LG Optimus Black

De LG Optimus Black is het enige singlecore-toestel van het trio dat dit jaar op smartphonegebied de naam van LG hoog moet houden. De speerpunten van het toestel: dun, helder en stijlvol. In deze review lees je er meer over.

LG Optimus Black hoofdfoto

 

De komst van de LG Optimus Black was niet, zoals die van zijn grote broer de Optimus 2X Speed, uitgebreid doorgedrongen tot het geruchtencircuit. Een halve maand voor de aankondiging van het toestel dook hij voor het eerste op. Toen stond het toestel heel mysterieus bekend onder de naam ‘B’. De volgende keer dat de telefoon uitlekte, was pas een aantal uur voordat hij aangekondigd werd. Aangekondigd zonder al te veel bombarie trouwens: dat was op de CES en daar was het toch vooral de LG Optimus 2X Speed die de show steelde.

Dat betekent echter zeker niet dat de Optimus Black onbelangrijk is. LG is hard bezig om het vertrouwen in het bedrijf als smartphoneproducent terug te winnen. Daarvoor heeft men een trio van high-end- of semi-high-end-smartphones laten zien, namelijk de Optimus 2X Speed, de Optimus Black en de Optimus 3D Speed. En hoewel de Optimus Black de goedkoopste en technisch gezien minst capabele van de drie is, is hij net zo belangrijk.

Dat vertrouwen probeert LG ook via een andere manier terug te winnen, namelijk met een speciale garantieservice. Deze zogenaamde VIP Service was eerst alleen voor de Optimus 2X Speed, maar is nu ook beschikbaar voor de Optimus Black. En los van het feit dat LG ermee het vertrouwen van consumenten wil winnen, toont het ook het vertrouwen van LG zelf in de Optimus Black. Als het product op het niveau van sommige oudere LG-toestellen zou liggen qua kwaliteit, dan zou LG nooit een VIP Service gestart zijn, omdat het vervangen van alle toestellen dan veel te veel zou kosten.

LG Optimus Black handson

 

LG Optimus Black handson

 

LG Optimus Black handson

 

De LG Optimus Black is technologisch niet het meest bevoorrechte toestel van dit moment en dat zorgt er in het marktsegment waarin de Black zich begeeft voor dat hij het zowel tegen oude vlaggenschepen als tegen nieuwe net-niet-vlaggenschepen opnemen.

Tot die eerste categorie behoort bovenal de Samsung Galaxy S, waar de Optimus Black toch wel de meeste last van gaat krijgen. Verder zijn er nog de Google Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10 en HTC Desire. Die hebben allemaal als grootste voordeel dat ze gewoon minder kosten dat de Optimus Black, maar lopen toch wel een beetje achter qua specs en vooral extra’s.

De nieuwe Android-toestellen die het opnemen tegen de Optimus Black zijn ook in flinke aantallen aanwezig op de markt. Zo is er de HTC Incredible S die vooral voordelen heeft met zijn Sense-interface en 8-megapixelcamera. De Desire S, ook van HTC, moet het vooral hebben van de Sense-interface en zijn prima bouwkwaliteit. De Google Nexus S is uiteraard een klasse apart binnen de Android-telefoons met zijn pure Android-interface, maar daarmee zeker niet minder concurrerend met de Optimus Black. Tot slot is er Sony Ericsson’s Xperia arc, die misschien nog wel het meeste gemeen heeft met de Optimus Black. De USP’s zijn eigenlijk precies hetzelfde: een goed scherm, een extreem dunne behuizing en een stijlvol design. Alleen met zijn camera heeft de Xperia arc op papier een duidelijk voordeel ten opzichte van de Optimus Black.

Mocht je niets van Android willen weten dan zijn er natuurlijk ook een aantal alternatieven voor de Optimus Black beschikbaar. De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld de Apple iPhone 4, die eigenlijk als concurrent van zo’n beetje alle smartphones gezien wordt. Samsung’s Omnia 7 is het toestel dat je moet hebben als je een alternatief voor de Optimus Black wilt dat met Windows Phone 7 uitgerust is, en binnen de Symbian-vloot is het de Nokia C7-00 die het meeste weg heeft van de Optimus Black.

LG Optimus Black handson

 

LG Optimus Black handson

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type P970 Optimus Black
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 122x64x9,2 mm
Gewicht 109 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart, roze, zilver, wit, bruin
Scherm
Diagonaal 4″
Type LCD
Verbeteringen Nova Display
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Texas Instruments OMAP3630
CPU 1GHz ARM Cortex A8
GPU PowerVR SGX530
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 2GB
Energie
Gesprekstijd Onbekend
Standby-tijd Onbekend
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
Wi-Fi Direct Ja
Wi-Fi hotspot Ja
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Geen
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 2MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 720×1280 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

Onze LG Optimus Black kwam in een vrij standaard doosje, met ook een vrij standaard inhoud. Een kleine teleurstelling nadat we lekker gemaakt werden met een erg originele doos die LG naar internationale sites stuurde. En ook jammer dat er niet, zoals eerder bekend werd een andere kleur achterkant in de doos zit.

Dat betekent echter niet dat het verkooppakket van de Optimus Black slecht is. Er zit een in-ear-headset bij het toestel, wat wat ons betreft een stuk beter is dan de on-ear-headsets die meestal meegeleverd worden. Voor goede kwaliteit moet je overigens wel je eigen headset aansluiten. En verder is er natuurlijk een USB-kabel en een netstroomadapter voor die kabel. En daarmee is het verkooppakket van de telefoon gewoon standaard.

Het design van de Optimus Black is één van de belangrijkste punten van het toestel en is dan ook redelijk speciaal te noemen. Aan de voorkant valt op dat die helemaal bedekt is met het glas dat over het scherm ligt en dus ook helemaal plat is. Ook de achterkant is bijna helemaal plat, met uitzondering van de twee randen die wat schuin aflopen. Maar over het algemeen is de Optimus Black een heel erg strakke telefoon.

Nadeel daarvan is dat hij niet echt lekker in de hand ligt. De zijkanten zijn erg hoekig en het toestel is erg plat, waardoor vooral de onderste hoeken een beetje in je hand ‘prikken’. Het toestel verdwijnt wel zonder problemen in al je zakken. Het is een van de dunste en ook een van de lichtste smartphones op de markt, en dus heb je er totaal geen last van in je zak.

De bouwkwaliteit van de Optimus Black is, ondanks dat hij helemaal van plastic gemaakt is, erg goed. De achterkant is van stevig mat plastic en omvat ook de randen van het toestel, waardoor er opstaande randjes aan zitten. Dat zorgt voor extra stevigheid. Als de batterijklep los is kun je het allemaal nog een beetje verbuigen, maar als het toestel helemaal in elkaar zit is hij gewoon super stevig.

De voorkant is zoals gezegd helemaal plat en bedekt met een glasplaat. Een plaat die overigens de nodige vingerafdrukken tot zich neemt helaas. Onder het scherm zitten natuurlijk vier tiptoetsen en boven het scherm zit onder andere een 2-megapixelcamera verborgen. Helemaal bovenaan houdt de plaat even op, daar zit een klein gaatje waar de speaker achter zit. Boven het scherm zitten ook de nodige sensoren, maar die zijn erg goed verborgen door LG.

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

De achterkant van de Optimus Black is net zo strak als de voorkant. Hij bestaat uit drie delen: een schuin deel links, een groot vlak deel in het midden en een schuin deel rechts. In dat linker deel zit de speaker van het toestel en staat de tekst “with Google”. Op het vlakke deel zitten de overige elementen: een camera inclusief flits en het logo van LG.

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

Ook de zijkanten van de Optimus Black zijn erg strak. De rechterkant is helemaal leeg. De linkerkant bevat twee knopjes. Dat is allereerst een lange volumetoets. Net iets daaronder zit de zogenaamde ‘G-knop’, waar we later op terug zullen komen.

De onderkant van de Black bevat slechts een klein gleufje waar de microfoon achter verborgen zit en die ook gebruikt wordt om de batterijklep open te trekken. Boven zitten iets meer elementen. De MicroUSB-poort zit in het midden en is netjes afgewerkt met een plastic schuifje. Daarnaast zit de 3,5mm jackingang, die niet afgedekt is. Aan de andere kant naast de MicroUSB-poort zit de powerknop van de telefoon. Het geheugenkaartslot zit onder de batterijklep, maar niet onder de batterij.

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

LG Optimus Black design

 

Scherm

Het scherm van de Optimus Black is ook één van de verkooppunten en heeft daarom ook een hippe naam meegekregen van LG. Het is een LCD-paneel, dat onder de naam Nova Display door het leven gaat. Het scherm zou zuiniger en helderder moeten zijn. Die zuinigheid zullen we nu niet verder op in gaan, de helderheid wel. Want het scherm is inderdaad het helderste scherm dat we ooit in een telefoon gezien hebben. Zo helder zelfs dat het in het donker soms een beetje pijn aan je ogen doet. Daar is natuurlijk een simpele oplossing voor genaamd automatische helderheid, en buiten is het wel erg prettig dat het scherm zo helder is.

De kleuren zijn, mede dankzij de helderheid, lekker levendig en ook warm, wat ervoor zorgt dat het prettig is om naar te kijken. Het contrast van het scherm is ook goed en al met al is het dan ook één van de betere schermen die we in telefoons tegen gekomen zijn.

Toetsen

Screenshot LG Optimus Black

Helaas heeft de Optimus Black, net als veel moderne smartphones overigens, alleen een aantal aanraakgevoelige knoppen onder het scherm. Die zijn toch wat minder comfortabel en je drukt ze ook sneller per ongeluk in tijdens bijvoorbeeld het spelen van een game. Verder zitten er nog vier knoppen op het toestel: twee volumetoetsen en de ‘g-knop’ aan de zijkant en de powerknop aan de bovenkant. Die zijn aan de kleine kant, maar geven wel genoeg feedback en werken dus prima.

Die g-knop is interessant, dat is iets dat we nog nooit eerder op een telefoon hebben gezien. De knop maakt het mogelijk om bepaalde bewegingsfuncties aan te zetten door hem ingedrukt te houden. Zo kun je over een webpagina browsen door de g-knop ingedrukt te houden en je telefoon te kantelen. Of zou de camera opgestart moeten worden als je de g-knop ingedrukt houdt en schud met het toestel. Dat laatste hebben we niet kunnen reproduceren.

Het toetsenbord dat LG op de Optimus Black heeft geïnstalleerd is wat minder goed. De knopjes zijn weliswaar groot genoeg, toch gaat er geregeld wat mis tijdens het typen van een woord. En ook het produceren van leestekens is lastig. In de balk boven de toetsen, waar normaal woordsuggesties staan, zijn als je na het typen van een woord op de spatiebalk gedrukt hebt, zijn enkele leestekens te vinden. Als je die indrukt dan verdwijnt ook je spatie weer en moet je die dus opnieuw doen. Dat is onnatuurlijk en vergeet je dus snel. Voor andere leestekens, of een leesteken direct na het typen van een woord, moet je echter naar een andere pagina en dat is niet erg handig.

Er is ook nog een handige extra feature beschikbaar. Hoewel een vergrootglaasje waarmee je makkelijk een positie in een woord kunt selecteren om iets te verbeteren ontbreekt, heeft LG daar wel een eigen leuke oplossing voor bedacht. Door een tik te geven tegen één van de zijdes van het toestel, gaat je cursor een plaats terug of een plaats vooruit. Dus als je hem per ongeluk niet precies op de goede plek neerzet kun je dat makkelijk aanpassen.

De interface op de LG Optimus Black gaat door het leven als de LG Optimus UI 2.0 en is wat uitgebreider dan de interfaces die we hiervoor gezien hadden bij LG. Maar toch is LG vrij dicht bij de standaard Android-interface gebleven en heeft de producent het toestel niet helemaal volgeplempt met eigen software, en dat is prettig. De prestaties van de telefoon stellen niet teleur, maar zijn ook niet echt geweldig.

Lockscreen

Screenshot LG Optimus Black

In tegenstelling tot sommige telefoons, heeft de LG Optimus Black een vrij simpel en saai lockscreen. Je krijgt er je nieuwe meldingen te zien als die er zijn, en je kunt het zien als je telefoon aan het opladen is. Maar daar houdt het een beetje mee op.

Unlocken gaat door met je vinger over het scherm naar boven te schuiven, waarmee je het scherm als het ware naar boven trekt en het homescreen tevoorschijn trekt. Als je direct iets met je melding wilt doen dan kun je het blokje waar die in staat naar beneden slepen. Dan ga je bijvoorbeeld meteen naar je nieuwe mailtje.

De functionaliteit is prima van het lockscreen. Alleen hadden we het liever gezien zoals sommige producenten het aanpakken, met wat meer functionaliteit dus.

Homescreen

Iets dat voor elke Android-telefoon, met of zonder aangepaste UI, eigenlijk wel hetzelfde is, is dat ze allemaal een flink aantal homescreens hebben. LG geeft je de beschikking tot 7 schermen in de Optimus Black.

Al die schermen zijn te voorzien van een aantal widgets of snelkoppelingen, precies zoals we dat kennen van andere Android-toestellen. Alleen heeft LG het systeem waarmee je die toevoegt een beetje veranderd. Als je een leeg plekje op een scherm even ingedrukt houdt, dan krijg je onderaan een balkje waar je kunt selecteren of je widgets, sneltoetsen of mappen wilt toevoegen, of de achtergrond wilt veranderen. Bij widgets kun je vervolgens ook nog een stijl kiezen in sommige gevallen en voor alle items geldt dat als je het toestel kantelt dat het item dan op dezelfde plek op het volgende scherm terecht komt. Alle items kun je zo goed als vrij over de pagina verplaatsen, je bent alleen gebonden aan de zestien blokken waar de pagina in opgedeeld is.

LG heeft zelf een aantal handige widgets toegevoegd, zoals eentje waar je kunt zien hoeveel data je gebruikt hebt de afgelopen maande en of je al bijna op je limiet zit. Of een widget waar de recente gebeurtenissen van een aantal geselecteerde contacten te zien zijn.

Net als veel andere producenten, heeft LG een overzichtje toegevoegd van al je homescreens. Daar kun je komen door uit te zoomen terwijl je in een homescreen zit. Dan krijg je een pagina waar al je homescreens als miniaturen op staan. Daar kun je ook instellen welk scherm standaard is en waar je dus heen gaat als je op de homeknop drukt.

Al met al werkt het homescreensysteem van de Optimus Black dus erg lekker. Alleen de manier waarop widgets toegevoegd worden werkt beter in de standaard Android-interface wat ons betreft, maar zoals het op de Opimus Black werkt is ook niet slecht.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Menu

Het menu van de Optimus Black is wat uitgebreider dan het gemiddelde Android-menu. Naast het standaard verticale raster, dat overigens ook nog aangepast is, kun je ook een horizontaal raster instellen of een simpele lijst van je programma’s.

In de lijstweergave kun je eigenlijk niets instellen en is alles gewoon gesorteerd op naam, waarbij je ook snel naar een letter kunt bladeren. Bij het horizontale raster, dat lijkt op het menu van Samsung’s Android’s, kun je je pictogrammen naar wens indelen, maar daar houdt het wel een beetje op. Bij het verticale raster zijn de meeste instellingen beschikbaar. Daar zijn standaard twee categorieën: systeemapplicaties en downloads. Daar kun je zelf categorieën aan toevoegen, en die worden vervolgens alfabetisch gerangschikt. Applicaties schuiven tussen de categorieën of binnen de categorieën kan ook. Helaas kun je de categorieën niet anders rangschikken. Wel kun je natuurlijk nummers voor elke categorie zetten of de namen slim kiezen.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Multitasking

Screenshot LG Optimus Black

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden in plaats van programma’s processen weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan.

Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een leuke extra die LG heeft toegevoegd aan dit menuutje zijn de muziek-controlls, die daar permanent te vinden zijn. Die kun je overigens in de muziekspeler ook uitzetten.

Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen.

Prestaties

Screenshot LG Optimus Black

De LG Optimus Black wordt draaiende gehouden door een Texas Instruments OMAP3630-chipset, die bestaat uit onder andere een op 1GHz geklokte ARM Cortex A8-CPU en een PowerVR SGX530-GPU. Dat setje chips weet redelijke prestaties neer te zetten in de Optimus Black, maar het is zeker niet geweldig. Sommige processen hebben toch wel bovengemiddeld veel tijd nodig of lopen gewoon niet zo heel erg vloeiend.

De benchmark-score ondersteunt dat, die is met zo’n 1300 punten in Quadrant niet meer dan matig. Het is wel meer dan de 1050 punten die de Motorola Defy scoort met dezelfde chipset geklokt op 800MHz, maar de meeste andere telefoons met een 1GHz-processor gaan toch wel over die 1300 punten heen tegenwoordig.

De Optimus Black is redelijk stabiel. Het toestel is een paar keer onderuit gegaan tijdens onze testperiode, maar dat gebeurt met de meeste telefoons.

De LG Optimus Black is niet echt een entertainer pur sang, maar heeft toch wel het nodige in huis om je bezig te houden. Je kunt muziek, radio en films spelen, je foto’s laten zien en ook foto’s maken is nodig. De nadelen? Games moet je zelf achteraan gaan, en de speaker van de Optimus Black is nogal een zielig dingetje.

Foto

De LG Optimus Black heeft geen cameraknop, dus ook geen snelle snelkoppeling naar de camera. Het toestel heeft wel een andere knop die daar prima toe kan dienen, en volgens het toestel zelf dat ook doet. Met de g-knop en een simpele beweging de camera opstarten behoort ook tot de mogelijkheden, maar wij konden dit jammer genoeg niet reproduceren.

Dat heeft gelukkig geen invloed op de rest van de bediening van de camera, die is gewoon prima. De interface heeft wel wat weg van de wat oudere touchscreentoestellen, en in dit ene geval is dat een voordeel. Meestal werkt men nu met menu’s die te klein zijn om lekker met de hand waarmee je je telefoon ook vasthoudt te bedienen. De Optimus Black is nog gewoon van de grote knoppen en pop-ups en een menu dat ook groter is dan bij de gemiddelde smartphone. En dat werkt gewoon goed.

De instellingen zijn niet heel spannend. Er is wel het een en ander mogelijk, zoals de ISO instellen, een vooringestelde scène kiezen, de witbalans veranderen, een kleureffectje toevoegen of een zelfontspanner zetten. Daarnaast zijn er wat speciale fotomodi aanwezig, zoals de kunstfoto, panorama-opname, onscherpe opname, reeksopname en glimlachdetectie. Iets dat dan weer wel mist, en dat is jammer, is touch-focus.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Natuurlijk is een goedgeplaatst menuutje of een handige extra instelling leuk, maar het is niet waar het uiteindelijk om gaat. De kwaliteit van de foto’s die een telefoon maakt is nog steeds verreweg de belangrijkste factor in de camera. En die is bij de Optimus Black niet heel goed.

De foto’s zijn redelijk koud van kleur en hebben als je het op een wat gedetailleerder niveau gaat bekijken last van te sterke fotoprocessing-technieken waardoor het er allemaal wat minder detailrijk en realistisch uit gaat zien. Desalniettemin kan de Optimus Black het wel redelijk uithouden tegenover zijn directe concurrenten, dus nemen we het toestel niets kwalijk.

Camerasample LG Optimus Black

 

Camerasample LG Optimus Black

 

Camerasample LG Optimus Black

 

Camerasample LG Optimus Black

 

Camerasample LG Optimus Black proefopstelling

 

Camerasample LG Optimus Black vergelijking

 

Screenshot LG Optimus Black

Het beginscherm van de galerij van de Optimus Black bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet te opvallend is. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Wi-Fi Direct, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen.

Kortom, de Optimus Black heeft een prima galerij. Alleen stijgt hij niet uit boven de andere Android-toestellen, omdat het de standaardgalerij is.

Video

Video’s afspelen gaat op de LG Optimus Black tot 720p HD in zowel DivX- als Xvid- als mp4-formaat. Dat werkt allemaal soepel en ziet er op het mooie scherm van de Optimus Black natuurlijk mooi uit. Je kunt het geluid wat tweaken middels virtual surround sound, maar daar houden de instellingen een beetje mee op. Video’s speel je af via de videospeler-applicatie, of via de galerij. Die eerste is eigenlijk niet meer dan een lijstje met al je video’s met de mogelijkheid om die af te spelen.

Iets dat helaas mist is fatsoenlijke DLNA-ondersteuning. Er zit een app op de Optimus Black die als Smart Share door het leven gaat. Die kan wel media delen met een ander apparaat, bijvoorbeeld filmpjes op een TV streamen, maar niets ontvangen. Dat is ons in ieder geval niet gelukt. Wat wel lukt, is het toestel als bruggetje tussen bijvoorbeeld je NAS en je TV, zodat je met je telefoon als afstandsbediening media vanaf je NAS op je TV kunt weergeven.

Screenshot LG Optimus Black

 

Iets wat bij ons mis ging op de LG Optimus Black is de video-opname. Of om precies te zijn het afspelen van door de Optimus Black gefilmde content op een ander apparaat. Op het toestel zelf zien de filmpjes er goed uit en werkt alles probleemloos. Maar als je de video op de PC zet of via DLNA streamt, dan wordt het beeld op de een of andere manier platgedrukt. Blijkbaar is de resolutie van het bestand anders dan dat hij aangeeft en zou moeten zijn. Dat betekent ook dat het afspelen overal fout gaat, wat je er ook mee doet. Zo kun je hieronder zien dat ons camerasample ook op YouTube niet klopt qua beeldverhouding. De enige remedie lijkt te zijn de beeldverhouding handmatig aanpassen in je videospeler, mocht die dat ondersteunen.

Los van dat probleem zien de video’s er redelijk goed uit, ze zijn alleen soms een beetje blokkerig. Het geluid dat de Optimus Black opneemt klinkt erg goed.

Muziek

De interface van de muziekspeler is in essentie de standaard Android-interface, met verschillende tabbladen die muziekfilters voorstellen in het beginscherm. Het afspeelscherm is wel wat getweakt door LG, en ziet er mooi uit. Centraal staat zoals altijd de albumart, met boven een viertal knoppen en beneden de bediening voor je muziek. Naast deze standaard interface, is er ook nog een coverflow-achtige interface beschikbaar als je het toestel op zijn kant draait. Dan krijg je alle albums te zien waaruit je direct bestanden kunt afspelen via een balkje met wat bedieningselementen eronder. Qua instellingen is er niet heel veel te vinden. Het meest opvallende is een timer om de muziek automatisch af te sluiten na een bepaalde periode. Handig als je nog weleens de neiging hebt om in slaap te vallen met je muziek aan.

De LG Optimus Black heeft LG’s bekende, normaliter een beetje kinderlijke, radio met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Het wieltje is in ere gehouden, maar het design is gelukkig een beetje gestroomlijnd waardoor het er allemaal nog wat beter uitziet. Veel functies heeft de speler overigens niet, behalve alle standaard features voor een radio, zoals het opslaan van kanalen. Uiteraard is het nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen. De kwaliteit van de ontvangst is prima als je eenmaal een headset ingeplugd hebt.

So far so good. Maar voor mensen die ervan houden hun muziek via de ingebouwde speaker af te spelen, is de Optimus Black zeker geen ideaal toestel. Omdat hij zo dun is zit er een erg slechte speaker in, die niet echt hard is en ook nog eens ontzettend schel klinkt. Gelukkig klinkt de muziek door de headset, mits je een wat betere koopt dan degene die meegeleverd is, wel goed.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Games

Screenshot LG Optimus Black

Voor gamen ben je bij de Optimus Black volledig aanwezen op content die je zelf binnenhaalt. Een game vooraf installeren vond LG blijkbaar niet nodig, en ook games aanraden via de App Advisor is er niet bij. Wel heeft LG een eigen winkeltje genaamd LG World, waar enige games die in de Android Market geld kosten gratis te downloaden zijn.

Er zijn in de Android Market steeds meer kwalitatief steeds betere games verkrijgbaar. Dingen als Asphalt, Dungeon Defenders, Sims en The Settlers zijn best diepgaand en daar kun je wel de nodige uren aan kwijt zijn als je een beetje fanatiek bent. De kracht van Android-games ligt echter meer bij de simpele spelletjes als Flight Control, Angry Birds, Fruit Ninja en Tower Defense.

Productiviteit is een vast onderdeel van elke smartphone tegenwoordig, en dat geldt zeker ook voor de Optimus Black. Het toestel is niet speciaal in dat opzicht, maar doet wel gewoon prima zijn ding.

Agenda

Screenshot LG Optimus Black

Vanzelfsprekend heeft de telefoon een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar wel met een aantal aanpassingen van LG, die vooral grafisch zijn. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de agendaweergave naar voren, waar je een lijst van al je aankomende afspraken kunt vinden. Verder zijn er ook de bekende week- en dagweergaves. De agenda werkt op zich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Google of via de PC Suite. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt.

Office

Screenshot LG Optimus Black

Het Office-pakket dat met de Optimus Black komt heet Polaris Office en is redelijk compleet. Je kunt Word-, Excel- en Powerpoint-documenten bekijken, maken en bewerken. Daarnaast kun je PDF-bestanden bekijken met de software. Word- en Powerpoint-bestanden bewerken en bekijken gaat prima, bij Excel gaat dat wat minder lekker. Sowieso is bladeren door grote spreadsheets met alleen een touchscreen niet ideaal, en daar komt nog eens bij dat je geen invoerhulp hebt als je een formule wilt invoeren. En ook cellen selecteren voor je formule gaat niet geweldig, omdat het toetsenbord steeds weer inklapt. Een ander probleem, dat overigens ook voor Word- en Powerpoint-bestanden geldt, is dat het toestel soms zomaar de dingen die je veranderd hebt weer wist als je de applicatie tijdens het bewerken even laag zet. Het is dus raadzaam om je wijzigingen op te slaan voordat je de app minimaliseert.

Het startscherm van Polaris is een lijst waar je kunt kiezen tussen je Box.net-account en je lokale mappen. Dat betekent dus dat je de software ook kunt gebruiken als bestandsbeheerder. En dat is een fijne toegevoegde functie.

Browser

Screenshot LG Optimus Black

De browser van de Optimus Black is gewoon de standaard Android-browser, met een iets andere kleurstelling. Dat betekent dus dat de browser gewoon prima zijn werk doet. Zoals we mogen verwachten van een telefoon met een 1GHz-processor kun je lekker snel browsen met de telefoon en is zoomen of over de pagina navigeren geen probleem. Hij doet het net wat minder soepel dan de dualcore-toestellen die op de markt verkrijgbaar zijn, maar het werkt nog steeds zo goed dat dat eigenlijk niet uitmaakt. Handig is dat tijdens het zoomen de tekst direct schaalt naar je zoomniveau. Tenzij je dat anders instelt natuurlijk.

Want instellingen heeft de browser genoeg. Zo kun je bijna alles, namelijk afbeeldingen, javascript en popups uitzetten om kosten te sparen in het buitenland. Of omdat je popups gewoon irritant vind natuurlijk. En ook geavanceerde functies zoals het onthouden van formulierdata en wachtwoorden zijn aanwezig; er worden zelfs beveiligingswaarschuwingen gegeven als je dat wilt. Het enige dat nog ontbreekt ten opzichte van een PC-browser is de bekende pornoknop, maar die hebben we nog op geen enkele telefoon gesignaleerd.

Ondersteuning voor flash en HTML5 is aanwezig, maar vooral dat eerste werkt niet optimaal en zorgt ervoor dat je pagina flink wat trager wordt.

Navigatie

Google biedt al sinds jaar en dag haar eigen kaartensoftware, waar een jaar geleden ook nog turn-by-turn navigatie aan toegevoegd is. Deze Google Maps-software, die inmiddels bij versie 5 aanbeland is, werkt eigenlijk heel goed.

De kaartenapplicatie is bijzonder uitgebreid, met bijvoorbeeld integratie van Google Latitude, waarmee je je vrienden kunt laten zien waar je bent en ook bij plekken kun inchecken. En ook zonder Latitude zijn er nog veel handige functies aanwezig bij alle POI’s. Zo’n POI kun je makkelijk zoeken via een knopje bovenin het scherm en bij zo’n POI kun je bijvoorbeeld het telefoonnummer en het adres zoeken, maar ook gewoon direct ernaartoe bellen of navigeren. En je kunt plekken ook beoordelen of beoordelingen van andere gebruikers bekijken. Dat is bijvoorbeeld handig bij restaurants.

Enfin, als je eenmaal gekozen hebt waar je heen wilt, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent.

En als je onderweg even moet tanken en je ziet geen POI in de buurt, dan kun je ook een zoekopdracht inspreken. Daarvoor moet je op het zoekknopje onder het scherm drukken en dan op het microfoontje dat in beeld verschijnt. Dat werkt prima zolang je tekst niet te lang of ingewikkeld wordt en kan zowel een speciale locatie als een adres of zelfs een bepaalde winkel zijn. Termen als “Ikea Duivendrecht”, “Rokin 7 Amsterdam”, “Albert Heijn” en dus ook “tankstation” zijn allemaal probleemloos, hoewel je soms een keuzemenu voorgeschoteld krijgt.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de navigatiefunctie in het buitenland dus eigenlijk waardeloos is. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Tools

De standaard tools, zoals de bureauklok, de wekker, het notitieblokje en de rekenmachine zijn natuurlijk aanwezig in de Optimus Black. LG heeft daar nog drie tools aan toegevoegd, namelijk een spraakrecorder en twee wat minder gangbare tools die beiden niet echt voor dagelijks gebruik bedoeld zijn. Eentje is de software-update tool. Dat is niet echt een speciale app, maar meer een soort van losgetrokken instelling van de telefoon. Daar kun je kijken of er een software-update beschikbaar is en kun je de updategeschiedenis bekijken. Daarmee laat LG zien vrij serieus om te gaan met software-updates. Dat lijkt overigens niet echt te gebeuren. Als we kijken naar de Optimus 2X Speed dan zien we toch wel dat de updatesnelheid van LG te wensen over laat op het moment.

De andere tool is wat unieker en kan erg handig zijn. Het heet Remote Call, en geeft je de mogelijkheid om de klantenservice toegang te geven tot je telefoon. Als er dan iets mis is met het toestel kun je de klantenservice eerst laten kijken of het aan een instelling of iets dergelijks ligt. Als dat niet het geval is treedt de VIP Service van LG in werking en wordt je toestel vervangen.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Extra apps

Screenshot LG Optimus Black

LG heeft een aantal applicaties zelf toegevoegd, maar erg spannend is het niet. Één van de applicaties heet Nieuws en is een vervanger voor de Google News-applicatie. Het enige verschil is eigenlijk dat hij niet het nieuws van Google weergeeft, maar het nieuws van Yahoo. Daar komt bij dat Nederland niet in het lijstje met beschikbare landen staat. En daarmee is de app simpelweg overbodig.

Iets nuttiger is de app Financieel, een app voor Yahoo Finance. Daar kan je uiteraard de koersen van aandelen en indices vinden, compleet met mooie grafiekjes en wat historische informatie over het aandeel. Allemaal best handig dus, als je tenminste iets met aandelen hebt.

Ook de weer-app is door LG zelf toegevoegd, en dat is ook de enige app die echt van LG zelf is. De informatie komt van AccuWeather zoals we gewend zijn van eigenlijk elke weer-app. De app lijkt opvallend veel op die van HTC, compleet met full screen-animaties en voorbeelden daarvan. Naast de huidige condities toont de app ook een grafiekje voor de hele dag en kun je een voorspelling van vijftien dagen inzien via de applicatie.

Als je nog meer applicaties wilt dan kun je terecht bij de Android Market of LG World. Die eerste wordt aangevuld door de App Advisor, die een top 10-lijstje met applicaties laat zien dat LG heeft samengesteld. LG World is een aanvulling op de Android Market, waar sommige applicaties die in de Android Market geld kosten gratis te downloaden zijn.

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is.

Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met ongeveer 250.000 applicaties, waarbij de meeste apps wel beschikbaar zijn. Jammer is wel dat echt gespecialiseerde dingen vaak alleen of eerder voor de iPhone beschikbaar zijn. Maar het assortiment groeit nog steeds lekker door en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn gewoon normaal.

Een nadeel van de Android Market is dat je een probleem hebt als je geen creditcard hebt en toch apps aan wilt schaffen. Betalen via PayPal is niet mogelijk en andere alternatieven die per land geregeld moeten worden, zoals premium sms of iDEAL, kun je helemaal vergeten.

Sinds kort heeft Google ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Communiceren kan op alle standaard manieren met de Optimus Black en dat werkt allemaal gewoon goed. LG heeft wat handige functies zoals het omdraaien van je telefoon om de beltoon te muten toegevoegd, maar die zijn al lang niet speciaal meer. Bij de sociale netwerken is naast Twitter en Facebook ook MySpace vertegenwoordigd op de telefoon. Één flinke irritatie voor wat betreft de communicatie met de Optimus Black, is dat je mail-inbox niet goed gesynchroniseerd wordt met de server.

Bellen

Alle telefoon-functies zijn direct vanaf je homescreen te bereiken middels een aantal knoppen in het onderste balkje. Daar is een snelkoppeling naar de contacten-applicatie en eentje naar de telefoon-app. Die laatste is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. Ook zit er een knopje waarmee je in plaats van kunt bellen ook een nieuw sms’je kunt sturen. Daarnaast zitten er snelkoppelingen naar je logboek en je contacten.

De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in de standaard LG-applicaties kun je kiezen om al je contacten of alleen de al in je telefoonboek aanwezige contacten ook naar je telefoonboek te synchroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. Verder werkt het telefoonboek gewoon prima en kun je er alles mee doen wat je kunt verwachten; ook synchronisatie met Google of Exchange is geen probleem.

De belfunctie van het toestel is vrij standaard met één handige feature. Als je gebeld wordt maar je kunt even niet opnemen, kun je met twee klikken een standaard-sms’je versturen waar bijvoorbeeld in staat dat je even niet kunt opnemen. Daarvoor heb je de keuze uit een aantal sms’jes. De belkwaliteit van de Optimus Black is prima en de ringtones zijn, in tegenstelling tot de muziek die uit de telefoon komt, belachelijk hard.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Sms

Screenshot LG Optimus Black

De sms-applicatie van de LG Optimus Black is simpel en mooi vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar je bijvoorbeeld kunt instellen na hoeveel berichten de oude berichten er automatisch uit gegooid worden. Overigens kun je dat ook uitzetten.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Mail

Screenshot LG Optimus Black

Zoals gezegd geeft de mailapplicatie van de Optimus Black wat problemen. Tenminste, de app voor alle mailadressen. Er is ook een gmail-applicatie, die werkt wel goed. Maar de andere mailapplicatie communiceert niet goed met de server. Mailtjes worden gewoon goed binnengehaald, maar als ze eenmaal binnen zijn dan worden ze als het ware losgekoppeld van de server. Als je een mailtje op het toestel leest of verwijderd, dan komt die wijziging niet door naar de server. En ook als je een mailtje op de server eruit gooit, blijft hij gewoon op je telefoon staan. En dat is erg jammer.

Verder werkt de app best lekker. Er is een universele inbox aanwezig voor het geval je meerdere accounts hebt en je kunt zonder al te veel gedoe een Exchange-, pop- of imap-account toevoegen. Alle gebruikelijke opties, zoals het bijvoegen van een bijlage en het doorsturen van een mailtje zijn natuurlijk aanwezig en dat werkt allemaal goed.

De Gmail-app is de bekende standaardapplicatie waar we een stuk beter over te spreken zijn. Dat is echt een volwaardige Gmail-applicatie, waar je mailtjes wel gewoon kunt verwijderen, archiveren en lezen. En ook sterretjes toevoegen en mailtjes als spam markeren is geen probleem. Je kunt zelfs meerdere Gmail-accounts beheren met de applicatie.

Chatten

Screenshot LG Optimus Black

Chatten met de LG Optimus Black kan standaard via Google Talk, een soort tegenhanger van WhatsApp van Google. Een groot probleem met die applicatie is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren, en bijna niemand het in Nederland gebruikt. Dus kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. Het gerucht gaat dat de functionaliteit uitgebreid wordt zodat het standaard op elke Android-telefoon aan staat en dat je vrienden aan de hand van hun telefoonnummers worden toegevoegd.

Als dat gebeurt dan wordt de applicatie wel heel interessant. Voorlopig kun je er op de Optimus Black alleen mee chatten, maar dat werkt wel goed. Je wordt automatisch aangemeld als je je telefoon aanzet en je berichtjes komen door zonder dat je de applicatie eerst hoeft op te starten.

Binnenkort, zodra de telefoon een update naar Android 2.3.4 of hoger krijgt, krijgt de applicatie een update waarmee je ook via 3G of Wi-Fi kunt videobellen.

In de toekomst wordt Google Talk dus misschien een erg goede chat-applicatie, maar voorlopig kun je beter uitwijken naar applicaties uit de Android Market. Met Ebuddy kun je chatten via MSN, Facebook en Hyves en via WhatsApp kun je op een sms-achtige-manier chatten met andere WhatsApp-gebruikers, tegenwoordig bijna iedereen met een smartphone dus.

Sociale netwerken

Zoals gezegd heeft LG op de Optimus Black applicaties geïnstalleerd voor Twitter, Facebook en MySpace. Dat laatste sociale netwerk gebruiken wij niet, net als ongeveer de rest van Nederland, dus die zullen we niet bespreken. De rest zal wel even langskomen, ook al raden we je aan om Tweetdeck of iets dergelijks uit de Android Market te plukken om je Twitter- en Facebook-account bij te houden, dat werkt gewoon lekkerder.

De twitterapplicatie heeft niet de meest overzichteliijke interface, maar doet verder eigenlijk wel goed zijn ding. Je kunt instellen om de hoeveel tijd de applicatie zich automatisch vernieuwd en bij welke events je allemaal meldingen krijgt. Verder kun je dingen retweeten, op tweets reageren, foto’s plaatsen en natuurlijk je directe berichten bekijken en er eventueel eentje sturen. En ook profielen bekijken behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Er is één erg handige extra functie, namelijk dat je contacten direct kunt bellen, sms’en of mailen vanuit de Twitter-applicatie door op hun profielfoto te klikken. Daarvoor moet je contact natuurlijk wel gekoppeld zijn.

Een soortgelijke functie zit ingebouwd in de Facebook-applicatie. Die is eigenlijk bijna hetzelfde als de Twitter-app, behalve dat er een overzichtscherm is. Die is bijna identiek aan die van de officiële Facebook-applicatie voor Android, maar biedt om de één of andere reden minder mogelijkheden. Je kunt daar naar je profiel, je nieuwsfeed, je vriendenlijst, je inbox, je foto’s en je favorieten gaan. Maar chatten bijvoorbeeld is niet mogelijk.

Screenshot LG Optimus Black

 

Screenshot LG Optimus Black

 

Het uithoudingsvermogen van de LG Optimus Black is matig. De telefoon gaat ongeveer op een lading 8 uur mee. Dit is relatief kort voor een smartphone, zeker vergeleken met zijn concurrenten, maar een dag er mee werken moet je dus net redden. De grootste bottleneck van het toestel lijkt het scherm te zijn die veel energie gebruikt. Daarnaast lijkt het Android OS nog niet helemaal geoptimaliseerd te zijn voor de smartphone, iets wat nadelige gevolgen heeft voor de batterijduur.

Accutijd (dagen) ~1 ~2
Batterij BL-44JN
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
LG Optimus Black batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters