LG GD910 Touch Watch Phone

Uit China hebben we al tientallen horlogetelefoons gezien, maar een bekende producent heeft zich nog nooit aan dit fenomeen gewaagd. LG heeft het initiatief genomen met de GD910 Touch Watch Phone, een horlogetelefoon die als exclusieve gadget op de markt wordt gezet in slechts een kleine oplage. Eén van de 150 toestellen in Nederland kwam bij onze redactie terecht en in deze review zullen we onderzoeken of het toestel echt wat te bieden heeft.

LG GD910 Touch Watch Phone doos

 

“I’d like a Vodka Martini, shaken, not stirred”, het zal niemand verbazen als James Bond zijn favoriete drankje bestelt door die zin in zijn horloge te spreken in één van zijn films, maar als je op straat loopt en iemand begint in zijn horloge te praten sta je waarschijnlijk toch wat vreemder te kijken. Horlogetelefoons zijn al tijden bekend uit films zoals Bond-films, maar volgens velen zijn ze toch echt nog toekomstmuziek. Eind 2008 kwam daar verandering in toen LG zijn GD910 horlogetelefoon aankondigde. Het was ’s werelds eerste horlogetelefoon van een bekende producent die ook echt kans had om de markt te halen, hoewel de wereld daar half 2009 zo zijn twijfels bij had. Het bleef namelijk wel erg lang stil rond de GD910 en eigenlijk was het toestel alweer een beetje vergeten. Nog niet zo lang geleden bracht LG daar verandering in, het toestel dook weer zo nu en dan op bij een evenement en haalde zelfs de markt in Frankrijk. Nu is Nederland ook aan de beurt, de GD910 Touch Watch Phone zal nog deze maand op de markt komen in ons kikkerlandje.

LG zal de GD910 niet zomaar op de markt gaan zetten, het toestel zal als een uiterst exclusieve gadget gepresenteerd gaan worden met het bijbehorende prijskaartje. Het toestel zal in een oplage van slechts 150 stuks, allemaal met een uniek nummer op de achterkant, op de markt komen hier in Nederland. Deze exclusieviteit moet wel duur betaald worden, je betaalt namelijk zo’n €1500 om de trotse bezitter van één van de 150 Nederlandse GD910’s te worden. Hiermee zet de telefoon zich in dezelfde prijsklasse als de Motorola Aura en de Nokia Gold Arte, maar dan in een totaal andere vorm. All About Phones kreeg alvast één van de 150 Touch Watch Phones te leen en we zullen het toestel in deze review helemaal doorlichten, zij het in een wat kortere vorm dan wat je van ons gewend bent.

Algemene gegevens
Merk LG
Type GD910 Touch Watch Phone
Telefoonmodel Horloge
Besturingssysteem LG Touch UI
Schermafmeting 1,4″
Schermtype TFT
Schermresolutie 128×160 pixels
Aantal kleuren 256.000
Touchscreen Ja, capacitief
Geheugen
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 80MB
Kleur
Kleuren Zwart/zilver
Energie
Gesprekstijd 120 minuten
Standby-tijd 250 uur
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Geen
GPS Geen
Multimedia
Camera VGA
Videocamera Geen
Radio Geen
Audio mp3, midi
Videospeler Geen
Audiouitgang Geen
Extra’s IPX4 certified (waterafstotend), unieke nummering

Unboxing

Zoals je mag verwachten van een telefoon van meer dan duizend euro is het verkooppakket van de LG GD910 rijkelijk gevuld. Het toestel komt niet alleen met standaardaccessoires zoals een datakabel en een lader, maar ook met een mooie bluetooth-headset inclusief hulpstukjes en ook is er een MicroUSB-adapterkabeltje aanwezig. Aangezien er in het toestel niet echt plaats is voor een communicatiepoort heeft LG dat opgelost met een speciale erg kleine poort die bestaat uit vijf puntjes, die je door middel van een bijgeleverd standaardje om kunt zetten in een standaard LG-communicatiepoort. We zijn dus zeker tevreden over het verkooppakket van de GD910 en ook de doos is erg netjes, met een mooi geruit uiterlijk en alle accessoires verdeeld over verschillende doosjes.

Unboxing LG GD910

 

Design

Aangezien de GD910 een horlogetelefoon is, heeft hij niet echt een normaal uiterlijk voor een telefoon en natuurlijk is ook de hele feeling die het toestel geeft anders. Het toestel ziet er als telefoon misschien een beetje apart uit, maar als je het toestel als horloge draagt kun je er zeker mee voor de dag komen. Het heeft natuurlijk niet de look and feel van een Rolex of een Omega, maar ziet er zeker chic uit. De GD910 is wel een beetje aan de grote kant om je pols, maar dat is tegenwoordig ook bij echte horloges steeds meer een trend. Verder voelt het toestel stevig en prettig aan en zijn de gebruikte materialen top te noemen, wat natuurlijk ook wel mag met een prijskaartje van deze hoogte. Het horloge wordt aan de achterkant dichtgemaakt met een clipje, waar je het bandje met wat moeite doorheen kunt schuiven om de omvang te verstellen.

LG GD910 Touch Watch Phone klipje

 

De voorkant van het ding is vooral opvallend door zijn touchscreen, met een diameter van slechts 1,4 inch. Hiermee moet je het hele apparaat bedienen, met uitzondering van de functies die door drie kleine knopjes aan de zijkant vertegenwoordigd worden. Om het touchscreen bevindt zich een glanzend zwart deel met daarin het LG-logo en de camera waarmee je kunt videobellen. Erboven zit een gaatje voor de speaker en om deze zwarte rand heen zit een metalen rand die overloopt in de zijkanten.

LG GD910 Touch Watch Phone voorkant

 

De zijkanten van de Touch Watch Phone zijn niet zo interessant, ze zien er stijlvol uit met een combinatie van hoogwaardig plastic en metaal, in de rechterkant zitten drie toetsen verwerkt die naadloos in het design opgaan. De middelste is een terug- en wistoets, daaromheen zitten de bel- en ophangtoetsen, gevormd in een mooie bocht.

LG GD910 Touch Watch Phone zijkant

 

LG GD910 Touch Watch Phone zijkant

 

LG GD910 Touch Watch Phone zijkant

 

De achterkant van de GD910 is zoals bij veel horloges een ijzeren plaatje waar wat dingetjes ingegraveerd staan. Onderaan staat het serienummer van de GD910, in de vorm van XXX/150. Daarboven begint een rond klepje dat je met een muntje open kunt draaien, waarachter de simkaart verborgen zit. Hierin staan wat teksten zoals ‘LG MOBILE’ en ‘SOLID STAINLESS STEEL BACK’ gegraveerd. Bovenaan zijn vijf koperen puntjes te vinden, waarmee de GD910 verbinding maakt met het laad-dock waar je hem in kunt klikken, zodat je hem aan je pc kunt aansluiten of kunt opladen. De batterij van de GD910 is niet bereikbaar, deze zit ergens in het toestel verwerkt.

Het bandje van de Touch Watch Phone is zwart geruit en gemaakt van leer wat het geheel nog stijlvoller maakt. Dit draagt prima en is voor zover ons niet op horloges getrainde oog kan zien van prima kwaliteit.

LG GD910 Touch Watch Phone bandje

 

LG GD910 Touch Watch Phone klepje

 

LG GD910 Touch Watch Phone achterkant

 

Doordat de GD910 de vorm van een horloge heeft, kan hij niet heel erg veel functies bevatten. Enerzijds natuurlijk vanwege zijn 1,4 inch-scherm waar je alles mee moet doen, anderzijds vanwege het formaat van het horloge, waardoor alles klein moet blijven. Ook de interface is helemaal aangepast om met een 1,4 inch-touchscreen bediend te worden, wat een opvallend resultaat opgeleverd heeft.

Interface

De interface van de GD910 is bijna helemaal gebaseerd op slide-bewegingen. Er zijn vijf verschillende schermpjes: een klok, een soort today-scherm, een extra’s-scherm, het menu en een belscherm. Op sommige van deze schermen kun je ook nog omhoog of omlaag schuiven met je vinger, waarna je bijvoorbeeld een andere klok voorgeschoteld krijgt. Het extra’s-scherm bevat muziek, memo’s en een kalender, die je moet ontgrendelen door erop te drukken. Wisselen kan door naar boven of naar beneden te schuiven. Het menu bestaat uit vier onderdelen: contacten, berichten, extra’s en instellingen. Onder extra’s vind je eigenlijk alle extra applicaties, waarvan we een paar opvallende of belangrijke in dit hoofdstuk zullen bespreken.

De interface van de GD910 werkt over het algemeen eenvoudig, maar je moet het idee erachter even doorhebben. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld pas na een tijdje dat je de beltoets moet indrukken om in een applicatie bij de opties te komen, iets wat nergens aangegeven staat in het toestel. De snelheid van het systeem valt wel mee en ook grafisch is het allemaal goed doordacht, mede dankzij een aantal leuke animaties. We zijn dan ook tevreden over de interface die erg goed is uitgewerkt voor zo’n klein schermpje.

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot interface

 

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot interface

 

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot interface

 

Muziekspeler

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot bluetooth

Doordat de LG GD910 80MB intern geheugen heeft en ook niet beschikt over een aansluiting voor goede oortjes, is de muziekspeler niet meer dan een extraatje op het toestel. Dat betekent niet dat LG er geen moeite in gestopt heeft, de muziekspeler is duidelijk, eenvoudig te bedienen en voorzien van mooie animaties. Spelen, pauzeren en doorspoelen kan gemakkelijk via toetsen onderaan en voor het volume zit er een speciaal knopje in het afspeelscherm. Verder zie je natuurlijk de voortgang, de titel en artiest van het nummer. Wat wel ontbreekt is album-art. Via de beltoets kom je in het menu van de muziekspeler waar je de equalizer en de shuffle- en herhaal-modi kunt aanpassen, of een nummer aan een afspeellijst kunt toevoegen.

De kwaliteit van de ingebouwde speakers van is best goed te noemen, muziek klinkt helder en heeft redelijk wat diepte. We missen helaas een hoog volume waardoor het niet mogelijk is om het horloge als ghetto-blaster te gebruiken. Door de headset hebben we het toestel niet kunnen testen doordat we geen geschikte stereo-bluetooth-headset voorhanden hadden. Het is overigens jammer te noemen dat er geen stereo-headset in de doos zit middels Bluetooth zodat je ook daadwerkelijk iets aan de muziekspeler hebt onderweg.

Camera

De GD910 heeft een simpel VGA-cameraatje aan boord, hoofdzakelijk om mee te videobellen, maar ook bruikbaar om foto’s mee te maken. Omdat hij boven het scherm zit is het niet heel eenvoudig om er goed foto’s mee te maken omdat je niet goed kan zien wat je fotografeert, maar de camera is ook niet bedoeld om goede foto’s mee te maken. De kwaliteit van het ding laat nogal wat te wensen over. De kleuren zijn niet echt geweldig en details vastleggen doet de GD910 al helemaal niet. Desalniettemin is het wel leuk om een camera op je horloge te hebben, het voegt wel wat gadgetwaarde toe aan het toestel. De camera is dan ook hoofdzakelijk bedoeld om mee video te bellen en dat werkt overigens uitstekend en is een leuke toevoeging aan het toestel.

Camerasample LG GD910 Touch Watch Phone

 

Camerasample LG GD910 Touch Watch Phone

 

Camerasample LG GD910 Touch Watch Phone

 

Kalender

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot extras menu

De kalender van de GD910 is klein maar fijn. Het beginscherm is een overzicht van de maand, met daarin aangegeven op welke dag afspraken zijn. Als je op een dag klikt komt er een overzicht van deze dag tevoorschijn en kan er onderaan met twee pijltjestoetsen naar de volgende dag gebladerd worden. Een nieuwe afspraak maken kan via het menu welke via de beltoets beschikbaar is. Hier kun je ook afspraken zoeken of vakanties instellen, maar daar houdt het wel mee op. Bij afspraken kun je notities, de categorie en de plaats invoeren, een echte titel voor de afspraak is er niet. Een alarm instellen voor je afspraken is wel aanwezig, waardoor de agenda redelijk bruikbaar wordt. Het enige wat hem eigenlijk belet om volledig functioneel te zijn is een wat groter scherm waardoor hij beter te bedienen wordt, maar dat is natuurlijk te veel gevraagd bij een horloge.

Spraakbesturing

Een andere handige feature van de GD910 is de spraakbesturing. Als je deze aanzet dan kun je in het klokscherm de terugtoets even ingedrukt houden waarna je in een schermpje komt waar een aantal dingen die je met spraak kunt doen staat. Zo kun je muziek aanzetten, nieuwe berichten laten voorlezen en de tijd laten voorlezen, maar je kunt ook je aankomende afspraken beluisteren en ook bellen is mogelijk. Helaas werkt dit niet in het Nederlands en het is een beetje traag, maar verder werkt het prima. Je kunt dit zowel via de speaker en de ingebouwde microfoon doen als via de meegeleverde bluetooth-headset. Een erg handige functie dus voor als je je handen even niet vrij hebt.

Over het feit of de GD910 een horloge of een telefoon is valt te discussiëren, maar één ding is zeker: hij heeft telefoonfuncties. De browser die we altijd in dit hoofdstuk bespreken is niet aanwezig, maar bellen en sms’en behoort wel tot de mogelijkheden en we zijn bij een horloge erg benieuwd hoe dat gaat.

Bellen

Bellen met je horloge, hoe werkt dat? Dat is wat veel mensen zich natuurlijk afvragen nadat je verteld hebt dat je een horloge met belfunctie om je arm hebt. Natuurlijk is het niet erg praktisch om het toestel steeds tussen je arm en je mond te bewegen en zo werkt het dan ook niet, hoewel dat wel de meest logische oplossing zou zijn. LG heeft het anders aangepakt, je kunt kiezen tussen de handsfree-stand waarbij de speaker van de telefoon gebruikt wordt of een bluetooth-headset die meegeleverd is met de GD910. Beide manieren werken wel lekker, hoewel het niet ideaal is natuurlijk. Een beetje privacy tijdens je gesprekken als je je headset vergeten bent zit er niet in met de GD910 en aangezien de headset groter is dan het toestel is eigenlijk ook het voordeel van het horlogeformaat verdwenen met de headset.

Volgens LG is het horloge zo gemaakt dat je op een afstand van een halve meter je arm voor je mond kunt houden om te praten. In de praktijk werkt dat echter minder goed en vaak ben je onverstaanbaar op deze manier waardoor je het horloge dichter tegen je mond dient te houden. De belkwaliteit is goed te noemen van het toestel echter had de speaker wel wat harder gemogen in volume.

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot bellen

 

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot bellen

 

Berichten

LG GD910 Touch Watch Phone screenshot berichten

De GD910 kan niet alleen bellen, maar ook sms-berichtjes versturen, Mms is helaas nog niet mogelijk. Je kunt sms’jes typen op een klein numeriek toetsenbordje op het scherm, wat niet heel geweldig gaat. Het is echter wel te doen en zelfs boven verwachting wat ons betreft. Ontvangen sms’jes kun je via de spraakbesturing waar we het in het vorige hoofdstuk over hadden laten voorlezen, wat bijvoorbeeld handig is op de fiets of gewoon als je te lui bent om te lezen, maar deze functie werkt alleen in het Engels. Het toestel kan verder alles met betrekking tot sms’en, zo worden afleverrapporten ondersteund en kun je berichten opslaan om later snel te versturen. Ook is er een lijst met emoticons aanwezig, zij het niet in de vorm van een plaatje maar gewoon als tekst. Kortom, de GD910 is prima geschikt voor sms’en, maar het is geen toestel voor mensen die veel sms’en.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de LG GD910 is voor een horloge natuurlijk belachelijk laag, als je hem puur als horloge gebruikt kan je er misschien een week mee doen. Ga je de telefoonfuncties gebruiken dan gaat het wat sneller met de batterij, hoewel de batterijduur voor een telefoon wel weer goed is. Met gemiddeld gebruik doet hij het wel even, ongeveer een dag of vier. Als je hem echt veel gebruikt is hij natuurlijk na twee à drie dagen leeg, maar dat is niet meer dan normaal tegenwoordig.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters