LG GD900 Crystal

LG lanceerde op het Mobile World Congress ’s werelds eerste telefoon met een transparant toetsenbord. Deze LG GD900 Crystal is verder een redelijk normale touchscreentelefoon met de S-Class-interface erop en onder andere een 8-megapixelcamera, mp3-speler, FM-radio en ondersteuning voor DivX en Xvid. Het toestel ligt al even in de winkels en wij bekeken of er echt toekomst zit in een doorzichtig toetsenbord en of de LG Crystal verder voldoet aan de hoge verwachtingen die een dergelijke telefoon tegenwoordig met zich meebrengt.

LG Crystal vs Samsung UltraTOUCH vs LG Viewty Smar

 

De LG GD900 is ’s werelds eerste telefoon met een doorzichtig toetsenbord, het toestel was dan ook topgeheim binnen LG en kwam voor het eerst naar voren tijdens de aankondiging op het Mobile World Congress. Zelfs toen was het toestel nog erg speciaal voor LG, niemand mocht het aanraken en veel details ontbraken nog. Zo wist niemand wat voor camera de GD900 ging hebben en ook over prijzen of bijvoorbeeld de interface van het toestel wist niemand nog iets. Al deze informatie kwam pas eind maart, tijdens de CTIA Wireless-beurs aan het licht toen LG een soort tweede aankondiging van het toestel deed. Toen werd ook duidelijk dat deze telefoon niet alleen een heel speciaal design zou krijgen, maar ook prima specificaties. Inmiddels hebben we het toestel al twee keer ontmoet en het is de hoogste tijd om een review over het ding te schrijven. Maar eerst zullen we nog even een kijkje nemen bij de potentiële concurrentie.

Als het gaat om high-end sliders dan komen meteen de Samsung S8300 UltraTOUCH en de Sony Ericsson W995 op in onze gedachten, in het geval van de GD900 vooral de eerste gezien zijn touchscreen en focus op design. Natuurlijk kijken we altijd even verder dan onze neus lang is en dan denken we vooral aan de LG GC900 Viewty Smart, want hoewel dat toestel geen slider is zijn de specificaties en de interface nagenoeg hetzelfde als die van de GD900 en zal dat voor velen misschien een alternatief zijn. In het design-spectrum van de markt zijn er verder vooral veel goedkopere of veel duurdere telefoons die allemaal slechtere specificaties hebben dan de GD900 Crystal en daarmee krijgt de Crystal in de design-markt een vrij unieke plaats waar hij niet veel concurrentie te verduren zal krijgen.

De meest directe concurrent van de Crystal is, zoals hierboven al even genoemd werd, van Samsung, namelijk de S8300 UltraTOUCH. Hoewel dit toestel niet zo erg gericht is op design, zijn de specificaties bijna hetzelfde en zijn het allebei sliders met een touchscreen. De UltraTOUCH is alleen wat ouder en is daarom ook €80 goedkoper op het moment, waardoor de Crystal het van zijn design moet hebben. Dat zal waarschijnlijk ook goed lukken, maar daarover later meer.

Binnen het kamp van LG is er de GC900 Viewty Smart, afgezien van de gps-ontvanger hetzelfde toestel qua specificaties. Natuurlijk moet dit toestel ook het doorzichtige toetsenbordje van de GD900 Crystal missen en aangezien je daar maar €20 meer voor betaalt zullen de meeste mensen voor de GD900 kiezen, puur uitgaande van de specificaties tenminste.

De laatste concurrent, ook een slider, is de Sony Ericsson W995. Dit toestel moet het grote touchscreen inruilen voor een wat kleiner gewoon scherm, maar daarvoor in de plaats krijg je wel zestig speelfilms en een speakerstand in je pakket en ook een gps-ontvanger is in de W995 wel aanwezig. Daar betaal je echter wel €30 meer voor en gebaseerd op de specificaties is het maar de vraag of dat het waard is voor de gemiddelde concurrent, aangezien de W995 ook geen cool doorzichtig toetsenbordje heeft.

LG GD900 Crystal vs Sony Ericsson W995

 

LG GD900 Crystal vs Sony Ericsson W995

 

LG GD900 Crystal vs Sony Ericsson W995

 

LG GD900 Crystal vs Sony Ericsson W995

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type GD900 Crystal
Telefoonmodel Slider
Schermafmeting 3″
Schermtype TFT
Schermresolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Geheugenkaart Type MicroSD, Trans Flash
Intern geheugen 1,5GB
Kleur
Kleuren Zilver
Energie
Gesprekstijd 300 minuten
Standby-tijd 300 uur
Accu 1000 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wifi 802.11 b/g
gps Nee
Communicatiepoort Micro USB
Multimedia
Camera 8MP, autofocus
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audio-uitgang Micro USB
Extra’s DivX-/Xvid-ondersteuning, motion-games, Dolby Mobile

LG GD900 Crystal pakket

De LG GD900 komt in een doosje dat een redelijk compact en standaard design heeft. De vormgeving is niet zo interessant, op de voorkant staat een foto van het toestel en op de zijkant staan een aantal belangrijke specificaties. Als we de doos openklappen zien we het toestel liggen door een flap waar nog eens de belangrijkste specificaties op staan heen. Na ook deze flap weggeklapt te hebben ligt het toestel voor je op een plastic bedje, waar je de accessoires al doorheen kunt zien. Onder dit bedje zitten alle accessoires in één bak bij elkaar in verschillende zakjes. Het aantal accessoires dat met de Crystal mee komt is redelijk, een geheugenkaart is niet aanwezig maar het toestel heeft naast de standaarddingen wel een hoesje in de doos zitten. Dit is een mooi stijlvol exemplaar, maar het is wel een beetje aan de krappe kant, het toestel past echt maar net. Naast dit hoesje zijn er een aantal boekjes, een cd, een datakabel, een lader en een headset met de GD900 Crystal meegeleverd. De headset is een redelijk goed in-ear model, zoals we dat ook kennen van andere LG-toestellen.

De LG GD900 Crystal draait helemaal om design, het toestel heeft niet alleen een primeur op het gebied van design maar ziet er ook gewoon ontzettend gaaf uit. Dichtgeschoven is hij nog niet zo bijzonder, dan zie je gewoon een glanzende touchscreentelefoon voor je. Als je het toestel echter openschuift is hij wel heel speciaal. De LG Crystal heeft namelijk een doorzichtig toetsenbordje, dat in het donker nog eens extra bijzonder wordt vanwege zijn paarse achtergrondverlichting. Het toetsenbord is doorzichtig en omrand met een chromen randje. Hierdoor kun je dwars door het toetsenbordje heenkijken en dat geeft de GD900 een erg futuristische look.

LG GD900 Crystal donker

 

Als je de LG Crystal vastpakt in dichtgeschoven toestand voelt hij lekker aan, het toestel is niet te breed, niet te lang, niet te dik en niet te dun. Daarnaast is het gewicht in orde en voelt het toestel redelijk robuust aan. De materialen zijn niet perfect, alles is van glanzend plastic en dat maakt dat het toestel een beetje goedkoop voelt. Dichtgeschoven merk je daar niet zo heel veel van. Als je het toestel echter openschuift komt daar verandering in, dan komt het toetsenbord namelijk naar boven en dat voelt aan de achterkant wel erg goedkoop aan. Doordat het hele toetsenbordje hol is, voel je extra goed dat het slechts een dun laagje plastic is. Ook is het toestel te lang als het opengeschoven is en ligt het zwaartepunt veel te hoog doordat het toetsenbordje hol en dus erg licht is. Een ander probleem in de bouw van de LG GD900 Crystal is dat het glanzende plastic ervoor zorgt dat hij heel erg makkelijk bekrast raakt en ontzettend snel last heeft van vingerafdrukken. Dit is jammer omdat dat het geweldige design snel verpest. De Crystal is tot nog toe alleen in het zilver beschikbaar, maar we kunnen ons goed voorstellen dat er nog meer kleuren op de markt zullen komen later dit jaar.

LG GD900 Crystal voorkant gesloten

 

De voorkant bestaat uit twee lagen waarvan je er één onder de andere kan schuiven. De bovenste laag bestaat uit het touchscreen met daaronder een LG-logo en drie touch-sensitive toetsen. Boven het scherm is de speaker te vinden, die zowel voor bellen als voor het afspelen van systeem-, game- en multimediageluiden dient. Naast deze speaker zitten de nabijheids- en lichtsensor en nog verder naar rechts zit een camera voor videogeprekken. Op de tweede laag, het doorzichtige toetsenbordje, zitten vier rijen van drie ‘toetsen’ die eigenlijk niets meer zijn dan printjes van de toets die er moet zitten. Het toetsenbordje is namelijk geen echt toetsenbord maar een touch-sensitive glasplaatje dat dient als tweede multi-touchscreen. Deze plaat is omlijnd met een chromen rand die niets anders doet dan de boel bij elkaar houden, beschermen en afwerken.

LG GD900 Crystal voorkant open

 

LG GD900 Crystal voorkant detail

 

LG GD900 Crystal voorkant detail

 

LG GD900 Crystal voorkant detail

 

In dichtgeschoven toestand is de achterkant niets anders dan een plastic plaatje dat van de onderkant doorzichtig is. Behalve de tekst “TRANSPARENT” staat hier helemaal niets op, je ziet slechts een glanzende plasticlaag die boven zwart is en geleidelijk doorzichtig wordt. Onder het doorzichtige stuk zie je een stuk van de batterij, die bedrukt is met een LG-logo en verder grijs-zwart gestreept is.

LG GD900 Crystal achterkant gesloten

 

LG GD900 Crystal achterkant

 

Als je het toestel openschuift is de achterkant wat interessanter, dan komt namelijk de camera tevoorschijn. Deze bestaat uit een rechthoekje dat verdeeld is in vier vakjes. Deze vakjes zijn gevuld met de lens, de flitser, een spiegeltje en de tekst “8.0 MEGA”. De rest van de vrijgekomen achterkant is gemaakt van geribbeld mat zwart plastic, wat een beetje apart staat bij het glanzende deel van de LG Crystal.

LG GD900 Crystal camera

 

Alle zijkanten van de LG Crystal zijn opgebouwd uit een stukje plastic van de bovenkant, een chromen lijn in het midden en dan een stuk van het plastic van de achterkant. Zo ook de rechterkant, die verder nog twee toesten en een geheugenkaartslot in zich heeft. De toetsen zijn de cameratoets en bovenaan de volumetoets. Het geheugenkaartslot, waar MicroSD-kaartjes in passen, komt pas tevoorschijn als je het toestel openschuift, maar is verder niet beschermd waardoor er gemakkelijk vuil in kan komen. De linkerkant van de GD900 huisvest maar één element, namelijk de Micro USB-poort. Deze dient zowel voor de headset als voor de oplader en USB-kabel.

LG GD900 Crystal rechterkant

 

LG GD900 Crystal linkerkant

 

Op de bovenkant van de LG Crystal vinden we slechts de powertoets, die bijklust als vergrendeltoets. In de onderkant van de LG GD900 Crystal zit een klein gaatje waar de microfoon achter verstopt is. Verder zit er in het midden nog een klepje waarmee je de batterijklep van het toestel kunt losmaken.

LG GD900 Crystal bovenkant

 

LG GD900 Crystal onderkant

 

Scherm

De LG GD900 Crystal heeft een capacitief multi-touchscreen en daarmee volgt het toestel de trend op het gebied van schermen helemaal. Deze technologie staat voor extreem goede gevoeligheid en dat is ook in dit toestel goed te merken. Het scherm is inderdaad erg gevoelig, waardoor het prettig werken is met de GD900. Daarnaast is de multi-touch-technologie handig om bijvoorbeeld met twee vingers op een foto of webpagina te zoomen. Het gebruik van een stylus is niet mogelijk met het capacitieve scherm, maar dat is bij de GD900 alleen bij het typen met het qwerty-toetsenbord jammer en maakt verder niet veel uit.

Het scherm van de LG GD900 is een TFT-exemplaar, maar is desalniettemin erg goed. Het is helderderder dan de meeste schermen die we kennen. De contrasten zijn wat minder dan bij de verschillende amoled-schermen die we de afgelopen tijd hebben gezien, maar goed genoeg wat ons betreft. Wel zijn we van mening dat de kleuren een beetje koud zijn en daardoor ook niet heel levendig. De diameter van het scherm van de LG Crystal is met 3 inch ongeveer het gemiddelde op de markt op dit moment en dat is groter dan al zijn slide-concurrenten.

Toetsen

LG GD900 Crystal toetsenbord

De Crystal heeft vanwege zijn combinatie tussen een toetsenbord en een full-touchscreen vele methoden om tekst in te voeren. Deze komen straks aan bod, maar eerst zullen we even kijken naar de andere toetsen die op het toestel zitten. Om te beginnen is er een powerknop bovenop het toestel. Hiermee kun je je Crystal niet alleen aan- en uitzetten, maar ook ver- en ontgrendelen. Deze toets is aan de kleine kant en ook nog eigenlijk net iets te stijf en hij is dan ook niet erg prettig om te gebruiken. De andere twee fysieke toetsen die op de Crystal zitten zijn de cameratoets en de volumetoets. Beide hebben geen uitleg nodig wat betreft de werking, maar we zullen wel even ingaan op de gebruiksvriendelijkheid. De cameratoets is erg soepel en probleemloos te gebruiken. De volumetoets is net als de powertoets aan de stijve kant, maar doordat deze wat meer boven het oppervlak van het toestel uitsteekt is hij wel goed te gebruiken. Drie andere toetsen die de GD900 nog heeft en die niet voor tekstinvoer bedoeld zijn, zijn de drie knoppen onder het scherm. Dit zijn echter geen fysieke toetsen, het strookje onder het scherm is een touchpad bestaande uit drie toetsen. De middelste is om de standby-kubus of het multitaskingmenu op te roepen, de twee toetsen ernaast zijn de bel- en ophangtoets.

Het gewone toetsenbord, verborgen onder de slider, is eigenlijk ook niet echt een toetsenbord, maar een aanraakgevoelige glaslaag met toetsen erop. Dat brengt een erg leuke nieuwigheid met zich mee, namelijk dat je veel schermfunctionaliteiten, zoals scrollen en zoomen ook op het toetsenbord kunt doen waarbij je dus niet met je vingers voor het scherm zit. Daarnaast heeft het toetsenbordje ook handschriftherkenning en kun je het als mousepad gebruiken in de browser. Gewoon typen gaat prima, elke aanslag wordt gevolgd door een trilling waardoor je het gevoel krijgt dat je echt aan het typen bent. De Crystal heeft echter meer dan alleen dit toetsenbordje, de on-screen toetsenbordjes die we kennen van de LG Viewty Smart en de LG Arena zijn ook nog steeds aanwezig. Je kunt dus ook gewoon met het onscreen numerieke toetsenbord typen en als je het toestel draait komt er een qwerty-toetsenbordje tevoorschijn. Die laatste manier vinden wij de gemakkelijkste, maar doordat de toetsen wat klein zijn kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen het uitschuifbare toetsenbordje erg fijn vinden. Het is erg fijn dat je zo veel keuze hebt, zo zit er voor ieder wel wat wils bij. Het enige wat we missen is een wistoets op het toetsenbordje van de Crystal, maar doordat dat ook een touchpad is, is de overgang naar het scherm niet heel groot en vervelend.

Screenshot LG GD900 Crystal qwerty toetsenbord

 

De LG GD900 Crystal is het derde toestel dat gebruik mag maken van de S-Class-interface van LG, na de LG GC900 Viewty Smart en de LG KM900 Arena. Er is bijna niets veranderd aan de interface op dit toestel, hoewel de looks iets geüpdatet zijn en het geheel er nu wat ronder uitziet en dus ook meer bij het toestel past. De S-Class-interface staat voor grafisch mooie menu’s met een persoonlijke indeling en de voorgaande keren waren we dan ook onder de indruk van deze interface. Of we dat nu weer zijn kun je lezen in dit hoofdstuk.

Stand-by

Screenshot LG GD900 Crystal stand-by

De kern van de S-Class-interface bestaat uit een viertal standby-schermen. Deze zijn alle vier aanpasbaar met verschillende items, maar het is niet zo dat je elk item op elk scherm kunt plaatsen. Er is een multimedia-, contacten-, widgets- en snelkoppelingscherm. Op de eerste kun je van zowel je muziek als je foto’s een aantal favorieten toevoegen, die vervolgens als een soort reuzenraden naast elkaar komen te staan. Je kunt ze ook gewoon in een raster zetten, maar dat is natuurlijk minder leuk. Het tweede standby-scherm heeft iets vergelijkbaars, maar dan met contacten en niet in een reuzenradvorm waar je van de zijkant op kijkt, maar een half wiel van de voorkant. Het widgets-scherm kun je volgooien met verschillende widgets en je kunt er ook in scrollen, zodat je meer dan één pagina kunt indelen met widgets. Er zijn geen extra widgets beschikbaar zoals bij Samsung, waardoor het meteen heel wat minder nuttig wordt, maar het is toch een mooie toevoeging. Het laatste scherm is een scherm met snelkoppelingen, hier kun je naar negen programma’s een snelkoppeling toevoegen die gewoon in een raster weergegeven worden. Om een scherm aan te passen moet je een icoontje, widget of item lang ingedrukt houden, waarna je in een speciaal schermpje terechtkomt waar je de nodige dingen kunt veranderen. Ook de achtergrond van de standby-schermen kun je aanpassen, maar dat moet via de scherminstellingen van de telefoon.

Screenshot LG GD900 Crystal stand-by

 

Screenshot LG GD900 Crystal stand-by

 

Screenshot LG GD900 Crystal stand-by

 

Screenshot LG GD900 Crystal stand-by

Er zijn meerder manieren om te wisselen tussen de verschillende standby-schermen. Je kunt met je vinger over het scherm naar links of rechts schuiven, je kunt het toetsenbord uitschuiven en hierover naar links of recht schuiven en er is ook een speciale kubus om van standby-scherm te wisselen. Hierbij is elk van de vier zijvlakken van de kubus bestemd voor één van de vier verschillende standby-schermen, waar je doorheen kunt bladeren door met je vinger de kubus rond te draaien. Deze kubus is te vinden door kort op het knopje in het midden onder het scherm te drukken. Als je het allemaal doorhebt en naar wens hebt ingericht werken de standby-schermen van de LG Crystal erg prettig, maar erg laagdrempelig is het niet. De kubus is wel erg zinloos, het gebruik ervan vereist vooral extra handelingen en is nergens goed voor verder, maar dit is slechts een toevoeging en dat vinden we dan ook niet zo’n probleem.

Menu

Hoewel je al bijna alles kunt doen via de standby-schermen van de GD900, is er ook nog een gewoon menu. Deze is iets veranderd ten opzichte van de Arena en de Viewty Smart, je kunt namelijk de layout veranderen. Hierbij kun je kiezen tussen de kubuslayout van de Arena en de Viewty Smart of een nieuwe layout genaamd druppel. Hierbij zijn de icoontjes rond en op een witte achtergrond met een soort regendruppels erop geplaatst. Dit past wat meer bij het toestel en het is dan ook leuk dat je deze keuze hebt. Je komt in het menu via de menutoets onderaan de standby-schermen, geïllustreerd met een vierkantje. Het menu is ingedeeld in vier catgeorieën, namelijk Communicatie, Multimedia, Organizer en Instellingen. Elke categorie heeft acht items, weergegeven als een klein icoontje. Deze icoontjes kun je rondslepen binnen een categorie door ze even ingedrukt te houden en dan te verslepen. In portretmodus kunnen er maar vier onderdelen per categorie weergegeven worden, waardoor je dus zult moeten kiezen welke vier je weergeeft. Doordat je kunt schuiven en zelf kunt kiezen welke vier icoontjes er weergegeven worden kun je gemakkelijk de meestgebruikte selecteren. Als je het toestel op z’n kant draait, dan draait het menu naar een landschapsweergave waar je alle tweeëndertig icoontjes in één keer ziet zonder omschrijving. We blijven erbij dat het menu een beetje chaotisch is, hoewel je het zelf op de handigste manier kunt indelen raak je snel het overzicht kwijt doordat je alle rijen afzonderlijk kunt verschuiven en dus vaak een ander deel van het menu ziet. Gelukkig kun je via de standby-schermen al een groot deel van de functies vinden, dus hoewel het menu chaotisch is blijft het toestel redelijk goed in gebruik.

Screenshot LG GD900 Crystal menu

 

Screenshot LG GD900 Crystal menu

 

Screenshot LG GD900 Crystal menu

 

Statusmenu

Een andere leuke feature van de LG Crystal is het zogenaamde statusmenu. Dit is een menu waar je recente meldingen kunt zien, Bluetooth en Wi-Fi in- en uit kunt schakelen en direct de profielen en alarmen kunt regelen. Ook is er een snelkoppeling naar de mp3-speler te vinden in dit menuutje. Leuk is dat je niet alleen via het touchscreen, maar ook via het toetsenbord door dit menu kunt scrollen, net als bij gewone lijsten trouwens. Het menu wordt weergegeven als een lijst, die naar beneden komt als je op de statusbalk bovenaan het scherm klikt, mits je in één van de standby-schermen zit. Dit gebeurt met een leuke animatie en dat maakt het geheel net weer wat leuker.

Screenshot LG GD900 Crystal statusmenu

 

Multi-tasking

Screenshot LG GD900 Crystal multi-tasking menu

De GD900 is geen smartphone en het toestel kan dan ook niet echt multitasken. De telefoon heeft echter wel een beperkte multitaskmogelijkheid via een speciaal menuutje. Je komt in het multitaskingmenu door de middelste toets onder het scherm even ingedrukt te houden. Dit menu ziet er een beetje uit als het standby-scherm met snelkoppelingen alleen dan zijn de snelkoppelingen niet aan te passen. Als je een applicatie open hebt staan kun je via dat menu nog een andere applicatie openen zonder de applicatie af te moeten sluiten. Alle geopende programma’s gaan een beetje heen en weer in het multitaskingmenu zodat je kunt zien dat ze op de achtergrond nog draaien. De mogelijkheden zijn echter maar heel beperkt, veel programma’s kunnen niet naast elkaar openstaan en als je meer dan twee à drie dingen open hebt geeft het toestel een foutmelding dat er te veel openstaat of loopt het vast. Echt multitasking kunnen we het dan ook niet noemen en het is wat ons betreft meer een toevoeging om sommige programma’s gemakkelijker bereikbaar te maken.

Prestaties

De interface van de LG Crystal valt vooral op door zijn schoonheid, hij is niet ontzettend handig om mee te werken hoewel dat wel goed te doen is. De prestaties van het toestel zijn een beetje een discutabel punt. Bij standaarddingen zoals door menu’s bladeren en bellen is de Crystal erg snel, maar als het gaat om zaken zoals muziek of afbeeldingen indexeren dan gaat het allemaal een stuk trager. Vreemd genoeg heeft de GD900 ook een hele tijd nodig om de basisschermen te laden, in tegenstelling tot andere basiszaken in de interface. Daarnaast kan het toestel veel programma’s naast elkaar draaien niet aan zoals hierboven te lezen en daarom kunnen we niet echt enthousiast zijn over de prestaties van het ding, hoewel ze ook zeker niet slecht zijn.

Hoewel de LG Crystal een designtoestel pur sang is, heeft de telefoon van LG een 8-megapixelcamera en de mogelijkheid om filmpjes op te nemen in D1-resolutie met zich meegekregen. Hiermee is de GD900 qua specificaties in staat om de meeste high-end cameratelefoons van dit moment te evenaren, maar of dat ook in de realiteit gebeurt is natuurlijk maar de vraag. Dat zullen we onderzoeken in dit hoofdstuk.

Foto

Screenshot LG GD900 Crystal camera

De S-Class-interface heeft zijn eigen camera-interface en de GD900 is geen uitzondering op de regel. In het toestel is dezelfde camera-interface te vinden als in de LG Arena en de LG Viewty Smart. In het sluiterscherm is er een witte balk aanwezig met een aantal knoppen en verder dient het scherm als zoeker. Als je op het beeld drukt komt er ook nog een aantal halfdoorzichtige snelkoppelingen tevoorschijn, bedoeld voor de fotomodus, belichtingscorrectie, flitser, macromodus en een snelkoppeling naar het cameramenu. Als je op zo’n snelkoppeling drukt komt er een mooi menuutje van doorzichtige knoppen over de zoeker heen waar je de instellingen kunt selecteren. Het cameramenu zelf ligt ook halfdoorzichtig over de zoeker heen en bestaat uit een wieltje met daarnaasst een lijstje met instellingen. Door dit wieltje te draaien komen de verschillende instellingen aan bod, waardoor het een beetje doet denken aan een wieltje op een echte digitale camera waarmee je de modus kunt veranderen. Het menu is niet erg overzichtelijk op deze manier, maar wel mooi en we zijn dan ook redelijk tevreden over de camera-interface.

Screenshot LG GD900 Crystal camera

Er zijn redelijk veel instellingen aanwezig op de LG Crystal, zoals bijvoorbeeld instellingen voor de ISO-waarde, beeldstabilisatie en zelfs handmatige focus is te vinden op het toestel. Iets wat niet aanwezig is op de GD900 is geo-tagging, wat natuurlijk te maken heeft met het gebrek aan een gps-ontvanger op het toestel. De kwaliteit van de foto’s is, helaas, niet zo goed te noemen. De details van de foto’s zijn uitgesmeerd, er is redelijk veel gekleurde ruis in de foto’s te vinden en het toestel heeft te veel last van paarse randjes bij grote contrasten. Ook zijn de kleuren niet erg natuurlijk, zo wordt rood al snel roze op een foto en dat is jammer.

Camerasample LG GD900 Crystal

 

Camerasample LG GD900 Crystal

 

Camerasample LG GD900 Crystal

 

Camerasample LG GD900 Crystal

 

Video

De interface van de videocamera is dezelfde als die van de fotocamera alleen zitten er wat andere opties tussen. De video’s hebben een beetje dezelfde problemen als de stille camera, er zijn weinig details te zien, de kleuren zijn niet geweldig en er zijn hier en daar wat paarse randjes aanwezig. Daarnaast zie je redelijk veel blokjes in de video’s ondanks de D1-resolutie waarin ze opgenomen worden. Leuk zijn de fast- en slowmotion-functies van de telefoon, daarmee kun je video’s opnemen die veel sneller of juist veel trager zijn dan de werkelijkheid. Jammer is dat dit alleen met een QVGA-resolutie kan, maar het blijft een leuke functie. Een andere leuke functie is om filmpjes te maken met de secundaire camera aan de voorkant, waardoor je jezelf goed op de film kunt zetten. Zoals gewoonlijk zijn deze filmpjes wel slechter en met een lagere resolutie, in dit geval maximaal QVGA.

Screenshot LG GD900 Crystal video camera

 

Galerij

De LG GD900 heeft de standaard S-Class-galerij, dat betekent dat hij grafisch mooi, handig in gebruik en, mits hij eenmaal geladen is, snel is. Het beginscherm van de galerij is nog niet zo bijzonder, je krijgt een lijstje met alle foto’s per dag gesorteerd voorgeschoteld. Helemaal bovenaan de pagina zit een knopje waarmee je kunt wisselen tussen alles, alleen je favorieten, alleen afbeeldingen of alleen video’s. Als je het toestel draait, dan valt het oude scherm als het ware uit je scherm, waarna je in een CoverFlow-achtige galerij terecht komt. Hier staat alles ook per datum gerangschikt en wel zo dat je door verschillende data kunt bladeren door naar boven of naar beneden te schuiven en binnen een datum tussen je foto’s kunt wisselen door met je vinger naar links of naar rechts te schuiven. Dit kun je niet alleen op het scherm doen, maar ook op het toetsenbordje van de GD900. Als je een afbeelding selecteert wordt deze over het volledige scherm weergegeven, met een aantal knoppen erbij. Via het menu kun je je afbeelding of video bewerken, versturen, instellen als bijvoorbeeld achtergrond en nog wat standaardzaken. Ook kun je een diavoorstelling weergeven, waarbij wat mooie overgangseffecten gebruikt worden. Een achtergrondmuziekje is helaas niet aanwezig en ook niet in te stellen bij een diavoorstelling. Zoomen op de Crystal kan zowel op het scherm als op het toetsenbordje door met je vingers naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen, zoals we dat van alle andere multitouchtoestellen kennen.

Screenshot LG GD900 Crystal galerij

 

Screenshot LG GD900 Crystal galerij

 

Screenshot LG GD900 Crystal galerij

 

Zoals elke telefoon tegenwoordig heeft de LG GD900 Crystal legio muziekmogelijkheden met zich meegekregen. Zo heeft het toestel een leuke muziekspeler en een FM-radio, natuurlijk met RDS-ondersteuning en een fancy applicatie erbij. Ook Dolby Mobile is aanwezig op de GD900, net als Bobcat Mobile en een hele rits normale equalizers. Iets wat wel ontbreekt is een 3,5mm headset jackplug en ook muziekherkenningssoftware is niet te vinden op de GD900. Voor video’s heeft de Crystal ondersteuning voor DivX en Xvid, waardoor je in principe de meeste films af zou moeten kunnen spelen.

Muziekspeler

Screenshot LG GD900 Crystal muziek

Ook de muziekspeler van de LG Crystal is een standaard S-Class-applicatie en dat betekent dat hij bijna hetzelfde is als die van de Viewty Smart en de Arena. Hij heeft één update gekregen, namelijk een toets waarmee je direct met een random nummer kunt beginnen. Eigenlijk heeft de muziekspeler maar één scherm waar je alles in doet. Het is dus niet meer zo dat je eerst een categorie kiest, dan een nummer waarna je in het afspeelscherm terechtkomt. Er zijn wel categorieën, maar die kun je achteraf selecteren via een toets bovenin het scherm. Ook bovenaan dit scherm is de nieuwe shuffle-toets zoals hierboven beschreven. Als je een nummer selecteert, klapt het item uit en komt er een kleine album-art tevoorschijn samen met wat meer informatie over het nummer. Als je ook daadwerkelijk op play drukt, dan komt er een leuke visualisatie als achtergrond en verschijnt er een klein bedieningsbalkje onderaan het scherm. Dit schermpje zal altijd aanwezig blijven binnen de muziekspeler, waardoor je gemakkelijk je muziek kunt blijven bedienen. Als je het toestel horizontaal draait komt er aan de linkerkant van het scherm wel een permanent afspeelschermpje tevoorschijn, maar ook hier zijn maar drie toetsjes te vinden: play/pause, volgend nummer en vorig nummer. Aan de rechterkant van het scherm kun je gewoon blijven scrollen in de horizontale modus. Een voordeel van deze indeling is dat je tijdens het afspelen erg makkelijk door kunt bladeren. Het is niet altijd even overzichtelijk en het kleine bedieningsbalkje is niet altijd voldoende, maar het is een leuke vernieuwing. Daarnaast zijn er talloze mooie visualisaties die het grafische niveau van de applicatie een beetje opkrikken.

Screenshot LG GD900 Crystal muziek

 

Screenshot LG GD900 Crystal muziek

 

De kwaliteit van de muziek die uit de GD900 komt is redelijk goed, vooral door de speakers. De plaatsing van de speaker is erg handig en het geluid is goed hard en helder. Het enige probleem is dat het wel een beetje aan de schelle kant is, maar dat kunnen we een telefoon niet echt kwalijk nemen omdat er gewoon niet echt plaats is voor een subwoofer. Door de oortjes is de kwaliteit redelijk, maar niet heel goed. Een voordeel is wel dat je het geluid goed aan kunt passen door de talloze equalizers van de GD900. De meegeleverde headset is redelijk goed, maar natuurlijk klinkt het toestel met een dure aparte headset nog beter. Deze kun je wel alleen via een adapter, die trouwens ook meegeleverd is, aansluiten aangezien het toestel slechts een Micro USB-poort heeft.

FM-radio

Screenshot LG GD900 Crystal fm radio

Net als de muziekspeler, maakt de FM-radio in de LG Crystal gebruik van de standaard S-Class-applicatie. In de FM-radioapplicatie staat een virtueel draaiknopje waarmee je de frequentie kunt veranderen centraal. Dit knopje is al langer aanwezig in LG-telefoons, maar we vinden het een erg leuke vonst omdat het doet denken aan de oude ghettoblasters, die ook vaak uitgerust waren met een dergelijk wieltje. Daarnaast werkt het ook gewoon goed. Onder zijn nog een aantal toetsjes en opgeslagen zenders te vinden, allemaal vrij normaal dus. Ook qua instellingen en mogelijkheden heeft de radio niets speciaals. Het enige speciale is dus de grafische weergave. De muziekkwaliteit is ongeveer hetzelfde als bij de gewone muziekspeler, alleen missen we wel de equalizers. Een andere optie die we missen in de FM-radio van de Crystal, is de mogelijkheid om je muziek te identificeren. Dit komen we tegen in heel veel telefoons en we hadden deze optie ook wel verwacht in deze redelijk high-end multimediatelefoon.

Video-playback

De videospelers van de LG Arena en de LG Viewty Smart stelden een beetje teleur doordat ze erg weinig video’s af konden spelen en we vreesden dan ook het ergste voor de GD900 Crystal. Helaas is onze verwachting werkelijkheid geworden en kampt de LG Crystal inderdaad weer met hetzelfde probleem. Video’s met een hoge resolutie zijn not done op de GD900 en ook sommige vormen van DivX en Xvid en te grote bestanden kan het toestel niet goed aan. De videospeler is verder wel ok, hij zit verwerkt in de galerij waar je in het vorige hoofdstuk alles over kon lezen en is snel en uitgebreid genoeg.

Screenshot LG GD900 Crystal video playback

 

Natuurlijk zijn er ook veel applicaties op de LG GD900 te vinden. Naast de standaardapplicaties van de S-Class-interface is M-Toy uitgebreid en heeft het toestel Google Maps. Natuurlijk kun je ook java-applicaties installeren en daardoor is er een nog veel groter aanbod van applicaties voor de GD900 te vinden dan er oorspronkelijk al aanwezig is. Hieronder zullen enkele applicaties aan bod komen.

Wereldklok

Één van de standaardapplicaties van de LG Crystal is de wereldklok. Deze is, net als veel andere dingen in het toestel, mooi vormgegeven. In het beginscherm van de applicatie krijg je de tijd in al je ingestelde locaties te zien, met een achtergrond die aangeeft of het middag, ochtend, avond of nacht is. Als je zo’n plaats aanklikt krijg je een uitklapmenuutje met daarin drie toetsen, namelijk één om de zomertijd aan te passen, één om de tijdzone van die plaats direct in te stellen als huidige tijdzone voor je hele telefoon en één om de plaats te wissen. Boven zit een toets om een plaats toe te voegen en dat gaat ook op een mooie manier. Eerst krijg je een wereldbol te zien waar je een continent moet selecteren en dan krijg je binnen dat continent verschillende steden te zien die je kunt selecteren. Je kunt er via het menu ook voor kiezen om een lijst met alle beschikbare plaatsen en een zoekbalkje erboven weer te geven, maar dat is minder overzichtelijk en ook minder leuk. Het hoofdmenu van de applicatie heeft ook nog een mogelijkheid om de tijd niet digitaal, maar als een analoge klok weer te geven mocht je dat liever hebben. Deze applicatie is niet heel speciaal qua functionaliteit, maar ziet er voor een wereldklok wel mooi uit en beschikt over alle standaardfunctionaliteit. We zijn dan ook zeker tevreden over de applicatie.

Screenshot LG GD900 Crystal wereldklok

 

Screenshot LG GD900 Crystal wereldklok

 

Screenshot LG GD900 Crystal wereldklok

 

Stopwatch

Screenshot LG GD900 Crystal stopwatch

De LG GD900 heeft ook een stopwatchapplicatie, zoals veel telefoons. Ook deze is mooi vormgegeven, hoewel het niet zo speciaal is als bij bijvoorbeeld de wereldklok, de FM-radio en de wekker. Het beginscherm is een lijst met de tijd, met daarbij één knop die bedoeld is om te starten. Als je daarop drukt gaat de tijd lopen met een animatie van steeds oplichtende pijltjes erbij. Er zijn dan twee knoppen in beeld, stop en ronde. Met ronde kun je een nieuwe ronde beginnen, dan blijft de tijd van de eerste ronde boven staan en begint het toestel iets lager door te tellen. Als je nog een keer op ronde drukt komt niet de tijd van de tweede ronde, maar de totale tijd na twee rondes in beeld. Met de stopknop kun je de stopwatch stoppen en daarna kun je kiezen om alles weer te wissen of door te gaan met tellen. Deze stopwatch is dus erg simpel, maar hij werkt prima en is ontzettend gemakkelijk te bedienen.

Alarm

De applicatie Alarm is natuurlijk een wekkerapplicatie, zoals we die op elke telefoon vinden. Op zich is er niet veel bijzonders aan deze applicatie, je kunt meerdere wekkers zetten, met een zelfgekozen wekkergeluidje, een memo erbij en een zelfgekozen snooze-interval. Wat echter wel bijzonder is, is de intuïtieve vormgeving. Als je een nieuwe wekker zet, dan krijg je een klokje met twee wijzers voorgeschoteld, waarmee je de tijd kunt instellen door de wijzers van de klok te draaien. Afhankelijk van de tijd waarop je hem zet zal de achtergrond van de klok ook nog tussen dag en nacht wisselen, wat er erg leuk uitziet. Zo kun je je ook nooit meer vergissen tussen twee uur ’s ochtends en twee uur ’s avonds en dat kan bij sommige mensen heel wat gemiste afspraken voorkomen. Een andere bijzonderheid is dat er een timer in de wekkerapplicatie is ingebouwd. Door niet op ‘nieuw alarm’, maar op ‘snel alarm’ te drukken zul je een wijzerplaat te zien krijgen, waarop je een tijd tussen 0 en 60 minuten in kunt stellen. Als je dan op bevestigen drukt, dan wordt er een timer gezet voor de ingestelde tijd. De wekker gaat ook af als je toestel uitstaat, wat we vooral bij smartphones nogal eens missen. Door deze kleine aanpassingen wordt de wekkerapplicatie erg leuk en ook net wat handiger dan de traditionele wekker.

Screenshot LG GD900 Crystal alarm

 

Screenshot LG GD900 Crystal alarm

 

M-Toy

Net als alle recente LG-toestellen met een bewegingssensor heeft de LG GD900 de applicatie M-Toy. Dit is een verzameling van spelletjes die gebruikmaken van een speciale besturing. De meeste werken met de bewegingssensor van de Crystal, maar er zijn ook twee applicaties beschikbaar die je kunt besturen door in je telefoon te blazen. De Crystal heeft erg veel applicaties in M-Toy zitten, namelijk: Tepong, Rad van avontuur, Flying dice, Bubble Breeze, Mellow candle, Pijl, Vissen, Homerun derby en Golfbaan. Dit zijn allemaal simpele spelletjes die we hier niet helemaal gaan bespreken. Alle spelletjes zijn erg simpel en even vermakelijk, maar meer bedoeld als demonstratie van de verschillende bedieningsmogelijkheden. De twee leukste spelletjes vonden we Tepong en Pijl, deze zullen we hieronder even bespreken.

Screenshot LG GD900 Crystal tepong

Het minst leuke spel van de twee is wat ons betreft Tepong. Het is de bedoeling om een balletje hoog te houden met een pingpongbatje of tennisracket, waarbij je kunt slaan door het toestel omhoog te zwiepen en richten door het toestel te kantelen. De eerste paar slagen zijn makkelijk, maar het is best uitdagend om ervoor te zorgen dat het balletje niet na een slag of tien naast je batje belandt. Dit kun je voorkomen door met je vinger over het scherm te schuiven en zo het racket te verplaatsen, maar dat blijkt soms nogal lastig te zijn. Niet alleen het aantal slagen dat je maakt is van belang, ook is het de bedoeling dat je het balletje zo hoog mogelijk slaat. Als je het balletje heel hoog slaat, zie je er een animatie bij. Daarbij kun je bijvoorbeeld zien hoe het balletje een aantal volgels of een vliegtuig uit de lucht haalt of hoe hij in de ruimte een raket raakt. Dit spelletje is redelijk uitdagend en hoewel het erg simpel is kun je jezelf er wel even mee bezighouden.

Screenshot LG GD900 Crystal dart

Het leukste spelletje binnen M-Toy op de LG Crystal wat ons betreft is Pijl. Dit spelletje is bekend van de LG KF750 Secret, maar heeft zich daarna lange tijd niet meer laten zien. In dit spel moet je met darten een zo hoog mogelijke score halen in drie worpen. Hierbij moet je richten door je toestel te kantelen en vervolgens gooien door je toestel met de goede kracht naar voren te zwiepen. Dit is redelijk lastig en dat maakt het spelletje best uitdagend. Er zijn verder geen instellingen beschikbaar en het spel is dan ook ontzettend simpel. Natuurlijk is de besturing met de bewegingssensor gewoon leuk, we vinden dit het leukste spelletje dat op de Crystal te vinden is ondanks de simpelheid.

Nu we alle extra dingen van de LG Crystal gehad hebben, is het tijd voor de echte kern van het toestel. Want hoewel een prachtig design, mooie interface en handige features allemaal heel fijn zijn, gaat het voor de meeste gebruikers bij een telefoon toch vooral om bellen en sms’en. Deze twee functies komen, samen met browsen, in dit hoofdstuk aan bod.

Bellen

Screenshot LG GD900 Crystal bellen

De LG Crystal werkt wat bellen betreft net iets anders dan de gemiddelde slider en hieraan is ook te zien dat het toestel toch echt een full-touchtelefoon met een toetsenbord als extraatje is. Bij een normale slider schuif je hem open en begin je een nummer in te toetsen, maar bij de GD900 ligt het net wat gecompliceerder. Als je het toetsenbord omhoog schuift en begint te typen gebeurt er niet erg veel, om te bellen moet je eerst naar de belapplicatie van het toestel gaan. Deze is te vinden met een toets onderaan je standby-scherm. Als je in deze applicatie bent kun je er voor kiezen om met het toetsenbord een nummer in te voeren, maar je kunt ook het toestel dicht laten en met het virtuele toetsenbord je nummer intypen. Als je dit doet zal het toestel gaandeweg nummers voorstellen, gebaseerd op de eerste paar letters van de naam van een contact of de eerste paar cijfers van het nummer. Als je een contact wilt bellen dan kan dat natuurlijk ook meteen via de contactenapplicatie, waar meteen een groen belknopje bij elk contact staat. Ook via het standby-scherm met contacten kun je meteen iemand bellen. Een laatste mogelijkheid is om in het standby-scherm op de beltoets onder het scherm te drukken, waarna je een nummer uit je gespreksgeschiedenis kunt selecteren. Hier staan ook de recente berichten, waardoor je ook de persoon van wie je een bericht hebt gekregen of aan wie je een bericht hebt gestuurd kunt bellen via je logboek.

Tijdens een gesprek kun je met de LG Crystal de meeste applicaties openen, zo kun je bijvoorbeeld een memo maken of je contacten openen met één druk op de knop. Ook is er een handig toetsenbordje aanwezig en zit er een speciale toets om het geluid door te schakelen naar de luidspreker. Dankzij de nabijheidssensor van de GD900 gaat het toestel op de blokkering aan je oor, zodat je niet per ongeluk iets verkeerd doet tijdens een gesprek. Het toestel heeft een goede ontvangst, hoewel we dat alleen maar in de Randstad hebben kunnen testen. Ook ringtones en het trilsignaal zijn hard genoeg, dus de kans dat je een oproep mist is erg klein.

Screenshot LG GD900 Crystal bellen

 

Screenshot LG GD900 Crystal bellen

 

Screenshot LG GD900 Crystal bellen

 

Berichten

Sms’en en mms’en kan via de berichtenapplicatie in de LG Crystal, die via het menu of via een sneltoets onder aan het standby-scherm opgeroepen kan worden. De berichtenapplicatie ziet er prima uit en werkt gewoon naar behoren. Je kunt via een toets bovenaan tussen de verschillende mappen bladeren. In de inbox zit bovenaan een knop waarmee je een nieuw bericht kunt schrijven en als je op een bericht tikt klapt hij uit en verschijnt een aantal knopjes waarmee je het bericht onder andere kunt beantwoorden. Helaas worden berichten allemaal los weergegeven en dus niet in de chat-stijl die tegenwoordig steeds meer toegepast wordt. Als je een bericht typt dan kun je alles in één scherpje doen en hoef je dus geen menu’s meer te doorlopen. Ook vinden we het erg handig dat de berichten meteen vanuit je inbox beantwoord kunnen worden.

E-mail is ook aanwezig op de GD900, het toestel vraagt zelfs bij de eerste keer opstarten om je gegevens. Helaas werkt het niet erg goed, het toestel had bijvoorbeeld problemen met onze imap-account van Google. De e-mailapplicatie werkt verder ongeveer hetzelfde als de berichtenapplicatie.

Screenshot LG GD900 Crystal berichten

 

Screenshot LG GD900 Crystal berichten

 

Browser

Screenshot LG GD900 Crystal browser

De browser van de LG Crystal is niet zo speciaal op zich, maar de bediening ervan wel. De browser is dezelfde als die in de LG Arena en de LG Viewty Smart, wat wil zeggen dat we er niet heel tevreden over zijn omdat zoomen en een aantal andere standaarddingen een beetje schokkend en niet heel precies gaan. Ook is het jammer dat de browser nog steeds geen Flash ondersteunt en sommige pagina’s uitermate slecht laadt door ontbrekende ondersteuning van andere protocollen. De gebruiksvriendelijkheid van de browser van de GD900 is echter wel verhoogd door een nieuwe functie van het toetsenbordje. Dit kun je namelijk als mouse-pad gebruiken in de browser, zoals we dat kennen van een laptop. Zo kun je door met je vinger over het toetsenbordje te bewegen een aanwijzer op het scherm bedienen en dus gemakkelijker links aanklikken. Ook zoomen kun je doen met het toetsenbord, simpelweg door je vingers naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen.

Het blijft hét grote aandachtspunt van veel telefoons, vooral smartphones worden vaak getroffen door een slechte standby-tijd. De GD900 is geen smartphone, maar heeft ook niet het beste uithoudingsvermogen dat we gezien hebben. Hoewel het nog wel binnen de grenzen van voldoende blijft wat ons betreft, houdt het toestel het niet veel langer dan twee dagen vol op één lading met normaal gebruik. Gebruikers die niet zo veel met hun telefoon doen kunnen het toestel misschien net vier dagen mee laten gaan op één lading en echt intensieve gebruikers moeten de GD900 elke dag aan het infuus hangen. Dit is wat ons betreft net wel voldoende zoals hierboven gezegd, maar het zou zeker wat beter hebben gemogen. De batterij van de GD900 is, hoewel er 1000 mAh in kan, ook erg klein gebleven dus we hadden graag een iets grotere batterij met meer capaciteit gezien.

LG GD900 Crystal batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters