LG Optimus L9

De Optimus L9 is het boegbeeld van de stijl-lijn van LG. Begin dit jaar bracht LG al de L3, L5 en L7 uit en nu zit daar een nieuw toestel boven. Waar de eerste serie tegenvallende schermen en processoren had, maakt de L9 dat goed. En daarmee lijkt dit een interessante midrange-telefoon te zijn.

LG optimus L9 review hand 

“Zijn relatie tot de Optimus 4X HD brengt de L9 in een lastige situatie, maar maakt het geen slechte telefoon”

LG timmert lekker aan de weg in de telecomwereld. Sinds kort is de telefoontak van LG voor het eerst sinds tijden weer winstgevend en het bedrijf zet een aantal interessante toestellen op de markt. In Nederland moeten we op de echte klapper, de Optimus G, nog even wachten. En de Nexus 4 gaan we in ons land helemaal niet in de schappen zien. Maar inmiddels heeft de Nederlandse markt wel de Optimus L9 mogen verwelkomen. Dat is een midrangetelefoon in de stijl-lijn van LG, met een aantal leuke software-tweaks en een design dat afgeleid is van de Optimus 4X HD.

Een van de dingen waar LG campagne mee voert voor dit toestel is het feit dat je ‘hands-free’ foto’s kunt maken. En dat soort grappige features heeft de L9 ook hard nodig om zich met de Optimus 4X HD te onderscheiden. De prijs van de twee toestellen ligt niet ver uit elkaar en op papier is de 4X HD veel beter. We vragen ons dan ook af hoe LG de twee toestellen samen op de markt ziet. Ongetwijfeld als toestel dat onder de 4X HD staat, maar daarvoor moet de prijs wel naar beneden. Dat brengt de Optimus L9 in een lastige situatie, maar maakt het geen slechte telefoon. Of het dat al dan niet is, zullen we in deze review beoordelen.

Specificaties

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG Optimus L9

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2012 Draait op Android 4.0.4 Ice Cream SandwichBehuizing van Plastic

Processor

Texas Instruments OMAP 4430dualcore-processor op 1GHzGrafisch: PowerVR SGX540

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 125 gramLengte: 131mmBreedte: 68mmDikte: 8mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig540×960 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-out

Batterij

Batterijcapaciteit van 2150mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 400 uur

De Optimus L9 komt in een standaard doosje met standaard inhoud. Het design van de L9 is mooi en strak, maar wat minder dan we van een design-toestel verwacht hadden. De batterij van de telefoon is een flinke jongen en houdt het langer dan gemiddeld uit.

Unboxing

Design

“De Optimus L9 heeft het bekende ontwerp dat LG ook in de rest van de L-lijn en de Optimus 4X HD heeft toegepast”

De Optimus L9 heeft het bekende ontwerp dat LG ook in de rest van de L-lijn en de Optimus 4X HD heeft toegepast. Sterker nog: als je hem even snel bekijkt dan is de L9 nauwelijks van de Optimus 4X HD te onderscheiden. De telefoon heeft een fysiek homeknopje gekregen en twee hoekjes aan de achterkant. Maar daar houden de grote verschillen wel zo’n beetje op. Ook het formaat is nagenoeg gelijk. Het design is aardig, maar we vinden de L9 zeker niet het mooiste toestel op de markt. Wel heeft dit toestel een klein probleem met zijn bouwkwaliteit. Als je een beetje hard op het scherm drukt
komen er vlekken in het beeld. In het dagelijkse gebruik geen probleem, maar we vragen ons af hoe dat op lange termijn voor het scherm zal zijn. Een dergelijke hoeveelheid druk komt al snel op je telefoon als hij gewoon in je zak zit. Verder voelt het toestel wel solide en prettig aan.

De Optimus L9 wordt geleverd in twee kleuren: zwart en wit. Beide versies hebben verchroomde randjes aan de zijkant, maar zijn verder helemaal zwart of wit.

LG optimus L9 review front 
LG optimus L9 review front top 
LG optimus L9 review front bottom 

De L9 heeft een ouderwetse batterijklep, wat betekent dat je de batterij los kunt halen en dat de sim- en geheugenkaart netjes achter die klep zijn weggewerkt. Wel heeft LG ervoor gekozen om de geheugenkaart zo weg te stoppen dat hij niet te verwisselen is zonder de batterij uit het toestel te halen, terwijl de simkaart dat wel is. En dat snappen we niet helemaal.

De knopjes op de L9 zitten links- en rechtsboven. Aan de onder- en bovenkant van het toestel zitten de 3,5mm-ingang en de MicroUSB-poort.

LG optimus L9 review back 
LG optimus L9 review back top 
LG optimus L9 review back bottom 
LG optimus L9 review bottom 
LG optimus L9 review right 
LG optimus L9 review top 
LG optimus L9 review left 

Batterij

De batterij van de Optimus L9 heeft een relatief grote capaciteit van 2150mAh. Het grote scherm verbruikt ook wel iets meer stroom, maar de capaciteit zorgt er nog steeds voor dat de L9 langer mee gaat dan zijn gemiddelde concurrent. Ruim een dag houdt hij het vol op één lading, daar waar de meeste concurrenten aan het eind van de dag er mee stoppen.

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Capaciteit 2150mAh
Techniek Lithium Ion

Het scherm van de Optimus L9 is best mooi. Het heeft niet de hoogste resolutie voor zijn 4,7″-diameter, maar het is toch wel genoeg. En de kleurweergave is mooi. Het toetsenbord typt wel prettig, maar heeft een wat onhandige spellingscorrectie.

Scherm

“Het IPS-scherm geeft mooie kleuren weer en heeft een goede helderheid”

De Optimus L9 heeft een 4,7″ IPS-paneel met een resolutie van 960×540 pixels. Dat betekent dat de scherpte van het beeld prima is, maar niet zo hoog als bij de 720p-schermen die tegenwoordig in telefoons zitten. Maar het beeld is gelukkig niet zo korrelig als dat bij de L3 en L5 het geval was. Daar is LG dus zeker in vooruit gegaan met de L-lijn.

Los van de scherpte is het scherm van de Optimus L9 ook relatief goed. Het IPS-scherm geeft mooie kleuren weer en heeft een goede helderheid. Het scherm is daardoor ook in de zon redelijk goed zichtbaar. Het contrast haalt het natuurlijk niet bij de amoled-schermen van deze wereld, maar is wel redelijk. Hetzelfde geldt voor de inkijkhoek, die is iets boven gemiddeld.

Toetsen

LG Optimus L9 screenshot

LG heeft op de Optimus L9 het toetsenbord gezet wat we kennen van veel andere Androidsmartphones van de fabrikant. Die is uitgerust met redelijk prettige toetsjes, die op het grote scherm van de Optimus L9 extra goed tot hun recht komen. Alleen er is wel één probleem met het toetsenbord. De autocorrect is namelijk zo geprogrammeerd dat het niet mogelijk is om achteraf woorden makkelijk te verbeteren. Het beste dat je kunt doen is een woord ingedrukt houden, op knippen drukken en hem nog een keer typen. Maar dat is niet bepaald handig. Goed opletten tijdens het typen zelf dus.

Iets anders dat jammer is, is dat LG geen Swype meegeleverd heeft. Die tekstinvoermethode werkt erg goed als je er een beetje aan gewend bent, maar zit dus niet standaard op de L9. Met een appje kun je het trouwens wel installeren.

De interface van de Optimus L9 is ongeveer hetzelfde als die van de andere LG-toestellen met Android 4. De schil over Android 4 is redelijk subtiel, maar heeft wel een aantal handige toevoegingen. De prestaties van de L9 zijn best goed.

Homescreen

Het homescreen van de LG Optimus L9 is opgebouwd uit maximaal zeven schermen die je zelf kunt toevoegen en verwijderen door een homescreen te pinchen met je vingers. Grappig is dat je de animatie bij het schakelen tussen de schermen kunt aanpassen.

Widgets en snelkoppelingen toevoegen gaat via het menu. Door een app of widget ingedrukt te houden verschijnt hij in het homescherm en kun je hem op een scherm naar keuze plaatsen. Veel widgets kun je ook van formaat veranderen en mappen kun je inrichten door twee apps op elkaar te slepen. En zo krijgt de L9 een erg functioneel homescreen, wat overigens niet anders is dan bij andere Androidtoestellen.

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

Menu

LG heeft het menu ingedeeld in drie tabbladen. Allereerst heb je alle apps die je op het toestel hebt gezet. Je kunt hier overzichtelijk doorheen bladeren door naar links en naar rechts te bladeren. Een extra optie die LG heeft ingebouwd is om meer icoontjes te laten zien op een enkel scherm. De icoontjes van de apps worden dan verkleind en vervolgens samengepropt van 4 naar 5 apps naast elkaar. Los van het gewone menu is er nog de downloads tab, waar al je gedownloade applicaties staan. Tot slot is er de widgets tab met al je widgets, die je zo makkelijk aan je homescreen kunt toevoegen.

Door op het instellingen-knopje te drukken kun je het menu indelen en applicaties direct verwijderen. Dat is een handige extra optie. Al met al is het menu erg overzichtelijk en snel in gebruik.

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

Multitasking

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Als je de homeknop ingedrukt houdt krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af. Toegevoegd is een taakbeheerder, daarmee kun je applicaties wel echt afsluiten en kijken wat er precies open staat.

LG heeft in het notificatiecentrum het een en ander aangepast. Door de statusbalk, waar alle notificaties met een icoontje vertegenwoordigd zijn, uit te trekken krijg je het notificatiecentrum met vijf knoppen erboven te zien. Vier daarvan kun je instellen, dat kunnen knoppen zijn om allerlei instellingen aan te passen. De vijfde is om die instellingen te doen.

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

Prestaties

“In het dagelijks gebruik vliegt de L9 door zijn interface heen en starten apps vrij snel op”

LG Optimus L9 screenshot

De LG Optimus L9 draait op dezelfde TI OMAP4-chip als we kunnen vinden in bijvoorbeeld de Prada Phone by LG 3.0, de Motorola Razr en de LG Optimus 3D Max. Daarmee draait het toestel soepel en het kan de meeste apps en games wel aan. Alleen zware spelletjes als Asphalt 7 gaan een beetje stroef soms. Maar in het dagelijks gebruik vliegt de L9 door zijn interface heen en starten apps vrij snel op. En ook de stabiliteit van het toestel zit wel goed: erge vertragingen of vastlopers hebben we niet meegemaakt.

In Quadrant scoort de L9 een nette 3200 punten, wat iets boven gemiddeld is voor een smartphone van dit kaliber. En dat wordt in de praktijk dus ook weerspiegelt.

De Optimus L9 is een prima toestel op entertainmentgebied. Video’s spelen gaat, mede dankzij het grote scherm, goed. Maar de muziekkwaliteit is normaal voor een smartphone en de opgenomen 1080p-filmpjes vallen niet tegen. De camera is goed genoeg.

Foto

“De kwaliteit van de foto’s is niet veel meer dan oké”

De interface van de L9 in de camera is erg bekend. Rechts zitten de galerij-, sluiter- en videotoetsen. Links zijn wat instellingen te vinden. En daar zit ook een knopje naar de rest van de instellingen. Dat is gewoon een handige interface. De L9 heeft wat leuke extra instellingen meegekregen. Zo is er spraakbediening aanwezig. Daarmee kun je door bijvoorbeeld ‘cheese’ te zeggen een foto maken. En dingen als touchfocus, geotagging en het instellen van een scène, de witbalans of de ISO zijn allemaal mogelijk. Met de camerainterface zit het dus wel snor.

De kwaliteit van de foto’s is niet veel meer dan oké. Het toestel heeft een vrij gemiddelde 5-megapixelcamera. Daarmee kan hij met zijn concurrenten meekomen, maar het toestel doet eerder voor ze onder dan dat hij beter is. Heel veel details bevatten de plaatjes niet, en er komt vrij snel een flinke hoeveelheid ruis om de hoe kijken.

LG Optimus L9 camera sample 
LG Optimus L9 camera sample 
LG Optimus L9 camera sample 
LG Optimus L9 camera sample 
LG Optimus L9 screenshot

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. En behalve op albums kun je ook op locatie of op tijd sorteren. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Je kunt in het overzicht simpelweg inzoomen op een foto door te knijpen met je vingers en een foto delen is ook mogelijk vanuit dit menu, met tientallen services. Vanuit een foto kun je simpel een diavoorstelling starten. Een prima galerij dus al met al.

Video

LG Optimus L9 screenshot

De LG Optimus L9 kan in 1080p HD-resolutie filmen en dat is nog redelijk uitzonderlijk voor het segment waar hij in valt. Het toestel presteert redelijk goed op dat gebied, de filmpjes zijn niet geweldig, maar toch zeker wel goed voor een telefoon.

De video-player is een simpele lijst van al je filmpjes. Als je er op eentje klikt wordt hij afgespeeld, waarbij je de mogelijkheid krijgt om het scherm te vergrendelen en om het filmpje via DLNA af te spelen. Daar houdt het ook meteen op. De telefoon speelt wel veel formaten af. Tot 1080p trekt het toestel onder andere mkv’tjes, DivX en Xvid. Wel had het toestel problemen met de audio codec van een van onze testvideo’s.

YouTube werkt ook zonder problemen op het toestel. Dat gaat via de bekende applicatie die redelijk wat functionaliteit biedt en prettig werkt. Alleen het beheren van je eigen filmpjes op YouTube gaat nog altijd niet echt goed via de app.

Muziek

De muziekspeler van de Optimus L9 heeft vooral een grafische update gekregen. Het heeft nu een soort geborsteld stalen look en dat ziet er wel leuk uit. Functioneel betekent dat dat je door mappen, albums, artiesten, nummers en afspeellijsten kunt bladeren en een redelijk basic afspeelscherm hebt. LG heeft twee functies toegevoegd: een slaaptimer waarmee je de muziekspeler na een bepaalde tijd uit kunt zetten en een songtekst-functie. Waar die laatste zijn informatie vandaan zou moeten halen weten we overigens niet, van internet lijkt hij zijn songteksten in ieder geval niet te plukken.

De L9 heeft LG’s bekende, enigszins kinderlijke, radio met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Ook in de FM Radio komt de slaaptimer naar voren, wat nog steeds geen overbodige luxe is voor sommigen. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de muziek via oordopjes is gemiddeld en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker is niet zo best. Hij is niet bepaald hard en klinkt wat schel en vlak.

“De muziek via oordopjes is gemiddeld en kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers”

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

Games

Games kun je gewoon uit de Play Store plukken. De zwaarsten daarvan zal de L9 niet draaien, maar het toestel kan heel wat hebben op grafisch gebied. En dus zijn de meeste games prima speelbaar, hoewel het soms een beetje stroperig aan kan voelen.

Op het gebied van productiviteit en communicatie onderscheidt de L9 zich niet echt van andere toestellen. Er staan wat handige standaard apps op, maar je moet toch vooral in de Play Store zijn. Gezien de prima chipset, gaat het werken met de L9 vlekkeloos. Bellen, sms’en en internetten is vanzelfsprekend geen probleem.

Standaard applicaties

“De echt handige apps die op het toestel staan zijn ondermeer FileShare, Backup en LG Tag+”

LG Optimus L9 screenshot

De Optimus L9 is uitgerust met een aantal extra applicaties van LG, bovenop de standaard agenda, wekker, rekenmachine, Google Maps en dergelijken. En dat gaat verder dan een extra weer- of nieuws-app, die er overigens ook zijn maar niet erg handig zjin. Van de overige door LG geïnstalleerde apps zijn er echter zeker een aantal handig.

Leuk is de app beheerder. Daarmee kun je nog een tweetal extra apps van LG installeren, maar belangrijker is de mogelijkheid om bestaande apps te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld de live-achtergronden die standaard in Android zitten verwijderen als je daar toch niets mee doet. Of het vanwege Google Play vrij overbodige LG SmartWorld kun je eraf gooien.

De echt handige apps die op het toestel staan zijn ondermeer FileShare, Backup en LG Tag+. LG Backup backupt je gegevens naar een SD-kaart op ingezette tijden. Normaal heb je hier root voor nodig maar LG heeft dit zelf afgevangen met een eigen app waardoor je niet meer bang hoeft te zijn dat je je gegevens kwijt raakt. Het is opmerkelijk dat andere fabrikanten dit nog niet hebben, maar desondanks is een zeer welkome toevoeging van LG.

Met FileShare kun je via Wi-Fi-direct bestanden delen. Precies zoals je dat vroeger via Bluetooth deed, maar nu met een handige app eromheen en een stuk sneller. Wel had het toestel wat problemen met het vinden van apparaten om de info naar te versturen. Onze Galaxy Nexus bijvoorbeeld kon hij niet vinden, terwijl die toch echt Wi-Fi-direct heeft. Wellicht dat het alleen nog werkt met andere apparaten die ook FileShare hebben.

Verder is er ook de LG Tag+ app. Met deze NFC-applicatie kun je ongeveer hetzelfde als met de smart tags van Sony. Op speciale NFC-stickers kun je profielen van je telefoon schrijven, die hij zal activeren als je het toestel tegen die tag houdt. Als aanvulling daarop is er Android Beam, waarmee je bijvoorbeeld links of locaties in Maps kunt delen door twee toestellen tegen elkaar te houden. Dat is allemaal best handig.

De memo-applicatie doet erg denken aan die van de Samsung Galaxy Note. LG heeft de app in de Android dropdown geïntegreerd waardoor je in elk scherm een screenshot kunt nemen en bewerken. Zo kun je op het genomen screentje tekst schrijven of dingen markeren. Ook kun je daadwerkelijk memo’s tikken via de app die in het menu te vinden is. Evernote-synchronisatie biedt die app helaas niet.

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

Extra applicaties

LG Optimus L9 screenshot

In de Google Play Store kun je extra applicaties downloaden of kopen. De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Mocht je die overigens binnenkort krijgen, of even geen geld hebben, dan kun je sinds kort ook een verlanglijstje maken in de Play Store.

Een probleem dat de Optimus L9 hiermee heeft is dat het niet mogelijk is om applicaties naar de SD-kaart te verplaatsen. Op de een of andere manier kan het toestel apps alleen naar het interne geheugen wegschrijven. Dat is maar 4GB, waar sowieso maar een gig of 2 van over is. Als je een grote game van een gigabyte, wat tegenwoordig niet meer ongebruikelijk is, installeert zit je toestel dus snel vol. Voor kleinere apps moet die 2GB wel genoeg zijn.

Telefoon

De telefoonapp is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in het accountbeheer kun je kiezen om de contacten te sychroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. In het telefoonboek kun je kiezen welke info je allemaal wilt weergeven, dus je kunt ook kiezen om alleen je lokale contacten weer te geven. Die zullen dan waar mogelijk nog steeds wel met Facebook-info aangevuld worden. Bellen zelf gaat prima met het toestel.

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

Email

LG Optimus L9 screenshot

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. Zo kun je mailtjes labelen, archiveren en verwijderen. Uiteraardkun je ook een nieuw mailtje schrijven en eventueel bijlagen uploaden daarvoor.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

Naast de standaard Androidbrowser komt ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed.

Leuk is dat je gestreamde video’s kunt afspelen over de rest van de interface heen. Daarbij kun je een mate van doorschijnendheid instellen en zo terwijl je bijvoorbeeld een sms’je tikt ook een video kijken. Waarom dat met gewone- en YouTube-video’s niet kan is ons een raadsel.

LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 
LG Optimus L9 screenshot 

De LG Optimus L9 is een meer dan prima midrangetelefoon. Hij heeft een lekker groot scherm voor zijn segment en is verder vooral heel gemiddeld. Alleen het toestel wordt wel overschaduwd door zijn oudere broer, de Optimus 4X HD.

LG optimus L9 review black 

“Een prima en groot scherm, een leuk design en een eerlijke prijs. Dat is deze Optimus L9 in een notendop”

Een prima en groot scherm, een leuk design en een eerlijke prijs. Dat is deze Optimus L9 in een notendop. Behalve dat hij een te klein geheugen voor applicaties heeft en het scherm niet helemaal netjes beschermd is tegen druk, zijn er weinig echte nadelen aan dit toestel. De voordelen zitten hem dus vooral in het schermformaat en het strakke design. En ook de interface en prestaties van de L9 zijn eigenlijk prima. Een filmpje kijken op het toestel is daarnaast een feestje, door de goede speler en het grote scherm.

Maar dat alles, en meer, doet de Optimus 4X HD voor maar vier tientjes meer. De 4X HD heeft een hogere schermresolutie en een snellere quadcore-processor. Ook de camera van de 4X HD is beter en de software heeft meer leuke snufjes. Het interne geheugen van de 4X HD is een stuk groter en met applicaties zul je dus geen problemen krijgen. Je moet dus wel flink krap bij kas zitten om de 4X HD links te laten liggen als je naar een dergelijke telefoon van LG op zoek bent. En dat is jammer, want de L9 is echt geen slechte telefoon. LG zou want ons betreft goed doen aan een prijsverlaging van een paar tientjes, zodat deze L9 los komt van zijn grotere broer.

LG optimus L9 review top black 
LG optimus L9 review black bottom 

Concurrentie

“De belangrijkste concurrent van de L9 komt dus van LG zelf: de Optimus 4X HD”

De belangrijkste concurrent van de Optimus L9 komt dus van LG zelf: de Optimus 4X HD. Een ander toestel dat ongeveer de specificaties van de 4X HD heeft en zelfs net zo duur is als de L9, is de Acer CloudMobile. Die heeft echter wel een kleiner scherm dan de L9, en is tevens nog niet helemaal vrij van problemen.

Verder zijn alle concurrenten van de Optimus L9 uitgerust met wat zwakkere hardware. Bijna allemaal zijn ze daarin vergelijkbaar met de Optimus L9, alleen het scherm is bij bijna alle toestellen kleiner. De meest actuele, maar direct ook de duurste, is de Samsung Galaxy S III mini, die met 360 euro aardig aan de prijs is. De Galaxy Nexus is ook een erg interessante, met een 4,7″ HD-scherm. En los van dat scherm, is de Nexus eigenlijk bijna hetzelfde als de L9. Andere concurrenten zijn allemaal oude vlaggenschepen. De telefoons hebben allemaal een 4,3″-scherm, een processor vergelijkbaar met de Optimus L9 en een betere camera dan het toestel. Het gaat hier om de HTC Sensation, Prada Phone by LG 3.0, Samsung Galaxy S II, Sony Xperia S en Motorola Razr.

LG Optimus 4X HD hoofdfoto 
Acer CloudMobile hoofdfoto 
Samsung Galaxy S II hoofdfoto 
Galaxy Nexus hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Prima design
  • Groot scherm
  • Nette interface
Minpunten
  • Druk op body wordt te snel aan het scherm overdragen
  • Beperkt geheugen voor applicaties

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters