LG Optimus One

LG brengt deze maand met de Optimus One een goedkope Android telefoon op de markt. Waarbij een paar zaken opvallen: een goed maar simpel 3,2 inch TFT-scherm, een stevige bouwkwaliteit en Android 2.2 Froyo.

LG Optimus One hoofdfoto

 

De Optimus One komt binnenkort op de Nederlandse markt. Het toestel moet iets meer dan 250 euro gaan kosten. Daarmee schaart het zich in de mid-range smartphones. Andere smartphones in deze categorie zijn de HTC Wildfire, de Samsung Galaxy Apollo en de Sony Ericsson Xperia X8. We gaan eens kijken hoe de Optimus One zich tot deze concurrentie verhoudt.

LG positioneert het toestel niet als topmodel, maar toch kan het zich qua processorkracht en prestaties meten met bijvoorbeeld de HTC Hero, dat een jaar geleden nog werd gezien als top van de Android-markt. Inmiddels zijn er veel geavanceerdere Android-telefoons verschenen zoals de Samsung Galaxy S en de HTC Desire-serie, waar de Optimus One alleen mee te vergelijken valt vanwege Android 2.2. Weinig budgettelefoons bieden dit laatste besturingssysteem van Google. De Optimus One maakt hierdoor grote kans om zeer populair te worden bij mensen die graag een Android telefoon willen aanschaffen, maar er niet zoveel voor willen neertellen.

De voordelen van Froyo ten opzichte van oudere Android-versies zijn bekend, maar we noemen de belangrijkste nog even op: 450 procent snelheidswinst bij veel applicaties, energiezuiniger dan eerdere versies, voorzien van een Wi-Fi-hotspot zodat de internetverbinding met een computer of een andere smartphone gedeeld kan worden, en voorzien van de mogelijkheid om applicaties naar de sd-kaart te verplaatsen zodat het interne geheugen vrij blijft.

Wat Android voorts biedt is teveel om op te noemen. Bijvoorbeeld gratis online turn-to-turn-navigatie via Google Maps, compleet met verrassend actuele verkeersinformatie. Maar vooral belangrijk is de toegang tot de Android Market, zodat het toestel met een greep uit de 100.000 beschikbare applicaties helemaal aan de wens van de gebruiker kan worden aangepast.

LG Optimus One

 

LG Optimus One

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk LG
Type P500 Optimus One
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 114x59x13,3 mm
Gewicht 129 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Grijs
Scherm
Diagonaal 3,2″
Resolutie HVGA, 320×480 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 170MB
Processor 600MHz Qualcomm MSM7227
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Ja
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

We kregen het testexemplaar zonder doosje er omheen, dus we kunnen niet vertellen hoe dat eruit ziet. Uit navraag blijkt dat behalve de telefoon een usb-kabel, een oplader en een gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd. In het toestel zelf treffen we behalve een 1500mh batterij ook een 2gb micro-sd kaartje aan.

Design

Over de schoonheid van design valt natuurlijk altijd te twisten. De waarheid is dat alle smartphones een groot aanraakscherm hebben en daarom nogal op elkaar lijken. De LG Optimus One heeft net zo’n standaardscherm, 3.2 inch groot, en de designelementen aan de voorkant worden gevonden in de rand en de knoppen.

Die rand rondom het scherm vinden we nogal ruim. Voor mensen met grote handen is het daarom juist een fijn toestel, want het is niet te klein. Maar heb je geen kolenschoppen, dan stoort het ook niet echt. Van de vier knoppen zijn de menuknop links en de zoekknop rechts gewoon zwart, met daartussen twee knoppen die er wat zijn uitgelicht: de homeknop en de terugknop. Deze twee knoppen lijken wat belangrijker dan de twee andere, omdat ze op een grijze achtergrond met een chromen randje zijn gezet.

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

Rondom het toestel is aan de zijkanten een stalen rand te vinden. Die stalen rand maakt onderdeel uit van een heel stalen binnenwerk. Dat zie je als je de achterklep verwijdert om de simkaart erin te stoppen. Het staal aan de binnenkant van het toestel draagt bij aan de stevigheid ervan. We hebben het maar even niet onderworpen aan een stuitertest, maar we vermoeden dat deze LG een val van een meter hoog wel overleeft.

Aan de lange kanten is die stalen rand met een sierlijke golf uitgevoerd, zoals bij de Sony Ericsson Xperia X10. Het is uiteraard een kwestie van smaak of je dat mooi vindt, maar ons bevalt het wel.

De achterkant is met een rubberachtige finish afgewerkt, net als de zijkanten en het plastic rond het scherm. Daardoor voelt het toestel niet aan als goedkoop plastic. Op de achterkant is de tekst ‘with Google’ afgedrukt.

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

LG Optimus One design

 

Scherm

Het scherm is 3.2 inch groot. Het werkt capacitief, zoals bij alle Android telefoons. De aanraakgevoeligheid valt ietwat tegen, vergeleken met high-end smartphones als de HTC Desire is het af en toe wat ongevoelig. Je moet af en toe flink drukken om een reactie te krijgen.

De resolutie van het scherm is aangepast aan het ietwat kleine formaat en niet geweldig, zoals ook niet te verwachten valt bij een telefoon in het middensegment. Maar met 320×480 pixels komen de toepassingen wel goed in beeld.

Het scherm heeft een lage resolutie en dat is te zien. Het is lang niet zo haarscherp als de beelden op een high-end telefoon. Maar veel last heb je er als gebruiker niet van. Films, tekst en websites komen aardig in beeld, en plaatjes ook. Het oordeel luidt hier ‘aanvaardbaar’, gezien de prijs van het toestel. Bij een high-end toestel hadden ze dit niet moeten proberen.

Toetsenbord

Het on-screen toetsenbord is fijn te bedienen, zolang je niet te snel typt want dat houdt ‘ie niet bij. Vanwege de beperkte afmetingen van het scherm moet je wel goed opletten wat je typt. De automatische correctie wil hierbij wel eens assisteren, maar een sms, tweet of e-mailtje met fouten erin liggen op de loer. Oppassen geblazen dus.

De fysieke toetsjes onder het scherm werken gewoon goed. Aan de rechterkant van het scherm is een lange toets te vinden, verzonken in de stalen rand, waarmee het volume kan worden geregeld. Het is wat lastig om deze dunne toets in te drukken en dat kan vervelend zijn als je snel het geluid zachter wilt zetten. Bovenop het toestel is een minuscuul powerknopje te vinden waarmee de Optimus One ook in stille modus of flightmode kan worden gezet. Dit powerknopje is ook in de stalen rand verwerkt.

Screenshot LG Optimus One

 

Batterij

We waren verrast dat er een knots van een batterij in dit toestel zit. Een met 1500mAh aan stroom erin! Dat is veel meer dan andere goedkope Android-telefoons hebben, de accu’s blijven veelal tussen de 1200mAh en de 1400mAh steken. Hieronder kun je de resultaten van die accu in overzichtelijke vorm vinden.

De standbytijd is erg goed te noemen. We hebben dit getest door het toestel zeven dagen niet aan de lader te hangen. Na die week hadden we nog 24 procent acculading over. Maar er zat die zeven dagen geen simkaart in het toestel. Met simkaart was de accu waarschijnlijk iets eerder leeg geweest, omdat vooral de instandhouding van de 3G-verbinding doorgaans aardig wat batterijduur vergt op dit soort toestellen.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~4
Batterij LGIP-400N
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
LG Optimus One batterij

 

Standby

Het standby-scherm van de Optimus One is nauwelijks aangepast, er zijn alleen wat meer schermen bij gekomen en er is grafisch het een en ander minimaal veranderd. Verder kun je het scherm gewoon inrichten met widgets, snelkoppelingen en andere zaken zoals je dat van Android gewend bent. Dankzij Android 2.2 kun je ook een bewegende achtergrond achter het standby-scherm plakken, wat er wat leuker uitziet maar wel de snelheid wat vermindert en stroom vreet.

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

Menu

LG heeft de interface van Android Froyo lichtjes aangepast, waardoor het wat handiger is geworden in gebruik. Zo is het mogelijk om het aantal homeschermen uit te breiden van vijf tot zeven. De aanpassingen aan Froyo zijn verder minimaal. In de lijst met programma’s is de LG App Advisor te vinden, waar elke twee weken tien nieuwe veelgebruikte applicaties in worden gezet. Daarbij houdt LG rekening met het land waar je bent.

Screenshot LG Optimus One

 

Multi-tasking

Screenshot LG Optimus One

De Optimus One is uitgerust met Android 2.2 en dat betekent dat multi-tasking niet volledig meer op de achtergrond gebeurt, maar een fatsoenlijke taakbeheerder mist nog steeds. Onder applicaties in het instellingen-menu kun je een lijst opvragen met alle processen die draaien en elk proces afsluiten, maar een nette ordening per applicatie waar je ook applicaties kan openen of alles kan sluiten is niet aanwezig. Het multi-tasken zelf gaat echter prima. Mits je programma’s via de hometoets verlaat, blijven ze open staan tot het systeem ze niet relevant meer vindt, waarna ze gesloten zullen worden. In de praktijk zul je gewoon je open tabbladen in de browser en dergelijke weer kunnen oproepen. Een handigheidje krijg je te zien als je de hometoets even ingedrukt houdt, dan komt er namelijk een menuutje met de laatste zes gebruikte applicaties naar boven waarmee je snel tussen apps kunt wisselen. Eventuele meldingen gaan overigens via de statusbalk, die je uit kan klappen door het balkje dat altijd bovenaan het scherm te vinden is naar beneden te trekken.

Prestaties

Vanwege de beperkte processorkracht heeft de LG moeite om meerdere zware toepassingen naast elkaar te draaien. We hebben diverse applicaties naast elkaar geopend: Twitter, Gmail, een live wallpaper, de browser, Layar en zijn toen Angry Birds gaan spelen. Dat gaat heel stroef en enigszins schokkerig. Sluit je daarna al die toepassingen weer af, dan gaat het iets beter, maar ook nog niet super. De 600 Mhz-processor kent zijn grenzen.

Applicaties draaien los wel soepel en starten redelijk snel op, maar de beperkte rekenkracht speelt het apparaat soms parten. Zware internetpagina’s bouwen nogal langzaam op en als de processorbelasting nog wat zwaarder wordt, is dat wel te merken. De Optimus One moet niet veel van zware spelletjes hebben als Angry Birds. Je moet echt even wachten tot het spel volledig is geladen, alvorens met de vogels te gaan schieten. Anders vliegen de fladderaars alle kanten op behalve de goede.

Screenshot LG Optimus One

 

De LG Optimus One is geen ster in multimedia: foto’s en flimpjes die het toestel maakt zijn niet erg goed en een flitser is er niet. Wel scoort het toestel wat puntjes met zijn redelijke muziekfuncties en kunnen filmpjes er voor het prijssegment aardig op afgespeeld worden.

Camera

De camera biedt 3 megapixels, maar je kunt ook nog vier minder goede resoluties instellen. Het cameraatje ligt verzonken in de achterkant, zodat het glas niet bekrast raakt. Er zit geen LED flitsertje naast, dus fotograferen en filmen met deze LG is eigenlijk alleen goed te doen bij daglicht. Het is een letterlijk onderbelichte functie van dit toestel. Maar de vraag is hoeveel je mag verwachten van een mid-range telefoon op dit gebied. Concurrent HTC Wildfire heeft echter een 5 megapixel camera en ook nog een LED flitser, dus wie foto’s maken belangrijk vindt, is met dit vrijwel even dure toestel beter uit.

Enigszins jammer is dat er geen hardwareknopje is voor de camera, maar die vinden we bij veel Android toestellen niet. Bij de HTC’s moet je bijvoorbeeld op het trackpad of de trackball drukken. Bij de LG is helemaal geen knopje dat de sluiterfunctie biedt. Je moet op een knopje op het aanraakscherm drukken. Dat is nadelig als je jezelf wilt kieken, want dan druk je nogal eens mis.

Zelfgemaakte videofilmpjes zijn niet bijster goed, maar vallen voor dit prijssegment niet tegen. De beelden komen op het toestel zelf correct in beeld. Het geluid is minder. Maar de beelden maken veel goed. Ook bij wat moeilijker lichtomstandigheden zijn de videobeelden van aardige kwaliteit. Maar ze zijn niet geschikt om op vol ornaat op een tv of pc af te spelen.

Filmpjes kunnen gemaakt worden in drie resoluties, van QCIF tot VGA. Eigenlijk alleen geschikt voor op het web, dus. Op het toestel kun je voorts nog de iso-waarde, witbalans en het kleureffect instellen.

Screenshot LG Optimus One

 

Camerasample LG Optimus One testopstelling

 

Camerasample LG Optimus One

 

Camerasample LG Optimus One

 

Muziek

Muziek klinkt goed en gelukkig heeft LG gekozen voor een standaard 3,5 mm headset jack, zodat je geen adaptertjes hoeft mee te slepen voor je ‘oortjes’. Het ingebouwde muziekspelertje is nogal beperkt, maar in de Android Market zijn gratis betere te vinden.

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

Galerij

Screenshot LG Optimus One

De galerij van het toestel vindt niet alleen de foto’s die je met het toestel hebt gemaakt, maar ook alles wat je op Google Picasa hebt staan. Die worden in mapjes weergegeven alsof de foto’s op het toestel zelf staan. Dat is wat bedrieglijk, want als je op zo’n foto klikt, ben je een tijdje aan het wachten tot hij is gedownload. Verder is de galerij overzichtelijk en is het mogelijk om de gemaakte foto’s direct naar gmail, facebook, twitter, bleutooth, een mms-bericht of picasa te sturen.

Video playback

De LG Optimus One heeft een simpele videospeler en hoewel hij niet perfect geschikt is om films op te kijken, kun je er een aardig eind mee uit de voeten. DivX en Xvid worden afgespeeld, maar wel in beperkte mate waardoor je soms toch nog moet converteren. Desondanks hebben we weinig te klagen voor een toestel in dit segment, want tot voor kort waren DivX- en Xvid-video’s helemaal niet in Android geïntegreerd.

Screenshot LG Optimus One

 

Android Market

Screenshot LG Optimus One

De Android Market biedt inmiddels meer dan 100.000 gratis en betaalde applicaties die je op de telefoon kunt installeren. Van serieuze toepassingen tot spelletjes, er is van alles te vinden. De telefoon kan zo helemaal naar wens worden ingericht. Wie van deze LG vooral een zakelijke telefoon wil maken, kan dat dus doen, maar wie er voornamelijk spelletjes op gaat spelen, heeft die mogelijkheid ook. Het is heel persoonlijk welke Android-apps je echt moet hebben, maar LG biedt uitkomst met de app-advisor. Daarover later meer.

Wij hebben zelf ook een lijstje samengesteld om je alvast op weg te helpen, die kun je hieronder vinden. Mocht je daar aanvullingen op hebben, dan horen we die graag via de comments op dit artikel.

Applicaties

Voorgeïnstalleerd op de homescreens zijn de Google standaardprogramma’s zoals Talk, de Market, Gmail, de muziekspeler, een widget voor favoriete websites, sms-berichten en een kalender.Bij het toestel is een 2gb sd kaart geleverd zodat je daar alvast aardig wat kwijt kunt.

In de lijst met voorgeïnstalleerde programma’s zijn andere Google applicaties te vinden als Maps en Navigatie. LG heeft hier alleen de carkit en de App advisor aan toegevoegd waarin voor Nederland veelgebruikte apps als nu.nl, shazam, barcodescanner en twitter worden aangeraden. Maar ook bijvoorbeeld een cardiotrainer en een ‘movie finder’. De App Advisor wordt periodiek door LG voorzien van een update, zodat er af en toe andere toepassingen in zijn te vinden. Wie absoluut zeker wil weten dat er alleen veilige applicaties op het toestel terechtkomen, kan zich met die App Advisor geen buil vallen.

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

Carkit

Ook is er de carkit. Tik je die widget aan, dan verschijnen zes grote iconen in beeld die je gezeten in de bestuurdersstoel van de auto makkelijk kunt bedienen. De iconen geven bediening voor functies die automobilisten nodig hebben: telefoon, navigatie enzovoorts. Echter, tik je zo’n lekker groot en niet te missen carkit-icoon aan, dan verschijnen ineens de gewone programma’s die er achter horen. Zoals Google Navigatie. Zit je ineens weer te prutsen op de vierkante millimeter om adressen in te voeren enzo. De carkit is dus alleen handig tot op zekere hoogte.

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

Telefoon

Screenshot LG Optimus One

Bellen doet deze LG als elk ander toestel: goed, hier valt niets bijzonders over te melden. De geluidskwaliteit is prima en je bent zelf ook goed te horen aan de andere kant van de lijn. De sms-applicatie doet ook wat hij moet doen, hoewel je wel moet uitkijken voor foutjes vanwege het kleine onscreen toetsenbord.

Zoals gewoonlijk kun je je contacten met Exchange of met je Google-account synchroniseren en een combinatie kan natuurlijk ook. De contacten-applicatie zit verder gewoon goed in elkaar en naast een aantal nummers en email-adressen kun je ook extra details, een gewoon adres of iets dergelijks invoeren.

Browser

Over de internetbrowser niets dan goeds. Die werkt snel, zowel op het 3G-netwerk als via Wifi, en brengt websites keurig in beeld. Zolang ze tenminste geen flash hebben, want die sites bieden op dit toestel alleen foutmeldingen. Vreemd genoeg kun je op deze LG Adobe Flash Player niet vinden in de Android Market. Nu kunnen we wel weer zeggen dat je van een mid-range telefoon niet teveel mag verwachten, maar deze functie was toch wel handig geweest.

Ondanks Android 2.2 lijkt de LG Optimus One niet met Adobe Flash om te kunnen gaan. Buiten dat feit is de browser wel prima en kun je via de Market bij een heleboel applicaties, waar we zeker tevreden over zijn. Ook bellen gaat prima zoals bij de meeste toestellen en naast de standaard voorgeïnstalleerde applicaties heeft de Optimus One een zogenaamde carkit-modus die tot op zekere hoogte handig kan zijn in de auto.

Screenshot LG Optimus One

 

Screenshot LG Optimus One

 

PC Suite

Op het toestel zelf treffen we wat PC-software aan. Een LG PC Suite om de telefoon met de computer te verbinden, en een programma om films te converteren naar een formaat dat de telefoon begrijpt. De LG PC Suite kregen we niet geïnstalleerd; de software brak de installatie steeds voortijdig af. Het is ietwat vervelend dat je aardig wat van smartphones en Android moet afweten, want je moet de telefoon in diskdrive modus zetten voor je die software kunt ontdekken. Terwijl deze software waarschijnlijk bedoeld zou moeten zijn om de interactie met de PC makkelijker te maken. Helaas stopt LG geen mini-cd met beide programmaatjes in de doos.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters