LG KC910 Renoir

De LG KC910 Renoir is hét nieuwe vlaggenschip van LG voor begin 2009. Het toestel is de opvolger van de LG KU990 Viewty en heeft dan ook een hele taak te volbrengen.

Daarnaast heeft het toestel een directe rivaal in de vorm van de Samsung M8800 Pixon, die ook uitgerust is met een 8 megapixel camera, groot touchscreen en een groot aantal andere handigheidjes. Op de huidige markt zal de LG Renoir dan ook voor een flinke taak komen te staan. Om te ontdekken of dit toestel in staat is de huidige markt te weerstaan, namen wij het toestel een weekje met ons me en testten wij alle functies van het toestel van top tot teen. Voor we dit doen, nemen we echter nog even een kijkje in de geschiedenis van het toestel.

Renoir totaal

 

Nadat er al twee andere 8 megapixel toestellen waren aangekondigd, de Sony Ericsson C905 en de Samsung i8510 INNOV8, kondigde LG haar Renoir aan om wereldkundig te maken wat het merk in zich heeft. Gewapend met een acht megapixel camera, Wifi, GPS en een 3 inch touchscreen zou het toestel alles moeten hebben om de competitie neer te maaien. Het design zou tevens één van de sterkste punten zijn van deze LG. Het design zou zelfs zo artistiek zijn dat LG dit toestel heeft vernoemd naar de schilder Renoir, een Franse top schilder. Geen mooie afkortingen, geheimzinnige woorden of namen van zoete tussendoortjes meer dus, voor de afwisseling heeft LG besloten om dit toestel te vernoemen naar een top schilder. Even later, eind november, kwam het toestel in de winkels terecht. Daar is het nu al een weekje of twee te vinden en het toestel lijkt nu al een hit te zijn. Des te meer reden voor ons dus om geen tijd meer te verspillen, maar het toestel eens grondig onder handen te nemen.

Renoir naast Viewty

 

De LG Renoir heeft de volgende technische specificaties met zich meegekregen.

De specificaties:

Algemene gegevens
Merk LG
Type Renoir
Telefoon model Tabblet
Besturingssysteem Java
Scherm 3″
WQVGA, 240×400 pixels
262.144 Kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Micro SD, Micro SDHC, Trans Flash
Intern geheugen 130MB
Kleur
Kleuren Titaan
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 114 gram
Lengte 108 millimeter
Breedte 56 millimeter
Hoogte / Diepte 14 millimeter
Energie
Accu LGIP-580A 1000mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA, 7.2 Mbps
Bluetooth 2.0
Wifi 802.11 b/g
(A-)GPS
USB 2.0
Multimedia
Camera 8MP Schneider-Kreuznach lens
Video 640×480 pixels, 30 fps
320×240 pixels, 120 fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Mp3, aac, eaac , wma, podcasts
Videospeler mp4, 3gp, DivX, Xvid

Unboxing

De LG Renoir komt in een vrolijk, wit doosje. Op zowel de voorkant staan een aantal foto’s van het toestel, alsmede een equalizer-achtige midden band. Hoewel de doos er fraai uit ziet, is dit niet waarvoor we het toestel gekocht hebben en we gaan dan ook snel verder met uitpakken. We halen het kartonnen omhulsel er af en komen bij een wit doosje dat met een magneet aan de zijkant vast zit. We maken deze magneet los en trekken de deksel omhoog, waarna we de LG KC910 Renoir sierlijk naast zijn stylus zien liggen, op een paarse ondergrond die iets van leer weg heeft. We besluiten het toestel voor later te bewaren en gaan verder met de volgende laag. Hier zien we een voucher voor een gratis bureaulader liggen, die overigens alleen voor Nederlandse aankopen geldig is. Ook deze schuiven we opzij en we komen in een grote “bak” met allemaal accessoires terecht. Na een tijdje grabbelen ontdekken we dat de LG Renoir met de volgende accessoires in de doos geleverd wordt: Een reislader, een 8GB Micro SD kaartje, een USB kabel, een prettige in-ear hoofdtelefoon met 3.5 millimeter adapter, een scherm beschermer, computer software en het nodige papierwerk. We zijn erg tevreden over deze inhoud, zeker in combinatie met de gratis bureaulader die via internet aangevraagd kan worden.

Design

We lieten het toestel net even links liggen om de inhoud van de doos goed te kunnen onderzoeken, maar we zijn nu toch wel benieuwd geworden hoe het toestel er eigenlijk precies uit ziet. We beginnen met de kleurvarianten van de LG Renoir die de markt zal gaan tegenkomen. Hoewel er op het moment nog maar één kleur voor de LG Renoir beschikbaar en gepresenteerd is, durven we ons hoofd er om te verwedden dat er meer kleuren van de LG Renoir op de markt zullen gaan komen. De huidige kleur heeft de naam “Titanium” gekregen, en het toestel is dan ook zilverachtig grijs. Het hele toestel, met uitzondering van de chromen rand om de voorkant heen, is dan ook deze kleur. Er zijn wel een aantal verschillende tinten in het toestel verwerkt, maar ze zijn allemaal te beschrijven als zilverachtig grijs. Natuurlijk kunnen we nog niet met zekerheid zeggen welke kleuren er nog meer gaan komen, omdat er op het moment slechts één kleur aangekondigd is, maar er komen wel een aantal kleuren in ons op. Zo zal er waarschijnlijk wel een witte versie van het toestel komen, maar ook roze zou ons niets verbazen. Als we nog even kijken naar de LG Viewty, die er ook in kleuren als rood, paars, zilver en zwart is, zijn dit nog vier kleuren die in ons op komen als eventuele andere kleuren voor het toestel.

We pakken het toestel maar eens vast en bekijken alle zijden eens aandachtig. We beginnen bij de voorkant die natuurlijk gekenmerkt wordt door het grote 3 inch touchscreen. Dit scherm is erg helder en kleuren worden over het algemeen redelijk goed weergegeven. Wel zijn de kleuren een beetje koud, maar dat is geen groot probleem. Om het scherm heen vinden we een spiegelend oppervlakte, met onder het scherm drie toetsen en boven het scherm een camera en een lichtsensor er netjes in verwerkt. Daarnaast zien we nog twee inkepingen, in de vorm van de microfoon onder en de speaker boven. Deze speaker wordt trouwens, in tegenstelling tot in veel andere telefoons, zowel voor het afspelen van muziek en ringtones als voor bellen gebruikt.

Renoir voorkant 

We nemen de achterkant voor ons, die eveneens van glanzend plastic gemaakt is. Er zit links bovenin een grote bobbel, waar de lens van de LG Renoir in verborgen zit. Deze zit nog mooi afgedekt met een zwart klepje, iets waar verandering in komt als we de ribbeltjes om de lens naar rechts draaien. Naast de lens vinden we een xenon flitser, die overigens erg slap is, en een autofocus LEDje. Als laatste vinden we nog een aantal teksten op de achterkant, die aangeven welke functies het toestel allemaal heeft. Als we de teksten even lezen, weten we meteen dat het toestel een 8 megapixel camera, DivX ondersteuning en Dolby Mobile heeft. Al met al vinden we de achterkant van het toestel erg mooi, misschien wel het mooiste deel van het toestel.

Renoir achterkant

 

Draaien we het toestel naar de rechterkant, dan zien we vier toetsjes. De eerste twee zijn de volume toetsen, die in de LG Renoir ook nog een snelkoppeling voor de stille modus vormen. Daaronder vinden we de “Anti-shake” toets, waarvan de primaire functie een beetje zinloos is. De anti shake functie van telefoons werkt toch in veel gevallen niet, dus waarschijnlijk in de LG Renoir ook niet. Of dit echt zo is, zullen we wat later bespreken. Wat wel zinnig is, is de tweede functie van de toets: het toestel blokkeren. Onder deze toets zien we de laatste toets, de camera toets. Hiermee wordt de camera opgeroepen en worden foto%u2019s afgedrukt.

Renoir rechterkant

 

Links is een stuk minder opwindend als het gaat om bedienings opties. Het enige dat we links vinden zijn twee klepjes, onder ééntje zit het geheugenkaart slot verborgen, de andere huisvest de data poort. Het geheugenkaart slot slikt alleen Micro SD/Trans Flash kaartjes, tot een grootte van in ieder geval 8GB. De data poort is hetzelfde als in andere LG toestellen, waaronder de Viewty. Helaas geen mini USB, dus.

Renoir linkerkant

 

Niet alleen de linkerkant, maar ook de onder- en bovenkant zijn erg standaard gelaten door LG. Onder is helemaal niets te vinden, boven alleen een knopje om de batterij cover los te maken.

Renoir onderkant

 

Renoir achterkant 

Na het toestel helemaal bekeken te hebben, moeten we tot de conclusie komen dat het toestel er mooi en elegant uitziet. Er zijn niet overbodig veel sneltoetsen of andere poespas, zoals in veel andere toestellen wel het geval is. Kijken we nog even naar de grootte, dan moeten we helaas wel tot de conclusie komen dat de LG Renoir aan de grote kant is. Waar veel toestellen rond de 100x50x15 millimeter zitten, komt de Renoir tot 108x56x14 millimeter, waar die 14 millimeter dikte in het dunste deel is. Met de uitstekende cameralens er in, komt het toestel ongeveer aan de 18 millimeter dikte. De bouw kwaliteit van het toestel is wel goed, maar niet geweldig. De materialen die gebruikt zijn, zijn een stapje terug ten opzichte van de Viewty en zijn erg gevoelig voor vingerafdrukken en krassen. Ook kraakt het toestel een klein beetje als er in geknepen wordt, hoewel dit in het dagelijks gebruik natuurlijk niet zal gebeuren.

Interface

We hebben het design van de buitenkant besproken, maar ook het design van de binnenkant, oftewijl de interface, is belangrijk. De LG Viewty liet hier de nodige puntjes liggen en we hopen dan ook dat LG dit met haar Renoir verbeterd heeft. Het basisscherm is grotendeels hetzelfde gebleven, met aan de onderkant een vierdelige balk. Hiermee kan snel naar het menu, het toetsenbord, de berichten en het telefoonboek genavigeerd worden. Iets dat veranderd is, is dat er een “u” boven deze balk terecht is gekomen. We drukken hierop en zien een balk met widgets verschijnen aan de onderkant van het scherm. We zien hier tien widgets staan, nogal weinig in vergelijking met Samsung’s widget interface. We slepen een paar widgets op het scherm, iets wat makkelijker gezegd dan gedaan is. Het lukt nog wel om de widgets op het scherm te krijgen, maar ze precies op de goede plaats neerzetten is een stuk lastiger. Na een aantal widgets op de goede plaats gezet te hebben gezet, zien we dat ze van het scherm af beginnen te vallen. We proberen ze weer terug te krijgen door met onze vinger over het scherm te bewegen en tot onze verbazing lukt dit. Het scherm is een soort rol papier, waar alle widgets in één keer op passen. Door simpel over het scherm te bewegen kan vervolgens door de widgets gescrolled worden. De widgets zijn leuk, maar voegen helaas niet erg veel toe aan de functionaliteit. We gaan dus maar eens het menu binnen om te kijken of we zo wel naar alle functies kunnen gaan. Het menu is het bekende menu uit oudere touchscreen toestellen van LG. Er zijn nog steeds vier tabbladen, hoewel ze wel allemaal uitgebreid zijn met nieuwe functies. Zo is er bij de instellingen Wifi, touchscreen en verbindingen bij gekomen, het media gedeelte is galerij en video camera rijker geworden. Het menu werkt goed en is vrij overzichtelijk, maar we vinden het toch niet heel erg handig. Het was beter geweest als alle hoofdcategorieën in één pagina hadden gestaan, zoals bij de meeste telefoons. Wel leuk vinden we de effecten die aan het menu meegegeven zijn, zoals icoontjes die van alle kanten binnen komen “vliegen”. Deze zorgen er echter wel voor dat het toestel traag wordt en dus niet echt prettig om mee te werken.

Renoir stand-by scherm

 

Renoir widget balk

 

Renoir menu

 

Renoir menu zwart

 

We drukken op de middelste toets onder het scherm en komen er zo achter dat er nog een verborgen menu bestaat. Dit menu bestaat uit twee tabbladen, beide met een andere functie. Het eerste tabblad, is een soort snelkoppeling menu waar een aantal favorieten in gezet kunnen worden. Er is hier keuze uit bijna alle opties van de telefoon, die zo erg makkelijk bereikbaar worden. Zeker een mooie optie, wat ons betreft. Het andere tabblad van dit verborgen menu, is een multi-tasking menu. Hier staan alle open applicaties en dit menu maakt het dan ook mogelijk om heel basaal te multi-tasken. Helaas kan de LG Renoir nog steeds een aantal dingen niet tegelijk draaien, zo kunnen er geen twee java applicaties naast elkaar gedraaid worden. Als handigheidje heeft LG nog een “alles beëindigen” knop aan het menu toegevoegd, waarmee alle draaiende applicaties in één keer afgesloten kunnen worden. LG heeft nog een verborgen menu toegevoegd in de voor van een status menu. Deze is op te roepen door op de statusbalk te klikken. Het menu bestaat voor een groot deel uit een uitgebreide statusbalk, maar er zijn ook nog een viertal knoppen te vinden. Met de eerste knop kan van profiel gewisseld worden, de tweede knop schakelt bluetooth aan en uit, de derde knop schakelt Wifi aan en uit en met de laatste knop kan de muziekspeler opgeroepen worden.

Renoir favoriten menu

 

Renoir activiteiten menu

 

Renoir statusmenu 

Camera

LG Renoir camera

 

Het belangrijkste onderdeel van de LG KC910 Renoir is toch wel de camera. Het is het eerste toestel van LG met een acht megapixel camera, waardoor de lat toch wel hoog gelegd wordt. We zouden natuurlijk kunnen vertellen dat de camera acht megapixels heeft en dus helemaal geweldig is, maar we weten wel beter dan dat een camera helemaal beoordeeld kan worden op het aantal megapixels en gaan dus maar eens op onderzoek uit. We gaan via het menu naar de camera optie en krijgen meteen een waarschuwing dat de lenskap nog dicht is. Na de lenskap geopend te hebben, komen we in het zoeker scherm aan. Naast een camera zoeker vinden we hier nog een aantal sneltoetsen, hoewel het er minder zijn dan we eigenlijk zouden willen. Er is een sneltoets om naar de video modus te gaan, een zoombalkje, een sneltoets voor de galerij, een sneltoets om de flitser aan of uit te zetten, een sneltoets voor het veranderen van de fotomodus en een sneltoets om de helderheid aan te passen. We missen toch wel dingen als een sneltoets voor de macro modus, scènes en zelfontspanner. Tot slot is er nog een toets in het zoekerscherm te vinden waarmee het menu binnengegaan kan worden. Dit menu is in twee tabbladen verdeeld, het ene tabblad met instellingen die direct op de foto’s van toepassing zijn, het andere tabblad bied plaats aan de instellingen die niet direct op de foto’s van toepassing zijn. Deze verdeling is wel aardig, hoewel LG sommige onderdelen onder het verkeerde tabblad heeft geplaatst wat ons betreft.

LG Renoir screenshot camera

 

LG Renoir screenshot camera

 

Om wat meer over de camera te vertellen, zullen we nu aan de hand van foto’s geschoten met het toestel de verschillende cameramodi en de kwaliteit van de camera bespreken. Hierbij beginnen we natuurlijk bij de automatische modus, omdat de meeste gebruikers foto’s gewoon in deze modus zullen maken. Binnen de automatische modus kunnen een aantal instellingen gedaan worden, namelijk: geheugen (telefoon geheugen, extern geheugen), geo-tagging (aan, uit), zoomen (4X, 8X, 16X), sluitergeluid (sluiter 1, sluiter 2, sluiter 3, geen geluid) en raster (uit, kruislings, trisectie). Deze instellingen zijn niet direct van invloed op de foto’s en hoeven doorgaans ook maar één keer ingesteld te worden. De kwaliteit van de foto’s in de normale modus hangt heel erg af van de omstandigheden. Als het lekker zonnig is, zijn de foto’s over het algemeen redelijk. De kleuren zijn mooi, er is weinig ruis en de foto’s zijn redelijk scherp. Helaas zijn niet alle details goed zichtbaar op de foto’s en veranderen bijvoorbeeld bomen nog wel eens in één grote vlek, in plaats van een boom met verschillende takjes. Verder heeft het toestel nog wel eens de neiging om een te lange sluitertijd te kiezen waardoor foto’s snel bewogen zijn.

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

Gaan we foto’s maken in het donker, dan krijgt het toestel veel problemen met de witbalans. Foto’s worden snel grauw en als er geflitst wordt worden foto’s van objecten wat verder weg erg geel. Ook komt er aardig wat ruis in de foto’s, maar vergeleken met andere cameratelefoons valt dit nog wel mee. Als het niet helemaal donker is, maar ook niet echt zonnig, dan zit de kwaliteit ongeveer tussen de twee hierboven beschreven situaties in. Het grootste probleem dat de LG Renoir heeft als het niet helemaal goed licht is, is dat foto’s erg snel bewogen raken. Het toestel kiest als het niet helemaal licht is vrijwel altijd een sluitertijd van 1/12 seconde, wat meestal echt te veel is om scherpe, niet bewogen foto’s te krijgen.

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

LG Renoir camera sample

 

Gelukkig heeft de LG Renoir een instelling voor de witbalans, zodat de foto’s in het donker al een stuk beter gemaakt kunnen worden. Er zijn vier extra instellingen voor de witbalans: Lichtgevend, Zonnig, Fluorescerend en Bewolkt. Met een beetje proberen lukt het bijna altijd om de kleuren in de foto’s van de LG Renoir beter te maken. Om te demonstreren hoe groot het verschil is, staan hieronder een aantal foto’s met- en zonder aangepaste witbalans. De foto’s in de linker rij zijn zonder aangepaste witbalans, bij de foto’s in de rechter rij is de witbalans wel aangepast.

LG Renoir Camera sample witbalans

 

LG Renoir camera sample witbalans

 

LG Renoir camera sample witbalans

 

LG Renoir camera sample witbalans

 

LG Renoir screenshot camera

Een andere manier om de foto’s wat op te fleuren, is om een andere scène te kiezen. Zo zouden foto’s in sommige situaties wat beter uit kunnen vallen. Bijvoorbeeld in de sneeuw of op het strand. Hier heeft de automatische modus vaak wat moeite, maar met de speciale “strand” modus worden foto’s vaak net wat beter. Deze scènes worden in het menu aangeduid met “Liggende modus”. Deze omschrijving vinden we erg vreemd en we weten ook niet wat LG hier precies mee bedoeld, maar het komt er op neer dat er voor verschillende situaties verschillende modi zijn. Hieronder vallen de volgende modi: Auto, Portret, Landschap, Nacht, Strand en Sport.

Om in het donker wat lichtere foto’s te kunnen maken, heeft LG ook een optie ingebouwd om de ISO waarde aan te passen. Hierdoor komt er meer ruis in de foto, maar word de foto wel lichter zonder erg bewogen te worden. Om het effect van de ISO instellingen te illustreren, staan hieronder een aantal foto’s van hetzelfde object met verschillende ISO waarden. Achtereenvolgend staan er foto’s met ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800 en ISO 1600, dit zijn tevens alle mogelijke ISO waardes.

LG Renoir camera sample iso

 

LG Renoir camera sample iso

 

LG Renoir camera sample iso

 

LG Renoir camera sample iso

 

LG Renoir camera sample iso

 

LG Renoir screenshot camera

Tegen eventuele focus problemen in het donker heeft LG ook iets gedaan. Ten eerste is er een focus LEDje aan de achterkant van het toestel te vinden, welke het toestel helpt bij het automatisch scherpstellen in het donker. Daarnaast is het mogelijk om handmatig scherp te stellen, mocht het automatisch niet lukken. Deze optie missen we in heel veel camera telefoons en we vinden het dan ook heel goed dat LG hem wel aan haar Renoir toegevoegd heeft. Tot slot is er nog de gezichtsherkenning modus, waarmee het toestel gezichten zal zoeken in de foto en automatisch op één van de gezichten zal scherpstellen. Helaas kan het toestel maar één gezicht zien en kiest hij er willekeurig eentje als er meerdere gezichten op de foto staan.

Ook tegen tegenlicht heeft LG iets bedacht. Er zit een zogenaamde tegenlicht compensatie functie in de camera van de Renoir. De functie is eigenlijk vooral bedoeld voor portretten, maar ook in andere foto’s kan hij van pas komen. De functie voegt zeker wat toe, maar heel veel beter wordt je foto er ook niet op. Waarschijnlijk zullen de meeste gebruikers te lui zijn om de functie überhaupt aan te zetten, omdat hij aardig diep in het camera menu verstopt zit. Voor de gebruikers die wel van plan zijn het te gaan gebruiken, is hieronder een foto met en een foto zonder tegenlicht compensatie te vinden, om de werking ervan te illustreren. De linker foto is zonder tegenlicht compensatie, de met zonder.

LG Renior camera sample tegenlicht

 

LG Renoir camera sample tegenlicht

 

Ook de mogelijkheid om in- en uit te zoomen is LG niet vergeten. Helaas is er geen optische zoom in het toestel geïntegreerd, daarvoor zullen we nog een jaartje of misschien wel twee moeten wachten. Digitale zoom is echter wel mogelijk met de LG Renoir. Om de kwaliteit van de zoom te illustreren staan hieronder een aantal camera sampels. De eerste is 4X ingezoomd, de tweede 8X en de derde 16X. Zoals te zien is de zoom wel goed, maar het is natuurlijk altijd beter om gewoon achteraf de foto uit te knippen en te vergroten. We blijven dan ook van mening dat digitale zoom nogal zinloos is. In de foto’s hieronder staan achtereenvolgend foto’s die niet, 4X, 8X en 16X ingezoomd zijn.

LG Renoir camera sample zoom

 

LG Renoir camera sample zoom

 

LG Renoir camera sample zoom

 

LG Renoir camera sample zoom

 

LG Renoir screenshot camera

Ook de helderheid van de foto’s gemaakt door de LG Renoir is in te stellen, maar ook dit is een nogal zinloze functie in onze ogen. Dit kan net zo goed achteraf gedaan worden en is dan ook nog preciezer in te stellen. Iedereen snapt de werking hiervan wel en er zijn dan ook geen sampels voor nodig om deze functie goed uit te leggen.

We hebben alle serieuze functies van de camera van de LG KC910 Renoir nu wel gehad, maar LG heeft er ook nog een aantal minder serieuze functies in gestopt. Zo heeft de LG Renoir verschillende fotomodi, waarvan sommige erg leuk zijn. De panorama modus en kaders kent iedereen natuurlijk wel. Deze zitten dan ook in de LG Renoir verwerkt. Een panorama wordt gemaakt van drie foto’s, die helaas handmatig gemaakt moeten worden. Dit doet Samsung een stuk beter met haar automatische panorama functie. Ook een burst modus ontbreekt niet in de LG Renoir. Deze maakt zeven foto’s achter elkaar, waar er achteraf één of meerdere van opgeslagen kunnen worden. Er zijn echter ook nog een paar wat minder bekende foto modi die LG in haar Renoir heeft gestopt. Zo is er de “Kunstfoto” waarmee er een soort spotlight op het object in het midden van de foto komt te staan. Deze is er in verschillende smaken, namelijk warm, origineel, koud en zwart-wit. Verder is er nog de “Glimlach foto”. Hiermee zal de camera pas een foto maken als alle gezichten op de foto glimlachen. Een leuke toevoeging voor portretten en andere foto’s met mensen er op. Deze functie werkt onverwachts goed, meestal worden glimlachende gezichten goed herkend en op het juiste moment op de foto gezet. De laatste speciale foto modus is de “Verfraaide foto”. Hiermee is het de bedoeling dat foto’s van mensen mooier worden dan ze in werkelijkheid zijn. De huid word inderdaad een beetje gaver, maar als de foto’s niet naast elkaar gelegd worden, zal het verschil hoogstwaarschijnlijk niet opgemerkt worden.

LG Renoir screenshot panorama

 

LG Renoir screenshot panorama

 

LG Renoir camera sample kaders

 

LG Renoir camera sample kaders

 

LG Renoir camera sample kunst

 

LG Renoir camera sample kunst

 

LG Renoir camera sample kunst

 

LG Renoir camera sample kunst

 

LG Renoir screenshot camera

LG heeft het echt groots aangepakt met het aantal functies in de camera van de LG Renoir en behalve de bovengenoemde functies zijn er nog een aantal functies die wat minder noemenswaardig zijn. Zo is het nog mogelijk om een knipper detectie aan te zetten. Het idee hiervan is leuk, maar erg slecht uitgewerkt. In plaats van dat er even gewacht wordt met het maken van de foto, wordt er achteraf gezegd dat er geknipperd is en wordt de foto direct verwijderd en dat is zonde. Verder is er nog een macro modus, te gebruiken voor objecten dicht bij de lens. Ook een zelfontspanner ontbreekt niet, er kan zelfs gekozen worden tussen 3, 5 of 10 seconden tussen het indrukken van de camera toets en het maken van de foto. Verder kunnen er nog kleureffecten aan de foto toegevoegd worden, zoals dat in elke andere digitale camera of camera telefoon kan. Tot slot is er nog een waardeloze beeld stabilisatie modus aanwezig die in feite helemaal niets uithaalt.

Waarschijnlijk zal iedereen die het bovenstaande helemaal gelezen en bekeken heeft wel een goede indruk hebben van de foto camera functie van de LG Renoir. Maar naast foto’s kan de LG Renoir ook nog video’s maken. De hele interface van de video camera zit hetzelfde in elkaar als die van de foto camera en deze zullen we dan ook niet opnieuw bespreken. Ook geen groot deel van de functies is gelijk, hoewel er een aantal functies weggelaten zijn. Er is één noemenswaardige nieuwe functie bij gekomen. Het is namelijk bij de LG Renoir, net als we al in de LG Secret tegenkwamen, mogelijk om een slow-motion video of juist een versnelde video op te nemen. Deze functies zijn erg leuk en zijn zelfs een ware hype geworden op YouTube en dergelijke video sites. Vooral het slow-motion filmen dat we ook al van de LG Viewty kenden is erg in trek en is inmiddels ook in toestellen van andere fabrikanten te vinden. Wat we een beetje jammer vinden is dat de VGA resolutie van de normale filmpjes bij slow- en fast-motion filmpjes opeens in QVGA veranderd, wat op een resolutie vermindering van 75% neerkomt. De kwaliteit is echter nog steeds erg acceptabel.

De gewone film modus is ook erg goed te noemen. Filmpjes worden opgenomen in een resolutie van 640×480 pixels met een framerate van 30 frames per seconde. Dit is geen verbetering ten opzichte van de LG Viewty, de voorganger van de Renoir, maar we zijn er toch erg tevreden mee. De enige mobiele telefoon die een hogere resolutie ondersteund is de Samsung M8800 Pixon, met 720×480 pixels. De filmpjes zijn erg mooi en ook het geluid is erg netjes. Maar ook hier geldt, één filmpje zegt meer dan duizend woorden, dus hebben we een tweetal video’s toegevoegd opgenomen met de LG Renoir.

Galerij

Wat heb je aan goed foto’s en filmpjes als ze niet bekeken kunnen worden? Niet heel veel zou je zeggen. Dat is ook precies de reden dat een goede galerij functie ook belangrijk is in een camera telefoon. We gaan dan ook maar eens op onderzoek uit of de galerij wel in orde is. We gaan naar de galerij functie en zien een pagina in landschap modus met vijftien miniaturen van afbeeldingen en filmpjes. Het ziet er op het eerste gezicht erg mooi uit, maar we komen er al snel achter dat scrollen tussen de pagina’s niet erg makkelijk is. Het gaat alles behalve vloeiend en wordt daardoor soms ook een beetje onoverzichtelijk. Ondanks deze eerste tegenvaller, bijten we even door en gaan we even het menu in. We zien daar “een-voor-een weergave” staan en drukken daar op om te zien of dat beter zal gaan. Gelukkig worden we prettig verrast en werkt deze weergave stukken beter. Het scrollen gaat veel vloeiender en doet bijna denken aan de iPhone. We kijken nog even terug in het menu of er nog iets aan te passen is maar komen tot de conclusie dat er geen boeiende dingen meer staan. Het enige dat er nog te vinden is, is de sorteer modus, waar gekozen kan worden tussen “Datum”, “Type” en “Naam”. Verder zijn er mogelijkheden om één of meerdere afbeeldingen te verzenden, afdrukken of verwijderen. Allemaal erg standaard, dus.

LG Renoir screenshot galerij

 

LG Renoir screenshot galerij

 

We drukken op een thumbnail en zien de afbeelding groot in het scherm verschijnen. Aan beide kanten zijn twee pijltjes weergegeven waarmee tussen de afbeeldingen gewisseld kan worden. Een andere manier om dit te doen is door gewoon je vinger over het scherm te schuiven. Dit gaat ook erg soepel en hier moeten we dan toch weer even de vergelijking leggen met de iPhone. Zo goed als op dat toestel werkt het niet, maar we zijn zeker tevreden. Hoewel het galerij overzicht alleen in landschap modus te bekijken, zijn losse foto’s ook in portret modus te zien. De scherm oriëntatie draait automatisch mee als het toestel gedraaid wordt, hoewel ondersteboven en horizontaal naar rechts geen mogelijkheden zijn. Het is ook mogelijk om dia voorstellingen te maken, zij het heel standaard. Verder zijn er nog snelkoppelingen om de afbeelding te verwijderen, verzenden, als achtergrond in te stellen of te bewerken.

LG Renoir screenshot galerij

 

LG Renoir screenshot galerij

 

LG Renoir screenshot

 

De bewerk functie voor foto’s is erg uitgebreid in de LG Renior. Naast verschillende stempels, het invoegen van tekst en het tekenen over de foto’s heen, kunnen er nog talloze andere dingen gedaan worden met foto’s die op het toestel staan. Zo kunnen foto’s uitgesneden worden, kunnen gezichten vervormd worden en kan een rode ogen reductie toegepast worden. Ook kunnen afbeeldingen verscherpt of vervaagd worden en zijn er verschillende opties om de kleuren te bewerken. Voor alle luie gebruikers heeft LG ook nog een aantal automatische opties ingevoegd. Zo kan de witbalans automatisch verbeterd worden, kunnen de helderheid en het contrast automatisch aangepast worden en zo zijn er nog een aantal opties.

LG Renoir screenshot afbeelding bewerken

 

LG Renoir screenshot afbeelding bewerken

 

LG Renoir screenshot afbeelding bewerken

 

LG Renoir screenshot afbeelding bewerken

 

Als compensatie voor de erg matige dia voorstellingen die in de galerij weergegeven kunnen worden, is er een andere functie in de Renoir aanwezig. Deze functie heet “Muvee Studio” en kennen we al uit een aantal oudere LG toestellen. De functie maakt het mogelijk om van een aantal foto’s een leuke geanimeerde diashow te maken en deze eventueel ook als filmpje op te slaan. Als nieuwe functies in de Muvee Studio zijn het kiezen van een eigen muziek bestand als achtergrondmuziek en het toevoegen van een aftiteling. Verder is de applicatie hetzelfde gebleven, wat wil zeggen dat er een aantal verschillende “thema’s” voor je dia shows zijn, die allemaal andere effecten en achtergrondmuziek hebben. Na het selecteren van een stijl en een aantal foto’s, wordt automatisch een filmpje gemaakt die je foto’s als diashow weergeven. De filmpjes die gemaakt worden zijn over het algemeen erg leuk.

Muziek

De LG KC910 Renoir is dan wel op de markt gezet als een camera telefoon, dat wil nog niet zeggen dat het toestel niet in staat is om muziek af te spelen. Sterker nog, dit toestel zou zelfs een geweldige geluidskwaliteit moeten hebben met dank aan de ingebouwde “Dolby Mobile” ondersteuning. Hiermee zou de muziek moeten gaan klinken alsof hij live gespeeld wordt. Mooie woorden allemaal, maar of ze ook echt waar zijn moeten we nog zien. Eerst zullen we even de muziek speler zelf bespreken. We openen dan ook de speler, iets dat ons aardig veel tijd kost. Eerst moet het toestel namelijk alle muziek op de geheugenkaart gaan scannen en dat kost wat ons betreft te veel tijd. Het toestel is hier met twee gigabyte aan muziek ongeveer één minuut mee bezig. Als we de muziek eenmaal ingeladen hebben, hoeven we dit niet nog een keer te doen gelukkig. Helaas duurt het dan nog steeds vrij lang om de muziek speler op te starten en dit vinden we een grote misser van de Renoir. Om het allemaal nog wat erger te maken, moet de muziek wel weer opnieuw gescand worden als de geheugenkaart even uit het toestel is geweest of als er nieuwe muziek op gezet is. Ons toestel is eindelijk klaar met laden en we kiezen een leuk nummer uit om af te spelen. We drukken dit nummer aan en komen in een mooi paars afspeel scherm. Het scherm is simpel ingedeeld, met een paar toetsen en de naam, artiest en het album van het nummer dat afgespeeld word.

Screenshot LG Renoir muziekspeler

 

Screenshot LG Renoir muziekspeler

 

LG Renoir screenshot muziekspeler

 

LG Renoir screenshot muziekspeler

 

Al met al zijn we niet echt tevreden over de muziek speler zelf, hoofdzakelijk omdat hij zo ontzettend traag zijn. Een goede geluidskwaliteit zou echter veel goed kunnen maken en we luisteren dan ook maar eens goed naar de kwaliteit van onze muziek. We beginnen met de speakers en draaien het volume lekker hoog. Helaas komen we tot de conclusie dat het volume helemaal niet zo hoog is, zelfs op de hoogste stand. Waar we wel erg blij mee zijn is de kwaliteit van de speaker. De muziek heeft lekker veel bas voor zo’n kleine speaker en de speaker kraakt niet. De kwaliteit is dus prima, het volume wat minder. We luisteren ook graag muziek op stille plaatsen waar de buitenwereld graag niet gestoord wordt, dus kijken ook nog even naar de geluidskwaliteit door de headset. Deze is in de normale modus redelijk goed, hoewel hier de bas dan weer een beetje minder is dan dat we eigenlijk zouden willen. We zien nu ook dat het Dolby icoontje aanklikbaar is geworden en klikken hier dan ook maar eens op. De muziek gaat zeker ruimtelijker en voller klinken, maar helaas wordt het geluid ook erg blikkerig. Zo erg zelfs dat een beat in sommige gevallen niet meer als een beat klinkt, maar als een tik met een lepel op een pan of blik. We zetten deze Dolby modus dan ook maar weer snel uit en luisteren weer verder op de gewone modus.

LG Renoir screenshot FM radio

De LG Renoir heeft niet alleen een gewone muziek speler, maar ook een FM radio. Het radio scherm ziet er een stuk minder stijlvol uit dan die van de mp3 speler, maar hij is wel erg functioneel. Er kan direct vanaf het zoek scherm een frequentie gekozen worden en ook kunnen de opgeslagen kanalen meteen beluisterd worden. Daarnaast is het mogelijk om het volume aan te passen en geeft het afspeel scherm de RDS informatie weer. De radio kan nu wel, mits de oortelefoon ingeplugd is, via de speaker afspelen. Dit was toch wel een groot gemis in de LG Viewty, maar dat heeft de producent van de toestellen nu dus opgelost.

Telefoonfuncties

Alle multimedia functies zijn erg leuk, maar de LG Renoir blijft toch hoofdzakelijke en telefoon. Dit is dan ook de reden dat we nog even snel de telefoon functies van de LG KC910 Renoir zullen bespreken. Het toestel heeft een uitgebreid telefoonboek, waaruit het met één druk op de knop mogelijk is om een contactpersoon te bellen. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon een nummer in te voeren en dan te bellen, wat prima gaat met het virtuele toetsenbord. Tot slot is er de mogelijkheid om via de gesprekkenlijst een nummer te bellen dat al eerder contact heeft gehad met het toestel. We drukken maar eens op een van de nummers die ons heeft gebeld en krijgen natuurlijk meteen een belschermpje te zien.

Screenshot LG Renoir bellen

 

Screenshot LG Renoir bellen

 

Screenshot LG Renoir bellen

 

Screenshot LG Renoir bellen

 

De telefoon gaat over en we kunnen niet wachten om te horen hoe de LG Renoir klinkt tijdens het bellen. De persoon aan de andere kant neemt op en binnen enkele ogenblikken is al onze twijfel weggenomen. De bel kwaliteit van de LG Renoir is prima. We hangen uit opluchting meteen de telefoon weer op en beseffen dat dat niet zo’n slimme zet was. Om alles weer goed te maken sturen we een smsje naar de gedupeerde persoon. We drukken op de sms toets in het stand-by scherm en kiezen in het sms scherm voor “Nieuw bericht”. We kiezen voor bericht en er komt een virtueel toetsenbordje tevoorschijn. Dit numerieke toetsenbordje typt erg prettig en ons smsje is dan ook zo getypt. We draaien het toestel even op z’n kant om te zien of er ook een qwerty toetsenbordje is, en die is er tot onze vreugde. Hiermee kan ons smsje met excuses wellicht nog eerder aankomen. We proberen even te typen op het qwerty toetsenbordje maar worden toch teleurgesteld. De toetsjes zijn zo klein dat we erg vaak het verkeerde toetsje raken. We draaien het toestel dan ook maar weer snel in landschap modus en typen ons smsje af. We drukken op zenden en komen er achter dat we in alle haast vergeten zijn het nummer in te vullen. Na dit snel even gedaan te hebben, verzenden we het smsje.

Screenshot LG Renoir berichten

 

Screenshot LG Renoir berichten

 

Screenshot LG Renoir berichten

 

Screenshot LG Renoir berichten

 

Naast mogelijkheden om te bellen en sms’en, heeft de LG Renoir ook nog een browser meegekregen van LG. Deze browser is best standaard, maar voldoet prima. De browser heeft vreemd genoeg geen autorotate. Het scrollen over de pagina’s gaat erg fijn met het touchscreen. De iPhone kan hij natuurlijk niet verslaan, maar de browser is toch heel aardig. Als leuk extratje is er een RSS reader ingebouwd, waarmee je op de hoogte gehouden kan worden van de laatste nieuwtjes van bijvoorbeeld All About Phones.

Screenshot LG Renoir browser

 

Screenshot LG Renoir browser

 

Screenshot LG Renoir browser

 

Om de browser te gebruiken is natuurlijk een internet verbinding nodig. Dit kan in de LG Renoir niet alleen via GPRS, UMTS en HSDPA maar ook Wi-fi ondersteuning is ingebouwd in de LG Renoir. Het opzetten van een Wi-fi netwerk gaat erg makkelijk, het enige dat hoeft te gebeuren is het invullen van een wachtwoord. Ook via UMTS en HSDPA gaat internetten natuurlijk prima en lekker snel, maar hiervoor is wel een abonnementje nodig of er moet apart voor betaald worden. Dit kan erg duur uitvallen en we raden veelvuldig gebruik dan ook af als u geen abonnement hiervoor heeft.

Extra’s

Naast alle telefoon functies en multimedia mogelijkheden die de LG Renoir bied, zijn er ook nog talloze extra’s in het toestel te vinden. Zo is er een wekkerfunctie, een takenlijst, een memo functie, een rekenmachine en stopwatch en ga zo maar door. Natuurlijk ontbreekt ook een wekkerfunctie niet in de LG Renoir. Om deze review nog een beetje beperkt te houden in lengte, we kunnen ons voorstellen dat een aantal lezers al voor dit punt afgehaakt is, zullen we deze niet allemaal apart bespreken. Deze functies werken prima en verschillen niet veel van andere mobiele telefoons. Er zijn echter twee dingen die we wel even volledig willen bespreken: de zogenaamde “M-Toy” applicatie en de GPS mogelijkheden van de LG Renoir. We beginnen met M-Toy.

M-Toy is een soort verzameling van spelletjes die met de accellerometer van de LG Renoir werken. Deze applicatie kenden we ook al van bijvoorbeeld de LG Secret, hoewel hij daar met compleet andere spelletjes gevuld was. De LG Renoir heeft twee spelletjes meegekregen onder de noemer M-Toy. De eerste heet “Vliegende dobbelstenen” en draait, hoe raad je het, om dobbelstenen. De eerste mogelijkheid is om gewoon zomaar met twee dobbelstenen te gooien. Daarnaast zijn er drie spelletjes ingebouwd. De eerste is het bekende “Slangen en Ladders”, de andere twee zijn in Nederland wat minder bekend. Één hiervan is een soort honkbal spelletje met dobbelstenen, de andere een voor ons onbekend bordspel. Leuk is dat het gooien van de dobbelstenen ongeveer net zo gaat als in het echt. Door een beetje te schudden, zullen de dobbelstenen in het bakje heen en weer gaan. Wordt er een hardere zwiep aan het toestel gegeven, dan zullen de stenen uit het bakje vliegen en op tafel rollen. Over het algemeen werkt dit redelijk, maar niet geweldig. De applicatie is desalniettemin leuk.

LG Renoir screenshot M-Toy

 

LG Renoir screenshot M-Toy

 

LG Renoir screenshot M-Toy

 

De tweede applicatie die onder M-Toy valt, heet Rad van Avontuur. Wij vonden het spelletje nogal zinloos, maar wellicht vinden anderen het helemaal geweldig. Het draait er om dat het rad van avontuur rondgedraaid wordt door een zwiep aan het toestel te geven en dan komt er een keuze uit. Er kan trouwens tussen verschillende “borden” gekozen worden. Bijvoorbeeld een rad met 2 tot en met aas of een rad met steen, papier en schaar. Verder zijn er nog twee raderen die activiteiten of maaltijden voor de gebruiker kunnen “kiezen”. Zoals gezegd vinden wij deze applicatie een beetje zinloos en wat ons betreft had hij er net zo goed niet in gestopt kunnen worden.

LG Renoir screenshot M-Toy

 

LG Renoir screenshot M-Toy

 

LG Renoir screenshot M-Toy

 

LG Renoir screenshot M-Toy

 

Zoals gezegd, zullen we ook de GPS opties van de LG Renoir bespreken. Het toestel gebruikt de GPS ontvanger voor geo-tagging, zoals in het camera deel aan bod is gekomen. Daarbij is Google Maps op het toestel voorgeïnstalleerd, een programma dat tevens met de ingebouwde GPS ontvanger werkt. Ook kunnen er natuurlijk java applicaties die met GPS werken geïnstalleerd worden, maar deze zijn er helaas niet echt veel. De echte interessante applicatie die LG in haar Renoir gestopt heeft die op GPS werkt, is echter de zogenaamde “Training” applicatie. Misschien kennen sommigen een soortgelijke applicatie onder de naam “Tracker” op verschillende Sony Ericsson toestellen. De variant van LG is helaas wat minder uitgebreid, maar nog steeds wel handig voor liefhebbers van sporten als hardlopen, fietsen en roeien. Er kan aan het begin van de training een doel gekozen worden, een bepaalde afstand of een bepaalde tijd. Als dit doel bereikt is zal het toestel dat aangeven. Verder houdt de applicatie tijdens het trainen de onder andere de afgelegde afstand en de tijd die daar voor nodig was bij. Helaas kan er na het trainen niets meer terugbekeken of geanalyseerd worden, een optie die de Sony Ericsson variant van het programma wel biedt.

LG Renoir screenshot tracker

 

Uithoudingsvermogen

Zoals uit het bovenstaande deel van deze review wel duidelijk was geworden, heeft de LG Renoir erg veel functies. Hiervoor is dan ook een erg goede batterij nodig, zou je zeggen. Vreemd genoeg heeft LG de batterij die ook in de Viewty zit gewoon ook in de Renoir gestopt. De Viewty had er al een niet al te lange stand-by tijd mee, we verwachtten dan ook dat dit met de Renoir nog slechter zou zijn. Niets is minder waar echter, want naar onze beleving scoort de LG Renoir beter op dit punt dan de LG Viewty. Het toestel hield het ongeveer tussen de twee en drie dagen uit op één batterij lading. Bij de LG Viewty was dit in het begin nog tussen de één en de twee dagen, hoewel dit na een maandje gebruik wel wat beter is geworden. Of deze tijd bij de Renoir nog verder zal verbeteren is natuurlijk even afwachten, maar we verwachten dat het nog wel iets beter zal worden.

LG Renoir vs LG Viewty zonder batterijklep

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters