Microsoft Lumia 640 XL review: Windows Phone in het groot

Microsoft heeft een grotere variant van de Lumia 640 uitgebracht: de Lumia 640XL. De normale Lumia 640 werd in onze review beoordeeld als een ‘instaplumia voor gevorderden’. Hoe het grotere broertje het doet, gaan we in deze review uitzoeken.

Microsoft Lumia 640 XL hoofdfoto 

Microsoft heeft al een tijd een aantal aantrekkelijke telefoons aangeboden in de low-endmarkt. Met de introductie van de low-endtelefoons. In 2012 werd de Lumia 610 geïntroduceerd, toen nog door Nokia. Sindsdien is het assortiment van Windows Phones met een goede prijs-kwaliteitverhouding gestaag gegroeid. Nu heeft Microsoft besloten om een voordelige phablet te fabriceren, gebaseerd op een telefoon uit de goedkopere lijn. De Lumia 640 XL is gebaseerd op de Lumia 640 maar onderscheidt zich van zijn kleine broertje met een groter scherm, grotere batterij en betere camera. In Nederland wordt de Lumia 640 XL alleen met 4G verkocht, goedkopere modellen uit het buitenland bevatten niet altijd 4G.

“De telefoon heeft op papier twee nette camera’s voor een budgettoestel”

Van de Microsoft Lumia 640 XL hoef je geen specificatie monster te verwachten. De processor in de telefoon is een gedateerde Snapdragon 400-processor. Om de processor te ondersteunen is er 1GB werkgeheugen aanwezig. De achtercamera heeft een resolutie van 13 megapixel en is voorzien van een Zeiss-lens, de voorcamera heeft een 5-megapixelresolutie. Dat zijn op papier twee nette camera’s voor een budgettoestel.

De telefoon bevat een groot 5.7-inch beeldscherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Voor het aandrijven van het scherm wordt een Adreno 305 videochip gebruikt. De telefoon bevat 8GB ingebouwd opslaggeheugen. Dit geheugen is uitbreidbaar via een micro sd-kaartje tot 128GB. De telefoon heeft ondersteuning voor 4G, 3G, Bluetooth 4.0 en NFC.

Microsoft Lumia 640XL design 
Microsoft Lumia 640XL design 
Microsoft Lumia 640XL design 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 8.10.15148.160 en een prijs van €229.

Specificaties van de Microsoft Lumia 640 XL LTE
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2015
 • Draait op Windows Phone 8.1
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 400
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 305
Scherm
 • 5.7" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Zoals bij veel budgettelefoons is de verpakking van de Lumia 640 XL goedkoop maar goed. In het vierkante telefoondoosje zit de telefoon, de oplader, de accu en een handleiding. De telefoonlaadkabel zit direct vastgemaakt aan de voeding van de lader. Er is dus geen losse usb-kabel en ook geen losse voeding. Foto’s kun je met deze kabel dus niet van de computer naar je telefoon verplaatsen.

In het doosje vinden we ook geen oordopjes. Het niet meezenden van oortjes kan Microsoft gedaan hebben om zowel de kosten als het milieu te sparen.

Hoewel de Lumia 640 XL geen schoonheidsprijs krijgt, is het design van de telefoon zeer degelijk. Fijn, want dat is bij budgettoestellen soms wel anders. De telefoonbehuizing is van plastic maar voelt stevig aan. Hoewel de telefoon met een dikte van 9 millimeter niet erg dun is, voelt hij wel zo door zijn lange en brede ontwerp. Op de plastic achterkant van de telefoon zit een uitsnede voor de uitpuilende camera. Daarboven zit een uitsnede voor de led-flitser, rechts van de camera zit een opening voor de luidspreker. Halverwege de rechter zijkant hebben we de uitknop met daarboven de volumeknoppen. De knoppen voelen goed aan. Afhankelijk van je handformaat kun je het gevoel hebben dat de uitknop net een beetje laag geplaatst is.

Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 

“Hoewel de Lumia 640 XL geen schoonheidsprijs krijgt, is het design van de telefoon zeer degelijk”

Onderaan de telefoon zit de micro usb-poort. De kleine opening onderin de glasplaat van de telefoon, is de opening van de microfoon. Voor het aansluiten van audioapparaten zit er bovenaan de telefoon een 3.5mm-poort. De shell van de telefoon is snel los te klikken van de rest van de telefoon. Onder de shell zit de vervangbare accu, de poort voor een microsimkaart en een poort voor een micro sd-kaart tot 128GB. De shell op de telefoon is gemaakt van een hard plastic. Het plastic lijkt niet snel te bekrassen maar wordt erg vies van vingerafdrukken. De shells zijn beschikbaar in de kleuren blauw, oranje, wit en zwart.

Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 

De Lumia 640 XL bevat een 5.7-inchscherm met een resolutie van 1280×720 pixels. Hierdoor heeft de telefoon een pixeldichtheid van 259 pixels per inch. Dat resulteert niet in een bijzonder scherpe weergave, maar is voor deze prijs zeker acceptabel. Het IPS-beeldscherm wordt erg helder en is goed leesbaar in zonlicht. Het beeldscherm behaalt een helderheid van 492 cd/m². Dit betekent dat de telefoon ongeveer even helder kan worden als de HTC One M9 van €699.

Wanneer je scheef op de telefoon kijkt worden de kleuren echter al snel minder accuraat. Dit betekent dat de kijkhoeken van het beeldscherm niet erg goed zijn. Hoewel de randen van het telefoonscherm niet erg dun zijn, valt de dikte hiervan niet erg op door de grootte van het toestel.

“ Windows Phone blijkt erg goed om te gaan met mindere specificaties”

De prestaties van de Lumia 640 XL zijn over het algemeen goed. De telefoon bevat een oudere processor, maar Windows Phone blijkt erg goed om te gaan met mindere specificaties. Bij de kleinere 640 hadden we last van apps die zichzelf sloten, op deze telefoon hebben we dit gelukkig niet. De beide telefoons bevatten overigens dezelfde Snapdragon 400-processor en 1GB werkgeheugen. Applicaties draaien soepel op de telefoon maar vergen soms iets meer laadtijd dan gewenst.

Het spelen van eenvoudige games en gebruiken van normale applicaties kan prima op deze telefoon. Mensen die veel zware applicaties willen draaien op hun telefoon moeten kijken naar een ander platform, of de buidel iets verder opentrekken voor een ander toestel.

“De accu blijkt groot genoeg voor de telefoon en haalt zware gebruikers goed de dag door”

In het buitenland is er van de Lumia 640 XL een 3G- en een 4G-model. In Nederland hebben we alleen het 4G-model. Dit 4G-model heeft ook ondersteuning voor 3G-netwerken. Verder heeft deze telefoon Bluetooth 4.0 en nfc. Belkwaliteit en netwerkontvangst op dit toestel was in onze reviewperiode prima.

De accu in deze Lumiatelefoon heeft een capaciteit van 3000mAh en is vervangbaar. De accu blijkt groot genoeg voor de telefoon en haalt zware gebruikers goed de dag door. Lichte gebruikers zouden de telefoon twee dagen kunnen gebruiken op één acculading. Naarmate de accu veroudert, kan de accu minder gaan presteren. Aangezien de accu vervangbaar is, kun je dan een nieuwe in het toestel plaatsen. De accu van deze telefoon is dus erg goed voor het prijssegment waarin de telefoon zit.

Op het moment van schrijven heeft de telefoon Windows Phone 8.1 update 2. Op je startscherm heb je zogeheten ‘Live Tiles’, dit zijn kleine tegeltjes die je snel informatie tonen. Op een scherm rechts van de tegeltjes vind je al je applicaties. Die staan daar op alfabetische volgorde gesorteerd.

De Lumia 640 XL heeft ook een functie genaamd Glance. Als je de telefoon beweegt of net gebruikt hebt, laat de telefoon de tijd en eventuele notificaties zien. Het beeldscherm van de telefoon is zwart, en laat in in een andere kleur de tijd en je notificaties zien. Als je je telefoon op je bureau hebt liggen, kun je op deze manier de tijd zien zonder hem te moeten pakken. Het Glance-scherm gebruikt weinig van de acculading van dit toestel. Wij vonden Glance tijdens onze testperiode een handige toevoeging.

Multitasken met Windows Phone 8.1 bleek in onze review van Lumia 640 een pijnpunt te zijn. Microsoft heeft geen aanpassingen gemaakt heeft om multitasken te verbeteren voor de grotere 640 XL. Alle extra schermruimte wordt niet efficiënter gebruikt en multitasken blijft een pijnpunt.

Als je een eerder gebruikte app wilt openen en door wilt gaan waar je gebleven was, dan moet je dit doen via het speciale multitask-menu. Wanneer je ‘gewoon’ op het app icoontje klikt, wordt de app meestal opnieuw opgestart.

Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp ss 20150826 0001 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp ss 20150826 0002 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp ss 20150826 0003 

Fabrieksaf staan er flink wat applicaties op dit toestel. Zo heeft de telefoon bijvoorbeeld Flipboard, FitBit, PicsArt en OneNote al geïnstalleerd staan. Microsoft heeft ook veel eigen software op de telefoon gezet, zoals Here Drive+, Mix Radio en Office. Zelfs als je veel van deze applicaties niet gebruikt, is het niet direct storend dat ze geïnstalleerd staan. Hoewel de apps opslagruimte nodig hebben, kun je instellen dat al je nieuwe apps op je micro sd-kaartje opgeslagen kunnen worden. Met de aanschaf van een micro sd-kaartje zijn je opslagproblemen snel verholpen.

“Waar Windows Phone het meest lijdt, is bij het app aanbod”

Waar Windows Phone het meest lijdt, is bij het app aanbod. Bekende titels zijn niet altijd beschikbaar voor Windows Phone, denk hierbij aan officiële apps van Google. 3de-party alternatieven zijn gelukkig vaak beschikbaar, maar hebben soms een applicatie van mindere kwaliteit. Wanneer je een fanatieke gamer bent of een specifieke applicatie nodig hebt voor je werk, check dan eerst of je app voor Windows Phone gemaakt is voordat je de telefoon aanschaft. Volgens Microsoft zullen er meer applicaties beschikbaar worden met Windows 10.

 

Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp ss 20150826 0004

De Lumia 640 XL komt standaard al met een aantal goede opties voor het luisteren van muziek geïnstalleerd. Via een micro sd-kaartje kun je gemakkelijk je eigen muziek afspelen via de muziekspeler. Daarnaast bevat de telefoon een FM-radio voor het luisteren van normale radio. De derde muziek-app die op de telefoon staat heet Mix Radio. Mix Radio heeft muziekmixen voor je klaarstaan om gratis te luisteren. De app heeft wel een aantal beperkingen. In één uur kun je maximaal zes nummers overslaan, daarnaast mag je maximaal vier mixen offline opslaan. Zelfs met deze beperkingen is Mix Radio een aantrekkelijk gratis alternatief op muziekdiensten als Spotify.

De afspeelkwaliteit via headsets is goed. De telefoon werkt met veel audioapparaten. Het enige apparaat dat tijdens onze test niet werkte was een Monster DNA, die werd om een voor ons onbekende reden niet herkend. De luidspreker aan de achterkant van de telefoon gaat erg hard maar geeft schel geluid. De speaker zit met zijn plaatsing aan de achterkant ook niet bepaald optimaal geplaatst.

“Al met al heeft Microsoft genoeg apps om de camera op deze telefoon optimaal te gebruiken”

De camerasoftware die standaard op de Lumia 640 XL staat lijkt op het eerste oog op erg simpele software. Naarmate je beter gaat kijken ontdek je dat er ook handmatige camera-instellingen voor de telefoon beschikbaar zijn. Zo kun je zelf de witbalans, iso, focus en sluitertijd instellen. Voor een app met zoveel opties, heeft Microsoft alles erg overzichtelijk gemaakt. Natuurlijk heeft de camera ook een automatische mode waar alle instellingen door de telefoon geregeld worden.

Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp ss 20150826 0007

Microsoft heeft naast de standaard camera nog veel andere camerasoftware. De eerste, Lumia Selfie, staat al op de telefoon geïnstalleerd. Lumia Selfie bevat veel nabewerkopties voor je selfies. Zo heb je een aantal filters en kun je extra nadruk leggen op de ogen. Bovendien is de app erg goed met het verwerkelijken van de kleuren in foto’s. Helaas is de Lumia Selfie app een stuk minder strak gedesigned dan de Lumia Camera. De andere opties heten: Lumia Cinemagraph, Office Lens, Lumia Panorama en Lumia Refocus. Verwarrend genoeg heeft Microsoft ook nog een tweede Lumia Camera in de Store. Al met al heeft Microsoft genoeg apps om de camera op deze telefoon optimaal te gebruiken.

Nu we alle camera-software besproken hebben, is het tijd om naar de foto’s van deze telefoon te kijken. Microsoft lijkt een goede verwerker voor alle foto’s te gebruiken. De belichting bij foto’s is altijd erg goed en de foto’s worden detailrijk verwerkt. De beide camera’s op deze telefoon zijn erg goed voor het prijssegment van de telefoon. De achtercamera heeft een resolutie van 13 megapixel, de voorcamera heeft een resolutie van 5 megapixel.

De achtercamera produceert bovengemiddelde foto’s met veel details. De voorcamera maakt foto’s die minder detailrijk zijn. De achtercamera is goed in het maken van veraf- en macro-foto’s. Als het donkerder wordt, krijgen de foto’s meer ruis. De onderste twee foto’s zijn gemaakt in een donker scenario met de flitser aan. De voorcamera maakt foto’s die niet bijzonder detailrijk zijn, maar wel weinig ruis hebben. Al met al vinden we de selfies voldoende.

Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150820 14 41 01 pro 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150820 17 58 44 pro 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150820 18 10 22 pro 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150820 20 38 18 pro 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150826 14 54 55 pro 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150826 14 54 42 pro 
Microsoft Lumia 640XL review: goed en matig in één telefoon wp 20150826 14 22 54 pro
Gemaakt met voorcamera

De handmatige camera-instellingen blijven ook werken terwijl je een video filmt. Tijdens het filmen kun je dus nog steeds de witbalans, iso, flitser en belichting aanpassen. Natuurlijk kun je handmatig ook de focus aanpassen. De videoresolutie staat standaard ingesteld op 1920×1080 30 fps. Om voor een filmgevoel te gaan, kun je ook zakken naar 25 of 24 fps. Natuurlijk kun je de resolutie ook naar 1280×720 brengen, je krijgt dan helaas niet de optie om in slow-motion te filmen. In (nog) lagere resoluties of in slow-motion filmen is niet mogelijk met dit toestel.

De kleuren in de video’s zijn mooi. Wanneer het donker wordt, krijg je snel meer ruis in de video’s. Hierbeneden is een testvideo.

Microsoft heeft met de Lumia 640 XL een grote telefoon gemaakt met een klein prijskaartje. De telefoon heeft een grote accu, goede camera en nette hardware, maar kan op de software- en schermzijde nog wat verbetering gebruiken.

Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 

De Lumia 640 XL is op alle gebieden het grotere broertje van de Lumia 640. De telefoon heeft een groter scherm, grotere accu, betere camera’s en een groter prijskaartje. De telefoon heeft een prijs van €229 en dat vinden we een nette prijs. Doordat de telefoon meer dan alleen een groter scherm heeft dan zijn broertje, is de telefoon een waardige budgetphablet. Accuduur van de telefoon is goed en de beide camera’s maken detailrijke foto’s met de juiste belichting. Andere voordelen van dit toestel zijn 4G en uitbreiding van geheugen via een micro sd-kaartje. De prestaties van de telefoon zijn goed maar niet bovengemiddeld.

De software kent zijn voor- en nadelen. Windows Phone is prima software die ervoor zorgt dat de telefoon soepel en fijn werkt, maar kan op het multitaskfront nog wat verbetering gebruiken. De hoeveelheid beschikbare applicaties voor deze telefoon is een nadeel. Als je genoegen kunt nemen met het feit dat een app niet altijd beschikbaar zal zijn, of dat je een 3de-party app moet gebruiken, krijg je een nette telefoon voor een nette prijs.

Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 
Microsoft Lumia 640 XL design 

De phabletmarkt is een groeiende markt met weinig aanbod in het lagere marktsegment. Door het weinige aanbod en de goede hardware heeft Microsoft een pilaar van een phablet neergezet met weinig concurrentie. De concurrentie die deze telefoon heeft, zit in de Android markt. Twee andere telefoons die een kijkje waard zijn, zijn de Honor 4X en Huawei Ascend G7. De Honor 4X is het goedkoopste toestel van de twee, maar maar is wat minder degelijk. De Huawei Ascend G7 heeft een prijskaartje dat ruwweg gelijk is aan dat van de 640XL, maar heeft ook ongeveer gelijke specificaties. De keuze tussen de 640XL en de Huawei Ascend G7, heeft veel te maken met de keuze tussen Windows Phone of Android.

Onze review score
Pluspunten
 • Goede camera's
 • Degelijke en stevige bouwkwaliteit
 • Grote accu
 • Veel handige software fabrieksaf geïnstalleerd
 • 4G-ondersteuning
Minpunten
 • Matige apps en beperkt app aanbod
 • Slechte multitasking

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters