LG KM900 Arena

De LG KM900 Arena is de eerste telefoon die LG’s nieuwe S-Class-interface mag gebruiken en als we de maker mogen geloven is dat erg veelbelovend. Verder zit het toestel boordevol multimediafuncties en is het het eerste LG-toestel met een WVGA-scherm. Onze eerste ontmoetingen met het toestel waren positief, maar het is nog maar de vraag of de Arena ons ook langer dan een aantal uur tevreden kan houden.

LG KM900 Arena vs Samsung S8300 UltraTOUCH

 

Het verhaal van de KM900 Arena begon al lang voor de eigenlijke aankondiging van het toestel. Al op 11 januari dit jaar kwam de eerste melding van een toestel genaamd KM900 van LG naar boven. De eerste specificaties wezen uit dat het toestel een muziektelefoon voor het middensegment van de markt ging worden, met onder andere een WQVGA-scherm en Wi-Fi-ondersteuning. Een maand later stuitten wij op een afbeelding van de LG KM900 Arena in een foldertje van The Phone House, waarmee we weer een stapje dichterbij het totaalplaatje van de Arena waren. Een dag later volgde een pagina van T-Mobile over het toestel, waarmee we wederom de wereldpers haalden. Hier waren wel zo’n beetje alle gegevens over de KM900 Arena te vinden, het enige wat nog ontbrak was dan ook de officiële aankondiging. Die kwam op 9 februari, aan de vooravond van het Mobile World Congress toen LG een persbericht over het toestel vrijgaf. Iets minder dan een maand later, toen het toestel nog nergens in de winkels te vinden was, kwam er al een eerste bericht over de enorme populariteit van het toestel. Het toestel zou namelijk al één miljoen pre-orders ontvangen hebben. Twee weken geleden, op 23 maart, kwamen we er achter dat de Arena in Nederland ook in een Armin van Buuren-pack op de markt zou gaan komen en dit exemplaar van het toestel zullen we dan ook reviewen vandaag.

LG heeft de Arena op de markt gezet als een all-in-one multimediatelefoon, het toestel heeft dan ook veel high-end specificaties zoals een WVGA-touchscreen, een FM-transmitter en 8GB intern geheugen. Ook is het toestel helemaal gericht op de nieuwe S-Class-interface en moet het design een deel van de consumenten weg zien te pakken van andere producenten. Dit alles lijkt nogal op wat de bedoeling van de iPhone is en de LG Arena lijkt dan ook zowel qua uiterlijk als qua interface erg op de iPhone. We kunnen er dus niet onderuit om in onze review soms een kleine vergelijking met de iPhone 3G te maken. Wat betreft het uiterlijk heeft de Arena meer weg van de eerste generatie iPhone, maar omdat we die niet geprobeerd hebben is het lastig hier een oordeel over te vellen. Daarnaast zal de Arena op de markt helemaal geen last hebben van de eerste generatie iPhone, omdat deze simpelweg niet meer op de markt is. Toestellen waar de Arena meer last van gaat hebben zijn waarschijnlijk de Apple iPhone 3G, de Samsung UltraTOUCH, de Samsung M8800 en ook LG’s eigen Renoir kan een bedreiging vormen voor de KM900. De iPhone 3G is een smartphone in tegenstelling tot de Arena, maar zoals hierboven gezegd hebben de twee toestellen erg veel gelijkenis. De iPhone is officieel alleen verkrijgbaar met een abonnement, dat geeft de Arena een wat gemakkelijkere positie op de markt, maar aangezien alles met ‘i’ ervoor nog steeds een gigantische hype oplevert, heeft de Arena geen enkele kans om het succes van de iPhone te evenaren. De UltraTOUCH is net als de Arena een toestel dat gericht is op alle aspecten van multimedia, maar doordat het toestel een extra toetsenbordje heeft, komt het in een iets andere markt terecht. De Pixon en de Renoir zijn ook twee multimediamonsters, maar hun 8-megapixelcamera en duidelijke focus op de camera zet ze ook naast de Arena neer als het om positionering gaat. Desalniettemin zijn beide toestellen een goede deal voor mensen die op de Arena uit zijn, omdat ze wat goedkoper zijn en drie megapixels meer bieden. Daar tegenover staat wel de FM-transmitter, de verbeterde interface en het betere scherm van de Arena, maar voor veel Nederlanders zal dat niet zo’n probleem zijn in ruil voor meer megapixels. De LG KM900 Arena zal het dus ook zeker zwaar krijgen, maar zoals we al eerder zeiden heeft het toestel nu al enorm veel succes en we twijfelen er ook niet aan dat hij goed gaat verkopen. Of dat ook terecht is kun je in de rest van deze review lezen.

LG KM900 Arena vs Samsung S8300 UltraTOUCH

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type KM900 Arena
Telefoon model Tablet
Scherm afmeting 3″
Scherm type TFT
Scherm resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.000.000 kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 8GB
Kleur
Kleuren Zilver; titanium
Energie
Gesprekstijd 230 minuten
Stand-by tijd 300 uur
Accu 1000 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS aGps
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Video opname 720×480 pixels @30fps
Radio FM radio met RDS
Audio Mp3, aac, aac+, aac++, wma, wav
Videospeler 3gp, mp4, Xvid, DivX
Extra’s FM transmitter, Dolby Mobile

De LG KM900 Arena komt in een klein en compact doosje dat precies hetzelfde is als dat van de LG KC910 Renoir, wat wil zeggen dat het doosje openklapt en dan het toestel onthult, liggend op een chique schuimplastic bedje. Daaronder zit een vak waar alle accessoires in zitten, die erg compleet zijn bij de Arena. Er wordt een prima in-ear stereo headset met het toestel meegeleverd, samen met een datakabel en een lader. Natuurlijk zijn er ook boekjes en een software-cd aanwezig bij het toestel. Het toestel heeft zelf al 8GB intern geheugen, maar in de Armin van Buuren-editie wordt er nog eens een 8GB geheugenkaartje met het nieuwe album van Armin ‘Imagine the remixes’ erop meegeleverd. We weten niet zeker of er ook een geheugenkaartje met de gewone versie van de Arena is meegeleverd. De Arming van Buuren-editie heeft ook nog een aantal exclusieve Armin van Buuren-wallpapers en op de MicroSD-kaart staan naast de cd een aantal video’s van Armin van Buuren. Al met al vinden we de Armin van Buuren-editie erg compleet, de normale versie heeft waarschijnlijk geen kaartje en is dus iets minder uitgerust, maar dankzij de goede headset is het nog steeds een goed pakket.

Vooral in het design van de LG Arena komt de iPhone overduidelijk naar voren. Natuurlijk hoeft dit niet per se slecht te zijn, maar opmerkelijk is het wel. De voorkant heeft meer wat weg van de Samsung i900 Omnia, maar vooral als we naar de achterkant en de bovenkant van het toestel kijken schreeuwt alles iPhone. De positie van de camera is hetzelfde en op de bovenkant zitten de headset-jack en de powerknop op dezelfde plaats. Door het materiaalgebruik heeft het toestel ook nog hetzelfde uiterlijk als de eerste generatie iPhone, wat er overigens prima uitziet. We zullen het dus maar houden op beter goed gejat dan slecht bedacht. Het toestel voelt prettig aan, het is wat ons betreft net iets te zwaar, maar dat is meestal niet storend. Het toestel heeft verder ook geen problemen met de bouwkwaliteit. De hoofdkleur is zilver, maar speciaal voor T-Mobile komt er ook een ‘Titan black’-versie op de markt.

De voorkant van de Arena wordt, zoals bij elk full-touch-toestel, gedomineerd door het grote touchscreen. Eromheen vinden we een zwarte laag waaronder drie touch-toetsen verwerkt zitten, en boven het LG-logo samen met een tweetal sensors. Eén ervan is de nabijheidssensor, die ervoor zorgt dat het scherm op non-actief gaat als je het toestel bij je oor houdt, de andere is een lichtsensor, die het display-backlight aanpast aan de hoeveelheid licht in de omgeving om zo de batterij te sparen. Om deze zwarte rand zit een zilveren rand van geborsteld staal, wat er erg mooi uitziet. Ook hierin zitten een aantal elementen verwerkt, namelijk onder het scherm een microfoontje en aan de bovenkant van het scherm een vga-camera en het speakertje van de telefoon.

LG KM900 Arena voorkant

 

LG KM900 Arena voorkant detail

 

LG KM900 Arena voorkant detail

 

LG KM900 Arena voorkant detail

 

Als we het toestel naar de rechterkant draaien, zien we daar niets meer dan een zilveren zijkant met een aantal verschillende vlakken. Na het geheel nog een keer beter bekeken te hebben zien we dat er twee knopjes verwerkt zijn in deze zilveren vlakken, ééntje glanzend en een andere in precies dezelfde kleur als de rest van de zijkant. De glanzende toets is een cameratoets, de andere is een volumetoets. Ze zijn beiden een beetje klein, maar nog redelijk goed te gebruiken.

LG KM900 Arena rechterkant

 

LG KM900 Arena rechterkant detail

 

LG KM900 Arena rechterkant detail

 

Draaien we het toestel nog een kwartslag naar links, dan komen we op de achterkant van de Arena uit, die, zoals eerder gezegd, veel gelijkenis toont met die van de eerste generatie iPhone. Het grootste deel van de achterkant bestaat uit de batterijklep, die van helemaal bovenop tot ongeveer een centimeter van de onderkant loopt. Hierop zien we onderaan wat tekst en een LG-logo, in de linkerbovenhoek zit de camera verwerkt, compleet met led-flitser. Het deel dat onder de batterijklep zit heeft bijna dezelfde kleur, het enige wat we er in vinden is een tweede microfoontje, dat gebruikt wordt voor het opnemen van geluid bij filmpjes.

LG KM900 Arena achterkant

 

LG KM900 Arena achterkant detail

 

LG KM900 Arena achterkant detail

 

De linkerkant van het toestel is, net als de rechterkant, redelijk leeg gelaten door LG. Het enige wat we hier vinden, afgezien van twee verschillende soorten en kleuren plastic, is de lader- en datapoort. Deze is afgedekt met een schuifje dat weer een andere kleur heeft dan de andere soorten plastic, waardoor het geheel een beetje chaotisch wordt. We zijn echter blij dat de poort wel afgedekt is, want anders kan er gemakkelijk vuil en andere troep in komen.

LG KM900 Arena linkerkant

 

Over de onderkant van de LG KM900 Arena valt niet veel te zeggen, deze is echt helemaal leeg. De bovenkant is echter des te interessanter, er zit namelijk een headset-jack, een knopje om de batterijklep te ontgrendelen en een aan- en uitknop op. Deze zijn precies hetzelfde geplaatst als op de Apple iPhone, op de plaats van de sim-tray zit de toets voor de batterijklep. Helaas is de jackplug niet afgesloten, dat is dan ook meteen het enige wat beter had gekund in de bouwkwaliteit van de Arena.

LG KM900 Arena onderkant

 

LG KM900 Arena bovenkant

 

Scherm

Het scherm van de LG KM900 Arena is weer een nieuwe mijlpaal voor LG, wat betreft de resolutie is het een stapje omhoog en het is ook het eerste touchscreen van de Koreaanse fabrikant dat capacitief is in plaats van resistief. De resolutie van het scherm van de Arena is WVGA, wat in combinatie met de doorsnede van 3 inch maakt dat de Arena een van de schermen met de hoogste pixeldichtheid heeft. Deze titel deelt het toestel met de Sony Ericsson Xperia X1, die ook een WVGA-resolutie heeft op een 3 inch-scherm. Dit zou moeten resulteren in een extreem scherp scherm, wat ook zeker het geval is. Het scherm is heerlijk scherp en ook de andere eigenschappen van het scherm van de Arena zijn prima in orde. Het is mooi helder en de kleuren zijn fijn, alleen het contrast had iets hoger gemogen. Dankzij de capacitieve touch-technologie die gebruikt is, is het scherm ook erg gevoelig. Gevoeliger nog dan andere capacitieve schermen die we tegenkwamen in bijvoorbeeld de Samsung UltraTOUCH. Zo gevoelig als het scherm van de iPhone is het nog net niet, maar toch is het een goede prestatie van LG. Ten slotte heeft de Arena een multitouch-scherm, dat hoofdzakelijk zoomen zoals bij de iPhone mogelijk maakt. Helaas is het scherm van de Arena onder direct zonlicht erg slecht zichtbaar, waardoor het toestel moeilijk te gebruiken wordt.

Toetsen

LG KM900 Arena screenshot numeriek toetsenbord

Natuurlijk is de LG Arena een touchscreentelefoon en het toestel heeft dan ook heel weinig knopjes. Er zitten echter wel wat knopjes op aan de zijkanten, waarvan we even snel de werking zullen bespreken. Ook komt het on-screen toetsenbord van de Arena hier aan bod. Allereerst is er de powerknop, die bovenop het toestel zit aan de rechterkant. Dit knopje is heel klein, maar aangezien je het toch maar heel weinig gebruikt is dat niet zo’n probleem. Met deze toets kan het toestel aan- en uitgezet worden, de tweede functie van deze toets is het toestel op de screensaver zetten. Het eerste gebeurt door het knopje lang ingedrukt te houden, voor de tweede functie is een korte druk op het knopje genoeg. Aan de rechterkant van het toestel zitten ook een aantal toetsen, namelijk een cameratoets en de volumetoetsen. De cameratoets wordt uiteraard gebruikt om de camera een foto te laten maken of te laten beginnen of stoppen met filmen, maar ook kan de camera opgeroepen worden met deze toets. Dit kan alleen vanaf een van de stand-by-schermen. De volumetoets is natuurlijk bedoeld om het volume te regelen, zoomen kan niet met de toets. Deze beide toetsjes zijn ook een beetje klein, maar zijn nog net voldoende groot om redelijk in gebruik te zijn. Het onscreen toetsenbord van de LG Arena is geheel geoptimaliseerd voor gebruik met de vingers, wat natuurlijk ook wel moet met het capacitieve touchscreen. Om deze reden is er ook geen handschriftherkenning aanwezig op het toestel. Het numerieke toetsenbordje is groot genoeg en heeft alle functies die een fysiek numeriek toetsenbordje ook heeft. Zo is er een T9-woordenboek aanwezig en zijn er verschillende toetsen waarmee je bijvoorbeeld tekst kunt wissen, hoofdletters kunt maken en van toetsenbordje kunt wisselen. Zo is het dus extra makkelijk om even een speciaal symbool in te voegen. Als je het toestel op z’n kant draait komt er een qwerty-toetsenbordje bovendrijven, dat toetsen heeft die net groot genoeg zijn om goed te bedienen met je vinger, hoewel je wel meer verkeerde tekens zal aanslaan dan op een fysiek toetsenbord. Ook het qwerty-toetsenbord heeft T9 geïnstalleerd.

LG KM900 Arena screenshot

 

LG KM900 Arena screenshot screensaver

De LG Arena is het eerste toestel dat gebruik maakt van de nieuwe S-Class-interface van LG, een interface die we voorlopig nog wel even op alle touchscreentoestellen van de producent zullen tegenkomen. Deze interface heeft een aantal nieuwe elementen, maar heeft vooral grafisch een grote face-lift gekregen. De screensaver van de interface is nog niet zo spectaculair, deze bestaat uit een afbeelding met daaronder een balkje met de tijd en datum erop. Onder de tijd en de datum staat een grote knop, die je ingedrukt moet houden om het toestel te ontgrendelen. Tijdens het indrukken wordt het scherm steeds verder ‘weggeklapt’, als de screensaver helemaal weg is komt het stand-by-scherm tevoorschijn met een leuke animatie. Er zijn in totaal vier stand-by-schermen te vinden op de LG Arena, namelijk een met widgets, een met contacten, een met alle media en eentje met zelf in te stellen snelkoppelingen. Deze schermen hebben alle vier een uniek uiterlijk en zien er erg gelikt uit.

LG KM900 Arena screenshot stand-by snelkoppeling

Het eerste stand-by-scherm, waar je verschillende snelkoppelingen op kwijt kunt, heeft een blauwe achtergrond. Dit scherm is het saaiste van de drie schermen. Snelkoppelingen zijn alleen in een rastervorm te zetten, waarin je 3×3 icoontjes kwijt kunt. Het maximale aantal snelkoppelingen is dan ook negen. Deze snelkoppelingen zijn zelf te kiezen uit bijna alle programma’s van de telefoon en hebben allemaal een kleurrijk icoontje. Je kunt ze zelf rangschikken binnen het raster, maar er is geen mogelijkheid om ze op een andere manier op het scherm weer te geven. Je kunt dit scherm, net als de andere stand-by schermen, aanpassen door een icoontje even ingedrukt te houden.

LG KM900 Arena screenshot stand-by snelkoppeling

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by widget

Het tweede stand-by-scherm, dat met de widgets erop, heeft een oranje achtergrond en werkt ongeveer hetzelfde als de stand-by-schermen van de wat oudere LG-toestellen. Je kunt via een balk, die in dit geval te vinden is door een widget even ingedrukt te houden, verschillende widgets je scherm in slepen. Hierbij zijn bijvoorbeeld een weer-widget, een rekenmachine-widget en een radio-widget. Aangezien er voor de media een apart stand-by-scherm is, zijn er geen widgets voor afbeeldingen, video’s of muziek. De widgets kun je naar eigen inzicht indelen over het scherm door ze rond te schuiven, je kunt op het scherm naar beneden scrollen dus er is genoeg ruimte om alle widgets kwijt te kunnen. Deze widgets zijn een aardige toevoeging, maar de Samsung TouchWiz-interface heeft nog altijd het beste widget-systeem dat we in een telefoon gezien hebben.

LG KM900 Arena screenshot stand-by widget bewerken

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by contacten

Het derde stand-by-scherm is voor contactpersonen, met een groene achtergrond. Dit scherm is wel erg interessant, met een unieke en mooie cirkelvormige vormgeving. Je kunt via de contactenapplicatie een aantal favorieten kiezen, die inclusief foto op je stand-by-scherm terecht zullen komen. Deze kun je vervolgens rangschikken in een raster met twee kolommen, waarin je in principe oneindig naar beneden kunt scrollen. De andere manier is om ze als een cirkel over je scherm weer te geven, die rondgedraaid kan worden door te scrollen met je vinger. Dit ziet er erg leuk uit, hoewel de andere vormgeving natuurlijk wat praktischer is. Door op een foto te tikken, komt er een venstertje met de foto, de naam en een aantal toetsen naarboven. Met deze toetsen kan je je contact bellen, sms’en en bewerken. Al met al is het contactenscherm dus een erg leuk én handig stand-by-scherm voor de echte hardcore beller.

LG KM900 Arena screenshot stand-by contacten

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by contact bewerk

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by contact pop-up

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by media

Het laatste stand-by-scherm van de LG Arena is duidelijk gericht op de multimediafreak. Dit scherm, dat een paarse achtergrond heeft, is naar hartelust te vullen met foto’s, video’s en je favoriete muziek. Deze kun je net als bij het contacten-stand-by-scherm weergeven op twee manieren, namelijk als een raster met twee grote kolommen, of als een soort wiel waar je van voren tegenaan kijkt, dat ronddraait met alle items eraan. Hierbij zijn er twee ‘wielen’, het ene voor je foto’s en video’s, het andere voor je muziek. Deze ‘wielen’ kan je ronddraaien door er met je vingers overheen te schuiven. Ook op dit scherm worden alleen je favorieten weergegeven, die je direct uit de muziekspeler of de galerij kan kiezen, of door een item ingedrukt te houden. Als je gewoon op een item tikt, komt er een pop-up-venstertje naar boven waarmee je je tracks kunt afspelen of je foto’s/filmpjes kunt bekijken. Deze staan los van de gewone galerij en muziekspeler.

LG KM900 Arena screenshot stand-by media raster

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by foto pop-up

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by muziek pop-up

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by media bewerken

 

LG KM900 Arena screenshot stand-by kubus

Je kunt wisselen tussen de stand-by-schermen door gewoon met je vinger naar de gewenste kant te schuiven, dat wil zeggen naar links om een scherm terug te gaan en naar rechts om een scherm verder te gaan. Er is echter een leukere manier, namelijk via een speciale kubus. Hierop zijn op de vier zijvlakken van de kubus de vier verschillende stand-by-schermen weergegeven, waar je doorheen kunt bladeren door met je vinger de kubus rond te draaien. Als je het gewenste scherm hebt bereikt, dan druk je een keer op de kubus waarna het gewenste scherm tevoorschijn komt. Je komt bij de kubus door kort op het middelste touchknopje onder het scherm te drukken. Alles bij elkaar vinden we de stand-by-schermen van de LG S-Class-interface erg prettig werken, voor iedereen is er wel een geschikt scherm te vinden. Dit is een grote stap vooruit vanaf de oude inteface van LG’s touchscreentoestellen en wat ons betreft is het één van de beste touchscreen-interfaces die momenteel op de telecommarkt te vinden is.

Hoewel je al bijna alles kunt doen via de stand-by-schermen van de LG Arena, is er ook nog zoiets als een menu. Hier ga je naar toe door op de menutoets te drukken die onderaan alle stand-by-schermen te vinden is. Dit menu heeft een grote gelijkenis met dat van de iPhone, beide bestaan uit vierkante icoontjes die je naar hartelust kunt rondslepen. Het grootste verschil is dat het menu van de Arena in vier categoriën ingedeeld is, namelijk Communicatie, Multimedia, Organizer en Instellingen. Tussen deze onderdelen is het dan ook niet mogelijk om icoontjes te schuiven. Elk onderdeel bestaat uit acht icoontjes, waarvan er maximaal vier tegelijk weergegeven kunnen worden in portretmodus. Je kunt dan ook de icoontjes zelf rangschikken en een willekeurig deel van je rij van acht icoontjes weergeven. Zo kun je dus icoontje één tot en met vier of vijf tot en met acht weergeven, maar het is ook mogelijk om icoontje twee tot en met vijf te laten zien. Als je het toestel op z’n kant draait dan draait het menu naar een landschapsweergave, waar je alle tweeëndertig icoontjes in één keer ziet, maar zonder omschrijving. Ook hier zijn de icoontjes binnen hun categorie te schuiven, iets wat trouwens gebeurt door ze even ingedrukt te houden en dan te verslepen. We kunnen er niet onderuit te zeggen dat deze menu-indeling een beetje chaotisch is, tweeëndertig menu-items is al veel en als je dan ook nog per categorie een ander deel van de pictogrammen wordt weergegeven raak je helemaal het overzicht kwijt. Gelukkig zijn de functies die je het meeste gebruikt op de ‘eerste pagina’ van het menu weer te geven als je een beetje slim schuift en zijn erg veel dingen via de verschillende stand-by-schermen te vinden.

LG KM900 Arena screenshot menu portret

 

LG KM900 Arena screenshot menu portret

 

LG KM900 Arena screenshot menu landschap

 

De LG Arena heeft buiten de stand-by-schermen en het menu nog twee andere handigheidjes. De eerste is een menuutje waar je recente meldingen kan zien, Bluetooth en Wi-Fi in- en uit kunt schakelen en direct de profielen en alarmen kunt regelen. Ook is er een snelkoppeling naar de mp3-speler te vinden in dit menuutje. Het menu wordt weergegeven als een lijst, die naar beneden komt als je op de statusbalk bovenaan het scherm klikt, mits je in één van de stand-by-schermen zit. Het tweede extra menuutje van de LG KM900 vinden we door de middelste touch-toets even ingedrukt te houden. Het menu heet Multi-tasking, maar het is meer een tweede snelkoppelingmenu naast het eerste stand-by-scherm, alleen kan je het hier niet zelf aanpassen. Mocht je twee programma’s naast elkaar hebben lopen dan kan je er ook via dat menu bij, maar er zijn maar weinig programma’s die daadwerkelijk naast elkaar kunnen lopen. In tegenstelling tot het menu dat via de statusbalk uitklapt is dit menu dus een beetje zinloos.

LG KM900 Arena screenshot status menu

 

LG KM900 Arena screenshot multitasking menu

 

De LG Arena heeft niet een bijzondere focus, behalve natuurlijk de S-Class-interface. Hij is gewoon bedoeld als een all-round multimediamonster. Muziek valt ook onder multimedia, dus vanzelfsprekend zullen we dit even bespreken. Het toestel heeft Dolby Mobile ingebouwd en het zou dan ook een perfecte geluidskwaliteit moeten bieden. Met de vorige toestellen waarop we Dolby Mobile vonden waren we niet helemaal gelukkig wat betreft de geluidskwaliteit, maar wie weet kan de LG Arena dit beeld veranderen.

Muziekspeler

LG KM900 Arena screenshot muziekspeler

Natuurlijk heeft de Arena een muziekspeler en voor de verandering is de opzet daarvan compleet anders dan die van muziekspelers die we in andere touchscreentelefoons hebben gezien. Eigenlijk heeft de muziekspeler maar één scherm, waar je alles in doet. Het is dus niet meer zo dat je eerst een categorie kiest, dan een nummer waarna je in het afspeelscherm terecht komt. De Arena werkt met een alles-in-één-scherm, dat meteen getoond wordt als je de muziekapplicatie binnengaat. Hier worden al je nummers getoond, iets wat je boven kan veranderen in alleen je favorieten, alle artiesten, alle albums, of alle genres. Die laatste drie werken wel weer normaal, hier kies je eerst je album, artiest of genre, waarna je in een schermpje komt met alle nummers die in dat album zitten, door die artiest gemaakt zijn of onder dat genre vallen. Als je een nummer selecteert, klapt het item uit en komt er een kleine album-art tevoorschijn samen met wat meer informatie over het nummer. Als je ook daadwerkelijk op play drukt, dan komt er een leuke visualisatie als achtergrond en verschijnt er een klein bedienings-balkje onderaan het scherm, dat je tijdens het verder bladeren door je muziek altijd kan blijven bedienen. Een voordeel van deze indeling is dat je tijdens het afspelen erg makkelijk door kan bladeren, maar het balkje voor de bediening is wel erg miniem en wij blijven er dan ook bij dat de standaardindeling helemaal niet zo slecht is. Vernieuwend is het echter wel en dit is ook één van de weinige dingen waarin de iPhone niet gekopieerd wordt. Als je het toestel horizontaal draait komt er trouwens aan de linkerkant van het scherm wel een permanent afspeelschermpje tevoorschijn, maar ook hier zijn maar drie toetsjes te vinden: play/pause, volgend nummer en vorig nummer. Aan de rechterkant van het scherm kun je gewoon blijven scrollen in de horizontale modus.

LG KM900 Arena screenshot muziekspeler

 

LG KM900 Arena screenshot muziekspeler

 

LG KM900 Arena screenshot muziekspeler

 

De kwaliteit van de muziek in de LG Arena is prima, de Dolby Mobile-equalizer geeft er zeker een mooie weergave aan. Althans, door de meegeleverde headset en de speaker van de telefoon. Sommige andere headsets maken het geluid erg blikkerig met deze equalizer, terwijl het geluid juist ruimtelijk moet klinken met een mooie diepe bas. De speaker kinkt niet echt hard, hoewel hij ook zeker niet zacht te noemen is. De kwaliteit is normaal niet zo geweldig, maar als de Dolby Mobile-equalizer is ingeschakeld, dan klinken de speakers opeens erg lekker.

FM radio

De LG Arena heeft natuurlijk ook een FM-radio, die ongeveer dezelfde indeling heeft als die van de LG Cookie. Centraal hierin staat een virtueel draaiknopje, waarmee je de frequentie van de radio afstemt. Dit heeft LG erin gestopt om een beetje nostalgie in het toestel te brengen en in tegenstelling tot wat we bj de Cookie merkten, werkt dit wieltje erg goed. Onder zijn nog een aantal toetsjes en opgeslagen zenders te vinden, allemaal vrij normaal dus. Ook qua instellingen en mogelijkheden heeft de radio niets speciaals. Het enige speciale is dus de grafische weergave. De muziekkwaliteit is normaal, we missen hier wel de Dolby Mobile-functie die de muziekspeler wel had.

LG KM900 Arena screenshot FM radio

 

FM-zender

Nieuw in LG’s portfolio is de FM-zender van de LG Arena. Deze maakt het mogelijk om muziek via radiosignalen te verzenden naar bijvoorbeeld een autoradio. Hierdoor kun je draadloos je muziek afluisteren of eventueel je muziek delen met een aantal vrienden die in je buurt zitten. Verwacht echter niet dat je met de FM-zender mensen in een hele kamer van muziek kan voorzien, het bereik van de zender is niet meer dan twee meter, slechte ontvangers pakken het signaal zelfs alleen op als je de telefoon er tegenaan houdt. Het is dus een leuke functie om je muziek via je autoradio of stereo-installatie af te spelen, maar verwacht niet dat je er veel aan hebt als je muziek wilt delen. Je kunt zelf een frequentie kiezen waarop je wilt uitzenden, dit gaat via eenzelfde draaiwieltje als in de radio. De interface van de FM-zender is dan ook hetzelfde als die van de FM-radio.

LG KM900 Arena screenshot FM zender

 

Als echt multimediamonster heeft de Arena ook op het gebied van camerafunctionaliteit heel wat in huis. Met een geheel nieuwe camera-interface en een resolutie van 5 megapixels inclusief alle opties die je maar kunt bedenken klinkt de camera erg veelbelovend. Ook op videogebied heeft het toestel wat in huis, zo kan het toestel slow- en fast-motion filmpjes opnemen en is de maximale filmresolutie 720×480 pixels. Hoe goed de camera het echt doet, is natuurlijk altijd nog maar de vraag en dat zullen wij natuurlijk testen, dus lees snel verder.

Foto

De camera-interface heeft net als de rest van de interface van de Arena een flinke update gekregen. Het sluiterscherm heeft nu wat rondere knopjes, die meedraaien met de positie waarin je het toestel houdt. De pop-up-menuutjes die je te zien krijgt als je op een sneltoets in het sluiterscherm drukt zijn nog ongeveer hetzelfde, alleen hebben ze nu een leuk effect gekregen bij het verschijnen en verdwijnen. De grootste veranderingen zijn echter te vinden in het menu, dat net als de FM-radio een beetje een idee geeft van hoe het vroeger was. In plaats van simpele knopjes, heeft LG een draaiwieltje gemaakt met daarop de verschillende instellingen. Dit ziet er leuk uit, maar werkt helaas niet zo handig, omdat je soms eindeloos aan het ‘draaien’ bent voordat je eindelijk de goede instelling gevonden hebt. Wel erg handig is de toevoeging van handmatige focus, waarmee je altijd de goede focus kunt krijgen, ook als het toestel niet het goede punt op de foto pakt om op te focussen. Verder zijn de instellingen ook erg uitgebreid, wat zeker pleit voor de Arena. Dingen als gezichtsdetectie, geo-tagging en iso-instellingen zijn allemaal aanwezig.

LG KM900 Arena screenshot camera

 

LG KM900 Arena screenshot camera

 

LG KM900 Arena screenshot camera menu

 

Het aantal instellingen mag dan erg goed zijn, een camera valt of staat toch grotendeels bij de kwaliteit. Over dat punt zijn we niet altijd even tevreden bij LG en we moeten dan ook nog maar zien of de Arena niet compleet faalt op dit gebied. We namen het toestel mee naar verschillende plaatsen en maakten wat foto’s met het toestel. Op het display van de telefoon zien de foto’s er geweldig uit, dat moeten we eerlijk toegeven. Heerlijk scherp met prima kleuren en zelfs in het donker weinig ruis. We wilden echter meer weten van de kwaliteit en zetten onze foto’s dus op de computer om ze beter te beoordelen. Helaas kunnen we hier niet al te positief over zijn. De positieve punten die we al genoemd hebben blijven staan, de kleuren zijn prima en er is weinig ruis. Ook zijn de foto’s erg scherp, maar daar beginnen de problemen mee. De algoritmes waarmee de foto’s achteraf worden bewerkt zijn zo agressief dat de foto’s eigenlijk te scherp worden en daardoor detail verliezen. De details lijken een beetje uitgesmeerd, waardoor de foto een beetje op een schilderij lijkt als je wat verder inzoomt. Ook verschijnen er vreemde patronen in de foto’s die lijken op een geweven stof, vooral op randen van vlakken op de achtergrond in macro’s. Hieronder staan wat foto’s geschoten met de Arena, zodat je zelf kunt oordelen of je de kwaliteit al dan niet voldoende vindt.

Camerasample LG KM900 Arena

 

Camerasample LG KM900 Arena

 

Camerasample LG KM900 Arena

 

Camerasample LG KM900 Arena

 

Camerasample LG KM900 Arena

 

Camerasample LG KM900 Arena

 

Video

Naast foto’s kan de Arena ook video’s maken. De interface van de videocamera is hetzelfde, maar met wat andere instellingen. Erg apart is de instelling ‘Geluidsfocus’. Deze functie is aanwezig in verband met het feit dat de Arena twee microfoons heeft. Normaal neemt het toestel met beide microfoons evenveel geluid op, maar met de geluidsfocus kun je de opname meer op de voorste of meer op de achterste microfoon richten. Dankzij de twee microfoons klinkt het geluid ook lekker, hoewel het een beetje aan de schelle kant is. De kwaliteit van de video’s is prima, dankzij de D1-resolutie (720×480 pixels) en de hoge framerate. De kwaliteit is echter niet zo goed als die van de Samsung UltraTOUCH, waarvan we trouwens binnenkort een review online zullen hebben. Toch zijn we erg tevreden over de videoprestaties van de Arena en is het één van de beste telefoons op de markt op dit gebied.

Galerij

LG KM900 Arena screenshot galerij

Ook de galerij in de LG KM900 Arena heeft de nodige updates gekregen. Het geheel ziet er nu een stuk gelikter uit en werkt ook net wat soepeler. Het beginscherm van de galerij is nog niet bijzonder, per datum staan alle foto’s die je die dag gemaakt hebt als thumbnails onder een apart kopje in een lange lijst. Bovenaan de pagina is een instelling te vinden waarmee je kunt wisselen tussen alles, alleen je favorieten, alleen afbeeldingen of alleen video’s. Als je het toestel draait, dan valt het oude scherm als het ware uit je scherm, waarna je in een TouchFlo-achtige galerij terecht komt. Hier staat alles ook per datum gerangschikt en wel zo dat je door je verschillende data kan bladeren door naar boven of naar beneden te schuiven en binnen een datum tussen je foto’s kunt wisselen door met je vinger naar links of naar rechts te schuiven. Als je een afbeelding of video aanklikt, dan wordt hij full-screen weergegeven met een aantal sneltoetsen ernaast, namelijk voor verwijderen, markeren als favoriet, terug gaan en een toets waarmee een menuutje uitgeklapt wordt. Via dit menu kun je de afbeelding/video bewerken, versturen, instellen als bijvoorbeeld je achtergrond en nog wat standaard zaken. Ook kan je een diavoorstelling weergeven, die in tegenstelling tot bij vorige LG-toestellen wel overgangseffecten heeft. Een achtergrondmuziekje ontbreekt nog steeds. Een video afspelen kan gewoon door op de grote playtoets die er overheen staat te drukken, helaas kan de Arena veel videobestanden niet afspelen. We zijn er helaas niet achter gekomen welke bestanden hij precies wel en niet kan afspelen, maar vooral bij hogere resoluties en DivX- en Xvid- (.avi) bestanden gaat hij raar doen, terwijl dit volgens het boekje wel zou moeten kunnen.

LG KM900 Arena screenshot galerij landschap

 

LG KM900 Arena screenshot galerij afbeelding tonen

 

Hoewel de Arena een echt multimediatoestel is, zijn er ook verschillende handige applicaties en leuke spelletjes op geïnstalleerd. Hier zullen we de leukste even aan bod laten komen, de rest is niet zo speciaal omdat we die ook al kennen van bijvoorbeeld de Cookie en de Renoir.

Agenda

De agenda van de LG Arena heeft een aantal extra zaken ingebouwd, zoals de D-day-zoeker die we bij vorige LG-toestellen los tegenkwamen. Het beginschermpje is gewoon een overzichtje van de huidige maand, waar dagen met een afspraak in het geel zijn weergegeven en dagen waarop een taak gepland staat een blauw streepje onder de datum hebben. De geselecteerde dag wordt in het oranje weergegeven en alle taken en afspraken die op die dag vallen staan onder het maandoverzichtje weergegeven. Als je op zo’n afspraak klikt dan kom je in een lijstoverzicht van die dag terecht waarop de eerder geselecteerde afpsraak alvast uitgeklapt is. Daar zie je meteen alle details met een aantal knoppen eronder, waarmee je de afspraak kunt bewerken enzovoorts. De D-day-zoeker die al een tijdje in LG-toestellen te vinden is, is in de agenda geïntegreerd, wat als enige toevoeging heeft dat je meteen in je agenda naar de datum waar je op bent uitgekomen kunt gaan. Al met al is de agenda lekker uitgebreid en is hij goed ingedeeld, ook grafisch ziet hij er prima uit.

LG KM900 Arena screenshot agenda

 

LG KM900 Arena screenshot agenda

 

LG KM900 Arena screenshot agenda

 

Alarm

LG KM900 Arena screenshot wekker

Natuurlijk heeft de Arena ook een wekkerapplicatie, zoals altijd genaamd Alarm. Op zich is er niet veel bijzonders aan deze applicatie, je kan meerdere wekkers zetten, met een zelf gekozen wekkergeluidje, een memo erbij en een zelfgekozen snooze-interval. Wat echter wel bijzonder is, is de intuïtieve vormgeving. Als je een nieuwe wekker zet, dan krijg je een klokje met twee wijzers voorgeschoteld, waarmee je de tijd kunt instellen door de wijzers van de klok te draaien. Afhankelijk van de tijd waarop je hem zet zal de achtergrond van de klok ook nog tussen dag en nacht wisselen, wat er erg leuk uitziet. Een andere bijzonderheid is dat er een timer in de wekkerapplicatie is ingebouwd. Door niet op ‘nieuw alarm’, maar op ‘snel alarm’ te drukken zal je een soort rond stopwatchachtig ding te zien krijgen, waarop je een tijd tussen 0 en 60 minuten in kunt stellen. Als je dan op bevestigen drukt, dan wordt er een timer gezet voor de ingestelde tijd. Door deze kleine aanpassingen wordt de wekkerapplicatie erg leuk en ook net wat handiger dan de traditionele wekker.

Filmmaker

LG KM900 Arena screenshot filmmaker

LG heeft zijn oude Muvee-studio een extreme make-over gegeven en omgedoopt tot ‘Filmmaker’. Het principe is hetzelfde, je kiest een aantal afbeeldingen, een stijl en eventueel een achtergrondmuziekje, waarna de telefoon er zelf een diashow van maakt die je kunt opslaan als filmpje. Je kunt nu echter in je eigen achtergrondmuziek ook knippen en de diashow blijft zo lang spelen als de muziek duurt. Verder zijn alle stijlen veranderd, ze zien er nu futuristischer uit en zijn wat geavanceerder dan eerst. Ook is de lay-out van het programma op de schop gegaan, maar er is niets noemenswaardigs te vinden in de interface van het programma.

M-Toy

Ook M-Toy is weer aanwezig op de LG KM900 Arena, dit keer met drie spelletjes erin. De eerste twee kenden we al, namelijk Vliegende Dobbelstenen en Rad van Avontuur. Een derde spelletje dat erbij is gekomen heeft de naam Tepong, en dat is nog helemaal nieuw. Alle M-Toy-spelletjes zijn bedoeld om de bewegingssensor van de Arena te demonstreren en ze worden dan ook allemaal bediend door het toestel te bewegen. Buiten M-Toy zijn er geen spelletjes meer voorgeïnstalleerd op de Arena.

LG KM900 Arena screenshot vliegende dobbelstenen

Vliegende dobbelstenen is het eerste spelletje, dat we al kenden van de Renoir en de Cookie. Dit spel draait om dobbelstenen en wordt bediend met de accellerometer. De eerste mogelijkheid is om gewoon zomaar met twee dobbelstenen te gooien. Daarnaast zijn er drie spelletjes ingebouwd. Het eerste is het bekende Slangen en Ladders, de andere twee zijn in Nederland wat minder bekend. Één hiervan is een soort honkbalspelletje met dobbelstenen, het andere een voor ons onbekend bordspel. Leuk is dat het gooien van de dobbelstenen ongeveer net zo gaat als in het echt. Door het toestel zacht te schudden, zullen de dobbelstenen in het bakje heen en weer gaan. Geef je een hardere zwiep aan het toestel, dan zullen de stenen uit het bakje vliegen en op tafel rollen. Over het algemeen werkt dit redelijk, maar niet geweldig. De applicatie is desalniettemin leuk.

LG KM900 Arena screenshot rad van avontuur

Rad van Avontuur is het tweede spelletje binnen M-Toy, ook dit kenden we al van de Cookie en de Renoir. Wij vonden het spelletje nogal zinloos, maar wellicht zijn er gebruikers die dit spelletje wel weten te waarderen. In het spel wordt het rad van avontuur rondgedraaid door het toestel hard te schudden of door over het rad te schuiven met je vinger. Er kan tussen verschillende ‘borden’ gekozen worden, zoals een rad met 2 tot en met aas of een rad met steen, papier en schaar. Verder zijn er nog twee raderen die activiteiten of maaltijden voor de gebruiker kunnen ‘kiezen’. Zoals gezegd vinden wij deze applicatie een beetje zinloos, maar een extra spelletje is op een toestel als dit nooit verkeerd.

LG KM900 Arena screenshot tepong

Het derde M-Toy-spelletje, dit keer wel een nieuw spel, heet Tepong. Het is de bedoeling om een balletje hoog te houden met een pingpong-batje, waarbij je kunt slaan door het toestel omhoog te zwiepen en richten door het toestel te kantelen. De eerste paar slagen zijn makkelijk, maar het is best uitdagend om ervoor te zorgen dat het balletje niet na een slag of tien naast je batje belandt. Niet alleen het aantal slagen dat je maakt is van belang, ook is het de bedoeling dat je het balletje zo hoog mogelijk slaat. Steeds als je een belangrijke mijlpaal behaalt in de hoogte, zie je een leuke animatie. Dit spelletje is wat ons betreft het leukste spelletje van de Arena, het is redelijk uitdagend en hoewel het erg simpel is kun je jezelf er wel even mee bezighouden.

Natuurlijk is de LG Arena hoofdzakelijk een telefoon en naast alle multimediafuncties kan het toestel dus ook bellen, sms’en, mailen en browsen. Dit zullen we in dit hoofdstuk even kort bespreken.

Bellen

De LG Arena heeft veel mogelijkheden om als uitvalsbasis voor een gesprek te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld via het contacten-stand-by-scherm dat we al eerder besproken een gesprek beginnen, maar de telefoon biedt ook een gewone contactenapplicatie, een logboek en een gewone belapplicatie. De contactenapplicatie is niet bijzonder, je contacten worden per letter weergegeven met een afbeelding erbij en een toets ernaast waarmee je ze direct kan bellen. Als je op een contact drukt komen er nog een aantal mogelijkheden bij en verschijnen de bekende gegevens van het contact in beeld. Ook komt er dan een knopje tevoorschijn waarmee je je contact tot favoriet kunt bombarderen. Een andere mogelijkheid om een gesprek te beginnen is via het logboek, waar al je gevoerde gesprekken komen te staan. Deze heeft dezelfde lay-out als de meeste applicaties, als je op een item drukt klapt er een lijstje naar beneden waarvan je meteen alles kunt bedienen en scrollen kan gewoon door met je vinger een stuk van de lijst te slepen. De laatste mogelijkheid om een gesprek te starten is via de telefoonapplicatie, waarnaar een snelkoppeling onderaan je stand-by-schermen staat. Hier kun je een nummer intoetsen via een virtueel toetsenbordje en smart-dialing is ook aanwezig.

LG KM900 Arena screenshot contacten

 

LG KM900 Arena screenshot logboek

 

LG KM900 Arena screenshot telefoon

 

LG KM900 Arena screenshot bellen

Het bellen gaat prima met de Arena, tijdens het voeren van een gesprek kun je bij de meeste applicaties die je in een gesprek nodig zou kunnen hebben. Dit wil zeggen dat je een memo kunt maken, bij je contacten kunt en je agenda kunt bezichtigen tijdens een gesprek. Als iemand je een nummer geeft of als je even moet kijken wanneer je beschikbaar bent is dat dus geen probleem. Ook boodschappen die doorgegeven worden via de telefoon kun je even snel in een memo stoppen tijdens je gesprek. De gesprekskwaliteit is goed en ook met de ontvangst hadden we, weliswaar in de Randstad, geen probleem.

Berichten

LG KM900 Arena screenshot berichten inbox

De berichtenapplicatie is beschikbaar via een sneltoets onderaan de stand-by-schermen of natuurlijk gewoon via het menu. De berichtenapplicatie ziet er goed uit en werkt gewoon naar behoren. Je kunt via een toets bovenaan tussen de verschillende mappen bladeren. In de inbox zit bovenaan een knop waarmee je een nieuw bericht kunt schrijven en als je een bericht uitklapt dan zitten er ook een aantal antwoordmogelijkheden onder. Helaas worden berichten allemaal los weergegeven en dus niet in de chat-stijl die tegenwoordig steeds meer toegepast wordt. Verder is het erg handig dat je berichten in je inbox meteen kunt lezen en beantwoorden en als je een bericht aan het typen bent kun je alles in één schermpje aanpassen. Zo hoef je niet meer meerdere menu’s te doorlopen om je berichten te bekijken en beantwoorden. E-mail wordt in een zelfde applicatie beheerd.

LG KM900 Arena screenshot bericht maken

 

LG KM900 Arena screenshot email

 

Browser

LG KM900 Arena screenshot browser

De LG Arena is uitgerust met umts-, hsdpa- en Wi-Fi-ondersteuning, wat zou moeten betekenen dat je op ieder moment en overal met optimale snelheid kunt browsen. De multi-touch-ondersteuning moet daar nog eens prima zoommogelijkheden aan toevoegen en door het grote scherm zouden je pagina’s ook nog prima zichtbaar moeten zijn. De pagina’s zijn inderdaad prima zichtbaar en de browser heeft genoeg mogelijkheden, maar het gaat allemaal erg traag. Hij heeft erg lang nodig om een pagina goed te renderen en ook het zoomen gaat niet echt vlekkeloos. Je kunt dan ook beter Opera Mini op je Arena installeren mocht je van plan zijn veel te browsen.

De LG KM900 Arena is uitgerust met een LGIP-580A-batterij, dezelfde als in de Viewty en de Renoir dus. Deze batterij, die een capaciteit van 1 Ampère ofwel 1000mAh heeft, weet de Arena goed de dag door te trekken. Bij iets minder dan gemiddeld gebruik houdt de Arena het ongeveer twee dagen vol, wat gezien zijn grote WVGA-touchscreen geen slechte prestatie is. Als je het toestel wat meer gebruikt dan haalt hij vaak de twee dagen niet, maar één dag moet het toestel zeker halen, zelfs als je hem echt veel gebruikt. Als je het toestel elke nacht aan de oplader hangt, dan zal je dus bijna nooit zonder stroom zitten.

LGIP-580A batterij LG KM900 Arena

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters