Microsoft Surface Pro 4 review: overal werken, maar niet op je schoot

Ik heb de afgelopen tijd de kans gekregen om Microsoft’s nieuwste Surface-tablet uit te testen: de Surface Pro 4. Hoe deze tablet, of moeten we nou laptop zeggen, mij beviel kom je te weten in deze review.

Microsoft Surface Pro 4

De eerste Microsoft Surface kwam uit in 2012. En toen waren er twee modellen: de Microsoft Surface RT en de Micosoft Surface Pro. De RT kun je een ‘lite versie’ van de Surface noemen: niet alle applicaties konden worden geïnstalleerd omdat hij draaide op de RT versie van Windows. Op de Surface Pro stond wel een volledige versie van Windows waardoor je alle gewilde applicaties erop kon installeren.

Toen de derde generatie Surface tablet op de markt kwam, heeft Microsoft besloten de RT lijn te schrappen. Wanneer je nu een Surface koopt, krijg je je een volledige computer maar dan in een compacter formaat met touchscreen zodat je hem kunt gebruiken als tablet.

Omdat de Surface Pro 4 zo compact is zonder de kracht van een (gemiddelde) laptop te verliezen, leek het mij interessant het toestel uit te testen. Ik gebruik dagelijks mijn 15-inch Macbook Pro Retina voor het editen van video’s en schrijven van artikelen en ben er heel gelukkig mee. Alleen merk ik soms dat hij net niet compact genoeg is om overal mee naartoe te nemen en te kunnen werken. Of de Microsoft Surface Pro 4 compact genoeg is om dit wel te doen, en of ik al mijn dagelijkse dingen met dit toestel kon doen, kom je te weten in deze review.

Als je een product koopt bepaalt de unboxing een groot deel van hoe je het product de eerste dagen ervaart. Vandaar dat we blij zijn om te zien dat de Surface Pro 4 in een mooie, simplistisch ontworpen doos wordt geleverd. In de doos vind je de Surface met de Surface pen en een adapter terug. In deze adapter zit er eveneens een usb-poort waardoor je makkelijk je Surface en een usb-apparaat tegelijk kunt opladen.

De Surface wordt geleverd in een mooie doos

Tegenwoordig worden de schermen in mobiele toestellen alsmaar beter. Microsoft Surface Pro 4 Kijk maar naar de Sony Xperia Z5 Premium bijvoorbeeld, dit toestel heeft als eerste smartphone een volledig 4K scherm. Dat de Microsoft Surface Pro 4 een mooi scherm heeft, komt dus niet als een grote verrassing. In het toestel zit een 12,3-inch groot touchscreen met een resolutie van 2736×1824 pixels. Individuele pixels zijn niet te onderscheiden, en over de kijkhoeken en helderheid van het scherm valt niet te klagen. Ik vond het een aangename ervaring om content te bekijken op het scherm van de Surface Pro 4. Alleen vind ik het scherm te groot om de Surface Pro 4 als tablet te gebruiken, maar dat is een persoonlijke mening natuurlijk.

Content bekijken op het scherm van de Surface Pro 4 is een aangename ervaring

Microsoft heeft met de Surface Pro 4 een degelijk ontworpen toestel afgeleverd. De Surface straalt dankzij zijn aluminium behuizing zowel klasse als stevigheid uit. Wanneer je het toestel vastneemt, ga je wel opmerken dat hij nogal lomp uitvalt, iets wat hij niet uitstraalt. Ergens is dit wel begrijpelijk, zelfs in een compact formaat blijft de kracht van een computer letterlijk doorwegen.

Microsoft Surface Pro 4 alle accessoires 3

De Surface straalt klasse en stevigheid uit

Door het gewicht, en eveneens de dikte van de Surface, vond ik het niet zo aangenaam om hem als tablet te gebruiken. Zeker niet omdat mijn voorkeur uitgaat naar een net iets kleinere tablet zoals een iPad mini. Maar ik besef dat er meerdere mensen zijn die een grotere tablet geweldig vinden, en het gewicht van de Surface Pro 4 er graag bijnemen. Zeker omdat het zoveel meer is dan een tablet. Hier kom ik zo op terug.

De Surface Pro 4 spreekt aan om er overal mee aan de slag te gaan. Door zijn compact ontwerp en de goede specificaties, was ik vaak geneigd om eerder de Surface mee te nemen dan mijn Macbook Pro. Zodra ik op een plaats kwam waar ik de Surface niet op een tafel kon gebruiken, had ik van deze beslissing wel vlug spijt. Microsoft heeft de Surface zo ontworpen dat je hem kunt zien als een tablet met een stand die je rechtop kunt zetten, maar ook als laptop kunt gebruiken als je het los verkrijgbare toetsenbord eraan hangt. Jammer genoeg voldoet de stand aan de achterzijde van het toestel echter niet aan mijn eisen om mobiel te werken. Wanneer je de Surface Pro 4 op je schoot gebruikt, heb je vanwege de gewichtsverdeling het gevoel dat het apparaat niet erg stabiel staat.

 

De stand voldoet niet aan mijn eisen om mobiel te werken

Bij een laptop is dit net het omgekeerde. Niet dat de Surface onbruikbaar is op je schoot, ik vond het alleen niet zo makkelijk werken.

Net zoals een laptop, heeft de Surface Pro 4 een usb-3 poort, micro sd-slot (jammer genoeg geen sd-slot), mini-display poort, poort voor de lader en een poortje voor je headset. Door de ingebouwde magneet aan de linkerzijde van het toestel hangt de Surface pen stevig vast. Om de stand te openen heb je een kleine ‘groef’ aan de linker- en rechterzijde. Bovenaan vind je de power- en volumeknoppen terwijl je onderaan de magnetische verbindingspoort hebt voor het afzonderlijk verkrijgbare toetsenbord.

Al bij al vinden we het ontwerp van de Surface Pro 4 echt wel mooi, de stand had alleen iets beteren anders gemogen.

Zoals te verwachten zijn de prestaties van de Surface Pro 4 niet slecht te noemen. Zelf hebben we het Intel Core i5-model met 8GB werkgeheugen en 256GB ssd uitgetest. Mocht dit niet genoeg, of net teveel kracht zijn, kun je ook gaan voor een Intel Core m3-model of eentje met een i7-processor. Bij de laatste variant kun je tot 16GB werkgeheugen en een ssd met 512GB capaciteit gaan. De prijs van de Surface Pro 4 is ongeveer hetzelfde als die van een laptop met dezelfde specificaties, ze gaan van €999 (m3) tot €2499 (i7).

De prijs van de Surface Pro 4 is ongeveer hetzelfde als die van een laptop

Het schrijven van artikelen, licht gamen, gebruik van zwaardere applicaties waaronder photoshop en andere, voor ons, dagelijkse taken vormden geen probleem. Toen we video’s wilden editen met Adobe Premiere Pro, kreeg de Surface Pro 4 het wel even moeilijk en is hij zelfs een aantal keer helemaal vastgelopen. Alhoewel dit probleem waarschijnlijk te wijten valt aan Adobe, was het niet echt een aangename ervaring. Hoe dan ook, wanneer de applicatie niet vastliep verliep het edit proces relatief goed. Je kunt gewoon opmerken dat het toestel niet de nodige kracht heeft om dagelijks een video af te leveren. Zeker omdat exporteren relatief lang duurde, en je tijdens het exporteren niet veel anders meer met de Surface kunt doen. Het enige model dat in principe wel krachtig genoeg is voor dagelijks editwerk is de variant met de Intel Core i7-processor en 16GB werkgeheugen. Maar hiervoor zul je evenveel geld moeten neertellen als voor een (misschien) krachtiger, normale laptop.

Batterijprestaties waren voor een laptop naar behoren, als je hem als tablet bekijkt hadden ze misschien net iets beter gemogen. Microsoft zegt dat je ongeveer 9 uur aan video’s kunt kijken op één laadbeurt. Wij kunnen bevestigen dat dit klopt: je zult er misschien net een uurtje onder zitten. Wanneer je hem voor zwaardere taken gebruikt zul je hem toch wel halverwege je werkdag aan de lader moeten hangen, wat meer dan normaal is voor een laptop. Zelf heb ik meerdere dagen op een laadbeurt kunnen doen, al gebruikte ik de Surface Pro 4 dan wel niet meer dan een anderhalf uur op een dag om te schrijven of wat YouTube te kijken.

We zullen niet te diep ingaan op de software van de Surface Pro 4. Het toestel loopt op de 64-bit Pro versie van Windows 10. Dit betekent dat je al de applicaties die je op je laptop of desktop zou zetten, ook kun installeren op de Surface Pro 4. Qua functionaliteit zijn eveneens alle functies die Windows 10 te bieden heeft aanwezig.

Microsoft Surface Pro 4Wanneer je de Surface Pro 4 koopt, krijg je wat de naam zegt. De Surface Pro 4, de Surface Pen en een adapter. Alvorens je het toestel echt kunt gebruiken, moet je er een aantal accessoires bijkopen zoals bijvoorbeeld een toetsenbord. Zelf zouden we je aanraden om voor het toetsenbord te gaan dat Microsoft apart verkoopt omdat het helemaal bij de Surface past. Alleen betaal je hier wel Microsoft Surface Pro 4een fors bedrag voor, €149,99 om precies te zijn. Al is deze prijs wel ‘normaal’. Voor het toetsenbord van bijvoorbeeld de iPad Pro en Google Pixel C betaal je ongeveer even veel. En het leuke aan dit toetsenbord is dat er led-lichtjes in zitten wat handig is om te typen als het donker is. Er zit eveneens een trackpad in. 

Microsoft’s Surface Pro 4 toetsenbord kost €149,99

Ik heb zowat overal gewerkt met de Surface Pro 4, en wat mij het meeste stoorde aan het toestel is dat hij niet helemaal geschikt is om op je schoot te gebruiken. Iets wat toch wel een belangrijk minpunt is voor een toestel dat gemaakt is met als hoofddoel overal te kunnen werken. Gelukkig heb je tegenwoordig bijna overal een tafeltje waarop je de Surface kunt neerzetten om er zo mee te werken. Verder is het naar mijn mening een beetje jammer dat de Surface Pro 4 door zijn gewicht, grootte en ook een dikte niet zo bruikbaar is als tablet. Maar dat kan eerder een persoonlijke opinie zijn, er zullen wel een aantal mensen zijn die hier geen enkel probleem mee hebben.

Microsoft Surface Pro 4 alle accessoires 3

Positief aan de Surface is dat hij echt wel aanspreekt om overal gebruikt te worden. Zelfs wanneer je weet dat je geen tijd hebt om te werken, wil je hem toch meenemen. Al is het maar om ermee te kunnen pronken. Wanneer je er echt mee aan de slag wilt gaan, dan kan dit ook. Het toestel heeft alles wat je nodig zou hebben van een laptop, en zelfs meer. Zo kan het touchscreen op sommige momenten echt wel handig zijn. Ik ga hem dan ook echt wel missen. Soms neem ik de Surface Pro 4 veel liever mee dan mijn Macbook Pro omdat hij lekker compact maar toch nog krachtig is. Ook met Windows 10 had ik als Mac gebruiker geen enkel probleem. Alles liep soepel en ik vond het soms zelfs aangenamer Windows 10 te gebruiken dan Mac OS X. Maar dat blijft tussen ons. Microsoft heeft met het ontwerp ook mooi werk afgeleverd. Zelfs voor de kleinste details heeft Microsoft oog gehad. Hoewel het ontwerp niet echt beïnvloedt hoe je een laptop gebruikt, heeft het ontwerp van de Surface Pro 4 toch bijgedragen aan een aangenamere gebruikservaring. Ik heb meer positiefs over de Surface Pro 4 te zeggen dan negatiefs.

Ik heb meer positiefs over de Surface Pro 4 te zeggen dan negatiefs

Dat de Surface Pro 4 niet geschikt is voor iedereen staat vast. Net zoals je er niet onderuit kunt dat Microsoft een compacte en mooie krachtpantser heeft afgeleverd. Omdat de Surface Pro 4 verkrijgbaar is in meerdere configuraties met bijpassende prijzen, spreekt hij een groot doelpubliek aan. Alleen vinden we het jammer dat een kernfunctie niet helemaal goed doordacht is: het overal kunnen werken.

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft heeft een compacte en mooie krachtpantser afgeleverd

Wanneer je de Surface op een tafel kunt gebruiken verandert dit gelukkig wel helemaal. Dat hij ons als tablet niet helemaal aanspreekt was ook wel te voorspellen, het punt van een tablet is nu eenmaal dat hij compact is en net geen computer is. Mocht je een van de mensen zijn die het hier niet mee eens is, dan zal de Surface Pro 4 je zeker niet teleurstellen als tablet. Gebruik je hem als je dagelijkse laptop, dan is het zeker een interessant toestel. Alleen gaat de prijs nogal vlug oplopen, en zeker als je het toetsenbord en de Surface pen er nog eens bijkoopt. Maar dan nog, voor een laptop die ongeveer hetzelfde biedt betaal je bijna even veel geld. Als je er al niet meer voor betaald, ..kuch …Apple. Dus als je op zoek bent naar een compact toestel waarmee je makkelijk en veel werk kunt verzetten is de Surface Pro 4 een goede optie. Alleen geen goedkope.

Ben je toch niet helemaal overtuigd over de Surface Pro 4, dan zijn de Google Pixel C en Apple iPad Pro interessante opties als mocht je op zoek zijn naar een uitgebreide tablet. Als je liever een handzame computer hebt, zoals de Surface Pro 4, zijn de Huawei Matebook en Samsung Galaxy Tab Pro S interessante opties.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters