LG Optimus 4X HD

De LG Optimus 4X HD is een erg belangrijk toestel voor LG. Het is niet alleen het nieuwe paradepaardje van de fabrikant, maar LG probeert zich met de telefoon opnieuw in de heftige smartphone markt te profileren. All About Phones neemt de proef op de som met het nieuwe toestel van LG.

LG Optimus 4X HD review hand

 

Het zijn roerige tijden bij LG. De fabrikant doet het dan wel goed in in de televisiemarkt, maar voor wat betreft de telefoonmarkt heeft LG een paar lastige jaren achter de rug. De weg naar beneden is bij LG ingezet met de opkomst van de smartphone. De fabrikant wist daar niet goed van te profiteren door snel in te spelen op de nieuwe, en vooral lucratieve, trend van smartphones. Dit had een negatief resultaat op de financiële balans van LG en het werd al snel tijd om schoon schip te gaan maken.

Opmerkelijk was dat het jaar 2011 bijzonder slecht was voor LG Mobile. De fabrikant noteerde verlies na verlies, terwijl het jaar goed begon met een klein legertje aan nieuwe smartphones. Zo kon LG in dat jaar de eerste dualcore-smartphone op haar naam schrijven met de LG Optimux 2X Speed en ook de eerste 3D-smartphone behoorde tot de range van de fabrikant. Desondanks was het eerste kwartaal van 2011 niet best en in de loop van het jaar werd het al niet veel beter.

Eind 2011 kwam een reorganisatie bij LG Mobile. Allereerst werd de mobile CEO vervangen door een ander persoon en daarnaast haalde LG bijna een miljard dollar op om haar telefoontak weer nieuw leven in te blazen. Alle pijlen waren gericht op 2012 en dat is goed te zien achteraf aangezien LG een paar moedige beslissingen heeft genomen. Allereerst heeft LG ervoor gekozen om voorlopig geen tablets meer te fabriceren. Daarnaast richt het zich ook alleen nog maar op Android en niet meer op Windows Phone. Hierdoor lijken alle neuzen de zelfde kant op te staan binnen het bedrijf en dat is goed te zien aan de 2012 line-up die afgelopen februari in Barcelona werd bekend gemaakt.

LG Optimus 4X HD ervaring

 

LG Optimus 4X HD ervaring

 

LG Optimus 4X HD ervaring

 

LG Optimus 4X HD ervaring

 

In Barcelona wist LG tijdens het Mobile World Congress vol trots haar nieuwe pardepaardjes kenbaar te maken. Allereerst was er de nieuwe L-lijn. Deze lijn is bedoeld voor de stijlvolle mensen die graag een goedkope Android-smartphone willen hebben. Ook werd de nieuwe Optimus 3D Max aangekondigd, al is dat deze keer geen hoogvlieger voor LG. De belangrijkste smartphone die LG bekend maakte was de Optimus 4X HD die qua specificaties nagenoeg exact overeen kwam met de HTC One X. Naast de One X heeft LG er nog een concurrent bij gekregen met de Samsung Galaxy S III. LG probeert deze stevige concurrentie af te schudden door een lage prijs te hanteren.

All About Phones neemt in deze uitgebreide review het nieuwe toestel onder de loep en sluit af met een oordeel over de nieuwe LG Optimus 4X HD.

LG Optimus 4X HD ervaring 

LG Optimus 4X HD ervaring

 

LG Optimus 4X HD

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2012 Draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Processor

Quadcore 1.5GHz nVidia Tegra 3

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 0 gramLengte: 0mmBreedte: 0mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

4,7″ schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig720×1280 schermresolutie

Camera

8MP cameraLED-flitser

Netwerk

GSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nBluetooth 3.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-out

Batterij

Batterijcapaciteit van 2140mAh

In de doos van de LG Optimus 4X HD vinden we uiteraard een oplader die middels de meegeleverd micro-usb kabel het toestel kan opladen. Ook zit er een in-ear headset bij het toestel geleverd dat over prima audiokwaliteit beschikt. Het toestel wordt ook geleverd met een LG Tag+. Dit is een kleine NFC-stikker die je kunt programmeren en uitlezen via het toestel. LG levert er slechts eentje mee om zo een beetje een feel te krijgen voor NFC, de fabrikant gaat de tags niet los verkopen.

LG heeft nooit echt bekend gestaan om haar design voor toestellen. Met de nieuwe L-serie moet daar verandering in komen en ook de Optimus 4X HD is strakker vormgegeven dan zijn voorgangers. Allereerst valt het randje aan de zijkant van de telefoon op die uit twee gedeeltes bestaat en een beetje spacing ertussen. Als je het toestel voor de eerste vastpakt is dat even wennen, maar de hoekjes zijn niet scherp en netjes afgerond waardoor hij prettig weet vast te houden.

Gelukkig heeft LG een paar belangrijke keuzes gemaakt als het gaat om het design. Zo is de prettigste beslissing geweest om geen zaken te laten uitsteken op het toestel, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Zo is de voorkant helemaal vlak en dat is erg prettig als je de telefoon aan het bedienen bent. Er zijn geen opstaande randjes of klepjes die uitsteken en ook de menu-toetsen zijn netjes onder het scherm verwerkt waarbij de glasplaat gewoon doorloopt over de knoppen. Het scherm zelf ziet er overigens erg mooi uit, maar daarover in het volgende hoofdstuk meer.

Aan de voorkant van het toestel vinden we dus alleen het scherm en daaronder de drie bekende Android-knoppen. De knoppen zijn onder de glasplaat geplaatst en lichten pas op zodra je het toestel uit standby haalt. Het zijn dus drie touch-knoppen die prima hun werk doen. Boven het scherm vinden we alleen nog de front-camera die in redelijke resolutie heeft maar verder niet bedoeld is om foto’s mee te maken.

LG Optimus 4X HD review front

 

LG Optimus 4X HD review front top

 

LG Optimus 4X HD review front bottom

 

Ook de achterkant is helemaal vlak, en dat is slim omdat de camera op die manier minder snel beschadigd. Het klepje voor de batterij is van plastic gemaakt en heeft een ribbeltje mee gekregen waardoor hij prettiger vasthoudt. De kwaliteit van het klepje is niet hoogstaand maar voelt niet zo goedkoop aan als bij een Galaxy S3. Wel moet het toestel qua bouw het afleggen tegen de HTC One X en diens unibody. De 8-megapixelcamera aan de achterkant van het toestel is klein en dat is met het flitsje dat ernaast zit niet anders. Aan de onderkant vinden we nog de speaker-uitgang.

LG Optimus 4X HD review back

 

LG Optimus 4X HD review back top

 

LG Optimus 4X HD review back bottom

 

De zijkanten van de Optimus 4X HD zijn opvallend leeg. We vinden alleen aan de linkerkant de volume-toets die redelijk verborgen zit in het randje. Deze knop is best lastig in te drukken omdat de zijkanten over twee randjes beschikt die in het midden naar binnen toe lopen. De knop is dus in het midden verwerkt en ligt op bijna de zelfde hoogte als de randjes. De knop zelf is wel voorzien van een prettig ribbel waardoor hij makkelijker aan je vinger blijft kleven.

LG Optimus 4X HD review left

 

LG Optimus 4X HD review right

 

Aan de bovenkant van het toestel vinden we allereerst aan de rechterkant de volume-toets die niet te groot is en net voldoende uitsteekt om normaal in te kunnen drukken. Aan de linkerkant zit de 3.5mm headphone-jack en dat is een fijne positie. Aan de onderkant van het toestel vinden we alleen de micro-usb aansluiting die zowel voor het opladen dient als voor de verbinding met de computer.

LG Optimus 4X HD review top

 

LG Optimus 4X HD review bottom

 

LG heeft een bijzonder goed scherm in de LG Optimus 4X HD gezet. Het misschien wel het beste Android-scherm van dit moment en daarmee lijkt LG zijn concurrenten Samsung en HTC te slim af geweest te zijn voor het eerst.

Scherm

LG Optimus 4X HD specs

LG is net als Samsung een grote schermfabrikant en hofleverancier voor Apple en diens iPad, iPhone en Mac-schermen. Het scherm dat in de iPhone 4S zit is dan ook afkomstig van LG en daarmee geeft de fabrikant aan dat het van wanten weet wat betreft een goed display.

Voor haar nieuwe vlaggenschip heeft LG gekozen voor een nieuw type genaamd True HD IPS. Het IPS-paneel dat in deze telefoon zit is bijzonder goed te noemen. Vergeleken met een HTC One X, Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 900 en de Apple iPhone 4S komt de LG als tweede uit de bus, na de iPhone 4S. De kleuren van het True HD IPS-scherm zijn erg goed, al zijn de witwaarden van de iPhone wat beter. Desondanks komen de kleuren veel beter over dan bij de Samsung en de HTC. De HTC One X zit er nog het dichts in de buurt, maar qua helderheid moet hij het toch afleggen tegenover de LG.

Een ander voordeel volgens LG is de batterijduur. Het scherm zou een stukje zuiniger zijn dan Samsung’s Amoled-scherm. Aan het eind van de dag merk je hier relatief weinig van, maar daarover meer in hoofdstuk 10 van deze review. Al met al bevalt het scherm van de LG Optimus 4X HD ons bijzonder goed. Het enige nadeel misschien is de kijkhoek die niet bijzonder groot is. Dit is iets wat Amoled-schermen beter voor elkaar krijgen, maar desondanks mag het scherm zich tot de beste rekenen onder smartphones.

LG Optimus 4X HD review screen

 

Toetsen

Het toetsenbord van de LG Optimus 4X HD werkt prima. Het toetsenbord heeft veel weg van het standaard Android-toetsenbord dat met Ice Cream Sandwich geleverd wordt. Desondanks zijn er een paar kleine verschillen. Het belangrijkste, en gelijktijdig het meest irritante, verschil is dat de spatie toets erg klein is gemaakt door LG en de .com-toets bijzonder groot. Het toetsenbord kan daarnaast ook in landscape modus prima functioneren waardoor de toetsen extra groot zijn. Het toetsenbord verschilt verder dus weinig met het standaard toetsenbord van Android 4.0. LG heeft hier verder geen wijzigingen in doorgevoerd.

De knoppen onder het scherm van het toestel, de terug-toets, home-knop en optie-knop lichten op zodra je het scherm aanraakt of de knoppen zelf. De knoppen zijn zoals gezegd onder het scherm geplaatst waardoor de voorkant van het toestel helemaal vlak is. De toetsen reageren prima op hun touch-input.

LG Optimus 4X HD toetsenbord

 

LG Optimus 4X HD toetsenbord

 

LG Optimus 4X HD toetsenbord

 

De prestaties van de LG Optimus 4X HD zijn erg goed te noemen en de telefoon kan goed concurreren met de Galaxy S3 en de One X. De interface is door LG eveneens aangepast, al zien we veel elementen van Ice Cream Sandwich terug in het systeem.

Lockscreen

LG Optimus 4X HD lockscreen

Het lockscreen van de LG Optimus 4X HD is opnieuw vormgegeven door de fabrikant. Het unlocken van het scherm gaat simpelweg door een richting op het scherm te vegen die je zelf wilt en vervolgens zie je dan een ring zoals we die ook kennen van Android 4.0 om het scherm vrij te geven. Aan de onderkant van het scherm vinden we vier icoontjes die je zelf kunt instellen. Deze shortcuts openen een app als je ze wegveegt en de apps kun je dus naar hartenlust wijzigen die je te zien krijgt.

Ook heeft LG ervoor gezorgd dat je via het instellingenmenu een paar widgets kunt weergeven op het lockscreen. Zo is er de mogelijkheid om de tijd weer te geven, het weer en de kalander. Heel veel meer opties zijn er niet en het gaat dan ook vooralsnog alleen om widgets die LG standaard aan het OS heeft toegevoegd. Wel kun je zelf widgets uit de Play Store downloaden en deze op het lockscreen weergeven, mits LG ze ondersteunt.

Homescreen

Het homescreen van de LG Optimus 4X HD is opgebouwd uit maximaal zeven schermen die je zelf kunt toevoegen en verwijderen door een homescreen te pinchen met je vingers. LG heeft hierin verder weinig aangepast aangezien dit standaard is voor Android. In het overzicht kun je ook een homescreen selecteren dat als startscherm moet dienen.

Opmerkelijk genoeg heeft LG ervoor gekozen om het toevoegen van widgets anders te doen dan dat in Android 4.0 de bedoeling is. LG heeft ervoor gekozen om het zo te laten als bij haar Android 2.3-smartphones en dat betekent dat als je het scherm lang ingedrukt houdt het homescreen naar achteren wordt geveegd en onderop een rijtje widgets tevoorschijn komt die je het scherm in kunt vegen. Dit menu is opgedeeld in vier tabbalden waaronder apps, downloads, widgets en wallpapers. Door simpelweg op een app of widget te tikken verschijnt hij in het homescherm en kun je op het scherm zelf drukken om weer naar het homescreen terug te keren. Gezegd moet worden dat deze animatie en het toevoegen van widgets erg vloeiend en soepel gaat en je merkt hierbij dat de telefoon erg snel in gebruik is.

LG heeft niet bijzonder veel widgets toegevoegd aan de smartphone. De meeste zijn gewoon afkomstig van Google zelf en daarbij heeft LG ondermeer het weer toegevoegd, contacten en de muziekspeler widgets. Al met al niet erg indrukwekkend, maar mocht je iets missen dan zul je deze vast in de Play Store gemakkelijk kunnen vinden.

LG Optimus 4X HD home screen

 

LG Optimus 4X HD homescreen

 

LG Optimus 4X HD home screen

 

LG Optimus 4X HD homescreen

 

Menu

Het menu van de 4X HD heeft erg veel weg van Android 4.0. Alle grafische effecten van het vernieuwde OS zijn hierin terug te vinden. Wel heeft LG het menu ingedeeld in drie tabbalden. Allereerst heb je alle apps die je op het toestel hebt gezet. Je kunt hier overzichtelijk doorheen bladeren door naar links en naar rechts te bladeren. Een extra optie die LG heeft ingebouwd is om meer icoontjes te laten zien op een enkel scherm. De icoontjes van de apps worden dan verkleind en vervolgens samengepropt van 4 naar 5 apps naast elkaar.

Aan de bovenkant vinden we ook nog de downloads tab. Dit zijn de apps die je zelf op je toestel hebt gezet en niet door LG op de telefoon al geplaatst zijn. De apps zijn gerangschikt van de laatste app die je gedownload hebt en daarmee is het dus een handig overzicht geworden. Opmerkelijk is dat we in dit overzicht nogmaals de widgets tab vinden, daar waar dat natuurlijk standaard is in Android 4.0. Echter is het widget-menu ook toegankelijk vanuit het homescreen en is het dus nu een beetje dubbelop. LG heeft in het menu ook nog de optie toegevoegd om snel meerdere apps te verwijderen en dat doe je door op het tandwieltje te drukken.

Al met al is het menu erg overzichtelijk en snel in gebruik. Er zijn een paar kleine tweakers toegevoegd door LG hier en daar waardoor het net wat handiger is om het toestel te gebruiken.

LG Optimus 4X HD menu

 

LG Optimus 4X HD menu

 

LG Optimus 4X HD homescreen

 

LG Optimus 4X HD homescreen

 

Instellingen

Het instellingenmenu van de LG doet wederom veel denken aan het standaard menu van Android, maar dan met een paar kleine wijzigingen van LG. Allereerst heeft LG het hele menu in het wit uitgedost met kleurtjes, in plaats van zwart zoals Google het bedoelt heeft. Google heeft overigens alle menu’s met opzet donker gemaakt, daar waar donkere menu’s de batterij zouden sparen omdat het scherm minder wit hoeft te weergeven. LG denkt hier klaarblijkelijk anders over en op zich komt het wel het overzicht ten goeden.

LG heeft elk item dat het zelf heeft toegevoegd duidelijk teruggebracht in het instellingemenu. Zo heeft het lockscreen een eigen tabje gekregen en ook gestures zijn door LG netjes weggestopt. Het menu ziet er dan ook erg overzichtelijk uit en alle opties worden snel weergegeven door het toestel als je erop tikt.

Een handige functionaliteit die LG heeft toegevoegd aan het menu is de backup-functie. Je kunt naar een sd-kaartje je hele telefoon op gezette tijden laten backuppen, daar waar hiervoor normaal root toegang tot Android nodig is. Ook kun je zelf vier verschillende thema’s instellen voor Android. Hierbij worden de kleuren van het menu aangepast en de icoontjes. Zo is er de standaard Optimus-thema, een zakelijk thema, een vrouwelijk thema en een kindvriendelijk thema.

LG Optimus 4X HD instellingen

 

LG Optimus 4X HD

 

LG Optimus 4X HD instellingen

 

Multitasking

LG Optimus 4X HD multitasking

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android 4.0, heeft de LG Optimus 4X HD ook een taakbeheerder. Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel vrij compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die kun je eventueel uit de lijst halen door ze van het beeld af te vegen.

In principe worden applicaties redelijk goed zelf afgesloten als dat nodig is, waardoor je zeker in combinatie met de goede hardware van de 4X HD niet snel problemen zal krijgen. Mocht je daar toch zelf nog een hand in willen hebben, bijvoorbeeld om batterij te besparen, dan kun je via de taakbeheerder kijken welke apps open staan en die eventueel afsluiten.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren. LG heeft hier een handigheidje aan toegevoegd door je te laten kiezen welke shortlinks je hier wilt weergeven en in welke volgorde. Dat is een erg handig en een verwelkomen verbetering.

Prestaties

LG Optimus 4X HD benchmark

In het CPU-landschap voor telefoons is eigenlijk een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant heb je de quadcorechips die nog een oudere CPU gebruiken, en aan de andere kant de dualcorechips gebaseerd op een nieuwere CPU. Aangezien de LG voorzien is van een quadcore Cortex A9 Tegra 3-processor is dus gekozen voor de oudere cores. Desondanks voelt het toestel bijzonder snel aan.

De grootste rivalen van de Optimus 4X HD, de HTC One X en de Samsung Galaxy S3, hebben eveneens een quadcoreprocessor in de vorm van de nVidia Tegra 3-chipset en een Exynos quadcore. Een ander toestel van HTC, One S, maakt gebruik van een nieuwere dualcoreprocessor. Daarbij zagen we dat de One S zelfs wat sneller is dan de quadcore One X, maar desondanks weet de LG zich goed staande te houden. We willen misschien wel zo ver gaan door te vermelden dat in het dagelijks gebruik de Optimus 4X HD even snel aanvoelt als de Samsung Galaxy S3 en daarmee de HTC achter zich laat. De telefoon is doorgaans erg soepel in gebruik, snel, stabiel en apps openen erg snel openen en het renderen van websites gaat hem moeiteloos af.

In de Quadrant-benchmark die we altijd uitvoeren scoort de Optimus 4X HD redelijk. Het toestel haalt een bescheiden 4963 punten ten opzichte van 5050 voor de HTC One S. Maar dat is in de praktijk dus zeker niet terug te zien in de prestaties aangezien het toestel erg soepel aanvoelt. Hij scoort tevens hoger dan de Samsung Galaxy S III en de HTC One X in deze benchmark.

We kunnen dus concluderen dat de prestaties van de Optimus 4X HD gewoon ontzettend goed zijn. Het toestel is erg snel, en misschien wel zelfs de snelste op de markt. De stabiliteit is gewoon prima, het toestel gaat weleens onderuit maar dat doet elke Androidtelefoon. LG heeft hier een indrukwekkende prestatie weten neer te leggen.

De LG lijkt op het eerste gezicht prima mee te kunnen komen met het haar concurrenten voor wat betreft entertainment. Maar jammer genoeg lijkt op dit vlak de schijn te bedriegen.

Foto

De interface die LG heeft gemaakt voor de camera, heeft erg veel weg van Android 4.0 maar dan met een eigen skin er overheen. Grafisch is het een heel klein beetje geüpdatet, maar over het algemeen zijn de verschillen met andere Android-smartphones klein. De icoontjes zijn wat aangepast hier en daar en daarnaast zijn de menu’tjes ook anders weergegeven.

De Optimus 4X HD heeft legio instellingen naast de dingen die tegenwoordig standaard zijn op een smartphone. Zo kun je door het scherm even ingedrukt te houden op een bepaalde plek op die plek focussen, maar is het ook mogelijk om de focus handmatig in te stellen met een schuifje. Daarnaast heeft de Optimus 4X HD een aantal speciale modi, waarmee je bijvoorbeeld een foto kunt maken die alleen in het midden scherp is. Of een foto die bijvoorbeeld oneffenheden in een gezicht weg zou moeten vegen, hoewel dat niet echt goed uit de verf komt. Ook heeft de Optimus 4X HD een uitgebreide panoramamodus, die volautomatisch werkt en waarmee je zowel horizontale als verticale panorama’s kunt maken.

LG Optimus 4X HD camera

 

LG Optimus 4X HD camera

 

LG Optimus 4X HD camera

 

LG Optimus 4X HD camera

 

De foto die de Optimus 4X HD maakt zijn niet zo goed. De kwaliteit van de foto’s laat een beetje te wensen over omdat er nogal wat ruis te vinden is op de afbeeldingen. De HTC One X en de Samsung Galaxy S III weten op dit vlak de LG te overklassen en dat is best zonde aangezien er eveneens een 8-megapixelsensor in het toestel te vinden is, net als bij zijn concurrenten. Ook kan de LG niet zo goed om gaan met de veranderde lichtomstandigheden en heeft hij aardig wat tijd nog om correcties uit te voeren en scherp te stellen. Op dit vlak schiet de Optimus 4X HD dan ook te kort.

LG Optimus 4X HD camera sample

 

LG Optimus 4X HD camera sample

 

LG Optimus 4X HD camera sample

 

LG Optimus 4X HD camera sample

 

LG is bij de galerij afgestapt van haar eigen software en heeft de galerij van Google omarmd. Die is overigens meer dan prima te noemen. Wel heeft de fabrikant de galerij voorzien van een eigen skin die door het hele toestel is terug te zien, maar qua functionaliteit heeft hij veel weg van de standaard Android-overzicht.

Daar waar het standaard Android-homescreen van de galerij bestaat uit een mooie ‘muur’ van miniaturen, heeft LG ervoor gekozen om alleen de thumbnails onder elkaar te weergeven. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen.

LG Optimus 4X HD gallerij

 

LG Optimus 4X HD camera

 

LG Optimus 4X HD gallerij

 

Video

De LG Optimus 4X HD is niet de eerste telefoon die video’s opneemt in 1080p HD, daar waar haar concurrenten die ook al een tijde doen. Je hebt er in de praktijk alleen niet zo heel veel aan. Het is toch vooral het nummertje op de specsheet, want de video’s zien er niet echt beter uit dan de 720p-filmpjes die je met een groot aantal smartphones kunt maken en lopen zelfs wat minder soepel dan die filmpjes. Desondanks is de full HD-resolutie redelijk te noemen maar ook hier is weer te zien dat de LG niet op kan tegen Samsung, HTC en Apple als het gaat om de camera kwaliteit. Het beeld is vaak geschokt en het beeld scherp krijgen blijkt een hele klus te zijn.

De video-player is door LG flink gemodificeerd en dat heeft positief uitgepakt omdat deze goed laat zien waartoe het toestel daadwerkelijk in staat is. LG heeft namelijk de optie toegevoegd om middels een thumbnail realtime te zien wat er verderop in de video zich afspeelt. Zo kun je op een makkelijke, en dus realtime visuele manier, zien waar je gebleven was in een video. Als je vervolgens de plek gevonden hebt die je zocht dan klik je op de thumbnail en zonder een miliseconde vertraging schakelt de player naar dat frame en gaat vrolijk door met het afspelen van de video.

Dit is een mooie functionaliteit die niet alleen erg handig is en waarvan de concurrenten nog geen gebruik maken, maar ook eentje die laat zien waartoe de processor, en daarmee het toestel, in staat is.

Muziek

De interface van de muziekspeler is in essentie de standaard Android-interface, met verschillende tabbladen die muziekfilters voorstellen in het beginscherm. Het afspeelscherm is wel wat getweakt door LG, en ziet er mooi uit. Centraal staat zoals altijd de albumart, met boven een viertal knoppen en beneden de bediening voor je muziek. Naast deze standaard interface, is er ook nog een coverflow-achtige interface beschikbaar als je het toestel op zijn kant draait. Dan krijg je alle albums te zien waaruit je direct bestanden kunt afspelen via een balkje met wat bedieningselementen eronder. Qua instellingen is er niet heel veel te vinden. Het meest opvallende is een timer om de muziek automatisch af te sluiten na een bepaalde periode. Handig als je nog weleens de neiging hebt om in slaap te vallen met je muziek aan.

De kwaliteit van de muziek door de oordopjes is prima en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker van de Optimus 4X HD is niet heel hard, maar er komt wel een redelijk vol geluid uit met genoeg bas.

Probleem is wel dat LG geen content standaard op haar toestellen heeft. Daar waar Apple op het gebied van muziek, video, games en andere content domineert met betrekking tot winkels die het op haar toestellen wegzet, is het bij LG angstvallig stil. Ook HTC en Samsung zien dat het steeds meer een ‘content game’ wordt en spelen hier steeds beter op in. Maar op de LG Optimus 4X HD is geen enkele content winkel te vinden, behalve de Google Play Store en dat is zonde en kan de fabrikant in de toekomst wellicht veel pijn gaan doen.

LG Optimus 4X HD muziek

 

LG Optimus 4X HD camera

 

LG Optimus 4X HD camera

 

Games

LG Optimus 4X HD games

Op het gebied van games heeft LG niets zelf voorgeïnstalleerd, maar dat maakt in principe weinig uit. De Google Play Store zit vol met prachtige games, die de Optimus 4X HD allemaal kan draaien vanwege zijn prima hardware. Het aanbod varieert van simpel tijdverdrijf, bijvoorbeeld in de vorm van snake, tot uitgebreide mobiele games, zoals GTA III. Soms moet je daar wel het één en ander voor betalen, maar veel meer dan vijf euro is het niet over het algemeen. En er zijn ook veel gratis games te vinden.

Nvidia heeft overigens wel een eigen game-hub in de Play Store staan genaamd Tegra Zone. Aangezien de Tegra 3-processor in de LG zijn werk doet, is het een slimme zet om deze app op je telefoon te zetten aangezien hierin een paar geoptimaliseerde games en apps staan voor dit toestel en diens processor.

De Optimus 4X HD is misschien wel de meest krachtige Android-smartphone van dit moment en heeft dan ook toegang tot alle apps die je je maar kunt bedenken. Naast de standaard Google Play Store kun je de Tegra Zone van nVidia installeren die je de weg wijst naar speciale Tegra 3-applicaties. Hoewel die er niet standaard opzit, zullen we die, samen met zijn inhoud, toch even bespreken omdat dat toch één van de belangrijkste aspecten van het toestel is.

Agenda

Vanzelfsprekend heeft de LG Optimus 4X HD ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar wel met een aantal aanpassingen van LG, die vooral grafisch zijn. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de agendaweergave naar voren, waar je een lijst van al je aankomende afspraken kunt vinden. Verder zijn er ook de bekende week- en dagweergaves. De agenda werkt op zich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Google of via de PC Suite. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt.

LG Optimus 4X HD agenda

 

LG Optimus 4X HD agenda

 

LG Optimus 4X HD agenda

 

Office

LG Optimus 4X HD office

LG heeft ervoor gekozen om Polaris Office standaard gratis mee te leveren op de 4X HD. Deze applicatie kan zowel word, excel als powerpoint bestanden uitlezen, als aanmaken. De app is niet bijzonder uitgebreid, hij heeft bijvoorbeeld alleen ondersteuning voor Box.net services, maar werkt verder prima en bestanden mee bewerken en aanmaken gaat goed. Met de app kun je teksten van kleur en lettertype veranderen, afbeeldingen invoegen en uiteraard delen via e-mail.

Al met al niet een heel indrukwekkende app, maar meer dan voldoende om productief te blijven op deze LG.

Browser

De browser die in de Optimus 4X HD zit is an sich niet zo speciaal, het is dezelfde als in iedere Android-telefoon zo’n beetje. Wat wel speciaal is, is de performance. Meestal werkt vooral flash voor geen meter op een Android-telefoon, maar dat is bij de Optimus 4X HD niet meer het geval. Zeker via Wi-Fi kun je moeiteloos bijna alle flash-objecten openen en als die open staan kun je ook gewoon nog over de pagina navigeren zonder problemen. Dat gaat overigens sowieso, ook zonder flash, erg goed en snel en daarmee wint de Optimus 4X HD het ook van mening concurrent.

Alle features van de browser zijn verder ook in orde. Zo kun je met een achttal tabbladen tegelijk browsen, ruim genoeg dus. Downloads worden geschaard onder een speciaal kopje en als je ze aan het downloaden bent kun je de voortgang in de notificatiebalk bijhouden. Daarnaast zijn er nog legio instellingen met betrekking tot bijvoorbeeld tekstformaat, cookies, invoegtoepassingen en pop-ups.

Desondanks zouden wij aanraden om even gratis de nieuwe Chrome-browser uit de Ppay Store te downloaden omdat deze toch wat prettiger en sneller werkt.

LG Optimus 4X HD browser

 

LG Optimus 4X HD browser

 

LG Optimus 4X HD browser

 

Locatieservices

Qua locatieservices heeft LG niets toegevoegd boven het standaardaanbod van Google. Dat is natuurlijk in de eerste plaats Google Maps, maar ook Latitude, Navigation en Locale behoren tot het aanbod.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

LG Optimus 4X HD locatie

 

LG Optimus 4X HD locatie

 

LG Optimus 4X HD locatie

 

Standaardapplicaties

LG heeft uiteraard een paar eigen apps op de 4X HD gezet om zo de consument toch nog wat extra functionaliteit te bieden. Een paar apps zijn daadwerkelijk handig en de andere zul je weinig tot niet gebruiken. De eerste is de news-app die afkomstig is van Yahoo. De app aggregeert nieuws uit een bepaalde regio en laat dit zien. De functionaliteit is beperkt te noemen en de app werkt verder niet echt prettig.

Een andere app is Weather die uiteraard het weer laat zien op basis van je GPS-locatie of op basis van de regio die je zelf hebt ingesteld. De app heeft de standaard functionaliteit die je mag verwachten. Een andere app die LG heeft toegevoegd is app manager waarmee je de geïnstalleerde apps gemakkelijk kunt beheren.

De echt handige apps die op het toestel staan zijn ondermeer Smartshare, Backup en LG Tag+. Met Smartshare kun je via DLNA, en overigens ook met de Media Home-app, gegevens zoals video’s en foto’s delen met je televisie. Dit werkt redelijk aangezien DLNA niet zo makkelijk in te stellen is als Apple’s AirPlay protocol. Desondanks is het een mooie app die standaard mee geleverd wordt.

LG Backup is wel daadwerkelijk handig en deze app backupt je gegevens naar een SD-kaart op ingezette tijden. Normaal heb je hier root voor nodig maar LG heeft dit zelf afgevangen met een eigen app waardoor je niet meer bang hoeft te zijn dat je je gegevens kwijt raakt. Het is opmerkelijk dat andere fabrikanten dit nog niet hebben, maar desondanks is een zeer welkome toevoeging van LG.

Tot slot is er ook de LG Tag+ app en de Memo-app. De Tag+ app is de NFC-app waarmee je de twee bijgeleverde NFC-tags kunt instellen en programmeren. De tags zelf zien er niet zo fraai uit en kun je opplakken waar je dat wilt. Desondanks is het wel handig dat LG deze optie heeft toegevoegd.

De memo-applicatie doet erg denken aan die van de Samsung Galaxy Note. LG heeft de app in de Android dropdown geïntegreerd waardoor je in elk scherm een screen kunt nemen en bewerken. Zo kun je op het genomen screentje tekst schrijven en dingen uitvlakken. Ook kun je daadwerkelijk memo’s nemen via de app die in het menu te vinden is.

LG Optimus 4X HD nfc

 

LG Optimus 4X HD dlna

 

LG Optimus 4X HD backup

 

LG Optimus 4X HD nieuws

 

Google Play Store

LG Optimus 4X HD Google Play

De Play Store is zoals bekend een prima winkel. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Om je alvast opweg te helpen met je Androidtoestel hebben we een lijstje apps samengesteld waar wij in ieder geval wel gecharmeerd van zijn.

Communiceren met de 4X HD gaat prima. De telefoon heeft een prima belkwaliteit en ook het sms’en en e-mailen gaat deze LG prima af. Een overzicht van de geboden apps.

Bellen

LG Optimus 4X HD bellen

Alle telefoon-functies zijn direct vanaf je homescreen te bereiken middels een aantal knoppen in het onderste balkje. Daar is een snelkoppeling naar de contacten-applicatie en eentje naar de telefoon-app. Die laatste is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. Ook zit er een knopje waarmee je in plaats van kunt bellen ook een nieuw sms’je kunt sturen. Daarnaast zitten er snelkoppelingen naar je logboek en je contacten.

De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in de standaard LG-applicaties kun je kiezen om al je contacten of alleen de al in je telefoonboek aanwezige contacten ook naarje telefoonboek te synchroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. Verder werkt het telefoonboek gewoon prima en kun je er alles mee doen wat je kunt verwachten; ook synchronisatie met Google of Exchange is geen probleem.

De belfunctie van het toestel is vrij standaard met één handige feature. Als je gebeld wordt maar je kunt even niet opnemen, kun je met twee klikken een standaard-sms’je versturen waar bijvoorbeeld in staat dat je even niet kunt opnemen. De belkwaliteit van het toestel is goed te noemen, daar waar het bij zijn voorganger nog wel eens minder kon zijn. De telefoon geeft een helder geluid en maakt ook rap verbinding met de andere zijden.

Berichten

LG Optimus 4X HD berichten

De sms-applicatie van de LG Optimus 4X HD is simpel en mooi vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar je bijvoorbeeld kunt instellen na hoeveel berichten de oude berichten er automatisch uit gegooid worden. Overigens kun je dat ook uitzetten.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

E-mail

LG Optimus 4X HD e-mail

Het opzetten van een mailaccount op de Optimus is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je toestel en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail.

Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem.

Overigens zijn de gmail-app en de exchange-app apart. Ze werken echter allebei probleemloos.

Chatten

Om te chatten is op het toestel nog steeds Google Talk aanwezig, de chatdienst van Google die weinig gebruikt wordt eigenlijk. Desondanks is het een kleine handige toevoeging voor wanneer je wilt werken met andere mensen via deze Google-dienst.

Sociale netwerken

LG Optimus 4X HD social

LG heeft qua sociale netwerken alleen integratie met sommige applicaties op het toestel gezet. Dat betekent dat je niet een speciaal programma hebt om je Twitter- en Facebookaccounts bij te houden, maar dat is niet heel erg. In de Google Play Store kun je toch veel betere applicaties daarvoor vinden die gratis zijn.

Wel staat Google Plus standaard op het toestel, maar dat is meer een keuze van Google dan van Samsung. Die applicatie zit simpelweg standaard in Android 4.0 en daar kun je dus niet omheen.

LG Optimus 4X HD batterij

Ondanks dat het nieuwe scherm en de grotere batterij het toestel een langere levensduur op een enkele lading moest schenken, blijkt dat in de praktijk weinig uit te maken. Ondanks dat de kans groot is dat je een dag uithoudt met een enkele lading bij normaal tot intensief gebruik, gaat de batterij niet daadwerkelijk langer mee dan bij een HTC One X of bij een Samsung Galaxy S3. Dat wil niet zeggen dat de batterij slecht is, hij is gewoon in lijn met alle andere high-end smartphones en ook LG is het niet gelukt om hierop daadwerkelijk te innoveren.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2,5
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2140mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
  • Erg mooi scherm
  • Prima prestaties
  • Fijne backup-app
  • Weinig aangepast aan het Android UI
  • Handige tweaks in het OS
  • Erg goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
  • Slechte camera
  • Kleine kans op software-updates in de toekomst
  • Weinig content applicatiewinkels
  • Batterij houdt het niet erg lang vol

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters