MagicSim Elite review: maak je eigen dualsim-smartphone

Een zakelijke en privé sim in een telefoon gebruiken? Of op vakantie internetten met een lokale simkaart maar wél bereikbaar blijven? Je kunt heel wat redenen bedenken om twee simkaarten in je toestel te willen. Helaas is het aanbod van dualsim-telefoons nog altijd niet je van het. De MagicSim moet dat probleem oplossen.

MagicSim dualsim

Het idee van de MagicSim is eenvoudig. Via een speciaal chipje dat verbonden is aan een tweede simkaart-slot kun je een extra sim met je telefoon verbinden. Afhankelijk van je smartphone moet je die aan de buitenkant onder een hoesje verstoppen, of verdwijnt hij in je toestel. Vervolgens kun je eenvoudig kiezen van welke simkaart je gebruik wilt maken.

Installeren is niet ingewikkeld, maar kan wel een vervelend klusje zijn

Afhankelijk van de versie betaal je zo’n 25 tot 35 euro voor de MagicSim, die verkrijgbaar is op de website van het bedrijf. Geen verkeerde prijs op het eerste gezicht. Het kan je immers een volledige telefoon besparen. Helaas blijkt de MagicSim voor een zeer beperkte doelgroep écht nuttig te zijn. In deze review leggen we je haarfijn uit hoe dat zit en of de MagicSim iets voor jou is.

De (on)zin van dualsim

Er zijn twee belangrijke redenen om twee simkaarten in je telefoon te willen hebben. Ten eerste wordt het op die manier mogelijk om op vakantie met een lokale simkaart te internetten, terwijl je nog steeds bereikbaar bent op je eigen nummer. Mensen die twee nummers hebben, bijvoorbeeld voor werk en privé, kunnen zo met maar één telefoon uit de voeten.

De nieuwe Europese roamingregels maken dualsim-telefoons een stukje minder aantrekkelijk. Je kunt nu immers probleemloos in alle Europese landen internetten. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds een grote groep gebruikers is waarvoor een telefoon met twee simkaarten erg interessant is.

MagicSim installatie

De MagicSim installeren is niet ingewikkeld, maar het kan wel een vervelend klusje zijn. Het apparaatje bestaat uit een kabeltje met aan een kant een plaatje in de vorm van een nanosimkaart. Aan de andere kant zit een gewone sim-slot. Je moet het plaatje over je nanosim leggen en vervolgens in de sim-ingang van je telefoon stoppen. Dat is vaak nogal een gepriegel.

MagicSim dualsim

Wanneer de boel eenmaal ligt moet je het kabeltje langs de simtray naar de buitenkant van je telefoon leiden. Of als je geluk hebt en er een losneembare achterkant op je telefoon zit kun je de hele MagicSim misschien onder die achterkant wegwerken. Mocht dat passen.

MagicSim dualsim in telefoon

Ingehaald door de moderne smartphone

Daar zit meteen een van de problemen van de moderne MagicSim. Er zit tegenwoordig zo weinig ruimte in telefoons en nanosimkaarten zijn zo klein, dat de tweede simkaart er vaak niet bij past. Vroeger propte de MagicSim simpelweg twee nano-simkaarten in de ruimte van een normale simkaart. Nu kan dat niet meer en hangt de tweede simkaart vaak aan een kabeltje aan je telefoon te bungelen.

Op twee simkaarten tegelijk bereikbaar zijn? Dat kan helaas niet met de MagicSim

Om dat op te lossen moet je eigenlijk een hoesje kopen dat voldoende ruimte heeft om de MagicSim onder te verbergen. Zo is het apparaatje beschermd en zit hij niet meer in de weg. Maar echt ideaal is het natuurlijk niet om een tweede sim-ingang extern aan je telefoon te hebben. Bovendien is het jammer dat de MagicSim niet gebruik maakt van een nanosim als tweede simkaart, dat had al heel wat ruimte gescheeld.

MagicSim dualsim in telefoon

Eenvoudige werking met beperkingen

Als alles eenmaal aangesloten en weggestopt zit is het geheel eenvoudig te gebruiken. Iedere telefoon heeft een zogenaamd Sim Tool Kit-menu, dat normaal gebruikt wordt voor provider-instellingen. Zodra je de MagicSim hebt aangesloten aan je toestel wordt dat een dualsim-menu. Daar kun je kiezen welke simkaart je wilt gebruiken, of kiezen voor een modus waarin de twee simkaarten automatisch gewisseld worden op basis van een timer.

Wil je op twee simkaarten tegelijk bereikbaar zijn? Dat kan helaas niet met de MagicSim. In feite doet de MagicSim dus niets meer dan je simkaart verwisselen zonder dat je dat fysiek hoeft te doen. Zo ben je als zakelijke gebruiker tijdens kantooruren niet privé bereikbaar en buiten kantooruren niet zakelijk. Als je een tweede simkaart gebruikt om in het buitenland te internetten kun je niet tegelijk telefonisch en via internet bereikbaar zijn. Kortom: niet ideaal.

MagicSim dualsim menu

Conclusie: voor iedere telefoon, maar niet voor iedereen

De MagicSim Elite kan dus van iedere telefoon een dualsim-toestel maken, maar wel met stevige beperkingen en nadelen. Het is onhandig dat de tweede simkaart extern is en dat je niet met beide sims tegelijk online kunt zijn. Daarmee is het apparaatje zeker niet voor iedereen geschikt. Als het even kan kun je beter op zoek naar een echte dualsim-smartphone, waarvan er inmiddels gelukkig voldoende zijn.

Gelukkig zijn er ook scenario’s te bedenken waarin de MagicSim wel handig is. Wie om wat voor reden dan ook geen smartphone wil kopen die twee simkaarten kan slikken, kan zo toch makkelijk tussen twee sims wisselen. Op vakantie kun je nog steeds eenvoudig switchen tussen goedkoop internet en bereikbaarheid op je eigen telefoonnummer. En laten we eerlijk zijn: buiten kantooruren niet bereikbaar zijn op je werknummer is stiekem ook wel prettig.

MagicSim dualsim

Onze review score
Pluspunten
  • Makkelijk switchen tussen twee simkaarten
  • Eenvoudig en redelijk goedkoop
Minpunten
  • Tweede simkaart zit extern
  • Geen twee simkaarten tegelijk online

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters