Meizu M3 Note review: briljante bediening

Eigenzinnig, maar ook erg onorigineel. Chinees, maar ook betrekkelijk Westers. De Meizu M3 Note heeft van alles wat te bieden. Waar het uiteindelijk om gaat – namelijk het totaalplaatje – is erg netjes. In deze Meizu M3 Note review lees je alles over de telefoon.

Twee maanden geleden schreef ik een blog over Meizu als onderdeel van mijn reeks artikelen uit Hong Kong en Shenzhen. Van het een kwam het ander en een maand later stond ik op de stoep bij het hoofdkantoor van Meizu. Daar leerde ik een heleboel over de fabrikant. Maar uiteindelijk geldt toch: “the proof of the pudding is in the eating,” zoals de Britten dat zo mooi zeggen. Gelukkig kreeg ik van Meizu de kans om wat langer met hun laatste budgetphablet, de M3 Note, aan de slag te gaan. In deze review lees je hoe dat bevallen is.

Eerst maar even een korte introductie van het toestel. De M3 Note is een goedkope phablet met goede specificaties. De smartphone kost in Europa net wat minder dan €200. Daarvoor krijg je een smartphone met een ocatore Helio P10-processor van MediaTek, 2GB werkgeheugen, 16GB opslagruimte, een 13-megapixelcamera en een 5-megapixel selfiecamera. De smartphone heeft een metalen ontwerp met een vingerafdrukscanner aan de voorkant en maakt gebruik van een bijzonder handige knoppen-layout. Daarover echter later meer; laten we eerst een kijkje nemen bij de volledige specificaties van het toestel.

Deze review is gebaseerd op softwareversie Flyme 5.1.3.0G en een prijs van €190.

Specificaties van de Meizu M3 Note
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • MediaTek Helio P10
 • octacore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: Mali T860MP2
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Meizu M3 Note designHet ontwerp van de Meizu M3 Note is van metaal en ziet er netjes uit. Maar het komt me wel betrekkelijk bekend voor. In mijn testperiode van de Meizu M3 Note hebben verschillende mensen gevraagd of ik met een grote iPhone rondliep, en dat kan ik ze niet kwalijk nemen. De homeknop is wat platter, maar los daarvan lijkt de M3 Note vooral van voor wel erg op de bekende Appletelefoon. Niet dat dat een probleem is trouwens; de smartphone zit zeker voor een toestel van krap tweehonderd euro goed in elkaar en ziet er mooi uit.

De M3 Note heeft een mooie uitstraling

Meizu M3 Note designDe aluminium achterkant en het afgeronde glas aan de voorkant geven de Meizu M3 Note een mooie uitstraling. Het gebruik van metaal in de body zorgt er bovendien voor dat de telefoon lekker stevig aanvoelt. Het enige dat net niet van high-endkwaliteit is, is de afwerking. Boven en onder zitten plastic klepjes om signaal door te laten. Dat is begrijpelijk, maar de manier waarop ze verwerkt zijn is net niet ideaal. Op mijn exemplaar steekt er hier en daar bovendien een klein beetje lijm naar boven langs de rand van het glas. Kleine puntjes die ik Meizu voor dit geld moeilijk kwalijk kan nemen, maar wel puntjes die ervoor zorgen dat je net geen high-endgevoel overhoudt aan de M3 Note.

Meizu M3 Note screenshotEen bijzonder designelement aan de Meizu M3 Note is de knop onder het scherm. Niet zozeer omdat daar een knop zit, maar wel vanwege de functies van de knop. Meizu noemt het knopje de mBack button en het is meteen de enige knop op de voorkant.

Ten eerste zit er een vingerafdrukscanner verwerkt in de knop. Die kun je natuurlijk gebruiken om de smartphone te ontgrendelen, maar ook om individuele apps te beveiligen. Niet nieuw, wel handig. De vingerafdrukscanner werkt niet 100% vlekkeloos, maar wel ruim voldoende voor het dagelijkse gebruik. Soms zul je alleen even twee keer je vinger op de scanner moeten leggen.

Meizu M3 Note mBack

De echt slimme functies van de mBack button hebben echter weinig met de vingerafdrukscanner te maken. Ze zijn even simpel als briljant en zouden wat mij betreft op iedere smartphone geïnstalleerd mogen worden. De knop is zowel aanraakgevoelig als gewoon in te drukken, en daar maakt Meizu goed gebruik van. Als je de knop aanraakt ga je één niveau terug in het menu of de app waar je in zit. Als je hem indrukt kom je op het homescreen terecht. Multitasken ten slotte doe je door links of rechts van de knop omhoog te vegen. Een beetje zoals we dat kennen van BlackBerry 10, WebOS en MeeGo. Ik heb me altijd afgevraagd waarom Androidfabrikanten die intuïtieve manier van multitasken nooit overgenomen hebben en Meizu doet dat nu eindelijk.

De functies van de mBack button zijn even simpel als briljant

Het zijn allemaal erg kleine dingetjes, maar als je het mij vraagt maken ze het dagelijks gebruik van de Meizu M3 Note merkbaar fijner. Goed gedaan van Meizu, dus.

De rest van de bediening gaat via het 5,5 inch grote lcd-touchscreen. Dat scherm heeft een 1080p-resolutie; hoger dan de meeste toestellen in deze klasse. Het scherm is kwalitatief aardig goed. De kleuren zijn een beetje blauwig en het contrast niet super hoog, maar los daarvan ziet het scherm er prima uit. Tenminste, als je niet in de volle zon staat. De relatief lage helderheid zorgt er namelijk voor dat het display in de volle zon lastig af te lezen is, dat is jammer.

Bij de prestaties van de Meizu M3 Note heb ik nogal gemixte gevoelens. Op sommige vlakken scoort hij super goed, maar op sommige vlakken laat hij steekjes vallen. De grote uitblinker is de batterij. Die heeft een capaciteit van 4100mAh, wat gigantisch is voor een smartphone. Dat merk je in de praktijk ook: als je de telefoon niet al te intensief gebruikt kom je makkelijk twee dagen door. Om hem voor het einde van de dag 1 leeg te krijgen moet je wel heel erg je best doen; dat is eigenlijk geen reëel probleem meer. Nooit meer batterij-angst, dus.

Nooit meer batterij-angst, dus

De snelheid van de telefoon zou in principe ook ruim voldoende moeten zijn. Hij is voorzien van 2GB werkgeheugen en een achtkernige MediaTek Helio P10-chip. Die is voorzien van vier op 1,8GHz geklokte ARM Cortex A53-kernen en vier van die kernen die op 1GHz geklokt zijn; op papier ruim voldoende. In de praktijk vaak ook, maar soms ook niet. Over het algemeen vliegt de M3 Note door de interface en heb ik ook weinig te klagen over hoe snel apps werken. Maar zo nu en dan – en dan heb ik het over meerdere malen per dag – weet de telefoon het even niet meer. Dan kan het opeens opvallend lang duren om een applicatie, webpagina of submenu te openen. En dat hoort natuurlijk eigenlijk niet. Het is duidelijk een software-ding en kan dus in principe nog opgelost worden; ik hoop dat dat ook daadwerkelijk zal gebeuren.

Op netwerkvlak geldt iets vergelijkbaars. Over het algemeen heeft de M3 Note geen problemen, maar soms kan hij opeens even geen verbinding met internet maken. Dan wil je wat opzoeken of bekijken, maar duurt het opeens een minuutje voordat de Meizu weer bij de les is. Eveneens een irritant softwareprobleem dat hopelijk opgelost zal worden.

De in Nederland deels gebruikte 800MHz-band wordt niet ondersteund

De M3 Note ondersteunt geen NFC, maar is wel voorzien van alle andere netwerktechnieken die je mag verwachten. LTE is ook geen probleem voor de smartphone, hoewel de in Nederland deels gebruikte 800MHz-band niet ondersteund wordt. Er zijn geen providers die volledig op die band werken, maar hij wordt wel door KPN, Vodafone en Tele2 gebruikt om de 4G-dekking in afgelegen gebieden te verbeteren. Daar kun je met dit toestel dus niet van meeprofiteren.

Los van het hierboven genoemde valt de software het meeste op bij de Meizu M3 Note. De software is gebaseerd op Android 5.1 Lollipop, maar stevig aangepast door Meizu zelf onder de noemer Flyme OS. Dat is in de basis een Chinese Androidschil zoals we die kennen, maar wel een die een stuk beter uitwerkt is dan de meesten.

Meizu M3 Note screenshot
De Toolbox-app biedt handige hulpmiddelen

Flyme OS laat weinig over van het standaard Android. Het hoofdmenu is eruit gesloopt en zelfs de Google-apps zijn niet standaard aanwezig. De Play Store kun je zelf installeren via de Google Installer en vanuit de Play Store kun je alle Google-apps die je verder nog wilt ophalen. Sowieso is Meizu erg schaars met het meeleveren van applicaties. Behalve alle basics zijn er de app Security en Toolbox, die wat extra opties bieden. Daar houdt het op. En dat is, in ieder geval wat mij betreft, positief.

Zoals gezegd is de uitwerking van Flyme OS beter dan die van de meeste Chinese schillen. Dat begint al bij de vertalingen: bij merken als Xiaomi stuit je nog weleens op een verdwaalde berg Chinese tekens. Daar is bij deze Meizu geen sprake van. Alles is gewoon netjes in het Nederlands of Engels opgeschreven. Ook grafisch doet Meizu het beter dan veel concurrenten. De graphics zijn nog steeds stevig aangepast, maar wel consistent en redelijk plat en mooi. Standaard worden app-icoontjes ook in een Flyme-jasje gestoken, maar dat kun je uitzetten als je wilt.

Ook de Security-app, een app waar je van alles kunt beheren met betrekking tot bijvoorbeeld geheugengebruik, datagebruik, batterijgebruik en app-permissies, is beter uitgewerkt dan bij veel concurrenten. Hij ziet er goed uit en biedt bijzonder veel opties. Al met al is Flyme OS een van de beste Chinese Androidschillen die ik gezien heb. Misschien wel dé beste. Het blijft trouwens een stevig aangepaste en menuloze Androidschil; daar moet je van houden.

Een van de beste Chinese Androidschillen

Een klein pijnpunt is dat de software standaard processen op de achtergrond snel uitschakelt. Dat heeft een goede invloed op de batterij, maar kan met andere zaken problemen opleveren. Zo komen notificaties vaak pas laat door en kan WhatsApp Web slecht werken op de M3 Note. Om dat op te lossen moet je in de security-app onder power bij de instellingen ‘Scheduled Notices’ en ‘Disable Linked Launch’ uitzetten en onder Standby Management de apps waarvan je wilt dat ze op de achtergrond blijven draaien toestemming geven om dat te doen. Instellingen die niet eenvoudig te vinden zijn en die je niet zo even zelf bedenkt, dus.

Meizu M3 Note screenshot

Op multimediavlak moet de M3 Note en FM radio missen, maar presteert hij verder naar behoren. De speaker zit op de onderkant en presteert voldoende. De camera is voor een telefoon in deze klasse best goed. De scherpte en detailweergave van de 13-megapixelplaatjes vallen niet tegen en hetzelfde geldt voor de 5-megapixelselfies die je met de smartphone schiet. De kleuren en dynamische range scoren wat minder en als het donker wordt verliezen de foto’s snel aan kwaliteit. De camera-interface is uitgebreid en biedt zelfs een handmatige modus. Bovendien zijn er een aantal leuke speciale modi, waaronder eentje waarmee je in een handomdraai gifjes kunt maken. Alleen helaas zijn alle extra instellingen alleen in portretorientatie beschikbaar, terwijl je foto’s toch vaak in landschapsorientatie wilt schieten. Dat is een misser.

Meizu is nog niet officieel in Nederland aanwezig en dat betekent dat je deze M3 Note niet zomaar in iedere telecomwinkel kunt kopen. Toch is het toestel relatief eenvoudig beschikbaar. Meizu heeft op zijn website een overzicht van officiële dealers in andere Europese landen en veel van die sites – waaronder Amazon – leveren ook naar Nederland. Bovendien levert Bol.com het toestel via een onofficiële verkoper. Genoeg mogelijkheden om de M3 Note eenvoudig te verkrijgen, dus.

Meizu wil op termijn ook officieel naar Nederland komen

Meizu zegt op termijn ook officieel naar Nederland te willen komen, maar heeft daar op dit moment nog geen concrete plannen voor. Wanneer dat gaat gebeuren blijft dus afwachten.

Meizu overtuigt met de M3 Note op veel vlakken en zet over de gehele linie een goed totaalplaatje neer. Toch zijn er ook vlakken waar de M3 Note nog een aantal stappen moet zetten om met de top van zijn klasse mee te doen. Het goede nieuws is dat dat veelal softwarematige verbeteringen zijn en dat de telefoon daarin dus in principe nog kan groeien.

Een van de sterkste punten van de M3 Note is zijn batterij

Een van de sterkste punten van de Meizu M3 Note is zijn batterij. Die presteert met zijn 4100mAh bijzonder goed en behoort tot de top van de markt. Ook het stevige aluminium ontwerp vind ik een duidelijk voordeel en de slimme bediening met de mBack button is handig. Flyme OS is stevig aangepast tegenover de standaard Android-interface en dat zal niet iedereen prettig vinden, maar de uitwerking is wel beter dan ik had verwacht. Zaken als de vingerafdrukscanner en dualsim zijn een mooie bonus.

Waar vooral nog werk aan de winkel is, is bij de stabiliteit van de software. De telefoon hapert regelmatig en dat is vervelend. Netwerkondersteuning had iets beter gekund met 800MHz LTE en NFC en ook op het gebied van stabiliteit van de verbinding valt nog wat te behalen. Tot slot is er het onoriginele ontwerp. Dat is iets waar Meizu zeker wat aan moet doen om beter bij de Europese markt aan te sluiten, maar het is wel iets waar je als gebruiker niet echt last van hebt.

Onze review score
Pluspunten
 • Stevig metalen ontwerp
 • Vingerafdrukscanner
 • Handige bediening
 • Gigantische accu
 • Dualsim
Minpunten
 • Originaliteit ontwerp
 • Stabiliteit kan beter
 • Netwerkondersteuning

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters