LG GD880 Mini

Als er een statement is dat LG met haar Mini wil maken dan is het wel ‘meer is minder’. Eenvoud is alles waar het om draait bij de Mini, maar dan wel met flinke functionaliteit om het toestel ook voor wat technischere mensen aantrekkelijk te maken. In deze review onderzoeken we of deze eenvoud inderdaad loont en of het niet toch misgaat met de functionaliteit.

LG GD880 Mini hoofdfoto

 

In december begonnen de eerste belletjes te rinkelen omtrent de LG Mini, hoewel nog wel voorzien van heel wat verkeerde specificaties en niet voorzien van een afbeelding. Die afbeelding kwam net na de jaarwisseling binnendruppelen, maar de specificaties werden pas gecorrigeerd bij de officiële aankondiging van het toestel. Hier werd meteen bekend dat de LG Mini eigenlijk helemaal niet zo mini is, maar voor een touchscreentelefoon zekere erg compact. De aankondiging was overigens niet de eerste keer dat er officieel signaal van LG uitging over de Mini. In een uitnodiging voor een meeting op het Mobile World Congress, kwam de naam van het toestel al eens naar voren met de zin ‘LG’s slimmest touch-phone’ erbij. Dat is ook meteen waar LG haar Mini op richt, met als slogan ‘Small and Mighty’.

Hoewel het toestel dus niet bijzonder klein is, is het zeker wel één van de strakste telefoons ooit en de naam Mini slaat dan ook zeker terug op minimalistisch. Het toestel kent weinig poespas in het design en ook de interface is versimpeld en daarmee slaat LG eigenlijk een heel nieuwe weg in. Waar LG met haar Arena veel meer grafisch geweld in haar interface stopte en het geheel daarmee ook wat ingewikkelde werd, gaat alles nu weer de andere kant op. Met de transformatie van de markt naar een smartphonemarkt in ons achterhoofd, vragen we ons echter af of dat nou wel zo goed is. We zullen in deze review dan ook onderzoeken of meer echt minder is en of de LG Mini eigenlijk wel bestaansrecht heeft als een high-end toestel, of dat het toch een wat uit de kluiten gewassen basic-telefoon is.

Voor iedereen die zich afgelopen koninginnedag op het Museumplein in Amsterdam bevond is het wel duidelijk geworden dat de LG Mini niet alleen als kaal pakket op de Nederlandse markt terecht is gekomen, maar dat LG in Nederland speciaal voor de Mini een samenwerking met Tiësto is aangegaan. Deze LG Mini 8GB Tiësto Edition werd op het Museumplein tijdens een feest van Radio 538 groots gelanceerd met een set van Tiësto himself erbij en het is dan ook wel duidelijk dat LG hier in Nederland flink op deze speciale editie gaat inzetten. Wij hebben dan ook de Tiësto Editie van de Mini in ontvangst mogen nemen en naast de standaard elementen van onze review zullen we ook nog even kijken wat de Tiësto Editie voor meerwaarde heeft.

LG GD880 Mini

 

LG GD880 Mini

 

Ondanks het buitengewoon stijlvolle design van de LG Mini, probeert het toestel zich ook gewoon als high-end feature-phone te gedragen en dat gaat niet zonder heel wat concurrentie. In het touchscreensegment met een prijs rond de €300 wemelt het van de keuze en als we het design buiten beschouwing laten heeft de Mini flink wat concurrenten. Het begint al met LG zelf, die met de Crystal en de BL40 New Chocolate twee functioneel vergelijkbare telefoons op de markt hebben met een design dat ook erg speciaal is. Het prijskaartje verschilt ook al weinig en het lijkt dan ook op het eerste gezicht slechts een kwestie van smaak welk toestel het beste bij jou past.

Samsung heeft traditioneel ook heel wat spelers in deze markt, hoewel een echte concurrent voor de LG Mini op het moment ontbreekt binnen het portfolio van de andere Koreaanse reus. Voor de beeldend ingestelde consument kan de 12-megapixelcamera van de al wat oudere Pixon12 misschien toch de doorslag geven en voor wat zuinigere mensen is het inmiddels erg schappelijke prijsje van de functioneel nog steeds complete Jét misschien een doorslaggevende factor. Ook de op Android gebaseerde Galaxy is ondanks zijn relatief saaie design misschien een goede concurrent voor de LG GD880.

Een naamgenoot van de LG, die weliswaar meer gericht is op funcitionaliteit en zich in tegenstelling tot de LG Mini wél tot de smartphones kan rekenen, is de HTC HD Mini. Dit toestel is iets groter en ruiger dan de LG, maar zijn gelijke prijskaartje en toegevoegde slimme capactiteiten kunnen misschien voor menig consument de keuze toch meer naar de Mini van HTC laten buigen. Ook de Sony Ericsson Vivaz is een potentiële bedreiging voor de LG Mini vanwege zijn compacte vormgeving en smartphone-karakter.

LG GD880 Mini TeleVisie 2010

 

LG GD880 Mini TeleVisie 2010

 

LG GD880 Mini TeleVisie 2010

 

LG GD880 Mini TeleVisie 2010

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type GD880 Mini
Besturingssysteem S-Class UI
Ontwerp
Afmetingen 102×47,6×10,6mm
Gewicht 99 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Zwart/zilver
Scherm
Diagonaal 3,2″
Type TFT
Resolutie 480×854 pixels
Aantal kleuren 262.144
Touchscreen Ja, capacitief
Geheugen
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 330MB
Energie
Gesprekstijd 420 minuten
Standby-tijd 330 uur
Accu 900mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Flitser Nee
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Nee
Applicatiewinkel Geen
Muziekwinkel Geen
Sociale netwerken Facebook, Twitter

LG GD880 Mini unboxing

Zoals dat hoort bij een speciale editie, heeft de Tiësto Edition van de LG Mini een mooi omhulsel voor de echte doos. Hierop kun je een aantal key-features van de telefoon vinden en er staat ook op wat er allemaal extra bij de Tiësto Edition zit. Onder dit omhulsel, dat uiteraard helemaal in Tiësto stijl is, zit de standaard doos van de LG Mini. Hierop prijkt groot de tekst ‘Mighty small. Mighty powerful’ en is het toestel te zien in een omgeving met bouwtekeningen waar hij er strak neergezet wordt, wat prima bij het toestel past. In de doos zit, naast een papiertje over de Tiësto Edition en wat standaard boekjes, natuurlijk allereerst de LG Mini. Qua accessoires krijg je bij het toestel een nette in-ear-headset en een USB-lader, die natuurlijk ook dienst doet als USB-kabel en inclusief stopcontact-adapter geleverd wordt. Dit pakket ligt, inclusief de 8GB-geheugenkaart van de Tiësto Edition, precies binnen het verwachtingspatroon voor een toestel uit deze regionen van de markt en we zijn er dan ook zeker niet ontevreden over.

Het design is niet alleen één van de grote verkooppunten van de LG Mini, het is ook waar de naam vandaan komt. En dan komt die niet zozeer van het feit dat de Mini echt zo klein is, hoewel het toestel wel één van de kleinste en dunste full-touch-telefoons is. Mini staat in dit geval vooral voor minimalistisch en dat is de LG Mini zeker te noemen. Hij bestaat uit ontzettend strakke lijnen en heeft maar weinig opvallende dingen die het design echt verstoren. Hoewel over smaak niet te twisten valt, vonden wij en veel mensen in onze omgeving het toestel prachtig en zijn we dan ook van mening dat het design zeker gelukt is. De keerzijde van het vierkante strakke design is dat de telefoon niet echt lekker in de hand ligt. Vanwege de relatief scherpe randjes prikt de telefoon een beetje in je hand als je hem vast hebt en dat is uiteraard niet prettig. Het gewicht van het toestel is, samen met het formaat, wel een positief puntje en over het algemeen zijn we ook zeker tevreden over de bouw. Het toestel zit verder ook super solide in elkaar.

Qua kleuren heb je weinig keuze op het moment, maar de kans dat de Mini ergens in de toekomst overgespoten gaat worden door LG is niet gering. Momenteel moet je het echter nog doen met een combinatie van zwart en zilverkleurig. Hierbij geldt dat alle aluminium delen ongeverfd zijn en dus zilverkleurig aandoen, terwijl bijna al het gebruikte plastic zwart is.

De voorkant van de LG Mini bestaat uit drie delen, een aluminium deel bovenaan, een glanzend deel in het midden en een mat deel onderaan. In het matte deel zit verder niets verwerkt en deze dient alleen als onderkant van de telefoon. Het glanzende deel is natuurlijk het stuk waar het touchscreen van de LG Mini achter verscholen zit. Daarnaast is het logo van LG er te vinden en zitten bovenaan een aantal sensoren verstopt. In het aluminium deel helemaal bovenaan zit de secundaire speaker en de secundaire camera.

LG GD880 Mini voorkant

 

LG GD880 Mini voorkant detail

 

LG GD880 Mini voorkant detail

 

LG GD880 Mini voorkant detail

 

De achterkant van de LG Mini is helemaal erg strak en leeg te noemen. Naast het logo van LG en de lens van de camera, is het een egale mat zwarte plaat die ook meteen dienst doet als batterijklep.

LG GD880 Mini achterkant

 

LG GD880 Mini achterkant detail

 

LG GD880 Mini achterkant detail

 

De linkerkant van de Mini is gemaakt van geborsteld aluminium en is gegraveerd met een aantal strepen die zeker bijdragen aan het design van het toestel. Het enige element dat we hier vinden is de dubbele volumetoets die uiteraard helemaal in het design opgaat. Rechts is de cameratoets te vinden in een soortgelijke gestreepte achergrond en wat hoger zit het MicroSD-geheugenkaartslot onder een klepje.

LG GD880 Mini zijkant

 

LG GD880 Mini zijkant

 

LG GD880 Mini zijkant detail

 

LG GD880 Mini zijkant detail

 

LG GD880 Mini zijkant detail

 

De onderkant is van plastic en dus matzwart. Hier vind je de primaire speaker van de Mini en een klein gaatje waar de microfoon achter verborgen zit. De bovenkant is het enige plastic deel dat niet zwart is en is in dezelfde stijl als de zijkanten uitgevoerd, maar dan dus in het zilver. Qua elementen vind je hier de power-knop, de 3,5 millimeter jackingang en de MicroUSB-poort.

LG GD880 Mini onderkant

 

LG GD880 Mini bovenkant

 

Scherm

Het scherm van de LG Mini is prima te noemen. Het schermpje is dan wel niet zo groot met een doorsnede van 3,2″, de kleuren komen goed tot hun recht ondanks dat het om een TFT-scherm gaat. Ook de scherpte van het scherm is prima en qua helderheid en contrast hebben we ook weinig te klagen. Er zijn relatief veel details zichtbaar op het scherm, wat natuurlijk deels komt door de flinke WVGA resolutie op een relatief klein oppervlakte. Onder de directe zon is de telefoon niet geheel onzichtbaar, wat we wel zien bij een flink aantal touchscreentelefoons tegenwoordig. Dat wil ook niet zeggen dat het toestel heel goed presteert, maar zeker wel boven gemiddeld.

De LG Mini heeft zoals we inmiddels van LG gewend zijn een capacitief touchscreen. Deze is erg gevoelig en werkt dan ook lekker. Het enige probleem is dat de software het soms niet bij kan houden en het toestel dus alsnog niet goed en traag op je bewegingen reageert, maar daarover later meer. Ook multi-touch is aanwezig binnen de GD880, wat in plaatsen als de galerij en browser tot uiting komt.

Toetsen

Screenshot LG GD880 Mini toetsenbord

Het on-screen toetsenbord van de Mini is geheel geoptimaliseerd voor gebruik met de vingers, wat natuurlijk ook wel moet met het capacitieve touchscreen. Het numerieke toetsenbordje is maar net groot genoeg en heeft alle functies die een fysiek numeriek toetsenbordje ook heeft. Zo is er een T9-woordenboek aanwezig en zijn er verschillende toetsen waarmee je bijvoorbeeld tekst kunt wissen, hoofdletters kunt maken en van toetsenbordje kunt wisselen. Een irritatie is wel dat je op een redelijk klein balkje een woord moet wisselen in de T9-modus en daar makkelijk het verkeerde woord aantikt. Een knop hiervoor zoals op telefoons met een fysiek toetsenbordje zou handiger zijn geweest. Er bestaat ook een qwerty-toetsenbord, maar dat is maar in een aantal applicaties, waaronder de mail-applicatie en de browser, beschikbaar. Hierbij is het helemaal lastig om de goede toetsen te raken en sluipen er gegarandeerd een aantal fouten in je tekst. We zijn dan ook niet erg tevreden over de toetsenborden van de Mini, ze zijn wat ons betreft toch net iets te ‘mini’.

Qua fysieke toetsen is de LG Mini erg beperkt. Op de linkerkant zit een dubbele volumetoets en rechts vind je slechts te cameratoets. Deze knoppen zijn allemaal groot genoeg en lekker soepel en ze werken dan ook goed mee bij normaal gebruik. Op de voorkant van de Mini zijn totaal geen knoppen te vinden, wat redelijk uniek is voor een telefoon maar zeker bijdraagt aan het minimalistische van het toestel.

Screenshot LG GD880 Mini toetsenbord

 

De S-Class-interface, die in de LG Mini wederom terugkomt, is flink geüpdatet in het nieuwe toestel. De flashy grafische effecten zijn eruit gehaald en daarvoor in de plaats is het geheel beter aanpasbaar geworden, is het menu overzichtelijker en werkt het allemaal toch net wat lekkerder. Hiermee groeit de interface een beetje toen naar wat we kennen van onder andere Samsung en Android, waarmee de eigen identiteit van LG wat minder prominent aanwezig is maar het geheel er functioneel wel op vooruit gaat. In dit hoofdstuk zal alles aan bod komen.

Standby

De LG GD880 Mini heeft drie verschillende standby-schermen die helemaal naar wens zijn in te delen. Je kunt kiezen uit een aantal widgets, snelkoppelingen naar al je programma’s of browserfavoriten direct op je beginscherm. Onder de widgets bevinden zich de oude S-Class-widgets, maar ook wat nieuwe toevoegingen zoals een Twitter-widget en een Facebook-widget. Dit kunnen we alleen maar toejuichen omdat je zo makkelijk alles aan kan passen en dat werkt ook redelijk goed, maar er zit één grote irritatie. Als je iets toevoegt dan wordt de indeling die je gemaakt hebt namelijk weer helemaal door de war geschopt en komt alles op een rijtje terecht, waarna je alles weer opnieuw mag gaan indelen. Aangezien dit nogal een precisiewerkje is en ook niet helemaal geweldig gaat soms is het erg irritant om het steeds te moeten doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles mooi geordend op een rijtje te laten staan, maar dat is niet de bedoeling van het geheel waardoor de reden voor dit euvel erg vreemd is. Mocht je alles willen sorteren zonder iets nieuws toe te voegen dan kun je in het bewerk-scherm trouwens ook gewoon een keer schudden.

Screenshot LG GD880 Mini standby

 

Screenshot LG GD880 Mini standby

 

Screenshot LG GD880 Mini standby

 

Menu

Ook het menu van de Mini is op de schop gegaan en lijkt nu wel opvallend veel op Samsung’s TouchWiz-menu. Nou is dat menu gelukkig niet verkeerd en dat is dan ook het geval met het menu van LG en daarmee is het een grote verbetering op het oude, wat rommelige menu. De icoontjes zien er daarbij strak uit en zijn door ze ingedrukt te houden en dan te verplaatsen makkelijk op een andere positie te zitten. Er zijn drie schermen met ieder ruimte voor twaalf icoontjes, maar aangezien je niets aan het menu kan toevoegen zal dat betekenen dat je in totaal maar 33 items te verdelen hebt en dus nooit aan drie keer twaalf zult komen. Dat maakt natuurlijk verder niet uit en daarmee is het menu gewoon prima te noemen, met als bijkomend voordeel dat hij er opvallend strak uitziet.

Screenshot LG GD880 Mini menu

 

Screenshot LG GD880 Mini menu

 

Screenshot LG GD880 Mini menu

 

Statusmenu

Screenshot LG GD880 Mini

Een feature die los van wat grafische updates wel ongewijzigd is gebleven is het statusmenu. Dit is een menu waar je recente meldingen kunt zien, bluetooth en Wi-Fi in en uit kunt schakelen en direct de profielen en alarmen kunt regelen. Ook is er een snelkoppeling naar de mp3-speler te vinden in dit menuutje. Het menu wordt weergegeven als een pop-up, die naar beneden komt als je op de statusbalk bovenaan het scherm klikt, mits je in één van de standby-schermen zit. Dit gebeurt met een leuke animatie en dat maakt het geheel net weer wat leuker.

Multi-tasking

Screenshot LG GD880 Mini

Voor het eerst in een feature-phone van LG is er in de LG Mini volledige multi-tasking-ondersteuning. In voorgaande toestellen met de S-Class-interface was er ook wel een verkapte vorm van multi-tasking aanwezig, maar met de Mini heeft LG dit compleet gemaakt. Er is een taakbeheerder aanwezig die als pop-up aan de onderkant verschijnt als je een speciale knop ervoor indrukt, die overigens overal aanwezig is behalve in het standby-schderm. Je vind hier alle applicaties die openstaan als mooi icoontje en door op een kruisje boven het programma te klikken kun je hem in één keer beëindigen. Ook is het mogelijk om via een speciale knop alles te beëindigen. Je kunt nu ook gewoon java-games open hebben staan en tegelijkertijd bijvoorbeeld de muziekspeler op de achtergrond hebben en een sms sturen, iets dat voor oudere S-Class-telefoons teveel werd. Hiermee is het systeem ook meteen een stuk volwaardiger geworden en samen met de toegevoegde Exchange-synchronisatie waar we het later over zullen hebben is de UI functioneel heel wat geüpdatet.

Prestaties

Een gebied waarop het bij menig hippe touchscreen feature-phone nog misgaat is de prestaties. Dat geldt deels ook voor de LG Mini. Het toestel reageert namelijk niet zo snel als we zouden willen op sommige commando’s, maar het blijft gelukkig binnen de perken. Ook hebben we zo nu en dan een vastloper meegemaakt met het toestel, maar ook dat valt redelijk mee. Al met al zijn we dan ook redelijk tevreden met de prestaties van de LG Mini, maar dat betekent zeker niet dat er geen ruimte voor verbetering is.

Uitgerust als Tiësto Edition is het natuurlijk wel duidelijk dat de LG Mini zeker niet vies is van een beetje muziek. Ook video’s zou het toestel vlekkeloos moeten kunnen afspelen met de DivX- en Xvid-ondersteuning en natuurlijk mag een FM radio ook niet ontbreken op dit toestel. In dit hoofdstuk zullen we alles onder de loep nemen en even wat tekst wijden aan het Tiësto pakket waar de telefoon in Nederland veel mee geleverd wordt.

Muziekspeler

Screenshot LG GD880 Mini

In vroegere S-Class-toestellen zat een erg speciale muziekspeler die een unieke lay-out had, maar ook daar is LG vanaf gestapt met de Mini. Het toestel heeft een vrij standaard muziekspeler lay-out gekregen, maar daar is natuurlijk weinig mis mee. De oude lay-out was immers toch niet helemaa je van het. Het beginscherm is gewoon een lijst met tracks met daarboven een knop om een willekeurig nummer af te spelen. Boven zit een knop om tussen verschillende filters te kiezen en een knop voor het menu. Als je een nummer kiest kom je in het afspeelscherm met de album-art van het nummer centraal en een aantal bedieningselementen daaronder. Om toch nog iets van de lay-out van de oudere toestellen te houden heeft LG een balkje toegevoegd aan de lijst met muziek waar je kunt zien welk nummer er afgespeeld wordt. Bovenaan het afspeelscherm zit een knop om de Dolby Mobile-equalizer aan te zetten en een knop om je muziek te herhalen. Natuurlijk kun je hier ook het menu openen, waar je meerdere equalizers kunt kiezen, het nummer kunt voersturen en kunt instellen als favoriet of beltoon. De shuffle-functie zit verscholen in de herhaal-toets, die naast een gewone herhaling ook een random herhalingsmodus heeft. Als je het toestel tijdens het afspelen op z’n kant draait kom je in een soort coverflow waar je via de album-art door je muziek kunt bladeren.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

De muziekkwaliteit van de LG Mini is prima. De speaker in het toestel is redelijk helder en heeft een aardige bas. Daarnaast kan hij relatief hard en daarmee is het voor een telefoon een prima speaker. Door de headset klinkt de muziek ook lekker helder, zeker met de Dolby Mobile-equalizer aan. Hier mist echter wel een beetje de bas, waardoor de Mini zich niet kan meten met een aantal echt goede muziektelefoons. Desondanks zijn wel erg tevreden over het geluid van het toestel.

FM radio

Natuurlijk is er een radio in de GD880 Mini aanwezig en die heeft ook RDS ingebouwd en ziet er prima uit. Qua software is hij hetzelfde gebleven als in de oudere S-Class-telefoons. In de FM-radioapplicatie staat een virtueel draaiknopje waarmee je de frequentie kunt veranderen centraal. Dit knopje doet denken aan de oude ghettoblasters, die ook vaak uitgerust waren met een dergelijk wieltje, en brengt dus een leuk stukje nostalgie in de telefoon. Daarnaast werkt het ook gewoon goed. Onder zijn nog een aantal toetsjes en opgeslagen zenders te vinden, allemaal vrij normaal dus. Ook qua instellingen en mogelijkheden heeft de radio niets speciaals. Het enige speciale is dus de grafische weergave. Jammer is dat de ontvangst van de radio een beetje tegenvalt en je vaak geconfronteerd zal worden met gekraak en wegvallend geluid. Als je in een gebied met goede ontvangst bent en hier dus geen last van hebt dan is de radio wel prima wat betreft de geluidskwaliteit.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Videospeler

De videospeler van de LG Mini zit zoals we dat wel vaker zien gewoon verwerkt in de galerij. Hier heb je een overzicht van al je afbeeldingen en video’s bij elkaar, of kun je kiezen voor een overzichtje met alleen video’s. Als je het toestel op z’n kant draait kom je in een mooie carrouselweergave waar de video’s in een 3D-animatie aan je voorbij schieten als je met je vinger over het scherm beweegt. Zowel DivX als Xvid kan de Mini afspelen, maar daarbij moet wel gezegd worden dat je bij een resolutie hoger dan WVGA bedrogen uitkomt. Dat geld overigens ook voor mp4-filmpjes, die ook niet in HD afgespeeld kunnen worden. Verder is de videospeler redelijk goed en kun je een flimpje meteen versturen via mail, mms of bluetooth. Ook uploaden naar youtube is erbij en je kunt een filmpje zelfs als beltoon instellen.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Tiësto Edition

De extra’s van de Tiësto Edition kun je, naast het extra omhulseltje om de doos, vinden op een bijgevoegde 8GB geheugenkaart. Hier staat onder andere het album Kaleidoscope van Tiësto op en ook een flink aantal bijbehorende remixes. Daarnaast is er een backstage-video van de artiest te vinden en een video van een set in Londen en ook de nodige wallpapers van Tiësto achter de draaitafel mogen niet ontbreken. Tot slot kun je op de geheugenkaart nog twee redelijk saaie ringtones vinden, die eigenlijk weinig toevoegen. Over het algemeen zit er echter leuke content in het pakket die zeker voor de fans een must is. Daarnaast is een geheugenkaartje van 8GB natuurlijk nooit mis.

Natuurlijk is de LG GD880 Mini ook in staat om wat foto’s te maken en ook filmpjes behoren tot de mogelijkheden. In dit hoofdstuk zullen alle fotografische kunstjes van de Mini aan bod komen en zullen we het even hebben over de galerij die LG in haar nieuwe flagship gestopt heeft.

Foto

Screenshot LG GD880 Mini

De camerainterface van de Mini is een oude bekende van de LG Arena en dat geldt eigenlijk voor de hele camera. De Mini heeft net als de Arena een 5-megapixelcamera met autofocus, hoewel het toestel de led-flitser moet missen. De camerainterface is net als bij de Arena grafisch mooi uitgerust. Het zoekerscherm heeft aan beide kanten een balkje waar je aan de linkerkant dingen kunt instellen en rechts geconfronteerd wordt met een aantal snelkoppelingen. Het cameramenu wordt overheerst door een virtueel wieltje, dat doet denken aan een echte digitale camera en er leuk uitziet. Het werkt net iets minder dan een standaard cameramenu, maar ziet er wel een stuk mooier uit. De instellingen zijn erg talrijk in de Mini. Naast de standaard helderheid, kwaliteit, witbalans, ISO en resolutie-instellingen kun je nog veel meer doen. Zo zijn er scènes aanwezig, kun je je foto’s geo-taggen, is er een glimlachdetectie beschikbaar, kun je een panorama maken en kun je zelfs in één handeling een gif-animatie schieten. Ook handmatige focus is beschikbaar, waarbij je met een balkje zelf de focus kunt instellen, waardoor je bijvoorbeeld in plaats van de voorgrond juist de achtergrond extra kunt laten opvallen tegen een wat wazigere voorgrond. Mocht je een creatieve fotograaf zijn dan kun je dus prima terecht bij de Mini als het gaat om mogelijkheden.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

De foto’s van de LG Mini zijn niet bepaald bevredigend. De kleuren zijn veel te paars en daarom niet werkelijkheidsgetrouw en soms komen er zelfs paarse vlakken in de foto die niet eens bestaan. De foto’s bevatten daarnaast niet bepaald veel details en randen maken een redelijk harde onnatuurlijke indruk. De foto’s zijn wel scherp, maar over het algemeen vinden we ze toch wel een beetje onder de maat.

Camerasample LG GD880 Mini

 

Camerasample LG GD880 Mini

 

Camerasample LG GD880 Mini

 

Camerasample LG GD880 Mini

 

Video

Net als de foto’s zijn de filmpjes van de LG Mini niet bepaald goed. Er is weinig detail in de filmpjes te vinden en ze zijn visueel niet erg aantrekkelijk. Daarnaast schokt het geheel een beetje, waardoor het nog minder aantrekkelijk wordt om naar te kijken. De kleuren zijn wat flets en ook het geluid is niet het beste dat we ooit gezien hebben.

Galerij

De galerij is net als een aantal andere elementen in de S-Class-interface wat versimpeld ten opzichte van de oudere toestellen met deze interface. In essentie is het nog steeds dezelfde galerij, maar de 3D-weergave is nu een simpele caroussel in plaats van de wat gecompliceerdere 3D-galerij uit de Arena, Crystal, Viewty Smart en BL40. Er is ook een leuke nieuwe weergave bijgekomen, namelijk de kalenderweergave. Het idee bestaat al jaren, maar LG heeft het leuk uitgevoerd door een echte kalender weer te geven met de eerste foto van een dag als achtergrond voor het vakje van die dag. Als je daar vervolgens op klikt krijg je alle foto’s van die dag onderaan te zien en kun je ze eventueel over het volledige scherm weergeven door erop te klikken. De galerij zit verder vrij standaard in elkaar en doet z’n ding goed. Je kunt een diavoorstelling maken en ook de mogelijkheid om een bestand direct via Blogger op je blog te zetten is aanwezig. Het is wel jammer dat direct uploaden naar Twitter, Facebook, Hyves of MySpace niet kan.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

De LG Mini is ondanks zijn multi-tasking-capabiliteiten een feature phone en je moet het dan ook vooral van de ingebouwde applicaties hebben. Een applicatiewinkel is ook niet aanwezig en hoewel je via internet wel extra apps kunt downloaden is het aanbod niet zo geweldig en wordt het nooit goed geïntegreerd met het systeem. In dit hoofdstuk zullen de belangrijkste voorgeïnstalleerde apps langs komen.

Agenda

De S-Class-agenda is al sinds het begin van het platform niet geüpdatet en dat blijft met de Mini grotendeels zo, het grootste verschil is dat de taken van de agenda gesplitst zijn. De achterliggende infrastructuur is echter heel erg op de schop gegaan met een aantal synchronisatie-mogelijkheden, waar we het later even over zullen hebben. Het beginschermpje van de agenda is gewoon een overzichtje van de huidige maand, waar dagen met een afspraak in het geel zijn weergegeven. De geselecteerde dag wordt in het oranje weergegeven en het aantal afspraken dat op die dag valt staat eronder, samen met een knop om een nieuwe afspraak te maken. Als je op het aantal afspraken klikt dan kom je in een lijstoverzicht van die dag terecht waarop de eerder geselecteerde afspraak alvast uitgeklapt is. Daar zie je meteen alle details met een aantal knoppen eronder, waarmee je de afspraak kunt bewerken enzovoorts. De D-Day-zoeker die we kenden van oudere LG-telefoons is nu genaamd ‘datum berekenen’ maar werkt nog hetzelfde, zei het met een wat andere grafische uitstraling. Het idee is dat je een datum ingeeft en vanaf daar een aantal dagen invoert. Het toestel berekend dan op welke dat je uitkomt, wat overigens niet andersom kan. De functie is niet erg nuttig, maar mocht hij van pas komen dan is het handig dat hij erin zit. Al met al is de agenda lekker uitgebreid en is hij goed ingedeeld, ook grafisch ziet hij er prima uit.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Air Sync

Nieuw in de LG Mini is LG Air Sync, waarmee je je agenda, contacten, taken en memo’s met een server op internet en via de PC suite ook met je PC kunt synchroniseren. Bij de synchronisatie met je PC zijn nog wat extra zaken betrokken, zoals browsergeschiedenis en -favorieten. Ook een versimpelde manier voor bestandsoverdracht is hierin aanwezig, maar wat ons betreft werkt de copy-paste-methode via Windows Verkenner nog altijd het beste. Naast synchronisatie met de eigen server van LG, die je trouwens op zijn beurt weer met je Google-account kunt synchroniseren, is ook Exchange sync in de Mini aanwezig en hoewel dat an sich natuurlijk erg goed, levert het wat problemen op. Beide diensten werken los van elkaar lekker, maar zoals wel vaker met synchroniseren gaat het weleens mis als je meerdere diensten met elkaar synchroniseert via het toestel. Waar de problemen precies optreden verschilt, maar bij ons waren bijvoorbeeld bijna alle afspraken van Exchange eerst wel goed overgenomen naar de server van LG, maar vervolgens werden ze automatisch weer naar de prullenbak verwezen op diezelfde server en daarna ook het toestel. Dit zijn echter probleempjes die makkelijk op te lossen zijn en zich lang niet altijd voordoen en daarnaast treden dergelijke dingen altijd op als je veel servers met elkaar synchroniseert dus dit kunnen we LG eigenlijk niet kwalijk nemen.

LG Mini screenshot Air Sync PC

 

Twitter

De Twitter-client die LG alvast op de Mini heeft gezet om het sociale karakter van de telefoon nog maar eens te onderstrepen lijkt erg op de van de LG GW620 qua functionaliteit. Dat betekent helaas ook meteen dat we er niet erg tevreden mee zijn, want vooral de mogelijkheden tot interactie met je tweeps zijn beperkt. Zo is er geen mogelijkheid om makkelijk op iemand te reageren, een tweet te retweeten of een bericht te sturen naar aanleiding van een tweet. Retweeten is helemaal niet mogelijk en reageren of berichten versturen moet via het profiel van je tweep, waar je gelukkig wel makkelijk komt, namelijk door op z’n avatar te klikken. Daarnaast bevat een pagina niet erg veel tweets en duurt herladen redelijk lang dus even snel alle nieuwe tweets scannen is er niet bij. Ook het landscape-toetsenbord kan hier niet gebruikt worden waardoor je met de minder prettige T9-variant opgescheept zit en het tikken van updates niet zo prettig is. Alle standaard functies zijn echter wel in de client aanwezig en een beetje basaal twitteren kun je er dus wel mee, maar daar blijft het bij.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Facebook

Screenshot LG GD880 Mini

In het kader van social-networking is er ook een Facebook-applicatie op de LG GD880 Mini aanwezig, waar je uiteraard wel een soms dure internetverbinding voor moet hebben. Je kunt hier de meeste handelingen wel uitvoeren, zoals je tijdlijn bekijken, reageren en foto’s van jezelf of je vrienden bekijken. Ook je eigen profiel kun je bekijken en je vrienden zijn ook in de applicatie te vinden. Het gaat allemaal net als bij Twitter niet heel snel, maar de app is zeker geschikt om onderweg wat op Facebook te plaatsen of even te checken of je vrienden nog wat interessants te melden hebben. Leuk is ook de optie om vrienden die een telefoonnummer in hun profiel hebben staan met één druk op de knop te bellen als je eenmaal in het profiel zit. Al met al zijn we over de Facebook-applicatie meer tevreden dan over de Twitter-app, maar ook hier geldt dat hij redelijk traag is en dat is jammer.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Games

Één van de slechte eigenschappen van Samsung is dat ze altijd demo-spelletjes in hun telefoons stoppen. Helaas heeft LG deze kwaal nu overgenomen en het merk heeft dan ook twee demo’s voorgeladen op de Mini: Sims 3 en Tetris. Beide spelletjes zijn an sich wel leuk, maar om ze echt te kunnen spelen moet je wel betalen en met de demo’s kun je eigenlijk weinig. LG heeft wel nog twee eigen spelletjes op het toestel gezet, die vroeger onder de noemer M-Toy vielen. De twee games, Bubble Breeze en Real Motion Fishing zijn eigenlijk een beetje bedoeld om de mogelijkheden van het toestel te showen en behalve de aparte gameplay zijn ze dus ook niet erg interessant. Maar mocht je je echt vervelen dan kun je wel de nodige minuutjes volmaken met de twee spelletjes.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

De LG Mini is toch bovenal een telefoon en daarom zijn de prestaties op bel-gebied natuurlijk erg belangrijk. Daarnaast wordt de vernieuwde browser van de telefoon nogal geadverteerd en we zijn dan ook erg benieuwd hoe dit nieuwe stukje software zich staande weet te houden. In dit hoofdstuk komt het allemaal voorbij.

Bellen

Aangezien er buiten een aantal sneltoetsen aan de zijkant helemaal geen fysieke toetsen op de GD880 Mini te vinden zijn, zitten er in het standby-scherm een flink aantal toetsen om het bellen te vergemakkelijken. Er is een toets naar de contacten, een toets naar het toetsenbordje en een toets naar je logboek. In dit logboek staan trouwens ook meteen je verzonden en ontvangen berichten, waardoor het erg makkelijk wordt om iemand die een berichtje naar je gestuurd heeft te bellen. De contacten-applicatie is niets bijzonders, je contacten worden per letter weergegeven met een afbeelding erbij en een toets ernaast waarmee je ze direct kan bellen. Boven is er een zoekbalkje waarmee je een contact kunt zoeken, die bij het openen van de app trouwens direct geactiveerd is met toetsenbord en al. Als je op een contact drukt komen er nog een aantal mogelijkheden bij en verschijnen de bekende gegevens van het contact in beeld. Ook komt er dan een knopje tevoorschijn waarmee je je contact tot favoriet kunt bombarderen. Een grappige toevoeging is dat je aan een contact een speciale trilfunctie kunt toewijzen, zodat je voordat je je telefoon uit je broekzak hebt gehaald al kan voelen wie er belt. Exchange-synchronisatie is ook bij de contacten aanwezig en daarnaast kun je zie via AirSync synchroniseren. Natuurlijk kun je ook gewoon een gesprek beginnen via het toestenbordje, waar je komt via een knop onderaan je standby-scherm. Hier is ook smart-dialing aanwezig, zodat je al je contacten extra snel kunt bellen.

Het bellen gaat prima met de Mini, tijdens het voeren van een gesprek kun je bij de meeste applicaties die je in een gesprek nodig zou kunnen hebben. Dit wil zeggen dat je een memo kunt maken, bij je contacten kunt en je berichten kunt bezichtigen tijdens een gesprek. Als iemand je een nummer geeft of als je even iets in een sms’je moet opzoeken is dat dus geen probleem. Ook boodschappen die doorgegeven worden via de telefoon kun je even snel in een memo stoppen tijdens je gesprek. De gesprekskwaliteit is goed en ook met de ontvangst hadden we, weliswaar in de Randstad, geen probleem. Ook de ringtones zijn luid genoeg om op de meeste plaatsen te horen en het trilalarm is in de Mini bovengemiddeld krachtig.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Berichten

De berichtenapplicatie is beschikbaar via een sneltoets onderaan de standby-schermen of natuurlijk gewoon via het menu. De berichtenapplicatie ziet er goed uit en werkt gewoon naar behoren. Je kunt via een toets bovenaan tussen de verschillende mappen bladeren. In de inbox zit bovenaan een knop waarmee je een nieuw bericht kunt schrijven. Een nieuwe optie in de Mini is de inmiddels redelijk standaard chat-stijl, die te vinden is door naar de “gegroepeerd-weergave” te gaan. De conversaties zien er gelikt uit, maar jammer is dat je om een antwoord te schrijven alsnog in een ander venstertje terecht komt. De chat-stijl kun je trouwens bij de instellingen als standaard map instellen en hierdoor heb je dus keuze genoeg. Zoals we in een van de eerdere hoofdstukken al schreven is het toetsenbord van de Mini niet zo fijn, waardoor het sturen van een bericht niet heel makkelijk gaat. De berichtenapplicatie is echter wel prima, dus daar zal het in ieder geval niet aan liggen.

Mail is in de Mini in een aparte applicatie terecht gekomen. Je kunt simpel een Exchange-, Gmail-, Hotmail-, Yahoo-, Casema-, Het Net- of Tele2-account instellen en uiteraard kun je ook gewoon mailen via pop of imap. Dit instellen gaat zoals we gewend zijn simpale, maar als je server geavanceerde instellingen nodig heeft dan moet je dat achteraf doen omdat niet alles in de wizard is opgenomen. Emailtjes bekijken, ontvangen en versturen gaat prima en de applicatie heeft een zelfde simpele lay-out als de sms-app en werkt dus verder prima.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Browser

Ondanks dat de LG Mini een feature-phone is heeft het toestel een prima browser. Deze zogenaamde ‘webkit-browser’ die in menig advertentie van de Mini te vinden is, is zeker het adverteren waard. Hoewel de browser ondanks de HSDPA- en Wi-Fi-functionaliteiten van de Mini niet de snelste is die we gezien hebben, is in alle andere opzichten wel één van de beste browsers die we tot nu toe in een telefoon zijn tegengekomen. Standaard is er een klein balkje aan de bovenkant te vinden met de url erin en een knop om het laden te stoppen, die je middels een tweede knopje op de balk kunt uitklappen. Als je dit gedaan hebt kun je de meeste functies in je scherm vinden. Je kunt tabbladen gebruiken, pagina’s met een RSS-link direct aan een ingebouwde RSS-lezer opnemen en ook is er een functie aanwezig om een link naar de webpagina die je bezoekt te mailen of sms’en. Het beste van de browser zit hem echter niet in de functies, maar in de paginaweergave. Vrijwel alle pagina’s worden vlekkeloos geladen en de browser ondersteund de meeste protocollen, inclusief een groot deel van de gebruikte flash-versies. De Acid3-test legt de Mini af met een mooie 91 punten, net iets minder dan de 93 punten die gehaald worden door de standaard browser van Android. Navigeren over pagina’s gaat redelijk soepel, maar zo vloeiend als bij sommige smartphones is het zeker niet. De meeste feature-phones verslaat de Mini echter ruim en zoomen op pagina’s kan door twee vingers naar elkaar of van elkaar te schuiven, zoals we dat kennen van onder andere de eerdere S-Class-telefoons. Concluderend kunnen we er niet onderuit dat de Mini een erg goede browser heeft, zeker voor het feature-phone-karakter van de telefoon.

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

Screenshot LG GD880 Mini

 

De batterij van de LG Mini heeft een capaciteit van 900mAh, wat eigenlijk net wat te weinig is voor een dergelijk toestel. Het is dan ook niet heel lastig om de batterij van de telefoon leeg te trekken en bij een beetje intensief gebruik stopt hij er ook gewoon na een dag mee. Dat is niet minder snel dan de meest geavanceerde smartphones van dit moment en dat is toch wel erg jammer, omdat een toestel als de Mini het makkelijk anderhalve dag moet kunnen uithouden met een iets grotere batterij en wat beter energiemanagement.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~3
Batterij LGIP-550N
Capaciteit 900mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
LG GD880 Mini batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters