Microsoft Lumia 640 review: instaplumia voor gevorderden

Microsoft is traditioneel sterk in het lagere marktsegment en de Lumia 600-lijn heeft al de nodige budgettoppers voortgebracht. In deze review kijken we naar de nieuwste aanwinst van de lijn: de Microsoft Lumia 640.

Microsoft Lumia 640 hoofdfoto 

Met de Lumia 610 zette Nokia halverwege 2012 de weg naar beneden in voor Windows Phone. De smartphone was nog geen gigantisch succes, maar introduceerde Windows Phone wel in het marktsegment waar het uiteindelijk het meeste succes zou boeken. Ook de Lumia 620 was nog geen groot succes, maar dat had vooral te maken met het succes van zijn iets goedkopere broertje, de Lumia 520. Dat was misschien wel de eerste goedkope smartphone die echt prettig werkte. Afgelopen jaar werd het stokje doorgegeven aan de Lumia 630, die ook behoorlijk populair was. Inmiddels heeft de Lumialijn, nu onder leiding van Microsoft, een flink aanbod in het lagere segment met toestellen als de Lumia 535, Lumia 435 en Lumia 532. Het is de taak aan de Lumia 640 om dat portfolio naar een iets hoger niveau te tillen.

Keuze lijkt daarbij het toverwoord: de Lumia 640 is verkrijgbaar in een aantal varianten. Je kunt kiezen tussen 3G, dualsim 3G, 4G of dualsim 4G. Voorlopig zijn in Nederland alleen de dualsim 3G- en singlesim 4G-varianten beschikbaar en het zou ons niets verbazen als dat zo blijft. Daarnaast is er nog de Lumia 640 XL, de phabletversie van de 640. Ook die komt in vier varianten.

“Het scherm en de camera van de Lumia 640 zijn flink opgewaardeerd”

Onderhuids verschilt de Lumia 640 niet zo gek veel van zijn broertjes uit de 500-serie, maar Microsoft heeft wel de nodige extra’s toegevoegd om ervoor te zorgen dat de 640 toch onderscheidend is. De belangrijksten daarvan zijn het scherm en de camera, die beiden flink opgewaardeerd zijn. Het 720p-display is weer helemaal bij de tijd in deze klasse en de 8-megapixelcamera heeft in ieder geval potentie. Verder is de Lumia 640, mits je de goede versie kiest, voorzien van 4G. Daardoor zal hij langer up-to-date blijven. Het beperkte verschil met de 500-serie betekent wel dat de processor van de Lumia 640 redelijk verouderd is. De gebruikte Snapdragon 400-processor is inmiddels ruim anderhalf jaar oud.

Tijdens onze hands-on veroorzaakte de wat verouderde chipset gelukkig geen duidelijke problemen. In deze review bekijken we of dat ook op de langere termijn zo is en bespreken we alle voor- en nadelen van de Microsoft Lumia 640.

Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 8.10.15127.138 en een prijs van €170.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 640 LTE

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op April 2015 Draait op Windows Phone 8.1Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 145 gramLengte: 141,3mmBreedte: 72,2mmDikte: 8,8mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames0,9MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2500mAhSpreektijd van 26 uurStandby-tijd van 864 uur

Unboxing

Het doosje van de Lumia 640 ziet er mooi uit, zoals trouwens alle doosjes van Microsoft. De inhoud is wel een beetje beperkt: de telefoon wordt geleverd met een lader en that’s it. Geen usb-kabel en geen headset. Dat laatste kunnen we begrijpen en is uit milieu-overwegingen ook geen slechte zaak. Maar we hadden liever gezien dat Microsoft de usb-kabel en stopcontactadapter van de lader losgekoppeld had.

Design

“Het design is stevig en functioneel”

Iedereen die een beetje bekend is met de Lumialijn zal het design van de Lumia 640 inmiddels bijna kunnen dromen. De smartphone is visueel nauwelijks te onderscheiden van zijn voorganger en lijkt ook erg op de andere goedkope Lumia’s. Niet dat daar heel veel mis mee is trouwens: het design is stevig en functioneel en in het low-endsegment hoeven we ook geen wonderen te verwachten op designgebied.

De telefoon is opgedeeld in twee delen: het toestel zelf en de shell. Die shell omvat de hele achterkant en zijkanten en is ook aan de voorkant nog een beetje zichtbaar. Je kunt hem er eenvoudig afklikken en desgewenst door een nieuwe vervangen. Hij bestaat in het zwart, wit, rood en blauw. Nadeel is wel dat de rode, witte en blauwe versies een glanzende afwerking hebben die snel vies wordt en niet zo prettig aanvoelt. De zwarte variant is dus, hoewel een beetje saai, misschien de beste keuze.

Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 

De Lumia 640 heeft een 5-inchscherm met redelijk forse bezels er omheen. Die hadden misschien iets kleiner gekund, maar de telefoon is wat ons betreft nog steeds voldoende handzaam. De dikte van 8,8 millimeter is ook niet bepaald vooruitstrevend, maar wel voldoende.

Dat je de shell van de Lumia 640 eenvoudig los kunt nemen betekent ook dat je de batterij kunt vervangen. Dat zien we steeds minder en is dus zeker prettig. Naast de batterij kun je je simkaart en een geheugenkaartje kwijt. De power- en volumetoetsen zitten aan de rechter zijkant en de functietoetsen zijn softwarematig. De speaker van de Lumia 640 zit aan de achterkant.

Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 

Scherm

“Het display heeft clearblack-technologie meegekregen, wat vooral betere zichtbaarheid in de zon moet verzorgen”

In de Lumia 640 zit een 5 inch groot HD-display. Dat is nieuw voor zo’n goedkope Lumia, maar in deze klasse inmiddels niet zo bijzonder meer. Het is gewoon prima en conform de verwachting. Het ips-paneel heeft van Microsoft zogenaamde clearblack-technologie meegekregen, wat vooral betere zichtbaarheid in de zon moet verzorgen. Op dat vlak scoort de Lumia 640 inderdaad aardig goed voor zo’n goedkoop toestel, hoewel we de algehele helderheid liever nog iets hoger hadden gezien.

De kleuren die het scherm van de Lumia 640 weergeeft zijn goed. Het komt allemaal levendig en mooi over en het contrast is behoorlijk hoog. De kleuren zijn wat minder flitsend dan die van een high-endsmartphone, maar dat valt natuurlijk te verwachten voor dit bedrag. Twee kleine kritiekpuntjes zijn de niet perfecte kijkhoek en het feit dat vooral de bovenrand van het scherm niet helemaal egaal verlicht is. Alles bij elkaar verdient het scherm van de Lumia 640 hoe dan ook een dikke voldoende.

Prestaties

“Vooral het opstarten van apps en browsen gaat net wat trager dan we zouden willen”

De Microsoft Lumia 640 bezit over exact dezelfde processor als zijn voorganger: de Qualcomm Snapdragon 400. Die is gekoppeld aan 1GB werkgeheugen en dat is een combinatie die vaak redelijk goed scoort. Dat geldt in principe voor deze Lumia 640 ook, maar het is wel merkbaar dat de processor inmiddels relatief oud is. Vooral het opstarten van apps en het browsen over internet gaat regelmatig net wat trager dan we zouden willen. Daarnaast lopen applicaties niet altijd even stabiel: zo nu en dan sluit er een zichzelf zonder reden af.

De andere kant is dat Windows Phone, wat op deze Lumia 640 draait, wel soepel en stabiel door menu’s heen loopt. Dat zorgt ervoor dat de Lumia 640 in de dagelijkse praktijk vrij snel aanvoelt en dat het gebruik van de telefoon over het algemeen niet zal irriteren. Eenvoudige games spelen is ook geen enkel probleem en wat dat betreft zijn de prestaties voor het gros van de gebruikers voldoende. Maar voor zware apps en games moet je deze smartphone niet kopen en als je wilt dat zaken als browsen en apps opstarten zo snel mogelijk verlopen ook niet.

“Wat de batterij betreft is hij redelijk gemiddeld en hoort hij niet tot de top”

Op netwerkgebied heb je bij de Lumia 640 het een en ander te kiezen. Er is een 3G-variant, die in Nederland alleen als dualsim-uitvoering verkocht wordt. Ben je bereid die twee simkaarten op te geven, dan kun je gewoon een 4G-versie van de Lumia 640 aanschaffen. Dat is de versie die wij getest hebben. Er bestaat ook een dualsim 4G-versie, maar die in vooralsnog niet in ons land te koop.

Naast de optionele 4G-ondersteuning, biedt de Lumia 640 ook nfc. Daarmee is het een vrij compleet toestel qua verbindingen. Met de ontvangst en belkwaliteit van de telefoon hebben we geen problemen ondervonden tijdens onze testperiode.

De Lumia 640 heeft een verwisselbare accu met een capaciteit van 2500mAh, dat is best wat voor zo’n relatief eenvoudig toestel. Dat merk je in de praktijk maar deels. De Lumia 640 de dag wel door als je hem intensief gebruikt, maar het is soms met moeite. Lichte gebruikers moeten de twee dagen zeker halen. Wat dat betreft is hij redelijk gemiddeld en hoort hij niet tot de top.

Software

Microsoft Lumia 640 screenshot

Microsoft heeft beloofd dat de Lumia 640 een van de eerste smartphones is die naar Windows 10 geüpdatet gaat worden. Dat zal waarschijnlijk ergens eind deze zomer gebeuren. Tot die tijd draait het toestel op Windows Phone 8.1 update 2, een iets verbeterde versie van het originele Windows Phone 8.1. Voor meer informatie over de basisversie van het OS kun je terecht in onze review, meest in het oog springende verandering in deze update is de herstructurering van het instellingenmenu. Dat bestaat nu uit een aantal categorieën waar je eenvoudig tussen kunt wisselen door er een aan te tikken. Nog steeds niet briljant, maar wel een stuk beter dan het eerst was.

Windows Phone 8.1 is nog steeds een fijn OS dat vrij eenvoudig werkt. Het homescreen is opgebouwd uit ‘live tiles’ die informatie van de onderliggende app kunnen laten zien. Ze kunnen inmiddels ook in mapjes ingedeeld worden en ook de tegel van die map kan info van de applicaties in de map laten zien. Nadelen zijn er ook, bijvoorbeeld het wat brakke meldingsbeheer. Als je meerdere WhatsApp’jes in één conversatie krijgt en er één aantikt, blijven de andere berichtjes die je dan logischerwijs ook meteen gelezen hebt gewoon staan in de notificatiebalk. Ook multitasken blijft een pijnpunt, vooral omdat je een gepauzeerde app in de meeste gevallen alleen via het speciale multitask-menu weer kunt oproepen. Doe je dat niet dan start er een nieuwe sessie en ben je de vorige vaak kwijt. Het systeem is kortom niet zonder zijn gebreken, maar werkt in de dagelijkse praktijk wel fijn.

Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 

“Er zijn heel wat apps aanwezig die erg handig zijn”

Microsoft heeft vrij enthousiast applicaties meegeleverd, waarvan het een deel wel had mogen laten wat ons betreft. Zo staat er een Gameloft Hub waar je een aantal spelletjes kunt downloaden op en heeft Microsoft in de vorm van Fitbit en ‘Gezondheid en fitness’ twee gezondheidsapps toegevoegd. Bij ons staat er ook een betaalapp van het Britse Barclays op, maar we gaan er vanuit dat die in de Nederlandse retailversie niet aanwezig zal zijn.

Gelukkig zijn er ook heel wat apps aanwezig die wel heel handig zijn. Natuurlijk zijn er eenvoudige hulpmiddelen zoals een rekenmachine, wekker en agenda. Ook de standaardapps van Windows Phone zijn aanwezig. Daarnaast heeft Microsoft bijvoorbeeld Here Drive+, Mix Radio en Office toegevoegd. Als leuke extra krijg je gedurende het eerste jaar Office 365, 60 Skype-minuten per maand en 1TB OneDrive-opslag cadeau. Dat geldt alleen als je de Lumia 640 voor 30 juni koopt. Met dat Office-abonnement kun je eenvoudig documenten synchroniseren tussen meerdere apparaten. Naast je Lumia 640 kun je nog twee apparaten aansluiten op het abonnement en dat betekent dat je ook op je PC een jaar gratis gebruik kunt maken van Office 2013.

Extra applicaties kun je downloaden in de Store, die nog altijd een minder uitgebreid aanbod heeft dan de appwinkels van Android en iOS. Het wordt gelukkig wel steeds beter, een app als Dropbox is bijvoorbeeld inmiddels wel beschikbaar. Voor bekende diensten waar geen officiële app voor is, YouTube bijvoorbeeld, is bijna altijd een uitstekend 3rd party-alternatief te krijgen. Het enige waar je echt op moet inleveren is de hoeveelheid minder bekende apps en games en de beschikbaarheid van tijdelijke of lokale applicaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan apps van evenementen en bedrijven.

De Lumia 640 heeft 8GB opslagruimte, dat zal voor de app-verzameling van veel mensen genoeg zijn. Je kunt het geheugen ook uitbreiden met een geheugenkaartje als je meer ruimte wilt, waarbij prettig is dat je de geheugenkaart ook als standaardlocatie voor nieuwe applicaties kunt instellen.

Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 

Multimedia

Microsoft Lumia 640 screenshot

De Microsoft Lumia 640 heeft een uitgebreid setje muziek-apps. De standaard muziekspeler van Microsoft wordt aangevuld door een FM radio en Mix Radio. Die eerste spreekt natuurlijk voor zich, Mix Radio is een dienst waarmee je allerlei muziekmixen kunt opzetten, bijvoorbeeld op thema of via de ‘Play Me’ knop passend bij jouw muzieksmaak. Een leuke manier om wat nieuwe muziek te leren kennen. Je kunt tot 4 mixen offline downloaden zodat je ze ook zonder internetverbinding kunt luisteren. Er is wel een limiet aan het aantal nummers dat je kunt overslaan binnen een mix. Toch vinden we Mix Radio een fijn programma en een goede toevoeging.

De muziekkwaliteit die uit de Lumia 640 komt via een headset is prima. De speaker van het toestel zit aan de achterkant, dat is jammer omdat je muziek dan slecht hoort als je het toestel op tafel hebt liggen. Hij is een beetje schel, maar kan redelijk hard en is al met al voor een smartphone in deze klasse niet verkeerd.

Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 

Microsoft heeft een aantal van de foto-apps die we van oudere toestellen kennen overboord gegooid op deze 640. Lumia Selfie en Creative Studio, twee leuke apps wat ons betreft, zijn niet meer standaard aanwezig. In plaats van Creative Studio is er nu een eenvoudige bewerkfunctie in de galerij te vinden. Gelukkig kun je via een speciale afdeling in de Store de verdwenen apps nog wel downloaden. Naast de bekende galerij uit Windows Phone zijn ook Lumia Storyteller en Lumia Moments aanwezig. Storyteller maakt ‘verhalen’ van je foto’s op basis van de plaats en tijd dat ze genomen zijn. Iets dat helaas niet altijd briljant werkt. Moments is een app waarmee je video’s kunt verwerken tot bewegende foto’s, niet erg nuttig wat ons betreft.

Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 
Microsoft Lumia 640 screenshot 

“Met Rich Capture kun je HDRs maken en achteraf de invloed daarvan instellen”

De camerasoftware van de Lumia 640 is de uitgebreide Lumia Camera-app. Daarmee kun je allerlei zaken handmatig instellen, zoals de iso, focus en sluitertijd. Ook kun je ‘levende beelden’ maken, dat zijn foto’s met een klein filmpje erbij. Een relatief nieuwe toevoeging is Rich Capture. Daarmee kun je HDRs maken, waarvan je achteraf kunt instellen hoe groot de invloed van de HDR-functie is. Bij foto’s waar de flitser gebruikt wordt kun je de invloed van de flits achteraf instellen. Dat werkt eenvoudig en goed, hoewel wel opvalt dat de verwerking van de plaatjes op dealniveau vrij matig is. Desondanks een goede toevoeging in onze ogen. Ter illustratie hebben we hieronder vier keer dezelfde foto toegevoegd met het HDR-niveau anders ingesteld.

Microsoft Lumia 640 camerasample rich capture 
Microsoft Lumia 640 camerasample rich capture 
Microsoft Lumia 640 camerasample rich capture 
Microsoft Lumia 640 camerasample rich capture 

“Voor huis-tuin-en-keukengebruik heeft de Microsoft Lumia 640 een behoorlijk goede camera”

We hebben het idee dat Microsoft voor deze camera sterk gebruikt maakt van allerlei nabewerkings-algoritmen. Dat merk je ook als je een foto gemaakt hebt: als je direct naar de galerij gaat staat er eerst nog even ‘verwerken’ bij. Daarna zie je de foto in twee stappen transformeren tot het uiteindelijke plaatje. Eerst wordt de belichting gefixt en dan word de foto ‘gladgestreken’, waarbij hij wat van zijn details lijkt te verliezen. Die twee stappen zie je ook in het eindresultaat terugkomen. De belichting van de foto’s is behoorlijk goed en de resultaten zijn ook nog aardig als het donkerder wordt. Maar als je op foto’s gaat inzoomen kom je erachter dat ze niet heel scherp zijn en er wat detail mist. Op randen met een groot contrast ontstaat vaak een te lichte gloed van het object er omheen. Wat dat betreft zijn plaatjes van de Lumia 640 dus niet briljant. Maar voor huis-tuin-en-keukengebruik heeft de Microsoft Lumia 640 een behoorlijk goede camera en dat is voor deze prijs voldoende.

De selfiecamera van de Lumia 640 heeft een 0,9-megapixelresolutie en doet geen wonderen. Selfies zijn ruizig en niet zo detailrijk.

Filmpjes zijn in full HD en daarbij valt op dat je erg veel kunt instellen, ook nog tijdens het filmen. Zo kun je de witbalans handmatig aanpassen als de camera al loopt en kun je de helderheid en de focus met de hand veranderen. De video’s zijn qua kleuren best mooi, maar niet heel detailrijk.

Microsoft Lumia 640 camerasample 
Microsoft Lumia 640 camerasample 
Microsoft Lumia 640 camerasample 
Microsoft Lumia 640 camerasample 
Microsoft Lumia 640 camerasample testchart 

Conclusie

Microsoft zet met de Lumia 640 opnieuw een prettige goedkope smartphone neer, iets wat we inmiddels van de fabrikant gewend zijn. De smartphone onderscheidt zich tegenover de wat goedkopere Lumiatelefoons met zijn scherm en camera, die duidelijk beter zijn dan bij de modellen uit de Lumia 500-reeks. Beiden zijn niet perfect, maar voor een telefoon van €170 wel ruim voldoende. Andere voordelen van de smartphone zijn typisch voor de Lumialijn, zoals de stevige body een het goede softwarepakket dat Microsoft meelevert. Dat je daar de komende maand nog gratis Office 365 en 1TB OneDrive bij krijgt is mooi meegenomen. Tot slot fijn vinden we dat je bij de Lumia 640 kunt kiezen of je een toestel met 4G of dualsim wilt.

“Microsoft zet met de Lumia 640 opnieuw een prettige goedkope smartphone neer”

Nadelen zijn er natuurlijk ook. De belangrijksten kunnen we ook zo copy-pasten van andere Lumia-toestellen, omdat ze direct samenhangen met Windows Phone. Het is enerzijds het app-aanbod dat nog steeds beperkt is tegenover de concurrentie en anderzijds het feit dat sommige functies binnen Windows Phone nog steeds niet erg goed uitgewerkt zijn. Multitasking is daar het belangrijkste voorbeeld van, maar bijvoorbeeld de werking van het notificatiesysteem is niet vlekkeloos. Het andere nadeel van deze telefoon, de verouderde processor, hangt eigenlijk ook samen met Windows Phone. Het besturingssysteem ondersteunt de nieuwere Snapdragon 410-processor simpelweg niet, waardoor Microsoft heeft moeten terugvallen op de verouderde Snapdragon 400-chip. Voor de snelheid van de interface is dat geen probleem, maar als je zwaardere apps gaat opstarten of grote webpagina’s wilt laden merk je wel dat het allemaal wat traag gaat.

Ben je op zoek naar een telefoon met een soepele werking, prettige camera en mooi scherm en vind je het niet erg om niet altijd de laatste apps te kunnen gebruiken? Dan ben je bij de Lumia 640 waarschijnlijk aan het goede adres. De smartphone maakt in zijn klasse weinig fouten en je zou hem prima kunnen zien als een Windows Phone-variant van de beste Androidtelefoon in deze klasse op het moment; de Motorola Moto G 2014. Dat de Lumia 640 op Windows Phone draait heeft zo zijn voor- en nadelen, die moet je goed overwegen als je deze smartphone wilt kopen.

Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 
Microsoft Lumia 640 design 

De Lumialijn van Microsoft en Nokia gold vroeger een beetje als de benchmark in het segment onder de €200, maar dat is tegenwoordig al lang niet meer het geval. Daar komt nog eens bij dat die Lumialijn flink gegroeid is en modellen steeds meer op elkaar beginnen te lijken, waardoor de Lumia 640 ook uit eigen stal de nodige concurrentie heeft.

Binnen Microsoft’s eigen portfolio gaat het primair om de Lumia 735. Die is iets ouder en heeft een kleiner scherm, maar is wel gezegend met een beter display en wat betere camera en kost ongeveer hetzelfde. Als het scherm en de camera je niet zoveel uitmaken, dan kun je eens kijken bij de Lumia 535 en Lumia 635 1GB. Die scoren vooral op dat punt duidelijk slechter dan de Lumia 640, maar zijn wel een stuk goedkoper.

Ga je liever voor een ander besturingssysteem, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij de eerder genoemde Motorola Moto G 2014. LG heeft een duo in de aanbieding in de vorm van de Magna en Spirit, beiden met een modernere processor en een licht gekromd display. Huawei doet een duit in het zakje met de Ascend G620s, die qua specs erg lijkt op de Lumia 640 maar wel iets goedkoper is. Tot slot is er de BlackBerry Leap voor iedereen die liever met BlackBerry OS aan de slag gaat.

Onze review score
Pluspunten
  • Stevige bouw
  • Goed display
  • Fijne camera
  • Goede meegeleverde software
Minpunten
  • Verouderde processor
  • Uitwerking interface niet altijd perfect
  • Relatief beperkt app-aanbod

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters