LG KF600

Een weekje terug plofte op de mat een pakketje van LG Mobile. Het betrof de nieuwe KF600, een telefoon die met je meedenkt. Nu zul je denken, hoe gaat dat dan in zijn werk?

LG1 

Ik was zeer benieuwd omdat ik nog niet eerder een LG-toestel heel uitgebreid had kunnen testen. Mijn eerdere ervaring met LG was met zowel de Prada als de Chocolate, aardig vergelijkingsmateriaal dus.

Deze review is anders dan de vele die je al her en der op het internet terug kunt vinden, aangezien we hier op sommige punten specifieker ingaan, en de gadgets van de telefoon achterwege laten.

Waarom zul je denken? Iedereen kan namelijk in een persbericht terugvinden dat er een headset bijzit en dat je met bluetooth 2.0 materiaal kan verzenden.

Een kritische review dus, voor mensen die op het punt staan om een nieuw toestel aan te schaffen. Je zult dus ook eventueel meer verbeterpunten zien.

Ik vergelijk dit toestel met enkele van zijn concurrenten, die ik beschikbaar had en die in dezelfde prijscategorie vallen. Dit zijn de Samsung G600 en mijn eigen Samsung X820.

Wil je snel weten wat er aan de hand is met dit toestel, zonder de review te lezen?

Toppers:

-Schermen zijn van goede kwaliteit.
-Mooi design
-Goede slider
-Gesprekskwaliteit is goed
-Leuke thema’s
-Mooie geluiden, iets anders dan anders
-Aardige foto’s
-Bekijken foto’s met je vinger is leuk
-Leuke spelletjes, werken goed samen met touchpad
-Snelle usb 2.0 transfer, in zowel sync- als massaopslagmodus
-Goede trilfunctie
-Zeer complete leveringsomvang, tasje, datakabel, wat wil je nog meer?
-Duidelijke handleiding, wel wat klein.

Verbeterpunten:

-Niet zoomen op de fotocamera bij resoluties hoger dan 640×480
-Beperkt geheugen (25 mb)
-Wekker laat je niet wakker worden, hij is te zacht.
-Vingerprint magneet
-Geen mp3 als smstoon
-Firmware bugs
-Vastloper in handschriftherkenning
-Foto’9s niet vooraf bekijken, eerst decoderen
-Langzaam in de menu’s en met foto’s laden
-Slechte radio-ontvangst
-Geheugenkaartje onder de batterij
-Speaker op de achterkant, zit onder je vinger
-Geen mp3’s versturen tijdens het beluisteren
-Spoelen in mp3’s met je vinger werkt niet goed
-Radiozenders vastleggen is irritant
-Toetsenbord is te glimmend, en met chipsvingers te glad.
-Anti-shakereductie werkt niet goed
-Geen schuifsettings
-Videokwaliteit filmpjes valt tegen.
-Zoomen in landscapemodus werkt niet
-Karige PC-software (lg internetcube, lg mediaplayer, lg mobilesync)
-PDF en Wordviewer is matig
Geen rode ogen flits, alleen aan of uit.

Na openen van de TPG doos trof ik het volgende aan:

LG2 

-Doos van de KF600, afgesloten met een magneet
-KF600 met 800 mA accu.
-Reislader
-Tasje
-CD met software
-USB datakabel
-Headset met oortjes

Een zeer complete leveringsomvang die ik erg kan waarderen!

LG3 

Frequency Tri-band
Phone Style Slider
Thickness 14.1mm Length 101.2mm Width 50.7mm Weight 107g
Built-in Memory 25MB
Additional Memory Yes, MicroSD card (up to 2GB) High-speed Data GPRS, EDGE Connectivity Bluetooth, USB Screen Size 2-inch 240×320 pixels Secondary Screen Size 1.5-inch 240×320 pixels
Screen Colours 262K
Camera Yes Designer Lens No
Camera Resolution 3 megapixels Zoom n/a Flash Yes Video Resolution QVGA, 320×240 pixels
Ringtones Polyphonic, MIDI, MP3, MPEG4, WAV, AAC, AAC , eAAC , WMA, AMR-NB
Music Player Yes
Music Formats MIDI, MP3, MPEG4, WAV, AAC, AAC , eAAC , WMA, AMR-NB
Song Storage Up to 20 tracks (1500 with optional 4GB MicroSD card) Radio Yes
Speaker Yes Video Calling No
Internet Yes Browser XHTML internet browser, WAP 2.0 Games Java downloadable
Battery Standby Up to 300 hours
Talktime Up to 3 hours

LG4 

Jammer dat de headsetplug niet gewoon normaal recht is, maar meteen een hoek heeft, wat ik persoonlijk nogal irritant vind. De headset luistert lekker weg, en doet voor muziek wat hij moet doen. Al zou ik je wel adviseren om je eigen oortjes te gebruiken. Dat levert een 100% betere geluidskwaliteit op. Nadat ik mijn Sennheiser oortjes erin stak, beviel het me al een stuk beter, en deze vielen niet uit mijn oren.

De meegeleverde cd is van het 8cm formaat en bevat de software die nodig is voor PC-koppeling.

Nadat ik de software geïnstalleerd had, viel het syncen alleszins mee. Verwacht echter geen Nokia PC Suite-kwaliteit, en alles wat er in de software zit vind je op de volgende twee screenshots.

LG5

 

LG6

 

Dik in orde zou ik zeggen, totdat ik erachter kwam dat het batterijklepje regelrecht bij Samsung uit de werkplaats vandaan kwam. Identieke omvang, bedrukking en plasticsoort.
Jammer dat de nokjes ervan al snel krom gaan, waardoor het toestel lang niet altijd evengoed sluit. Na een val van een meter hoog kan het batterijklepje al dusdanig vervormd zijn dat je beter een nieuwe kunt bestellen.

LG7 

De chroomplastic rand rond het toestel geeft het apparaat een chique look, waar ik over te spreken ben. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat deze rand er snel afvliegt, wat je bijvoorbeeld wel ziet bij de Samsung U700. Het toestel zal dus niet snel lelijk worden.

LG8 
LG9 
LG10 
LG11 
LG12 

De telefoon is van het type slidephone, iets waar ik altijd erg zenuwachtig van word. Ik heb echt zitten dubben bij de aanschaf van mijn Samsung X820, omdat ik huiverig werd van de D600 en D900 slidekwaliteit. Een candybar is daarom eigenlijk beter dan een slider, omdat dit een onderdeel is dat kan slijten. Bij de Kf600 is de slider goed tot zeer goed (ik heb slechter gezien), en na enkele tientallen keren open en dicht nog steeds in orde. Verwacht echter na een jaartje dat OF de flatcable het begeeft (reparatiekosten 50-100 euro) of het plastic mechanisme met veer niet meer op spanning staat, waardoor de slider losjes aanvoelt. LG moet er op letten dat de concurrentie niet stil zit op dit gebied en met een metalen slider komt, die langer meegaat.

De behuizing is opvallend dun: 14,1 mm, wat ik zeker kan waarderen. Hij is echter niet altijd doordacht. Het toetsenbord onder de schuif is eigenlijk te glad als je met gladde vingers gaat werken. Dit toetsenbord is wel groot genoeg, en mooi verlicht.
De plaatsing van de batterij kan ik nog volgen, maar die van het geheugenkaartje allerminst. Deze zit namelijk onder de batterij. Onbegrijpelijk dat men het geheugenkaartje niet hot-swappable heeft gemaakt net zoals concurrent Samsung. Dat is nog niet het ergste, het is ook nog eens uiterst lastig om het geheugenkaartje er fatsoenlijk in en uit te krijgen. Met een loep lukte het uiteindelijk.

LG13 

Waar ik wel erg over te spreken ben is de snelle wisseling van de simkaart, die te allen tijde mogelijk is. Wel eventjes een toestelreboot doen. Waarschijnlijk is een dualsim mogelijk, al zit je dan wel met een bol batterijklepje.

LG14 

Het scherm is echter mooi vormgegeven, al lijkt me dat als je per se dit toestel wilt, je beter eventjes kunt wachten op de KF700, aangezien je dan een full touchschreen hebt. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dit toestel er na een week mogelijk al smoezelig uitziet, door de vele vette vingers op het scherm. Een schoonmaakdoekje, zoals bij de KE850 Prada, ontbreekt in de doos. Dit kan echter makkelijk vervangen worden door een brilpoetsdoekje, ZONDER vloeistoffen. Met vloeistof tast namelijk de coating van het 1,5-inch touchscherm aan.

Wat ik raar vond is dat de telefoon niet werkt met een primary speaker, maar met een secondary. De voorste speaker is louter voor gespreksvoering. Een tweede speaker is aanwezig voor al het overige geluidsgeweld, van ringtones tot mp3’s.

Jammer dat als de telefoon dus plat op tafel ligt of in je broekzak zit, de ringtones veel en veel zachter zijn. Als je de KF600 in je hand hebt, dan is je vinger al snel op de plaats van de speaker, waardoor je het geluid blokkeert. Resonantie en vervormd geluid zijn het gevolg.

LG15 

Wie een toestel zoekt met camera, komt al snel bedrogen uit. Zowat ieder toestel heeft tegenwoordig een camera met meerdere megapixels. Het is dus zaak te kijken naar je budget en de uiteindelijke camerakwaliteit. Een 3-megapixelcamera is soms te vergelijken met de kwaliteit van een slechte 5-megapixelcamera.

LG16 

In de KF600 trof ik een 3,15-megapixelcamera aan, die redelijk presteert. Let er vooral op dat de lens goed schoon is, en dat je de witbalans altijd instelt voordat je gaat schieten. Laten staan op automatisch is lang niet altijd goed.

Voor het maken van scherpe foto’s van bijvoorbeeld een tijdschrift is autofocus zeker iets wat erop moet zitten. De autofocus op dit toestel doet goed zijn werk, maar laat het op korte afstanden afweten. De macromodus werkt lang niet zo goed als dat je op de K850i en Samsungs ziet gebeuren. Met de knop aan de zijkant kun je half-shutteren, en dus scherpstellen.

Jammer dat de telefoon er maar liefst drie seconden over doet om te focussen, af te drukken en vervolgens te tonen!

Over de flitser kan ik kort zijn, die werkt zoals hij dat moet doen. Het is geen double-led-flash als de G600, maar toch fel genoeg om als zaklamp te dienen in de disco of in het donker. Houd er wel rekening mee dat het licht ervan maar een meter of 1,5 ver komt.

Foto’s kunnen naar wens direct op de geheugenkaart gezet worden, een mooie optie. Wat ik echter wel mis is een rode-ogenreductie of iets dergelijks. Redelijk wat ruis is ook het gevolg bij binnenopnames en met enig tegenlicht.

Wat ik ook mis op de fotocamera is een fatsoenlijke zoomfunctie. 4x zoom is mogelijk tot en met resoluties op 640×480. Onbegrijpelijk, want hiermee laat LG zien nog niet klaar te zijn voor goede 3-megapixelfoto’s. Zoomen met de videocamera is echter wel mogelijk.

De zogenaamde “anti-shake” reductie op de camera is een lachertje, zo bewijst ook de volgende foto. Zonder de functie aan te zetten scheelt het volgens mij ook nog batterijcapaciteit.

LG17 

De antishakefunctie werkt niet zoals je ziet

Ik heb verder wat voorbeeldfoto’s geschoten, zodat je kunt zien waartoe de camera in staat is. Alle op de hoogste kwaliteit.

LG18 

De BMW M6 van PSV’er Farfan.

LG19 

Een Nokia 8800 Special Edition

LG20 

Verbouwing parkeerplaats PSV, let erop dat de foto veel te blauw is.

LG21 

Pizza, altijd lekker

LG22 

De Blu-Ray collectie bij mij thuis (mocht ik willen)

LG23 

Fotootje van de doos, mét flitser geschoten

Deze krachtbron is zeker iets waar ze bij LG goed over nagedacht hebben. Een 3,7volt 800mAh accu doet zijn werk en niet zonder succes. Ik had de flitser een uurtje lang aangelaten, en slechts 1 blokje (van de 3) was verdwenen op de batterijmeter.

LG24 

Dit toestel moet het met elke dag een kwartier bellen en wat sms’en zeker een dag of drie uithouden, langer nog als je nog wat tweaks uitvoert.

Mp3’s luisteren, het scherm op volle helderheid, het maakt de batterij niet uit. Snel opgeladen is hij ook, een groot pluspunt. Opladen via USB kan, en werkt eenvoudig via de datakabel.

Sommige applicaties zijn geweldig, zoals de wereldklok, de calculator en de agendafunctie. Andere stellen toch echt teleur. Zoals ik al zei vergelijk ik dit toestel met de G600 van Samsung en dan zie je grote verschillen.

De fotoviewer is ronduit vervelend te noemen, zeker als je foto’s van een geheugenkaartje wilt bekijken. Eerst moeten alle foto’s ingeladen zijn in het miniatuuroverzicht, voordat je er pas eentje kunt selecteren. Een irritante boodschap “bezig met decoderen” begon mij na een paar minuten al te vervelen.

LG25 

Daarnaast is de radio ook niet wat hij moet zijn. Automatisch zenders laten zoeken resulteert in de herhaalde boodschap: “wilt u deze zender opslaan”. NEE dat wil ik niet. Tja iedere keer wegdrukken dan maar. De radio-ontvangst is binnenshuis zeker niet geweldig, en levert de nodige storing op.

De menu’s zijn helder, al kun je niet overal een achtergrond instellen. Een gemiste kans, want dat zou de aardige thema’s van Keith Haring nog net wat meer goed doen. Ik vind het jammer dat je geen schuifinstellingen hebt. Bij Samsung is dit wederom beter uitgedacht. Wanneer je deze LG dichtschuift, gaat hij ALTIJD terug naar stand-by. Waarom eigenlijk?! Het is enorm eenvoudig te veranderen in de firmware, en kan een hoop irritatie voorkomen.

Een firmware die niet upgradable is, is een flinke dooddoener. Samsung heeft het echter ook niet, en wat dat betreft valt er nog flink te leren van Nokia en Sony Ericsson. Er zitten een aantal grote firmwarefouten in de KF600 waar ik eigenlijk niet bij kan waarom ze er zijn. Net alsof er nooit getest is. Verzenden van afbeeldingen, muziek en documenten is niet mogelijk terwijl ze geopend zijn. Mp3’s als sms-toon zijn niet mogelijk, behoorlijk irritant. De wekkerfunctie kun je vergeten, aangezien je daar nooit van wakker wordt omdat deze te zacht is.

LG26 

Waarom zit er eigenlijk geen TV-out op dit toestel?, vroeg ik me af toen ik de foto’s eens op de tv wilde kijken. Mijn Samsung uit 2006 heeft dit wel, en ik vond het dan ook vreemd dat LG voor 400 euro dit niet kan leveren.

Je complete telefoonboek, kan tezamen met foto’s, video’s en andere documenten opgeslagen worden op het reusachtige geheugen van 25 mb. Een beetje een tegenvaller dus als je net die leuke foto hebt geschoten en je krijgt “geheugen vol” te zien.
Een geheugenkaartje is dan ook onontbeerlijk. Van die 25 mb gaat trouwens nog een hoop af voor de systeemsoftware. Exacte cijfers weet ik niet uit mijn hoofd, maar reken erop dat na een foto of 15 het geheugen wel vol zit.

LG27 

Browsen van een externe geheugenkaart is overigens tergend langzaam. Ik had een Sandisk 512 MB-kaartje tot mijn beschikking, dat overigens niet meegeleverd werd met het toestel. Bij Samsung is dat wel het geval, je kunt dus niet meteen out-of-the-box aan de slag. Bestel meteen een fatsoenlijk kaartje mee. Geheugengroottes tot en met 4 GB worden ondersteund.

Het bekijken van foto’s kan eigenlijk niet op de manier zoals ik die zou willen zien. Je kunt ze op portrait- en landscapemodus bekijken, echter valt er niet te zoomen in de landscapemodus. Wanneer je een foto als achtergrond wilt neerzetten kun je die verspreiden over de twee schermpjes, waardoor je een soort “rietje-in-glas-limonade-effect” krijgt: de foto wordt afgebogen, doordat de schermen niet goed samenwerken.

LG28 
LG29 

Wat me verder opvalt aan de firmware is de Excel-, PDF- en WordViewer. Ondanks dat deze een pak sneller laadt dan die op mijn Samsung, is hij niet goed in het weergeven van gewone lijntjes en afscheidingsranden. Jammer dat hier niet te navigeren valt met je vinger.

Het tweede schermpje, onder het normale hoofdscherm biedt dé nieuwe ervaring op de KF600. In stand-by modus worden hier de thema’s op afgespeeld en kan men duidelijk het menu zien. Het is echter een touchscreen, mét haptic feedback. Als je denkt dat dit werkt als een trillend scherm moet ik je teleurstellen, er zit gewoon een kleine trilmotor achter het scherm verborgen. Deze is op vier manieren en vijf sterktes in te stellen.

LG30 

Het touchscreen werkt aardig, maar op de redactie hier was niet iedereen erover te spreken. Soms druk je te snel of te langzaam, of ernaast. Zeker is deze telefoon dan ook niet blindelings te bedienen is.

Met het touchscreen kan je aardige dingen doen, zoals handschriftherkenning, door foto’s scrollen, doorspoelen in mp3-nummers, etc. Die functies werken lang niet altijd even goed, zo moet je voor de handschriftherkenning en de doorspoelfunctie nagels hebben, anders werkt het gewoonweg niet. De functies zijn daarvoor te klein weergegeven door middel van icoontjes.

LG31 
LG32 
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters