LG Optimus 3D Max

LG brengt met de Optimus 3D Max een tweede 3D-telefoon op de markt. Waar de anderen geen vertrouwen meer in deze niche lijken te hebben, blijft LG het proberen. De 3D Max verbetert zijn voorganger op alle vlakken, maar loopt anderzijds achter op de andere high-endtoestellen. In deze review maken we de balans op.

LG Optimus 3D Max 01

 

Al in september 2011 had LG het in een interview over een opvolger van de Optimus 3D Speed. De standaarddikte voor toestellen zou in 2012 6mm worden en de nieuwe 3D-telefoon van LG zou wat dikker worden, waarbij 7mm niet ondenkbaar zou zijn. Daar blijkt niets van waar, iets dat bij het eerste concrete gerucht over deze telefoon ook al duidelijk werd. Vlak voor het Mobile World Congress maakte LG de opvolger van de Optimus 3D Speed, de Optimus 3D Max, bekend en bleek het toestel inderdaad een stukje dikker te zijn dan 7mm.

Waar LG op het Mobile World Congress 2011 hoge ogen gooide met de Optimus 3D Speed, is de Optimus 3D Max eigenlijk niet meer dan een standaard high-endtoestel maar dan met 3D. Dat is ook te zien aan het typenummer van de 3D Max. Deze P720 staat duidelijk lager in de hiërarchie dan de Optimus 3D Speed, die nog P920 heette. Maar toch prijst LG de telefoon voorlopig op eenzelfde niveau als de andere dualcoretelefoons: alleen de toestellen met een quadcoreprocessor zijn significant duurder.

Zoals gezegd is de Optimus 3D Max een redelijke einzelgänger op de markt. 3D telefoons lijken na het floppen van de toestellen vorig jaar door iedereen verlaten te zijn en daarmee heeft de Optimus 3D Max de niche voor zich alleen. Dat is enerzijds natuurlijk positief omdat het toestel zo geen directe concurrentie heeft, maar anderzijds is het maar de vraag hoeveel mensen echt op zoek zijn naar een toestel met 3D-functie. Op die laatste vraag kunnen we geen antwoord geven, maar in deze review zullen we in ieder geval kijken naar de 3D-functie van het toestel, maar zeker ook het totaalplaatje.

LG Optimus 3D Max MWC 2012

 

LG Optimus 3D Max MWC 2012

 

LG Optimus 3D Max MWC 2012

 

Zoals in de vorige alinea aangegeven, staat de Optimus 3D Max eigenlijk helemaal alleen in zijn niche. Echt directe concurrenten zijn er dan niet. Maar uiteindelijk is de 3D-functie maar een extraatje en los van die functie zijn er wel talloze toestellen met een vergelijkbare featureset.

Mocht je echt per sé een 3D-toestel willen, dan kun je natuurlijk ook nog kijken bij de twee toestellen van vorig jaar met deze functie. Zowel de LG Optimus 3D Speed als de HTC Evo 3D gaan op het moment voor een schijntje over de toonbank en hebben niet eens zo veel verschillen met de Optimus 3D Max.

Verder zijn er een heleboel toestellen van ‘de vorige generatie’ die in het hogere marktsegment vallen en nog prima de concurrentie aankunnen met de 3D Max. Een voordeel van deze toestellen is dat ze allen goedkoper zijn dan de LG, maar in ieder geval de 3D-functie moeten ze allen ontberen. HTC heeft op dat gebied de Sensation (XE) in de aanbieding, Motorola heeft de Razr te bieden en Samsung gooit de Galaxy S II in de strijd. LG heeft zelf nog de derde generatie Prada Phone in de aanbieding en Google doet zelf mee met de Galaxy Nexus.

Ook van de telefoons die in 2012 zijn uitgekomen zijn er wat concurrenten voor de 3D Max aan te wijzen. Zo is er de HTC One S, Sony Xperia P en Sony Xperia S.

LG Optimus 3D Max MWC 2012

 

LG Optimus 3D Max MWC 2012

 

LG Optimus 3D Max MWC 2012

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type P720 Optimus 3D Max
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0
Updatezekerheid Laag
Ontwerp
Afmetingen 127x67x9,6mm
Gewicht 148 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type LCD
Verbeteringen Gorilla Glass 2
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
3D Ja
Processor en Geheugen
Chipset Texas Instruments OMAP 4430
CPU 1,2GHz dualcore ARM Kortex A9
GPU PowerVR SGX540
RAM 1GB
Meegeleverd geheugen 8GB (intern)
Energie
Accu Uitneembaar
Accucapaciteit 1520mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.3
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Ja
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot SIM
Geheugenkaartslot MicroSD
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Multimedia
Primaire camera 5MP 3D
Secundaire camera VGA
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps, 720p@30fps 3D
FM Radio Ja, met RDS
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee

De Optimus 3D Max komt in een doosje met een zwart geruit patroon erop en een rode streep in het midden. Dat doet een beetje denken aan formule één en ziet er erg gaaf uit. De inhoud van het doosje is verder weinig spannend. Er zitten een aantal NFC-stickers in de doos, dat is wel leuk. Wat je daarmee kunt zullen we later in deze review behandelen. Verder zit er gewoon een paar oortjes, een kabeltje en een USB-oplader in het doosje en that’s it. Een geheugenkaart vind je hier niet terug gezien het toestel 8GB geheugen heeft. Overigens kun je wel zelf een kaartje kopen om dit uit te breiden.

De LG Optimus 3D Max is een beetje aan de lompe kant. Het is al een stuk minder dan bij zijn voorganger, maar nog steeds is het toestel niet moeders mooiste. Hij is net geen centimeter dik en daarmee heel netjes, maar doet toch aan alsof hij wat dikker is. Ook is het toestel vrij zwaar en vrij vierkant. Het voldoet allemaal prima, maar is niet zo flitsend als de meeste andere toestellen.

De bouwkwaliteit is verder redelijk. Het toestel is helemaal van plastic en kraakt een beetje. Voor een high-endtelefoon is het eigenlijk een beetje weinig, maar het toestel voelt niet alsof hij uit elkaar gaat vallen. De achterkant heeft een geblokt patroon meegekregen en voelt daardoor redelijk goed aan.

De voorkant van de telefoon is natuurlijk vooral bedekt met het grote scherm. Daaronder zitten wat capacitieve knopjes, maar die zijn helemaal niet zichtbaar als ze niet aan staan, waardoor het toestel heel strak oogt. Boven het scherm zit uiteraard een secundaire camera en daarnaast een speaker, het LG-logo en een aantal sensoren. Die laatste zitten ook goed verborgen.

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

De achterkant van de Optimus 3D Max is vanwege zijn twee camera’s natuurlijk redelijk opvallend. Prettig is dat de camera’s deze keer helemaal plat weggewerkt zijn in het toestel en dus niet een beetje uitsteken zoals bij de LG Optimus 3D Speed en HTC Evo 3D. Ook komt het hebben van twee camera’s minder nadrukkelijk naar voren dan bij de eerder genoemde toestellen.

Het toestel heeft aan de onderkant wel een klein bocheltje achterop. Dat is echter nauwelijks opvallend, laat staan storend. Verder is op de achterkant nog een speaker te vinden.

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

De zijkanten van de Optimus 3D Max zijn best strak, met door het midden een glanzende band waar alle elementen op te vinden zijn. Rechts is dat een cameratoets, links een volumeknop en de MicroUSB-poort. Die laatste is netjes afgewerkt met een schuifje.

De onder- en bovenkant van de Max zijn redelijk verschillend. Boven is hetzelfde plastic gebruikt als op de achterkant, waar de powerknop en de headsetingang in verwerkt zijn. Onder is hetzelfde materiaal gebruikt als aan de andere zijkanten, met slechts een gaatje voor de microfoon en een randje waaraan je de achterkant los kunt trekken als elementen.

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

LG Optimus 3D Max design

 

Het scherm van de Optimus 3D Max is niet zo heel spannend als je het in normale situaties bekijkt. Wat natuurlijk wel speciaal is, is dat er een 3D-functie in zit. En die werkt redelijk goed. Het toetsenbord typt wel fijn, maar is functioneel wat minder.

Scherm

In twee dimensies ziet het scherm van de Optimus 3D Max er redelijk goed uit. Vooral de helderheid valt in positieve zin op, die is lekker hoog. Dat zorgt er ook voor dat het toestel zelfs onder direct zonlicht nog een goed leesbaar scherm heeft. De kleuren van het scherm zijn prima, maar kunnen zich niet meten met de concurrentie. De zwartwaarden vallen wat tegen en het contrast is dan ook niet heel hoog. Ook de resolutie loopt wat achter op andere toestellen in deze prijsklasse, maar is met 480×800 pixels nog wel hoog genoeg.

Als je er een dimensie bij brengt, dan heeft de Optimus 3D Max wel een erg goed scherm. Het 3D-effect komt goed uit de verf en is wat beter dan bij de 3D-toestellen van vorig jaar. De inkijkhoek is nog steeds erg beperkt. Van de zijkant zie je alles wel goed, maar komt het 3D-effect niet goed meer tot zijn recht. En van sommige hoeken zie je alle beelden dubbel. Maar als je recht op het scherm kijkt dan is het goed te zien dat het om een 3D-scherm gaat. Het kijkt ook best prettig en op z’n tijd een 3D-film op het toestel checken is geen probleem. Los van het feit dat het de vraag is hoe veel je er echt aan hebt niets dan hulde voor deze functie dus.

Toetsen

Screenshot LG Optimus 3D Max

Het toetsenbord van de Optimus 3D Max is op het 4,3″-scherm van de telefoon groot genoeg en het tikken gaat eigenlijk heel goed. Verkeerde aanslagen maken gebeurt niet veel en de spellingcontrole haalt het meeste er wel uit. Maar verder is er maar slecht nagedacht over die spellingscontrole. Een woord nadien veranderen kan niet, daarvoor zul je het hele woord moeten wissen en opnieuw typen. En ook een woord aan het woordenboek toevoegen bleek een onmogelijkheid. Waar dat bij de Prada Phone nog kon door het woord even ingedrukt te houden, is die functie hier verdwenen. Er zal ongetwijfeld een mogelijkheid bestaan om vanuit je tekst een woord aan het gebruikerswoordenboek toe te voegen, maar ons is het niet gelukt. Alleen via de instellingen van de telefoon kregen we dat voor elkaar.

Ook de plaatsing van de leestekens is ronduit belabberd. Op het standaard bordje zit alleen een punt, voor de rest moet je naar het bordje met alle leestekens gaan, wat voor bijvoorbeeld een komma of een vraagteken een extra klik betekent. Dat is wel deels op te lossen door de spellingcorrectie aan te zetten: dan komt er een balkje boven je toetsenbord waar normaal de alternatieve woorden in verschijnen. Als je geen woord aan het typen bent dan komen daar wat leestekens. Maar dat is zeker geen ideale oplossing, temeer omdat je eerst een spatie moet ingeven om die leestekens tevoorschijn te toveren.

In tegenstelling tot de andere nieuwe telefoons van LG, heeft de 3D Max nog de ‘oude’ interface over Android 2.3. Het toestel krijgt wel een update naar Android 4.0 en zal dan waarschijnlijk de interface die ook op de Optimus L7 te vinden is krijgen. De prestaties van het toestel zijn prima.

Lockscreen

Screenshot LG Optimus 3D Max

Het lockscreen van de Optimus 3D Max biedt enige informatie, maar het houdt niet over. Sms’jes komen als grote popup op het scherm bijvoorbeeld, die je dan naar beneden kunt schuiven om direct naar het bericht te gaan. Mailtjes komen overigens niet op het lockscreen terecht. Ook de status van het opladen van je batterij komt op het lockscreen van je toestel terecht als hij aan het opladen is.

Om het toestel te unlocken moet je het scherm naar boven vegen, dat werkt prima.

Homescreen

Screenshot LG Optimus 3D Max

Het homescreen van de Optimus 3D Max voelt redelijk gewoontjes aan zoals we dat gewend zijn van een Android-smartphone. LG heeft de skin in grafische zin wat aangepast en er zijn ook wat widgets toegevoegd door LG. Zo zijn er meerdere agenda-widgets, contacten-widgets en e-mail-widgets die erg handig in gebruik zijn. De manier waarop een widget wordt toegevoegd aan het startscherm is iets aangepast en gaat nu via een balkje onder het scherm. Dat is wat ons betreft iets minder handig, maar werkt ook wel prima. Wel handig is dat de verschillende widgetstijlen van één type widget onder één pictogram gerangschikt zijn.

Tijdens het toevoegen krijg je een aantal vlakken te zien zodat je een goede indruk krijgt hoeveel ruimte een widget nodig heeft en hoe veel ruimte er over blijft. In totaal kun je 7 homescreens toevoegen en voorzien van widgets en apps. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een overzicht krijgen van de homescreens door te pinchen op het homescreen.

Nieuw is dat je thema’s kunt instellen. Daarvan zijn er een aantal aanwezig, die wat graphics van het homescreen en het menu veranderen, een nieuwe wallpaper verzorgen en een aantal standaardicoontjes veranderen.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Menu

In het menu van de 3D Max is goed te zien dat het een LG is. Het standaard menu bestaat niet, zoals bij de meeste Androidfabrikanten, uit pagina’s, maar uit een lijst met meerdere categorieën. Daarin staan alle app-pictogrammen in rijen van vier onder elkaar. De categorieën zijn standaard 3D-applicaties, applicaties en downloads, maar dat kun je aanpassen. Het menu kun je ook nog als pagina’s rangschikken, dan krijg je een x-aantal pagina’s met maximaal 16 applicaties die je vrij kunt indelen.

Vanuit het menu kun je zoals we gewend zijn ook applicaties verwijderen. Dat doe je door applicaties beheren te kiezen en vervolgens het rode kruisje boven een picogram in de drukken. Als je een applicatie graag op je homescreen wilt hebben kan dat ook, dan hoef je hem alleen maar in te drukken en naar de gewenste locatie te verslepen.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Instellingen

Screenshot LG Optimus 3D Max

Bij de instellingen kun je een ontzettend grote lijst aan categorieën vinden, waarbinnen vaak weer een flinke waslijst aan instellingen staat. Hierdoor is het soms even zoeken voordat je gevonden hebt wat je wilt, maar het zorgt er wel voor dat je op de telefoon werkelijk alles kunt instellen.

Naast het erg uitgebreide set instellingen dat standaard in Android zit, levert LG nog wat extra’s mee. Allereerst is er het kopje Gesture, waar je dingen kunt vinden als het toestel op zijn kop leggen om het alarm te snoozen, of het toestel op z’n kop leggen om de videospeler te pauzeren. Ook is er de spaarstand, waarbij je allerlei stroombesparende instellingen kunt laten activeren als de batterij onder een bepaald niveau komt.

Multitasking

De LG Optimus 3D Max is uitgerust met een taakbeheerder als aanvulling op het standaard multitasksysteem van Android. Als je de homeknop ingedrukt houdt krijg je eerst een menuutje met de zes laatstgebruikte applicaties, vanaf daar kun je doorklikken naar de taakbeheerder. Daar kun je je geheugen bekijken, je geïnstalleerde applicaties managen en je actieve applicaties bekijken en eventueel sluiten.

Applicaties kunnen meldingen geven via de statusbalk, die je kunt uitklappen door hem naar beneden te trekken. Daar kun je ook je verbindingen managen en je muziekspeler bedienen. Dat werkt allemaal prima en het hele multitasksysteem is dan ook weinig op aan te merken.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Prestaties

Screenshot LG Optimus 3D Max

De prestaties van de Optimus 3D Max zijn prima. Het toestel kan zich niet meten met de One S, One X of Galaxy S II, maar loopt wel gewoon soepel. Alleen scrollen voelt soms wat stroperig. De stabiliteit van de Optimus 3D Max is ook prima, echte vastlopers hebben we niet meegemaakt tijdens onze testperiode.

In de benchmarks valt de telefoon een beetje tegen. De TI OMAP 4430 SoC, dezelfde als in de Optimus 3D Speed overigens, draait op 1,2GHz met twee ARM Cortex A9 kernen. Daarmee haalt hij in Quadrant een score van ongeveer 2250 punten, wat niet slecht is voor een dergelijk toestel maar ook niet heel goed. Ter vergelijking: de Prada Phone kwam op zo’n 2800 punten uit en de One S en One X van HTC zitten rond de 5000 punten.

Natuurlijk zegt de benchmark zeker niet alles en al met al zijn de prestaties van de Optimus 3D Max gewoon goed genoeg.

Op entertainmentgebied valt er natuurlijk één ding heel erg op bij dit toestel, namelijk dat hij 3D-functionaliteiten bezit. Je kunt 3D-content maken en consumeren en je kunt zelfs 2D-content in 3D converteren. Overigens werkt dat, vooral bij afbeeldingen, maar matig. Verder is alles dik in orde met de entertainment in dit toestel.

Foto

Screenshot LG Optimus 3D Max

In principe is de camerainterface van de Optimus 3D Max niet anders dan die van andere LG-telefoons, behalve dat er nu een 3D-knop bij is gekomen. Daarmee kun je switchen tussen de verschillende modi van de camera. Wat ook vrij uitzonderlijk is voor een LG-telefoon, is dat er een cameraknop aanwezig is. Die roept vanuit het homescreen het 3D-menu op, maar in de camera is hij als sluitertoets te gebruiken. Qua instellingen heeft de Max een redelijk uitgebreid pakket. Dingen als de ISO, witbalans en belichting kun je instellen en daarnaast is er touchfocus en nog een aantal snufjes aanwezig.

Een probleem dat we ervaren hebben met de Optimus 3D Max, is dat hij slecht focust. Vooral in platte plaatjes worden macrofoto’s vaak onscherp. Niet zozeer omdat het toestel niet genoeg focusbereik heeft, maar wel omdat hij simpelweg niet focust. Dat is overigens wel op te lossen via touchfocus.

De kwaliteit van de camera is verder niet zo heel goed. Het toestel heeft een 5-megapixelcamera die plaatjes maakt die last hebben van een flink schildereffect. Als het donkerder wordt probeert de camera alle ruis weg te filteren waardoor de foto’s eruit zien alsof alle kleuren als het ware uitgesmeerd zijn. De kleuren zijn redelijk en de dynamische range valt een beetje tegen.

De 3D-foto’s doen het qua kwaliteit niet veel beter, maar hebben wel en goed 3D-effect. Het komt duidelijk naar voren dat het om 3D-foto’s gaat, zowel op het toestel zelf als op een extern scherm. In het laatste geval moet je vaak wel de twee beelden nog wat ten opzichte van elkaar verplaatsen om tot een optimaal effect te komen. Mocht je een 3D-scherm hebben dan kun je hieronder een zipje met een aantal 3D-foto’s downloaden.

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Camerasample LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

De galerij van de Optimus 3D Max is niets speciaals, het is zelfs de standaard Android Gingerbreadgalerij. Het enige dat aangepast is, is dat er een aantal 3D-functies te vinden zijn. Er is een knopje aanwezig waarmee je de weergave op 3D of op 2D kunt zetten. Dat werkt ook voor platte foto’s, die zullen er softwarematig nog een extra dimensie bij krijgen. Dat werkt niet echt goed en resulteert vaak in een platte foto die iets in het scherm lijkt te liggen. Foto’s die in 3D genomen zijn zien er wel goed uit, zoals hierboven aangegeven.

Naast de gewone galerij, is er ook een speciale 3D-galerij die weer onderdeel is van een uitgebreider 3D-menu. Vanuit daar kun je eigenlijk al je 3D-content bekijken en ook de camera binnengaan.

Verder is er een functie om je eigen 3D-foto’s goed te formatteren zodat ze op externe schermen die met andere technieken werken weergegeven kunnen worden. Op die manier kun je ze dan exporteren naar een pc, geheugenkaart of wat dan ook.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Video

Screenshot LG Optimus 3D Max

Ook in de videospeler kun je kiezen voor 3D of 2D. Het converteren van video’s werkt wat beter omdat het beeld beweegt, maar het is nog steeds niet super. Wel super is de ondersteuning die de videospeler biedt. Avi, mkv, mp4, de speler pakt alle formaten die we hebben uitgeprobeerd. En die kunnen ook allemaal naar 3D geconverteerd worden.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken, maar daar gaat de 3D-functie wel grotendeels verloren. Via het 3D-menu kun je bij een speciale YouTube 3D-hub komen waar je 3D-content kunt bekijken, maar filmpjes die daar niet staan en wel een derde dimensie hebben, kun je alleen via de gewone YouTube-app bekijken en die ondersteunt geen 3D. Verder werkt de app wel prima.

Filmpjes opnemen gaat in twee dimensies in Full HD, in drie dimensies kan het toestel tot 720p video’s schieten. Daar komen redelijke resultaten uit, maar opnieuw is het duidelijk dat de Optimus 3D Max geen cameratelefoon is. Ook in filmpjes komt het 3D-effect goed uit de verf.

Muziek

Screenshot LG Optimus 3D Max

De interface van de muziekspeler is in essentie de standaard Android-interface, met verschillende tabbladen die muziekfilters voorstellen in het beginscherm. Nieuw daar is een filter waarmee je je muziek op map kunt selecteren. In het afspeelscherm staat de albumart centraal met een aantal bedieningselementen ernaast. Naast deze standaard interface, is er ook nog een coverflow-achtige interface beschikbaar als je het toestel op zijn kant draait. Dan krijg je alle albums te zien waaruit je direct bestanden kunt afspelen via een balkje met wat bedieningselementen eronder.

Qua instellingen is er niet heel veel te vinden. Het meest opvallende is een timer om de muziek automatisch af te sluiten na een bepaalde periode. Handig als je nog weleens de neiging hebt om in slaap te vallen met je muziek aan. Ook in de muziekspeler is Smart Share geïntegreerd zodat je je muziek makkelijk naar een draadloze audio-installetie kunt sturen.

De Max heeft LG’s bekende, enigszins kinderlijke, speler met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Het design is grafisch iets veranderd, maar nog steeds wel over the top. Ook in de FM Radio komt de slaaptimer naar voren, wat nog steeds geen overbodige luxe is voor sommigen. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de muziek door de oordopjes is gemiddeld en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker is niet zo best. Hij is niet bepaald hard en klinkt wat schel en vlak.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Games

Screenshot LG Optimus 3D Max

Games op de Optimus 3D Max kun je, mits ze natuurlijk in een 3D-omgeving zijn, converteren naar 3D. Dat werkt aardig, maar gezien je je telefoon altijd wel wat beweegt tijdens het gamen heb je er weinig aan. Dat betekent namelijk dat je inkijkhoek steeds wat veranderd, wat resulteert in een slechte kijkervaring.

Datzelfde geldt eigenlijk voor de voorgeïnstalleerde games, want die zijn er wel. Lets Golf 2, N.O.V.A en Asphalt 6 zijn allemaal in 3D gemaakt en op dit toestel gezet, maar ook hier is de ervaring vanwege de beweging van het toestel tijdens het gamen niet optimaal. Overigens zijn het wel vermakelijke spelletjes.

Voor meer games kun je natuurlijk in de Google Play Store terecht.

De Optimus 3D Max is een standaard Androidtelefoon en op het gebied van productiviteit wijkt hij dan ook niet al te veel af van andere toestellen. Met Android 2.3 loop je vooralsnog een klein beetje achter, maar dat zal vroeg of laat opgelost worden. De processor is genoeg om alle apps aan te kunnen.

Agenda

De agenda is degene die we kennen van LG. Vooral de maandweergave is handig: daar zie je elke dag met afspraken gemarkeerd staan, als je op zo’n dag klikt dan krijg je onderaan meteen je eerste afspraken die dag te zien. Veder is er een weekweergave, een dagweergave en een agendaweergave. Die laatste laat al je komende afspraken in een lijstje zien, de rest spreekt voor zich. In de weekweergave worden tevens weeknummers weergegeven.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange of Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven, in ons geval bijvoorbeeld die van de sportvereniging.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Office

Screenshot LG Optimus 3D Max

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de Max, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Waar de Polarisversie van de HTC One-telefoons integratie met Dropbox en SkyDrive heeft, moet deze LG het doen met Box.net-integratie. Natuurlijk kun je bestanden nog steeds los van Polaris delen met die services als je daar apps voor download, maar het is toch wel jammer gezien Box.net veel minder gebruikt wordt.

Browser

Screenshot LG Optimus 3D Max

De browser die in de Optimus 3D Max zit is niet zo speciaal, het is dezelfde als in iedere Android-telefoon zo’n beetje. Er is onder het scherm en balkje toegevoegd waarmee je een aantal zaken kunt regelen. Daar kun je tabbladen openen, van tabblad switchen en vooruit en terug gaan. Dat is erg handig en maakt het browsen met tabbladen een stuk prettiger dan op menig ander Androidtoestel.

De navigatie over pagina’s gaat probleemloos. Scrollen en zoomen gaat wat stroperiger dan bij andere telefoons, het lijkt of LG daar een kleine vertraging ingebouwd heeft. Dat is niet storend, maar om nou te zeggen dat het prettig is gaat ook wat ver. Pagina’s worden goed weergegeven en de meeste speciale elementen op pagina’s kan het toestel wel aan.

Locatieservices

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill, dus daar heeft LG niets aan toegevoegd. En terecht. De telefoon wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation en Google Places.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Places is eigenlijk een soort vervanging van de zoekfunctie van Google Maps. In plaats van een zoekterm ingeven in dat programma, kun je ook Places gebruiken. Dat is eigenlijk een grote verzameling POI’s. Zo kun je makkelijk toeristische attracties, cafés, pinautomaten, tankstations of restaurants in de buurt vinden. Als je die gevonden hebt kun je ze in Google Maps weergeven, er naartoe navigeren, gegevens erover vinden of de plek beoordelen.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de locatieservices in het buitenland dus eigenlijk niet veel waard zijn. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Standaardapplicaties

LG heeft relatief veel applicaties toegevoegd, vooral in de vorm van handige tooltjes. Zo is er een backuptool, een programma waarmee klantenservicemedewerkers hulp op afstand kunnen verlenen, een een memoapplicatie. En natuurlijk kun je wekkers zetten, is er een rekenmachine en dat soort dingen.

Zeker het vermelden waard zijn de NFC-functies. Met de 3D Max kun je contacten, een url, een memo, een gespreksaanvraag, een sms of een afspraak met een tag of apparaat delen. En natuurlijk kun je tags uitlezen. Je kunt hiermee, mits je wat wilt investeren, ook handige toepassingen zonder dingen te delen bedenken. Als je bijvoorbeeld een NFC-polsbandje op de kop tikt, kun je die zo programmeren dat je toestel direct een nummer belt of naar een bepaalde site gaat als je hem aantikt.

Als aanvulling daarop heeft LG de Tag+ software. Dat is vergelijkbaar met Sony’s Smart Tags. Er worden een aantal tags meegeleverd met de telefoon. Er is standaard een tag voor de Car mode, Office mode en Sleep mode. Voor die drie modi zijn er een aantal instellingen beschikbaar. Maar je kunt ook zelf dingen instellen die daar niets mee te maken hebben. Je kunt in de zogenaamde gebruikersmodus een programma starten, het geluid regelen en Bluetooth, Wi-Fi, GPS en internet aan- of uitzetten. Die verschillende modi kun je allemaal naar de tags wegschrijven, ongeacht welke tag je gebruikt. Overigens worden de tags aangeboden in de vorm van stickers, wat wat handiger is dan de tags van Sony.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Zoals bij wel veel Androidtelefoons zijn er ook apps voor weer, nieuws en aandelen. Die zijn allemaal verzorgd door Yahoo! en zijn eigenlijk wat minder dan die op de meeste telefoons. De weerapplicatie geeft een heel summier beeld van het weer, met een icoontje en de temperatuur. Uitgebreidere voorspellingen zijn niet beschikbaar en meer dan globaal kijken wat voor weer het wordt kun je er dan ook niet mee. De nieuwsapplicatie is opzich niet slecht, maar hij ondersteunt Nederland niet. En daarnaast bevalt de standaardapp van Google ons gewoon beter. De aandelenapplicatie is wel prima. Zo kun je grafiekjes bekijken van verschillende perioden en een zelf gekozen lijst van aandelen bijhouden.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Extra applicaties

Er zijn twee mogelijkheden om extra apps te downloaden op de Optimus 3D Max. Dat zijn de Google Play Store en de LG Smart World. Die tweede is nou niet heel nuttig als aanvulling voor de reguliere apps, maar een voordeel is wel dat je er een speciale categorie hebt voor extra 3D-content. En dat is op een toestel als deze natuurlijk wel handig.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Om je alvast opweg te helpen met je Androidtoestel hebben we een lijstje apps samengesteld waar wij in ieder geval wel gecharmeerd van zijn.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Communiceren gaat met deze Optimus 3D Max niet veel anders dan met andere toestellen. Bellen is geen probleem, mailen gaat prima en sociale netwerken kun je zo bereiken. Overigens gaat dat laatste niet echt geweldig.

Bellen

Alle telefoon-functies zijn direct vanaf je homescreen te bereiken middels een aantal knoppen in het onderste balkje. Daar is een snelkoppeling naar de contacten-applicatie en eentje naar de telefoon-app. Die laatste is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken van smart dialing. Ook zit er een knopje waarmee je in plaats van kunt bellen ook een nieuw sms’je kunt sturen. Daarnaast zitten er snelkoppelingen naar je logboek en je contacten.

De contactenapplicatie heeft beperkte integratie voor sociale netwerken. In de instellingen kun je Facebook, Twitter en MySpace instellen. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd bij bestaande contacten. Wat opvalt, is dat de applicatie ontzettend traag werkt, wat natuurlijk aardig irritant is. Verder werkt het telefoonboek gewoon prima en kun je er alles mee doen wat je kunt verwachten; ook synchronisatie met Google of Exchange is geen probleem.

Met de belfunctie zelf is ook niets mis, het toestel heeft een voldoende gesprekskwaliteit en hetzelfde geldt voor het bereik en het volume van de ringtones.

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Screenshot LG Optimus 3D Max

 

Berichten

Screenshot LG Optimus 3D Max

De sms-applicatie van de LG Optimus 3D Max is simpel en mooi vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar je bijvoorbeeld kunt instellen na hoeveel berichten de oude berichten er automatisch uit gegooid worden. Overigens kun je dat ook uitzetten.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Email

Screenshot LG Optimus 3D Max

Integratie met Gmail is op de Optimus 3D Max is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een prima applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app. Voordeel is natuurlijk dat het een dienst van Google zelf is, waardoor de integratie optimaal is.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van LG. Die is bij LG altijd een beetje problematisch, omdat hij niet heel lekker met de server communiceert. Vooral terugcommuniceren naar de server wat je op het toestel gedaan hebt gaat niet vlekkeloos.

Chatten

Op de Optimus 3D Max moet je het op chatgebied standaard doen met Google Talk. Dat is een soort WhatsApptegenhanger van Google, die misschien nog wel het meest bekend is uit de PC-versie van Gmail. Mobiel kun je er ook mee videobellen mits het toestel van de ontvanger een frontcam en Android 2.3.4 of hoger heeft en dat werkt zonder veel problemen en ook over 3G. Een groot nadeel van Google Talk is echter is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. En dat is heel jammer eigenlijk omdat er met de software an sich niets mis is.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon een msn-programma of WhatsApp op je telefoon installeren. Via Google Play zijn genoeg chatprogramma’s te vinden om toch makkelijk via internet berichtjes te versturen.

Sociale netwerken

Screenshot LG Optimus 3D Max

Bij het kopje ‘accounts en synchronisatie’ in de instellingen staat een mooi knopje ‘Social+’ waar je je sociale netwerken kunt instellen. Dat gaat om Twitter, Facebook en MySpace, maar het instellen van een account daar doet vrij weinig. Er is een koppeling met je contacten en er is een applicatie ‘Whats New’ waar je Twitterberichten en -meldingen krijgt. Ook is er een widget met content van Twitter, Facebook en MySpace. Maar heel veel is het allemaal niet.

Wel is Google+ op het toestel aanwezig, zoals inmiddels bij elke Androidtelefoon. Dat is een prima applicatie, maar natuurlijk veel minder gebruikt dan Twitter en Facebook.

De oplossing is te vinden in de Google Play Store. Daar staan genoeg programma’s in waarmee je naar hartenlust kunt Twitteren, Facebooken, of werken met welk sociaal netwerk je dan ook gebruikt.

De batterij van de LG Optimus 3D Max zit aan de onderkant van wat we kennen uit de smartphonemarkt. Zoals elke telefoon gaat het toestel met intensief gebruik ongeveer een dag mee, maar het is meerdere malen gebeurt dat we die dag net niet doorkwamen. Dat is jammer, maar blijft vooral een issue van de volledige smartphonemarkt en niet zozeer van dit toestel.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~2,5
Batterij BL-48LN
Capaciteit 1520mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
  • Helder scherm dat buiten goed zichtbaar is
  • 3D-functionaliteit
  • NFC biedt leuke extra's
Minpunten
  • Design is aan de lompe kant
  • Draait voorlopig op Android 2.3, LG heeft niet het beste updatebeleid
  • Slechte camera
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters