LG GW620

Met de GW620 stapt ook LG in de, inmiddels goed gevulde, Android-markt. Onze eerste ervaringen met het toestel waren ontzettend positief en het toestel heeft alle functies om, tegen een acceptabele prijs, een hit te worden. Is de LG GW620 na een tijdje nog zo goed, of gaat het toestel snel vervelen en komen er toch nog veel gebreken om de hoek?

LG GW620 vs. Samsung Galaxy Spica

 

Dat LG als één van de vele producenten zou gaan toetreden tot de Android-markt was al lang duidelijk. Een officiële bevestiging kwam dan ook ergens midden vorig jaar, toen LG’s Vice President marketing strategie voor mobiele communicatie Chang Ma zei dat het bedrijf dat jaar met drie Android-telefoons zou komen. Uiteindelijk zijn dat er maar twee geworden en hier in Nederland hebben we er zelfs helemaal niets van gemerkt. LG’s eerste Android-telefoon voor Europa lekte wel al ruim voor het einde van 2009 uit, het toestel, dat toen bekend was als de LG Etna, kwam naar voren tijdens de IFA in september 2009.

Niet veel later, middenin september 2009, kondigde LG haar eerste Europese Android-telefoon dan ook echt aan, onder de naam LG GW620. Het toestel zou nog voor het eind van het jaar in de winkels komen te liggen, iets dat in verschillende landen lukte, maar in Nederland niet. Het toestel zag zijn release in Amerika als de LG Eve en ook een aantal andere landen mochten het ding vorig jaar al verwelkomen. In Nederland is de telefoon net in de winkels geland en het is dan ook hoog tijd voor ons om het toestel eens nader te bekijken, na onze erg positieve hands-on. Dat LG het met deze telefoon groots wil aanpakken, blijkt ook wel uit de trip naar Korea die het bedrijf onlangs organiseerde omtrent de GW620.

LG GW620 vs Nokia N97 mini

 

LG GW620 vs Nokia N97 mini

 

De competitie van de LG GW620 is niet heel groot, omdat er maar weinig Android-toestellen met een fysiek toetsenbord zijn. Onder de andere smartphones zijn deze er wel, maar allemaal in een wat hoger segment. Dat betekend echter niet dat de GW620 zich helemaal in zijn eentje in zijn niche begeeft. De Nokia N97 Mini is potentieel een concurrent voor de GW620. Beide toestellen hebben dezelfde form-factor en zijn gericht op messaging. Ook de wat oudere T-Mobile G1 is geen ondenkbaar alternatief als je in bent voor een GW620. Wat nieuwere concurrentie is bijvoorbeeld de Motorola Milestone, maar die zal beduidend meer kosten en valt dus een beetje buiten het domein van de GW620. Ook de Samsung Galaxy Spica valt als concurrent te bestempelen, hoewel dat toestel weer net wat goedkoper is en geen fysiek toetsenbordje biedt.

Algemene gegevens
Merk LG
Type GW620
Telefoonmodel Qwerty-slider
Besturingssysteem Android versie 1.5
Schermafmeting 3″
Schermtype TFT
Schermresolutie HVGA, 320×480 pixels
Aantal kleuren 262.144
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor 528 MHz Qualcomm MSM7200A
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 512MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 480 minuten
Standby-tijd 600 uur
Accu 1400mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5,0MP, autofocus
Videocamera 240×320 pixels (QVGA)@30fps
Radio FM radio, internetradio
Audio mp3, eAAC+, wav, wma
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s Qwerty-toetsenbord, LG UI, Social Networking Services, magnetometer

De LG GW620 komt in een standaard doosje, met als opschrift ‘Przyjazny Smartphone’, wat zoiets moet betekenen als ‘de vriendelijke smartphone’. Dit zal op de Nederlandse doos natuurlijk gewoon in het Nederlands zijn, maar aangezien het toestel hier nog niet verkrijgbaar is hebben we een Poolse doos ontvangen van LG. Door het doosje open te klappen zie je het toestel liggen door een kartonnen flap met een gat erin, met naast dat gat de belangrijkste specificaties. Als je die wegklapt kan je het toestel, samen met de batterij, uit een plastic bakje halen. Daaronder liggen alle accessoires, bij ons een lader, die tevens een USB-kabel is en een paar oortjes. Het zou goed kunnen dat dat iets verschilt in het Nederlandse pakket, trouwens.

LG GW620 unboxing

 

De LG GW620 ziet er ook daadwerkelijk uit als een ‘vriendelijke smartphone’. Het toestel heeft totaal geen zakelijke look, hij doet zelfs erg speels aan wat goed bijdraagt aan zijn vriendelijke karakter. Het toestel heeft veel ronde vormen en het qwerty-toetsenbord komt met zijn gebolde plastic knopjes en felle kleuraccenten ook erg ontspannen over. De bouwkwaliteit van het toestel is erg goed. De telefoon voelt stevig aan en de slider is alles behalve slecht. De veer werkt goed en de slider voelt solide aan. Het gewicht van het toestel is aan de hoge kant, maar nog goed te doen en de afmetingen zijn, behalve de dikte, ook prima. De dikte is wel één minpuntje, de telefoon is voor hedendaagse begrippen met zijn 16 millimeter redelijk dik en dat is te voelen als hij in je broekzak zit.

Voorlopig zal de GW620 alleen in het zwart in Nederland verkrijgbaar zijn, in tegenstelling tot andere landen waar hij bijvoorbeeld blauw of blauw met zilver is. Dit zal ook de enige officiële kleur blijven waarschijnlijk, maar er zijn natuurlijk altijd webwinkels die het toestel ook in andere kleuren naar de Nederlandse markt zullen halen. De zwarte versie is ook echt zwart, afgezien van de blauwe en witte opschriften op het toetsenbord.

De voorkant van de GW620 wordt, in dichtgeschoven toestand, gekenmerkt door drie verschillende delen. Het eerste deel, helemaal onderaan, is het navigatietoetsenbordje, dat glanzend zwart is. Daarboven zit het scherm met omlijsting, waar een doorzichtige laag plastic overheen ligt. Bovenaan is een stukje geborsteld staal, met daarin de speaker en een doorzichtig stukje plastic waar een aantal sensoren achter zitten. Als je het toestel openschuift krijg je een groot qwerty-toetsenbord te zien met vijf rijen, wat betekend dat de nummers een eigen rij hebben.

LG GW620 voorkant dicht

 

LG GW620 voorkant open

 

LG GW620 voorkant detail

 

LG GW620 voorkant detail

 

LG GW620 voorkant detail

 

De achterkant van de GW620 is redelijk saai, het grootste deel bestaat uit een mat zwarte batterijklep. Helemaal bovenaan zit een, redelijk druk aandoend, stukje met daarin de camera, de flits, en een gaatje waar je een keycord of iets dergelijks doorheen kan doen. Als je het toestel openschuift krijg je een paneel te zien met een aantal verschillende soorten plastic en twee gleuven, maar verder niets interessants.

LG GW620 achterkant dicht

 

LG GW620 achterkant open

 

LG GW620 achterkant detail

 

LG GW620 achterkant detail

 

De zijkanten van het toestel bestaan uit een glanzend, blanco deel boven de slider en daaronder een mat deel met wat elementen erin. De rechterkant bevat het Micro-SD-geheugenkaartslot dat zoals altijd mooi afgedekt is. We moeten hier wel even bijzeggen dat deze niet goed lijkt te werken, kaartjes worden wel herkend, maar worden op een gegeven moment tijdens het gebruik zomaar ‘vergeten’ door het toestel. We hopen dat dat een probleem met ons toestel is, maar zeker weten doen we het niet. Op de rechterkant zitten ook nog een knopje voor de camera en een knopje voor de muziekspeler. Links zit de Micro-USB-poort, afgedekt met een klepje. Daaronder zitten de volumetoetsen, met een beetje ruimte ertussen.

LG GW620 rechterkant

 

LG GW620 linkerkant

 

LG GW620 zijkant detail

 

LG GW620 zijkant detail

 

De bovenkant van de GW620 is net als het bovenste deel van de achterkant wat druk. Ten eerste zit hier de 3,5mm-poort, die een beetje uitsteekt ten opzichte van de rest. In het midden zit nog een knopje, waarmee je het toestel kan vergrendelen en kan opstarten of afsluiten. De onderkant is, afgezien van een minuscuul gaatje voor de microfoon, leeg.

LG GW620 bovenkant

 

LG GW620 onderkant

 

LG GW620 bovenkant detail

 

Scherm

Zoals alle Android 1.5-telefoons, heeft de LG GW620 een HVGA-resolutie die niet erg geweldig is. Het scherm is wat minder scherp dan die van concurrerende toestellen met een WVGA-scherm, maar zeker nog goed te doen. Wat een beetje minder is, is de kleurweergave. Het scherm van de LG GW620 is een beetje flets te noemen, waardoor foto’s niet heel goed uit de verf komen op het toestel. De helderheid daarentegen is wel prima en het scherm is aardig zichtbaar in de zon, hoewel dat zeker beter had gekund.

De gebruikte touch-technologie is niet erg bijzonder; de GW620 heeft een resistief touchscreen. Dit betekend dat je een willekeurige stylus kunt gebruiken, maar de mogelijkheid tot multi-touch wordt wel ingeleverd en ook de gevoeligheid is wat minder. Dit is trouwens geen groot probleem in de GW620, het toestel heeft namelijk een redelijk gevoelig scherm dat inderdaad minder is dan het gemiddelde capacitieve scherm, maar toch wel kan meekomen met de concurrentie en zeker niet zo is dat je gehinderd wordt in het gebruik.

Toetsen

De LG GW620 heeft een erg prettig qwerty-toetsenbord. Als je het toestel openschuift komt het ding, geheel voorzien van vijf rijen met toetsen, tevoorschijn. De knoppen zijn groot en prima van elkaar te onderscheiden, wat het toetsenbordje ontzettend prettig maakt. Een ander groot pluspunt is dat hij dus vijf rijen heeft en dus de cijfers in een aparte rij zitten, waardoor je cijfers kan typen zonder dat je daarvoor de alt-toets moet gebruiken. Deze toets is trouwens zilver gekleurd zodat je hem makkelijk kan vinden. De shift-toets is wel gewoon zwart met witte opdruk, maar heeft een lampje ernaast waarmee je kan zien wanneer hij ingeschakeld is, wat ook wel handig kan zijn.

Over de rest van de toetsen die op de GW620 zitten zijn we wat minder tevreden, vooral over het navigatietoetsenbordje. Deze bestaat, in tegenstelling tot hoe het bij de meeste Android-telefoons is, uit maar drie toetsen, een menu-, home- en terugtoets. De laatste twee zijn aanraakgevoelig en dat maakt het gebruik ontzettend onhandig. Het gebeurt erg vaak dat je in een applicatie zit en dat je per ongeluk één van deze toetsen raakt, waardoor de applicatie afsluit, wat natuurlijk heel vervelend is. De menutoets werkt trouwens wel gewoon goed. Op de zijkanten van de GW620 zitten nog de volumetoetsen en twee snelkoppelingen, één naar de camera en één naar de muziekspeler. Deze zijn wat aan de kleine kant, maar wel goed te gebruiken.

LG GW620 toetsenbord detail

 

De LG GW620 loopt op de standaard Android-interface, maar heeft wel een kleine overlay van LG gekregen. Deze is vooral bij de media-applicaties zoals de camera en de muziekspeler duidelijk aanwezig, maar ook het standby-scherm en het menu zijn wat veranderd. Hierbij krijg je trouwens wel de keuze tussen de standaard Android-interface of de LG-interface. Het toestel heeft helaas slechts Android 1.5 en zal niet officieel geüpdatet worden naar een nieuwere versie van het systeem, zo vertelde LG ons.

Standby

Zoals gezegd heb je voor je standby-scherm keuze uit twee mogelijkheden. Om hiertussen te kiezen heb je de zogenaamde beginschermkiezer, die je in het menu van het toestel kan vinden. Allereerst heb je natuurlijk de standaard Android standby. Deze verschilt in zoverre van de standaard Android standby dat de icoontjes wat anders zijn en dat er een aantal extra widgets aanwezig zijn. Verder werkt hij gewoon zoals bij elke standaard Android-telefoon en kun je de in totaal drie schermen helemaal zelf indelen met widgets, snelkoppelingen en contacten. Het standby-scherm van LG werkt ongeveer hetzelfde, maar is niet meer voorzien van een schuifje waarmee je het menu kan openen onder. In plaats daarvan heeft het scherm een balkje beneden met vier icoontjes, bekend van bijvoorbeeld de BL40. Hier staan toetsen naar het menu, de berichten, de contacten en de telefoon. Dit werkt net wat lekkerder dan het standaard scherm, hoewel de verschillen niet groot zijn.

Screenshot LG GW620 standby

 

Screenshot LG GW620 standby

 

Screenshot LG GW620 standby

 

Menu

Elk standby-scherm brengt ook zijn eigen menu met zich mee en zodoende heeft de LG GW620 twee verschillende menu’s. Allereerst is er het standaard Android-menu, dat niet meer is dan een lijst met al je applicaties. Het LG-menu zit iets gestructureerder in elkaar en werkt met verschillende sub-menu’s. Deze staan onder elkaar in dezelfde lijst, maar je kunt items wel bij de verschillende categorieën indelen. Dit werkt wel redelijk, hoewel het nog steeds veel scroll-werk is als je veel apps op je GW620 hebt staan. Gelukkig is daar het standby-scherm voor waar je de meest gebruikte dingen kan neerzetten.

Screenshot LG GW620 menu

 

Screenshot LG GW620 menu

 

Applicatiemenu

Screenshot LG GW620 applicatiemenu

Vaak hebben applicaties een eigen menu, dat niet zo gemakkelijk te vinden is. Dit is dan op te roepen door op de menutoets, de middelste toets onder het scherm, te drukken. Dan krijg je een saaie witte popup met wat knoppen erin. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en meteen kunt zoeken met behulp van Google. Dit werkt op zich wel handig, maar je moet er wel even aan wennen.

Multi-tasking

Voor multi-tasking ben je bij Android nog steeds niet aan het goede adres. Er is wel een beperkte mogelijkheid tot multi-tasken, via het notificatiemenu. Sommige applicaties kunnen op de achtergrond blijven draaien en geven vervolgens via dit menuutje, dat je kunt oproepen door de statusbalk naar beneden te schuiven, notificaties af. Nieuw in dat menu zijn trouwens toetsen om Wi-Fi en Bluetooth aan of uit te zetten, iets dat ook nog overgewaaid is vanuit de S-Class-interface van LG. We hadden liever volledig multi-tasking gezien met een mooie taakbeheerder en applicaties die standaard open blijven, maar dit is een mooie compromis.

Ook als soort taakbeheerder heeft de GW620 iets, namelijk een menu met je zes laatst gebruikte applicaties. Deze kun je oproepen door de home-toets even ingedrukt te houden en is ook echt niets meer dan een lijst met de zes applicaties die je voor het laatst geopend hebt.

Screenshot LG GW620 multi-tasking

 

Screenshot LG GW620 multi-tasking

 

Prestaties

De LG GW620 gebruikt dezelfde processor als veel wat oudere Android-telefoons, namelijk de Qualcomm MSM7200A die geklokt is op 528MHz. Dit is in combinatie 256MB RAM-geheugen eigenlijk een beetje te weinig voor het systeem met grafische schil. Hoewel het bladeren door menu’s nog wel redelijk lekker gaat, merk je dat het toestel bij sommige applicaties wel flink lagt. Bij simpele games is dat al te merken en dat is natuurlijk niet zo positief. Voor lichte gebruikers zal het geen probleem zijn, maar de fervente gamer gaat het toch echt mis.

De LG GW620 is door LG flink geoptimaliseerd als media-telefoon bovenop de standaard Android-dingen. Het toestel heeft een mooiere en iets uitgebreide eigen muziekspeler, een 3,5mm jack en ook een iets verbeterde filmspeler. Een redelijke unieke feature voor Android is ook de ingebouwde FM-radio, die in veel andere Android-telefoons helaas afwezig is. DivX en Xvid is er in beperkte mate, maar dat is al beter dan de gemiddelde Android-telefoon. Een leuke verbetering ten opzichte van sommige eerdere Android’s.

Muziekspeler

Screenshot LG GW620 muziekspeler

De LG GW620 heeft zoals gezegd een eigen muziekspeler naast de standaard Android-speler. Die eerste is trouwens nog wel aanwezig, mocht je die prefereren. De speler van LG zit een beetje verstopt in het menu, je moet namelijk via het icoontje mediaspeler eerst door de videospeler heen en hem dan via het menu op muziekmodus zetten, waarna je in je bibliotheek komt. Waarom LG dit gedaan heeft is ons een raadsel, maar heel erg is het gelukkig niet aangezien er een dedicated muziek-knop is om zo in het menu te komen. De speler is trouwens gemaakt door ArcSoft, maar is wel gewoon in LG-stijl. Het beginscherm is opgebouwd uit al je nummers in een lijst met daarbij de album-art, vergezeld door een balkje waarmee je andere filters kan kiezen. Hier zijn de standaard dingen zoals albums, tracks, genres en afspeellijsten. Alles werkt een beetje sloom, maar heeft wel mooie grafische effecten. Het afspeelscherm is redelijk standaard met mooi gepolijste graphics en ziet er dan ook goed uit. Hoewel de filters iets uitgebreider zijn dan bij de standaard speler, is het qua intstellingen nog steeds erg beperkt. Je kunt alleen shuffle en herhaling instellen en een equalizer mist nog steeds. De party-shuffle-functie van de standaard Android-speler is zelfs niet aanwezig.

De muziekkwaliteit door de headset is niets bijzonder, maar het toestel klinkt wel gewoon oké. De speaker kraakt een beetje en is aan de schelle kant, maar hij kan ermee door.

Screenshot LG GW620 muziekspeler

 

Screenshot LG GW620 muziekspeler

 

Screenshot LG GW620 muziekspeler

 

FM-radio

Screenshot LG GW620 radio

Een leuke feature van de GW620 is de FM-radio. Nou zul je misschien denken “leuke feature!? dat heeft toch bijna elke telefoon?”, maar dat is helaas niet helemaal waar. De meeste telefoons hebben er inderdaad één, maar de meeste Android-telefoons nou net weer niet. De LG GW620 dus wel, en wel één die grotendeels overeenkomt met die die we in de S-Class-UI vinden. Centraal staat een wieltje waarmee je de frequentie kan veranderen, als ware het een ouderwetse gettoblaster. Verder kan je wat kanalen opslaan en automatisch afstemmen, maar daar houden de features van de radio wel op. Opvallend is trouwens dat de radio geen landscape-modus heeft, waardoor hij niet zo handig te gebruiken is als je het toetsenbord uitgeschoven hebt. De muziekkwaliteit komt ongeveer overeen met die van de muziekspeler en de ontvangst is helaas maar matig. Ook jammer is dat je niet via de speaker kan afspelen.

Video playback

Zoals gezegd is DivX- en Xvid-ondersteuning slechts in beperkte mate aanwezig op de GW620, wat natuurlijk jammer is voor een hedendaagse smartphone, maar vanwege het platform, de positionering en de prijs zeker niet te verwijten is aan LG. Mp4- en 3gp-filmpjes kan hij wel afspelen, en daarvoor is een fancy videospeler ingebouwd. In landschapsmodus worden filmpjes gewoon in een lijst weergegeven, in portretmodus doet het een beetje denken aan de galerij van de S-Class-UI. Als je een filmpje afspeelt heb je er strakke randen omheen waarmee je de voortgang kan zien en veranderen en het gebruikelijke set bedieningstoetsen hebt. Qua opties is er niets aanwezig, maar het ziet er in ieder geval leuk uit en is natuurlijk wel alles wat je in ieder geval nodig hebt.

Screenshot LG GW620 videospeler

 

Screenshot LG GW620 videospeler

 

De LG GW620 heeft, als iedere andere niet te dure smartphone tegenwoordig, een 5-megapixelcamera. LG heeft daar ook nog een LED-flister aan toegevoegd en de interface van de camera komt overeen met die van de S-Class-UI en wijkt dus af van de standaard Android-interface. Video’s opnemen doet de GW620 in een QVGA-resolutie maximaal en natuurlijk heeft hij ook een fancy galerij. In dit hoofdstuk komt het allemaal even langs.

Foto

LG heeft haar camera-interface goed weten te porten naar Android en er zijn bijna geen verschillen te bekennen tussen de camerasoftware van een S-Class-toestel en die van de LG GW620. Het sluiterscherm is grotendeels gebruikt als zoeker, maar heeft aan de zijkant een permanente witte balk, waarmee je naar de galerij kan gaan en de fotocamera in een videocamera kan veranderen. Als je op het scherm klikt krijg je aan de andere zijkant een aantal sneltoetsen, waarmee je een aantal basale dingen kunt regelen. Zo kun je de flits aan of uit zetten en is het mogelijk om de helderheid van je foto te veranderen. Ook kun je kiezen tussen autofocus of macro. Het hoofdmenu van de camera, net als bij de S-Class-interface uitgerust met een virtueel wieltje, bevat verder nog instellingen over de resolutie, witbalans, kwaliteit, zelfontspanner en ISO. Daarnaast zijn er een stel verschillende fotomodi aanwezig en kun je ook van scène wisselen. De interface is mooi, maar helaas gaat alles redelijk traag en echt fijn om mee te werken kunnen we het dus ook niet noemen.

Screenshot LG GW620 camera

 

Screenshot LG GW620 camera

 

Screenshot LG GW620 camera

 

De fotokwaliteit van de GW620 is niet al te best, hoewel het toestel het aardig weet te doen. De foto’s hebben wat veel ruis rond scherpe contrasten en lijnen zijn niet altijd evengoed zichtbaar. Daarnaast zijn de kleuren aan de saaie kant en zijn details vaak een beetje weggevaagd. Scherp zijn de foto’s gelukkig wel en ook de focus gaat goed. Hieronder kun je wat voorbeelden zien.

Camerasample LG GW620

 

Camerasample LG GW620

 

Camerasample LG GW620

 

Video

Naast foto’s kan de GW620 ook video’s maken. De interface van de videocamera is hetzelfde als die van de fotocamera alleen zitten er wat andere opties tussen. De QVGA-filmpjes zijn erg klein, maar als je de filmpjes niet uitrekt is de kwaliteit redelijk. Ook hier missen wat details, maar filmpjes lopen wel lekker. Als je video’s uitrekt wordt het natuurlijk erg blokkerig en ze groot op de computer of TV bekijken is dan ook niet echt goed mogelijk. De filmpjes zijn dus wel oké, maar het formaat is een beetje jammer.

Galerij

De LG GW620 heeft een mooi aangepaste galerij die, hoewel hij niet direct gekopieerd is van de S-Class-UI, in S-Class-stijl is. Net als de mediaspeler is hij van ArcSoft en dus niet door LG zelf gemaakt. Naast een standaard raster, krijg je ook een tijdbalk te zien waarmee je foto’s of filmpjes kunt zoeken op datum. Daarnaast is er via een pijltje in het beeld een balkje met een aantal filters op te roepen, waaronder tags en personen. Als je een foto of filmpje aanklikt wordt hij op het volledige scherm weergegeven, hoewel filmpjes niet afgespeeld worden. Daarvoor switched het toestel naar een andere applicatie. Er zijn een aantal leuke features aanwezig, zoals een diashow waarbij je kan kiezen tussen een aantal overgangseffecten en een achtergrondmuziekje kan toevoegen. Ook kun je foto’s delen, bijvoorbeeld via Picasa, Hyves, mss of mail. Dit assortiment aan programma’s kan vergroot worden door externe software die de functie ondersteund te installeren, zoals bijvoorbeeld Twidroid om je foto’s via Twitter te delen.

Screenshot LG GW620 galerij

 

Screenshot LG GW620 galerij

 

Screenshot LG GW620 galerij

 

Android brengt een hoop applicaties met zich mee en daar maakt de GW620 gretig gebruik van. Er zijn een aantal apps meegeïnstalleerd en als gebruiker kun je de hele Android Market met duizenden applicaties leeghalen als de voorgeïnstalleerde apps niet genoeg voor je zijn. De opmerkelijkste applicaties zullen hieronder even aan bod komen, net als de Android Market zelf.

Android Market

Screenshot LG GW620 Android Market

In tegenstelling tot de meeste nieuwe Android-toestellen, die met versie 1.6 of hoger komen, heeft de GW620 nog de oude Android Market. Als je de markt opent krijg je een schermpje te zien met bovenaan een aantal uitgelichte programma’s en onder een lijstje met categorieën. Deze categorieën zijn toepassingen en games, later nog onderverdeeld in subcategorieën. Ook is er een knopje voor zoeken en een knop om een lijst met al je downloads op te roepen in het beginscherm van de Android Market te vinden.

Als je eenmaal een interessante applicatie gevonden hebt en deze aanklikt kom je in een schermpje met wat informatie over de applicatie. In dit schermpje staat eerst een tekstje over de applicatie met daaronder een aantal reacties op de applicatie en verder staat er wat over de ontwikkelaar. Helemaal onderaan is een knop te vinden waarmee je een applicatie kunt downloaden en installeren, waarbij je de voortgang zult zien in het notificatiemenu. De Android-market heeft een mooi assortiment dat nog steeds flink groeit en winkel zelf is ook prima. Natuurlijk is het wat minder uitgebreid dan de App Store en vooral kwalitatief goede games zijn nog ver te zoeken soms, maar het begin is goed en naar mate Android populairder wordt zal de Market, ook voor deze telefoon, vanzelf beter gevuld raken.

Screenshot LG GW620 Android Market

 

Screenshot LG GW620 Android Market

 

Moxier

De LG GW620 heeft Android 1.5 en dat betekend dat hij niet kan synchroniseren met een Exchange-server vanuit het platform zelf. Daar heeft LG zelf een oplossing voor bedacht, die niet helemaal compleet is, maar wel aardig. Met de programmaatjes Moxier Mail, Moxier-contactpersonen, Moxier-taken, Moxier-agenda en Moxier-synchronisatie kun je toch synchroniseren met Exchange, wat vervolgens in een applicatie die zo goed als hetzelfde is als die van Android zelf ondergebracht wordt. Hiermee worden de ingebouwde contacten, taken, mail en agenda-applicatie overbodig, maar aan de andere kant kun je via de telefoon-applicatie niet bij je contacten en zie je dus ook niet wie je belt, wat natuurlijk erg vervelend is. Voor je mail, taken en agenda is het niet zo’n probleem, alleen moet je je aanwennen om niet via de standaard agenda te werken, maar de Moxier-agenda.

Screenshot LG GW620 Moxier

 

Screenshot LG GW620 Moxier

 

Screenshot LG GW620 Moxier

 

Layar

Screenshot LG GW620 Layar

Layar is een, inmiddels goed bekende, ‘augmented reality’-applicatie, waarmee je als het ware iets kan toevoegen aan de realiteit. De applicatie is voorgeïnstalleerd op de GW620 en geeft eigenlijk een kleine blik in de toekomst. Als je de applicatie opstart krijg je een lijstje ‘Layers’ te zien, die je over het beeld van de camera heen kunt leggen. Zo kun je talloze dingen opzoeken of informatie krijgen over wat je ziet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de dichtstbijzijnde pinautomaat te vinden, te kijken waar huizen te koop zijn of informatie op te vragen over vliegtuigen die je ziet vliegen. Ook op social-networking gebied heeft Layar wat in huis, zo kun je bijvoorbeeld Tweets in je omgeving zoeken, YouTube-filmpjes die in jou buurt zijn gemaakt opvragen of populaire Hyves-spots vinden.

Layar werkt eigenlijk heel makkelijk, als je een Layer hebt gevonden klik je die aan en dan komen er in de camera allemaal markeringen, meestal stipjes te staan, welke afhankelijk van je Layer een object voorstellen. Als je een stipje selecteert komt er allemaal informatie over het object te staan en vaak ook waar je het kunt vinden. Ook staat er vaak een link naar waar je meer info kan krijgen en kun je naar dingen als pinautomaten en restaurants meestal direct navigeren via Google Maps. Je kunt er ook voor kiezen om de objecten gewoon als bolletjes op een kaart te laten zien of in een lijst. De applicatie werkt redelijk accuraat, maar er is een redelijke afwijking in het kompas te vinden en samen met de GPS die nooit helemaal nauwkeurig kan zijn geeft dat hier en daar weleens een flinke afwijking.

Screenshot LG GW620 Layar

 

Screenshot LG GW620 Layar

 

Social Networking Service

De GW620 heeft een handige applicatie om al je sociale netwerken te beheren. Hoewel, alle… De applicatie ondersteund Twitter, Facebook en Bebo, en hoewel dat wereldwijd de belangrijkste netwerken zijn, zou in Nederland bijvoorbeeld ondersteuning voor Hyves wel prettig zijn geweest. Je kunt hier van elke service maximaal één account toevoegen en die in een simpele interface beheren. Je kunt alle basis-handelingen verrichten, zoals profielen bekijken en alle nieuwe statusupdates zien. Wat wel jammer is, met name voor Twitter, is dat er een maximum van 50 updates aan zit. Daarnaast is het toevoegen van foto’s aan een tweet bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook jammer is dat je altijd handmatig moet vernieuwen, maar verder werkt het eigenlijk. Desalniettemin vinden we de applicatie een beetje beperkt en zijn er veel betere gratis alternatieven aanwezig.

Screenshot LG GW620 SNS

 

Screenshot LG GW620 SNS

 

Screenshot LG GW620 SNS

 

De LG GW620 heeft een geweldig toetsenbord en is dan ook potentieel een echt mail- en sms-monster. Of dat ook echt zo is, hangt echter ook nog af van de hardware natuurlijk en of die voldoet zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken. Daarnaast zullen we de telefoon zelf onder handen nemen en ook een kijkje nemen door het raampje naar de weide wereld genaamd browser.

Telefoon

Qua telefoon-applicatie is er in de GW620 niet zo bijster veel veranderd ten opzichte van de standaard Android-app, er zijn alleen hier en daar wat graphics aangepast en de contacten-applicatie is wat verbeterd. Dat betekend dat er één telefoonapplicatie aanwezig is waarmee je alles om te bellen kunt vinden. Er zijn vier tabbladen, waar je contacten, je logboek, groepen en een toetsenbord kunt vinden. Het toetsenbord is niet zo interessant, je kunt hier een nummer intoetsen en bellen, meer niet. Er is geen smart-dialing of iets dergelijks aanwezig. In het volgende tabblad, logboek, kun je alle recente gesprekken zien. Als je op een gesprek klikt kom je in een schermpje met daarin knoppen om de persoon te bellen, een bericht te sturen en om naar het contact te gaan. De laatste twee tabbladen zijn van de contactenapplicatie, één voor alle contacten en één voor speciale groepen contacten. Als je op een contact klikt krijg je al zijn informatie te zien en kun je ook één van zijn nummers bellen of een berichtje sturen. Je kunt alle gebruikelijke informatie aan een contact toevoegen, zoals zijn adres, meerdere nummers, het bedrijf waar hij werkt etc. Leuk is dat je ook social-networking accounts kan koppelen aan je contacten. De opties tijdens een gesprek zijn niet zo interessant, je kunt een toetsenbordje tevoorschijn toveren en je kunt via de home-toets gewoon in je menu tijdens het bellen. Als je de telefoon aan je oor houdt gaat het scherm uit, zodat je niet per ongeluk iets kunt doen met je oor tijdens een gesprek.

Screenshot LG GW620 bellen

 

Screenshot LG GW620 bellen

 

Screenshot LG GW620 bellen

 

De bel-prestaties van de GW620 zijn niet zo geweldig. De ontvangst lijkt soms wat minder te zijn dan bij andere toestellen. Verder werkt bellen trouwens wel goed, hoewel een ander probleempje nog ligt in de ringtones. Deze zijn redelijk zacht waardoor je makkelijk een gesprek mist. Het blijft echter wel allemaal binnen de perken en is nog wel voldoende op de GW620.

Berichten

De sms-applicatie is net als de telefoon-app erg simpel. Het beginscherm is een lijst van je conversaties met boven een knop om een nieuwe conversatie te beginnen, dit kun je overigens ook via de menutoets doen. Je kunt conversaties wissen en ook een knop voor de instellingen vind je hier. Bij die instellingen zitten opties als afleverrapporten, instellingen voor de meldingen, een beheerder voor de berichten op je simkaart en het message-centre. Bij het schrijven van een bericht krijg je een chat-schermpje voorgeschoteld waar je een nummer en een bericht kunt invullen waarbij je in het midden de conversatie ziet. Dit werkt allemaal erg gemakkelijk en ook het typen van een berichtje gaat heerlijk vanwege het ontzettend fijne qwerty-toetsenbord. Mocht je het toestel niet open willen schuiven, dan kan het met het onscreen-toestenbord trouwens alleen via T9, een onscreen-qwerty is niet beschikbaar.

Er zijn maarliefst drie mail-applicaties aanwezig op de GW620, een Gmail-app, een reguliere mail-applicatie en de Moxier Mail waar we het in het vorige hoofdstuk al even over hadden. Deze laatste is bedoeld voor Exchange, de mail-app werkt met internet mail zoals pop3 en imap en de Gmail-applicatie is, zoals de naam al zegt, voor Gmail-adressen. Het invullen van accounts gaat lekker en de mail-applicaties zijn stuk voor stuk handig in gebruik.

Screenshot LG GW620 berichten

 

Screenshot LG GW620 berichten

 

Browser

Screenshot LG GW620 browser

De GW620 maakt gebruik van de standaard Android-browser, met een aantal kleine aanpassingen. De menustructuur is iets veranderd en er is een klein balkje bijgekomen aan de zijkant waarmee je een aantal dingen kunt regelen. De browser werkt zoals altijd bij Android lekker en heeft uitgebreide mogelijkheden. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij niet de snelste is, maar hij weet zijn taak keurig te volbrengen. Pagina’s worden ook goed weergegeven, hoewel het moment dat er volledige flash-ondersteuning is in een Android-telefoon nog steeds moet komen. Zoomen gaat op de gebruikelijke manier en werkt redelijk, over het beeld bewegen werkt beter. Ook de ondersteuning voor vele tabbladen en om favorieten op je bureaublad te zetten zijn handig en leuk. Over het algemeen zijn we dan ook zeer tevreden over de browser van de GW620, zoals dat eigenlijk met elke Android-telefoon wel het geval is.

Het uithoudingsvermogen van de LG GW620 is zoals bij iedere smartphone niet geweldig, maar het toestel presteert aardig. De GW620 heeft een flinke 1500mAh-batterij die hem door de nodige uurtjes intensief gebruik sleept en het eind van de dag wordt eigenlijk altijd wel gehaald. Als je het toestel redelijk intensief gebruikt maar zo dat het niet uit de hand loopt, dan moet je GW620 het wel langer dan een dag volhouden en zijn de twee dagen zeker niet ondenkbaar. Voor mensen die hun telefoon wat minder frequent uit hun zak trekken, moet het toestel het zonder veel problemen drie dagen volhouden en als je er bijna niets mee doet is het ding misschien wel door de week heen te slepen. Prima voor een toestel van dit kaliber, dus.

LG GW620 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters