LG Optimus L3

LG heeft dit jaar de L-lijn neergezet die gericht is op design. De Optimus L3 is de goedkoopste telefoon in deze lijn en is ook vooral bijzonder door zijn redelijk goede design voor een bodemprijs. In deze review kijken we of het toestel ook meer dan dat biedt.

LG Optimus L3 hoofdfoto

 

LG had dit jaar tijdens het Mobile World Congress eigenlijk drie pijlers waar men zich op richtte: design, display en performance. Onderdeel van de strategie om die eerste pijler meer aan de man te brengen was de Optimus L-lijn, een lijn van stijlvolle toestellen die in het low-end- of midrange-segment vallen. Die lijn bestond toen uit de L3, L5 en L7 en is inmiddels uitgebreid met de L9. De Optimus L3, het toestel dat we vandaag onder handen nemen, is de goedkoopste van deze telefoons en richt zich vooral op design. Van een spannend display of goede performance is bij deze low-end-telefoon geen sprake, maar dat is ook niet zo vreemd voor een prijs rond de €100.

LG Optimus L3 MWC 2012

 

LG Optimus L3 MWC 2012

 

LG Optimus L3 MWC 2012

 

LG Optimus L3 MWC 2012

 

LG Optimus L3 MWC 2012

 

LG Optimus L3 MWC 2012

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk LG
Type Optimus L3
Bestutringssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 103x62x11,9 mm
Gewicht 110 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 3,2″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja
Energie, geheugen en chipset
Batterijcapaciteit 1500mAh
Geheugenkaart MicroSD
Kloksnelheid CPU 800MHz
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Nee
Flitser Geen
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Applicatiewinkel Google Play Store
Exchange Ja

De hardware van de Optimus L3 is eigenlijk best aardig. Het design is leuk voor een telefoon in dit prijssegment, hoewel de verhoudingen in de telefoon niet goed lijken te kloppen. Het scherm is niet heel slecht, maar heeft wel een lage resolutie en dat is jammer.

Unboxing

Design

Toen we de persfoto’s van de Optimus L3 voor het eerst zagen waren we erg enthousiast over het design. Het toestel leek er niet zo goedkoop uit te zien als de meeste toestellen in dit segment. Al op het Mobile World Congress viel ons direct op dat de telefoon wat uit verhouding lijkt te zijn. Dat gevoel dat is blijven hangen. Het design van de L3 is in principe mooi en heeft veel potentie. Maar de telefoon lijkt is wat te dik en komt eveneens te breed over. Ook is de telefoon vrij groot voor het schermformaat. En daarmee is het toestel als geheel een beetje een vreemde verschijning geworden. Niet lelijk, maar er zat zeker meer potentie in het design van de L3.

De bouwkwaliteit is niet verkeerd. De achterkant van het toestel heeft een prettige textuur waardoor hij goed vasthoudt en krassen en vingerafdrukken weinig kans krijgen. Verder voelt het toestel stevig genoeg. Er zit wel een constructiefout in de Optimus L3, die ervoor zorgt dat er druk op het scherm komt als je iets te hard op de onderkant van het scherm of de telefoon drukt. Dan komt er in het midden van het scherm druk te staan, waardoor de boel even verkleurt. In principe niet zo’n groot probleem, maar het scherm wordt er niet beter van.

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

De meeste poorten van de L3 zitten aan de boven- en onderkant van het toestel. Aan de bovenkant kun je de headset kwijt, aan de onderkant de MicroUSB-kabel. De MicroSD-kaart kan onder de batterijklep geplaatst worden en hetzelfde geldt voor de simkaart.

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

LG Optimus L3 design

 

Scherm

Het grootste nadeel van het scherm van de Optimus L3 is de lage resolutie. Het toestel heeft een QVGA-scherm met een diameter van 3,2″. Dat zorgt er aan de ene kant voor dat de beelden vrij pixelig zijn. Maar vervelender is dat niet alle apps voor een QVGA-resolutie geoptimaliseerd zijn en dat je redelijk weinig content op het scherm kwijt kunt als je bijvoorbeeld aan het browsen bent. Verder is het scherm niet slecht. De kleuren zijn wel redelijk, de helderheid ligt vrij hoog en de inkijkhoek is prima.

Toetsen

LG Optimus L3 screenshot

Het toetsenbord van de Optimus L3 valt ons niet tegen. De knopjes zijn niet heel groot vanwege het schermformaat, maar het toetsenbord reageert wel goed en de autocorrect doet ook zijn ding. En dat zorgt er al met al voor dat typen op de telefoon toch niet slecht gaat. Swype staat helaas niet standaard op het toestel, dat zou typen met de L3 nog beter maken. Maar dat kan je eventueel zelf installeren, en ook zonder zijn we niet ontevreden over de tekstinvoer op de Optimus L3.

Batterij

Accutijd (dagen) ~3 ~5
Batterij BL-44JN
Capaciteit 1540mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Aan de softwarekant hebben we Android 2.3 met LG’s eigen skin eroverheen. De processor van de Optimus L3 is geklokt op slechts 800MHz, maar is toch niet verkeerd. De muziekspeler hapert soms wat, maar is verder prima en natuurlijk beschik je met dit toestel over de volledige Google Play Store. Een groot probleem daarbij is wel dat het opslaggeheugen voor apps erg beperkt is.

Interface

Op de Optimus L3 draait LG’s oude skin, die nog een beetje uitgekleed is voor het simpele toestel. In tegenstelling tot de nieuwe LG-skin, kunnen we deze niet heel erg waarderen en zodoende zijn we geen ontzettende fan van de interface van de L3. Aan de andere kant doet het toestel wel gewoon goed zijn werk.

De basis bestaat uit een aantal homescreens waar je widgets en snelkoppelingen kunt toevoegen. Daarvoor is een aantal widgets aanwezig, met de optie om er via de Play Store meer te installeren. Het menu is een lijst waar je verticaal in kunt scrollen, zoals dat gewoonlijk was voor LG met Android 2.3. In die lijst kun je zelf categorieën maken en je apps indelen, dat werkt best handig.

Multitasken kan middels een taakbeheerder die LG heeft toegevoegd, waar je openstaande applicaties kunt sluiten. Daarnaast is het het snelmenu van Android, waar de 6 laatstgebruikte programma’s staan. Eventuele meldingen komen binnen via de notificatiebalk, die je kunt uittrekken voor meer info.

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

Prestaties

LG Optimus L3 screenshot

De op 800MHz geklokte processor van de Optimus L3 valt alleszins mee. Hij is gebaseerd op de ARM Cortex A5-kern, die beter is dan de chips die oudere low-end-telefoons gebruiken. De chip, de Qualcomm MSM7225A maakte zijn debuut in de HTC Explorer en neemt sinds dien het low-end-segment over. De snelheid van de chip valt zeker niet tegen en zorgt ervoor dat de Optimus L3 tijdens het normale browsen door de interface nauwelijks vertraagt. Als je het toestel wat geavanceerdere taken laat uitvoeren komen de haperingen wel tevoorschijn, maar heel storend is het niet.

De telefoon is redelijk stabiel en gaat eigenlijk alleen op z’n gat als je te zware taken uitvoert, of teveel tegelijk probeert te doen. Maar verder draait hij prima.

In Quadrant haalt het toestel ongeveer 1200 punten, best oké voor een goedkoop toestel als deze.

Foto

LG Optimus L3 screenshot

De foto’s die de Optimus L3 maakt zijn niet goed. Foto’s zijn weinig detailrijk, niet heel scherp en hebben niet erg mooie kleuren. Aan de andere kant kun je wel redelijk goed zien waar het over gaat op de foto’s en is het dus voor Twitter of Facebook wel voldoende. Je moet alleen niet verwachten goede plaatjes te kunnen schieten met het toestel.

De camerainterface is prima en hetzelfde geldt voor de galerij. Beiden maken het makkelijk om foto’s te delen en dat is ook precies het gebruik waar deze camera wel aardig voor is.

LG Optimus L3 test foto

 

LG Optimus L3 test foto

 

LG Optimus L3 test foto

 

LG Optimus L3 test foto

 

Video

LG Optimus L3 screenshot

Video’s afspelen gaat in mp4- of 3gp-formaat, met een resolutie tot VGA. In een loos momentje even een filmpje kijken of iets aan je vrienden laten zien kan dus met het toestel, maar een goede videospeler zul je er niet aan hebben. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft. Los van dat hij niet supersnel is op het toestel, werkt die wel goed.

Filmpjes maken met het toestel kun je maar beter niet willen. Die zien er niet goed uit. De VGA-filmpjes zijn niet scherp, hebben geen mooie kleuren en als het beeld hard beweegt wordt alles een beetje uitgeveegd. Hieronder kun je een filmpje zien dat we met de telefoon geschoten hebben.

Muziek

LG Optimus L3 screenshot

In principe werkt de muziekspeler van de Optimus L3 niet verkeert. Wat vooral opvalt, is dat het scrollen door je muzieklijst onverwacht soepel gaat. Verder heeft de muziekspeler geen spannende opties, maar kan hij wel alles wat je van een mp3-speler mag verwachten. We hebben soms helaas wat haperingen in de muziek meegemaakt, hoewel dat lang niet altijd het geval is en waarschijnlijk te maken had met achtergrondprocessen. Het kan soms misschien even vervelend zijn, maar niets om je echt zorgen over te maken.

De telefoon heeft geen aparte speaker om muziek af te spelen en dat gaat dan ook via de speaker aan de voorkant waar je ook mee belt. En dat hoor je. Als je het volume een beetje omhoog draait dan gaat wordt het geluid lelijk en vrij vlak. Maar door een goede headset klinkt de L3 prima.

Games

Er zijn geen games voorgeïnstalleerd op de Optimus L3. In principe kun je bij alle games in de Play Store, in de praktijk is niet iedere game geschikt. Sommige games passen sowieso niet bij de specificaties van het toestel en zullen in de Play Store ook niet opduiken. Maar ook games die je in principe wel kunnen downloaden kunnen soms traag zijn of vreemd reageren als ze grafisch heel zwaar zijn. Dat is niets vreemds in dit segment, overigens. En een spelletje Angry Birds of iets dergelijks gaat nog wel, zware 3D-games gaan niet lukken.

Applicaties

Alle standaardapplicaties kun je vinden op de Optimus L3. Zo kun je gewoon met het toestel navigeren, office-bestanden bekijken en je agenda bijhouden. En alle andere dingen die we van Androidtelefoons gewend zijn. En dat is zeker leuk op een toestel van €100.

Verder kun je terecht in de Google Play Store met deze telefoon. Die applicatiewinkel zit vol met handige apps voor weinig geld of vaak zelfs gratis. Dat werkt an sich prima en hoewel het assortiment wat minder is dan wat we van duurdere Androidtelefoons gewend zijn, is dat nog steeds goed.

Er zit alleen één grove fout in dit toestel, in de vorm van het interne geheugen. Er zit in principe ruim een gigabyte intern geheugen in, maar slechts 158MB is beschikbaar voor applicaties. En een groot deel daarvan zit al vol voordat je er zelf één app op geïnstalleerd hebt. Wij hebben TweakDeck, Dropbox, WhatsApp, 9292, Evernote en Quadrant op het toestel geïnstalleerd en zoveel mogelijk naar de geheugenkaart verplaatst, en nu al begint de telefoon moeilijk te doen over te weinig geheugen. Zeker geen toestel voor mensen die graag hun telefoon volgooien met een groot aantal apps dus.

Browsen is ook mogelijk, maar net als bij veel applicaties is het wel minder prettig op zo’n klein schermpje. Je kunt wel de tekst passend maken waardoor puur lezen nog redelijk lukt. Maar pagina’s met veel grafische elementen zijn wat minder goed te gebruiken op het toestel. Ingesloten filmpjes doen het niet altijd, maar vaak wel, zij het wat traag.

Uiteraard draait WhatsApp ook probleemloos op dit toestel, iets dat erg belangrijk is voor de jongere doelgroep van dit toestel. Om te WhatsAppen, maar ook om Twitter en Facebook bij te houden, is de Optimus L3 geen verkeerd toestel.

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

Telefoon

De LG Optimus L3 heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje met smart dialing ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Een beetje onhandig is dat de applicatie dezelfde contacten van bijvoorbeeld WhatsApp en Google niet samenvoegt, wat soms voor dubbele contacten kan zorgen. Je kunt er wel voor kiezen om één van de twee groepen niet weer te geven, maar dat is niet ideaal natuurlijk. Bellen gaat verder prima op het toestel, inclusief de ontvangst en de gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie van de telefoon is niets bijzonders. Je kunt berichtjes typen via het toetsenbordje van de telefoon in een handige chatweergave. In het overzichtscherm staat gewoon een overzicht van al je conversaties, wat dus lekker overzichtelijk blijft omdat je berichten per contact gegroepeerd zijn.

Mailen gaat ook prima, zeker als je dat met Gmail doet. Die service heeft namelijk een eigen applicatie die door Google gebouwd is en dus nagenoeg perfect werkt. De gewone mailapplicatie is ook goed, alleen biedt net wat minder opties en net wat minder naadloze integratie met je webmail. Exchange wordt gewoon ondersteund, net als de meeste andere mailservices. Overigens blijft het wel wat priegelen op het toestel.

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

LG Optimus L3 screenshot

 

De Optimus L3 is met recht één van de beste low-end smartphones te noemen. Er is nagedacht over het design, het toestel is best snel en kost weinig. Er zijn maar twee echte problemen, namelijk de lage schermresolutie en het geringe geheugen voor applicaties.

LG Optimus L3 black 
LG Optimus L3 black 
LG Optimus L3 black 

De eerste paar dagen dat we de Optimus L3 in gebruik hadden waren we erg enthousiast. De batterij gaat lang mee, het toestel is relatief snel en ziet er leuk uit. Het scherm was met zijn QVGA-resolutie een kleine misser, maar dat vergeven we de telefoon voor het bedrag dat je ervoor betaalt. Na een aantal dagen, en een aantal geïnstalleerde applicaties, begon het toestel echter te zeuren over het geheugen dat tekort kwam voor nog meer applicaties. En dat is wel een serieuze misser van dit toestel. 150MB voor alle applicaties is gewoon te weinig, en dat maakt het toestel alleen geschikt voor mensen die een aantal applicaties genoeg vinden. Een eigenschap die niet zo past bij vooral jongeren die een eerste smartphone kopen, de doelgroep van deze telefoon.

Maar nog steeds is de Optimus L3 voor €100 of zelfs minder in een prepaidpakket een erg goede deal. Wat ons betreft zelfs de beste die je voor die prijs kunt krijgen. Het gaat nek aan nek met de Galaxy Y van Samsung, maar deze wint door zijn betere processor, mooiere design en grotere scherm. En hij is nog wat goedkoper ook.

Dit toestel is ons tijdelijk beschikbaar gesteld door Belsimpel.nl.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.
LG Optimus L3 black 
LG Optimus L3 black 

Concurrentie

De concurrenten van de LG Optimus L3 die het toestel helemaal kunnen evenaren qua prijs zijn niet talrijk. De Samsung Galaxy Pocket is nog een tientje goedkoper maar verliest het duidelijk op het gebied van processor, scherm en design. Verder is er de Vodafone Smart II, maar die is nog goedkoper en logischerwijs slechter. Alcatel heeft op hetzelfde prijspunt de OT-918D, die een beter scherm heeft maar wel wat trager is.

Misschien een meer directe concurrent is de Samsung Galaxy Y, ruim een tientje duurder. Die is wel iets slechter dan de Optimus L3, maar het ontloopt elkaar weinig, zoals ook op de volgende pagina te lezen valt. De HTC Explorer ligt dichter bij de Optimus L3. Op het gebied van scherm en geheugen wint hij het zelfs dik, maar daar betaal je wel een euro of 30 extra voor.

Rond de prijscategorie van de HTC Explorer zijn nog veel meer concurrenten te vinden, hoofdzakelijk van Samsung. De Mini 2, Gio en Mini wel te verstaan. Sony gooit de Xperia Mini en Xperia Tipo in de strijd en Nokia heeft de Asha 311. Dat is echter geen smartphone en dat brengt natuurlijk de nodige nadelen met zich mee.

Samsung Galaxy Mini 2 hoofdfoto 
Samsung Galaxy Pocket hoofdfoto 
Samsung Galaxy Y hoofdfoto 
Vodafone Smart II hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Leuk design
  • Relatief groot scherm
  • Goede batterijduur
  • Relatief snel
Minpunten
  • Scherm heeft QVGA-resolutie
  • Maar 150MB geheugen om apps op te slaan

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters