LG Optimus 3D Speed

De eerste 3D-smartphone is dan eindelijk een feit. Voor de LG Optimus 3D Speed heb je geen bril meer nodig om 3D-beelden te kunnen zien en daarmee boort de producent een nieuwe doelgroep aan. In deze review nemen we de Optimus 3D Speed onder de loep.

LG Optimus 3D Speed

 

Na een lastig jaar achter de rug in 2010, is de producent 2011 vol goede moed begonnen. De Optimus 3D Speed dook voor het eerst in de wereld op dankzij All About Phones die het toestel tegen kwam op de website van The PhoneHouse. Tijdens het Mobile World Congress afgelopen februari wist de producent drie nieuwe smartphones aan te kondigen, waaronder de Optimus 3D Speed, en haar eerste tablet. De smartphones waren opvallend krachtig te noemen aangezien twee van de drie over een dualcore-processor beschikken en de derde een extra helder Nova-scherm heeft. De LG Optimus 2X Speed is goed ontvangen door de pers, maar had nadien wat problemen met de software. Daarnaast wachten nog steeds veel gebruikers op de Android 2.3-update die LG al tijden aan de consument belooft. Deze fout wist Sony Ericsson een jaar eerder ook te maken door haar X10-gebruiker te lang te laten wachten op de beloofde update.

Ook de LG Optimus 3D Speed zal in Nederland niet geleverd worden met Android 2.3.3. De producent heeft het toestel in plaats hiervan geladen met Android 2.2, terwijl het ondertussen belooft dat de update aan het eind van de zomer uitgerold zal worden. Echter lijkt het erop dat de Optimus 3D Speed geen last hoort te hebben van deze oudere Android-software. Het toestel is namelijk niet alleen geladen met een dualcore-processor, maar ook met dualchannel-ram. Dankzij dualchannel-ram kan het geheugen sneller data verwerken en in parallel met elkaar dankzij twee aparte geheugenchips. Dit zal volgens LG voor de nodige snelheid winst moeten zorgen en later in combinatie met Android 2.3.3 lijkt het toestel de beste papieren te hebben om de snelste smartphone van het moment te zijn.

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG heeft nog een tweede ‘unique selling point’ aan het toestel toegevoegd, te weten 3D. Het toestel is voorzien van een LCD dat zowel 2D als 3D-beelden kan weergeven, zonder dat hiervoor een brilletje nodig is. De producent is hiermee de eerste in Europa die een dergelijk toestel in de verkoop heeft. De Optimus 3D Speed beschikt natuurlijk ook over een 3D-camera die in 720p video’s kan nemen en een resolutie van 5-megapixels heeft voor foto’s. De camera kan in de 2D-stand in 1080p video’s opnemen en doet daardoor niet onder voor haar concurrenten.

Opvallend is dat producent HTC ook twee maanden later zal volgen met haar Evo 3D, het toestel dat de directe concurrent zal gaan worden van de Optimus 3D Speed. Net als de Optimus 3D Speed zal Evo 3D over een dualcore-processor gaan beschikken en een scherm dat zonder een bril 3D-beelden kan weergeven. Ook een 3D-camera zal op dat toestel aanwezig zijn.

Uit onze eerste ervaring bleek dat het 3D-effect zeker aanwezig was op de Optimus 3D Speed, maar dat de kijkhoek klein was en dat sommige mensen al snel last kregen van hun ogen. In deze review nemen we de LG Optimus 3D Speed van top tot teen onder de loep en nemen we een extra kijkje naar het 3D-aspect van het nieuwe paradepaardje van LG.

LG Optimus 3D Speed

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type Optimus 3D Speed
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 128.8x68x11.9mm
Gewicht 168 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type 3D LCD
Verbeteringen 3D touchscreen
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Ja
Processor en Geheugen
Chipset TI OMAP4430
CPU 1.0GHz dualcore ARM Cortex A9
GPU PowerVR SGX540 GPU
RAM 512MB dualchannel
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 520 minuten
Standby-tijd 610 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, HS, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort Micro USB
TV-uit Middels kabel, mini hdmi
Multimedia
Primaire camera Dual 5MP
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps (2D), 720p@30fps (3D)
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Ja
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Ja
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja, YouTube 3D

De Optimus 3D Speed wordt geleverd in een nette rode doos die het toestel wat extra glans mee moet geven. Op de buitenkant van de doos is goed te zien wat er in het toestel zit aangezien er een voorbeeld van het toestel in de doos is gedrukt. Daarnaast is de doos verzegeld met een stikker die aangeeft dat er een jaar lang gratis VIP-service bij het toestel zit. Voor deze service dien je je eerst te registreren bij LG. Als je daarna problemen hebt met het toestel kun je een speciaal nummer bellen. Die zullen het toestel binnen 24 uur repareren en ophalen en mocht dat niet lukken, dan krijg je een nieuwe telefoon van ze, mits het defect binnen de garantie valt. LG is tot nog toe de enige producent die een dergelijke service bij haar high-end modellen aanbiedt.

In de doos van de Optimus 3D Speed vinden we de micro-usb kabel die tevens met een verlenging als oplader dient. Daarnaast is er ook een in-ear headset in het doosje te vinden net als uiteraard het toestel zelf. Ook vinden we nog de gebruikershandleiding van de Optimus 3D Speed en een 3D-handleiding. Deze laatste vertelt hoe je het best 3D-beelden tot je kunt nemen en met welke zaken je rekening dient te houden tijdens het kijken. Verder is er niets in de doos te vinden en zaken als een hoesje ontbreken dan ook.

De LG Optimus 3D Speed is een redelijk fors toestel. Daar waar de LG Optimus 2X Speed al redelijk een ‘mannelijk’ uiterlijk heeft, is dat bij de Optimus 3D Speed nog eens flink geaccentueerd. Het toestel is allereerst groot te noemen. Zo neemt het toestel je gehele hand in beslag als je hem vast hebt. Gelukkig kun je met je duim wel goed het toestel bedienen. Ook is de telefoon wat aan de “zwarte” kant. Hij is bijvoorbeeld anderhalf keer zo zwaar als de Samsung Galaxy S2. Nou is deze concurrent erg dun en daardoor ook redelijk licht te noemen, maar gemiddeld is een telefoon rond de 130 gram. De Optimus 3D Speed telt net iets meer dan 160 gram en dat is aan de zware kant.

Als we kijken naar de voorkant van het toestel dan vinden we allereerst bovenaan het logo van LG en daar boven de speaker. Vervolgens zien we het grote 4.3-inch touchscreen dat een bijzonder goede kijkhoek heeft. In het volgend hoofdstuk zullen we het scherm uitgebreider bespreken. Onder het scherm vinden we die vier bekenden Android-knoppen. Van links naar rechts zijn dit opties, home, terug en zoeken. Het zijn allemaal touch-knoppen die niet overgevoelig zijn en dus fouten moeten voorkomen. Verder is de voorkant van het toestel helemaal leeg.

Het scherm heeft weinig randen en dat is wel ze prettig. Daarnaast is de voorkant van het toestel helemaal vlak en loopt het over in de stevige body van het toestel. De Optimus 3D Speed is gemaakt van een soort gehard plastic, iets waar de Optimus 2X Speed ook uit is opgebouwd. De telefoon voelt dan ook erg degelijk aan en hij kan dan ook een prima stootje hebben. De telefoon is verder goed afgewerkt en elke ingang heeft een eigen klepje waardoor deze netjes afgeschermd wordt. De knoppen van het toestel steken niet veel uit, maar zijn desondanks goed in te drukken.

LG Optimus 3D Speed front

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

Ook de achterkant van de LG Optimus 3D Speed is netjes uitgewerkt. Zo vinden we de twee 3D-camera’s mooi verzonken in een streep dat aan aluminium doet denken. De twee camera’s zitten relatief ver uit elkaar en hebben beide 5-megapixels in de sensor zitten. De enkele led-flits zit tussen de twee lenzen in en als we verderop kijken dan vinden we nog de tekst “3D Stereoscopic” dat in het toestel gefreesd is. Stereoscopic houd in dat het toestel doormiddel van twee lenzen diepte creëert, oftewel 3D-opnames kan behelzen. Verder vinden we aan de achteraknt nog het LG-logo en de speaker die netjes afgewerkt is met een gaasje zodat er niet te veel stof en vuil in de speaker komt.

De twee lenzen van het toestel zijn een klein beetje verzonken in de body waardoor ze minder snel beschadigen zodra het toestel met zijn rug op een tafel ligt. Al met al is de achterkant van het toestel netjes en clean vormgegeven en zijn er weinig toeters en bellen terug te vinden. Jammer is het wel dat LG gekozen heeft voor een led-flits en niet voor Xenon aangezien de camera van het toestel en belangrijk kenmerk is van de Optimus 3D Speed.

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed back

 

Aan de bovenkant van het toestel vinden we alleen de 3.5mm headphone jack. LG levert een eigen in-ear headset mee die prima geluid geeft. Je kunt daarnaast ook met de headset muziek doorspoelen en stop zetten en uiteraard ook opnemen en ophangen. Verder vinden we aan de bovenkant ook de aan/uit-knop die tevens dient als standby-knop. De knop steekt niet ver uit, maar is desondanks goed in te drukken met de vinger omdat hij redelijk breed is.

LG Optimus 3D Speed bottom

 

LG Optimus 3D Speed top

 

Aan de linkerkant van het toestel vinden we twee ingangen die netjes afgesloten zijn door twee aparte klepjes om stof tegen te gaan. Allereerst is er de micro-usb ingang om de oplader en de usb-kabel aan te sluiten op het toestel. Daarnaast vinden we de mini hdmi-ingang om het toestel aan te sluiten aan een LCD-tv. Het is jammer dat LG niet standaard een kabeltje mee levert voor hdmi, echter beschikt het toestel ook over DLNA zodat je draadloos je content op een tv kunt afspelen.

Aan de rechterkant van het toestel vinden we de volume-knoppend die wederom niet ver uit de body uitsteken. Verder zit er ook nog een 3D-knop. Met deze knop kun je snel schakelen tussen de 3D-modus en de normale 2D-modus. Als je de knop lang ingedrukt houd dan komt het 3D-menu gelijk te voorschijn en wordt het beeld in 3D weergegeven. Als je uit de 3D-modus wilt terug gaan dan moet je de home-knop indrukken om naar het normale Android-homescreen te gaan. De 3D-knop activeert dus alleen het speciale menu, waarover we in het 3D-hoofdstuk meer zullen vertellen.

LG Optimus 3D Speed left

 

LG Optimus 3D Speed right

 

In dit hoofdstuk bespreken we alleen de normale 2D-functies van het scherm van de Optimus 3D Speed. De 3D-eigenschappen van het scherm zullen we uitgebreid beschrijven in het 3D-hoofdstuk van deze review.

Scherm

Het scherm van de LG Optimus 3D Speed is goed tot zeer goed te noemen. Ondanks dat het hier om een LCD-scherm gaat met speciale 3D-functionaliteit erin, zijn de kleuren die het scherm weergeeft prima. Als we het vergelijken met het Super Amoled Plus scherm van Samsung, dan is het scherm van LG iets meer verzadigd. De kleur wit is wat minder bleek dan bij de Samsung en voor beide ‘versies’ is iets te zeggen. Wel zijn de kleuren wat doffer dan bij de concurrent en dat komt uiteraard door de grote helderheid van het Samsung-scherm.

De kijkhoek van van de Optimus 3D Speed is goed te noemen. Deze is net wat minder dan die van Samsung en dat is dus ruim voldoende. Ook de touch input gaat erg goed op de LG en het scherm is precies gevoelig genoeg hiervoor.

LG Optimus 3D Speed scherm

 

Toetsen

Het onscreen toetsenbord van de Optimus 3D Speed is prettig in gebruik. Het toetsenbord zelf is erg snel en lijkt moeiteloos tekst te kunnen verwerken. De telefoon geeft geen feedback tijdens het typen, maar is wel erg nauwkeurig met het registreren van de input en het aanslaan van de juiste toetsen. De toetsen komen wat klein over maar voelen goed aan als je een bepaalde toets probeert te bereiken. Zo worden fouten voorkomen.

Onder meer opties vind je extra symbolen, cijfers en tekens. Ook in landscape is het toetsenbord prettig in gebruik en goed te bedienen, ook met grotere vingers. Je dient dus zelf geen extra toetsenbord te installeren op de Optimus 3D Speed.

LG Optimus 3D Speed toetsen

 

LG Optimus 3D Speed toetsen

 

LG Optimus 3D Speed toetsen

 

Standby

Het stand-by scherm van de Optimus 3D Speed voelt redelijk gewoontjes aan zoals we dat gewend zijn van een Android-smartphone. LG heeft wel haar eigen s-Class skin er overheen gezet die vooral gecomplimenteerd wordt door handige widgets. Zo zijn er meerdere agenda-widgets, contacten-widgets en e-mail-widgets die erg handig in gebruik zijn. De manier waarop een widget wordt toegevoegd aan het startscherm is iets aangepast en een stuk overzichtelijker geworden. Je houd zoals gewoonlijk je vingers lang gedrukt op een bepaald vlak op het scherm en hierna krijg je een overzichtelijk menu met alle widgets waaruit je kunt selecteren.

Je krijt ook een aantal vlakken te zien zodat je een goede indruk krijgt hoeveel ruimte een widget nodig heeft en hoe veel ruimte er over blijft. Daarnaast is standaard een weer- en tijd-applicatie geinstalleerd van Accuweather die overzichtelijk is en op een leuke manier het weer weergeeft. In totaal kun je 7 home-screens toevoegen en voorzien van widgets en apps. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een overzicht krijgen van de home-screens door te pinchen op het home-screen.

Al met al een nette interface die rustig aanvoelt en van voldoende handige widgets voorzien is om informatie in een enkele blik tot je te nemen.

LG Optimus 3D Speed home screen

 

LG Optimus 3D Speed home screen

 

LG Optimus 3D Speed home screen

 

LG Optimus 3D Speed home screen

 

LG Optimus 3D Speed home screen

 

LG Optimus 3D Speed home screen

 

Menu

LG Optimus 3D Speed menu

Het menu van LG is ongewijzigd in de Optimus 3D Speed. Het overzicht in het menu is het zelfde gebleven en je kunt zowel een lijstweergave als voor een rasterweergave kiezen. Het handige van het menu is dat je zelf categoriën kunt aanmaken, iets dat ook al mogelijk is in veel Android launchers. Zo kun je een downloads categorie toevoegen, een veel gebruikte apps categorie of gewoon een willekeurige categorie die je zelf bedenkt en waarin je de applicaties in zet.

Op de Optimus 3D Speed zit een speciaal hoekje voor alle 3D-applicaties die we in een later hoofdstuk uitvoerig zullen bespreken. Deze categorie is bovenaan weergegeven omdat het toestel natuurlijk de nadruk moet leggen op 3D. Er zijn verder weinig toeters en bellen in het menu terug te vinden.

LG Optimus 3D Speed menu

 

LG Optimus 3D Speed menu

 

LG Optimus 3D Speed menu

 

Multitasking

Multitasking van de Optimus 3D Speed is zoals we gewend zijn van elke Android-smartphone. LG heeft zelf ook applicatie killer op het toestel staan, maar jammer genoeg is er geen link hiermee gemaakt vanuit het multitasking menu zodat je gemakkelijk vanuit apps kunt afsluiten. Het multitasking menu open je door in een willekeurig menu of app de menu-knop lang ingedrukt te houden. Je krijgt vervolgens een zwart scherm met de acht laatste applicaties die je gebruikt hebt. Door op een icoontje te klikken kun je vervolgens de app openen en door gaan waar je gebleven was.

LG Optimus 3D Speed multitasking

 

Prestaties

LG Optimus 3D Speed benchmark

Ondanks dat de LG Optimus 3D Speed over een dualcore-processor beschikt en dualchannel-ram, lijken de prestaties niet bijzonder goed te zijn. Als we de meest gebruikte en tegelijkertijd de meest onbetrouwbare benchmark applicatie er bij pakken dan scoort het toestel rond de 2300 punten. Ter vergelijking, een Samsung Galaxy S2 scoort een dikke 1000 punten meer in de zelfde app en ook de Optimus 2X Speed scoort bijna 400 punten meer.

De kans is groot dat de het verschil met de Samsung te verantwoorden is door de Android 2.3.3-variant die op de Samsung draait. De LG heeft nog Android 2.2 en dat voelt toch op een rare manier gedateerd aan in de prestaties. Het verschil met de Optimus 2X Speed is echter niet zo makkelijk te verklaren. Vooral doordat de 3D Speed dualchannel-ram mee heeft zou hij sneller moeten zijn. Een mogelijke verklaring kan zitten in de rom die de 3D Speed heeft en in hoeverre deze geoptimaliseerd is voor het toestel.

Als we de 3D Speed vergelijken met de Samsung dan is de Samsung een stuk sneller in gebruik. Desondanks is de 3D Speed niet langzaam in gebruik en werkt alles naar behoren. Er zijn ook geen traag opende applicaties of menu’s, maar alles voelt wel net wat minder snappy aan dan bij zijn concurrent. De kans is groot dat dit met de Android 2.3.x-update opgelost zal worden, mits LG de rom goed weet te optimaliseren. De 2.3-update zal naar verwachting in december vrijgegeven worden door LG.

Muziek

De interface van de muziekspeler is in essentie de standaard Android-interface, met verschillende tabbladen die muziekfilters voorstellen in het beginscherm. Het afspeelscherm is wel wat getweakt door LG, en ziet er mooi uit. Centraal staat zoals altijd de albumart, met boven een viertal knoppen en beneden de bediening voor je muziek. Naast deze standaard interface, is er ook nog een coverflow-achtige interface beschikbaar als je het toestel op zijn kant draait. Dan krijg je alle albums te zien waaruit je direct bestanden kunt afspelen via een balkje met wat bedieningselementen eronder. Qua instellingen is er niet heel veel te vinden. Het meest opvallende is een timer om de muziek automatisch af te sluiten na een bepaalde periode. Handig als je nog weleens de neiging hebt om in slaap te vallen met je muziek aan.

De kwaliteit van de muziek door de oordopjes is prima en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker van de Optimus 3D Speed is niet heel hard, maar er komt wel een redelijk vol geluid uit met genoeg bas.

LG Optimus 3D Speed muziek

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

Foto

De camerainterface van de LG Optimus 3D Speed is wat verder naar de interface die je standaard op een smartphone kunt vinden toegegroeid, vanaf de eigenzinnige interface die LG nog aanhield bij eerdere telefoons. Je hebt nu rechts een permanente balk met de sluiterknop, die helaas niet als fysieke toets aanwezig is, en nog twee knoppen. Hier vind je ook een speciale knop om tussen 2D-opnames en 3D-opnames te schakelen. Links zijn een aantal knoppen die tijdelijk verschijnen als je het scherm aanraakt. Daar zitten de instellingen die je vaak nodig hebt, de rest is in het menu terug te vinden. Dat is een simpele doorzichtige lijst geworden, in plaats van het uitgebreide menu met een draaischijf dat LG eerst had.

De Optimus 3D Speed heeft legio instellingen naast de dingen die tegenwoordig standaard zijn op een smartphone. Zo kun je door het scherm even ingedrukt te houden op een bepaalde plek op die plek focussen, maar is het ook mogelijk om de focus handmatig in te stellen met een schuifje. Daarnaast heeft de Optimus 3D Speed een aantal speciale modi, waarmee je bijvoorbeeld een foto kunt maken die alleen in het midden scherp is. Of een foto die bijvoorbeeld oneffenheden in een gezicht weg zou moeten vegen, hoewel dat niet echt goed uit de verf komt. Ook heeft de Optimus 3D Speed een uitgebreide panoramamodus, die volautomatisch werkt en waarmee je zowel horizontale als verticale panorama’s kunt maken.

Waar het echt om gaat is natuurlijk de kwaliteit van de foto’s die uit de telefoon komen rollen, en die is redelijk. Foto’s zijn niet heel erg detailrijk en het toestel kan slecht omgaan met de meeste lichtomstandigheden. Als het niet erg licht is worden foto’s snel bewogen en als het heel licht is zijn de contrasten snel te groot voor de telefoon, wat ook niet resulteert in erg goede foto’s. De kleuren zien er echter prima uit en de foto’s komen wel redelijk realistisch over.

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed camera

 

LG Optimus 3D Speed camera

 

LG Optimus 3D Speed camera

 

LG Optimus 3D Speed camera

 

Video

De LG Optimus 3D Speed is de tweede telefoon van LG die video’s opneemt in 1080p HD, wat natuurlijk erg leuk klinkt. Je hebt er in de praktijk alleen niet zo heel veel aan. Het is toch vooral het nummertje op de specsheet, want de video’s zien er niet echt beter uit dan de 720p-filmpjes die je met een groot aantal smartphones kunt maken en lopen zelfs wat minder soepel dan die filmpjes. Als je de telefoon in 720p-modus zet dan loopt het trouwens allemaal wel soepel, en zien de filmpjes er niet echt slechter uit, ook niet op volledig scherm. Dat is dan ook aan te raden. Overigens is de Optimus 3D Speed niet slecht als cameratelefoon, al wordt hij door bijvoorbeeld de Nokia N8-00 ingehaald. Maar beter is hij dus zeker niet met zijn 1080p-resolutie.

LG Optimus 3D Speed video

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed video

 

Externe playback

LG Optimus 3D Speed netwerkshare

De LG Optimus 3D Speed heeft via twee wegen de mogelijkheid om bestanden extern af te spelen. Ten eerste is er de HDMI-uitgang die aan de linkerkant het toestel te vinden is in de vorm van een MicroHDMI-poort. Daarmee kun je het beeld van het toestel volledig oversturen naar een extern beeldscherm. Dat gebeurt vlekkeloos en de beelden worden, behalve in de videospeler, op beide schermen weergegeven. Een kabeltje is helaas niet in de doos te vinden, dus die zul je zelf moeten aanschaffen voor ongeveer €15. Het toestel kan tot 1080p video streamen via de HDMI-out, dus hij is prima bruikbaar als videospeler.

Daarnaast beschikt de Optimus 3D Speed over DLNA, waarmee je via Wi-Fi media kunt delen. Daarbij kun je zowel de Optimus 3D Speed als passieve bron gebruiken en de media via een andere telefoon van het toestel streamen als het toestel actief gebruiken. Daarvoor is een applicatie genaamd SmartShare aanwezig. Die maakt het mogelijk om content van een ander apparaat op de telefoon weer te geven, of om met de telefoon media naar een extern apparaat te streamen. Daarbij kun je denken aan een TV die niet in staat is zelf de content te bedienen, maar het wel kan ontvangen. Dat werkt allemaal goed in een mooie app. Helaas gaat het niet via Wi-Fi Direct, dus er moet wel een modem tussen zitten.

Agenda

LG Optimus 3D Speed agenda

Vanzelfsprekend heeft de LG Optimus 3D Speed ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar wel met een aantal aanpassingen van LG, die vooral grafisch zijn. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de agendaweergave naar voren, waar je een lijst van al je aankomende afspraken kunt vinden. Verder zijn er ook de bekende week- en dagweergaves. De agenda werkt op zich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Google of via de PC Suite. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt.

Browser

De browser die in de Optimus 3D Speed zit is an sich niet zo speciaal, het is dezelfde als in iedere Android-telefoon zo’n beetje. Wat wel speciaal is, is de performance. Meestal werkt vooral flash voor geen meter op een Android-telefoon, maar dat is bij de 3D Speed niet meer het geval. Ook bij de Optimus 2X Speed zat dit al goed en met nieuwe updates van Flash is dit alleen maar verbeterd bij de 3D Speed. Zeker via Wi-Fi kun je moeiteloos bijna alle flash-objecten openen en als die open staan kun je ook gewoon nog over de pagina navigeren zonder problemen. Dat gaat overigens sowieso, ook zonder flash, erg goed.

Alle features van de browser zijn verder ook in orde. Zo kun je met een achttal tabbladen tegelijk browsen, ruim genoeg dus. Downloads worden geschaard onder een speciaal kopje en als je ze aan het downloaden bent kun je de voortgang in de notificatiebalk bijhouden. Daarnaast zijn er nog legio instellingen met betrekking tot bijvoorbeeld tekstformaat, cookies, invoegtoepassingen en pop-ups.

LG Optimus 3D Speed browser

 

LG Optimus 3D Speed browser

 

LG Optimus 3D Speed browser

 

Navigatie

Google heeft als een van de weinige producenten ook de Car-applicatie van Google Maps in haar software zitten. Samsung heeft het in haar nieuwste paradepaardje sinds kort ook, maar daarvoor was LG eigenlijk de enige die het had. Met deze applicatie kun je nog makkelijker navigeren en locaties opzoeken. Zodra je de app opstart kom je in een car-modus waarna je een bestemming kunt inspreken of opgeven. Daarnaast kun je locaties opslaan en uiteraard de omgeving opzoeken.

Sinds kort wordt ook op de meeste wegen gratis file informatie gegeven. Hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig. Ook kun je delen offline bekijken van de kaart, maar nog niet offline op navigeren. De kans is groot dat Google dit in de toekomst zal gaan toevoegen, maar desondanks is het voor het buitenland nu nog onbruikbaar.

De applicatie is erg gebruiksvriendelijk en uiteraard gratis, mits je over een data-abonnement beschikt.

LG Optimus 3D Speed navigatie

 

LG Optimus 3D Speed navigatie

 

LG Optimus 3D Speed navigatie

 

Extra apps

Op de Optimus 3D Speed zijn een paar handige extra applicaties te vinden. Zo is er de taskmanager die alle actieve apps weergeeft en deze kun je vervolgens gemakkelijk afsluiten als het toestel traag wordt. Ook is er een mooie DLNA-applicatie die we in het volgend hoofdstuk uitvoerig zullen bespreken.

De weer-applicatie op het toestel is handig en uitgebreid. De animaties in de app zien er gelikt uit en ook de weersverwachting is veelal accuraat omdat hij van accuweather komt. Je krijgt een mooi overzicht voor je snuffert voor de komende dagen en ook een kaart is op te vragen met daarop de aanstormende wolken.

De Optimus 3D Speed heeft in het menu een apart pictogram staan onder de naam ‘standaard applicaties’. Dat is niet echt een programma, maar meer een lijst van programma’s die wel meegeleverd zijn, maar niet voorgeïnstalleerd. Hier vind je applicaties als Layar, Movie Finder, Kindle en PicSay, maar ook een aantal games. Zo zijn er twee HD-games die de game-capaciteiten van de Optimus 3D Speed een beetje moeten tonen, en nog een aantal andere games. Die eerste twee zijn Shrek Karting HD en Spider Man HD, en verder zijn er Real Dart en Guitar Hero WoR. Al die applicaties kun je met één druk op de knop installeren en gebruiken. Dat is dus wel een leuke toevoeging.

LG Optimus 3D Speed apps

 

LG Optimus 3D Speed apps

 

LG Optimus 3D Speed apps

 

Bellen

Alle telefoon-functies zijn direct vanaf je homescreen te bereiken middels een aantal knoppen in het onderste balkje. Daar is een snelkoppeling naar de contacten-applicatie en eentje naar de telefoon-app. Die laatste is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. Ook zit er een knopje waarmee je in plaats van kunt bellen ook een nieuw sms’je kunt sturen. Daarnaast zitten er snelkoppelingen naar je logboek en je contacten.

De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in de standaard LG-applicaties kun je kiezen om al je contacten of alleen de al in je telefoonboek aanwezige contacten ook naarje telefoonboek te synchroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. Verder werkt het telefoonboek gewoon prima en kun je er alles mee doen wat je kunt verwachten; ook synchronisatie met Google of Exchange is geen probleem.

De belfunctie van het toestel is vrij standaard met één handige feature. Als je gebeld wordt maar je kunt even niet opnemen, kun je met twee klikken een standaard-sms’je versturen waar bijvoorbeeld in staat dat je even niet kunt opnemen. Daarvoor heb je de keuze uit een aantal sms’jes. De belkwaliteit is bij de Optimus 3D Speed dik in orde en dit toestel heeft dan ook geen last van een bekende bug die zijn voorganger had.

LG Optimus 3D Speed bellen

 

LG Optimus 3D Speed

 

LG Optimus 3D Speed

 

E-mail

Het opzetten van een mailaccount op de Optimus 3D Speed is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je toestel en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Overigens heeft LG de exchange-feature aangepast waardoor sommige louche certificaten niet meer ondersteund worden. Als je gewoon braaf een officieel exchange-certificaat op je server hebt staan is dat echter geen probleem.

Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem.

Overigens zijn de gmail-app en de exchange-app apart, waarbij de Exchange-app wat uitgebreider is. Ze werken echter allebei probleemloos.

LG Optimus 3D Speed e-mail

 

LG Optimus 3D Speed e-mail

 

LG Optimus 3D Speed e-mail

 

SMS

SMS LG Optimus 3D Speed

De sms-applicatie van de LG Optimus 3D Speed is simpel en mooi vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar je bijvoorbeeld kunt instellen na hoeveel berichten de oude berichten er automatisch uit gegooid worden. Overigens kun je dat ook uitzetten.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Sociale netwerken

LG heeft op de Optimus 3D Speed twee social networking-apps geïnstalleerd voor Twitter, Facebook. Dat zijn stuk voor stuk degelijke applicaties met een redelijke interface, hoewel het niet heel overzichtelijk is. De meeste functies, zoals reageren, foto’s uploaden, retweeten en meldingen krijgen van nieuwe tweets zijn allemaal wel aanwezig. Daarnaast is het niet heel omslachtig om meer pagina’s te laden en kun je met één pagina aan updates ook wel even vooruit.

De programma’s zijn dan ook stuk voor stuk prima, en eigenlijk zoals we het op een dergelijke telefoon mogen verwachten. Dat neemt echter niet weg dat als je echt een hardcore Twitter-, of Facebook-gebruiker bent het raadzaam is om een ander programma uit de Android Market te plukken.

LG Optimus 3D Speed social

 

LG Optimus 3D Speed social

 

LG Optimus 3D Speed social

 

3D scherm

De Optimus 3D Speed draait uiteraard voor een groot gedeelte om zijn 3D-effecten. En we vallen gelijk met de deur in huis; je moet ervan houden. De eerste reactie van veel mensen is dat het 3D-effect erg tof is en ze zijn dan ook aangenaam verrast dat je de diepte kunt zien op het toestel. Echter is vaak de tweede reactie dat het ‘pijn’ doet aan de ogen en dat al na een paar minuten kijken.

Sommige mensen hebben er last van en andere weer niet. Het grootste probleem met het 3D-effect is dan ook dat het een erg beperkte kijkhoek heeft. De ideale stand is om het toestel 202 tot 40 centimeter van je gezicht af te houden en er precies van voren naar te kijken. Als je het toestel een beetje naar links of naar rechts kantelt, gaat het effect gelijk verloren. Ook bij het kantelen van boven of naar beneden is het effect niet meer waarneembaar en dat is niet ideaal als je in een auto of bus zit die veel beweegt. Daarnaast is het ook vermoeiend voor je ogen aangezien ze zich steeds moeten focussen op het 3D-effect en dat is geen prettig gevoel.

Er is echter ook een groep mensen die geen problemen heeft met het 3D-effect van de Optimus 3D Speed. 3D is erg goed te zien met het scherm en zonder bril. Je hebt echt het gevoel dat er diepte in zit en het afspelen van de 3D-filmpjes zorgt veelal voor een wauw-reactie bij mensen. De vraag blijft of het 3D-effect de meerprijs van het toestel waard is aangezien veel mensen menen dat ze het niet of nauwelijks gaan gebruiken en de meerwaarde er nog niet echt van inzien. Desondanks is het een prima eerste poging van LG en zullen mensen er tevreden over kunnen zijn.

LG Optimus 3D Speed 3D effect

 

LG Optimus 3D Speed 3D effect

 

LG Optimus 3D Speed 3D effect

 

3D camera

De 3D-camera van het toestel kan in 720p 3D-video’s opnemen en in 5-megapixel resolutie foto’s. Foto’s worden in een aparte bestandsformaat opgeslagen die alleen het toestel en Adobe-software kan uitlezen en ‘begrijpen’. Je kunt met hdmi 1.4 de 3D-foto’s en video’s afspelen op een 3D televisie die tegenwoordig steeds meer gemeengoed zijn.

Tijdens het maken van een foto of video zie je dankzij het scherm alles in 3D. Je moet in het camera-menu even de 3D-knop omzetten en dan neemt het toestel alles in 3D op. De kwaliteit van 3D-opnames is redelijk. Kleuren komen niet altijd even goed overeen met de werkelijkheid en het geheel voelt dof aan. De techniek staat nog in zijn kinderschoenen en voor een eerste opzet is het meer dan prima. Zelf geschoten 3D-video’s kunnen gelijk geüpload worden naar YouTube en deze kan de video’s in 3D weergeven. Eigen gemaakte opnames hebben dankzij de camera inderdaad de gewenste diepte en zien er gewoon tof uit.

Foto’s lijken wat minder 3D-effect mee te krijgen van de camera en dat is uiteraard jammer. Desondanks is het een erg leuke toevoeging die gewoon leuk werkt en waar mensen veel plezier aan kunnen beleven.

LG Optimus 3D Speed camera 3D

 

LG Optimus 3D Speed camera 3D

 

LG Optimus 3D Speed camera 3D

 

3D software

Op de Optimus 3D Speed is een speciale software-suite aanwezig die helemaal in 3D is opgetrokken door LG. De suite kun je activeren doormiddel van de dedicated 3D-knop en er is uiteraard ook een icoontje in het menu beschikbaar. Je krijgt dan verschillende opties. Zo is er de 3D-guide waarin uitgelegd wordt hoe je 3D dient te gebruiken en wat het wel en niet doet. Uiteraard is er de 3D-gallery om al je gemaakte 3D-opnames terug te bekijken. Ook is er een menu voor YouTube waarin 3D-video’s op te zoeken zijn en tot slot is er nog de 3D-games sectie. Ook kan gelijk de 3D-camera gestart worden vanuit het menu.

Op de Optimus 3D Speed staan een viertal games voorgeïnstalleerd van Gameloft en via de applicatie-winkel van de producent kunnen nog eens extra 3D-games aangeschaft worden. De games werken allemaal prima en ook het 3D-effect is erg tof tijdens het gamen. Je krijgt er wel snel vermoeide ogen van het gamen door het 3D-effect en het beeld dat snel wisselt in de games. LG heeft beloofd dat er steeds meer nieuwe 3D-games naar het toestel zullen komen in de toekomst.

Al met al is de suite een nette oplossing die voldoende content biedt voor de telefoon. De HTC Evo 3D heeft bijvoorbeeld geen dergelijke suite en ook geen applicaties die standaard voorgeïnstalleerd staan. Hierdoor lijkt de Optimus 3D Speed toch een stapje voor te hebben. Wel moet gezegd worden dat het scherm van de HTC een prettiger 3D-effect heeft dan de LG.

LG Optimus 3D Speed 3D software

 

LG Optimus 3D Speed 3D software

 

LG Optimus 3D Speed 3D software

 

LG Optimus 3D Speed 3D software

 

LG Optimus 3D Speed 3D play

 

LG Optimus 3D Speed 3D software

 

De LG Optimus 3D Speed heeft een dualcore-processor en die zou al zuiniger omgaan met de batterij. Daarnaast zit er een dikke 1500mAh-batterij in. Kortom, het toestel zou vrij lang mee moeten kunnen op één lading. Dat is echter niet helemaal het geval. Hoewel de batterijtijd niet slecht is, moet de Optimus 3D Speed toch wel dagelijks aan het infuus als hem intensief gebruikt.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij FL-53HN
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters