LG Optimus G

LG is sinds een klein jaar druk bezig om zich weer omhoog te vechten in de smartphone markt. Dit doet de fabrikant met gemengd resultaat en de nieuwe Optimus G moet het nieuwste offensief inluiden. Wij nemen hem in een uitgebreide review onder de loep.

LG Optimus G review hand 

“De Optimus G is in veel landen al een succesverhaal.”

LG lijkt in de afgelopen zes jaar om de twee jaar een tegenslag te verduren te krijgen. Elke keer als de fabrikant weer wat weet op te bouwen in de smartphone-markt dan is er wel een concurrent die hem net de pas afsnijdt of een intern probleem waardoor de hele divisie weer over de kop moet. Echter weet LG in het afgelopen jaar weer de weg naar boven te vinden en dat heeft niet zo zeer te maken met de high-end smartphones, maar juist meer met de midrange en de lowend. De L-serie van LG doet het namelijk opvallend goed wereldwijd en de Koreaan wist dan ook trots te melden dat het 15 miljoen stuks in de afgelopen tijd heeft verkocht. Ook in het LTE-segment weet LG goed te boeren, maar tot nog toe had Nederland hier weinig aan.

LG Nederland, en daarnaast een groot gedeelte van Europa eveneens, lijkt een ondergeschoven kindje te zijn in de organisatie van LG. LG lijkt namelijk vooral gefocused te zijn op de Amerikaanse en de Aziatische markt. Dat is logisch aangezien LG een flink marktaandeel in Amerika heeft weten te verwerven en ook in Azië doet de Koreaan het goed. Dit heeft echter als neveneffect dat belangrijke toestellen, zoals de Optimus G, relatief laat op ons continent gelanceerd worden. Voor Nederland betekende dit in het verleden zelfs dat een toestel als de Nexus 4 hier niet gelanceerd werd als gevolg van een groot tekort wereldwijd. Desondanks is de Optimus G is in veel landen al een succesverhaal..

“De Optimus G wordt zes maanden na lancering in Nederland verkrijgbaar.”

De LG Optimus G wordt dan ook zes maanden na lancering in Nederland op de markt gezet door LG. In die relatief lange tijd wist LG in de rest van de wereld al een miljoen stuks van het toestel te slijten, dit terwijl menig Nederlander reikhalzend naar het toestel zat uit te kijken. Een zelfde soort lot is ook bestemd voor de opvolger van de LG Optimus G, de Optimus G Pro.

En daarmee lijken we gelijk de twee belangrijkste pijnpunten van de Optimus G aan te snijden. Allereerst is het toestel een half jaar later op de markt gekomen waardoor concurrenten als HTC, Samsung en Sony de Koreaan ingehaald lijken te hebben met hun vlaggenschepen. Immers; 1080p schermen zijn de standaard in 2013 en ook LG geeft hier gehoor aan met de Optimus G Pro. De Optimus G Pro is gelijk het tweede probleem aangezien de Optimus G dus al een opvolger klaar heeft staan terwijl dit toestel nog op de markt moet komen in Nederland.

De vraag is dan ook of de LG Optimus G enige bestaansrecht heeft op dit moment. LG vraagt voor het toestel momenteel de hoofdprijs en in deze review wegen we af of dit terecht is of dat LG een introductie beter achterwegen had kunnen laten in ons land.

LG Optimus G CES 
LG Optimus G CES 
LG Optimus G CES 
LG Optimus G CES 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de LG Optimus G. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

LG Optimus G

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.1 jelly beanBehuizing van Glas

Processor

Qualcomm S4 Proquadcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 145 gramLengte: 131mmBreedte: 68mmDikte: 8mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2100mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 450 uur

LG heeft de Optimus G voorzien van de nodige accessoires. Daarnaast heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat het toestel een prima batterij heeft mee gekregen.

Unboxing

De LG Optimus G heeft alle standaard accessoires mee gekregen die je van een high-end smartphone mag verwachten. Zo is er een usb-kabel inbegrepen, een usb-oplader en een prima headset. Deze in-ear headset zit fijn in de oren en geeft prima geluid. De fabrikant heeft verder geen extra accessoires mee geleverd en doet dan ook alleen het broodnodige, net als haar concurrenten, in het doosje.

Batterij

De batterij van de LG Optimus G is opvallend goed. Het toestel ging tijdens het testen bij ons ongeveer 10 tot 12 uur mee en weet daarmee de Sony Xperia Z te overklassen. Daarnaast weet het toestel zich prima te meten met de HTC One die eveneens een goede batterijduur heeft. De Optimus G ging tijdens het testen bij ons moeiteloos een dag mee en zodra we ons bed in stapte wisten we het toestel aan de lader te hangen en had hij nog ongeveer 15 procent lading over. Al met al een prima resultaat die menig smartphone nog niet weet te bereiken.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij LG Gem.
Capaciteit 2100mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De LG Optimus G heeft veel weg van de Google Nexus 4 die eveneens door LG gemaakt wordt. Het toestel heeft een goede bouw die zeer solide aanvoelt.

“Al met al is de algehele bouw van het toestel goed en stevig te noemen.”

LG is met de Optimus G afgestapt van het bekende plastic waarom veel Koreanen en Taiwanezen bekend staan. En dat siert de fabrikant en het toestel. De Optimus G is namelijk een zeer solide toestel dat premium aanvoelt zodra je hem in de handen neemt. De telefoon voelt hierdoor wel wat zwaarder aan en is iets zwaarder dan de HTC One en ongeveer even zwaar als de Sony Xperia Z. Desondanks voelt het toestel wel redelijk zwaar en ligt het zwaartepunt een beetje aan de bovenkant van het toestel.

LG heeft gekozen voor gehard glas aan zowel de voorkant van het toestel als aan de achterkant. Dit geeft het toestel een nette look. Aan de achterkant is een klein motiefje ingebouwd die we ook kennen van de Nexus 4 van Google. Deze puntjes glinsteren een beetje als je het toestel in het licht draait en ook dat zorgt voor een leuk effect. Het midden is gemaakt van hard plastic dat met een glans afgewerkt is. Het gaat hier om het wat stevigere plastic waardoor het een robuust toestel wordt. De rand is daarnaast ook voorzien van een metalenstrip die het toestel wat extra egard geeft en naar verwachting zit hierin ook de antenne verwerkt gedeeltelijk.

Al met al is de algehele bouw van het toestel goed en stevig te noemen. LG heeft daarnaast veel aandacht besteed aan de afwerking van het toestel en dat is goed te zijn. Er zijn geen naden waar te nemen en alles sluit netjes aan op het toestel.

LG Optimus G review front 
LG Optimus G review front op 
LG Optimus G review front bottom 

“De metalen rand geeft het toestel een net wat meer premium gevoel mee.”

De voorkant van de Optimus G is helemaal vlak; er zijn geen opstaande randjes waar te nemen. Dit is erg prettig als het het toestel wilt bedienen. Aan de voorkant is daarnaast goed de metalen rand te zien die het toestel een net wat meer premium gevoel mee geeft. Bovenaan vinden we groot een speaker en het LG-logo. Daarnaast zitten nog een paar sensoren en uiteraard de front-camera. Het scherm zelf is 4.7″ groot en heeft een resolutie van 1280×720 pixels. Meer over de kwaliteit hiervan in het volgende hoofdstuk.

Onder het scherm zitten een drietal bekende Android-knoppen; eentje voor terug, home en meer opties. Deze drie knoppen zijn touch-knoppen en lichten automatisch op zodra je het scherm activeert. Deze touchknoppen kun je niet aanvoelen omdat het scherm doorgetrokken is tot aan de randen. Zelf vinden we dit wel prettig maar sommige mensen zouden graag ook de knoppen willen voelen met hun vingers. Desondanks is de helderheid van de knoppen wel groot zodat je ze ook prima in het donker kunt waarnemen.

LG Optimus G review back 
LG Optimus G review back top 
LG Optimus G review back bottom 

De achterkant is met heel wat tekst erop een stuk minder strak. Naast het LG-logo, dat redelijk groot aanwezig is op de achterkant, zijn ook de keurmerk-logo’s hier te vinden. Die zijn helaas niet, zoals we steeds vaker zien bij telefoons zonder verwisselbare batterij, achter een klepje of iets dergelijks weggewerkt. Maar storend is het ook niet. Verder zitten op de achterkant een speaker, de camera en de flitser van de Optimus G. Goed is om te weten dat de camera wel uitsteekt en hierdoor kan hij sneller beschadigen. Hij steekt een aardig stukje uit en zelf vinden we dat niet zo prettig.

LG Optimus G review right side 
LG Optimus G review top 
LG Optimus G review left 
LG Optimus G review bottom 

Aan de rechterzijkant vinden we alleen de aan/uit-knop die bovenin gepositioneerd is en die prima in te drukken is en ver genoeg uit steekt zodat je er niet naar hoeft te zoeken. Aan de bovenkant zit alleen de 3.5mm headphone jack en aan de linker kant vinden we de volume-toets. Onderop het toestel zien we de micro-usb ingang en daarnaast uiteraard ook twee schroefjes om zo het toestel open te maken. Desondanks is erg clean qua design en knopjes.

Twee flinke nadelen van deze LG zijn dat je er geen geheugenkaart in kwijt kunt en ook niet de batterij vervangen. En dat zijn nou juist geen sterke punten van dit toestel. Het geheugen is met maximaal 16GB niet bepaald groot namelijk, en de batterij houdt ook te wensen over.

De Optimus G is voorzien van een scherm dat door LG is gefabriceerd. Daarnaast heeft LG ook een eigen toetsenbord in het Android OS aangebracht.

Scherm

“Al met al kunnen we zeggen dat het scherm van de Optimus G erg fijn is om naar te kijken.”

Het scherm van de LG Optimus G heeft veel weg van het scherm dat in de Apple iPhone 5 zit en dat is alleen maar positief. Het scherm is afkomstig van LG zelf, net als in de iPhone, en de Koreaan staat er om bekend dat het goede kwalitatieve schermen weet te produceren die redelijk natuurgetrouw zijn qua kleuren. Zo heeft het scherm geen extra verzadiging mee gekregen en ook zijn de kleuren lekker helder maar niet te fel.

Een groot voordeel tegenover de iPhone 5 is dat de Optimus G wat meer pixels meer heeft. Dit merk je tot op bepaalde hoogte wel zeer zeker. De resolutie van 1280 x 720 pixels is prima, maar LG loopt wel een beetje achter de muziek aan aangezien HTC, Samsung en Sony al toestellen hebben aangekondigd en in de verkoop die over een Full HD-scherm beschikken. Het verschil tussen een 720p scherm en een 1080p is overigens een stuk minder zichtbaar dan tussen VGA en 720p. Oftewel, je zult het verschil alleen waarnemen als je een toestel met een hogere resolutie naast de Optimus G wellicht houdt, maar anders zul je er weinig tot geen last van hebben dat de concurrenten met een hogere resolutie rondlopen.

Al met al kunnen we zeggen dat het scherm van de Optimus G erg fijn is om naar te kijken, zowel in het licht als in het donker, en prima te bedienen is. De kleuren komen waarheidsgetrouw over, de helderheid is goed en ook i direct zonlicht is het scherm nog redelijk te lezen. We zouden dit scherm prefereren boven het Amoled-scherm van de Samsung Galaxy S III.

LG Optimus G review front op 

Toetsen

LG Optimus G review toetsenbord

LG heeft op de Optimus G het toetsenbord gezet wat we kennen van veel andere Androidsmartphones van de fabrikant. Die is uitgerust met redelijk prettige toetsjes, die op het grote scherm van de Optimus G extra goed tot hun recht komen. Alleen er is wel één probleem met het toetsenbord. De autocorrect is namelijk zo geprogrammeerd dat het niet mogelijk is om achteraf woorden makkelijk te verbeteren. Het beste dat je kunt doen is een woord ingedrukt houden, op knippen drukken en hem nog een keer typen. Maar dat is niet bepaald handig. Goed opletten tijdens het typen zelf dus.

Iets anders dat jammer is, is dat LG geen Swype meegeleverd heeft. Die tekstinvoermethode werkt erg goed als je er een beetje aan gewend bent, maar zit dus niet standaard op de G. Met een appje kun je het trouwens wel installeren.

LG heeft een eigen interface op haar smartphone gezet die erg druk over komt. Desondanks zitten er ook een paar handige functies ingebouwd.

Lockscreen

Het lockscreen van de Optimus G is best handig en redelijk functioneel te noemen. Je kunt via het instellingenmenu zelf selecteren welke shortcuts naar apps je op het lockscreen wilt instellen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om simpelweg de tijd weer te geven op het scherm of ook bijvoorbeeld de agenda. Zelf widgets plaatsen op het scherm is nog niet mogelijk; dit zal waarschijnlijk met de Android 4.2-update mogelijk gaan worden.

LG Optimus G review lockscreen 
LG Optimus G review lockscreen 
LG Optimus G review lockscreen 
LG Optimus G review lockscreen 

Homescreen

Het homescreen van de LG Optimus G is opgebouwd uit maximaal zeven schermen die je zelf kunt toevoegen en verwijderen door een homescreen te pinchen met je vingers. Grappig is dat je de animatie bij het schakelen tussen de schermen kunt aanpassen.

Widgets en snelkoppelingen toevoegen gaat via het menu. Door een app of widget ingedrukt te houden verschijnt hij in het homescherm en kun je hem op een scherm naar keuze plaatsen. Veel widgets kun je ook van formaat veranderen en mappen kun je inrichten door twee apps op elkaar te slepen. En zo krijgt de Optimus G een erg functioneel homescreen, wat overigens niet anders is dan bij andere Androidtoestellen.

LG Optimus G review homescreen 
LG Optimus G review homescreen 
LG Optimus G review homescreen 

Menu

LG heeft het menu ingedeeld in drie tabbladen. Allereerst heb je alle apps die je op het toestel hebt gezet. Je kunt hier overzichtelijk doorheen bladeren door naar links en naar rechts te bladeren. Een extra optie die LG heeft ingebouwd is om meer icoontjes te laten zien op een enkel scherm. De icoontjes van de apps worden dan verkleind en vervolgens samengepropt van 4 naar 5 apps naast elkaar. Los van het gewone menu is er nog de downloads tab, waar al je gedownloade applicaties staan. Tot slot is er de widgets tab met al je widgets, die je zo makkelijk aan je homescreen kunt toevoegen.

Door op het instellingen-knopje te drukken kun je het menu indelen en applicaties direct verwijderen. Dat is een handige extra optie. Al met al is het menu erg overzichtelijk en snel in gebruik.

LG Optimus G review menu 
LG Optimus G review menu 
LG Optimus G review menu 

Instellingen

LG Optimus G review instellingen

Uiteraard heeft de fabrikant ook het instellingenmenu van zijn eigen kleurrijke interface voorzien. Dit is over het algemeen een lange lijst met instellingen en elk knopje heeft zijn eigen kleurtje mee gekregen waardoor je hem gemakkelijk kunt herkennen. Hierin is overigens niet veel aangepast; het simpelweg het Android instellingenmenu met daaroverheen een template. LG heeft nog wel gestures toegevoegd zodat je bepaalde bewegingen kunt activeren om bijvoorbeeld het alarm uit te zetten of om een gesprek te muten. Daarnaast is er ook een quadcore-menu te vinden die het toestel forceert minder energie te verbruiken, simpel maar redelijk doeltreffend.

Multitasking

LG Optimus G review multitasking

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Als je de homeknop ingedrukt houdt krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af. Toegevoegd is een taakbeheerder, daarmee kun je applicaties wel echt afsluiten en kijken wat er precies open staat.

LG heeft in het notificatiecentrum het een en ander aangepast. Door de statusbalk, waar alle notificaties met een icoontje vertegenwoordigd zijn, uit te trekken krijg je het notificatiecentrum met vijf knoppen erboven te zien. Vier daarvan kun je instellen, dat kunnen knoppen zijn om allerlei instellingen aan te passen. De vijfde is om die instellingen te doen.

Prestaties

“De LG Optimus G is een echte krachtpatser.”

LG Optimus G review benchmark

De LG Optimus G is een echte krachtpatser; het toestel is erg snel in gebruik en dat is bijzonder fijn. De telefoon kan zich dan ook moeiteloos meten aan een Sony Xperia Z en komt ook enigszins in de buurt van een HTC One. De smartphone is in het dagelijks gebruik bijzonder vlot in gebruik en van vertraging is eigenlijk bijna nooit spraken. En dat is een aardige prestatie aangezien LG een aardig intensieve Android skin op het toestel heeft gezet. Apps openen snel, websites laden snel en eigenlijk alle standaard taken die je van een dergelijk toestel mag verwachten worden probleemloos uitgevoerd.

In de benchmarks Anatutu scoort de Optimus G 17405 punten en dat is iets lager dan de Sony Xperia Z, ondanks dat de Xperia Z meer pixels moet renderen op het scherm. De Xperia Z scoort 20380 punten in de zelfde benchmark. Echter geven wij zelf weinig om benchmarks aangezien we het belangrijker vinden hoe het toestel in de praktijk presteert als je hem dagelijks gebruikt en daar is weinig tot niets op aan te merken.

De camera van de LG Optimus G is prima te noemen en ook de video-kwaliteit is weinig op aan te merken. LG heeft op het multimedia-vlak dan ook de nodige handigheden ingebouwd.

Foto

“De kwaliteit van de geschoten foto’s is prima te noemen.”

De interface van de Optimus G in de camera is erg bekend. Rechts zitten de galerij-, sluiter- en videotoetsen. Links zijn wat instellingen te vinden. En daar zit ook een knopje naar de rest van de instellingen. Dat is gewoon een handige interface. De Optimus G heeft wat leuke extra instellingen meegekregen. Zo is er spraakbediening aanwezig. Daarmee kun je door bijvoorbeeld ‘cheese’ te zeggen een foto maken. En dingen als touchfocus, geotagging en het instellen van een scène, de witbalans of de ISO zijn allemaal mogelijk. Met de camerainterface zit het dus wel snor.

De kwaliteit van de geschoten foto’s is prima te noemen. De camera is goed tot zeer goed te noemen onder normale omstandigheden. Ook in het donker weet het toestel aardige foto’s te schieten, al zijn er een paar concurrenten waarbij dat beter gaat. Er is eigenlijk weinig tot niets op de camera aan te maken en de kwaliteit doet dan ook denken aan die van een Galaxy S III of een Apple iPhone 5.

LG Optimus G review camera 
LG Optimus G review camera 
LG Optimus G review camera 
LG Optimus G review camera 

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. En behalve op albums kun je ook op locatie of op tijd sorteren. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Je kunt in het overzicht simpelweg inzoomen op een foto door te knijpen met je vingers en een foto delen is ook mogelijk vanuit dit menu, met tientallen services. Vanuit een foto kun je simpel een diavoorstelling starten. Een prima galerij dus al met al.

Video

“Het toestel presteert redelijk goed op op video gebied.”

De LG Optimus G kan in 1080p HD-resolutie filmen. Het toestel presteert redelijk goed op dat gebied, de filmpjes zijn niet geweldig, maar toch zeker wel goed voor een telefoon.

De video-player is een simpele lijst van al je filmpjes. Als je er op eentje klikt wordt hij afgespeeld, waarbij je de mogelijkheid krijgt om het scherm te vergrendelen en om het filmpje via DLNA af te spelen. Daar houdt het ook meteen op. De telefoon speelt wel veel formaten af. Tot 1080p trekt het toestel onder andere mkv’tjes, DivX en Xvid. Wel had het toestel problemen met de audio codec van een van onze testvideo’s.

Een leuke functionaliteit die LG heeft ingebouwd is is video zoom-in. Je kunt tijdens het afspelen van een video inzoomen op een bepaald plekje en zo de video opblazen en het detail van dichtbij bekijken. Een andere handige functionaliteit is de q-slide app. Hiermee zorg je ervoor dat je een video, of een andere app, of een andere app projecteert waarna je op de achtergrond gewoon je video kunt blijven kijken en bijvoorbeeld kunt appen met iemand. Je kunt de video transparant maken zodat je ziet waar je aan het typen bent. Een handige en leuke functionaliteit die prima werkt op het toestel, ondanks dat het redelijk intensief is.

YouTube werkt ook zonder problemen op het toestel. Dat gaat via de bekende applicatie die redelijk wat functionaliteit biedt en prettig werkt. Alleen het beheren van je eigen filmpjes op YouTube gaat nog altijd niet echt goed via de app.

Muziek

De muziekspeler van de Optimus G heeft vooral een grafische update gekregen. Het heeft nu een soort geborsteld stalen look en dat ziet er wel leuk uit. Functioneel betekent dat dat je door mappen, albums, artiesten, nummers en afspeellijsten kunt bladeren en een redelijk basic afspeelscherm hebt. LG heeft twee functies toegevoegd: een slaaptimer waarmee je de muziekspeler na een bepaalde tijd uit kunt zetten en een songtekst-functie. Waar die laatste zijn informatie vandaan zou moeten halen weten we overigens niet, van internet lijkt hij zijn songteksten in ieder geval niet te plukken.

De Optimus G heeft LG’s bekende, enigszins kinderlijke, radio met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Ook in de FM Radio komt de slaaptimer naar voren, wat nog steeds geen overbodige luxe is voor sommigen. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de muziek via oordopjes is gemiddeld en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker is niet zo best. Hij is niet bepaald hard en klinkt wat schel en vlak.

LG Optimus G review muziek 
LG Optimus G review muziek 
LG Optimus G review muziek 

Games

Games kun je gewoon uit de Play Store plukken. Het voordele van een 720p-scherm tegenover een 1080p-scherm is hierbij dat nagenoeg alle apps werken op het toestel. Sommige games en apps, denk aan bijvoorbeeld de NOS-app, werken simpelweg nog niet op een 1080p-scherm omdat ze nog niet klaar gemaakt zijn. Het toestel kan dan ook moeiteloos overweg met alle games en apps die Android te bieden heeft en speelt deze dan ook moeiteloos af.

Uiteraard kun je ook meer dan productief zijn op de LG Optimus G. Het toestel beschikt over de nodige apps en office suites om je zakelijk leven bij te houden.

Agenda

Het beginscherm van de agenda is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. Tot slot is er de weekweergave, waarmee je je komende week kunt zien qua afspraken. De werking van de agenda is verder prima.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda eveneens goed. De telefoon voegt niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. De agenda is onder andere met Gmail en Exchange te synchroniseren waarmee de belangrijkste online agenda’s wel gedekt zijn.

LG Optimus G review agenda 
LG Optimus G review agenda 
LG Optimus G review agenda 

Office

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de Optimus G, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

LG Optimus G review office 
LG Optimus G review office 
LG Optimus G review office 
LG Optimus G review office 

Browser

Naast de standaard Androidbrowser komt ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed.

Leuk is dat je gestreamde video’s kunt afspelen over de rest van de interface heen. Daarbij kun je een mate van doorschijnendheid instellen en zo terwijl je bijvoorbeeld een sms’je tikt ook een video kijken. Waarom dat met gewone- en YouTube-video’s niet kan is ons een raadsel.

LG Optimus G review chrome 
LG Optimus G review chrome 
LG Optimus G review chrome 

Locatieservices

De Optimus G komt met een aantal standaard locatieservices van Google, waaronder Google Maps.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de Optimus G kan ook overweg met het Russische Glonass en werkt prima. Een fix is over het algemeen snel verkregen en de GPS is voor een telefoon redelijk accuraat.

LG Optimus G review google maps 
LG Optimus G review google maps 
LG Optimus G review google maps 

Standaard applicaties

De Optimus G is uitgerust met een aantal extra applicaties van LG, bovenop de standaard agenda, wekker, rekenmachine, Google Maps en dergelijken. En dat gaat verder dan een extra weer- of nieuws-app, die er overigens ook zijn maar niet erg handig zjin. Van de overige door LG geïnstalleerde apps zijn er echter zeker een aantal handig.

Leuk is de app beheerder. Daarmee kun je nog een tweetal extra apps van LG installeren, maar belangrijker is de mogelijkheid om bestaande apps te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld de live-achtergronden die standaard in Android zitten verwijderen als je daar toch niets mee doet. Of het vanwege Google Play vrij overbodige LG SmartWorld kun je eraf gooien.

De echt handige apps die op het toestel staan zijn ondermeer FileShare, Backup en LG Tag+. LG Backup backupt je gegevens naar een SD-kaart op ingezette tijden. Normaal heb je hier root voor nodig maar LG heeft dit zelf afgevangen met een eigen app waardoor je niet meer bang hoeft te zijn dat je je gegevens kwijt raakt. Het is opmerkelijk dat andere fabrikanten dit nog niet hebben, maar desondanks is een zeer welkome toevoeging van LG.

Met FileShare kun je via Wi-Fi-direct bestanden delen. Precies zoals je dat vroeger via Bluetooth deed, maar nu met een handige app eromheen en een stuk sneller. Wel had het toestel wat problemen met het vinden van apparaten om de info naar te versturen. Onze Galaxy Nexus bijvoorbeeld kon hij niet vinden, terwijl die toch echt Wi-Fi-direct heeft. Wellicht dat het alleen nog werkt met andere apparaten die ook FileShare hebben.

Verder is er ook de LG Tag+ app. Met deze NFC-applicatie kun je ongeveer hetzelfde als met de smart tags van Sony. Op speciale NFC-stickers kun je profielen van je telefoon schrijven, die hij zal activeren als je het toestel tegen die tag houdt. Als aanvulling daarop is er Android Beam, waarmee je bijvoorbeeld links of locaties in Maps kunt delen door twee toestellen tegen elkaar te houden. Dat is allemaal best handig.

De memo-applicatie doet erg denken aan die van de Samsung Galaxy Note. LG heeft de app in de Android dropdown geïntegreerd waardoor je in elk scherm een screenshot kunt nemen en bewerken. Zo kun je op het genomen screentje tekst schrijven of dingen markeren. Ook kun je daadwerkelijk memo’s tikken via de app die in het menu te vinden is. Evernote-synchronisatie biedt die app helaas niet.

LG Optimus G review apps 
LG Optimus G review apps 
LG Optimus G review backup 

Extra applicaties

In de Google Play Store kun je extra applicaties downloaden of kopen. De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Mocht je die overigens binnenkort krijgen, of even geen geld hebben, dan kun je sinds kort ook een verlanglijstje maken in de Play Store.

Bellen gaat bij de Optimus G ook prima en uiteraard kun je ook sms’en. De telefoon kan daarnaast ook prima syncen met meerdere mail accounts.

Bellen

De telefoonapp is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in het accountbeheer kun je kiezen om de contacten te sychroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. In het telefoonboek kun je kiezen welke info je allemaal wilt weergeven, dus je kunt ook kiezen om alleen je lokale contacten weer te geven. Die zullen dan waar mogelijk nog steeds wel met Facebook-info aangevuld worden. Bellen zelf gaat prima met het toestel.

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

LG Optimus G review bellen 
LG Optimus G review bellen 
LG Optimus G review bellen 

Berichten

LG Optimus G review sms

De berichtenapplicatie is niet meer dan een grote lijst met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. Zo kun je mailtjes labelen, archiveren en verwijderen. Uiteraardkun je ook een nieuw mailtje schrijven en eventueel bijlagen uploaden daarvoor.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

LG Optimus G review gmail 
LG Optimus G review gmail 

Chatten

De standaard chatmogelijkheden van de Optimus G zijn leuk, maar je hebt er weinig aan omdat bijna niemand het gebruikt. Standaard staan Google Talk en Google+ Messenger op het toestel, maar je kunt beter uitwijken naar Facebook Messenger en WhatsApp. Die worden namelijk wel door veel mensen gebruikt en zijn gratis uit de Play Store te downloaden.

Sociale netwerken

Voor social networking op deze LG moet je ook bij de Play Store zijn. Google+ staat wel standaard op het toestel, dus als je dat gebruik dan kun je wel meteen uit de voeten met het toestel. Maar verder moet je in de Play Store zijn waar je bijvoorbeeld de standaardapplicaties voor Twitter en Facebook, maar ook handige apps die meerdere netwerken samenvoegen zoals TweakDeck kunt vinden. Dat is allemaal gratis.

LG weet met de Optimus G een zeer goede telefoon neer te zetten. Het is zonde dat het toestel 6 maanden later pas in Nederland beschikbaar is gekomen, maar dat maakt het toestel zelf er zeer zeker niet minder om.

LG Optimus G review black 

“Al met al is de Optimus G een goede telefoon met wederom een prima prijs/kwaliteit verhouding.”

LG heeft is druk bezig om de weg weer naar boven te klimmen en een reputatie weer opnieuw op te bouwen in de mobiele markt. De Optimus G zal hier zeer zeker positief aan gaan bijdragen. Het toestel kent een prima prijskaartje van rond de 515 euro op het moment van schrijven online. Hiervoor krijg je een zeer uitgebreide smartphone met prima specificaties, een nette bouw en een erg mooi scherm. Ook de camera van de Optimus G springt er positief boven uit en daarnaast ligt het toestel lekker in de hand.

LG heeft nooit echt bekend gestaan om zijn design en ging, net als Samsung, veelal voor een plastic design. Het siert de fabrikant dat het nu gekozen heeft voor een glazen design aangezien dit de bouw en de feel alleen maar ten goeden komt. De fabrikant heeft veel tijd besteed aan de afwerking en dat is zeker te zien. Het toestel ziet er goed uit en ligt prima in de handen. Een klein minpuntje van het design is wel dat de camera uitsteekt en dat hij geen micro-sd kan slikken, maar daar kunnen we persoonlijk niet al te lang wakker van liggen.

De prestaties van de Optimus G zijn ronduit goed te noemen en doen weinig onder voor een Sony Xperia Z. Het toestel is wel voorzien van erg veel extra apps en ook de interface van LG zijn we niet weg van. Het voelt allemaal een beetje te druk aan en er zijn hier en daar te veel aanpassingen in het menu die we niet handig vinden of zelfs niet uit kunnen zetten. Echter heeft het toestel hier zelf weinig last van en open apps altijd snel en ook zware taken worden moeiteloos afgewerkt.

Het is jammer dat LG niet een Full HD-scherm in het toestel heeft gezet aangezien het toestel dan nog wat moderner zou aanvoelen. Echter is het scherm uit de Optimus G zeer goed te noemen en vinden wij het zelfs persoonlijker prettiger dan die uit de Xperia Z, ondanks de lagere resolutie. Al met al is de Optimus G een goede telefoon met wederom een prima prijs/kwaliteit verhouding. Met de Optimus G zul je dan ook geen miskoop doen.

LG Optimus G review black top 
LG Optimus G review black bottom 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG moet me de Optimus G opboksen tegen een paar geduchte concurrenten die net een streepje voor lijken te hebben.

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 hands-on

Door dat de LG Optimus G zo laat op de Nederlandse markt is gekomen, heeft LG Benelux net de pech dat Samsung haar grote vlaggenschip heeft aangekondigd. Met een wereldwijd marketingbudget van 140 miljoen dollar lijkt de kans groot dat de Galaxy S4 een doorslaand succes zal gaan worden en dat zelfde geld natuurlijk ook voor Nederland. De Galaxy S4 zal eind april leverbaar zijn in Nederland, zo belooft de concurrerende Koreaan.

De Galaxy S4 heeft een paar touwtjes voor op de Optimus G. Allereerst is het scherm net wat groter dankzij het 5″ paneel. Ook is de resolutie van het scherm twee keer zo hoog als bij de Optimus G, namelijk Full HD. Tot slot zit er ook een modernere processor in de Galaxy S4; de Qualcomm 600-serie die geklokt is op 1.9GHz. Het grootste voordeel voor de Optimus G is zijn bouw en prijs, daar waar Samsung opnieuw gekozen heeft voor een plastic design en een hoog prijskaartje van 699 euro.

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z review hand

Sony weet met haar Xperia Z wereldwijd veel furore te maken aangezien dit de eerste echte keer is dat Sony met de grote jongens weet te concurreren. De Xperia Z is qua specificaties nagenoeg identiek aan de Optimus G. Ze hebben even veel ram, de zelfde processor en allebei een 13-megapixelcamera. Desondanks heeft Sony wel een groter 5″ scherm in zijn toestel ingebouwd met een Full DH resolutie. Ook het design van de Sony is van glas, zowel aan de voorkant, als aan de achterkant.

De Sony Xperia Z kost wel 100 euro meer dan de Optimus G maar daar krijg je wel wat voor terug. Zo is het toestel waterdicht, iets dat de Optimus G niet is, en ook heeft hij een wat cleaner interface. Ook kun je het geheugen van de Xperia Z uitbreiden. De Optimus G heeft echter wel een beter scherm, ondanks zijn lagere resolutie, en 32GB interngeheugen standaard. Deze twee toestellen liggen dan ook erg dicht bij elkaar.

HTC One

HTC One review hand

HTC weet met haar One een zeer indrukwekkende smartphone in de markt te zetten. In onze review kreeg het toestel dan ook als enige dit jaar de volledige 5 sterren van onze redactie toebedeeld. Dit kwam in ondermeer door het design, de interface, de prestaties en de lange batterijduur. De HTC One is van top tot teen gemaakt van aluminium, heeft een zeer strak design mee gekregen en een nieuw type camera.

Deze camera is echter niet zo goed als de camera uit de Optimus G. Daarnaast is het prijskaartje van de HTC One een stuk hoger; 699 euro. Ook heeft HTC veel moeite om het toestel op tijd in de markt te krijgen waardoor hij pas eind april verkrijgbaar is. Echter kunnen we wel onder aan de streep stellen dat de HTC One de betere van de twee toestellen is.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede bouw
  • Prima prestaties
  • Mooi scherm
  • Prima camera
  • Aardige batterijduur
Minpunten
  • Zwaar
  • Veel bloatware
  • Camera steekt uit

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters