lezen.

LG G5 Review

Met toestellen als de G4 heeft LG bewezen gangbare vlaggenschepen te kunnen maken. Toch heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant dit jaar gekozen voor een andere aanpak dan de concurrentie. Het nieuwe paradepaartje is namelijk zo ontworpen dat zowel de accu als de onderkant van de telefoon verwijderbaar is.

De vraag die we in deze review gaan beantwoorden is: Heeft het modulaire design compromissen? Zo ja, wat zijn deze compromissen? Voor meer informatie over modulaire telefoons kun je ons artikel daarover lezen. 

Voor het uiterlijk van de telefoon betekent dit dat een lijn zichtbaar is in de onderkant, omdat de onderkant verwijderbaar is. De body van de G5 is gemaakt van metaal, waarover vervolgens een laklaag zit.

Heeft het modulaire design compromissen?

Onder de kap van de G5 zit een Qualcomm Snapdragon 820-processor en 4GB werkgeheugen. Het 5,3-inch lcd-scherm heeft een resolutie van 1440×2560 pixels. Voor het opslaan van data zit 32GB uitbreidbaar geheugen in de telefoon. Op de achterkant zitten zowel een 8-megapixel groothoekcamera als een normale 16-megapixelcamera.

 

Specificaties van de LG G5
Algemeen
 • Uitgebracht op March 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • quadcore-processor op 2.1GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5.3" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

De LG G5 wordt geleverd in een doosje waarbij de opgedrukte telefoon en gedrukte module uit elkaar schuiven, net als in het echt. Hoewel dit niet van groot belang is, heeft LG veel subtiele details verwerkt in de telefoon. Als je het doosje opent, vind je bovenin de telefoon. Onder de telefoon zit een snellader, een usb-c kabel en een pinnetje voor het verwijderen van je simkaart. Omdat ook oortjes en een snelstartgids meegeleverd worden, heeft LG gezorgd voor een goede ervaring.

Het ontwerp van de LG G5 is erg kenmerkend; de telefoon is gemaakt van metaal en plastic. In de geslepen rand om de telefoon heen zijn bijvoorbeeld kleine stukjes plastic te zien. De rest van het toestel heeft niet echt het ‘koude’ en ‘premium’ gevoel van een metalen toestel doordat de telefoon geverfd is. Als de telefoon valt dan schraapt deze verflaag gemakkelijk kapot. Daarnaast tonen sommige G5’s kleine bobbeltjes onder de lak, op ons toestel is dit fenomeen gelukkig niet zichtbaar. Desalniettemin zorgt het metaal in de telefoon wel voor een lekker gewicht en stevigheid.

Het speerpunt van het design van de G5 is de modulariteit van de telefoon. Als je het knopje onderin de telefoonrand indrukt, ben je in staat de onderste module met accu en al te verwijderen. Deze module is zichtbaar gescheiden van de onderkant doordat je een randje in de achterkant ziet. Doordat de onderkant los kan, kun je een nieuwe accu in de telefoon doen, of een zogeheten ‘friend’ toevoegen. LG’s ‘friends’ zijn namelijk  andere modules, waarvan er momenteel nog niet veel zijn. Een cameragrip en een speakermodule zijn op dit moment wel beschikbaar voor de telefoon. Hoewel er misschien meer ‘friends’ in de toekomst komen, zijn die momenteel nog niet verkrijgbaar.

De bouwkwaliteit is goed, maar niet € 700-goed.

De modulariteit voelt net niet helemaal af. Zo zie je bijvoorbeeld licht door de rand van de telefoon lopen wanneer je hem voor een raam houdt. Wanneer je de accu los wilt koppelen van de onderkant, moet je dit doen door hard te trekken tot je een pijnlijke klik hoort. De plastic coating over de telefoon neemt, zoals al eerder verteld, een deel van het premium gevoel weg. Begrijp mij niet verkeerd, de bouwkwaliteit is goed, maar niet € 700-goed.

De vingerafdrukscanner op de achterkant van de telefoon is ongelofelijk snel

De ronde vingerafdrukscanner op de achterkant van de telefoon is ongelofelijk snel, en fungeert ook als aan-knop. Boven deze knop zit een bobbel – die voorkomt dat de telefoon plat ligt – met daarin twee camera’s. In de linker zijkant zitten volumeknoppen. Rechts zit een slot voor een nanosimkaartje en een micro sd-kaart tot 200GB. Onderin zit een usb-c poort voor het opladen van de telefoon, gepaard met de luidspreker.

 

Het scherm van de LG G5 heeft een formaat van 5,3 inch, waardoor de telefoon handzaam voelt maar niet te klein is. Doordat het scherm een resolutie heeft van 2560×1440 pixels, is er een pixeldichtheid van 554 pixels per inch. Dit betekent dat het scherm erg scherp is.

Helderheid, kijkhoeken en kleurenproductie zijn allemaal erg goed. Bij gebruik in fel zonlicht was het scherm dus ook zeer goed zichtbaar. Wanneer je jezelf in een donkere situatie bevindt, zul je wel merken dat het scherm een hoge minimale helderheid heeft.

In de LG G5 zit een Qualcomm Snapdragon 820-processor samen met 4GB werkgeheugen. Zoals je kunt verwachten, is er geen tekort aan paardenkracht. De processor heeft vier kernen, twee zijn geklokt op 2,15GHz en de andere twee draaien op 1,6GHz. Met 4GB werkgeheugen kun je veel applicaties tegelijk open hebben staan.

Een tekort aan paardenkracht is niet gekend op de G5

Ook tijdens het spelen van grafisch intense spellen geeft LG’s vlaggenschip geen krimp. Spellen als Dead Trigger 2 en Asphalt 8 waren geen probleem, maar zorgden wel dat de telefoon opwarmde. Gelukkig bereikte het toestel geen oncomfortabele temperaturen, zelfs tijdens het installeren van vele apps en spelen van zware spellen.

De prestaties van de 2800mAh-accu waren redelijk wisselend. Met de schermhelderheid op automatisch, LG G5 Reviewlocatievoorzieningen aan en geen accubesparingsmode kon ik de telefoon meestal net de dag doorkrijgen met 10% accu over. Gemiddeld heb ik een scherm aan-tijd bereikt van 4 uur en 15 minuten. Toen de telefoon een dag meer energie gebruikte, was ik verplicht het toestel op te laden via een usb-c kabel of de accu te verwisselen. Met de meegeleverde lader kun je de telefoon gelukkig snel opladen.

Op netwerkgebied heeft de G5 alles wat je verwacht. Zowel 4G-netwerkverbindingen als bluetooth 4.2 zijn aanwezig. Wifi wordt zowel op 2.4GHz als op 5GHz ontvangen. Voor mobiel betalen zit een NFC chip in de telefoon.

Tijdens onze testperiode draaide de G5 op Android 6.0.1 met LG’s eigen skin over de software heen. Vorig jaar prezen we de G4 voor zijn mooie software en handige functies. Ook deze keer zijn we erg tevreden met de software op de telefoon.

We zijn erg tevreden met de software

Wanneer je de telefoon voor het eerst aanzet, zijn er al een aantal handige applicaties geïnstalleerd; zo vind je bijvoorbeeld een app voor het bedienen van je tv, bijhouden van stappen en maken van notities. Verder kun je zelf kiezen welke knoppen in je navigatiebar staan en kun je met ‘smart cleaning’ extra geheugen vrijmaken. Ook kun je het ‘always-on display’ aanzetten, hierdoor zie je altijd de tijd en notificaties op je scherm.
Het enige punt van kritiek is het feit dat LG de applicatie-tray standaard uit de software heeft gehaald. Door een functie genaamd ‘easy mode’ in te schakelen, krijg je je applicatiescherm terug maar ziet de interface eruit als die van een seniorentelefoon.

Zoals bij de meeste Android-toestellen krijg je standaard de benodigde multimedia-applicaties geïnstalleerd. Ook voor de G5 geldt dit verhaal; je vindt een FM-radio, videospeler en een tweetal applicaties om muziek af te spelen.

Muziek klinkt accuraat en krachtig

Zowel de kwaliteit van muziek via de luidspreker als via oortjes is erg goed. Zelfs wanneer je de luidspreker op maximaal volume zet, klinkt muziek relatief accuraat. Voor de echte audioliefhebbers onder ons maakt LG een speciale muziekprocessor, ook wel een DAC genoemd. Dit accessoire is een van de ‘friends’ en wordt geproduceerd door audiofabrikant Bang en Olufsen.

De camerasoftware op de telefoon ziet er simpel uit en is begrijpelijk voor de gemiddelde consument. Voor mensen die meer controle LG G5 Reviewwillen over hun foto’s, kun je kiezen voor de handmatige mode. Hierbij kun je zelf witbalans, iso, focus en sluitertijd instellen. Ook krijg je de mogelijkheid tot het maken van panorama’s, raw-foto’s en 3 foto’s te gelijk met alle camera’s.

Bijna alle foto’s die ik gemaakt heb in mijn testperiode zien er goed uit. In het donker heb je relatief weinig ruis (korreltjes) in foto’s doordat je veel licht binnenlaat met de f/1.8-lensopening. Foto’s die je maakt met de hoofdcamera hebben vaak accurate focus en mooie kleuren. Doordat je 16-megapixel foto’s maakt, heb je veel detail en kun je dus zoomen zonder veel kwaliteitsverlies.

Wanneer we beelden van deze camera vergelijken met andere telefooncamera’s dan zien we dat LG dit jaar ruwweg hetzelfde presteert als vorig jaar. Hoewel de camera in de LG G4 erg goed was, produceren bedrijven als Samsung vaak foto’s met net iets meer detail en een hoger dynamisch bereik.

Met de groothoekcamera past veel in je beeld

Het eerste dat mij opviel aan de groothoekcamera is hoeveel daadwerkelijk in je beeld past. Voor het maken van foto’s in een krappe ruimte is dit dan ook een super handige camera. Zo lijkt je auto of huiskamer super ruim; handig dus wanneer je dit effect wilt bereiken. Ruis is wel duidelijker aanwezig in de foto’s en het valt ook op dat focussen op objecten dichtbij vaak niet lukt. Hoewel de tweede camera niet zo scherp is, heb je met 8-megapixel foto’s alsnog voldoende detail.

Selfies kun je maken met de 8-megapixel voorcamera. Hoewel je selfies scherp genoeg zijn, zien ze er niet uit als 8-megapixel foto’s. Een simpele opmaakmode kan ingesteld worden om vlekjes en oneffenheden van je huid te verwijderen. Verder kun je zorgen dat de camera foto’s maakt wanneer je woorden als ‘smile’ gebruikt. Kleuren kunnen een beetje donker uitvallen en ruis is aanwezig bij mindere lichtsituaties. Desalniettemin is de camera prima voor het maken van simpele selfies.

Video’s kun je opnemen met een maximale resolutie van 3480 x 2160 pixels. Door de optische beeldstabilisatie zijn video’s stabiel. De camera heeft een hoog dynamisch bereik en video’s hebben redelijk weinig ruis. Door de laser autofocus krijg je soepele en snelle focus. Met de groothoekcamera kun je ook video’s filmen. Hierbij merk je eerder ruis. Hieronder staat een video die gefilmd is met de camera’s van de LG G5.

Al met al kun je de conclusie trekken dat LG met de G5 een interessant concept voor nieuwe telefoons op de markt probeert te brengen. Hoewel de G5 is een zeer goede concepttelefoon is, is de prijs iets aan de hoge kant. Op de gebied van bouwkwaliteit en accuduur loopt LG’s vlaggenschip een klein beetje achter op de concurrentie. Op het moment van het schrijven van deze review zijn er weinig modulaire onderdelen beschikbaar, dit kan natuurlijk in de toekomst veranderen.

LG G5 review

Desalniettemin heeft de LG G5 een super handige groothoekcamera, prima scherm en normale camera’s, handige software en een krachtige luidspreker. Doordat de telefoon ook een van de beste vingerafdrukscanners op de markt heeft en LG veel aandacht heeft gehecht aan details, heeft deze telefoon zeer goede argumenten om gekocht te worden.

 

 

Onze review score
Pluspunten
 • Handige groothoekcamera
 • Goede vingerafdrukscanner
 • Veel aandacht voor details
 • Krachtige luidspreker
 • Snelle software
Minpunten
 • Matige accuduur
 • Weinig 'friends' als vervangende modules
 • Bouwkwaliteit net niet op niveau

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters