Microsoft Lumia 650 review: mooiste Lumia in tijden

Net voor het MWC in Barcelona heeft Microsoft een nieuwe midrangesmartphone aangekondigd: de Microsoft Lumia 650. Of het een interessante smartphone is, gaan we bekijken in deze review.

Microsoft Lumia 650

In het verleden heeft Microsoft meermaals bewezen dat het interessante midrangetoestellen kan maken. Toen we voor het eerst iets over de Microsoft Lumia 650 hoorden, wilden we meteen meer te weten komen over het interessant uitziende toestel. Na even kort met het toestel gespeeld te hebben toen we in Barcelona waren, wilden we het toestel nog liever een uitgebreide review geven. Even geleden kregen we de Lumia 650 eindelijk binnen en  sindsdien heb ik het toestel gebruikt als mijn vaste smartphone.

Microsoft heeft de Lumia 650 niet helemaal ontworpen in de typische Lumia stijl. En dat vinden we eigenlijk wel oké: de Lumia 650 is wat dunner, strakker en hoogwaardiger dan we van Microsoft gewend zijn.

Microsoft heeft de Lumia 650 niet ontworpen in de typische Lumia stijl

Verder is de Lumia 650 voorzien van een 5,0-inch HD-amoledscherm, Snapdragon 212-quadcoreprocessor met 1GB werkgeheugen, 16GB opslagruimte, een 8-megapixel achtercamera, 5-megapixel selfiecamera en 2000mAh grote accu. Niets spectaculairs dus. Zoals alle andere Lumia-smartphones loopt de Microsoft Lumia 650 op Windows 10 Mobile.

Of de Microsoft Lumia 650 alles bij elkaar genomen spectaculair is, of net het tegenovergestelde, gaan we je vertellen in deze review.

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Lumia 650 zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1511 build 10.0.10586.11 en een prijs van €205.

Specificaties van de Microsoft Lumia 650
Algemeen
 • Uitgebracht op February 2016
 • Draait op Windows 10
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 212
 • quadcore-processor op 1.3GHz
 • Grafisch: Adreno 304
Scherm
 • 5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 720p (HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Net zoals andere Windows Mobile-smartphones wordt de Lumia 650 geleverd in een mooie, simpel ontworpen, vierkante doos. Wanneer je de doos openschuift word je verwelkomd door de Microsoft Lumia 650. Doe je de doos verder open, dan vind je een adapter, batterij en het nodige papierwerk terug. Een headset ontbreekt, maar dat is geen groot gemis.

Misschien is het ontwerp wel de grootste troef van de Microsoft Lumia 650. Deze Lumia 650 is de mooist ontworpen Lumia in tijden, wat wel iets wil zeggen. Zeker omdat het een midrange toestel is. Hoe dan ook, we zijn blij om te zien dat Microsoft niet alleen plastic heeft gebruikt in het ontwerp van de Lumia 650.

De Microsoft Lumia 650 is de mooist ontworpen Lumia in maanden

Microsoft Lumia 650 in hand 3

Rondom het toestel zit er een mooie en stevige aluminium rand die de smartphone een premium look geeft. En zelfs de plastic stukjes, die waarschijnlijk nodig zijn om het bereik van de smartphone optimaal te houden, geven een leuk effect. Het is iets wat we meestal niet zien op een smartphone maar in plaats van het toestel er slecht te laten uitzien, zorgen de plastic stukjes er net voor dat de Lumia 650 er stoer uitziet.

Rondom het toestel zit er een mooie en stevige aluminium rand

Net zoals alle op alle andere Lumia-smartphones kun je de plastic achtercover van het toestel halen om zo de batterij te verwisselen, het interne geheugen uit te breiden en natuurlijk ook om je simkaartje in het toestel te steken. Teleurstellend is dat je de achtercover wel een klein beetje hoort en voelt kraken als je erop drukt. De cover terug op de Lumia 650 klikken is relatief moeilijk omdat je hier veel kracht voor moet uitoefenen. Het verwijderen van de cover gaat wel soepel.

Je hoort de achtercover kraken als je erop drukt

Het toestel voelt op de enigszins krakende achterkant na stevig aan in de hand. En dankzij het niet zo grote 5,0-inch scherm blijft de Lumia lekker compact en handzaam voor mensen met kleinere handen. De power- en volumeknoppen hebben een goede plaatsing meegekregen aan de rechterzijde van het toestel. Onderaan en bovenaan vind je respectievelijk een poortje voor je headset en een micro-usb poort. Aan de achterkant steekt de camerasensor een beetje uit waardoor het toestel niet 100% stabiel ligt op een vlak oppervlak.

Microsoft Lumia 650

Microsoft Lumia 650Voor het scherm in de Lumia 650 heeft Microsoft gekozen om een 5,0-inch HD-amoledpaneel in het toestel te steken. Door de ietwat lage HD-resolutie is het display niet extreem scherp, maar dat is gebruikelijk in deze klasse. Een ramp is het natuurlijk ook niet, zeker omdat de kleuren en kijkhoeken van het scherm wel goed zitten. Over de leesbaarheid van het scherm in direct zonlicht hebben we niets negatiefs op te merken.

De kleuren en kijkhoeken van het scherm zitten wel goed

Door het amoled scherm wordt er optimaal gebruik gemaakt van de glance functie en het zwarte thema in Windows 10 Mobile. Omdat pixels uitgaan bij zwarte tinten, gebruik je opmerkelijk minder batterijlading. Het amoled is echt wel een positief punt van de Lumia 650.

.

De prestaties van de Lumia 650 zijn niet geweldig, en dat vinden we jammer. We hadden zo graag gewild dat ze wel goed waren, maar onze verwachtingen na het bekijken van de specificaties zijn werkelijkheid geworden. In het toestel zit een Snapdragon 212 1,3GHz-quadcoreprocessor met 1GB werkgeheugen. Voor een toestel in deze prijsklasse is het op papier wat ondermaats, en in de werkelijkheid dus ook. Zelfs bij dagelijkse taken merk je haperingen op. De software is wel zodanig geoptimaliseerd dat hij soepel loopt op de Lumia 650, wat positief is.

Zelfs bij dagelijkse taken merk je haperingen op

En eenmaal je begint te gamen, dan worden deze haperingen alleen maar duidelijker merkbaar. Wanneer je Crossy Road speelt heeft het toestel het een beetje moeilijk, speel je een iets moeilijker level in Hill climb racing dan moet je leren leven met constante haperingen. Daar slaat de Lumia 650 de plank een beetje mis. Dankzij het 1GB aan werkgeheugen vormt multitasken tussen lichte applicaties ook problemen, zelfs wanneer dit de systeemapplicaties zijn. Wanneer je een applicatie opnieuw opent moet deze bijna iedere keer herladen. Leuk is anders.

Positief is wel dat Microsoft de software zodanig heeft geoptimaliseerd dat hij soepel loopt op de Lumia 650. Alleen gaat het laden van standaardapplicaties net iets minder goed. Maar zoals hierboven vermeld staat is dit te danken aan de niet zo krachtige processor.

Met de 2000mAh grote batterij kun je mits je een beetje op je verbruik let, en niet te veel mobiele data verbruikt, de dag doorkomen op één laadbeurt. Gebruik je je mobiel meer dan gemiddeld, zorg dan dat je ergens halverwege de dag een stopcontact in de buurt hebt. Gelukkig laadt de smartphone door de kleine batterij wel relatief snel op, en kun je het toestel eveneens draadloos opladen.

Op het gebied van connectiviteit heeft het toestel te bieden wat je verwacht van een toestel in deze prijsklasse. Verbinding maken met een 5GHz netwerk gaat niet. Over de belkwaliteit en het bereik van het toestel hebben we niets op te merken.

Alle nieuwe Lumia-toestellen die op de markt komen, lopen standaard op Windows 10 Mobile. De Microsoft Lumia 650 is hier geen uitzondering op. In vergelijking met Windows Phone 8.1 zijn er op de instellingen na niet veel visuele verandering doorgevoerd. Microsoft heeft voornamelijk gefocust op de veranderingen achter de schermen.

Eén van deze veranderingen maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen die zowel op de mobiele als volledige versie van Windows 10 kunnen werken. Al werpt dit bij de Lumia 650 niet echt zijn vruchten af. Continuum kun je niet gebruiken op dit toestel, en het beperkte applicatie aanbod blijft een knelpunt van Windows 10 Mobile.

Het beperkte applicatie aanbod blijft een knelpunt van Windows 10 Mobile

Tijdens mijn gebruiksperiode bleef ik het ontbreken van onder anderen Google-applicaties een groot minpunt vinden. Andere populaire applicaties zoals Snapchat zijn bijvoorbeeld ook niet aanwezig. Wanneer je een Lumia smartphone koopt moet je eerst even overwegen of je de ontbrekende applicaties echt niet nodig hebt. Als je ze wel nodig hebt, dan is de Lumia 650 misschien niet de geschikte smartphone voor jou.

Zoals Micorsoft zelf zegt, heeft de Lumia 650 wel een aantal voordelen voor zakelijke gebruikers. Alle Office applicaties worden standaard meegeleverd op de Lumia 650 waardoor je makkelijk overal en altijd verder kunt werken. Doordat de mobiele applicaties visueel veel weg hebben van hun desktopversies weet je direct hoe je ze moet gebruiken. Net zoals het geval is bij Windows 10 Mobile, het heeft veel weg van Windows 10 waardoor je direct weet hoe je het moet gebruiken.

Het toevoegen van je iCloud en Google mailaccounts gaat wel in een aantal makkelijke stappen die ingebouwd zijn in de Outlook-mail applicatie. Andere meegeleverde applicaties gaan van de Office applicaties tot een FM-radio. Om kort te vermelden: er zit een bug in de Groove music app. Wanneer je buiten de applicatie een nummer doorspoelt, dan kan het gebeuren dat de titel meerdere keren verschijnt.

Een positieve verrassing bij de Lumia 650 is dat de speaker aan de voorzijde van het toestel is geplaatst. Misschien klinkt dit niet zo bijzonder, maar hierdoor reist audio beter naar je oren. Eveneens is het aangenamer wanneer je een video aan het kijken bent. Natuurlijk is de plaatsing van de speaker niet het enige wat telt, de geluidskwaliteit is eigenlijk nog belangrijker. Gelukkig zit dit ook goed bij de Lumia 650. Zelfs wanneer het volume op het maximum staat, wordt audio nauwelijks vervormd.

Een positieve verrassing bij de Lumia 650 is zijn speaker

Microsoft Lumia 650 camerasampleVooraan de Lumia 650 vind je een 5-megapixel selfiecamera waarmee je degelijke selfies kunt nemen. Selfies zien er relatief goed uit: er zit een mooie hoeveelheid aan details in en kleuren worden heel mooi en accuraat weergegeven. Een minpuntje is wel dat de kwaliteit van genomen selfies vlug achteruit gaat naarmate de lichtomstandigheden hetzelfde doen.

Voor het ‘grote werk’ kun je beroep doen op de 8-megapixelachtercamera. In tegenstelling tot wat we gewend zijn van de meeste Lumia smartphones, kun je met deze camera niet zo’n mooie foto’s nemen. Maar in vergelijking met andere toestellen in deze prijsklasse vallen de foto’s genomen met de Lumia 650 wel mee. Jammer is wel dat wanneer de lichtomstandigheden optimaal zijn, er niet veel details in de genomen foto’s zitten en het toestel het dan ook moeilijk heeft met de juiste focus te leggen. Globaal gezien worden kleuren ook wat flets weergegeven. Wanneer de lichtomstandigheden minder zijn, merk je vlug ruis op. Het had leuk geweest mocht Micorsoft een ‘statement’ gemaakt hebben met de achtercamera van de Lumia 650 om te bewijzen dat je zelfs met een goedkoper toestel mooie foto’s kunt nemen. Jammer genoeg is hij ongeveer hetzelfde zoals iedere andere midrangesmartphone.

We zijn teleurgesteld in de achtercamera van de Lumia 650

Microsoft heeft de Lumia 650 de standaard Windows 10 Mobile camera-applicatie meegegeven. Zoals al eerder gezegd, vinden we deze applicatie wel aangenaam in gebruik. Hij ziet er simplistisch uit zonder dat je moet inboeten op functionaliteit. Sterker nog: de functionaliteit is voor deze prijsklasse behoorlijk goed. Zo kun je manueel focussen en de iso waarden aanpassen. Een volledige manuele modus ontbreekt, wat wel vaker is bij toestellen in deze prijsklasse.

Filmen doe je maximaal in 720p met 30fps. Geschoten beelden zien er niet geweldig uit. Er zitten niet veel details in en kleuren worden vaak nogal flets weergegeven. Eveneens zijn ze niet erg stabiel, zoals bij de meeste smartphones in deze prijsklasse. Tijdens het filmen kun je wel de witbalans, focus en lichtheid manueel aanpassen.

Het grootste pluspunt aan de Microsoft Lumia 650 is zijn ontwerp. Wij vinden het de mooiste Lumia-smartphone die je momenteel kunt kopen. Door de aluminium rand ziet de Lumia 650 er niet alleen premium en mooi uit, maar voelt hij zo ook aan. Alleen de krakende achterkant is een minpuntje aan het ontwerp.

Microsoft Lumia 650

 

Het grootste pluspunt aan de Microsoft Lumia 650 is zijn ontwerp

Andere minpuntjes zijn de mindere prestaties, beperkt applicatie aanbod, en niet zo geweldige achtercamera. Maar hier valt ergens wel mee te leven. Al zorgen deze minpuntjes er wel voor dat we een beetje twijfelen aan de prijs van de Microsoft Lumia 650. Niet dat €205 zoveel geld is; je kunt er alleen meer voor krijgen.

De minpuntjes van de Lumia 650 doen ons twijfelen aan de prijs van het toestel

Microsoft Lumia 650

Maar de Lumia 650 heeft ook andere pluspunten. Zo is het amoledscherm een welkome verbetering. En zelfs al is het aanbod aan applicaties beperkt, vinden we Windows 10 Mobile een prettig mobiel besturingsysteem. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort het goed en het is een welkom alternatief voor Android en iOSDesalniettemin vinden we dat de Lumia 650 een 7 verdient. Hij is niet perfect, maar wat betreft nieuwe Lumia-smartphones is dit toch wel een van de betere. En als je dus op zoek bent naar een niet te dure, en vooral goed ontworpen Windowssmartphone, dan durven we je de Lumia 650 aan te raden.

Alternatieven voor de Lumia 650 zijn de Lumia 640 en Lumia 640 XL. Heb je geen voorkeur voor een Windows smartphone, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de Honor 5X of Wiko Fever 4G. Beide toestellen hebben meer te bieden dan de Lumia 650, en de Wiko Fever 4G is zelfs goedkoper. Ook de OnePlus X en Motorola Moto G 2015 zijn interessante alternatieven.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Leuke software
 • Amoledscherm
Minpunten
 • Prestaties zijn niet naar behoren
 • Achtercamera is niet top
 • Prijs net iets te hoog voor wat je krijgt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters