Microsoft Lumia 435 review

De Lumia 435 is de nieuwe telefoon van Microsoft in het aller laagste segment. Met een adviesprijs van 79 euro is deze telefoon op het eerste gezicht een bijzonder interessante telefoon. In deze review bespreken we hem.

Microsoft Lumia 435 hoofdfoto 

“Een smartphone die qua prijs zelfs onder de Lumia 530 staat: kan dat wel?”

Wij waren om eerlijk te zijn nogal een beetje verbaasd, toen Microsoft de Lumia 435 aankondigde. Een smartphone die qua prijs zelfs onder de spotgoedkope Lumia 530 staat? Kan dat wel? Blijkbaar wel dus, want de Lumia 435 is inmiddels voor 79 euro te koop. Zoveel kost de Lumia 530 ook. De kans is dus reëel dat de toestelprijs van de Lumia 435 nog verder gaat zakken.

Daarmee was onze aandacht ook gelijk getrokken. Microsoft is namelijk vooral in het lage segment erg goed bezig. Zo ontving de Lumia 520 in zijn review de maximale score en kwam ook de Lumia 535 er heel goed van af. Deze telefoon zijn prettig in gebruik en voldoen prima aan de basisvoorwaarden van een goedkope smartphone.

Deze smartphones moeten vlot zijn in gebruik, niet haperen en bijvoorbeeld niet irritant gaan doen tijdens het typen. Daarnaast moet het opslaggeheugen uitbreidbaar zijn, wat vrijwel altijd ook het geval is, en de camera moet redelijk presteren, maar hiervoor liggen de eisen niet enorm hoog. Tot slot moet de batterij het in ieder geval een dag volhouden.

De eerder genoemde Lumia’s die we al hebben gereviewd voldoen daar aan. Doet de Lumia 435 dit ook? Microsoft hamert op de duurzaamheid van de telefoon: hij moet lang meegaan, vindt de fabrikant, en het dus niet na een tijdje al begeven.

In deze review onderzoeken we onder andere de stevigheid van de Lumia 435, maar natuurlijk nemen we ook de binnenkant van de telefoon helemaal door.

Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 

Specificaties & prijzen

Onze review van de Microsoft Lumia 435 is gebaseerd op softwareversie 8.10.14226.359 en op een toestelprijs van 79 euro. Hieronder vind je alle specificaties van de Microsoft Lumia 435.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 435

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op February 2015 Draait op Windows Phone 8.1Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 200dualcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 302

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD

Afmetingen

Gewicht: 134 gramLengte: 118,1mmBreedte: 64,7mmDikte: 11,7mm

Scherm/invoer

4″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch480×800 schermresolutie

Camera

2MP camera640×480 (VGA) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluid

Batterij

Batterijcapaciteit van 1560mAhSpreektijd van 21 uurStandby-tijd van 504 uur

Unboxing

Microsoft levert de Lumia 435 in een compact doosje. Naast het toestel levert de fabrikant apart de batterij mee. Die moet je dus zelf in de telefoon stoppen. Plaats eerst de micro simkaart in de smartphone, en daarna pas de batterij. Later kun je een Micro sd-kaart aan de achterkant in de telefoon stoppen om het opslaggeheugen van 8GB uit te breiden. Een headset ontbreekt.

Design

“Het is jammer dat Microsoft de Lumia 435 in Nederland alleen in het wit en zwart levert”

Microsoft, voorheen Nokia, onderscheid zich van andere fabrikanten qua design vooral door het gebruik van felle kleuren. Dit doet het met de Lumia 435 opnieuw. Helaas is het wel zo dat in Nederland alleen de zwarte en witte uitvoering verkrijgbaar zijn, wat wel jammer is. Het felgroen van ons reviewmodel valt op bij mensen en valt in goede smaak.

Best jammer, eigenlijk, want het ontwerp van de Lumia 435 is verder niet zo interessant. Wat een opvallend kleurtje al niet teweeg kan brengen… Het is verder een kleine, robuuste smartphone waarin alles op de plaats zit waar je het mag verwachten. Onder het scherm vind je de homeknop, returnknop en zoekknop. Dat laatste blijft toch altijd een beetje opvallend, omdat je die nauwelijks gebruikt. Microsoft kan hier beter een multitaskknop plaatsen, want daarvoor moet je nu nog de returnknop ingedrukt houden.

Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 

Aan de rechter zijkant vind je bovenaan de volumeknoppen en in het midden de ontgrendelknop. De ingang voor de headset vind je bovenaan de smartphone in het midden en onderaan de smartphone vind je eveneens in het midden de ingang voor de micro USB. Dit alles is gewoon logisch ingedeeld. Microsoft doet hier dus wat je van de fabrikant mag verwachten.

De achterkant kun je van de smartphone halen. Je kunt de batterij uit de smartphone halen en hier de Micro sd-kaart en micro simkaart plaatsen. Geen verrassingen dus, en dat is netjes. Spannend is het ontwerp dus niet, maar prettig wel.

Omdat de Microsoft Lumia 435 11,7 millimeter dik is, is de telefoon een echt dikkertje. Een ramp is dat niet, omdat de Lumia 435 verder ontzettend compact is. Hij meet maar 118,1 bij 64,7 millimeter en het gewicht is met 134,1 gram ook behoorlijk laag. De telefoon is gemaakt van kunststof. Echt exclusief voelt hij niet aan, maar dat is gezien zijn toestelprijs van 79 euro ook niet iets dat je mag verwachten. Overigens heb je ook geen moment het idee dat je met de Lumia 435 troep in handen hebt. Integendeel.

Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 
Microsoft Lumia 435 design 

Scherm

“Het 4-inch WVGA-scherm is precies wat je van de Lumia 435 mag verwachten”

Het scherm van de Microsoft Lumia 435 heeft een formaat van 4 inch. Dit zorgt ervoor dat de smartphone ontzettend compact blijft en hierdoor prettig in de hand ligt. Voor een telefoon van nog geen 80 euro moet je niet teveel van een display eisen. Het is daarom ook geen schande dat de resolutie niet al te hoog is. De Lumia 435 heeft namelijk een WVGA-resolutie van 480×840 pixels en een pixeldichtheid van 233 ppi. Eigenlijk is dat precies wat je van de Lumia 435 mag verwachten.

De helderheid van het scherm is best redelijk te noemen, maar als je vanuit een schuine hoek probeert iets op het scherm te lezen kom je in de problemen: de kijkhoek is namelijk alles behalve denderend. De kleurweergave is niet heel fantastisch en ook de witbalans is niet formidabel. Feit is wel dat het aanraakscherm van de Lumia 435 prima werkt, waardoor je je niet aan de telefoon op dit gebied stoort. Dat is het belangrijkste. Content op het scherm is daarnaast goed zichtbaar als je de telefoon normaal gebruikt. Voor een telefoon van 79 euro heeft de Lumia 435 in onze ogen een prima scherm dat in gebruik dus niet stoort, en dat is voor ons het belangrijkste.

Prestaties

De specificaties van de Lumia 435 zijn niet bepaald adembenemend. Maar dit heeft de telefoon eigenlijk ook niet nodig, omdat Windows Phone niet zo veeleisend is. In de smartphone zit de enigszins gedateerde Snapdragon 200-processor, die twee Cortex A7-kernen heeft die geklokt zijn op 1,2 GHz. Daarnaast heeft de smartphone 1GB ram, wat voor een toestel van nog geen 80 euro toch best verrassend is.

Tijdens de reviewperiode vonden wij de Microsoft Lumia 435 een prettige telefoon in gebruik. Typen gaat zonder haperingen, apps starten snel op en de telefoon hapert niet. Dit zorgt er voor dat de Lumia 435 wat ons betreft in het laagste segment een van de beste kopen is. Het enige dat niet zo lekker leek te lopen is het schakelen tussen apps, maar dit ligt waarschijnlijk meer aan het besturingssysteem dan aan de hardware van de smartphone.

“De Lumia 435 doet braaf waarvoor het is gemaakt, en daardoor erger je je niet of nauwelijks aan de telefoon”

De Lumia 435 ondersteunt 3G-internet, dus geen 4G. Geen ramp. Het bereik van de telefoon is ook goed te noemen en met de belkwaliteit is eveneens niets mis. De Lumia 435 doet telkens braaf waarvoor het is gemaakt, en daardoor erger je je niet of nauwelijks aan de telefoon.

Met de batterij is ook niet zoveel mis. Deze heeft een inhoud van 1560 mAh. Dit is echt niet veel, maar het is wel zo dat deze batterij het moeiteloos een dag volhoudt, ook als je af en toe een spelletje speelt. Ook op dit vlak presteert de Microsoft Lumia 435 dus gewoon goed. Gebruik je ‘m niet zo intensief? Dan houdt de telefoon het moeiteloos twee of zelfs drie dagen op een batterijlading vol. Klasse!

Software

Microsoft Lumia 435 screenshot

De Lumia 435 mag dan wel Microsofts goedkoopste smartphone zijn: hij draait wel gewoon netjes op de nieuwste versie van Windows Phone 8.1. Denim, heet deze. Bovendien wordt de Lumia 435 ook geüpdatet naar Windows 10, zodra deze klaar is. Over de vorm van Windows 10 op telefoons uit het laagste segment is nog niet veel bekend, maar het is in ieder geval een indicatie dat Microsoft de Lumia 435 niet snel gaat verwaarlozen. En dat is toch mooi, als je ziet dat het zo’n goedkope smartphone is.

De standaard-apps staan allemaal al op de Lumia 435. Daarnaast is de Here-suite van Nokia ook weer van de partij. Daarmee tover je de 79 euro kostende smartphone om tot een perfect navigatie-apparaat. Het ecosysteem van Windows Phone had overigens beter gekund verder, zoals ook in onze review van het besturingssysteem te lezen is. Voor basis-apps als WhatsApp, 9292 en Facebook is het prima. Maar deze telefoon moet je niet kiezen als je de nieuwste games wil spelen, aangezien die vaak alleen voor Android en iOS worden uitgebracht. Bovendien is de Lumia 435 qua hardware ook helemaal niet voor gebouwd.

De Lumia 435 beschikt over een opslagcapaciteit van 8GB. In praktijk komt dit neer op ongeveer 5,25GB opslaggeheugen dat je echt kunt gebruiken. Als dit voor jou niet genoeg is, kun je het altijd nog met een Micro sd-kaart verder uitbreiden.

Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 

Apps download je in de Windows Store. Hoewel het app-aanbod niet zo denderend is als bij Android en iOS, kun je met de Lumia 435 gewoon WhatsApp gebruiken, 9292 om hulp vragen, Angry Birds spelen en via Instagram een foto uploaden. Andere apps zijn weer niet voorhanden, zoals bijvoorbeeld Snapchat. Dit blijft een nadeel aan Windows Phone, en is daarmee ook een klein nadeeltje aan deze Lumia 435.

Windows Phone is er in de afgelopen jaren wel op vooruit gegaan, zoals ook blijkt uit onze review van Windows Phone 8.1. Wel blijft het helaas een feit dat je met dit besturingssysteem veel sneller tegen beperkingen oploopt dan bij Android en iOS. Zo werkt het multitasken niet optimaal. Stel: je start Facebook op, schakelt vervolgens naar de Nu-app en klikt vervolgens op het startscherm weer op Facebook. De app start dan helemaal opnieuw op, terwijl dit niet gebeurt als je via de multitaskfunctie terugschakelt op Facebook. Het kan dus wel, maar fouten of onvolledigheden staan in de weg.

Dat is een teleurstelling aan Windows Phone. Ook het instellingenmenu is een puinhoop, waar je de bomen door het bos niet ziet. Storend. Ook een nadeel dus aan de Lumia 435. We moeten echter niet vergeten dat de Lumia 435 dankzij Windows Phone ook een heel prettige telefoon is om te gebruiken. Besef wel dat het besturingssysteem dus ook zijn onvolmaaktheden hebt als je eerst een Android- of iOS-telefoon hebt gehad.

Multimedia

De Lumia 435 heeft een verrassend compleet aanbod wat betreft multimedia. Aanwezig is uiteraard een camera-app, maar ook een FM-radio, videospeler en muziekspeler. Via die muziek-app kun je een passage van een liedje luisteren, maar ook muziek kopen. Zelf kun je natuurlijk ook muziek op de Lumia 435 stopt. Microsofts video-app werkt volgens hetzelfde principe

Ook heb je Lumia Selfie op de telefoon. Hiermee kun je selfies van jezelf pimpen, bijvoorbeeld door je ogen groter te maken, je mondhoeken te krullen en je tanden te bleken. Hierover later meer, maar allereerst dus onze conclusie dat het met het aanbod van multimedia-apps wel goed zit bij de Lumia 435. De apps werken bovendien prettig en gemakkelijk, wat ook het vermelden waard is.

Eerst maar eens de camera aan de achterkant. Deze schiet foto’s in 2 megapixel. Verwacht hier dus niet te veel van. Bovendien heeft deze camera geen flitser en kun je alleen onder goed licht een beetje een mooi kiekje schieten.

Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 
Microsoft Lumia 435 screenshot 

En ook dan moet je niet te veel verwachten van de Lumia 435. Er zit heel snel ruis in de foto’s die je maakt. Bovendien ogen foto’s flets en zijn ze snel onscherp. Toch valt het op dat close-ups redelijk goed van resultaat zijn, met soms een redelijke kleurweergave. Het kan echter zo zijn dat je een paar keer een foto moet nemen om daaruit de mooiste te kiezen, omdat het resultaat na één keer niet altijd even denderend is.

De 2-megapixelcamera werkt verder overigens heel prettig. Hij werkt snel en voert zonder te haperen zijn taken uit, maar meer moet je er niet van verwachten. De resultaten zijn dus vaak niet echt heel mooi. Daar tegenover zettend: de Lumia 435 is een telefoon van nog geen 80 euro. De 2-megapixelcamera is goed voor het snel maken van een kiekje voor op social media, maar niet om foto’s van uit te printen die je in je fotoboek wil plaatsen.

Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 foto 
Microsoft Lumia 435 camerasample 

Dan hebben we ook nog de camera aan de voorkant. Dit is voor een telefoon van onder de 100 euro geen vanzelfsprekendheid. Herinner je je de eerste Moto E nog? Topding, maar geen frontcamera. Dat heeft de Lumia 435 dus wel (en de nieuwe Moto E 2015 overigens ook). De camera aan de voorkant van de Lumia 435 maakt foto’s in 0,3 megapixel.

De foto’s die je hiermee maakt zijn niet zo mooi. Je maakt de foto’s met de Lumia Selfie-app. Hiermee kun je vervolgens jezelf ‘verbeteren’, waardoor de foto ook beter toonbaar wordt. Dat doet Microsoft wel slim. Je kunt onder andere je gezicht smaller maken, je tanden witter maken, je ogen witter maken en je ogen groter maken. Doe dit met mate, luidt onze suggestie: anders zie je eruit als iemand die alles niet helemaal op een rijtje heeft.

Het camera-aanbod van de Lumia 435 is voor zijn prijs ontzettend compleet, maar absoluut gezien heeft de smartphone twee matige camera’s. Relatief is het wat je van de telefoon mag verwachten, dus dat scheelt. Filmen doe je in twee resoluties. Dit is 448×800 om 480×640 pixels.

Microsoft Lumia 435 selfie voor 
Microsoft Lumia 435 selfie na 

Conclusie

“Microsofts nieuwe budgettopper is lekker stevig, houdt prettig vast en is heel fijn in gebruik”

De Lumia 435 is een telefoon met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Microsofts nieuwe budgettopper is lekker stevig, houdt prettig vast en is heel fijn in gebruik. De meegeleverde apps, zoals de Here-apps, zijn echt een handige toevoeging en de telefoon werkt lekker vlot. De apps werken bovendien behoorlijk stabiel.

Dit in ogenschouw nemende, samen met de adviesprijs van 79 euro, kunnen we niet anders concluderen dat Microsoft in het lage segment opnieuw een heel goed product aflevert. Natuurlijk: de Lumia 530 kost momenteel ongeveer even veel geld en is daarmee misschien een betere optie. Ook de Lumia 630 moet niet vergeten worden, die nog een slagje beter is. Dit zijn altijd goede opties, maar waarschijnlijk zakt de toestelprijs van de Lumia 435 nog een beetje. Daarmee is het een absolute budgettopper. Zeker als ‘ie straks bijvoorbeeld maar 60 euro kost.

Het blijft zo dat Windows Phone zijn beperkingen heeft. Ben jij echter iemand die niet veel geld voor een smartphone wil uittrekken, maar wel zonder ergernissen wilt WhatsAppen en af en toe een nieuws-app gebruiken? Dan is de Lumia 435 een absolute aanrader.

Hoewel het scherm van de Lumia 435 niet zo denderend is, zijn we bijvoorbeeld wel heel erg te spreken over de batterijduur van deze smartphone. En hoewel de camera’s niet zo denderend zijn, is de Lumia 435 door de aanwezigheid van twee camera’s voor zijn prijs wél lekker compleet.

Qua gebruiksplezier troeft de Lumia 435 wat ons betreft de meeste Android-telefoons af. Eigenlijk is alleen de Moto E van Motorola een goed Android-alternatief. Of wacht nog even op de nieuwe Moto E 2015, maar die moeten we nog reviewen. Als Android voor jou geen ‘must’ is, tel dan met een gerust hart 79 euro neer voor de Lumia 435: hij is zijn geld in onze ogen absoluut waard.

Onze review score
Pluspunten
  • Goedkoop
  • Snel
  • Lange batterijduur
  • Handige meegeleverde apps
  • Frontcamera
Minpunten
  • Matig app-aanbod
  • Display niet denderend

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters