Microsoft Lumia 550 review: waar voor je geld

In oktober kondigde Microsoft een rijtje nieuwe telefoons aan. Twee vlaggenschepen en één nieuwe budgettopper. Deze budgettopper heet de Lumia 550 en moet een solide gebruikservaring leveren voor een lage prijs. Of deze telefoon dit daadwerkelijk doet, zoeken we uit in deze review.

De Microsoft Lumia 550 is de opvolger van de Lumia 535. Dit toestel bewees een goede gebruikerservaring te kunnen geven voor een nette prijs. Sinds de Lumia 520, de best verkopende Windows Phone tot nu toe, probeert Microsoft dezelfde succesformule te gebruiken. Die luidt: ‘een goedkope telefoon met de juiste afweging tussen kostenbesparing en functies’. De Microsoft Lumia 550 heeft hoge verwachtingen om aan te voldoen als budgettelefoon.

“De formule van de 550 luidt: een goedkope telefoon met de juiste afweging tussen kostenbesparing en functies”

Onder de kap bevindt zich een één jaar oude Snapdragon 210-processor met een Adreno 304-videochip. 1GB werkgeheugen en een HD-scherm worden in dit toestel gevonden. Doordat de telefoon een prijskaartje van €129 heeft, zijn dit prima specificaties voor het geld dat dit toestel kost. Om de toekomstbestendigheid van dit toestel iets meer te vergroten, heeft Microsoft de 550 ondersteuning gegeven voor 4G-internet.

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 10.0.10586.0 en een prijs van €129.

Specificaties van de Microsoft Lumia 550
Algemeen
 • Uitgebracht op December 2015
 • Draait op Windows 10
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 210
 • quadcore-processor op 1.1GHz
 • Grafisch: Adreno 304
Scherm
 • 4.7" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 5MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 720p (HD) video opnames
 • 2MP camera voorkant

De Lumia 550 wordt geleverd in een kenmerkend rechthoekig doosje waar veel van Microsofts toestellen in komen. In dit doosje zitten de telefoon en de bijbehorende accu samen met een korte handleiding en een oplader. Het nadeel van deze lader is dat het oplaadsnoer vastzit aan de adapter. Een leuk detail aan het doosje is dat, wanneer je de telefoon optilt, er getekend staat hoe je de achterkant van de telefoon los moet halen voor het invoegen van de accu.

Conventioneel is het woord waarmee de bouw van de Lumia 550 beschreven kan worden. De kleur van de achterkant en randen van dit toestel wordt bepaald door de zogeheten ‘shell’ van de telefoon. De shell is gemaakt vanuit een stevig aanvoelend plastic en komt in de kleuren zwart of wit. Hoewel de zwarte minder snel vies wordt dan de witte, tonen de beide shells snel vingerafdrukken en vet van je huid. Een verschil in de shell met eerdere Lumia’s is dat Microsoft haar naam weg heeft gehaald. Nu is alleen het Microsoft-logo nog op de achterkant van de telefoon te vinden.

“Conventioneel is het woord waarmee de bouw van de Lumia 550 beschreven kan worden”

In de achterkant van de shell zitten ronde uitsparingen voor de achtercamera, flitser en luidspreker. Onderop de telefoon zit een opening voor een micro usb-kabel. Aan de rechterzijde zit onderaan een aanknop en bovenaan een volumeknop. Zowel de witte als de zwarte variant worden geleverd met zwarte knoppen in de shell. Op het eerste oog zit de aan- en uitknop erg laag, na enige tijd wen je hier aan. Voor linkshandigen zit de knop precies goed om het toestel aan te drukken met je ringvinger.

 

 

Met een gewicht van 142 gram en een dikte van 9,9 millimeter voelt de Lumia 550 niet erg vooruitstrevend aan. De dikte van de telefoon wordt veroorzaakt door de uitstekende (letterlijk) achtercamera. Voor extra opslag kan een micro sd-kaartje tot 200GB in de telefoon gestopt worden. Onder de shell zit ook een slot voor een nanosimkaart en is de vervangbare accu geplaatst.

De Microsoft Lumia 550 is de eerste telefoon in de Lumia 500-lijn met een HD-scherm. Het canvas van dit scherm is 4,7 inch groot. Hierdoor krijgt de telefoon een pixeldichtheid van 312 pixels per inch. Hoewel veel vlaggenschepen bijna de dubbele pixeldichtheid van de 550 hebben, heeft deze Lumia een relatief scherp scherm voor zijn prijs. Het ips-display kan zowel erg donker als helder en oogt prima op het vlak van kleurenreproductie.

“De Microsoft Lumia 550 is de eerste telefoon in de Lumia 500-lijn met een HD-scherm”

Een nadeel van het scherm in de Lumia 550 is slechte kijkhoeken. Wanneer je de telefoon vanaf een hoek bekijkt, valt het op dat zwart en andere donkere kleuren snel vermengen, daarnaast wordt het geheel snel minder fel wanneer je de telefoon nog verder draait. Voor mensen met kleinere handen heeft Microsoft een functie ingebouwd waardoor het hele scherm softwarematig naar beneden gaat door de thuisknop lang in te drukken. Zie schermafbeelding bij categorie ‘Software’. Al met al scoort het scherm van de Microsoft Lumia 550 een dikke voldoende.

De prestaties van de Microsoft Lumia 550 zijn zoals de prijs doet verwachten. De telefoon stottert soms tijdens het spelen van grafische spellen maar is over het algemeen snel genoeg. De Snapdragon 210-processor werd meer dan één jaar geleden aangekondigd maar werkt prima samen met Windows Phone. Omdat Windows Phone geen zware specificaties nodig heeft, werkt deze software zonder vertragingen.

“De telefoon stottert soms tijdens het spelen van grafische spellen maar is over het algemeen snel genoeg”

Bij het laden van webpagina’s over wifi of het spelen van grafische spellen valt het wel op dat de telefoon minder snel is. Het feit dat grafische spellen langzaam zijn, is te verklaren doordat de Adreno 304-videochip werkt op haar maximale resolutie van 1280 x 720 pixels.

Met 1GB werkgeheugen onder de kap is de Microsoft Lumia 550 vergelijkbaar uitgerust met andere telefoons in dezelfde prijsklasse. Met het toestel kun je eenvoudig multitasken en wisselen tussen twee lichte applicaties. Wanneer je meerdere tabbladen of veel apps open hebt staan, moeten deze opnieuw geladen worden wanneer je ze wilt gebruiken.

“Voor de gemiddelde gebruiker zal de accu nét groot genoeg zijn”

De Microsoft Lumia 550 is goed aangekleed op netwerkgebied. De telefoon heeft ondersteuning voor 4G-netwerken; dit is iets waar je erg tevreden mee mag zijn bij een toestel van deze prijs. De telefoon gebruikt de nieuwste en kleinste simkaartjes genaamd nanosimkaarten. Tijdens onze testperiode waren er geen problemen met de belkwaliteit of kwaliteit van mobiel internet. Bluetooth 4.1 is op het toestel aanwezig, nfc niet.

In de Lumia 550 zit een verwisselbare accu met een capaciteit van 2100mAh. Voor de gemiddelde gebruiker zal de accu nét groot genoeg zijn. Wanneer je je telefoon veel gebruikt moet je hem overdag opladen of een tweede accu aanschaffen. Als de accu met verloop van tijd slechter wordt, heb je wel het geluk dat deze gemakkelijk vervangbaar is.

Fabrieks-af komt de Lumia 550 met Windows 10. Kort gezegd is Windows 10 een doorontwikkeling van Windows Phone 8 met een aantal desktop elementen. Bij de productie van Windows 10 lijkt Microsoft veel oog voor detail gehad te hebben. Wanneer bijvoorbeeld je telefoon uitgaat doordat je accu leeg is, toont de 550 nog snel je komende afspraak vanuit je agenda. Applicaties die standaard op de telefoon staan, zien er vaak netjes afgewerkt uit en hebben soms wat weg van de desktop applicatie uit Windows 10.

“Bij de productie van Windows 10 lijkt Microsoft veel oog voor detail gehad te hebben”

Applicaties die niet standaard op de telefoon staan zien er soms minder goed uit of moeten vervangen worden. Hoewel het gros van je dagelijks benodigde applicaties aanwezig is, zul je soms merken dat een specifieke applicatie niet beschikbaar is. Gelukkig zijn er vaak alternatieven beschikbaar met ruwweg dezelfde functionaliteit. Wanneer je voor je werk één specificatie applicatie nodig hebt, kunnen we je aanraden goed te controleren of deze applicatie aanwezig is.

Al met al lijkt de beperkte hoeveelheid applicaties een klein compromis te zijn voor het gebruiken van een goedkope telefoon met Windows 10. Natuurlijk is dit wel een compromis waarmee je rekening moet houden.

Wanneer je de telefoon voor het eerst aanzet staan er al een aantal handige applicaties geïnstalleerd. Zo heb je standaard een applicatie die gevuld is met nieuws en vind je ook apps van PowerPoint, Word, OneNote, Excel, OneDrive en een rekenmachine. Veel designelementen zijn overgenomen uit de desktopversie van Windows 10; hierdoor kan de software voor PC gebruikers erg bekend en duidelijk zijn. Shazam, Skype en een FM-radio zijn ook standaard op de telefoon gezet. Mag je geen fan zijn van een van de meegeleverde applicaties, dan kun je een groot deel hiervan verwijderen.

“Wanneer je de telefoon voor het eerst aanzet staan er al een aantal handige applicaties geïnstalleerd”

In de instellingen van de Microsoft Lumia 550 zit een functie verwerkt genaamd ‘Batterij Besparing’. Wanneer je gebruik maakt van deze functie sluit de telefoon achtergrond-applicaties om het energieverbruik van te verminderen.

Hoewel de telefoon maar 8GB ingebouwd opslaggeheugen heeft, kun je dit gemakkelijk uitbreiden via een micro sd-kaartje. Doordat je kunt kiezen of je applicaties op je micro sd-kaartje wilt zetten, kom je niet snel geheugen tekort.

Microsoft Lumia 550
Radio applicatie

Voor het afspelen van muziek staat Groove Muziek op de telefoon geïnstalleerd. Deze applicatie kan muziek afspelen die je gekocht hebt in de Store of die je op je telefoon en/of sd-kaartje hebt staan. De applicatie oogt erg simpel en heeft een klein

probleempje: wanneer je de muziek op pauze zet en je oortjes uit de telefoon haalt, vergeet de telefoon waar je was voor het geval je

verder wilt luisteren. Wanneer je dus een mix van muziek luistert, moet je na een pauze doorspoelen tot waar je gebleven was. Het onthouden van tijdsverloop kan gemakkelijk via een toekomstige update worden toegevoegd.

Via de ingebouwde FM-radio kun je gemakkelijk muziek luisteren zonder dat je mobiele data of telefoonopslag gebruikt wordt. Net als bij veel andere telefoons moet je wel een headset in de telefoon stoppen die dient als radioantenne.

Afspeelkwaliteit op headsets via bluetooth en de 3.5 millimeter audio-uitgang klinkt prima. De luidspreker op de achterkant is schel maar heeft als voordeel dat hij redelijk hard gaat. Doordat de luidspreker op de achterkant zit, wordt hij gemakkelijk geblokkeerd door bijvoorbeeld een laken wanneer de telefoon plat op je bed ligt.

“De camera’s op deze telefoon kunnen mooie foto’s produceren, mits je genoeg licht hebt”

Met de camera-software die standaard op de telefoon geïnstalleerd staat, heb je de mogelijkheid zelf allerlei instellingen aan te passen; hieronder vallen de scherpte, iso, sluitertijd, helderheid en witbalans. Natuurlijk kun je ook kiezen om de flitser aan en uit te zetten en de beeldverhouding waarin je foto’s gemaakt moeten worden aanpassen. In de Store kun je een hele berg zogeheten ‘Lenzen’ verkrijgen die bijvoorbeeld moeten helpen bij het produceren van betere selfies.

De achtercamera van de Microsoft Lumia 550 kan foto’s nemen met een maximale resolutie van 5 megapixel. Een 2-megapixel voorcamera is aanwezig voor het maken van selfies. De camera’s op deze telefoon kunnen mooie foto’s produceren, mits je genoeg licht hebt. Doordat Microsoft goede software gebruikt voor het nabewerken van je foto’s zijn de resultaten vaak zeer netjes voor een goedkope telefoon. Het feit dat Microsoft veel software bij het maken van deze foto’s gebruikt, kun je duidelijk zien aan de tekst ‘verwerken’ die boven zojuist gemaakte foto’s staat.

Het hebben van voldoende licht is wel echt een must-have voor het maken van goede foto’s. Zoals je in de onderstaande testfoto’s kunt zien, krijg je snel veel ruis wanneer er minder licht beschikbaar wordt. Voor de voorcamera en het produceren van video’s met een maximale resolutie van 720p geldt hetzelfde verhaal.

Microsoft levert constant sterke toestellen in de afdeling low-end. In vergelijking met zijn voorganger, de Lumia 535, biedt de 550 een scherper scherm en ondersteuning voor 4G-netwerken. De bouwkwaliteit en de algemene ervaring met deze telefoon zijn goed. Dit komt doordat Microsoft gezorgd heeft voor een goede balans tussen prijs en kostenbesparing. Op het vlak van hardware krijg je ook prima camera’s maar mis je een snelle processor. Doordat je met de processor bij normaal gebruik geen problemen hebt, is dit een kleine compromis die je krijgt door het kleine prijskaartje van de Lumia 550. Al met al krijg je je geld waard.

Hoewel Microsoft’s Windows 10 voor telefoons prima is, heeft de software een minder uitgebreide applicatie-winkel. In de toekomst zal Windows 10 dit probleem op moeten lossen door gebruik te maken van computerprogramma’s op de telefoon. Op dit moment kunnen we de conclusie trekken dat veel van de benodigde applicaties aanwezig zijn.

Wanneer je gaat zoeken naar andere smartphones met een iets lagere prijs zul je uitkomen bij Motorola Moto E 4G. Met een prijs van een paar tientjes lager is dit toestel een aanrader als je niet per sé Windows Phone of een scherp scherm wilt. Voor de Motorola Moto E is er geen beperkte applicatie-winkel.

Wanneer je bereid bent iets over het Lumia 550 budget te gaan, zul je uitkomen bij de Motorola Moto G 4G 2de generatie. Dit toestel biedt een betere achtercamera en een snelle processor maar is ongeveer twee tientjes duurder. Wanneer je richting de €180 aan een telefoon te spenderen hebt, is de Wileyfox Swift een kijkje waard. Deze telefoon biedt de beste achtercamera en meer werkgeheugen.

Onze review score
Pluspunten
 • Solide bouw
 • Scherp display
 • Prima camera's
 • Handige software fabrieks-af geïnstalleerd
 • Leuke kleine softwaredetails
Minpunten
 • Beperkt aanbod aan applicaties
 • Langzame processor

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters