LG GT540 Optimus

De LG GT540 Optimus moet, vooral door middel van zijn design, een plekje winnen in het hart van de prepaid-beller. Compleet met Android en een touchscreen gaat het toestel de strijd aan met de Corby’s en Cookies van deze wereld.

LG GT540 Optimus hoofdfoto

 

LG heeft recentelijk aangekondigd een Optimus-serie met smartphones uit te brengen, waar de LG GT540 het eerste lid van is. Aangekondigd voordat de Optimus-serie bekend gemaakt was, is de telefoon nu opgenomen in de serie en met zijn kleine prijsje bekleed hij de onderste positie in de Optimus-hiërarchie. En eigenlijk in de hele smartphonemarkt, want met zijn €130 in een prepaid-pakketje is de GT540 één van de goedkoopste smartphones op dit moment. We staan dan ook een beetje op het punt dat de prepaid-markt opengebroken zal worden door verschillende spotgoedkope Android-telefoons waarvan de GT540 één van de eerste is.

De meest directe concurrent van de GT540 was eigenlijk de HTC Tattoo geweest, maar die is inmiddels verdwenen uit het prepaid-aanbod, waardoor de GT540 vooral tegenover feature-phones komt te staan op de markt. Op Android-vlak is er op het moment alleen de Vodafone 845, die nog dertig euro van de prijs van de GT540 af weet te halen. Daar komt binnenkort de Samsung i5500 Galaxy 5 bij, die Vodafone voor €150 in haar prepaid-collectie zal opnemen. Verder is er nog de Vodafone 360 Samsung M1, die met zijn LiMo-besturingssysteem ook erg slim is voor zijn prijs van €130. Ook Symbian heeft iets te bieden in dit segment, namelijk de Nokia 5230, die voor een prijs van €130 ook heel wat features bovenop zijn slimme besturingssysteem weet te bieden.

In deze review zullen we onderzoeken of de LG GT540 tussen de steeds zwaarder wordende concurrentie een bestaansrecht heeft en of hij het zuurverdiende geld van de vaak niet zo rijke prepaid-beller wel waard is.

LG GT540 Optimus TeleVisie

 

LG GT540 Optimus TeleVisie

 

LG GT540 Optimus TeleVisie

 

LG GT540 Optimus TeleVisie

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk LG
Type GT540 Optimus
Besturingssysteem Android 1.6
Ontwerp
Afmetingen 109x54x12,7 mm
Gewicht 116 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Wit; zwart, grijs, roze
Scherm
Diagonaal 3″
Resolutie HVGA, 320×480 pixels
Touchscreen Ja, resistief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 130MB
Processor 600MHz Qualcomm MSM7227
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Ja
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

LG GT540 Optimus

Het doosje van de LG GT540 Optimus is erg klein en dat is uit milieuoogpunt natuurlijk niet verkeerd. Minder ruimte betekend minder vrachtwagens om de boel te verschepen en dus minder CO2-uitstoot. De inhoud van het doosje is niet bepaald groots, maar dat mag je ook niet verwachten voor het aantal euro’s dat je moet neertellen voor een exemplaar van de GT540. De telefoon komt met een vrij waardeloos paar oortjes en een USB-lader. Daarnaast zijn er uiteraard wat boekjes aanwezig, die zich netjes onderin de doos bevinden. Iets waar we aangenaam verrast door waren was de 2GB geheugenkaart die zich in het doosje van de Optimus bevindt, hoewel we niet zeker weten of die in het prepaid-pakket ook terug zal komen.

Design

Op het doosje van de GT540 prijkt de slogan “Staying in touch never looked this good” en die slogan misstaat het toestel zeker niet. Bij prepaid-toestellen die niet overgewaaid zijn uit het postpaid-segment zijn we gewend dat je dat er goed aan kunt afzien, maar dat is bij de GT540 zeker niet het geval. Hoewel de telefoon helemaal van plastic gemaakt is ziet hij eruit alsof hij van geborsteld staal is en hij voelt ook redelijk solide aan. Niet meer dan redelijk trouwens, want bij hard knijpen of een beetje draaien kraakt hij een beetje en ook als je het toestel schud maakt hij enigszins geluid. Dat zijn allemaal echter maar kleine probleempjes en we zijn zeker van mening dat het design van het toestel bijzonder goed is voor zijn prijsklasse.

Ook qua kleurtjes heeft LG uitgepakt. De prepaidversie van Vodafone komt alleen in het zilver, maar in totaal zijn er maar liefst vier kleuren beschikbaar. Zo is er voor de vrouwelijke consument een roze GT540 en ook een witte en een zwarte versie van het toestel zijn in de handel. De zwarte en zilveren versie hebben en geborsteld stalen look, terwijl de witte en roze versie aan de voorkant gewoon glad zijn. Achter zijn deze beide versies onderling ook weer verschillend; de witte heeft een soort golfpatroon aan de achterkant en de roze moet het doen met een soort kussentjes op de batterijklep.

LG GT540 Optimus voorkant

 

LG GT540 Optimus achterkant

 

LG GT540 Optimus detail

 

LG GT540 Optimus detail

 

LG GT540 Optimus detail

 

Het belangrijkste element van de GT540 is natuurlijk het 3″ touchscreen dat je, hoe kan het ook anders, aan de voorkant kunt vinden. De achterkant bevat de cameralens en aan de bovenkant kun je de 3,5mm jackingang vinden, die aangevuld wordt door de MicroUSB-poort die bovenaan de rechterkant van de Optimus zit. Het toestel heeft maar één speaker die zowel voor het voeren van gesprekken als het afspelen van media dient en die zit, wat ook niet anders kan vanwege de eerst genoemde functie, boven het scherm.

LG GT540 Optimus rechterkant

 

LG GT540 Optimus linkerkant

 

LG GT540 Optimus onderkant

 

LG GT540 Optimus bovenkant

 

LG GT540 Optimus detail

 

LG GT540 Optimus detail

 

LG GT540 Optimus detail

 

Scherm

Een onderdeel waar LG duidelijk bezuinigd heeft is het scherm. De HVGA-resolutie kunnen we niet over klagen, maar verder is het TFT-paneel dat in de GT540 zit niet veel soeps. De kleuren zijn flets, in de directe zon zie je niets meer, de helderheid is niet meer dan gematigd en heel veel details worden niet getoond. Qua touch-gevoeligheid zit het toestel in de middenmoot wat toestellen van deze prijs betreft en natuurlijk aan de absoluute bodem van de Android-toestellen. Telefoons als de HTC Smart en de Samsung S7070 Diva doen het niet beter dan de GT540 Optimus. Aangezien het één van de weinige Android-telefoons met een resitief touchscreen is verliest de Optimus het echter al snel van zijn mede-droids.

Toetsen

Als gevolg van het relatief kleine en niet ontzettend gevoelige scherm is tekstinvoer op de LG Optimus geen pretje. Er zijn in portretmodus twee toetsenbordjes aanwezig, waaronder een T9-toetsenbordje aanwezig, waarbij we moeten opmerken dat de T9-functie niet erg lekker werkt. Natuurlijk kun je ook via het ‘abc-systeem’ tekst invoeren, maar dat gaat helemaal traag. Het tweede beschikbare toetsenbordje is een qwerty-exemplaar, maar daarvan zijn de knopjes zodanig klein dat tekst invoeren een moeilijke opgave is. In landschapsmodus is, in de meeste applicaties, een qwerty-toetsenbordje beschikbaar. Deze is an sich prima, maar de combinatie van relatief kleine knopjes met een scherm dat niet zo lekker werkt is funest en zorgt voor redelijk wat missers bij het invoeren van tekst.

Qua fysieke toetsen heeft de GT540 drie knopjes onder het scherm, namelijk een bel-, ophang- en thuistoets, met daarboven een virtuele terug- en menutoets. Die zijn niet heel erg gevoelig, wat maar goed is ook omdat ze anders, zoals dat bij de GW620 het geval was, snel worden beroerd tijdens gewoon gebruik. Ook aan de zijkant zitten nog een aantal knopjes, die allen lekker werken.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij LGIP-400N
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
LG GT540 Optimus batterij

 

De interface van de LG GT540 Optimus is aangepast door LG zelf, maar draagt nog veel van de standaard Android-interface met zich mee. Daarnaast zou je kunnen argumenteren dat hij enigszins geïnspireerd is door HTC Sense, hoewel die interface een stuk uitgebreider is. LG heeft trouwens ook de standaard Android-interface in tact gelaten, mocht je die liever willen. In dit hoofdstuk komt het één en ander langs samen met informatie over hoe het toestel presteert.

Standby

Zoals gezegd heb je voor je standby-scherm keuze uit twee mogelijkheden. Om hiertussen te kiezen heb je de zogenaamde beginschermkiezer, die je in het menu van het toestel kan vinden. Allereerst heb je natuurlijk de standaard Android-standby. Hierbij zijn wat extra widgets aanwezig, maar verder is het allemaal bekend. Het standby-scherm van LG werkt ongeveer hetzelfde, maar is niet meer voorzien van een schuifje waarmee je het menu kan openen onder. In plaats daarvan is een knop gekomen, overigens wel op dezelfde plek. Daarnaast zitten nog twee knoppen: één voor je berichten en één voor de telefoon-app. Daarnaast kun je zelf een aantal standby-schermen kiezen, waarbij je de keuze hebt uit 3, 5 of 7 schermen. Ook het menu is anders in het LG scherm, maar daar komen we in de volgende alinea op terug. De keuzemogelijkheid is mooi, maar de verschillen zijn niet zo heel groot dus echt een groot voordeel is het LG scherm nou ook weer niet.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Menu

Elk standby-scherm brengt ook zijn eigen menu met zich mee en zodoende heeft de GT540 Optimus twee verschillende menu’s. Allereerst is er het standaard Android-menu, dat niet meer is dan een lijst met al je applicaties. Die kan uiteraard erg vol worden en is dan niet zo overzichtelijk meer, zoals we bij meerdere Android-toestellen opgemerkt hebben. Het LG-menu zit iets gestructureerder in elkaar en werkt met meerdere sub-menu’s. Deze staan onder elkaar in dezelfde lijst, maar je kunt items wel bij de verschillende categorieën indelen. Standaard heb je de categorie applicaties en de categorie downloads, maar dat kun je zelf indelen en je kunt dus ook nieuwe categorieën toevoegen en categorieën hernoemen of verwijderen. Hiermee is het menu zeker beter dan het standaard Android-menu.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Multi-tasking

Screenshot LG GT540 Optimus

De LG GT540 draait op Anroid 1.6 en dat betekend dat het multi-tasken alleen maar op de achtergrond gebeurt en je het niet kunt beheren zonder extra software. Dat wil echter niet zeggen dat het toestel niet multi-taskt, want dat doet hij wel. Mits je programma’s via de hometoets verlaat, blijven ze open staan tot het systeem ze niet relevant meer vindt, waarna ze gesloten zullen worden. In de praktijk zul je, mits je niet al te lang wacht, gewoon je open tabbladen in de browser en dergelijken weer kunnen oproepen. Een handigheidje krijg je te zien als je de hometoets even ingedrukt houdt, dan komt er namelijk een menuutje met de laatste zes gebruikte applicaties naar boven waarmee je snel tussen apps kunt wisselen. Eventuele meldingen gaan overigens via de statusbalk.

Prestaties

Met zijn op 600MHz geklokte Qualcomm MSM7227-chipset kun je verwachten dat de GT540 redelijke prestaties neerzet. Dat is ook het geval, hoewel er in ingewikkeldere applicaties weleens wat haperingen kunnen voorkomen. Dat is wat ons betreft echter helemaal niet erg gezien de GT540 zich zo laag aan de voedselketen bevindt en je dus ook niet heel veel meer mag verwachten. Vastlopers heeft het toestel nauwelijks, dus wat dat betreft heeft LG het erg goed gedaan.

Op multimediagebied heeft de GT540 Optimus heel wat in huis ondanks zijn bescheiden prijs. Er zit een 3,2-megapixelcamera in, de telefoon kan DivX-video’s afspelen en natuurlijk zijn een muziekspeler en een FM radio aanwezig. In dit hoofdstuk zie je al deze aspecten terug.

Camera

De interface van de fotocamera is zoals we die kennen van LG, met een beetje nostalgie in de vorm van een virtueel wieltje voor de instellingen erin verwerkt. Verder zijn er redelijk wat instellingen beschikbaar en dat deel van de camera zit dan ook gewoon goed.

De fotokwaliteit die de Optimus neerzet is daarentegen allerminst goed te noemen. Doortekeningen zijn slecht, bij contrasten is een flinke paarse rand te zien, foto’s zien er soms geschilderd uit, de kleuren zijn saai en flets en in het donker is er flink wat ruis aanwezig in combinatie met snel bewogen foto’s. Je kunt met de camera wat snelle snapshots maken, maar daar houdt het echt mee op en mooie plaatjes kun je er zeker niet uit verwachten.

Video’s die je met de GT540 kunt opnemen zijn wel redelijk. Je moet geen kwaliteit verwachten die vergelijkbaar is met high-end-toestellen, maar als je de filmpjes niet te groot weergeeft zijn ze best kijkbaar en het geluid kan er ook mee door.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Camerasample LG GT540 Optimus

 

Camerasample LG GT540 Optimus

 

Camerasample LG GT540 Optimus

 

Muziek

De LG GT540 heeft een eigen muziekspeler naast de standaard Android-speler. De LG speler is trouwens gemaakt door ArcSoft, maar is wel gewoon in LG-stijl. Het beginscherm is opgebouwd uit al je nummers in een lijst met daarbij de album-art, vergezeld door een balkje waarmee je andere filters kan kiezen. Hier zijn de standaard dingen zoals albums, tracks, genres en afspeellijsten. Alles werkt een beetje sloom, maar heeft wel mooie grafische effecten. Het afspeelscherm is redelijk standaard met mooi gepolijste graphics en ziet er dan ook goed uit. Hoewel de filters iets uitgebreider zijn dan bij de standaard speler, is het qua instellingen nog steeds erg beperkt. Je kunt alleen shuffle en herhaling instellen en een equalizer mist nog steeds. De party-shuffle-functie van de standaard Android-speler is zelfs niet aanwezig. De FM radio is ook zo uitgerust als we dat kennen van LG, maar heeft wel te kampen met een ontvangst die niet de beste van deze wereld is.

De muziekkwaliteit van de GT540 door de speaker worden we niet blij van. Het ding kraakt, is schel en het volume is opvallend laag. Door een goede headset klinkt de GT540 wel redelijk goed, hoewel de kwaliteit zeker niet speciaal is.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Galerij

Screenshot LG GT540 Optimus

De galerij van de GT540 ziet er erg mooi uit. Het is dezelfde galerij die we kennen van de LG GW620, met een soort muur van miniaturen die lijkt op het concept van CoolIris, een bedrijf dat overigens de galerij van meerder Android-toestellen waaronder de Nexus One en de Samsung Galaxy S ontworpen heeft. De galerij van de GT540 is van Arc Soft-makelij, maar het idee is hetzelfde. Je kunt diashows maken met verschillende instellingen, je foto’s selecteren op datum of op verschillende categorieën, foto’s taggen en als favoriet markeren. Ook foto’s delen is geen probleem, je kunt via het menu in de galerij foto’s delen via onder andere bluetooth, mail, picasa, Twitter en Facebook. De prestaties van de galerij zijn niet super, maar over het algemeen zijn we zeker tevreden over het stukje software.

Video playback

LG adverteert ermee dat de LG GT540 Optimus DivX- en Xvid-video’s kan afspelen, maar in realiteit valt dat erg tegen. Het toestel is inderdaad DivX-gecertificeerd, maar kan maar een klein deel van de beschikbare filmpjes afspelen. Hoe dat precies zit hebben we niet ontdekt, maar van onze vier standaard testfilmpjes kon het toestel alleen het Xvid-exemplaar in niet HD-formaat afspelen. We kunnen het LG wel vergeven aangezien het toestel niet echt in de prijscategorie valt voor volledige video-ondersteuning. Daarnaast is het scherm ook niet zo geweldig dat je nou erg in de verleiding komt om er video’s op af te spelen. Mp4- en 3gp-filmpjes kan hij wel afspelen, en daarvoor is een fancy videospeler in de hierboven besproken galerij ingebouwd.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Android brengt natuurlijk heel wat mogelijkheden met zich mee in de vorm van de Android-market en dat terugkerende onderdeel zal je dan ook in deze review wederom tegenkomen. Verder lopen we in dit hoofdstuk even langs wat er al op de GT540 staat, komt Exchange aan bod en gaan natuurlijk de belfuncties met de billen bloot.

Android Market

Screenshot LG GT540 Optimus

De LG GT540 heeft Android 1.6 en dat betekent dat hij op het nippertje de nieuwe versie van de Android marketplace heeft. Deze is erg sleek en biedt een prima interface. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met bijna 100.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds zo’n beetje exponentieel en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Applicaties

We zijn kort geleden bij All About Phones begonnen met het invoeren van drie types reviews, voor low-end, mid-range en high-end toestellen. Dat zal voor jou als gebruiker onder andere betekenen dat je bij mid-range toestellen, waar de GT540 ook onder valt, geen applicaties meer uitgelicht en besproken zal zien. Daarvoor in de plaats zullen we de voorgeïnstalleerde applicaties even in vogelvlucht langslopen.

Één applicatie die opvalt is de SNS-service van LG. Hiermee implementeert LG Twitter, Facebook en Bebo in het toestel, waar we uiteraard blij mee zijn. Helaas is de app niet erg gebruiksvriendelijk, dus je kunt beter even iets uit de Android Market plukken op social networking-gebied. Ook Google Maps en Google Maps navigatie zijn te vinden op het toestel, met een GPS ontvanger die gematigd presteert. Verder is er een standaard Android-agenda aanwezig en zit er een office-suite in de vorm van Quickoffice op. Daarmee kun je overigens alleen bestanden bekijken; bewerken en aanmaken is er niet bij. Ook is er een lijst met handige apps uit de Android Market onder de naam LG Top 10 Apps en er is zelfs een videobewerker aanwezig. Ook Google-programma’s zoals Google Talk, Google Latitude, YouTube en Gmail zijn aanwezig. Daarmee kunnen we concluderen dat de GT540 een mooi compleet pakket aan applicaties heeft.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Exchange

Opvallend is dat de Optimus Exchange compleet geïntegreerd heeft in z’n programma’s, ondanks dat er Android 1.6 op staat. Dat betekend dus dat je niet meer alles met aparte apps hoeft te doen, zoals dat voorheen bij Android 1.6-toestellen het geval was. Een nadeel is echter dat het voor geen meter werkt. Mail via je Google-account, imap of pop3 wordt prima opgehaald, maar de mail die van je Exchange account zou moeten komen komt niet. Ook agenda-items synchroniseren is een ramp en je contacten kun je ook maar beter op de server van Google hebben staan als je ze wilt gebruiken in je toestel. We waarderen het idee van compleet geïntegreerde Exchange-mogelijkheden, maar dat het niet werkt verpest het wel als we eerlijk mogen zijn.

Telefoon

Zoals we dat gewend zijn heeft de LG GT540 een telefoonapplicatie, die in dit geval niet zo uitgebreid is. Het is alleen maar een toetsenbordje met een link naar ‘de andere helft van de telefoonapplicatie’ onderin. Daarmee kom je terecht in een applicatie die opgebouwd is uit het logboek en je contactpersonen en dat werkt gewoon prima allemaal, met uitzondering van de synchronisatie met Exchange dan. De belkwaliteit is ook goed en ook met het bereik hebben we weinig problemen, maar er is een probleem. Dat heeft te maken met het volume van de speaker en houdt eigenlijk in dat je het toestel in bijvoorbeeld een drukke winkelstraat simpelweg niet hoort in de meeste gevallen. Dat zorgt voor gemiste gesprekken en dus voor irritatie.

Sms’jes sturen gaat op het toestel an sich prima. Je kunt aan de slag met de standaard berichtenapplicatie van Android, wat betekent dat je een saaie maar heldere interface hebt. Die maakt onder andere gebruik van een chat-lay-out, die ervoor zorgt dat je je ontvangen sms’je nog kunt bekijken tijdens het typen van een nieuwe en daarnaast bespaard het handelingen. Het enige dat wat minder prettig is, is het toetsenbordje, maar daar hebben we het al over gehad.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Browser

De GT540 maakt gebruik van de standaard Android-browser, met een aantal kleine aanpassingen. De menustructuur is iets veranderd en er is een klein balkje bijgekomen aan de zijkant waarmee je een aantal dingen kunt regelen. De browser werkt zoals altijd bij Android lekker en heeft uitgebreide mogelijkheden. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij niet de snelste is, maar hij weet zijn taak keurig te volbrengen. Pagina’s worden ook goed weergegeven, hoewel je geen volledige of bijna volledige ondersteuning voor flash mag verwachten van het toestel. Zoomen gaat op de gebruikelijke manier en werkt redelijk, over het beeld bewegen werkt beter. Ook de ondersteuning voor vele tabbladen en om favorieten op je bureaublad te zetten zijn handig en leuk. Wat wel jammer is, is dat de browser nogal eens de neiging heeft om een pagina op random momenten gewoon niet te laden, waardoor je opnieuw moet laden. Dat is echter wel het enige probleem en verder is de browser zeker één van de beste die je voor deze prijs kunt krijgen in een telefoon.

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Screenshot LG GT540 Optimus

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters