Motorola Defy

De Motorola Defy lijkt misschien een standaard midrange Android-smartphone, maar dat is het zeker niet. Het toestel kan namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, de elementen trotseren. “Life Proof” noemt Motorola dat.

Motorola Defy hoofdfoto

 

Het is niet vaak dat een Motorola-telefoon in Nederland terecht komt, dus als dat wel het geval is moet het wel een erg speciale telefoon zijn. De vorige Motorola-telefoon die we reviewden, de Flipout, kwam met een aantal ongewone manoeuvres, puur uit interesse, op onze redactie terecht en is ook nooit in Nederland uitgebracht. Ditmaal is dat anders: eigenlijk hadden we het al opgegeven met de Defy, totdat we een mailtje van T-Mobile kregen: een van ’s lands grootste telecombedrijven importeert het toestel. Daarnaast is het toestel al bij enkele winkels, zoals The Phone House, opgedoken in ons land. Dat is vrij uniek voor een Motorola, en dat heeft een reden.

De telefoon is door Motorola bewust in de grote grijze massa van midrange-Androids gepositioneerd. De IP67-certificering die het toestel bij zijn aankondiging nog had moest het ontgelden. Wellicht omdat het toestel toch eigenlijk niet sterk genoeg is voor dat certificaat, maar dan had er makkelijk een lager IP-nummertje opgedrukt kunnen worden. Motorola koos om dat niet te doen en het toestel als een redelijk normaal midrange-toestel met een ‘extraatje’ te positioneren. Zo voorkomt Motorola dat het toestel geïsoleerd raakt in een minuscule niche en geen enkele retailer hem wil hebben, maar aan de andere kant wordt de unieke, en toch wel erg belangrijke, feature van het toestel een beetje tekort gedaan. Het toestel staat aan de bovenkant van de midrange-markt, wat boven toestellen als de Galaxy Apollo en de HTC Wildfire. Ongeveer op de plek waar de HTC Legend nog te vinden is en de HTC Desire en Sony Ericsson Xperia X10 langzaamaan terecht zijn gekomen. Maar dan wel op zijn eigen, ‘life proof’, manier. En ook daar zullen we zeker naar kijken in deze review.

De enige echte concurrent van de Defy zou van Sonim kunnen komen, van het type dat we vorig jaar testten, maar dan met betere specs. Die is er alleen niet, dus liggen de enige concurrenten van de Defy waar Motorola het toestel gepositioneerd heeft en kunnen we de ruggedness van het toestel even vergeten. En dan heeft hij opeens talloze concurrenten. Om ons even te beperken tot de toestellen die we eerder onder de loep hebben genomen zijn dat bijvoorbeeld de Nokia C6-01, Nokia C7-00, Samsung Wave, HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10, HTC Legend en Sony Ericsson Vivaz.

Defy

 

Defy

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Motorola
Type Defy
Besturingssysteem Android 2.1
Ontwerp
Afmetingen 107x59x13,4 mm
Gewicht 118 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Zwart, zwart/wit
Scherm
Type TFT
Diagonaal 3,7″
Resolutie WVGA, 480×854 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Bescherming Gorilla Glass
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 2GB
Processor 800MHz TI OMAP3630
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

De Defy komt in een typisch Motorola-doosje waar je de bovenkant af moet schuiven om het toestel te onthullen. Dat toestel ligt daar op een kartonnen middenstuk dat je er meteen aan herinnert dat je hem moet opladen. Daaronder is een grote bak met een aantal accessoires, namelijk de headset, een MicroUSB-kabel en een stroomnetadapter voor die kabel. Dat is het standaardpakket tegenwoordig en de Defy doet het dan ook gewoon gemiddeld. Het pakket wordt mooi afgerond door een 2GB MicroSD-kaart.

Design

Het valt op dat de Motorola Defy ontzettend compact is. Het toestel heeft een 3,7″-scherm en het is ook meteen het kleinste toestel met een dergelijk scherm. Het toestel is een stuk kleiner dan de meeste telefoons met een 3,7″-scherm, en is ook bijvoorbeeld kleiner dan de iPhone met zijn 3,5″-scherm. Daarnaast zie je nauwelijks aan de telefoon af dat hij de elementen kan trotseren, alleen een aantal schroefjes aan de zijkant, een vergrendelbalkje aan de achterkant en de grote klepjes over alle poorten verraden dit. De Defy ligt redelijk lekker in de hand, mede vanwege het softtouch-plastic dat aan de achterkant gebruikt is en de goed afgeronde zijkanten. De klepjes en schroefjes die het toestel heeft geven hem echter wel een beetje een ‘ruw’ gevoel, hoewel dat natuurlijk wel bij de Defy past.

Er zijn twee kleurencombinaties van het toestel mogelijk: helemaal zwart of zwart met wit. Het verschil is niet erg groot: alleen de rand tussen waar het plastic van de voorkant ophoudt en waar de batterijklep begint verandert van kleur.

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

De belangrijkste elementen van de Defy zijn, om het toestel waterdicht te maken, hermetisch afgesloten. Op de bovenkant vind je een 3,5mm jack met een klepje er overheen en op de zijkant zit de MicroUSB-poort, ook waterdicht afgedekt. Verder zitten er een aantal schroeven aan de zijkant om het toestel een wat stoerdere look te geven en wellicht beter dicht te drukken. Qua fysieke toetsen zijn er alleen de volumetoets rechts en de power-knop bovenop. Verder zitten er wat touch-knopjes aan de voorkant en is er natuurlijk het grote touchscreen; allemaal veilig verborgen onder een laag Gorilla Glass. Op de achterkant zit de camera en een schuifje om de batterijklep goed te vergrendelen.

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Motorola Defy design

 

Scherm

Het scherm van de Motorola Defy is redelijk. Hoewel hij 16 miljoen kleuren moet kunnen weergeven, kun je bij een subtiele kleurovergang duidelijk verschillende ‘niveaus’ zien en dat is niet hoe het hoort. We vragen ons dan ook af of het toestel inderdaad 16 miljoen kleuren kan weergeven. Verder presteert het scherm echter wel goed; de inkijkhoek is niet de beste maar het scherm is wel lekker helder en heeft een aardig contrast. Zeker niet één van de besten dus, maar voor een extra stevige telefoon is het best goed.

De aanraakgevoeligheid van het scherm is gewoon prima. Iedere lichte aanraking wordt geregistreerd en het toestel ondersteunt gewoon multitouch. Wel jammer is dat de je onderwater geen gebruik meer van het scherm kunt maken, omdat capacitieve schermen simpelweg niet werken als ze in contact met veel water zijn. Dat is niet erg omdat onderwatergebruik niet iets alledaags is, maar het zou toch wel erg gaaf zijn als het wel mogelijk was geweest.

Toetsen

De Defy bevat slechts twee echte fysieke toetsen: de volumeknop en de powerknop. Die werken beiden goed. Daarnaast is er een viertal touch-toetsen aanwezig onder het scherm, en ook die werken goed. Maar wederom niet onder water.

Waar het echt interessant wordt, is bij het onscreen-toetsenbord. De Defy heeft natuurlijk een standaard qwerty-toetsenbord dat redelijk werkt, maar het toestel is ook uitgerust met Swype. Dat toetsenbord heeft met de Samsung Galaxy S haar intrede in Nederland gedaan en komt op steeds meer touchscreen-telefoons terecht. Na enige gewenning kun je er erg snel mee typen, hoewel vooral middellange woorden goed gaan. Bij korte woorden gaat het snel mis als je niet helemaal secuur ‘swypet’ en bij lange woorden vergeet je snel waar je precies was met je spoor. Desondanks gaat typen met Swype veel sneller dan met het gewone toetsenbord, mede omdat het ontzettend makkelijk is om woorden toe te voegen aan het woordenboek. Ook de omvang van het woordenboek die aan het begin een beetje gelimiteerd is, is dus geen probleem.

Screenshot Motorola Defy

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Motorola BF5X
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Motorola Defy is uitgerust met MotoBlur, hoewel het erop lijkt alsof dat in de Nederlandse firmware enigszins gestript is. Zo zijn sociale widgets niet aanwezig en kun je niet inloggen via je MotoBlur-account. De interface van Motrola voegt dan ook weinig toe in de Nederlandse Defy. Hoe die interface er precies uitziet kun je in dit hoofdstuk lezen.

Homescreen

Naast drie eigen knoppen onder het homescreen en een tweetal extra schermen, biedt Motorola één echt leuke en nieuwe feature voor het homescreen. Een aantal van de widgets die Motorola zelf toegevoegd heeft, die overigens zeker niet allemaal toegevoegde waarde hebben, is namelijk in formaat te veranderen. Door een widget even ingedrukt te houden komen er knopjes omheen waarmee je het formaat kunt veranderen. Daarbij veranderd soms de informatie in de widget, maar meestal alleen de weergave of het aantal regels tekst. De functie is erg leuk, maar de widgets zelf hadden wel iets beter gemogen. De social-networking-widgets die we kennen van de Flipout zijn ook afwezig, maar dat heeft waarschijnlijk met onze Nederlandse firmware te maken.

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Menu

Het menu van de Motorola Defy is niet veranderd ten opzichte van het standaard Android-menu. Dat betekent dat je een standaard lijst met al je applicaties krijgt voorgeschoteld waar je uiteraard makkelijk doorheen kunt scrollen. Een probleem dat we nog altijd met het menu hebben is dat je hem niet kunt indelen en dat het dus een gigantische, onoverzichtelijke lijst kan worden als je veel applicaties op je toestel hebt staan. Dat is echter geen probleem van de Defy zelf, maar van Android in het algemeen.

Screenshot Motorola Defy

 

Multitasking

Screenshot Motorola Defy

De Motorola Defy is uitgerust met Android 2.1 Eclair en dat betekent dat multi-tasking niet volledig meer op de achtergrond gebeurt, maar een fatsoenlijke taakbeheerder mist nog steeds. Onder applicaties in het instellingen-menu kun je een lijst opvragen met alle processen die draaien en elk proces afsluiten, maar een nette ordening per applicatie waar je ook applicaties kan openen of alles kan sluiten is niet aanwezig. Het multi-tasken zelf gaat echter prima. Mits je programma’s via de hometoets verlaat, blijven ze open staan tot het systeem ze niet relevant meer vindt, waarna ze gesloten zullen worden. In de praktijk zul je gewoon je open tabbladen in de browser en dergelijken weer kunnen oproepen. Een handigheidje krijg je te zien als je de hometoets even ingedrukt houdt, dan komt er namelijk een menuutje met de laatste zes gebruikte applicaties naar boven waarmee je snel tussen apps kunt wisselen. Eventuele meldingen gaan overigens via de statusbalk, die je uit kan klappen door het balkje dat altijd bovenaan het scherm te vinden is naar beneden te trekken.

Prestaties

Screenshot Motorola Defy

De Motorola Defy is uitgerust met een op 800MHz geklokte OMAP3-processor van Texas Instruments, maar welke is niet helemaal duidelijk. Volgens Motorola gaat het om de OMAP3610, die geen GPU heeft. De telefoon zelf geeft echter de OMAP3630 aan, die wel uitgerust is met een GPU, namelijk de PowerVR SGX 530. Het zou ook nog kunnen dat er een OMAP3610 in zit met een losse PowerVR SGX 530-GPU. Kijkend naar de grafische prestaties moet er eigenlijk wel een GPU in zitten, dus dan heeft Motorola het bij het verkeerde eind. Grafisch werkt de Defy namelijk gewoon goed, wat gamen op het apparaat erg mooi maakt.

De snelheid van het apparaat is niet altijd geweldig, dikwijls heeft het toestel een flinke lag bij bijvoorbeeld het openen van een applicatie. Daarmee is het toestel ook wat minder snel dan bijvoorbeeld de HTC Desire. Het zou echter goed kunnen dat dat met Eclair op de Defy ten opzichte van Froyo op de Desire te maken heeft; in Quadrant scoort het toestel met 1050 punten ongeveer gelijk.

Wat nog wat minder is bij de Defy, is de stabiliteit. Het toestel loopt geregeld even vast en wordt soms zelfs onbruikbaar totdat hij opnieuw opgestart is. Ook spontane reboots kwamen steeds vaker voor naarmate onze reviewperiode verstreek. Of dat iets met het veelvuldige contact met water te maken heeft is ons niet duidelijk, maar dat lijkt niet erg logisch.

De Motorola Defy is duidelijk niet gericht op multimedia, maar weet toch de nodige prestaties te leveren. Het meest opvallend en leuk is de muziekspeler, die de online- en offline-wereld prima in elkaar laat vervloeien. Video’s afspelen gaat redelijk, maar niet geweldig, en de camera is ook niet meer dan redelijk.

Camera

Screenshot Motorola Defy

De camera van de Motorola Defy heeft potentieel een erg leuke functie: het nemen van onderwaterfoto’s. In de praktijk valt dat tegen omdat het scherm van de telefoon niet werkt onderwater en de cameratoets op het scherm zit. Dat is erg jammer omdat een simpele aanpassing een erg leuke feature aan de Defy zou kunnen toevoegen. Je kunt eventueel apps downloaden om je camera op beweging te laten reageren of op afstand te besturen, maar ideaal is het niet. Filmen kan wel beter als je de videocamera boven water alvast aanzet.

De camerainterface is verder weinig spannends, met een aantal knoppen aan de zijkant en via de menutoets wat uitgebreidere instellingen. Maar dus helaas met een sluitertoets op het scherm. Voor de videocamera geldt dezelfde interface.

De kwaliteit van de foto’s die uit de Defy komt is redelijk, alleen de kleuren zijn erg geel. Ook zijn foto’s niet extreem scherp, maar zeker wel gemiddeld zoals je goed kunt zien op de vergelijking met de Samsung Galaxy S en HTC Desire Z hieronder. Filmpjes worden helaas tot een VGA-resolutie opgenomen en zijn ook niet heel goed.

Camerasample Motorola Defy

 

Camerasample Motorola Defy

 

Camerasample Motorola Defy

 

Camerasample Motorola Defy proefopstelling

 

Camerasample Motorola Defy vergelijking

 

Muziek

Voor de muziek heeft de Defy een uitgebreide applicatie, waar je zowel de radio als de muziekspeler vind en ook radio via ShoutCast kunt luisteren. Met integratie van TuneWiki heeft de muziekspeler ook nog een social media tintje en het maakt het makkelijker nieuwe muziek te ontdekken. Als aanvulling daar op kan de muziekspeler ook muziek identificeren. Misschien nog wel de leukste functie van de muziekspeler is echter dat hij, eveneens via TuneWiki, de songtekst automatisch onder een nummer zet. Daarvoor moet je uiteraard wel net de versie hebben die in de database van TuneWiki voorkomt, maar als je dat hebt is de functie erg leuk. Ook in de muziekspeler kun je een sociaal tintje vinden, zo kun je een kaart oproepen waar het nummer dat je luistert nog meer afgespeeld wordt en kun je de muziek ‘Blippen’, eigenlijk gewoon delen met je mening erbij, via Twitter, sms of mail. Een kleine irritatie is dat de equalizer ergens ver in de instellingen verstopt zit, onafhankelijk van de muizekspeler.

De kwaliteit van de muziek is ook heel aardig. De speaker is vrij luid met een redelijke hoeveelheid bas en door de headset klinkt de muziek bovengemiddeld helder.

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Galerij

Screenshot Motorola Defy

Gezien de integratie van social media in de muziekspeler, is de galerij opvallend ‘asociaal’. Niet dat er iets mis is met de galerij, maar bijvoorbeeld het bekijken van webalbums is niet mogelijk. Verder ziet de galerij er wel gelikt uit en uploaden van foto’s met één druk op de knop is uiteraard wel mogelijk. Jammer is dat dat niet standaard naar Twitter kan, maar daar zijn in de Market genoeg apps voor te downloaden en dat is dan ook zeker niet problematisch. Verder kun je foto’s verbeteren met Kodak Perfect Touch, dat overigens zeker de gebreken van de camera niet kan oplossen. Ook diashows zijn beschikbaar en we zijn dan ook dik tevreden over de galerij.

Video playback

De Defy kan een aardig arsenaal aan filmformaten afspelen, wat gewoon via de galerij gaat. Je kunt hier naar de map video’s en vervolgens een filmpje sorteren. De telefoon kan moeiteloos overweg met mp4- en 3gp-bestanden en ook de meeste DivX- en Xvid-versies zijn geen probleem. Dat gaat tot een resolutie van 720p, dus dat moet ruim genoeg zijn. Bij die maximale resolutie is er in het begin weleens een hapering te bespeuren overigens.

Screenshot Motorola Defy

 

Diep van binnen is de Defy natuurlijk gewoon een redelijk verouderde Android-telefoon. Het toestel draait op Eclair, wat betekent dat niet alle applicaties op het toestel beschikbaar zijn, maar wel een heel aantal. Met de vernieuwde Android-market kun je dan ook flink uit de voeten en daarnaast heeft Motorola al wat handige apps voorgeïnstalleerd.

Android Market

De Android Market is vernieuwd met vooral een aantal cosmetische veranderingen. De header in het beginscherm is erg groot geworden en biedt wat extra informatie over aanbevolen apps en de interface van de winkel komt over het algemeen wat opener over. Verder heb je nog steeds een groot aantal categorieën, een zoekfunctie en een applicatiescherm met daarin informatie over de app, een aantal screenshots, beoordelingen en gerelateerde applicaties.

De Android Market biedt inmiddels meer dan 130.000 gratis en betaalde applicaties die je op de telefoon kunt installeren. Van serieuze toepassingen tot spelletjes, er is van alles te vinden. De telefoon kan zo helemaal naar wens worden ingericht. Wie van deze Motorola vooral een zakelijke telefoon wil maken, kan dat dus doen, maar wie er voornamelijk spelletjes op gaat spelen, heeft die mogelijkheid ook.

Om je een beetje op weg te helpen mocht je tot aanschaf van de Defy overgaan, hebben we alvast een lijstje met applicaties die je volgens ons niet mag missen samengesteld.

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Applicaties

Uiteraard heeft de Motorola Defy een heel scala aan apps voorgeïnstalleerd staan. Ten eerste zijn er de standaard office-tools, zoals een agenda, een rekenmachine, een applicatie die een soort PC Suite in de browser van je computer mogelijk maakt en QuickOffice. Er is ook een bestandsbeheerder aanwezig die onderdeel is van QuickOffice. Hij is dan ook niet zo uitgebreid als de meeste bestandsbeheerders, maar het is in ieder geval goed dat de Defy het als optie in het menu heeft staan. Ook Facebook is aanwezig. Opvallend is dat YouTube ontbreekt, net als Twitter overigens, maar die kun je natuurlijk eenvoudig downloaden en installeren. Een andere handigheid van de Defy is een tweetal DLNA-applicaties. De ene heet simpelweg DLNA en is iets minder uitgebreid dan de tweede, genaamd MediaShare. Het scheelt echter niet veel. Tot slot is er het programma 3G Mobile Hotspot, dat je in staat stelt om je Defy in een Wi-Fi-modem te veranderen.

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Telefoon

Screenshot Motorola Defy

Zoals we dat gewend zijn heeft de Motorola Defy een telefoonapplicatie die bestaat uit vier tabbladen: kiezer, recent, contacten en favoriet. Vergeleken bij andere MotoBlur-toestellen is de contactenapp erg standaard, wat wellicht met onze Nederlandse firmware te maken heeft. De belkwaliteit en het volume van de ringtones is prima. Het toestel heeft op de achterkant een tweede microfoon waarmee achtergrondgeluid opgenomen en vervolgens geëlimineerd moet worden. Voordat we dat hebben kunnen testen overleed de primaire microfoon van het toestel helaas tijdens het opnemen van onze videopreview, dus daar kunnen we weinig over zeggen.

Voor berichten is er een ‘unified unbox’ aanwezig op de Defy waar je mailtjes en sms’jes samenkomen. Helaas vallen Gmail-mails hier niet onder. Je moet Gmail dus via pop3 of imap instellen, wat een stuk minder handig is dan de native client gebruiken. Facebook- en Twitter-messages zijn ook niet in de inbox te vinden. Dus echt unified is hij nou ook weer niet. Verder werkt mail wel gewoon goed, via Exchange, Gmail, pop3 of imap.

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Browser

De browser die in de Defy te vinden is, is gewoon de standaard Android-browser. Die doet prima zijn werk. In de Defy is hij redelijk snel en gaat browsen over een pagina ook redelijk vloeiend. Zo nu en dan is er weleens een hapering te bespeuren, maar storend is het niet. Zoomen gaat door twee keer op het scherm te tikken of middels de bekende pinch-beweging en dat werkt ook prima op het toestel.

Ondanks dat het toestel niet op Froyo draait, is flash wel aanwezig in de browser. Zelf zware flash-pagina’s, zoals de website van The Upper Storey worden zoals het hoort geladen, hoewel dat enorm traag gaat. Flashgames op sites als spele.nl gaan dus ook te traag om echt te spelen, al zouden de juiste besturingselementen op het toestel aanwezig zijn. Flash is dus vooral handig voor video’s, die redelijk werken, en in mindere mate voor complexe webinterfaces. De acid3-test doorgaat de Defy met een score van 93 punten, zoals elke Android-telefoon dat doet. Al met al zijn we dan ook zeker tevreden over de browser van de Defy.

Screenshot Motorola Defy

 

Screenshot Motorola Defy

 

Goed, de Motorola Defy werkt op veel fronten dus gewoon goed. Prima, maar de meesten van jullie zijn hier ongetwijfeld gekomen om gewoon ordinair gadget-bloed te zien. Helaas is dat niet het geval, we hebben geprobeerd realistische situaties na te bootsen en dat heeft het toestel aardig doorstaan. Het toestel is immers ‘life proof’ en niet bestand tegen alles. En ook niet tegen een wasmachine, zo zul je aan het einde van dit hoofdstuk lezen en zien.

Onder water filmen

Het zal niet snel per ongeluk gebeuren, maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat je het leuk vindt om je telefoon als onderwatercamera te gebruiken. Dat is met de Defy goed mogelijk, behalve dat het toestel geen cameraknop heeft en het scherm niet onder water werkt. Je zult hem dus wel op het droge aan moeten zetten. Ook moet je niet te diep gaan, want hoewel onze Defy het prima hield tegen wat water, is de microfoon wel redelijk snel kapot gegaan, en dan waren we nog geen meter diep, en ook niet lang. Dat gebeurde overigens niet bij het opnemen van de onderstaande video.

Kortom, je kunt tot op zekere hoogte onder water filmen met de Defy.

Krastest

Je hoeft niet per se een ruggedized telefoon te hebben om heel wat krassen op het scherm te doorstaan, maar bij een dergelijk toestel is het zeker belangrijk. We gingen flink met onze sleutels los op het toestel en later ook met een mes. Het resultaat waren twee kleine krasjes en een aantal heel lichte krassen die je niet eens ziet als je het scherm niet vet maakt en niet heel goed kijkt.

Het scherm van de Defy is dus zeker krasvast, en is alleen met veel moeite te bekrassen.

Morsen

Je zit aan tafel met je telefoon naast je en stoot een kop koffie om. Of je krijgt bier over je heen tijdens het uitgaan en ook je telefoon is slachtoffer. Dat zijn sowieso geen prettige momenten, maar als je telefoon het dan ook nog begeeft is het helemaal vervelend. In de meeste gevallen zal dat precies zijn wat er gebeurt, maar de Motorola Defy belooft er wel tegen te kunnen. Om de proef op de som te nemen gooiden we water, bier en koffie over het toestel heen. En een beetje suiker om het extra smerig te maken. Dat alles wat geen enkel probleem voor de Defy, en ook het afwassen onder de kraan was probleemloos.

Conclusie: als je een Motorola Defy op zak hebt is het niet erg als je er drinken overheen morst.

Valtest

Stel, je hebt haast, zit op de fiets, hebt geen horloge en wilt even kijken hoe laat het is. In alle haast trek je je telefoon wat onbesuisd uit je broekzak en vervolgens klettert hij tegen de grond. Op die manier zijn er in ieder geval binnen onze redactie al de nodige telefoons lelijk beschadigd, hoewel er nog nooit eentje overleden is. We namen de proef op de som met de Defy. Hoewel het toestel wel bekrast was, is het niet zo erg als met de gemiddelde telefoon. Die is vooral op de hoeken wat heviger beschadigd, maar het verschil is niet heel groot.

Deze test willen we daarom als half-doorstaan bestempelen, hoewel je zeker niet bang hoeft te zijn dat je Defy het loodje legt als je hem van je fiets laat vallen.

Schoktest

Om te schokvastheid nog wat beter te testen, en gewoon omdat het leuk is, hebben we de Defy ook nog even ingezet als voetbal. Helaas is de video daarvan verdwenen door een fout met de geheugenkaart van onze camera, maar de video die het toestel zelf maakte hebben we nog wel en ook de video die de beschadigingen laat zien is van de partij. Ook hierbij bleef de telefoon niet onbeschadigd, hoewel het allemaal wel meeviel. Wat wel tegenviel, is dat er een minuscuul barstje in het Gorilla Glass voor het scherm ontstaan is.

Vanwege dat laatste barstje geldt ook voor deze test: gehaald, maar zeker niet met vlag en wimpel.

Zandtest

“Motorola Defy, with MotoBlur. Water resistant. Scratch resistant. Dust proof. It’s life proof.” Luidt de tekst in de commercial van de Defy. Met de eerste twee houdt Motorola dus nog een slag om de arm, maar stof, zand en dergelijken moet het toestel hoe dan ook kunnen doorstaan. Stof is een beetje lastig te testen, maar zand zeker niet. We gooiden het toestel dus in een zandberg en het resultaat was prima. Er zit wel wat zand in verschillende gleuven en gaten, maar dat is geen probleem en de telefoon doet het verder nog prima. Geen vastgelopen knopjes en geen kapot scherm.

Met andere woorden: test gehaald.

Wasmachinetest

De laatste, en meest heftige, test is de wasmachinetest. Veel telefoons beleven de laatste minuten van hun ‘leven’ in een draaiende wasmachine, omdat sommige gebruikers simpelweg te slordig zijn om hun teleofon uit hun broekzak te halen voordat hij in de was gaat. Die mensen zullen aan de Defy ook niet bijster veel hebben. Ook onze Defy was gewoon hartstikke kapot nadat hij tachtig minuten rondjes gedraaid had. Daar moeten we wel bij zeggen dat er een barstje in het scherm zat door onze schoktest, dus het zou kunnen dat daar water door binnengedrongen is. Onder de batterijklep was echter ook alles nat. Beelden van het toestel stopten na luttele seconden draaien al, dus waarschijnlijk is het toestel door de combinatie van schokken en water snel overleden. We zullen hem nog proberen in leven te brengen door hem een aantal dagen in een bak rijst te verstoppen, mocht dat lukken zullen we de review nog updaten. Maar hoe dan ook is het geen slim plan om je Defy in de wasmachine te stoppen.

Conclusie: test gefaald, Defy dood en toch nog wat vermaak voor jullie als lezers. Oh, en exclusieve beelden van de binnenkant van een wasmachine.

Update 21-5-2011

De Defy heeft na het reviewen nog een aantal weken in een bak rijst doorgebracht, maar zonder resultaat. Het apparaat was dus echt dood na een aantal rondjes wasmachine.

Motorola Defy kapot

 

Motorola Defy kapot

 

Motorola Defy kapot

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters