Microsoft Lumia 950 XL review: cameramonster in betafase

Microsoft kwam in 2015 met twee nieuwe high-end smartphones op de markt: de Lumia 950 en Lumia 950 XL. Beide zijn uitgerust met Windows 10, enkele unieke functies en high-end specificaties. In deze review nemen we een kijkje naar de grotere variant van deze twee: de Lumia 950 XL.

Wat ons bij veel voorgaande Lumia toestellen die we uittesten opviel, was dat ze voorzien waren van een verouderde processor en een besturingssysteem dat nog steeds niet helemaal mee kon doen met de ‘grote jongens’. Met de nieuwe Lumia smartphones en Windows 10 Mobile, wil Microsoft dit alles veranderen in de positieve zin. En als we kijken naar de Lumia 950 XL, dan lijken ze in eerste instantie op de goede weg. In de Lumia 950 XL zit een Spandragon 810 octacore-processor, 3GB werkgeheugen en een 5,7-inch quad HD-amoledscherm. Kortom: alles om met hedendaagse high-end smartphones te concurreren, en op gebied van hardware een echte verbetering ten opzichte van vorige Lumia’s.

Microsoft Lumia ontwerp voorkant
Lumia 950 XL

Als antwoord op de software klachten kwam Microsoft met ‘Windows 10 Mobile’; hiermee gaan verschillende veranderingen gepaard. Een hiervan is dat applicaties tegelijk voor Windows computers en smartphones ontwikkeld kunnen worden. Hiermee hoopt Microsoft ontwikkelaars aan te moedigen meer apps te maken, en zo het tekort aan apps in de store weg te werken. Verder zijn er zowel visueel als onder de motorkap veranderingen doorgevoerd in Windows 10.

In deze review onderzoeken we of al deze veranderingen ervoor zorgen dat de Lumia 950 XL een interessante smartphone is zonder de ‘typische Lumia kwaaltjes’ van voorgaande modellen.

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Lumia 950XL zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1130.109 en een prijs van €699.

Specificaties van de Microsoft Lumia 950 XL
Algemeen
 • Uitgebracht op December 2015
 • Draait op Windows 10
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 810
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 430
Scherm
 • 5.7" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 20MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De Lumia 950 XL wordt geleverd in een opvallend grote, vierkante, doos met vooraan een foto van de achterkant van het toestel. Achteraan staan de specificaties van de 950XL samen met een andere foto. Binnenin vind je het toestel samen met een usb-c kabel en een oplader. Een headset wordt niet meegeleverd, maar Microsoft is heus niet de enige dat beslist deze niet meer mee te leveren.

Als je al eens een Lumia smartphone hebt gezien, dan weet je hoe de 950 XL eruit ziet. De Lumia 950 heeft de typische Lumia-looks meegekregen: simpel en met veel plastic. Op zich niets mis mee, maar voor €699 verwacht je toch iets meer.

“Als je al eens een Lumia smartphone hebt gezien, dan weet je hoe de 950 XL er uit ziet”

Lumia 950 XL irisscanner
De irisscanner van de Lumia 950 XL

Op de voorzijde van het toestel vind je een 5,7 inch groot scherm met in de rechterbovenhoek een camera; linksboven zit de infraroodsensor. Deze is helemaal ingewerkt in het toestel en je merkt hem dan ook niet vlug op. Zet je het toestel aan, dan verschijnt er een rood lichtje uit de sensor. Met dit rood lichtje aan, neemt de Lumia tegelijkertijd een foto van je oog. Vervolgens gaat het toestel op zoek naar informatie over je oog in de foto, en past hier verschillende wiskundige formules op toe. De verkregen gegevens worden dan vergeleken met de gegevens van je oog toen je de sensor instelde. Komen de gegevens overeen, dan ontgrendelt de Lumia zichzelf.

Jammer genoeg werden onze ogen heel vaak niet herkend, vooral als de omstandigheden niet optimaal waren. Hierdoor moesten we vaak gewoon de pincode ingeven, al hebben we de code ook vaak ingevuld omdat het proces zo verschrikkelijk lang duurt. Leuk om weten is dat de functie wel werkt wanneer je een bril of lenzen draagt, al moet je je bril wel uitdoen wanneer je een oog “instelt”. Het komt er op neer dat je smartphone ontgrendelen met je oog een geweldig leuke functie is, maar nog niet geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik.

“Het komt er op neer dat je smartphone ontgrendelen met je oog een geweldig leuke functie is, maar nog niet klaar is voor dagelijks gebruik.”

Alle knoppen van het toestel bevinden zich aan de rechterzijde van het toestel. Helemaal onderaan zit de cameraknop, wat een handigheidje is om vlug de camera-app te openen en een foto te nemen. Boven de camera knop zitten de volume- en powerknoppen, welke toch wel een rare plaats hebben. De powerknop kun je terugvinden tussen de 2 volumeknoppen in. Dit is een heel uitzonderlijke plaats, en we hadden dus wel even tijd nodig om hieraan te wennen. Eenmaal gewend, werkte dit best handig. Bovenop het toestel vind je een poort terug voor je headset, onderaan ontdek je de usb-c poort.

Aan de achterzijde van het toestel zit een grote en uitpuilende 21-megapixel camerasensor met 3 flintertjes ernaast. Links naast de camerasensor zit de speaker. Boven- en onderaan zitten kleine microfoontjes. Net zoals bij voorgaande Lumiasmartphones kan je de achterkant van de Lumia 950 XL makkelijk wisselen, deze koop je in meerdere kleurtjes. Onder de achterzijde is een poortje om het geheugen uit te breiden, een simkaart in het toestel te steken en de batterij te verwisselen.

“Door al het plastic voelt de Lumia 950 XL aan als een goedkope smartphone.”

Door al het plastic voelt de Lumia 950 XL aan als een goedkope smartphone en was er gekraak hoor- en voelbaar in de hoeken van het toestel. Dit vinden we niet kunnen, voor €699 verwacht je niet dat de Lumia 950 XL hetzelfde aanvoelt als een €100 dure Lumia smartphone. Maar op zich valt er wel te leven met hoe de Lumia is ontworpen: je kan hem zeker niet lelijk noemen. Verder voelt het toestel wel stevig aan, en ligt het erg goed in de hand. Alleen kunnen mensen met kleine handen wat problemen hebben met de grootte van dit toestel. Wat wel opvalt is dat de Lumia 950 XL nog altijd erg compact is ondanks zijn 5,7-inch groot scherm.

De Microsoft Lumia 950 en 950 XL zijn als 1e in de lijn van de Lumiatoestellen voorzien van een quad hd-amoledscherm; in het geval van de 950 XL een 5,7-inch exemplaar. Het scherm is gewoon goed, niet meer of minder. Kleuren worden goed weergegeven, het scherm kan erg licht staan en de kijkhoeken zijn ok. Omdat het toestel een amoled scherm heeft, wordt er gevoelig bespaard op batterij bij onder andere de Glance functie. Het scherm licht nu namelijk niet volledig meer op bij als deze functie aanstaat.

“Het scherm is gewoon goed”

Microsoft heeft meermaals bewezen dat zelfs met lage specificaties Lumia smartphones snel blijven lopen. Het is dan ook geen verrassing dat de Lumia 950 XL met zijn Snapdragon 810 en 3GB werkgeheugen probleemloos elke app aankan. Tenminste… In de meeste gevallen. Het gebeurde vaak dat bepaalde apps net iets meer tijd dan gemiddeld nodig hadden om op te starten. En en na het opstarten, merkte je soms wat haperingen op die af en toe zo erg waren dat de app gewoon crashte.

“Het gebeurde vaak dat bepaalde apps net iets meer tijd dan gemiddeld nodig hadden om op te starten.”

Wel moeten we erbij zeggen dat dit enkel voorviel bij niet vooraf geïnstalleerde apps. De apps die Microsoft zelf op het toestel installeerde liepen gewoon soepel. Dagelijkse taken zoals browsen op het web, berichten versturen en foto’s nemen verliepen probleemloos. Multitasken gaat eveneens vlot bij de Microsoft apps, en ook bij zelf geïnstalleerde apps verliep dit meestal soepel. We denken gewoon dat nog niet alle applicaties in de Windows Store klaar zijn voor de Snapdragon 810-processor en/of Windows 10.

De Snapdragon 810 presteert dan ook zoals we gewend zijn. Hij wordt vaak warm wat zorgt voor verminderde prestaties. Hoe dit kan met alle maatregelen die Microsoft heeft getroffen om het toestel koel te houden, waaronder vloeistofkoeling, begrijpen we niet. Er is dus nog wat werk aan de winkel voor Microsoft en Qualcomm.

Op netwerkgebied zit de Lumia 950 XL goed. Het toestel heeft alle verbindingsmogelijkheden die je van een high-end toestel verwacht. Al kan je hier niet zoveel mee; de meeste wearables werken niet op Windows Mobile 10. Wat verder opvalt is dat het bereik van dit toestel niet altijd even geweldig was. Op plaatsen waar we met andere high-end toestellen net op het 4G netwerk konden, moesten we het bij de Lumia 950 XL vaak doen met 3G of minder. Geen ramp, maar het had gewoon beter gekund. De balkwaliteit van het toestel is in orde.

“De accu in de Lumia 950 XL stelt een beetje teleur.”

De accu in de Lumia 950 XL stelt een beetje teleur. In het toestel zit een 3340mAh-batterij, wat niet klein is. Voor een Windows Phone zou het gelijk moeten staan aan twee dagen gebruik. Niet voor de Lumia 950 XL zo blijkt. Het toestel gaat niet zuinig om met de batterijlading, en de batterijduur is onvoorspelbaar wat tot gevolg heeft dat je het toestel regelmatig twee keer per dag (draadloos) moet opladen. Bij normaal gebruik kregen we ongeveer vier uur screen-on tijd uit de batterij, wat op zich niet slecht is, maar voor een Lumia smartphone beter kan. Zeker omdat er veel zwart in de interface zit, en het toestel een amoled scherm heeft. Hopelijk kan Microsoft de batterijproblemen oplossen met een update, want zelfs in stand-by loopt de batterij vlug leeg.

Windows 10 Mobile homeAls vlaggenschip van Microsoft, loopt de Lumia 950 XL natuurlijk op Windows 10 Mobile. Deze versie van hun mobiel besturingsysteem brengt heel wat veranderingen met zich mee, maar niet allemaal even positief. Wil je alles te weten komen over Windows 10 Mobile, raden we je aan een kijkje te nemen naar onze volledige review van Windows 10 Mobile. In dit artikel gaan we enkel in op de hoofdzaken.

Windows 10 Mobile is altijd al wat anders geweest dan Android en iOS. Maar zelfs al is het anders, bij Microsoft zijn ze er nog niet in geslaagd het succes van net genoemde besturingssystemen te evenaren. Idem dito voor Windows 10 Mobile. We hadden dit graag anders gezien, zeker omdat Microsoft mooie ideeën heeft voor Windows 10 Mobile.

ContinuumNeem Continuum als voorbeeld. Omdat apps die ontwikkeld worden voor Windows 10 Mobile technisch gezien ook gewoon werken op je desktop, is het mogelijk om van je Lumia 950 XL een semi-computer te maken. We vinden dit een tof principe, gewoon je smartphone uit je zak halen, verbinden met de dock en klaar is Kees. Maar het is nog niet goed uitgewerkt. Veel apps werken er niet mee en de hardware is verre van krachtig genoeg om er meer mee te doen dan documenten typen; bovendien het zit vol met bugs. Maar ergens kunnen we dit begrijpen, Continuum zit nog in een eerste generatie.

Dat bijna al deze problemen zich ook voordoen in Windows 10 Mobile zelf, begrijpen we niet. We hadden verwacht dat Windows 10 een grote stap in de goede richting zou zijn… Niet dus.

“We hadden verwacht dat Windows 10 een grote stap in de goede richting zou zijn”

Windows 10 Mobile zette op sommige gebieden zelfs een stap achteruit in vergelijking met Windows Phone 8.1. Er zitten meer bugs in en de dagelijkse en onverwachte herstarts van het systeem stoorden. Eenvoud en overzicht lijken ze niet te kennen bij Microsoft. Het startscherm ziet er wel netjes uit, maar wanneer je in de instellingen kijkt verdwaal je helemaal. Zo zijn we makkelijk 20 minuten aan het zoeken geweest naar de Hello functie.

App aanbod Windows 10 MobileHet aanbod aan apps bleef hetzelfde: zowel in Windows Phone 8.1 als Windows 10 Mobile is er een tekort aan. Microsoft mag het dan wel geïnvesteerd hebben in het makkelijker te maken apps te ontwikkelen, toch zien we ontwikkelaars er niet wild van worden. Zolang Microsoft niet meer Lumia smartphones verkoopt, zien we het aanbod aan apps niet vlug toenemen. Een laatste puntje van kritiek is dat de apps die er al zijn, op een paar apps na, de grootte van het scherm van de Lumia 950 XL niet ten volle benutten. Ze zijn gewoon groter geschaald.

“Zolang Microsoft niet meer Lumia smartphones verkoopt, zien we het aanbod aan apps niet vlug toenemen.”

De Lumia 950 XL heeft de typische Windows 10 Mobile multimedia software meegekregen: alles wat je standaard nodig hebt, staat al op je Lumia 950 XL. Alle apps die standaard op het toestel staan, zien er gewoon goed uit. De speaker op het toestel is ok, en vind je terug aan de achterzijde van het toestel. Geluiden worden mooi weergeven en de speaker kan vrij luid staan, al worden klanken dan niet zo goed meer weergegeven. Door een headset wordt het geluid goed weergegeven.

Lumia 950 XL

De camera-applicatie van de Lumia 950 XL is simpel in gebruik, en biedt veel functionaliteit. Wil je gewoon snel een foto nemen? Dat kan! Wil je meer? Dan pas je alle instellingen manueel aan. De camera app van de Lumia 950 XL biedt echt alles wat je nodig hebt.

Dit gecombineerd met de 20-megapixelsensor met Zeiss-lens, achteraan het toestel, maakt dat de Lumia 950 XL’s camera kan concurreren met die van een LG G4. Hij zal alleen net niet winnen. De foto’s genomen met de G4 zien er nog net iets beter uit.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat de foto’s die je neemt met de Lumia 950 XL er prachtig uitzien. Foto’s genomen in normale lichtomstandigheden zitten vol met details en hebben een accurate kleurenweergave. Wanneer het donkerder wordt, blijft de camera goed presteren. Wanneer het heel donker is, kan je de triple-flash gebruiken die de Lumia 950 XL heeft meegekregen. Met de flitser aan worden kleuren ok weergegeven en is ruis minimaal. Al merk je wel niet dat het nu drie flitsjertjes zijn in de plaats van twee. De Lumia 950 XL maakt van foto’s nemen een plezier.

“De foto’s die je neemt met de Lumia 950 XL zien er prachtig uit”

Lumia 950 XL selfieDe 5-megapixel selfiecamera op de Lumia 950 XL is niet zo spectaculair als de achtercamera, maar wel gewoon goed. Kleuren worden mooi weergegeven en er zitten genoeg details in de genomen foto’s. Filmen met de Lumia 950 XL kan je doen in quad HD, wat erg mooie resultaten oplevert. Net zoals bij de foto’s worden kleuren mooi in de video’s weergegeven en zitten ze vol met details. De optische beeldstabilisatie helpt om de beelden stabiel te houden.

Bij de Lumia 950 XL krijg je heel wat nieuwe functies en verbeteringen, maar daarvoor moet je wel wat compromissen doen. Van verouderde hardware heeft het toestel geen last meer, maar van een soepele werking is in ieder geval op dit moment nog weinig sprake. Haperingen en onverwachte restarts zijn twee dingen waar je dagdagelijks mee wordt geconfronteerd; er is dus nog werk aan de winkel voor Microsoft op softwaregebied.

“Bij de Lumia 950 XL krijg je heel wat nieuwe functies en verbeteringen, maar daarvoor moet je wel wat compromissen doen”

Andere punten waar vorige Lumia modellen sterk in waren, zoals bijvoorbeeld een lange batterijduur, zijn in het geval van de 950 XL verleden tijd. Dit toestel heeft last van een inconsistente batterijduur samen met nog veel andere kwaaltjes. De nieuwe functies geïntroduceerd in Windows 10 Mobile zoals Hello en Continuum zijn wel tof, maar verre van afgewerkt. Omdat ze beiden nog in hun kinderschoenen staan zijn de functies nog nauwelijks geschikt voor het dagelijkse gebruik.  Een beetje zoals met de volledige software het geval is.

Dit alles heeft een prijskaartje van €699, en is een vrij standaard plastic ontwerp gegoten. De Lumia 950 XL heeft het typische ontwerp van een goedkope Lumiasmartphone meegekregen, maar dan met high-end specificaties en een hoge prijs. Al met al is de Lumia 950 XL een telefoon die voor de gemiddelde consument in ieder geval op dit moment geen aanrader is. Met zijn bijzonder goede camera, eenvoudige interface en leuke toevoegde functies valt er zeker wat voor de smartphone te zeggen, maar onder de streep is er in ieder geval op dit moment nog teveel mis met de smartphone. We hopen dat Microsoft dat zo snel mogelijk op zal lossen via softwareupdates, zodat de Lumia 950 XL zijn volledige potentie kan benutten.

“Er valt zeker wat voor de smartphone te zeggen, maar de Lumia 950 XL benut zijn volledige potentie nog niet”

Wie op dit moment een goede smartphone wil, kan voorlopig dus beter even verder kijken bij Android of iOS. Bij iOS zijn de iPhone 6s (16GB) of iPhone 6 een goed optie. Kies je voor Android, en wil je high-end blijven, dan kan je gaan voor de Samsung Galaxy S6 of de LG G4. Beide zijn voorzien van al dan niet betere hardware, en beschikbaar voor minder geld. Heb je liever stock Android, dan is de Google Nexus 6P by Huawei, die voorzien is van bijna dezelfde specificaties als de 950 XL, een goede optie voor minder geld. Voorts is de Sony Xperia Z5 Premium een interessant toestel in hetzelfde prijssegment.

Onze review score
Pluspunten
 • Camera
 • Prettige interface
Minpunten
 • Appstore loopt achter qua aanbod
 • Buggy software
 • Ontwerp komt goedkoop over

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters