MASPware AutoManager 6 voor Windows Mobile

MASPware automanager is een programma waarmee je je brandstofverbruik en kilometerregistratie kan bijhouden. Enkele weken geleden kwam versie 6 uit. Een goede gelegenheid om dit programma eens aan de tand te voelen. Is dit nou zoveel makkelijker dan bonnetjes bewaren of in een excel sheet alles bijhouden?

Sinds het oprukkend gebruik van leaseauto’s, is ook een grote kostenpost in zicht gekomen: de bijtelling. Nou kan je natuurlijk kiezen voor een zo gunstig mogelijke bijtelling door een kleine en/of zuinige auto te nemen, maar er is ook een alternatief waarbij je helemaal geen bijtelling hoeft te betalen.
Dat kan door minder dan 500 km per jaar met de auto van de zaak te rijden. Je zal dan wel (als ze er om vragen) aan de belastingdienst moeten kunnen laten zien dat dat ook echt niet gebeurd is. Hiervoor moet je een kilometerregistratie bijhouden. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld zelf bijhouden in een excel-sheet (er zijn verscihillende sjablonen op internet te vinden), ze in een boekje schrijven of een gps-module met uitlees-software.
Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van PocketPC software zoals MASPware Automanager. Hiermee kan je een kilometerregistratie bijhouden, maar ook je brandstofverbruik en andere kosten. In de volgende pagina’s gaan we in op wat er allemaal mogelijk is met Automanager 6.

MASPware Automanager 6 loading screen

 

In de inleiding zijn de hoofdfuncties van MASPware Automanager 6 al even genoemd. Hieronder zullen we de belangrijkste functies aan nadere inspectie onderwerpen.

Brandstofverbruik registreren

Bijhouden van het brandstofverbruik doe je door alle tankbeurten in te voeren in Automanager. Dit kan op twee manieren: via de het Fill-Up programmaatje of bij het brandstof-tabje in het volledige programma. Eerst de fill-up manager:

MASPware fillup1 MASPware fillup2 MASPware fillup3 

In de linkse screenshot zie je de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende voertuigen. We kiezen hier voor de Citroen. Vervolgens krijg je een invoerscherm waarbij een paar belangrijke gegevens ingevoerd moeten worden: de datum, hoeveel heb je getankt, wat is de huidige kilometerstand en wat was je kwijt? Het programma berekent dan vanzelf wat de kosten per liter. Als je op volgende drukt kan je nog een notitie toevoegen bij deze tankbeurt, en als laatste vraagt het programma of de tank volledig afgevuld is, omdat anders de berekening van het gemiddeld verbruik in de war zou komen. Als je daarna op next drukt verlaat je het programma vanzelf weer en kom je terug in windows mobile

MASPware overzicht MASPware tank tab MASPware kosten tab 

De andere manier om een tankbeurt in te voeren is via het programma zelf. Hier kan je ook bij alle andere functies. Bij het opstarten krijg je eerst een samenvatting van je huidige verbruik en kosten te zien. Op de kosten komen we later terug, eerst gaan we een tabblad naar rechts voor de tankbeurt.
In het tabblad Fill-Ups krijg je een overzicht van alle tankbeurten tot nu toe, en wordt je even herinnerd aan hoe vervuilend je vehicel is. De CO2 emissie staat er namelijk ook bij…..
Door op het menu linksonderin te drukken krijg je een lijst met opties, een fillup toevoegen of het bekijken van een graphische weergave van je verbruik of de kosten van brandstof.

Kosten bijhouden

Onder het tabblad costs kan je kosten die je maakt voor je voertuig overzichtelijk weergeven. Je kan nieuwe kosten toevoegen door op het menu Expenses te drukken. Nieuwe kosten kan je als eenmalig invoeren, maar ook repeterend per datum/aantal dagen of bij een bepaalde kilometerstand of per hoeveelheid kilometers. In het overzicht is dan snel te zien welke kosten er aan zitten te komen, en het is ook een handige reminder voor wanneer je auto nou ook alweer een beurt of APK moet hebben.
Je kan zowel inkomsten als uitgaven aangeven, zodat je zelf ook een goed inzicht krijgt in wat het voertuig je zelf kost en wat je bijvoorbeeld kan declareren of als reiskostenvergoeding krijgt. Al deze dingen zijn ook weer te geven in een lijst.

Afspraken bijhouden

Bij het volgende tabblad kan je afspraken neerzetten. Dat kan handig zijn om een beurt of APK afspraak in te zetten, of een klant waar je langs moet. Zeker als de kosten nog niet helemaal duidelijk zijn is het handig om hier wat neer te zetten. Ook bij het invoeren van afspraken kan je kiezen in welke categorie dit valt, zodat dat later makkelijk/overzichtelijk terug is te vinden

Logboek bijhouden

MASPware logboek 1 MASPware logboek 2 

MASPware logboek 3

 

Het logboek is het belangrijkst voor de mensen die een kilometerregistratie willen bijhouden. Je kan hier invullen welke ritten je gemaakt hebt met je voertuig. Als je bepaalde ritten vaak doet, zoals woon-werk verkeer of naar vaste bestemmingen, kan je een rit als template opslaan. Dit maakt het de volgende keer veel makkelijker om een rit in te voeren. Per rit kan je aangeven of het om een prive-rit of zakelijke rit gaat. Zo kan je snel zien hoeveel privékilometers je gemaakt hebt en als je het sluitend bijhoudt vindt de belastingdienst het genoeg bewijs voor de bijtelling.

Backups

Als je al die gegevens invoert wil je natuurlijk niet dat dat zomaar weg is als je telefoon ineens de geest geeft. Hier is aan gedacht door het mogelijk te maken om backups te maken. Dit kan handmatig doen of je kan kiezen om elke keer als het programma afsluit de data tot dan toe weg te schrijven naar een door jou gekozen locatie. Standaard is dit de locatie van het programma zelf, maar als je de backups maakt in “My documents” wordt het netjes meegesynchroniseerd naar de computer.

Een andere optie om je data te bewaren is door het te exporteren naar een .csv bestand, zodat je alles in bijvoorbeeld excel kan weergeven. Dit kan niet automatisch.

Interface

Bij de functionaliteit kwam de interface al even naar voren in de screenshots. Daarin is de tabbladen structuur goed te zien. Dit lijkt erg op TouchFLO zoals nieuwere HTC telefoons dat hebben. Als je langzaam met je vingers van links naar rechts of terug scrollt krijg je een omschrijving van het tabblad dat op dat moment geselecteerd is. Dat ziet er erg mooi uit.

Verder is er goed nagedacht over de verschillende items die je in de menus kan kiezen. Voor vergelijkbare dingen is een zelfde plek gekozen in het menu bij verschilllende tabbladen (bijv overview, list view, dan graph). Alles is zo gemakkelijk terug te vinden. Het is jammer dat het programma er (nog) niet in het Nederlands is, maar voor de werking is dit niet echt belemmerend. De vorige versie was er ook in het Nederlands, dus wellicht komt dat nog.

MASPware tabblad MASPware menu 

MASPware listview

 

Bij de vorige versie zat dit al vrij goed in elkaar, maar alles lijkt net wat gelikter en op logischere plekken terug te vinden. Ook zijn er meer mogelijkheden om in het programma alle data te bekijken in lijsten of grafieken. Deze gegevens zijn vervolgens te exporteren naar csv bestanden zodat ze ook in excel of andere programma’s in te lezen zijn.

MASPware dataviewer

De backups van het programma zelf zijn uit te lezen met de Dataviewer die geïnstalleerd wordt als je de executable gebruikt in plaats van de cab installer. Hiermee kan je op de computer ongeveer dezelfde grafiekjes, overzichten en lijsten produceren als op je pocketpc.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters