Microsoft Lumia 950 review: voor liefhebbers

De Microsoft Lumia 950 is Microsoft’s high-endtelefoon. Het toestel heeft een krachtige processor, Windows 10 en een fors prijskaartje. Hoe deze combinatie uitpakt, lees je in deze review.

Microsoft Lumia 950 review

Al voor een lange tijd maakt Microsoft solide budgettoestellen. In de hogere marktregionen is de fabrikant een tijdje afwezig geweest. Of het bedrijf hernieuwd succes kan vinden in het duurdere marktsegment, zal onder andere bepaald worden door de Lumia 950. Als je kijkt naar de specificaties merk je direct dat de 950 een krachtige telefoon is; de telefoon heeft een Snapdragon 808-processor, 3GB werkgeheugen, een scherp beeldscherm en een 20-megapixel achtercamera. Het opslaan van al je applicaties kun je doen op 32GB uitbreidbaar opslaggeheugen. Om de telefoon van stroom te voorzien, is een verwisselbare 3000mAh-batterij aanwezig.

Op het gebied van software kregen eerdere Lumia’s vaak kritiek. De 950 draait op Windows 10: de nieuwste Windowsversie. Daar waren we in de grotere Lumia 950 XL nog niet helemaal tevreden over, maar Microsoft belooft de software inmiddels verbeterd te hebben. In deze review checken we voor je of softwareprestaties nu wel in lijn zijn met de hoge verwachtingen in deze klasse.

Op het gebied van software kregen eerdere Lumia’s vaak kritiek

Het design van de 950 lijkt geïnspireerd te zijn op dat van eerdere en goedkopere Lumia’s. De telefoon heeft een softtouch plastic shell waaronder ruimte is voor de accu, een simkaart en een micro sd-kaartje. Nu de nieuwe iPhones, de LG G5 en de Samsung Galaxy S7 afgestapt zijn van een verwisselbare plastic achterkant, gaat Microsoft tegen de stroming in.

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Lumia 950 zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 10.0.10586.164 en een prijs van €470.

Specificaties van de Microsoft Lumia 950
Algemeen
 • Uitgebracht op December 2015
 • Draait op Windows 10
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 808
 • hexacore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: Adreno 418
Scherm
 • 5.2" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 20MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De doos van de Microsoft Lumia 950 is erg groot en vierkant. Puur doordat de doos groot is, krijg je een gevoel dat je geld goed gebruikt is. In de doos vind je een usb-c lader met een vaste wandadapter; doordat de kabel vastzit kun je hem niet gebruiken bij een accupack of computer. Tot slot kun je en handleiding vinden die je op weg helpt met je telefoon.

Het eerste dat opvalt wanneer je de Microsoft Lumia 950 oppakt, is dat de telefoon van plastic is gemaakt. In onze review van de Lumia 640 noemden we het vergelijkbare ontwerp van die telefoon ‘zeer degelijk’ en ‘fijn’. Dat geldt ook voor de Lumia 950, maar gezien de prijs van het toestel had het allemaal wel wat luxer gemogen.

Gezien de prijs van het toestel had het ontwerp wel wat luxer gemogen

083A4895

Aan de achterkant zit een witte plastic shell. Of een zwarte, afhankelijk van de versie die je kiest. In de shell zitten inkepingen voor de camera, 3 flitsers en de oplaadpoort. Rechts van de camera zit een grill voor de luidspreker. Een Microsoft-logo en een snelle vernoeming van lensfabrikant ‘Zeiss’ en de ‘PureView’ cameratechniek zijn ook op de achterkant te vinden. Door zijn hoekige shell van glad plastic, merk je dat de telefoon gemakkelijk uit je hand glijd.

Aan de rechterzijde van de telefoon zitten 3 knoppen. De onderste knop dient als specifieke cameraknop en zet direct de camera aan wanneer je erop drukt. De middelste knop dient als aan- en uitknop. Bovenaan zit een grote volumeknop. Alle knoppen steken precies ver genoeg uit om goed voelbaar te zijn, maar niet gemakkelijk ingedrukt te worden.

083A4893

083A4892Een speciale functie van de 950 is een irisscanner. Wanneer je de irisscanner ingesteld hebt, zal een rood lampje gaan branden als je de telefoon probeert te ontgrendelen. Een infraroodscanner probeert vervolgens je iris te scannen als extra laag van beveiliging. In theorie werkt deze functie in het donker en met een bril of lenzen.

De irisscanner is een cool concept, maar werkt niet goed genoeg voor dagelijks gebruik

Na de functie ingesteld te hebben, kwam ik erachter dat de scanner enkele seconden nodig heeft om je oog te scannen. Wanneer je je later in een compleet ander scenario begeeft, moet je de scanner vaak trainen aangezien hij anders je iris niet herkent. Zelfs na twee weken gebruik werkt de scanner niet altijd. Aangezien ik zelf geen normale bril of lenzen draag, kan ik niet vertellen of deze de functionaliteit van de scanner beïnvloeden. Wanneer je een zonnebril draagt, werkt de scanner niet.

Al met al kun je concluderen dat een irisscanner een cool concept is, maar niet goed genoeg werkt om een meerwaarde te hebben over andere beveiligingsmiddelen.

Wanneer je de telefoon voor het eerst openmaakt om je sim- en micro sd-kaart toe te voegen, zie je dat onder de plastic shell nog meer plastic zit. Hoewel een plastic behuizing je in staat stelt de accu te vervangen, mist het toestel de premium uitstraling van andere vlaggenschepen.

Microsoft Lumia 950 review

 

In de Microsoft Lumia 950 zit een 5,2-inch scherm met een resolutie van 2560×1440 pixels. Dit betekent dat het 083A4883beeldscherm van deze telefoon net iets groter is dan het gemiddelde scherm.

Een voordeel van een groot beeldscherm is veel ruimte voor mediaconsumptie. Beelden zien er erg scherp uit op de telefoon vanwege de hoge resolutie van het scherm. Dit scherm maakt gebruik van de amoled-techniek, hierdoor krijg je diepe zwartkleuren aangezien zwarte pixels uitstaan. De overige kleuren zien er goed en vrij realistisch uit.. In tegenstelling tot sommige andere amoledschermen zijn kleuren niet extreem verzadigd. Ook de witbalans en kijkhoeken zijn goed.

Het scherm is erg goed

Wanneer je de Lumia 950 naast andere vlaggenschepen legt, merk je dat de 950 een minder helder scherm heeft. Dit resulteert in een moeilijk zicht wanneer de zon fel schijnt. Kijkhoeken zijn prima, waardoor het beeldscherm al met al erg goed is.

De prestaties van de Lumia 950 zijn erg wisselvallig. Waar het toestel soms in staat is zware taken uit te voeren, kan de telefoon soms veel tijd nodig hebben om een simpele applicatie te openen. Doordat er maar een beperkt aantal applicaties beschikbaar is voor Windows, was het moeilijk grafische spellen te vinden die ook beschikbaar zijn op andere platformen. Bij spellen als ‘Death Trigger’ presteert de telefoon goed met de grafische instelling op maximaal. Grafisch gezien heeft de 950 niet teleurgesteld.

Dat de telefoon op het gebied van rekenkracht niet tegenvalt, komt door de Snapdragon 808-processor. Deze chipset heeft 6 kernen. Door een big.LITTLE-verdeling worden de 2 langzame kernen gebruikt voor simpele taken. Alle zwaardere taken worden uitgevoerd door 4 snelle kernen. Voor het verrichten van grafisch werk is een Adreno 418-videochip aanwezig.

De prestaties van de Lumia 950 zijn erg wisselvallig

Bij normaal gebruik geeft de Lumia meestal een vloeiende ervaring, net als je kunt verwachten van een vlaggenschip. Op bepaalde momenten merk je helaas wel dat de telefoon kort vast kan lopen. Het openen van WhatsApp duurde bijvoorbeeld 30 seconden, waarna de applicatie crashte; ditzelfde verhaal geldt ook voor de applicatie om foto’s te zien.

In de telefoon zit 3GB werkgeheugen. Hierdoor kun je gemakkelijk wisselen tussen veel applicaties. Al met al zou je dus kunnen stellen dat de Lumia over de correcte hardware beschikt voor een snelle telefoon, maar beperkt wordt door kleine vertragingen bij het openen van apps. Hieraan zie je dat, net als bij de Lumia 950 XL, prestaties een wisselvallig onderdeel blijft.

Met Microsoft Continuum kun je via een speciaal dock de Lumia 950 gebruiken als een computer. Met het dock kun je namelijk de telefoon verbinden met een toestenbord, muis en beeldscherm. Hoewel de functionaliteit en hoeveelheid programma’s beperkt is, geeft Microsoft wel een interessante mogelijkheid voor de toekomst van computers. Voor meer informatie over Continuum kun je onze review lezen.

Accuprestaties waren ook erg wisselvallig. Waar we de telefoon soms in één avond leeg konden krijgen, kon het toestel met normaal gebruik vaak de dag door. Wanneer de Lumia snel leegraakt, kun je hem wel snel opladen. De oplaadtijd van de accu is erg indrukwekkend, mits je een snellader en usb-c kabel hebt.

Op het gebied van connectiviteit levert de 950 een volwaardig pakket. Bluetooth 4.1, nfc en 4G zijn allemaal in het toestel aanwezig.

De eerder genoemde vertragingen worden vermoedelijk veroorzaakt door software. Naast enkele vertragingen beperkt de software van deze Lumia ook op een andere manier. Dit is namelijk het applicatie-aanbod. De meeste populaire apps zijn wel aanwezig, maar veel kleinere applicaties zijn niet beschikbaar in de applicatiewinkel van Windows 10 Mobile. Bovendien moet je het soms doen met een app van een derde partij, zoals in het geval van Google’s diensten.

Qua hoeveelheid applicaties loop Microsoft achter op de concurrentie

Tijdens het downloaden van applicaties kwam vaak een foutmelding. Deze foutmeldingen bestonden meestal uit lange codes en zijn voor de gemiddelde consument niet begrijpbaar. Na meerdere foutmeldingen te krijgen, lukte het meestal toch om de applicaties te downloaden.

Met Windows 10 op je telefoon is fabrieks-af al 4GB aan oplag vol. Dit betekent dat van je 3Microsoft Lumia 950 review2GB nog 28GB over is. Om dit geheugen uit te breiden kun je uiteraard een micro sd-kaartje toevoegen.

Hoewel het bovenstaande stuk een slechte eerste indruk geeft, heeft Windows ook wat leuke elementen. De hele software bevat veel soepele animaties en bepaalde delen zien er erg geraffineerd uit. Zo heb je bijvoorbeeld een mooie weerapplicatie en staat veel handige software standaard geïnstalleerd.

Al met al zou je dus kunnen zeggen dat Windows 10 een goede basis is met veel potentie, maar aanvoelt alsof het in de testfase zit. Wil je meer over Windows 10 lezen, kijk dan zeker naar onze volledige review.

In Windows 10 zitten enkele goede multimedia-applicaties. Met ‘Films en TV’ kun je video’s kijken die op je telefoon

Lumia 950 testfoto
Selfie

opgeslagen zijn, maar ook films en series aanschaffen. Ook de muziekspeler, podscast en de voicerecorder zien er verzorgd uit.

In Windows 10 zitten enkele goede multimedia-applicaties

Doordat de luidspreker op de achterkant van de telefoon zit, is het gemakkelijk door je geluid per ongeluk te dempen door de telefoon plat te leggen. Verder gaat deze luidspreker heel erg hard, maar klinkt hij op maximaal volume erg schel. Dit mag je op zich wel verwachten van een telefoon.

De camerasoftware in de Lumia is erg duidelijk. Je kunt de camera volledig zelf bedienen of de telefoon al het werk laten doen. Voor de fotografen onder ons: naast JPEG kun je ook foto’s maken in het ongecomprimeerde DNG-formaat.

Met de camera aan de achterkant kun je 16-megapixelfoto’s maken. Door teksten als ‘PureView’ op de achterkant kreeg ik hoge verwachtingen van de camera. Foto’s die je maakt zien er meestal detailrijk, accuraat en realistisch uit. Hieronder staan enkele testfoto’s.

Zoals je kunt zien, zijn veel foto’s net uitgevallen. Focus is meestal goed en de hoeveelheid ruis en verscherping is miniem. Je krijgt een mooie scherptediepte en de hoeveelheid detail is erg goed.

Foto’s die je maakt zijn detailrijk

Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om naderhand de intensiteit van je flits aan te passen. Hiermee kun je de correcte afweging tussen helderheid en details maken. Deze optie werkt door middel van de 3 flitsers op de achterkant en slimme software. Dit zelfde trucje kan het toestel trouwens doen met hdr-foto’s.

Zoals al eerder gezegd kan Windows weleens een crash vertonen; dit geldt ook voor de camera. Tijdens het maken van vele foto’s blijft de telefoon soms hangen. Eén keer ons testtoestel zelfs uit gegaan om vervolgens opnieuw op te starten. Wanneer je vervolgens in de foto-applicatie klaar bent om je kiekjes te bekijken, zul je merken dat deze applicatie ook erg stottert en last heeft van glitches.

De camera kan weleens een softwarefout tonen

Selfies zien erg vaak ook mooi uit, maar missen iets meer detail. Met de 5-megapixel kun je niet super scherpe, maar wel leuke resultaten bereiken. Ook de voorcamera kun je handmatig instellen. En voor iedereen die het zich afvraagt: de infraroodsensor boven het scherm doet helaas geen dienst als camera.

Video’s maken doe je in 4K en die filmpjes zijn erg mooi. De camera heeft een groot dynamisch bereik en neemt video’s op met een hoge bitrate.

De Lumia 950 heeft net als zijn grotere broertje veel onbenutte potentie, hierdoor is het moeilijk de telefoon aan de gemiddelde consument aan te raden. Windowsfans en cameraliefhebbers zullen wel tevreden zijn met het toestel.

Microsoft Lumia 950 review

Windowsfans en cameraliefhebbers zullen tevreden zijn met het toestel, normale consumenten niet

Hoewel zowel de camera als het scherm erg goed zijn, loopt de telefoon in een aantal gebieden achter ten opzichte de concurrentie. De bouwkwaliteit valt tegen en het kleine gebrek aan applicaties en instabiele software zijn ook lichte tegenvallers. De irisscanner is een erg leuk concept, maar werkt niet goed genoeg voor dagelijks gebruik.

Zeker nu er veel goede telefoons in het middensegment te vinden zijn, is het moeilijk om de Lumia 950 aan te raden. Goedkopere concurrenten als de Samsung Galaxy A5 bieden een iets minder camera maar hebben ook snelladen en bieden een betere bouwkwaliteit, software-ervaring en meer applicaties. Wanneer je gaat kijken naar een high-endtelefoon kunnen telefoons als de Samsung Galaxy S6 een goede vervanger zijn van de 950. De Galaxy S6 is een solide toestel qua snelheid, bouw en software, maar kan ook mooie foto’s maken en heeft een vingerafdrukscanner.

Onze review score
Pluspunten
 • Erg goede camera
 • Mooi beeldscherm
Minpunten
 • Ergerlijke bugs
 • Matige bouwkwaliteit
 • Beperkt app-aanbod
 • Wisselvallige prestaties

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters