LG G6 review: terug naar de basis

Na een niet zo succesvol uitstapje naar modulaire smartphones komt LG met de G6 weer terug bij de basis. De smartphone heeft een prachtig waterdicht ontwerp, weinig poespas en vooral een heel mooi en groot scherm. In deze LG G6 review zoeken we uit hoe dat uitpakt.

LG G6 review design

Grote schermen in kleine behuizingen lijken dé trend in smartphone ontwerp van 2017 te worden. LG begon daar met de G6 mee, met een indrukwekkende ‘screen-to-body ratio’ van 78,6%. Maar eigenlijk is die trend helemaal niet zo nieuw als het lijkt. LG zette die vier jaar geleden al in met de G2, die het tot een voor die tijd indrukwekkende 75,9% scoorde. De G3 zette die trend voort en kwam tot een eveneens nette 75,3%. In die zin komt LG na uitstapjes met de G4 en G5 weer terug bij de essentie van de G-lijn. Alleen gaat de fabrikant nu wat verder door het scherm op te rekken.

Daarbij heeft de fabrikant wel een grote stap gezet op het gebied van design. LG probeerde vorig jaar al de overstap te maken naar een meer premium ontwerp, maar faalde daar enigszins in. De modulaire opzet van de G5 bleek de afwerking van het toestel niet ten goede te komen. Door bij de G6 naar een meer ‘basic’ ontwerp over te stappen heeft LG dit jaar wel een goed afgewerkt en premium ontwerp neergezet. Bovendien is de G6 waterdicht, iets dat steeds meer de standaard lijkt te worden.

Een indrukwekkende ‘screen-to-body ratio’ van 78,6%

LG zet dus op het gebied van ontwerp een grote stap vooruit. Dat kan helaas niet helemaal over de interne hardware gezegd worden. Niet dat die slecht is, maar vooral de Snapdragon 821-chipset loopt wel een beetje achter tegenover veel nieuwe concurrenten. In hoeverre dat in de praktijk problemen oplevert komen we later in deze review op terug. Los van die wat oudere chipset is de G6 trouwens wel dik in orde. Hij heeft 4GB werkgeheugen, 32GB opslagruimte, een micro sd-ingang, een 3300mAh-batterij, een schermresolutie van 1440×2880 pixels, een dubbele 13-megapixelcamera achterop en een 5-megapixelcamera voorop.

Genoeg te bespreken dus al met al. In deze LG G6 review nemen we je mee langs alle onderdelen van LG’s nieuwe smartphone. Maar eerst zetten we nog een keertje alle specificaties op een rijtje. Bovendien hebben we een aantal goede aanbiedingen van de G6 met een abonnement voor je op een rijtje gezet. Los is de G6 verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van €749.

Specificaties van de LG G6
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2017
 • Draait op Android 7.0 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 821
 • quadcore-processor op 2.4GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5.7" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 2880x1440 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Premium, waterdicht en modern. Zo kun je het ontwerp van de LG G6 het beste omschrijven. De basics zitten allemaal erg goed in elkaar. Het toestel heeft IP68-certificering voor water- en stofdichtheid. Daarmee kan hij een half uur tot 1,5 meter onder water blijven. De telefoon is gemaakt van aluminium en glas en heeft een prima afwerking gekregen. Achterop zit een vingerafdrukscanner die ook dienst doet als powerknop en uitstekend werkt.

Afgeronde hoeken en minimale schermranden zorgen voor een moderne look

Voor het grote nieuws moeten we naar de voorkant van het toestel. Daar zit een groot 5,7-inch scherm, dat bijna 80% van de voorkant inneemt. De hoeken van het scherm zijn afgerond en de randen eromheen minimaal. Dat zorgt meteen voor die moderne en erg strakke look van de G6.

Hoewel… Toen ik de LG G6 naast de Galaxy S8 met zijn afgeronde zijkanten en nóg kleinere schermranden zag veranderde dat gevoel enigszins. LG loopt met zijn G6 op ontwerpvlak in 2017 duidelijk voorop, maar de S8 voelt nog een stuk moderner. Alsof Samsung de tijdmachine gepakt heeft en het toestel in 2020 opgehaald heeft. Neemt niet weg dat de G6 een prachtige en moderne smartphone is. Maar wie écht een futuristisch toestel wil hebben kan beter bij Samsung terecht.

Voor een telefoon met een 5,7-inch scherm erg handzaam

LG G6 review designTijdens de presentatie van de G6 was LG nogal trots op de ergonomie van het toestel. Het lange scherm zorgt ervoor dat de telefoon smal is ondanks zijn grote schermformaat. Dat moet het gebruiksgemak ten goede komen. Ook het gebrek aan een edge-scherm en de onderrand van ongeveer een centimeter zouden volgens LG de ergonomie verbeteren.

Ik moet zeggen dat de G6 voor een telefoon met een 5,7-inch scherm inderdaad erg handzaam is, wat natuurlijk alles met dat smalle scherm te maken heeft. De keerzijde is dat de bovenkant van het scherm nu nog verder weg is. Bij gebruik met één hand moet je het toestel dus nog steeds regelmatig overpakken. De ergonomie van de G6 is gezien het grote scherm dus vrij goed. De grote voordelen die LG claimt zijn alleen niet zo duidelijk aanwezig.

LG G6 review design

Het scherm van de LG G6 is in meerdere opzichten bijzonder. Allereerst natuurlijk door zijn ongebruikelijke beeldverhouding van 18:9. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de mogelijkheid om het scherm in een kleinere behuizing te persen. Ook voor bepaalde content heeft het voordelen. Twee apps naast elkaar draaien gaat bijvoorbeeld beter en in theorie zie je bij bioscoopfilms minder zwarte balken. Als je een film gedownload hebt en via de ingebouwde videospeler afspeelt gaat dat prima en levert het een goede kijkervaring op.

Maar bij veel andere content gaat het mis. De meeste video’s die je op je smartphone zult kijken zijn in 16:9-formaat. Foto’s vaak zelfs 4:3. Het formaat van de content wordt dan door de breedte van het scherm bepaald, waardoor je nog maar weinig van het grotere scherm van de G6 merkt. De schermbreedte is namelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld het 5,3-inch scherm van de LG G5.

LG G6 YouTube

Op dit moment zijn veel apps ook nog niet voor het bijzondere schermformaat van de G6 geoptimaliseerd. YouTube voegt bijvoorbeeld zwarte balken aan films toe om ze aan te vullen tot 16:9. Om tot 18:9 te komen voegt de G6 daar nog een setje zwarte balken aan toe. Dat resulteert in zwarte balken aan alle vier de kanten. LG zegt dat dit zo snel mogelijk opgelost zal worden, maar wanneer precies is niet bekend.

Het scherm is in werkelijkheid kleiner dan je zou verwachten

Nog een dingetje: het scherm is in werkelijkheid kleiner dan je zou verwachten op basis van de diagonaal van 5,7 inch. Hoe dat precies zit kun je in de blog hieronder lezen. Het komt er in ieder geval op neer dat het schermoppervlakte bij een bepaalde diagonaal kleiner wordt als het scherm hoger wordt. Gelukkig is de extra schermruimte aan de boven- en onderkant is voor sommige toepassingen erg nuttig. In de gevallen dat het niet nuttig is, zit het ook niet in de weg. Dus het totaalplaatje is positief, maar niet vergelijkbaar met 5,7-inch schermen zoals we die kennen.

Een andere bijzondere toevoeging aan de G5 is dat hij HDR- en Dolby Vision-ondersteuning heeft. Dat moet zorgen voor meer details, rijkere kleuren en een hogere helderheid. De demo die LG voorgeïnstalleerd heeft ziet er indrukwekkend uit, maar ook hier gaat het aan de softwarekant voorlopig mis. Content is nog nauwelijks te vinden. De beloofde Netflix HDR-content is bijvoorbeeld nog nergens te bekennen. Maar ook dat komt er zo snel mogelijk aan volgens LG.

Kleuren zijn mooi en realistisch

Of je heel veel mist aan het voorlopige gebrek aan HDR-content is trouwens de vraag. Ook met ‘standaard’ content ziet het scherm van de G6 er goed uit. Het ips lcd-paneel is met zijn resolutie van 1440×2880 pixels erg scherp en geeft mooie kleuren weer. Het is allemaal wat minder spetterend dan de amoledschermen van sommige concurrenten, maar de kleuren zijn wel mooi en realistisch. LG lijkt ook in afbeeldingen de schaduwen wat te boosten om een HDR-effect te krijgen. Dat ziet er mooi uit en zorgt voor iets betere detailweergave in foto’s.

De witbalans van het scherm is bijzonder goed en dat maakt het lezen van teksten erg prettig. De helderheid van het scherm is goed. Hij behoort niet tot de helderste schermen die ik ooit gezien heb, maar is wel voldoende om in de zon te gebruiken.

Geen fancy nieuwe chipset, maar gewoon een ‘oude’ vertrouwde Snapdragon 821. Dat is wat je onder de motorkap van de LG G6 kunt verwachten. Samen met 4GB werkgeheugen, wat op dit moment de standaard is. Naar verluidt kon LG niet genoeg nieuwe chipsets inkopen zonder de lancering van de G6 stevig te vertragen. Jammer.

Niet zozeer een praktisch probleem met de prestaties; wel een nadeel tegenover zijn concurrenten

Gelukkig is de Snapdragon 821 nog steeds een snelle en capabele chipset met zijn vier Kryo-kernen die 2,4GHz en 1,6GHz klokken. In het dagelijks gebruik is de G6 snel genoeg, hoewel we zo nu en dan wel een kleine vertraging gemerkt hebben. Ik gok dat ermee te maken heeft dat de software zo vlak na de release nog niet helemaal geoptimaliseerd is. Genoeg andere toestellen met deze chipset hebben namelijk bewezen dat dat echt niet nodig is. Dat zal nog wel opgelost worden.

De LG G6 heeft dus in principe genoeg power tot zijn beschikking om nu en ook de komende jaren nog prima te werken. Het enige probleem is dat je voor ongeveer hetzelfde geld ook steeds meer toestellen met een meer moderne en krachtige chipset kunt kopen. Een Huawei P10 of binnenkort Samsung Galaxy S8 bijvoorbeeld. Als ik voor die keuze zou staan dan zou ik het wel weten. De G6 heeft dus niet zozeer een praktisch probleem met zijn prestaties, maar wel een nadeel tegenover zijn directe concurrenten.

Ook de batterij van de LG G6 is niet super. De 3300mAh grote accu haalt een screen-on-time van ongeveer 3 tot 4 uur bij automatische helderheid. Daarmee komt hij met vrij intensief gebruik net of net niet de dag door. Daar valt zeker mee te leven, maar we hebben de afgelopen tijd veel smartphones gezien die het beter doen. De G6 scoort wat dat betreft dus net wat onder gemiddeld.

Opladen kan via de usb-c poort aan de onderkant. De G6 ondersteunt wel snelladen, maar kan helaas niet draadloos opladen. De glazen behuizing leent zich daar wel voor en in Amerika heeft de G6 die functie wel. Maar in de Europese variant van het toestel was daar volgens LG geen ruimte meer voor vanwege een andere antenne-indeling.

LG zegt met de software van de G6 veel gebruik gemaakt te hebben van het extra lange scherm van de smartphone. In de praktijk merk je daar eigenlijk niet zoveel van, maar dat maakt weinig uit. De software van de G6 is gebaseerd op Android 7.0 Nougat en is bijzonder uitgebreid en redelijk kleurrijk.

Ik moet wel zeggen dat de software niet overal even overzichtelijk is. Het instellingenmenu is bijvoorbeeld opgedeeld in vier verschillende tabbladen. Leuk idee, maar in de praktijk zorgt het er vaak voor dat je nog meer moet zoeken. Ik ben ook geen fan van de standaardindeling zonder hoofdmenu, maar gelukkig kun je dat hoofdmenu wel terugkrijgen door een nieuw homescreen te downloaden. Die download krijg je vanzelf aangeboden.

Met Smart Doctor kun je het toestel optimaliseren en zelf je hardware testen

Twee opvallende features zijn Smart Bulletin en Smart Doctor. Die eerste is een overzicht van bijvoorbeeld je agenda, je muziek en LG Health. Smart Bulletin verschijnt links van je homescreen als je wilt. Het idee is leuk, maar het geheel is een beetje beperkt. Zo kun je er geen nieuws of feeds van sociale media in terug laten komen. Smart Doctor is een appje waarmee je het toestel kunt optimaliseren en zelf je hardware kunt testen. Handig.

Om de compatibiliteit van apps met het langere scherm van de G6 te regelen is er een speciaal kopje in de instellingen. Daar kun je kiezen tussen een beeldverhouding van 16:9, 16.7:9 en 18:9. Ofwel het normale formaat van de app, schermvullend met de functietoetsen eronder of full screen. Dat werkt redelijk goed, hoewel het er bij sommige apps voor zorgt dat er stukken afgesneden worden. Het is dus per app een beetje zoeken wat de optimale instelling is.

Het grote nieuws van de G6 op muziekgebied gaat helaas aan onze neus voorbij. De smartphone zou een speciale ‘Quad DAC’ hebben die voor betere geluidskwaliteit moet zorgen, maar die feature is alleen in het Aziatische model aanwezig. Een voordeel dat de G6 nog wel heeft op multimediagebied is de FM radio. Die is bij de meeste high-endmodellen niet meer aanwezig, maar bij de G6 dus wel.

De mono-speaker klinkt vrij hard en helder, maar stereogeluid was prettiger geweest

Kwalitatief gezien doet de G6 het trouwens ondanks het gebrek aan de Quad DAC prima op muziekgebied. Door de headset is het geluid misschien niet zo goed als de échte top van de markt, maar voor de meeste mensen meer dan voldoende. De speaker zit aan de onderkant. Hij klinkt vrij hard en helder, maar stereogeluid was toch prettiger geweest.

LG G6 review designOp cameragebied is LG wel ‘stereo’ gegaan. Net als de G5 heeft de G6 een dubbele camera op de achterkant. Achter de groothoeklens ligt nu dezelfde sensor als achter de normale lens, wat de kwaliteit sterk verbetert. Bovendien heeft LG zijn best gedaan om de vervorming van de groothoeklens weg te werken.

De lenskwaliteit van de groothoeklens is wel duidelijk slechter wat voor minder scherpe foto’s zorgt. Bovendien is het diafragma groter en mist de lens optische beeldstabilisatie. Vooral in het donker lopen de groothoekfoto’s dus kwalitatief gezien achter. Ze zijn kwalitatief gezien echter wel zo goed dat je in de meeste situaties zonder twijfel naar de groothoekcamera kunt switchen. Dat was bij de G5 nog wel anders en is een groot voordeel.

In veel gevallen komt de groothoekcamera goed van pas

In heel veel gevallen komt die groothoekcamera namelijk goed van pas. Bijvoorbeeld als je een groot gebouw op de foto wilt zetten of een groepsfoto wilt maken en niet teveel afstand kunt nemen. Het maakt de totale camera-setup van de LG G6 een stuk flexibeler.

De normale camera van de LG G6 zet ook goede resultaten neer. De 13-megapixelsensor maakt scherpe plaatjes die ook in het donker nog duidelijk zijn. De camera heeft bovendien een goedwerkende auto-HDR functie die ervoor zorgt dat je in verreweg de meeste gevallen mooie plaatjes maakt.

Net niet zo goed als de beste smartphonecamera’s

Toch is de camera net niet zo goed als de beste smartphonecamera’s op de markt. Het dynamisch bereik van de foto’s komt een beetje tekort, waardoor schaduwen vaak wat onderbelicht zijn en detail missen. De kleuren zijn een beetje oververzadigd en komen daardoor wat onrealistisch over. Wie ver inzoomt op de foto’s zal bovendien zien dat de beeldbewerkingssoftware duidelijk zijn sporen achterlaat.

Selfies maak je met de 5-megapixelcamera aan de voorkant. Ook daarbij kun je kiezen tussen een groothoekmodus en een gewone modus. Het verschil tussen die twee is echter softwarematig en dus minder groot dan bij de gewone camera. Zoals je zou verwachten bij een resolutie van 5 megapixel hebben selfies niet overdreven veel detail. Los daarvan zien ze er echter netjes uit.

Tijdens het filmen switchen van camera

Filmen doet de G6 in 4K-resolutie en kan met zowel de gewone- als groothoekcamera. Dat betekent dus wederom extra flexibiliteit, met als leuke toevoeging dat je tijdens het filmen kunt switchen van camera. Optische beeldstabilisatie is aanwezig, maar de video’s zijn niet super steady. Gelukkig zijn ze wel detailrijk en scherp. De kleuren zijn wederom iets oververzadigd, maar niet storend.

LG G6 screenshotDe camerainterface is vooral erg uitgebreid. Hij heeft een handmatige modus waar je vanalles in kunt stellen die ook voor filmen beschikbaar is. Uniek daaraan is dat je niet alleen alles kunt instellen, maar ook kunt monitoren. In de fotocamera krijg je een histogram te zien, in de filmcamera een balkje met de uitslag van beide audiokanalen. Een nieuwtje is de ‘square camera’ die gebruik maakt van het lange scherm. Daarmee kun je je gemaakte foto direct previewen, een collage maken of een foto-overlay in beeld brengen die als leidraad dient. Leuk voor Instagram, maar omdat je alleen vierkante foto’s kunt maken verder een beetje beperkt.

Aan het einde van deze LG G6 review kan ik concluderen dat LG goed werk heeft afgeleverd. De G6 is een smartphone die in de basis erg sterk is en met zijn mooie Full Vision display en handige dubbele camera een paar leuke extra’s biedt. Dat hij waterdicht is, is mooi meegenomen. Bovendien ben ik blij dat LG eindelijk een écht mooie en premium smartphone heeft afgeleverd. Een indrukwekkende smartphone die zeker de moeite waard is dus.

Het gave Full Vision display, het mooie ontwerp en de dubbele camera zijn duidelijke voordelen

Toch is er ook een probleem met de LG G6. Dat heeft te maken met de wat verouderde hardware van het toestel. De Snapdragon 821-chipset is op zich krachtig genoeg voor nu en de nabije toekomst. Maar voor hetzelfde geld kun je een krachtiger toestel kopen dat je voor de komende tijd meer marge qua snelheid biedt. Daar gaat LG een beetje de mist in. Een ander – hopelijk tijdelijk – nadeel is dat er nog weinig content is die geoptimaliseerd is voor het bijzondere scherm van de G6. Dat zal ongetwijfeld veranderen, maar hoe snel dat gebeurt is de vraag.

Met €750 is de LG G6 niet goedkoop. Toch is hij zeker de moeite waard voor wie op zoek is naar iets nieuws en innovatiefs. Het gave Full Vision display, het mooie en moderne ontwerp en de goede dubbele camera zijn duidelijke voordelen tegenover de smartphones van vorig jaar. Bedenk je alleen wel dat je flink wat geld kunt besparen als je niet zoveel geeft om die features.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig waterdicht ontwerp
 • Groot en mooi scherm
 • Goede camera met groothoekfunctie
Minpunten
 • Mist wat processorkracht
 • Content voor scherm nog slecht beschikbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters