LG Optimus G Pro

De LG Optimus G Pro is de eerste echte phablet van de Koreaan. Voorzien van prima specificaties en een nog beter prijskaartje hoopt LG een stevige positie te verwerven in de smartphone-markt. All About Phones test hem uit in een uitgebreide review.

LG Optimus G Pro review hand 

Fabrikant LG heeft tot nog toe in de smartphonemarkt altijd in golfbewegingen gewerkt. Het ene jaar weet de fabrikant flink meer te verkopen en een jaar later zakt de omzet opeens onderuit als gevolg van een minder portfolio. In 2013 is de weg omhoog weer in gezet en de fabrikant belooft dat het in 2014 hiermee vrolijk door gaat. De Optimus G, de G2 en de Optimus G Pro lijken bijzonder hoopvol voor LG te zijn en de fabrikant doet er alles aan om met namen de G2 en de Optimus G Pro tot een succes te bombarderen.

De Optimus G Pro is het laatste toestel dat LG gefaseerd over de wereld zal gaan uitrollen, aldus de directeur van LG Mobile in een vraaggesprek met All About Phones eerder dit jaar. De smartphone werd afgelopen maart in Korea gelanceerd en is sinds begin augustus ook in Nederland verkrijgbaar. Het toestel wordt gekenmerkt door zijn grote 5.5″ scherm dat een Full HD resolutie heeft. Daarmee is het de eerste smartphone van LG met een dergelijk groot scherm en met een Full HD-resolutie. De bedoeling is om flink wat marktaandeel in de phablet markt van Samsung af te snoepen middels deze smartphone.

Eerste ervaring met de LG Optimus G Pro 02 
Eerste ervaring met de LG Optimus G Pro 10 
Eerste ervaring met de LG Optimus G Pro 11 
Eerste ervaring met de LG Optimus G Pro 04 

De Optimus G Pro loopt op Android 4.1 en is voorzien van een Qualcomm 600-processor met 2GB aan ram en een 13-megapixelcamera. De telefoon lijkt in eerste instantie vliegensvlug en dankzij zijn losprijs van rond de 550 euro momenteel, lijkt hij een prima alternatief te zien voor de Samsung Galaxy S4 en de HTC One aangezien het toestel bijna 100 euro goedkoper is en over de zelfde specificaties beschikt met een groter scherm. De smartphone is echter wel opgetrokken uit plastic en het design lijkt ook nog niet echt boekdelen te spreken zoals bij de G2 wel het geval is.

In deze review neemt All About Phones uitgebreid de Optimus G Pro onder de loep en bekijkt of het toestel daadwerkelijk de verwachtingen waar kan maken.

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de LG Optinus G Pro. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

LG Optimus G Pro

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm 600quadcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 172 gramLengte: 76mmBreedte: 9,4mmDikte: 150mm

Scherm/invoer

5,5″ IPS LCD schermScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3000mAhSpreektijd van 31 uurStandby-tijd van 598 uur

Eén blik op de lijst met specificaties is genoeg om te realiseren dat de LG Optimus G Pro een krachtige telefoon is. Probleem met dergelijke rekenkracht is vaak dat het ten koste gaat van de batterijduur. Gelukkig wordt de Optimus G Pro geleverd met een 3140mAh batterij om het grote scherm en de sneller processor draaiende te houden.

Unboxing

De LG Optimus G Pro heeft alle standaard accessoires mee gekregen die je van een high-end smartphone mag verwachten. Zo is er een usb-kabel inbegrepen, een usb-oplader en een prima headset. Deze in-ear headset zit fijn in de oren en geeft prima geluid. De fabrikant heeft verder geen extra accessoires mee geleverd en doet dan ook alleen het broodnodige, net als haar concurrenten, in het doosje.

Batterij

De batterij van de LG Optimus G Pro gaat lekker lang mee, ondanks dat er een relatief kleine batterij in het toestel aanwezig is. De 3140mAh batterij hield het bij ons, zowel onder 3G als 4G-netwerken, ongeveer 9 uur uit en dat is prima. Dit is met normaal tot intensief gebruik. Het toestel moet dus net een dag mee kunnen gaan op intensief gebruik. Bij normaal gebruik ongeveer anderhalve dag en bij weinig gebruik twee dagen. De prestaties van de batterij zijn dus niet denderend, maar wel afdoende.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij BL-48TH
Capaciteit 3140mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het design van de Optimus G Pro is een heikel punt. De telefoon is niet lelijk maar hij doet niks speciaals en ondanks dat het plastic niet breekbaar aan voelt heb je niet het idee dat je een prachtig stukje industrieel ontwerp in je handen hebt.

Waar de Optimus G Pro uitblinkt in specificaties, is het design ronduit middelmatig. Dat wil niet zeggen dat het toestel lelijk is maar bijzonder mooi is hij ook niet. Er is niks aan het design dat uniek of herkenbaar is. De dichte bezel langs de zijkanten van het scherm is mooi, de telefoon heeft ook geen groot voorhoofd maar daar is alles wel mee gezegd. Helaas heeft LG gekozen voor een plastic behuizing wat het toestel goedkoop en breekbaar aan laat voelen.

LG Optimus G Pro d11a8238 
LG Optimus G Pro d11a8239 
LG Optimus G Pro d11a8240 

Het grootste gedeelte van de voorkant van de telefoon wordt ingenomen door het gigantische 5.5″ scherm. Boven het scherm is een klein plekje gereserveerd voor het LG logo, de front-facing camera en de proximity sensor, aan de onderkant zitten de standaard Android knoppen met in het midden de home knop. De home knop is voorzien van een kleurenledje voor notificaties. Ondanks dat het ledje verschillende kleuren kan weergeven konden we helaas geen optie vinden om bepaalde kleuren met specifieke notificaties te verbinden.

De achterkant van het toestel bestaat uit een verwisselbaar plastic klepje. Dat klepje is gemakkelijk te verwijderen al voelt het niet erg stevig waardoor je snel het idee hebt dat je het doormidden breekt als je hem er af klikt. Onder het klepje zit de 13 megapixel camera die lichtelijk uitsteekt maar niet ver genoeg om storend te zijn. Naast de camera zit de flitser aan de rechterkant en de speaker aan de rechterkant.

LG Optimus G Pro d11a8245 
LG Optimus G Pro d11a8246 
LG Optimus G Pro d11a8247 

Langs de hele zijkant van het toestel zit een zilverkleurige plastic strip). Deze valt niet op en zinkt mooi weg tussen de rest van het plastic. Aan de linker zijkant van het toestel is een drietal toetsen te vinden, naast de gebruikelijke volumeknoppen zit hier ook de Q-knop die gemakkelijk aan verschillende functies gekoppeld kan worden. Tijdens het reviewen van het toestel hebben we deze knop vooral gebruikt voor de camera en dat werkte prima. In tegenstelling tot de meeste andere toestellen zit de powerknop niet aan de bovenkant maar aan de rechterkant van het toestel. Dit verg enige gewenning maar naar verloop van tijd is dit geen probleem meer. Bovenop het toestel zit een 3.5mm jack ingang voor hoofdtelefoons, onderop een aansluiting voor een Micro USB kabel. Deze werken zoals je gewend bent van elk ander toestel.

LG Optimus G Pro d11a8250 
LG Optimus G Pro d11a8251 
LG Optimus G Pro d11a8252 
LG Optimus G Pro d11a8253 

De Optimus G Pro is voorzien van een prachtig groot 5.5″ scherm dat draait op een resolutie van 1080×1920. Haalt het net niet bij de helderheid van de Samsung Galaxy S4 maar is verder een prachtig paneel.

Scherm

Het grootste voordeel van de LG Optimus G Pro is de oppervlakte van het scherm. Op 5.5″ wordt een mooi full HD beeld weergegeven wat ideaal is voor internetten of het lezen van e-mails. Het kleurenspectrum van het IPS paneel is prima, foto’s worden natuurgetrouw weergegeven en ook de lichtopbrengst is in orde. Enige nadeel aan het scherm is de helderheid, het is net iets doffer dan dat van zijn grote concurrenten. Gelukkig is dit kleine nadeel verwaarloosbaar en wordt het goed gecompenseerd door de hoge resolutie en het grote oppervlakte.

LG Optimus G Pro d11a8239 

Toetsen

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 26 08

De LG Optimus G Pro wordt geleverd met het standaard Android toetsenbord dat we inmiddels gewend zijn van het besturingssysteem. Door het grote scherm tikt het toetsenbord lekker weg en de autocorrect suggesties zijn over het algemeen accuraat. Achteraf fout getikte woorden aanpassen is helaas niet mogelijk, woorden helemaal opnieuw tikken de enige optie om naderhand te corrigeren.

Helaas wordt het Swype toetsenbord niet meegeleverd maar dit aangepaste toetsenbord is desgewenst gewoon te installeren vanuit de Play Store.

De Optimus G Pro wordt geleverd met Android 4.2.2 met wat toegevoegde aanpassingen van de fabrikant. Voor de onervaren kan dit intimiderend over komen maar als je er eenmaal aan gewend bent heeft het zo zijn voordelen.

Lockscreen

Het lockscreen van LG is simpel maar doeltreffend. Er valt te kiezen uit een zestal klokken waarbij sommige opties het weer of de kalender laten zien. Onder de klok staat een rijtje van vijf iconen, deze iconen zijn te vervangen met alle applicaties die geïnstalleerd zijn op het toestel. Op onze Koreaanse versie lukte het niet om de iconen toe te voegen aan het lockscreen maar dit hoogstwaarschijnlijk gefixt in de Nederlandse versie van de telefoon. Het is helaas niet mogelijk om widgets toe te voegen, hopelijk komt deze functionaliteit met een toekomstige Android update.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 27 32 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 26 45 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 26 54 

Homescreen

Het homescreen van de LG Optimus G Pro is opgebouwd uit maximaal zeven schermen die je zelf kunt toevoegen en verwijderen door een homescreen te pinchen met je vingers. Grappig is dat je de animatie bij het schakelen tussen de schermen kunt aanpassen.

Widgets en snelkoppelingen toevoegen gaat via het menu. Door een app of widget ingedrukt te houden verschijnt hij in het homescherm en kun je hem op een scherm naar keuze plaatsen. Veel widgets kun je ook van formaat veranderen en mappen kun je inrichten door twee apps op elkaar te slepen. En zo krijgt de Optimus G Pro een erg functioneel homescreen, wat overigens niet anders is dan bij andere Androidtoestellen.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 26 29 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 27 49 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 27 55 

Menu

LG heeft het menu ingedeeld in drie tabbladen. Allereerst heb je alle apps die je op het toestel hebt gezet. Je kunt hier overzichtelijk doorheen bladeren door naar links en naar rechts te bladeren. Een extra optie die LG heeft ingebouwd is om meer icoontjes te laten zien op een enkel scherm. De icoontjes van de apps worden dan verkleind en vervolgens samengepropt van 4 naar 5 apps naast elkaar. Los van het gewone menu is er nog de downloads tab, waar al je gedownloade applicaties staan. Tot slot is er de widgets tab met al je widgets, die je zo makkelijk aan je homescreen kunt toevoegen.

Door op het instellingen-knopje te drukken kun je het menu indelen en applicaties direct verwijderen. Dat is een handige extra optie. Al met al is het menu erg overzichtelijk en snel in gebruik.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 28 08 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 28 16 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 28 20 

Instellingen

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 28 31

Uiteraard heeft de fabrikant ook het instellingenmenu van zijn eigen kleurrijke interface voorzien. Dit is over het algemeen een lange lijst met instellingen en elk knopje heeft zijn eigen kleurtje mee gekregen waardoor je hem gemakkelijk kunt herkennen. Hierin is overigens niet veel aangepast; het simpelweg het Android instellingenmenu met daaroverheen een template. LG heeft nog wel gestures toegevoegd zodat je bepaalde bewegingen kunt activeren om bijvoorbeeld het alarm uit te zetten of om een gesprek te muten. Daarnaast is er ook een quadcore-menu te vinden die het toestel forceert minder energie te verbruiken, simpel maar redelijk doeltreffend.

Multitasking

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 28 39

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Als je de homeknop ingedrukt houdt krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af. Toegevoegd is een taakbeheerder, daarmee kun je applicaties wel echt afsluiten en kijken wat er precies open staat.

LG heeft in het notificatiecentrum het een en ander aangepast. Door de statusbalk, waar alle notificaties met een icoontje vertegenwoordigd zijn, uit te trekken krijg je het notificatiecentrum met vijf knoppen erboven te zien. Vier daarvan kun je instellen, dat kunnen knoppen zijn om allerlei instellingen aan te passen. De vijfde is om die instellingen te doen.

Prestaties

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 33 11

Met de Snapdragon 600 processor van Qualcomm, de 2GB aan RAM en de Adreno 320 GPU zorgen er samen voor dat de Optimus G Pro een echte krachtpatser is. Op elke handeling wordt meteen gereageerd, de telefoon voelt snel aan en hapert nooit. In de benchmarks scoort de telefoon ergens tussen de HTC One en de Xperia Z in. Ondanks de hoge resolutie heeft de G Pro geen moeite met grafisch intensieve games als Real Racing 3.

De Optimus G Pro is net als zijn voorganger voorzien van een 13 megapixel camera aan de achterkant en 2.1 megapixels aan de voorkant. Het toestel schiet prachtige plaatjes en ook filmen op 1080p is geen probleem.

Foto

De interface van de Optimus G Pro in de camera is erg bekend. Rechts zitten de galerij-, sluiter- en videotoetsen. Links zijn wat instellingen te vinden. En daar zit ook een knopje naar de rest van de instellingen. Dat is gewoon een handige interface. De Optimus G Pro heeft wat leuke extra instellingen meegekregen. Zo is er spraakbediening aanwezig. Daarmee kun je door bijvoorbeeld ‘cheese’ te zeggen een foto maken. En dingen als touchfocus, geotagging en het instellen van een scène, de witbalans of de ISO zijn allemaal mogelijk. Met de camerainterface zit het dus wel snor.

De kwaliteit van de geschoten foto’s is prima te noemen. De camera is goed tot zeer goed te noemen onder normale omstandigheden. Ook in het donker weet het toestel aardige foto’s te schieten, al zijn er een paar concurrenten waarbij dat beter gaat. Er is eigenlijk weinig tot niets op de camera aan te maken en de kwaliteit doet dan ook denken aan die van een Galaxy S III of een Apple iPhone 5.

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. En behalve op albums kun je ook op locatie of op tijd sorteren. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Je kunt in het overzicht simpelweg inzoomen op een foto door te knijpen met je vingers en een foto delen is ook mogelijk vanuit dit menu, met tientallen services. Vanuit een foto kun je simpel een diavoorstelling starten. Een prima galerij dus al met al.

LG Optimus G Pro cam00017 
LG Optimus G Pro cam00093 
LG Optimus G Pro cam00053 
LG Optimus G Pro cam00076 
LG Optimus G Pro cam00079 
LG Optimus G Pro cam00089 

Video

De LG Optimus G Pro kan in 1080p HD-resolutie filmen. Het toestel presteert redelijk goed op dat gebied, de filmpjes zijn niet geweldig, maar toch zeker wel goed voor een telefoon.

De video-player is een simpele lijst van al je filmpjes. Als je er op eentje klikt wordt hij afgespeeld, waarbij je de mogelijkheid krijgt om het scherm te vergrendelen en om het filmpje via DLNA af te spelen. Daar houdt het ook meteen op. De telefoon speelt wel veel formaten af. Tot 1080p trekt het toestel onder andere mkv’tjes, DivX en Xvid. Wel had het toestel problemen met de audio codec van een van onze testvideo’s.

Een leuke functionaliteit die LG heeft ingebouwd is is video zoom-in. Je kunt tijdens het afspelen van een video inzoomen op een bepaald plekje en zo de video opblazen en het detail van dichtbij bekijken. In de camera app zitten ook wat geinig effecten ingebouwd. Zo kan je tijdens het filmen automatisch de ogen van personen vergroten of de achtergrond vervangen met een discobal. Deze ‘live effects’ werken goed maar veel toegevoegde waarde hebben ze niet en de kans is groot dat je er op uitgekeken bent nadat je ze een keertje geprobeerd hebt.

YouTube werkt ook zonder problemen op het toestel. Dat gaat via de bekende applicatie die redelijk wat functionaliteit biedt en prettig werkt. Alleen het beheren van je eigen filmpjes op YouTube gaat nog altijd niet echt goed via de app.

Muziek

De muziekspeler van de Optimus G heeft vooral een grafische update gekregen. Het heeft nu een soort geborsteld stalen look en dat ziet er wel leuk uit. Functioneel betekent dat dat je door mappen, albums, artiesten, nummers en afspeellijsten kunt bladeren en een redelijk basic afspeelscherm hebt. LG heeft twee functies toegevoegd: een slaaptimer waarmee je de muziekspeler na een bepaalde tijd uit kunt zetten en een songtekst-functie. Waar die laatste zijn informatie vandaan zou moeten halen weten we overigens niet, van internet lijkt hij zijn songteksten in ieder geval niet te plukken.

De Optimus G heeft LG’s bekende, enigszins kinderlijke, radio met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Ook in de FM Radio komt de slaaptimer naar voren, wat nog steeds geen overbodige luxe is voor sommigen. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de muziek via oordopjes is gemiddeld en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker is niet zo best. Hij is niet bepaald hard en klinkt wat schel en vlak.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 33 36 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 36 41 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 36 49 

Games

Apps en games zijn gewoon uit de Play Store te halen zoals we gewend zijn van Android. Vroeger waren er nog wel apps die niet werkten op 1080p schermen maar deze apps zijn tegenwoordig zwaar de in de minderheid. Het aanbod qua games is nog niet op het niveau van iOS maar er is genoeg vermaak te vinden en de Optimus G Pro heeft geen enkele moeite met de games die we getest hebben op het toestel.

Ook qua productiviteit is het grote scherm van de Optimus G Pro een verademing. Door de extra schermruimte en de hoge resolutie past er veel informatie op het scherm en worden zaken als e-mail en agenda overzichtelijk weergegeven.

Agenda

Het beginscherm van de agenda is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. Tot slot is er de weekweergave, waarmee je je komende week kunt zien qua afspraken. De werking van de agenda is verder prima.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda eveneens goed. De telefoon voegt niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. De agenda is onder andere met Gmail en Exchange te synchroniseren waarmee de belangrijkste online agenda’s wel gedekt zijn.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 38 33 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 38 57 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 38 50 

Office

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de Optimus G Pro, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 40 58 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 40 25 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 41 13 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 41 22 

Browser

Naast de standaard Androidbrowser komt ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed.

Leuk is dat je gestreamde video’s kunt afspelen over de rest van de interface heen. Daarbij kun je een mate van doorschijnendheid instellen en zo terwijl je bijvoorbeeld een sms’je tikt ook een video kijken. Waarom dat met gewone- en YouTube-video’s niet kan is ons een raadsel.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 41 44 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 42 30 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 43 02 

Locatieservices

De Optimus G Pro komt met een aantal standaard locatieservices van Google, waaronder Google Maps.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de Optimus G Pro kan ook overweg met het Russische Glonass en werkt prima. Een fix is over het algemeen snel verkregen en de GPS is voor een telefoon redelijk accuraat.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 43 32 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 43 57 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 21 46 55 

Standaard applicaties

De Optimus G Pro is uitgerust met een aantal extra applicaties van LG, bovenop de standaard agenda, wekker, rekenmachine, Google Maps en dergelijken. En dat gaat verder dan een extra weer- of nieuws-app, die er overigens ook zijn maar niet erg handig zjin. Van de overige door LG geïnstalleerde apps zijn er echter zeker een aantal handig.

Leuk is de app beheerder. Daarmee kun je nog een tweetal extra apps van LG installeren, maar belangrijker is de mogelijkheid om bestaande apps te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld de live-achtergronden die standaard in Android zitten verwijderen als je daar toch niets mee doet. Of het vanwege Google Play vrij overbodige LG SmartWorld kun je eraf gooien.

De echt handige apps die op het toestel staan zijn ondermeer FileShare, Backup en LG Tag+. LG Backup backupt je gegevens naar een SD-kaart op ingezette tijden. Normaal heb je hier root voor nodig maar LG heeft dit zelf afgevangen met een eigen app waardoor je niet meer bang hoeft te zijn dat je je gegevens kwijt raakt. Het is opmerkelijk dat andere fabrikanten dit nog niet hebben, maar desondanks is een zeer welkome toevoeging van LG.

Met FileShare kun je via Wi-Fi-direct bestanden delen. Precies zoals je dat vroeger via Bluetooth deed, maar nu met een handige app eromheen en een stuk sneller. Wel had het toestel wat problemen met het vinden van apparaten om de info naar te versturen. Onze Galaxy Nexus bijvoorbeeld kon hij niet vinden, terwijl die toch echt Wi-Fi-direct heeft. Wellicht dat het alleen nog werkt met andere apparaten die ook FileShare hebben.

Verder is er ook de LG Tag+ app. Met deze NFC-applicatie kun je ongeveer hetzelfde als met de smart tags van Sony. Op speciale NFC-stickers kun je profielen van je telefoon schrijven, die hij zal activeren als je het toestel tegen die tag houdt. Als aanvulling daarop is er Android Beam, waarmee je bijvoorbeeld links of locaties in Maps kunt delen door twee toestellen tegen elkaar te houden. Dat is allemaal best handig.

De memo-applicatie doet erg denken aan die van de Samsung Galaxy Note. LG heeft de app in de Android dropdown geïntegreerd waardoor je in elk scherm een screenshot kunt nemen en bewerken. Zo kun je op het genomen screentje tekst schrijven of dingen markeren. Ook kun je daadwerkelijk memo’s tikken via de app die in het menu te vinden is. Evernote-synchronisatie biedt die app helaas niet.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 16 24 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 16 51 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 20 02 

Extra applicaties

In de Google Play Store kun je extra applicaties downloaden of kopen. De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Mocht je die overigens binnenkort krijgen, of even geen geld hebben, dan kun je sinds kort ook een verlanglijstje maken in de Play Store.

Bellen gaat bij de Optimus G Pro ook prima en uiteraard kun je ook sms’en. De telefoon kan daarnaast ook prima syncen met meerdere mail accounts.

Bellen

De telefoonapp is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in het accountbeheer kun je kiezen om de contacten te sychroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. In het telefoonboek kun je kiezen welke info je allemaal wilt weergeven, dus je kunt ook kiezen om alleen je lokale contacten weer te geven. Die zullen dan waar mogelijk nog steeds wel met Facebook-info aangevuld worden. Bellen zelf gaat prima met het toestel.

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 17 15 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 18 04 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 18 11 

Berichten

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 19 11

De berichtenapplicatie is niet meer dan een grote lijst met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. Zo kun je mailtjes labelen, archiveren en verwijderen. Uiteraardkun je ook een nieuw mailtje schrijven en eventueel bijlagen uploaden daarvoor.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 20 20 
LG Optimus G Pro screenshot 2013 08 16 22 20 02 

Chatten

De standaard chatmogelijkheden van de Optimus G Pro zijn leuk, maar je hebt er weinig aan omdat bijna niemand het gebruikt. Standaard staan Google Talk en Google+ Messenger op het toestel, maar je kunt beter uitwijken naar Facebook Messenger en WhatsApp. Die worden namelijk wel door veel mensen gebruikt en zijn gratis uit de Play Store te downloaden.

Sociale netwerken

Voor social networking op deze LG moet je ook bij de Play Store zijn. Google+ staat wel standaard op het toestel, dus als je dat gebruik dan kun je wel meteen uit de voeten met het toestel. Maar verder moet je in de Play Store zijn waar je bijvoorbeeld de standaardapplicaties voor Twitter en Facebook, maar ook handige apps die meerdere netwerken samenvoegen zoals TweakDeck kunt vinden. Dat is allemaal gratis.

Het grotere broertje van de LG Optimus G is een geslaagde upgrade. Dankzij de krachtige specificaties, het mooie 5.5″ 1080p scherm en de goede prijs/kwaliteit verhouding is het toestel makkelijk aan te raden. We hadden wel graag gezien dat LG wat meer aandacht aan het design van de telefoon had besteed. Het toestel oogt niet speciaal en voelt niet als een high-end smartphone door de plastic behuizing.

LG Optimus G Pro d11a8238 

We waren destijds al erg tevreden met de LG Optimus G. De voorganger van de G Pro werd geloofd om zijn goede prestaties en mooie scherm. Bij de LG Optimus G Pro zijn deze aspecten eigenlijk alleen maar verbeterd. Dankzij de hoge resolutie en het grote schermoppervlak is er een hoop ruimte voor informatie op het toestel en is het aantrekkelijk om het internet te gebruiken, mail te lezen en video’s te bekijken. Niet iedereen staat te springen voor zo’n gigantisch scherm maar voor gebruikers die het grootste gedeelte van de dag hun smartphone in hun hand hebben is het een waardevolle toevoeging.

Ook onder de motorkap staat de G Pro zijn mannetje. De quad-core processor draait elke app met het grootste gemak en het toestel voelt snel aan. De meegeleverde software roept gemengde gevoelens op; sommige aanpassingen van de fabrikant, zoals de camera en de Android schil, voelen als verbeteringen terwijl andere overkomen als bloatware. Storend is het gelukkig niet.

Zoals een moderne telefoon betaamt beschikt de G Pro over een 4G LTE modem, Bluetooth 4.0, 802.11 N en alle andere verbindingsmogelijkheden die je van een modern toestel mag verwachten. Deze functionaliteit is tegenwoordig gelukkig meer regel dan uitzondering op high-end smartphones maar evengoed is het fijn dat de G Pro aan deze standaarden voldoet.

Als we dan toch een nadeel van de Optimus G Pro moeten noemen is het het design en de bouwkwaliteit van het toestel. Waar fabrikanten als HTC en Apple veel moeite in het uiterlijk van hun telefoon stoppen lijkt LG voor de simpele functionele weg gegaan te zijn. Als er geen LG logo op de telefoon stond zouden we hem waarschijnlijk niet als dusdanig herkennen. Als je de telefoon op pakt heb je niet het idee dat je een toestel van 600 euro in je handen hebt. De plastic achterkant voelt fragiel en goedkoop aan.

Aan het eind van de dag tillen we zwaarder aan prestaties en functionaliteit dan aan design en daar scoort de LG Optimus G Pro dan ook de meeste punten mee. Het is de krachtigste telefoon in zijn prijsklasse en gezien zijn uitstekende specificaties en mooie camera zal je nog lang plezier van deze telefoon hebben.

LG Optimus G Pro d11a8239 
LG Optimus G Pro d11a8240 
Onze review score
Pluspunten
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Mooi groot helder scherm
  • Goede camera
  • Batterij gaat lang mee
  • Uitbreidbaar geheugen, verwisselbare batterij
  • Prima prijs
Minpunten
  • Goedkope plastic bouw
  • Saai design

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters