LG Optimus 7

De LG Optimus 7 is de eerste Windows Phone 7-telefoon van LG. Hiermee geeft het bedrijf aan weer in te gaan zetten op smartphones en probeert het Samsung en HTC te slim af te zijn. Als unieke punten heeft de Optimus 7 DLNA, augmented reality en een speciale panorama-feature.

LG Optimus 7 hoofdfoto

 

In augustus kwamen we voor het eerst iets te weten over de LG Optimus 7, hoewel er toen wat onenigheid ontstond over de naamgeving. Een miscommunicatie op de IFA leidde er namelijk toe dat veel mensen aannamen dat de Windows Phone 7 dev-phone van LG, de GW910 Panther, in massaproductie zou gaan onder de naam Optimus 7. Dat bleek echter toch niet het geval te zijn en de eerder opgedoken E900 bleek de Optimus 7 te worden. Een aantal uren voor het Windows Phone 7 launch-event van Microsoft wist LG zelf dat te bevestigen met een officiële aankondiging van de Optimus 7. Inmiddels hebben we het toestel al een keer ontmoet en wordt het tijd voor een volledige review van deze eerste Windows Phone 7-telefoon van LG.

De Optimus 7 wordt helemaal bovenaan de smartphone-lijn van LG gepositioneerd en komt daarmee boven toestellen als de Optimus One en de Optimus Chic uit. Geruchten gaan dat er nog een Android-tegenhanger van de Optimus 7 zal komen, maar dat is voorlopig nog niet bevestigd en de Optimus 7 heeft momenteel dan ook de alleenheerschappij binnen het gehele mobiele portfolio van LG. Daarmee heeft het toestel een belangrijkere positie voor zijn producent dan de andere twee Nederlandse Windows Phone 7-toestellen, de HTC 7 Trophy en de Samsung Omnia 7. Die worden namelijk beiden bijgestaan door een sterke line-up met onder andere Android-smartphones, terwijl de Optimus 7 in zijn eentje de taak krijgt om LG terug te zetten in het smartphone-landschap.

LG Optimus 7

 

LG Optimus 7

 

LG Optimus 7

 

Zoals dat voor alle huidige Windows Phone 7 toestellen geldt, zijn hun Windows Phone 7 metgezellen ook meteen de grootste concurrentie. Vanwege de strikte richtlijnen van Microsoft lijken de toestellen heel erg veel op elkaar en ook de prijs ligt rond het zelfde punt, dus of je op de Optimus 7, de Omnia 7 of de 7 Trophy zult uitkomen hangt af van subtiele verschillen en wellicht een persoonlijke voorkeur voor een bepaalde producent. Ook naast deze twee Windows Phone 7 toestellen is de concurrentie sterk.

Vooral van het offensief dat Google samen met haar partners neerzet moet de LG Optimus 7 bang worden. De Samsung Galaxy S, Google Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10, HTC Desire en HTC Desire HD zijn allemaal uitgerust met nagenoeg dezelfde specificaties als de Optimus 7. Tussen die toestellen onderling komt het net als tussen de bewoners van het Windows-kamp op subtiele verschillen aan en behalve het andere besturingssysteem zijn ook de verschillen met de Optimus 7 niet groot. Gezien het feit dat Google al even met haar besturingssysteem bezig is en het dan ook een stuk beter gepolijst heeft dan Windows Phone 7 voorlopig zal zijn, zullen de verschillende Android-reuzen het erg moeilijk gaan maken voor de Optimus 7.

Ook uit andere hoeken vallen een aantal klappen. Zo is er de inmiddels wat oudere HTC HD2 die op Microsoft’s vorige OS draait en met exact dezelfde chipset is uitgerust als de Optimus 7 van LG. Ook de bestseller van Apple mag natuurlijk niet vergeten worden. De iPhone 4 lijkt bij sommige beperkingen in het besturingssysteem het grote voorbeeld van Microsoft te zijn geweest en heeft meer met de Optimus 7 gemeen dan je misschien zou denken. De laatste concurrent, die LG misschien zelf liever niet als concurrent ziet, is de Samsung Wave. De specificaties zijn hetzelfde en ook de leeftijd van het besturingssysteem scheelt niet veel. Beide systemen zijn eigenlijk nog niet echt af en in combinatie met de vergelijkbare specificaties plaatst dit de twee toestellen grotendeels in dezelfde klasse. Helaas voor LG ligt de prijs van de Wave wel meer dan honderd euro lager.

LG Optimus 7

 

LG Optimus 7

 

LG Optimus 7

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type E900 Optimus 7
Besturingssysteem Windows Phone 7
Ontwerp
Afmetingen 125x60x11,5 mm
Gewicht 138 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 3,8″
Type TFT
Resolutie 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon QSD8250
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16GB
Energie
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Bing Maps
Navigatie Geen
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Marketplace
Muziekwinkel Windows Marketplace
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Nee
Blogger Nee

De doos van de LG Optimus 7 ziet er van buiten redelijk strak uit en LG heeft meteen goed duidelijk gemaakt dat het om een Windows Phone gaat. Het logo van Windows Phone is overal te vinden en op de achterkant zijn de belangrijkste feauters te vinden in een tegel-opstelling die vergelijkbaar is met die van het standby-scherm van Windows Phone 7. Qua inhoud is de doos niet echt bijzonder, je kunt er een USB-kabel, een USB-adapter en een in-ear-headset vinden. Natuurlijk zijn er ook een aantal boekjes aanwezig, maar daar houdt het wel mee op. Dat is echter nogmaal in de hudige markt en daar kunnen we dan ook weinig op aanmerken.

LG Optimus 7 unboxing

 

LG heeft bij vlagen goed gebouwde toestellen, waaronder bijvoorbeeld de GD880 Mini en wat langer geleden de Secret. Ook de Optimus 7 is hier een van, hoewel ook de concurrentie erg goed in elkaar zit. De Omnia 7 van Samsung zit misschien wel nóg beter in elkaar en een echt voordeel op de concurrentie heeft de Optimus 7 dan ook niet met zijn bouwkwaliteit. Dat maakt voor gebruikers van het toestel natuurlijk niet uit en daarvoor telt dat de telefoon met zijn aluminium achterkant goed aanvoelt en ook lekker in de hand ligt met zijn afgeronde hoeken. Het toestel is net niet te groot en weegt ook niet te veel, hoewel hij zeker niet licht is. De bescherming over het scherm voelt wat minder krasvast aan dan dat van andere high-end-smartphones en is niet erg vlekbestendig, maar echte krassen hebben we nog niet gehad en een paar vlekjes zijn niet zo problematisch.

De Optimus 7 komt maar in één kleur en dat is zwart. Behalve de aluminium batterijklep is alles zwart en die klep zelf is antraciet, zoals dat ook bij de Samsung Omnia 7 het geval is. De kans dat LG nog andere kleuren gaat introduceren is erg klein.

De voorkant van de LG Optimus 7 heeft een karakteristieke ronding aan de onderkant waar de drie verplichte knoppen te vinden zijn. Daar boven zit uiteraard het grote touchscreen dat bijna de hele voorkant in beslag neemt. boven het scherm zitten de gebruikelijke sensoren en uiteraard het logo van LG. Tot slot is de secundaire speaker van de Optimus 7 hier te vinden.

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

De achterkant van de Optimus 7 valt vooral op door zijn camera. Deze zit in een rond stuk dat zowel de lens als de flits en een spiegeltje huisvest. Daarnaast zijn er nog een aantal teksten in het rondje te vinden en al met al is het een opvallende verschijning. Verder beslaat de batterijklep het grootste deel van de achterkant en dat is erg fijn aangezien hij van aluminium gemaakt is en dus een flink steentje bijdraagt aan de look and feel van het toestel als geheel.

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

Aangezien de LG Optimus 7 geen zogenaamde ‘unibody’, voor wat die term nog waard is tegenwoordig, heeft zitten er in de zijkant nogal wat naden in. Hierdoor zien de zijkanten er net wat rommeliger uit, maar het gaat er uiteindelijk om dat het functioneel is en dat is zeker het geval. Aan de rechterkant zit de cameratoets als enige knop en kun je verder onder een klepje de MicroUSB-poort vinden. Links zit de volumetoets, zoals we dat gewend zijn.

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

Bovenop de Optimus 7 kun je de power-knop vinden, die LG daar heel wat slimmer heeft geplaatst dan Samsung dat deed aan de zijkant van haar Omnia 7. Ook de audio-ingang is bovenop het toestel te vinden, in de vorm van een standaard 3,5mm jack. De onderkant van de Optimus 7 is, afgezien van een minuscuul gaatje waar de microfoon achter zit, helemaal leeg.

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

LG Optimus 7 design

 

Scherm

Het scherm van de Optimus 7 is een TFT-unit en hoewel dat in principe geen probleem is, laat het scherm van de Optimus 7 het toch wel afweten ten opzichte van andere high-end-smartphones. We hebben het toestel even naast de iPhone 4, de Desire HD, de Samsung Omnia 7 en de Samsung Galaxy S gelegd en daaruit kwam naar voren dat het scherm zijn kleuren vooral veel te roze weergeeft. Daarnaast is het natuurlijk niet zo levendig als de Super amoled-schermen van Samsung, hoewel het Super LCD-scherm van de Desire HD nog wat fletser leek te zijn. Afgezien van de veel te rode kleuren, wit lijkt soms meer roze, is het scherm wel scherp en weet hij alles scherp en duidelijk weer te geven. Alleen de inkijkhoek is niet geweldig, maar dat is voor de meeste gebruikers niets om zich druk om te maken.

De gevoeligheid van het scherm is gewoon prima, hoewel de Optimus 7 ook hier niet tot de besten van de markt behoort. Dat is echter geen probleem want je moet het toestel wel heel erg licht aanraken wil hij het niet merken.

Toetsen

Het onscreen toetsenbord van Windows Phone 7, en dus ook van de Optimus 7, is redelijk goed. De toetsen zijn niet heel groot, maar vanwege de grote gevoeligheid kun je er redelijk goed op typen. Het is ’t beste te vergelijken met het toetsenbord van de iPhone en het biedt net als het toetsenbordje van Apple’s smartphone geavanceerde spellingcontrole.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat die spellingcontrole voorlopig alleen in het Engels beschikbaar is, wat tot ongeveer april 2011 zal duren. Daar kun je dus geen gebruik van maken, maar gelukkig is de spellingcontrole ook uit te schakelen zodat je er geen problemen mee krijgt als je Nederlandse tekst probeert te typen. Het toetsenbord is helaas niet in alle applicaties in zijn landscape-variant te krijgen, hoewel dat beter geregeld is dan bij de Omnia 7. Daar kon je in de browser niet in landschapsmodus typen, bij deze Optimus 7 is dat wel mogelijk.

Over de fysieke knoppen van de Optimus 7 zijn we niet heel erg tevreden. De knoppen onder het scherm zijn ruim groot genoeg, maar zijn een beetje stroef en geven niet genoeg feedback na een aanslag waardoor ze niet heel lekker werken. De knopjes aan de zijkanten zijn juist precies het tegenovergestelde, deze zijn soepel genoeg en geven wel genoeg druk-feedback, maar zijn weer te klein. Dat geldt zowel voor de volumetoets als de power-knop en in mindere mate voor de cameraknop.

Screenshot LG Optimus 7

 

De Optimus 7 is de eerste Windows Phone 7-telefoon van LG en zoals Microsoft dat opgedragen heeft maakt hij gebruik van de standaard Windows Phone 7-interface. Die zullen we dan ook van top tot teen doorspitten in dit hoofdstuk, zodat je weet wat je te wachten staat als je besluit de Optimus 7 aan te schaffen.

Standby

Het standby-scherm van Windows Phone 7 is duidelijk ontworpen naar de kreet “meer is minder” en ziet er ontzettend strak uit. Het bestaat uit een aantal tegels die je zelf kunt indelen en die in veel gevallen interactief zijn. Je kunt de kleur van de tegels zelf kiezen en met uitzondering van een aantal speciale tegels zullen ze ook allemaal van kleur veranderen, terwijl het pictogram altijd wit blijft. Daarnaast kun je kiezen of je de achtergrond wit of zwart wilt hebben.

De tegels tonen bijvoorbeeld het aantal berichten of gemiste oproepen dat je hebt, of laten je aankomende afspraken zien. Er zijn overigens ook tegels die niet veranderen en de tegels kunnen zowel vierkant als rechthoekig zijn. Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “pin to start” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Menu

Screenshot LG Optimus 7

Door met je vinger naar links te schuiven vanaf het standby-scherm kun je het menu van de Optimus 7 tevoorschijn toveren. Dat is een lange lijst met alle programma’s, wat niet erg overzichtelijk is. Net als het rommelige menu van Android zijn we dus niet heel blij met het menu van Windows Phone 7. Gelukkig is dat niet erg hinderlijk, omdat je een item dat je vaak gebruikt ook gewoon op het standby-scherm kunt toevoegen.

Het menu is op deze manier wel ontzettend clean en past beter in de rest van de interface van het toestel. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste kun je als opdringerig ervaren en is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties. Wat ons betreft is het dan ook zeker een goede ontwikkeling.

Applicatiemenu

Screenshot LG Optimus 7

Net als andere systemen heeft Windows Phone 7 een menu binnen applicaties, hoewel dat een stuk minder vaak boven water komt dan bij bijvoorbeeld Android of Symbian. De aanwezigheid van het menu is te herkennen aan drie puntjes, die je simpelweg naar boven moet schuiven of aan moet tikken om het menu te openen. Het menu is, geheel passend bij de interface, als een simpele strakke lijst uitgevoerd. Overigens gebeurt het ook weleens dat het menu simpelweg een toelichting geeft bij de knoppen die al in beeld staan. Het nut daarvan ontgaat ons aangezien de pictogrammen al genoeg zeggen.

Multi-tasking

Echt multi-tasken kan Windows Phone 7 niet, maar we willen er toch even wat meer over melden. De Optimus 7 onthoudt wel enige gegevens voor een volgende start van de applicatie en enige processen werken op de achtergrond. Zo blijven bijvoorbeeld al je tabbladen in de browser gewoon open staan en gaat de Marketplace door met downloaden als je hem afsluit. Applicaties die grotendeels los van het besturingssysteem staan moeten echter wel steeds opnieuw opstarten en laden, dus dat is wel jammer.

Een flinke irritatie daarbij is dat een applicatie als het ware afgesloten wordt als het toestel op de slaapstand springt en als je bijvoorbeeld met Shazam een nummer probeert te taggen en het even duurt omdat je bijvoorbeeld geen 3G ontvangst hebt en je op dat moment niet oplet, springt het toestel tijdens het taggen op de slaapstand en ben je dus je tag weer kwijt.

Prestaties

Het is voor fabrikanten het makkelijkst om een Windows Phone 7-telefoon uit te rusten met een Snapdragon-processor van Qualcomm omdat daar de drivers voor meegeleverd worden door Microsoft. Dat is dan ook de reden dat de Optimus 7 van een dergelijke processor gebruik maakt. Om precies te zijn is dat de op 1GHz geklokte Qualcomm Snapdragon QSD8250, die zijn werk prima doet. De Optimus 7 draait ontzettend soepel en doet dat misschien nog wel wat beter dan de Samsung Omnia 7. Wel geldt ook bij dit toestel dat hij wat dieper in een applicatie niet ontzettend snel meer is. Stabiel is de Optimus 7 ook zeer zeker, en een echte crash hebben we niet meegemaakt met het toestel.

De Zune-speler van de Optimus 7 biedt redelijk uitgebreide muziek-mogelijkheden en een winkel, die weliswaar niet officieel in Nederland beschikbaar is. Dat kan wel met een workaround, maar dat is natuurlijk niet optimaal. Verder valt op dat de speaker van de Optimus 7 slecht is. Video’s worden bij het uploaden op de telefoon automatisch geconverteerd en zien er goed uit op het flinke scherm.

Muziekspeler

De muziekspeler is eigenlijk een onderdeel van de Zune-hub, maar kan toch grotendeels apart draaien. Los van de recent gebruikte en de nieuwe items die in de hub te vinden zijn, kom je bij alle muziek-functionaliteiten door op het kopje muziek te klikken. Daarmee kom je in een karakteristiek Windows Phone 7-schermpje met vijf tabbladen, namelijk nummers, playlists, genres, albums en artiesten.

Het nadeel is dat echt alles via de computer moet en zelfs een playlist aanmaken moet je met de Zune-software op je pc doen. Verder zit de muziekspeler wel ingenieus in elkaar en kun je bijvoorbeeld als je door je artiesten aan het bladeren bent en er eentje aanklikt, meteen ook muziek uit de marketplace halen van die artiest.

Het afspeelscherm is ontzettend minimalistisch en er is ook maar een klein aantal opties aanwezig. Als je op de album-art, die niet te missen is, drukt dan krijg je de shuffle- en herhaaltoetsen te zien en kun je je track als favoriet markeren. Onder de album-art staat de titel van het nummer, met daaronder meteen de nummers die zullen volgen in je playlist. Als je daar op klikt krijg je de hele playlist te zien en een tik op de naam van de artiest, die boven de album-art staat, krijg je de pagina die bij die artiest hoort.

Uiteraard zijn er ook nog de bedieningstoetsen helemaal onderaan het scherm, maar daar houdt het mee op en extra instellingen zijn er ook niet. Één extraatje dat Microsoft wel ingebouwd heeft, is wat meer informatie over de artiest. Op de artiest-pagina kun je van bekende artiesten een biografie lezen en als het toestel op internet een mooi plaatje van een artiest waarvan een nummer afgespeeld wordt kan vinden, kan het zomaar zijn dat je afspeelscherm, het startscherm van de muziek-hub en de bijbehorende standby-tegel die foto als achtergrond krijgen. De speler is dus erg mooi, maar zoals met wel meer mooie muziekspelers het geval is, is hij ook erg beperkt.

De muziekkwaliteit van de Optimus 7 is via de speaker erg slecht. Naast het feit dat de speaker erg blikkerig klinkt, begint hij op een redelijk volume ook ontzettend te kraken. Dat speakers in telefoons niet veel soeps zijn wisten we al, maar dit is wel heel erg slecht en dat is jammer. Via de headset klinkt het toestel beter, maar tot één van de besten zal hij nooit behoren.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

FM radio

Screenshot LG Optimus 7

Natuurlijk heeft de LG Optimus 7 ook een FM radio aan boord, die ook in de Zune-hub verwerkt zit. Net als de muziekspeler, is de radio erg strak en minimalistisch vormgegeven en qua features erg beperkt. Het scherm bestaat uit een balkje in het midden waarop de frequentie weergegeven wordt en waarmee je deze ook kunt veranderen, simpelweg door het balkje verder te slepen. Boven zit een knop waarmee je een zender tot favoriet kunt bombarderen, of niet meer favoriet kunt maken en beneden zit een knop waarmee je een lijst van al je favorieten kunt oproepen. De radio heeft overigens geen RDS en je ziet dan ook niet de naam van de zender die aan het spelen is in beeld. De ontvangst van de radio is significant slechter dan die van bijvoorbeeld de Samsung Omnia 7 en ook legio andere telefoons. Nog een gemiste kans op muziekgebied voor de Windows Phone van LG dus.

Video playback

Natuurlijk kan de LG Optimus 7 video’s afspelen, maar welke video’s precies is ons niet duidelijk. Dat is echter ook niet echt een issue meer. Video’s moeten namelijk via Zune op het toestel gezet worden, en mochten ze niet afgespeeld kunnen worden dan worden ze automatisch door Zune geconverteerd zonder dat je daar ook maar iets over te zeggen hebt. Het ergste dat dus kan gebeuren is dat de overdracht wat langer duurt. De filmpjes die, al dan niet geconverteerd door Zune, op het toestel terecht komen zien er wel goed uit mits het bronbestand van goede kwaliteit is. De speler zelf zit net zo als de muziekspeler in elkaar en is dus simpel, discreet vormgegeven en zonder al te veel functies.

Screenshot LG Optimus 7

 

De camera van de Optimus 7 heeft een resolutie van 5 megapixels en kan filmen in HD, maar is toch niet veel soeps. De foto’s die genomen worden zijn redelijk slecht en de filmpjes niet meer dan gemiddeld. Wel leuk is de panorama-functie en ook de galerij zit mooi in elkaar.

Fotocamera

De camerainterface van de Optimus 7 zit goed in elkaar. Het basisscherm bestaat uit een sluiter en een aantal knoppen ernaast, maar zoals dat in Windows Phone 7 overal lijkt te zijn, zit er ook een stukje van een ander scherm in het scherm. Dit is een soort versimpelde galerij, die je tevoorschijn kunt toveren door met je vinger naar rechts te schuiven. Alle toetsen zitten dan ook links en laten je de instellingen openen, de cameramodus veranderen of zoomen. Bij de instellingen zitten nog een aantal directe instellingen zoals de fotokwaliteit, de resolutie, de anti-shaking en de flits. Ook wat geavanceerdere instellingen zoals het aanpassen van de kleurverzadiging of het contrast van de foto is hier aanwezig. In een apart menu, dat via de instellingen van de telefoon te benaderen is, kun je nog wat niet-foto-gerelateerde dingen instellen zoals geo-tagging. Ook kun je instellen dat je toestel foto’s automatisch gaat uploaden naar je skydrive.

Een mooie extra functie is de panorama-functionaliteit, die erg makkelijk maar zeker niet geheel vlekkeloos werkt. Het idee is dat je begint met een foto die aan de linkerkant van je panorama moet komen. Dan zal er een rood vlak in beeld krijgen, dat je precies in beeld moet passen, waarna de volgende foto gemaakt wordt enzovoort. Jammer is dat deze foto redelijk snel gemaakt wordt ook als het vlak nog niet precies in beeld zit en dat zorgt voor wat moeilijkheden. Hoewel er op het eerste gezicht niets te zien is, worden dingen soms afgekapt en zitten er soms rare lijnen in het beeld. Desondanks is de functie wel een leuke extra.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Panorama LG Optimus 7

 

De foto’s van de LG Optimus 7 zijn niet zo best. Onze testopstelling werd door het toestel sowieso moeilijk opgepakt, met te lichte kleuren tot gevolg. Verder valt op dat de kleuren erg warm zijn, wat overigens niet per se slecht is. Wat wel slecht is, is dat er weinig details aanwezig zijn. Bij onze testopstelling kwam dat erg duidelijk naar voren en ook bij proeffoto’s in andere omstandigheden hadden de foto’s niet erg veel details. De dynamische range is ook niet zo heel goed en bij hoge contrasten duiken hier en daar de beruchte randjes op. Heel slecht is de camera niet, maar blij zijn met het resultaat kunnen we in ieder geval zeker niet.

LG Optimus 7 camerasample testopstelling

 

LG Optimus 7 camerasample

 

LG Optimus 7 camerasample

 

LG Optimus 7 camerasample

 

Videocamera

Net als bij de Samsung Omnia 7 is de standaard resolutie van een filmpje ingesteld op VGA, terwijl de Optimus 7 720p HD-video’s kan opnemen. Dat moet je elke keer als je de camera start opnieuw instellen en dat is redelijk irritant. De filmpjes die de Optimus 7 opneemt zijn net als de foto’s niet erg goed. De kleuren zijn soms veel te roze en de filmpjes zijn niet heel gedetailleerd.

Galerij

Foto’s hebben een eigen hub in Windows Phone 7 en daar vind je zowel je lokaal op het toestel opgeslagen foto’s als die van je Facebook-vrienden, waar je ook direct op kunt reageren. Daar zijn verschillende tabbladen voor en ook is er een tabblad voor recent bekeken foto’s. De achtergrond van de hub, en ook de tegel voor het standby-scherm, is overigens ook één van je afbeeldingen, die soms wisselt. Als je een afbeelding geopend hebt kun je hem natuurlijk van dichterbij bekijken door de bekende ‘pinch’-beweging te maken. Ook kun je via het menu je foto meteen delen op Facebook of via mms, mail of SkyDrive. Verder zijn er weinig mogelijkheden en je kunt bijvoorbeeld niet snel een diavoorstelling starten.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

De Marketplace van Windows Phone 7 is nog steeds niet erg uitgebreid, maar veel essentiële dingen kun je er wel in vinden. Verder is het aanbod aan standaard apps redelijk ruim en kun je vooral goed out-of-the-box met Office-bestanden omgaan.

Marketplace

De Marketplace is officieel nog niet in Nederland beschikbaar en dat zal in ieder geval het komende half jaar zo blijven. Voor gratis applicaties is dat heel makkelijk te omzeilen: je moet gewoon een Live-account maken die als woonplaats Engeland, Amerika of één van de andere landen heeft die wel toegang hebben tot de marketplace heeft. Als je ook betaalde applicaties wilt kunnen downloaden en je Nederlandse creditcard koppelen, dan is het iets ingewikkelder. Hoe dat moet kun je hier lezen.

De interface van de Marketplace past mooi binnen de rest van Windows Phone 7 en ziet er een stuk beter uit. Er is wel één punt van irritatie, namelijk dat de achtergrond een afbeelding van een bepaalde uitgelichte applicatie is. Misschien een slimme manier om reclame te maken, maar het kan afhankelijk van de applicatie en hoe druk die afbeelding is redelijk storend zijn. De betreffende applicatie krijgt overigens ook nog een heel eigen tabblad toegewezen, als aanvulling op het tabblad met aanbevolen apps die ook al aanwezig is. Een beetje overkill dus wat ons betreft. Je kunt uit de Marketplace niet alleen applicaties halen, maar ook muziek. Overigens hebben alle categorieën, in de Optimus 7 LG apps store, applicaties, games en muziek, een soort sub-hub die wel gewoon een zwarte achtergrond heeft, maar nog steeds met twee tabs voor aanbevolen applicaties werkt. Daarnaast zijn er tabbladen voor categorieën, populaire items en nieuwe items. Bij de games, die overigens ook beschikbaar zijn in de applicaties sub-hub, is ook een speciaal Xbox Live-tabblad, en ontbreekt het tabblad voor aanbevolen games. De applicatie-pagina bevat alle benodigde info en op de download-pagina kun je nog zien welke diensten de applicatie allemaal gebruikt. Helaas moet je grote applicaties via Wi-Fi of via je computer downloaden zoals we dat kennen van Apple, en hoewel dat misschien fijn is voor providers, is het niet echt handig als je onderweg bijvoorbeeld een leuke game wilt downloaden om op dat moment te kunnen spelen. We kunnen hoe dan ook wel concluderen dat de Marketplace redelijk goed in elkaar zit.

In tegenstelling tot de Marketplace in Windows Phone 6.x, is de Marketplace van Windows Phone 7 wel een fatsoenlijke winkel te noemen. Het assortiment is nog lang niet zo groot als dat van de Android Market en de App Store, maar mits Windows Phone 7 de hype die er nu nog omheen hangt vast weet te houden zijn we er zeker van dat dat wel goed gaat komen. Veel belangrijke applicaties en games kun je gewoon vinden. De prijzen zijn helaas wel wat hoger dan bij Android en iOS, maar niet meer zo belachelijk hoog als eerst het geval was bij Windows Phone. Het is nu te doen en wellicht volgen er meer stappen in de goede richting als het platform wat meer aanhangers weet te vergaren.

Om je alvast aan de slag te kunnen laten gaan met je toestel, hebben we een lijstje samengesteld van een aantal applicaties die je niet mag missen. Mocht je aanvullingen hebben, laat dat dan in een reactie op dit artikel weten!

  • Messenger
  • Shazam
  • Adobe Reader
  • Twitter
  • Flight Control
  • Rocket Riot
  • Buienradar
  • IMDb

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Agenda

Screenshot LG Optimus 7

De agenda van de Optimus 7 maakt net als de rest van het toestel gebruik van veel zwart en wit en slechts enkele kleurtjes. Die zijn in dit geval voor je verschillende agenda’s. Het maandoverzicht is een beetje rommelig omdat je alle afspraken uitgeschreven te zien krijgt, maar wel zo klein dat je het niet kunt lezen. Dat had beter met een stip gekund op een dag dat er een afspraak is. Het dagoverzicht ziet er wel prima uit en laat met verschillende kleurtjes zien welke afspraak in welke agenda thuishoort. Bij een afspraak kan je aanvankelijk maar een aantal details invoeren, maar die lijst kun je uitklappen en zo meer info toevoegen. Helaas zitten notificaties wel onder het uitgeklapte deel en staan ze standaard op 15 minuten van tevoren.

Play To

LG heeft met Play To een eigen DLNA-applicatie toegevoegd waarmee je onder andere foto’s en video’s naar je TV kunt streamen. Dat klinkt erg mooi, en in principe is het dat ook, echter werkt het niet altijd. LG heeft ook een eigen accessoire genaamd de DP-1W waarmee je dit kunt bewerkstelligen mocht je TV geen DLNA ondersteunen. Het ding ziet er trendy uit, maar ergens gaat de samenwerking niet goed en het is ons niet gelukt om afbeeldingen of filmpjes van de Optimus 7, via de DP-1W naar een TV, die nota bene van LG is, te streamen.

Scan Search

Scan Search is LG’s eigen augmented reality-app en dat is een first op Windows Phone 7. Echte augmented reality is bij geen van de concurrenten te vinden en is ook nog niet in de Marketplace aanwezig. Het kompas doet soms een beetje moeilijk, maar los van dat werkt de applicatie erg lekker.

Je krijgt normaal de bekende augmented reality-weergave voorgeschoteld met allemaal puntjes in het beeld van de camera. Als je het toestel echter op de grond richt schakelt deze weergave automatisch over naar een soort radar-weergave waar alle locaties die aan je opdracht voldoen weergegeven worden in een straal rond jouw locatie als middelpunt. Na een druk op een locatie kun je wat meer info vinden op een speciale pagina en vanuit die pagina ook zoeken in Google et cetera.

Er zijn redelijk wat categorieën aanwezig die je afzonderlijk van elkaar in het scherm kunt weergeven en de informatie wordt van Google gehaald dus de kans dat je een spot mist is erg klein. Je kunt plaatsen ook als favoriet markeren of content zoeken in plaats van een weergave met alle content in een categorie bekijken.

Een leuke extra is dat je spots ook kunt delen, wat gebeurt via Twitter, Facebook, mail of sms. Daarbij wordt het adres, de naam en eventueel nog wat extra informatie zoals een telefoonnummer weergegeven. Handig als je bijvoorbeeld ergens wilt afspreken; zo kan de persoon in kwestie die locatie altijd vinden.

Al met al zijn we dus erg tevreden over Scan Search. Het feit dat het kompas soms moeilijk doet en gekalibreerd moet worden moeten we maar voor lief nemen.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Xbox Live

Microsoft zet flink in op gaming met Windows Phone 7 en wil het daarmee direct gaan opnemen tegen de iPhone. Hiervoor heeft Microsoft Windows Phone 7 uitgerust met een Xbox Live-hub, waar al je games samenkomen. Er zijn zowel Xbox Live-games en ‘standaard’ games, die geen verdere online-mogelijkheden hebben. Beide categorieën kun je los van elkaar vinden in de hub en beiden zijn te downloaden in de Marketplace. Het voordeel van de Xbox Live-games is dat ze verplicht zijn een demo-versie te hebben zodat je ze eerst kunt uitproberen voordat je ze koopt. Vaak is dat dan een versie waar je maar een bepaald aantal punten kunt halen, die je maar voor een bepaalde tijd kunt spelen of waar maar een bepaald aantal levels aanwezig zijn. Deze hebben ook geen online-features. Helaas staan er geen games voorgeïnstalleerd en voorlopig is er maar één spelletje gratis, namelijk Flowers, wat ook meteen het minste spel is dat zich onder de Xbox Live-games begeeft.

De meeste standaard spelletjes zijn wat simpeler, terwijl er tussen de Xbox Live-games wel echt goede games zitten. Daarbij kun je denken aan Bejeweled, Tetris en dat soort games die visueel wat gepimpt zijn, of populaire mobiele titels als Flight Control, maar ook spellen als Sims 3, Star Wars en binnenkort waarschijnlijk nog veel meer populaire titels van grote studio’s zijn aanwezig. Dit assortiment groeit op het moment nog sterk en waarschijnlijk kunnen we ook titels al Need for Speed, Asphalt, Spore, Sim City en dergelijke games voor Windows Phone 7 verwachten. Natuurlijk blijven het ports voor telefoons, maar veel games zien er voor een telefoon erg goed uit en bieden goede gameplay.

De online-component omvat onder andere archievements, waarbij je bepaalde taken moet uitvoeren om zo’n prestatie binnen te halen. Ook leaderbords zijn aanwezig waar je het indirect tegen je Xbox Live-vrienden kunt opnemen en je kunt je vrienden ook uitnodigen om samen te spelen. Koppeling met de Xbox 360 is ook mogelijk, maar dan moet je uiteraard wel een game hebben die voor beide platforms beschikbaar is. Via een gratis extra app genaamd Xbox Live Extras kun je je profiel aanpassen, je vrienden beheren, je avatar veranderen en eigenlijk alles regelen wat je ook via je Xbox of op xbox.com kunt doen.’

Al met al ziet Xbox Live er veelbelovend uit. Helaas geldt, net als bij de Marketplace, ook voor Xbox Live dat het nog niet officieel in Nederland beschikbaar is. Je moet dus een Live-account in Engeland of Amerika registreren om gratis games en trials te kunnen spelen en om je Optimus 7 helemaal in een game handheld te veranderen moet je de workaround die je bij het stukje over de Marketplace kunt vinden toepassen.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Zune

Als je wat dan ook met je Windows Phone 7-toestel wilt doen via je computer dan moet dat via Zune. Dat is natuurlijk vervelend omdat je verplicht wordt om de software te installeren op je computer en niet even snel een bestand kunt toevoegen via de massaopslag. Daarnaast is Zune erg toegespitst op multimedia en heb je dus geen uitgebreide organiser-functies voor je telefoon op je computer. Applicaties downloaden kan overigens wel via Zune en de software ziet er mooi uit en zit over het algemeen goed in elkaar. We zijn dan ook op zich niet ontevreden over de software, maar wel over het feit dat hij je opgedrongen wordt door Microsoft.

Screenshot LG Optimus 7 Zune

 

Bellen met de LG Optimus 7 gaat prima, hoewel wij een groot probleem met de ringtones ondervonden. LG verklaarde desgevraagd echter dat ze dat probleem niet kunnen reproduceren en het zou dus kunnen dat het aan ons toestel ligt. Dingen als mailen, sms’en en de browser zijn wel gewoon in orde en daar zullen we ook verder op in gaan in dit hoofdstuk.

Bellen

Screenshot LG Optimus 7

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smart-dialing aanwezig op de Optimus 7, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten. Wat wel beschikbaar is, is voice dialing en dat werkt nog redelijk goed ook. Als je vanuit standby de Windows-knop even ingedrukt houdt kun je “call …..” zeggen, maar dat wordt op deze Optimus 7 heel wat minder goed herkend dan op de Samsung Omnia 7.

De contact-applicatie zelf is overigens ook interessant, wat Facebook en Live Spaces zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel en dat werkt allemaal erg prettig.

Tijdens het bellen is het jammer dat je geen ophang-toets hebt, dus altijd even op het scherm moet zoeken om op te hangen. Verder is er niets mis met de bel-interface en kun je alles doen tijdens het bellen, dus softwarematig hebben we weinig te klagen.

Hardwarematig zit de, of in ieder geval onze, Optimus 7 wel met een groot probleem: de speaker is slecht en heeft ook erg veel moeite met ringtones. Daar komt nog eens bij dat de volumeregeling voor bijvoorbeeld muziek hetzelfde is als die van je ringtone en muziek via de headset al snel vrij hard klinkt. Op dat moment reden om je toestel even wat zachter te zetten, maar als je vervolgens vergeet hem weer hard te zetten is een gemist gesprek snel gebeurt. En dat is uiteraard ontzettend vervelend als je een belangrijk telefoontje mist op die manier.

Dit hebben we even bij LG nagevraagd en volgens de Nederlandse afdeling van de producent is het probleem bij hun toestellen niet aanwezig. Het is natuurlijk de vraag of het aan ons toestel lag en dus geen algemeen probleem is of dat het een probleem bij een deel van de toestellen is. LG gaf overigens wel toe dat het trilalarm van het toestel niet helemaal naar behoren werkt, maar mocht de ringtone goed werken dan is dat natuurlijk niet zo’n groot probleem.

Screenshot LG Optimus 7

 

Screenshot LG Optimus 7

 

Sms

De sms-applicatie van de Optimus 7 ligt precies in de lijn der verwachting. De applicatie is simpel vormgegeven, simpel in gebruik en heeft niet erg veel mogelijkheden. Vreemd genoeg kun je wel mms’en, maar kun je alleen maar foto’s bijvoegen bij je mms. Kleine filmfragmenten en muziek zijn niet te versturen, wat overigens ook voor mail of bluetooth geldt. Natuurlijk werkt de applicatie met een chat-layout, die uiteraard met tekstballonnetjes in de kleur van je standby-panelen werkt. Behalve een afleverbevestiging kun je helemaal niets instellen en je berichten ordenen hoort ook niet tot de mogelijkheden.

Screenshot LG Optimus 7

 

Email

Mailen kan met verschillende accounts, waaronder natuurlijk je Live-account. Maar ook Gmail, Mail for Exchange, Yahoo! Mail en pop3 en imap zijn ondersteund. Elke account heeft een eigen applicatie en iets als een gezamenlijke inbox is dan ook niet aanwezig. De applicaties werken wel allemaal hetzelfde en gewoon goed, met verschillende filters onder verschillende tabbladen en ook de mogelijkheid om makkelijk mappen te wisselen. Uiteraard kun je push-mail gebruiken waar dat mogelijk is en kun je anders gewoon een controle-interval instellen wat prima werkt. Behalve het gemis van een gezamenlijke mail- of zelfs berichten-inbox is er dus niets mis met de mail-functie van de Optimus 7.

Screenshot LG Optimus 7

 

Browser

Screenshot LG Optimus 7

De browser in Windows Phone 7 heet nog steeds Internet Explorer, maar heeft gelukkig niets meer weg van de oude Pocket Internet Explorer en werkt voor de verandering wel goed. Pagina’s worden weliswaar niet heel snel geladen, de rest gaat wel enorm snel en vloeiend. Scrollen over een pagina is ook tijdens het laden geen probleem en zoomen gaat via de bekende pinch-beweging. Natuurlijk kun je met meerdere tabbladen browsen en er zijn onderaan het scherm sneltoetsen aanwezig om een pagina tot favoriet te bombarderen. Ook kun je een webpagina als paneel aan je standby-scherm toevoegen en op die manier krijg je uiteraard snelle toegang tot die pagina. Je hebt geen beschikking tot Flash, iets dat Android inmiddels wel heeft. Ook Silverlight is niet terug te vinden in de browser terwijl het OS er wel op gebouwd is.

De Optimus 7 heeft met zijn 1500mAh-batterij toegang tot heel wat energie. Toch weet het toestel het met intensief gebruik maar een kleine dag vol te houden. Voor veel mensen die hun toestel intensief gebruiken zal hij gewoon een dag meegaan en ’s nachts aan de lader moeten, maar als je hem echt veel gebruikt kan het zijn dat hij gedurende de avond al leeg raakt.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij LGIP-690F
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
LG Optimus 7 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters