LG L Fino (L70+) review

De L-lijn is de afgelopen jaren een van de belangrijkste pijlers van LG’s smartphone portfolio geweest. In deze review bekijken we een van de meest recente toevoegingen aan de lijn, de L Fino of L70+.

LG L Fino (L70+) design 

“De L Fino is het volgende toestel in de populaire L7-lijn”

Om eerst maar eens de verwarring over de naam de wereld uit te krijgen: tijdens de IFA afgelopen jaar kondigde LG de L Fino en L Bello aan. LG Nederland besloot toen de toestellen als L70+ en L80+ te promoten, maar inmiddels zijn de toestellen toch weer onder de naam L Fino en L Bello verkrijgbaar in Nederland. Wij zullen dus verder de naam L Fino aanhouden voor dit toestel.

De oude Nederlandse naam, L70+ dus, geeft wel beter weer hoe de smartphone gepositioneerd is. Namelijk als opvolger van de L70, die uiteindelijk weer afstamt van de Optimus L7, één van de stamvaders van de L-serie. Dat toestel is, samen met zijn opvolgers, de afgelopen jaren aardig populair geweest in de prijsrange rond de €150. Wat dat betreft heeft de L Fino dus een naam hoog te houden.

“De L Fino is nu duidelijk gebaseerd op de LG G3”

Waar de L Fino duidelijk afstand neemt van de oudere L-lijn is dat hij nu duidelijk gebaseerd is op de G3. De knoppen zijn naar de achterkant verplaatst, de vorm is wat aangepast en ook de uitgebreide interface is grotendeels overgenomen. Dat is een duidelijke stap voorwaarts van de L70, die toch wat gedateerd overkwam.

De specificaties van de L Fino zijn voor zijn prijs aardig. Zo heeft het toestel een quadcore Snapdragon 200-processor, 1GB werkgeheugen en een 8-megapixelcamera. Alleen het display en de opslagruimte zijn wat beperkt. Het display heeft een resolutie van 480×800 pixels en de telefoon heeft slechts 4GB interne opslagruimte. 4G ondersteuning ontbreekt, maar het toestel heeft wel netjes ondersteuning voor NFC en dat is in deze prijsrange ook al vrij uniek.

LG L70+ hands-on 
LG L70+ hands-on 
LG L70+ hands-on 
LG L70+ hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie V10d-EUR-XX en een prijs van €130.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG L70+

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 200quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 302

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 145 gramLengte: 127,5mmBreedte: 67,9mmDikte: 11,9mm

Scherm/invoer

4,5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch800×480 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1900mAhSpreektijd van 15 uurStandby-tijd van 345 uur

Unboxing

De L Fino wordt geleverd in een standaard doosje met een standaard inhoud. In de doos vind je naast het toestel zelf een usb-kabel, lader en eenvoudige headset. Steeds meer toestellen worden met een kariger verkooppakket geleverd en dus is deze L Fino voor zijn klasse best goed uitgerust.

Design

“De voorkant en een deel van de zijkant zijn altijd zwart, dat geeft een leuk duo penotti-effect”

LG heeft de L Fino ontwerptechnisch duidelijk geïnspireerd op de G3. Concreet betekent dat een aan de achterkant afgerond ontwerp met de knopjes onder de camera en een schone voorkant met relatief kleine randen rond het scherm. De vorm van het toestel ziet er elegant uit en het formaat is lekker handzaam. Door de matte geribbelde achterkant voelt de telefoon ook prettig aan. De L Fino komt daarnaast vrij stevig over.

Op de kleuren waarin deze telefoon verkrijgbaar is heeft LG zich flink uitgeleefd. Hij is in vrij standaard zwart en wit verkrijgbaar en komt daarnaast nog in de kleuren goud, rood, paars en groen. Allemaal in pasteltint. Opvallend is verder dat de voorkant en een deel van de zijkant altijd zwart zijn. Dat geeft in het geval van de witte versie een leuk ‘duo penotti-effect’.

LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 

“De knopjes aan de achterkant zijn niet erg uitgesproken, waardoor ze lastig blind te selecteren zijn”

De knoppen op de L Fino zitten dus aan de achterkant. Om precies te zijn gaat het om de powerknop en de twee volumeknoppen, die net onder de camera zitten. Of je dat handig vindt of niet is redelijk persoonlijk, maar in ieder geval is de uitwerking in dit toestel niet perfect. De knopjes zijn namelijk niet erg uitgesproken qua structuur, waardoor het soms lastig kan zijn om blind de goede te selecteren met je vinger.

De achterkant van het toestel is gewoon losneembaar en daaronder gaan de batterij en de sim- en geheugenkaart schuil. Die batterij kun je ook gewoon verwisselen en dat is prettig. Op de achterkant vinden we verder nog de speaker, die hadden we liever ergens anders gezien. De usb-poort zit netjes op de onderkant, terwijl de audiopoort bovenop te vinden is.

LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 

Scherm

“De scherm-resolutie is niet erg hoog”

Het scherm van de L Fino is met zijn 4,5 inch prettig qua formaat. Het gaat om een IPS-display en de weergave van het scherm is opvallend mooi voor zo’n goedkoop toestel. Kleuren zijn uitgesproken en best realistisch, het contrast is ruim voldoende. De kijkhoek valt ons alleszins mee, mede omdat het scherm volledig gelamineerd is. De helderheid is niet bijzonder hoog en kan in de felle zon wellicht een probleem worden, maar is voor de meeste gebruikssituaties ruim voldoende. Op de gevoeligheid van het display is niets aan te merken.

Toch is het niet allemaal in kannen en kruiken met dit scherm. Dat heeft te maken met de resolutie, die niet erg hoog is. De WVGA-resolutie van 480×800 pixels resulteert op dit formaat in een pixeldichtheid van net wat meer dan 200ppi en dat is niet erg veel. Daardoor zien tekst en iconen er niet zo scherp uit, wat je vooral bij het lezen van bijvoorbeeld webpagina’s merkt. Zelfs voor de lage prijs van de L Fino is dat wat ons betreft een kleine misser.

Prestaties

Hoewel de Snapdragon 200-processor die in de L Fino zit geenszins briljant is, kan het toestel er redelijk goed mee overweg. De processor heeft 4 op 1,2GHz geklokte Cortex A7-kernen en is vooral grafisch wat slechter dan de duurdere Snapdragon 400-chip. Dat betekent wel dat je geen uitgebreide games op de L Fino moet spelen, maar voor het simpele gamewerk en eigenlijk al het andere dat je in de praktijk zult tegenkomen is het ruim voldoende. In onze benchmarks scoort het toestel ook qua algemene rekenkracht een stuk minder dan de Snapdragon 400-toestellen, maar in de praktijk merk je daar gelukkig weinig van.

“De snelheid van het toestel is meer dan voldoende”

De interface van de L Fino loopt voldoende snel over het scherm en het opstarten van applicaties gaat eigenlijk ook nog vrij vlot. Alleen als je zware apps gebruikt of gaat multitasken kan het toestel soms wat irritant traag worden. De stabiliteit van de L Fino is prima. Al met al is de snelheid van het toestel meer dan voldoende.

“In de praktijk kan de accu redelijk meekomen met zijn segment-genoten”

Op netwerkvlak mist de L Fino 4G-ondersteuning, maar is hij verder vrij uitgebreid. 3G, wifi, bluetooth en gps zijn natuurlijk allemaal aanwezig en ook NFC ontbreekt niet. Die laatste zien we niet vaak op een goedkope telefoon en is dus een leuke toevoeging. Overigens heb je er niet bijster veel aan, het maakt vooral het uitwisselen van bestanden en het koppelen van accessoires net wat eenvoudiger.

De 1900mAh-accu in de L FIno is op papier allerminst bijzonder te noemen. De capaciteit is zelfs een beetje aan de lage kant voor een hedendaagse smartphone. Maar in de praktijk kan hij redelijk meekomen met zijn segmentgenoten. De dag kom je er wel mee door, maar daar houdt het een beetje op. Dat betekent dat de batterij net voldoende is. Het is echter zeker niet een van de sterkere punten van de L Fino.

Software

LG L Fino (L70+) screenshot

LG’s software over Android heeft het afgelopen jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt en daar pikt de L Fino een graantje van mee. Hij draait op Android KitKat met een wat uitgeklede versie van LG’s interface, om de minder sterke hardware te ontzien.Toch zitten er nog een aantal handige functies in de software. Een ‘guest mode’ waarmee je door een alternatieve pincode in te voeren in een modus komt waarbij maar een aantal apps gebruikt kunnen worden bijvoorbeeld. Of ‘smart cleaning’ waarmee je eenvoudig overtollige data kunt opruimen. Ook ‘QSlide’ is handig, daarmee kun je verschillende kleine apps boven je interface draaien.

Grafisch gezien is de drukke en wat onprofessionele interface van vroeger platgeslagen tot een veel meer rustige, overzichtelijke interface. Daardoor ziet het geheel er een stuk mooier uit en is het ook meteen prettiger om mee te werken. Een voordeel is ook de aardig grote aanpasbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld kiezen hoe de indeling van de functietoetsen onderin het scherm is en welk lettertype het toestel gebruikt.

LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot

De hoeveelheid meegeleverde software op de L Fino is redelijk netjes. Naast alle Google-apps en standaardapplicaties van Android zijn alle essentials aanwezig. Een bestandsbeheerder, weer-applicatie en office-viewer kun je bijvoorbeeld uit de doos op de L Fino verwachten. Ook is de LG SmartWorld aanwezig. Daar kun je naast apps bijvoorbeeld nieuwe thema’s en lettertypen voor je telefoon downloaden. Best een leuke toevoeging.

Waar het wel misgaat, is bij de mogelijkheid om extra applicaties te installeren. Niet dat dat niet kan, maar de ruimte die je hebt om extra apps te installeren houdt niet over. Van de 4GB die het toestel aan interne opslagruimte heeft, is ongeveer 1,5GB beschikbaar voor applicaties. Daarvan staat een groot deel standaard al vol. Apps naar je geheugenkaart verplaatsen kan wel, maar er blijft altijd een deel achter en niet elke app ondersteunt dit. Kortom: het toestel zit snel vol. De L Fino is dus niet geschikt voor mensen die veel applicaties op hun toestel willen.

LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 

Multimedia

“Er is een uitgebreide fotobewerker aanwezig en dat is leuk”

De multimedia-applicaties van de L Fino functioneel wat minder dan die van de duurdere LG-telefoons, maar zien er nog steeds goed uit. Functies als versneld afspelen en cloud-integratie missen, maar de basis is nog steeds goed. De muziekspeler werkt fijn en heeft een slaap-timer ingebouwd. De galerij zelf is vrij standaard, maar er is wel een uitgebreide fotobewerker aanwezig en dat is leuk. De L Fino heeft ook gewoon een FM radio.

De speaker van de telefoon zit aan de achterkant, waardoor hij eenvoudig geblokkeerd wordt als het toestel op tafel ligt of als je hem vasthoudt. Het geluid dat eruit komt is wat schel en zeker niet meer dan gemiddeld. Door de meegeleverde headset klinkt muziek ook niet erg goed, maar als je een goede headset op de L Fino aansluit is er niets aan de hand.

LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot 
LG L Fino (L70+) screenshot

De interface van de camera is prima. Hij bestaat uit een sluiterscherm met rechts een knopje voor foto’s en video’s en links een aantal snelkoppelingen voor instellingen. Het menu verschijnt daar als een soort tweede laag naast. Dat werkt allemaal prettig. De instellingen die je kunt doen zijn wel wat beperkt, je kunt eigenlijk alleen kiezen voor de automatische modus of de panoramamodus en de resolutie instellen. Er zijn wel meerdere manieren om foto’s te nemen. Natuurlijk via de sluiterknop, maar als je wilt ook via de zelfontspanner of een spraakbediening. De telefoon heeft meerdere autofocuspunten en kan daarnaast via touchfocus scherpstellen. Helaas gaat focussen niet altijd goed, maar los daarvan werkt het erg prettig.

“Foto’s van de L Fino zien er voor de prijs niet onverdienstelijk uit”

LG L Fino (L70+) camerasample frontcam

Foto’s schiet de L Fino in 8 megapixel. Die plaatjes zien er voor deze prijs niet onverdienstelijk uit. Zeker bij goed licht zijn er voldoende details en zijn de foto’s mooi van kleur. Als het licht wat slechter wordt, worden de plaatjes vrij snel onscherp en worden de kleuren wat fletser, maar blijft alles wel goed zichtbaar. Voor €130 al met al zeker geen verkeerde camera.

Minder goed zijn de capaciteiten op selfie- en videovlak. Selfies hebben een VGA-resolutie en zijn dus wel erg klein. De WVGA-filmpjes houden ook niet over qua resolutie. Kwalitatief gezien zijn beiden op hun kleine formaat niet slecht, maar door dat kleine formaat missen wel de nodige details en kun je er niet heel veel mee.

LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 
LG L Fino (L70+) camerasample 

Conclusie

Op het eerste gezicht weet de LG L Fino te overtuigen voor zijn lage prijs. Als je een uurtje met het toestel aan de slag gaat lijkt het, los van zijn lage schermresolutie, bijna de perfecte telefoon voor zijn prijs. Graaf je echter wat dieper, dan komen er een aantal minpunten aan het licht. En daar komt direct naar voren voor wie de telefoon geschikt is. Ben je iemand die niet teveel apps hoeft te installeren en vooral basisfunctionaliteit gebruikt, dan is de L Fino een uitstekende telefoon. Als je een wat meer geavanceerde gebruiker bent dan zijn er, ook voor dit geld, betere alternatieven.

LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 

“Wil je een smartphone om vooral basistaken uit te voeren, dan zit je bij de L Fino erg goed. Anders niet”

Vertaald naar concrete producteigenschappen zit het als volgt. De L Fino is handzaam, voelt stevig aan en ziet er goed uit. Het display is qua resolutie wat beperkt, maar ziet er verder goed uit. De prestaties zijn voor basisgebruik meer dan voldoende, pas als je gaat gamen of zware applicaties gaat draaien merk je dat de processor wat minder power heeft. De software zit netjes in elkaar en op multimediagebied scoort het toestel over het algemeen goed. Alleen de selfies en filmpjes die je ermee maakt zijn ondermaats. Tot zover een prima toestel dus.

Waar het vooral misgaat, is bij de beperkte opslagruimte voor applicaties. Na een app of vijftien zit je toestel vol en dat zal voor veel gebruikers een probleem zijn. Andere problemen voor de meer geavanceerde gebruiker zijn de genoemde lage schermresolutie en enigszins beperkte processor. In mindere mate zou je het gebrek aan 4G als een probleem kunnen zien, maar dat zal slechts voor een enkeling echt een issue zijn.

Kortom: wil je een smartphone om vooral basistaken uit te voeren dan heb je aan de L Fino een erg prettige en relatief goedkope smartphone. Ben je een meer geavanceerde gebruiker en wil je veel applicaties op je toestel installeren, dan kun je het beste met een grote boog om deze telefoon heenlopen.

LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 
LG L Fino (L70+) design 

Toestellen waar je dan wel terecht kunt voor ongeveer hetzelfde geld zijn bijvoorbeeld de Honor 3C en Honor Holly, samen met Samsung’s Galaxy Core Prime. Ook de Nokia Lumia 630 en Microsoft Lumia 535 zijn belangrijke concurrenten, hoewel die in mindere mate ook een app-probleem hebben vanwege hun besturingssysteem. Mag het allemaal iets meer kosten, dan heb je aan de LG L90, Motorola Moto G 2014 en Huawei Ascend G620s ook nog een aantal goede alternatieven.

Honor 3C by Huawei hoofdfoto 
Microsoft Lumia 535 hoofdfoto 
Nokia Lumia 630 hoofdfoto 
Motorola Moto G 2014 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi en handzaam ontwerp
  • Goede kleurweergave display
  • Werkt vloeiend
  • Handige en uitgebreide software
Minpunten
  • Lage schermresolutie
  • Weinig processorkracht
  • Erg beperkte installatiecapaciteit apps

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters