LG Optimus Pro

De LG Optimus Pro is de eerste smartphone van LG met een BlackBerryformfactor. Het toestel heeft als bijzondere punt dat zijn scherm niet horizontaal, maar verticaal uitgelijnd staat. En daarmee probeert deze LG de concurrentie een hak te zetten, wat deels blijkt te lukken.

LG Optimus Pro hoofdfoto

 

Het segment van goedkope BlackBerryachtige smartphones is booming en daar probeert LG ook een graantje van mee te pikken. Alleen is het lastig om je te onderscheiden in deze markt. Het gaat vooral om Androidtoestellen van zo’n €150,- en die zijn nou eenmaal ongeveer hetzelfde, zeker als je deze ene formfactor bekijkt. HTC voegde een Facebookknop toe, Samsung zette een prima, maar wat karakterloos toestel in de markt en kwam ook met een dualsim-apparaat. LG pakt het anders aan en heeft besloten het scherm een kwartslag te draaien in de Optimus Pro. Handig voor applicaties, maar de vorm van het toestel wordt er niet beter van.

De concurrenten van de Optimus Pro zijn vooral de eerder omschreven HTC ChaCha en Samsung Galaxy Txt. De eveneens omschreven Galaxy Y Pro Duos van Samsung is een concurrent, maar zal nauwelijks aanwezig zijn in de Nederlandse markt. Ook de BlackBerry Curve 8520, Nokia C3-00 en Samsung Chat 335 zijn concurrenten, maar die staan wat verder van het toestel af.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk LG
Type Optimus Pro
Bestutringssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 120x60x12,9 mm
Gewicht 129 gram
Form-factor Qwerty candybar
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 2,8″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Batterijcapaciteit 1500mAh
GSM Ja
GPRS Ja
3G Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi Ja
Bluetooth Bluetooth 3.0
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

De Optimus Pro ziet er niet uit als een high-end smartphone, maar heeft ook zeker geen super goedkope looks. Wat dat betreft doet het toestel het wat beter dan zijn concurrenten, die er allemaal wat goedkoper uitzien. Ook tevreden zijn we over de bouw van de Optimus Pro. Het toestel voelt redelijk solide aan en heeft een achterkant van softtouchplastic wat lekker in de hand ligt. Het scherm is wel echt een lowendexemplaar, het toetsenbord is redelijk.

Design

De Optimus Pro is zeker geen designtelefoon, maar wel een toestel dat er redelijk goed uitziet voor zijn segment. Misschien dat de telefoon wel een iets te zakelijke uitstraling heeft voor de jeugdige doelgroep die het toestel toch voornamelijk aanspreekt, maar het is de vraag of iemand daar last van zal hebben. Het toestel is helemaal van plastic gemaakt, maar de bouwkwaliteit is toch niet slecht. De achterkant van het toestel is gemaakt van softtouchplastic en dat voelt goed aan. Ook de afgeronde randen zijn prettig vast te houden en al met al ligt het toestel dan ook prima in de hand. Hij is aan de dikke kant, maar daar heb je maar weinig last van in de praktijk.

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

De belangrijke elementen van de Optimus Pro zitten op vrij standaard plaatsen. Aan de linkerkant zit de volumetoets, aan de rechterkant de MicroUSB-poort. Boven vind je de powerknop en de 3,5mm ingang en onder zit de microfoon. Een geheugenkaart kun je onder de batterijklep in het toestel kwijt, gelukkig wel zonder de batterij eruit te halen. Om bij de simkaart te kunnen moet die batterij er wel uit.

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

LG Optimus Pro design

 

Scherm

Het scherm van de LG Optimus Pro wijkt qua kwaliteit niet echt af van de schermen van zijn concurrenten. Het is een klein 2,8″ QVGA-scherm dat vrij pixelig is. Ook de helderheid, het contrast en de kleuren zijn niet ideaal bij het scherm, maar dat mogen we verwachten in dit segment. Wel jammer is dat het scherm nogal last heeft van backlight bleeding. Dat wil zeggen dat de witte achtergrondverlichting aan de randen voor het scherm lekt en zo een witte waas creëert.

Het grote verschil zit hem in de oriëntatie van het scherm, die is in de Optimus Pro verticaal in plaats van horizontaal bij bijvoorbeeld Samsung’s Galaxy Txt en HTC’s ChaCha. En dat heeft een flink voordeel: alle applicaties worden gewoon goed weergegeven. Waar je om bijvoorbeeld Wordfeud te spelen de Galaxy Txt en de ChaCha op hun kant moet draaien, kun je de Optimus Pro gewoon recht houden. En dat scheelt nogal, zeker in applicaties waar je veel moet typen en dus het toetsenbord, dat uiteraard niet meedraait, moet gebruiken.

Toetsen

LG Optimus Pro toetsenbord

Het toetsenbord van de Optimus Pro is wat krapper dan dat van zijn concurrenten doordat het toestel een portretscherm heeft, waardoor hij smaller wordt. Daardoor liggen de toetsjes wat dichter op elkaar en zijn ze ook wat minder groot. En dat maakt het typen op de Optimus Pro toch wat minder fijn dan op de concurrerende toestellen. Dat betekent trouwens helemaal niet dat je niet fijn op de telefoon kunt typen. Het toetsenbord heeft een goed reliëf in de knoppen waardoor het vinden van het goede knopje redelijk makkelijk is. Alleen met grote vingers zul je weleens per ongeluk twee knoppen tegelijk indrukken.

Voor de navigatieknoppen onder het scherm van de Optimus Pro geldt ook dat ze een beetje klein zijn. Maar ook daar heeft LG reliëf in aangebracht, dus ze zijn toch wel aardig te gebruiken. Ook prettig vinden we dat het fysieke knoppen zijn en niet de touchknopjes die we van de meeste Androidtelefoons gewend zijn.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BL44-JN
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de LG Optimus Pro is niet bepaald speciaal. Het toestel heeft Android 2.3 met een sobere schil van LG er overheen. Daarmee krijgt het toestel dus alle standaard functionaliteiten van een Androidtelefoon, wat natuurlijk geen slecht iets is. Het enige echte minpuntje op dit gebied zijn constante meldingen van te weinig geheugen.

Interface

De homescreens van de Optimus Pro zijn volledig te personaliseren en je kunt er ook een flink aantal van gebruiken: 7 in totaal. Op de schermen kun je snelkoppelingen, widgets en mappen kwijt. LG heeft zelf een aantal widgets toegevoegd, maar dat zijn geen ontzettend spannende dingen. Iets vrij essentieels als een kalenderwidget ontbreekt helaas.

Het menu van de telefoon is zoals we dat van LG kennen opgedeeld in meerdere categorieën en je kunt er standaard verticaal doorheen scrollen. Kiezen voor een horizontaal scrollbaar menu of een lijst kan ook. De categorieën kun je zelf instellen en alle apps kun je ook zelf indelen, waardoor het menu goed te personaliseren is.

Multitasken kan middels een taakbeheerder die LG in Android heeft gebouwd waar je alle open programma’s kunt zien en managen. Daarnaast is het het snelmenu van Android, waar de 6 laatstgebruikte programma’s staan. Eventuele meldingen komen binnen via de notificatiebalk, die je kunt uittrekken voor meer info.

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Prestaties

De prestaties van de LG Optimus Pro laten helaas te wensen over. Het toestel is niet zo zeer traag of instabiel, maar het toestel heeft simpelweg te weinig RAM geheugen. Er is zo’n 50MB vrij beschikbaar en daar kun je niet heel veel apps in kwijt. Als je een beetje zware taken gaat uitvoeren, zoals browsen, komt er dan ook om der haverklap een melding dat er te weinig RAM is en dat je applicaties moet sluiten. En dat is natuurlijk vrij irritant.

Muziek

Screenshot LG Optimus Pro

De muziekmogelijkheden van de Optimus Pro zijn niets bijzonders. Het toestel heeft Android’s standaard muziekspeler en er is ook een FM-radio aanwezig. De interface daarvan is prima en de speler bevat voldoende opties, zoals een equalizer en een party-shufflemodus. Voor de radio is, vanzelfsprekend, wel een headset nodig om te luisteren omdat die als antenne dient.

De kwaliteit van het geluid dat uit de Optimus Pro komt is best goed, mits je een goed paar oortjes erbij koopt. Want de oortjes die bij het toestel geleverd worden zijn niet erg best. De speaker van het toestel is weinig bijzonders. Het geluid dat eruit komt is niet erg hard en een beetje schel.

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Foto

De camera van de Optimus Pro is een typisch gevalletje van een camera die erin zit om het hebben van een camera. Met andere woorden: het toestel heeft een camera, maar daar wordt je niet erg blij van. De 3,2-megapixelfoto’s die je ermee maakt zijn redelijk lelijk met weinig details en een veel te agressief anti-ruisalgoritme. Autofocus ontbreekt en dat doet de close-up-foto’s van het toestel geen goed.

De interface is wel redelijk goed, met een aantal snelkoppelingen rond het sluiterscherm en een extra menu voor overige instellingen. Een cameraknop is helaas niet aanwezig, maar zeker gezien het gebrek aan autofocus is dat niet echt een probleem. De sluiterknop op het scherm werkt immers ook gewoon.

De galerij van de telefoon is de standaard Android-galerij, die an sich niet speciaal is, maar voor een telefoon van dit kaliber toch niet slecht. Je kunt via de galerij makkelijk foto’s via sociale netwerken delen en mocht je een Picasa-account hebben dan komen je foto’s daarvan ook standaard in je galerij terecht.

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Camerasample LG Optimus Pro

 

Camerasample LG Optimus Pro

 

Camerasample LG Optimus Pro

 

Camerasample LG Optimus Pro testopstelling

 

Video

Je kunt op de Optimus Pro video’s afspelen in mp4-formaat, met een resolutie tot VGA. In een loos momentje even een filmpje kijken of iets aan je vrienden laten zien kan dus met het toestel, maar een goede videospeler zul je er niet aan hebben. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft en ook gewoon lekker werkt. Daar hebben we dus niets op aan te merken.

De video’s die het toestel schiet zijn in VGA-formaat en zijn niet zo best. De beelden zien er wazig uit en missen detail. En de kleuren missen wat levendigheid.

Applicaties

Screenshot LG Optimus Pro

Voor appilcaties kun je terecht in de Android Market op de Optimus Pro. Die is an sich prima, maar heeft één probleem. Dat is dat hij nogal traag is. Het is een nieuwe versie van de winkel, die er wel goed uitziet, maar duidelijk niet bedoeld is om op goedkope telefoons te draaien. Het aanbod is zoals we dat al vaker geconstateerd hebben wel erg goed en de winkel bevat vooral veel gratis applicaties, wat voor de jeugd waar het toestel op gericht is extra prettig is. Die doelgroep heeft wel direct een probleem met betaalde apps: die kun je alleen downloaden via een creditcard en die zullen veel jongeren niet hebben.

De telefoon heeft natuurlijk ook de nodige applicaties voorgeïnstalleerd staan, waaronder alle bekende Google apps zoals Google Talk, Google Maps, Google Maps Navigation en Nieuws en Weer. LG heeft daar drie programma’s aan toegevoegd: Polaris Viewer, waarmee je officebestanden kunt bekijken, en Twitter en Facebook, die natuurlijk voor zich spreken.

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Telefoon

Screenshot LG Optimus Pro

De telefoonapplicatie in de Optimus Pro is een gevalletje all in one. Dat wil zeggen dat je er een toetsenbord, een logboek, je contacten en je favoriete contacten hebt. Je kunt je contacten met Google of Exchange synchroniseren en daar kun je natuurlijk de nodige informatie bij kwijt, wat allemaal prima werkt. Dat geldt ook voor het bellen, waarvan de kwaliteit gewoon oké is.

De berichtenapplicatie van deze Optimus is niets bijzonders. Je kunt berichtjes typen via het toetsenbordje van de telefoon in een handige chatweergave. Dat wordt wel fijner omdat het toestel een fysiek toetsenbordje heeft, maar is verder niets bijzonders. In het overzichtscherm staat gewoon een overzicht van al je conversaties, wat dus lekker overzichtelijk blijft omdat je berichten per contact gegroepeerd zijn.

Mailen gaat ook prima, zeker als je dat met Gmail doet. Die service heeft namelijk een eigen applicatie die door Google gebouwd is en dus nagenoeg perfect werkt. De gewone mailapplicatie is ook goed, alleen biedt net wat minder opties en net wat minder naadloze integratie met je webmail. Exchange wordt gewoon ondersteund, net als de meeste andere mailservices.

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Screenshot LG Optimus Pro

 

Browser

Screenshot LG Optimus Pro

Browsen op zo’n klein scherm betekent inleveren. En dat betekent ook meteen dat browsen met deze telefoon niet de beste internetervaring die te krijgen is op een smartphone. Maar het gaat op zich wel goed, al moet je voortdurend heen en weer en op en neer scrollen om een site in beeld te krijgen. Gelukkig kun je zoomen via multitouch, dus dat maakt het wel een stukje prettiger allemaal, net als de functie waarmee de breedte van een tekstkolom aangepast wordt aan je beeldformaat.

De ondersteuning van websites is wel aardig. Flash is helaas niet beschikbaar, maar dat is misschien ook wel een beetje veel gevraagd voor een toestel in dit segment. HTML5 kan de telefoon mee overweg, hoewel het wel erg traag gaat. Al met al is de browse-ervaring voor een telefoon van €150 dus eigenlijk heel goed.

Onze review score
Pluspunten
  • Relatief goede bouwkwaliteit
  • Portretoriëntatie scherm geeft toegang tot meer apps
  • Fysiek toetsenbord aanwezig
Minpunten
  • Scherm heeft last van backlight bleeding
  • Toetsenbord minder goed dan de concurrentie
  • Te weinig RAM geheugen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters