LG InTouch Text

LG richt zich met de C300 InTouch Text de prepaidconsument die wel in is voor een sms’je. Met een redelijk qwerty-toetsenbord en een ouderwetse interface laat de InTouch Text gemengde gevoelens achter.

LG InTouch Text hoofdfoto

 

De eerste keer dat LG op het idee kwam om een BlackBerry-achtige qwerty messenger op de markt te zetten was ruim een jaar geleden, toen het bedrijf de GW300 uitbracht. Geen doorslaand succes misschien, maar het toestel wist toch heel wat prepaidconsumenten voor zich te winnen: het concept was geslaagd. Dit jaar bouwt LG daarop voort met de InTouch Text, die ook wel onder de naam C300 bekend is. Hij valt een beetje in het midden van LG’s toch wel op het goedkope segment gerichte portfolio en biedt samen met zijn broertje de InTouch Lady tegenwicht tegen alle aanraakgevoelige Cookie’s in LG’s lineup.

De concurrentie van de InTouch Text komt niet op de laatste plaats van LG’s eigen toestellen: zowel de inmiddels bejaarde maar nog steeds verkrijgbare GW300 als de gloednieuwe InTouch Lady proberen hun plekje in hetzelfde segment te vinden. Verder is daar Alcatel dat met haar OT-806, misschien beter bekend als T-Mobile Vairy Text II, op dezelfde plek in de markt aast, met als grote troef het toegevoegde touchscreen. Nokia heeft, net iets hoger gepositioneerd, de C3-00 en Samsung heeft de Chat 355 en de Corby TXT om de strijd aan te gaan met de InTouch Text.

Onze eerste indruk van het toestel: leuk design en een redelijk toetsenbord maar met een verouderde interface. Meer weten? Dan kun je in deze review terecht.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk LG
Type C300 InTouch Text
Besturingssysteem LG Proprietary OS
Ontwerp
Afmetingen 116x62x11,9 mm
Gewicht 93 gram
Form-factor Qwerty-candybar
Kleuren Zwart/rood, zwart/geel, wit/roze, wit/oranje
Scherm
Diagonaal 2,4″
Resolutie QVGA, 320×240 pixels
Touchscreen Nee
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Accu 900mAh
GSM Ja
UMTS Nee
Multimedia
Camera 2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Wi-Fi Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Nee
Exchange Nee

De LG InTouch Text heeft wat weg van een stuk speelgoed, met felle kleurtjes en, in ons geval, wit met een glittereffectje. Erg storend is het echter niet. En het deel waar het echt om gaat, het toetsenbord, is goed. Niet geweldig, maar wel goed.

Design

We zeiden het al: de LG InTouch Text is een echte speelgoedtelefoon. Zo komt hij in ieder geval over. Het toestel is vervaardigd uit een beetje goedkoop plastic en kraakt ook wat als je er iets te hard in knijpt of de bovenkant ten opzichte van de onderkant draait. Desondanks houdt de telefoon wel lekker vast en is het formaat eigenlijk prima. Hij is zoals het hoort bij deze formfactor breed en ook redelijk lang, maar wel lekker plat. Dat zit lekker in je zak en voelt vanwege de afgeronde zijkanten ook goed in je hand. De batterijklep zit goed bevestigd en er zijn ook geen storende onafgedekte poorten of uitstekende knopjes.

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

Er zijn vier kleuren van de InTouch Text, maar daarvan zijn er maar twee officieel in Nederland beschikbaar. Het gaat om de zwart met rode versie en de wit met roze versie, die via import aangevuld worden met een zwart met gele versie en een wit met oranje versie. Wij hebben die laatste gekregen, die alleen in de accenten verschilt met de in Nederland uitgebreid verkrijgbare wit met roze versie. Die accenten vind je rond de toetsen en op de boven- en onderkant.

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

LG InTouch Text design

 

Scherm

Het scherm van de InTouch Text is niet erg geweldig, maar als we het in de marktomstandigheden van het toestel zien is het wel redelijk. Er zijn zeker betere schermen te krijgen voor de €100 die je neertelt voor de InTouch Text, maar erg slecht is hij ook niet. Onder de mindere punten van het scherm bevinden zich een slechte inkijkhoek, weinig contrast en een resolutie die aan de lage kant is.

Toetsen

Het toetsenbord is natuurlijk één van de speerpunten van de InTouch Text en hij werkt gewoon goed. De knopjes zijn aan de krappe kant en zijn eigenlijk net niet helemaal bol genoeg, maar zijn desondanks, zeker als je niet te grote vingers hebt, goed bruikbaar. En eigenlijk is een dergelijk qwerty-toetsenbord per definitie al een voordeel ten opzichte van alleen een touchscreen of een gewoon toetsenbord.

De rest van de knoppen op de InTouch Text is ook prima, hoewel het er niet erg veel zijn. Tussen het toetsenbord en het scherm zitten een aantal knopjes voor de navigatie door je toestel en aan de rechterkant zit een volumeknop, die allemaal goed werken.

Batterij

Accutijd (dagen) ~2 ~4 ~6
Batterij LGIP-430N
Capaciteit 900mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de LG InTouch Text lijkt nog over te zijn gekomen uit de tijd waarin smartphones alleen voor doorgewinterde zakelijke consumenten waren. Het geheel lijkt sprekend op de interface die Samsung en LG een jaar of vier geleden gebruikten en heeft maar weinig geavanceerde features.

Interface

Het standbyscherm van de InTouch Text is nog enigszins slim. Je kunt kiezen uit een aantal features die op het standby-scherm terecht komen met als handigste de taakbalk. Die zit bovenaan het scherm en stelt je in staat om de belangrijkste functies van het toestel in één keer zonder het menu te openen te starten. Zo kun je bij je sociale netwerken komen via het balkje en het profiel veranderen.

Het menu is vooral erg ouderwets, met felle kleuren en simpele animaties. Iets anders dat direct aan vergane tijden doet denken, zijn de toetsgeluidjes. Die zijn niet onopvallend zoals dat nu vaak het geval is, maar erg schreeuwerig. Gelukkig kun je ze wel uitzetten. Het toestel heeft wel thema’s en één handige optie in het menu: als je in een submenu bent kun je met de pijltjestoetsen naar het volgende submenu gaan, zonder daarvoor via het hoofdmenu te moeten.

Een nadeel van het toestel is dat hij redelijk traag is. Als je door het menu navigeert kan het apparaat je dikwijls niet bijhouden en muziek laden duurt bijvoorbeeld ook lang.

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Muziek

Muziek afspelen kan zonder problemen met de InTouch Text en dat geldt ook voor luisteren naar de FM-radio. Daarvoor gebruikt het toestel een redelijke interface, die veel verschillende filters biedt voor je muziek. Helaas is de kwaliteit van de muziek die uit het toestel komt niet zo geweldig. De speaker is schel en geeft weinig bas weer. Mocht je een goede eigen headset hebben, dan kun je die wel gewoon in het toestel kwijt dankzij de 3,5mm jack, dus dan is het toestel wel prima als muziekspeler.

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Camera

De camera van de LG InTouch Text is niet erg goed. Dat het een 2-megapixelcamera zonder autofocus of flitser betreft betekent natuurlijk sowieso al weinig goeds, en binnen de 2-megapixelcamera’s is de InTouch Text ook al niet erg best. Zijn broertje de InTouch Lady wint het van hem en ook de inmiddels hoogbejaarde Sony Ericsson W610 die we er even mee vergeleken is ver buiten het bereik van dit toestel. Het toestel heeft wat moeite met de belichting in sommige gevallen en de foto’s hebben erg weinig details.

De filmpjes hebben een resolutie van 176×144 pixels en daar is eigenlijk alles wel mee gezegd. Je ziet wat er gebeurt, maar daar houdt het mee op.

LG InTouch Text camerasample

 

LG InTouch Text camerasample

 

LG InTouch Text camerasample

 

LG InTouch Text camerasample proefopstelling

 

LG InTouch Text camerasample vergelijking

 

Galerij

Een aparte galerij vond LG blijkbaar niet nodig; die is er simpelweg niet. Je bent dan ook aangewezen op de bestandsbeheerder om je foto’s en filmpjes te bekijken. Daarin kun je overigens wel een slideshow maken, waar je zelfs nog een leuk muziekje achter kunt zetten. Maar daar houden de functies van de ‘galerij’ dan ook echt wel op.

Films kijken op je InTouch Text hoef je ook niet te proberen, want het toestel ondersteunt alleen 3gp-bestanden en op het scherm dat niet zo best is, is het toch niet echt mogelijk om prettig een film te kijken. De video-map is dan ook eigenlijk voorbehouden aan de korte fragmentjes die je met het toestel zelf opneemt.

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Applicaties

De LG InTouch Text heeft geen heel uitgebreid aanbod aan applicaties, maar het valt wel op dat de meeste sociale netwerken vertegenwoordigd zijn in het toestel. De Social Networking-applicatie applicatie ondersteund MySpace, Facebook en Twitter en via Messenger kun je MSN’en. De applicaties zijn niet erg spannend, maar we juichen het wel toe dat een dergelijk goedkoop toestel deze apps krijgt. De andere applicaties zijn dingen als een unit-converter, een wereldklok en een kalender zonder synchronisatieopties en die zijn dan ook niet erg speciaal. Er zijn een aantal spelletjes aanwezig, maar het zijn helaas wel allemaal demo’s.

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Telefoon

De belfuncties van het toestel zijn zoals je ze mag verwachten: prima. Je kunt gewoon een nummer intoetsen, met smart dialing, of via het logboek of de contactenapplicatie werken. Die contactenapp is redelijk uitgebreid. Zo biedt hij goede integratie van groepen en de mogelijkheid om mensen nicknames te geven. Helaas is er geen mogelijkheid tot synchronisatie aanwezig.

De belkwaliteit van de InTouch Text is ook prima. Alleen de ringtones hadden wat harder gemogen en dat geldt ook voor het trilalarm. Echt hinderlijk zacht is het echter niet.

De berichtenapplicatie is simpel en verder niet erg spannend. Opvallend is dat er wel een chatweergave beschikbaar is, maar dat dat eigenlijk niet meer is dan de berichtjes achter elkaar geplakt. Het heet dan ook ‘gegroepeerde weergave’ in plaats van ‘chatweergave’. Dat kunnen we een toestel uit deze prijsrange echter niet kwalijk nemen.

De mailapplicatie is apart van de berichtenapplicatie geplaatst en is niet erg uitgebreid en overzichtelijk. Het toestel slikt Hotmail-accounts en pop/imap-accounts en is redelijk traag. Ook kost het nogal wat handelingen om bij je mailtje te komen, die ook nog eens een grote header met de ontvangerinformatie erin heeft. Geen succes dus.

Screenshot LG InTouch Text

 

Screenshot LG InTouch Text

 

Browser

Screenshot LG InTouch Text

De browser van de LG InTouch Text is de grootste teleurstelling van het toestel. En eigenlijk ook de slechtste browser die we sinds onze eerste review hier op All About Phones zijn tegengekomen. Mobiele websites kun je, weliswaar erg traag, laden, maar daar houdt het een beetje op. Onze eigen website was bijvoorbeeld al teveel voor het toestel, terwijl de homepage van AAP nou niet zo zwaar is. Als je wilt browsen moet je sowieso even Opera Mini installeren, maar daar zul je met de kippenkracht van het toestel ook niet erg veel performance uit kunnen persen.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters