Motorola Flipout

Motorola wil met haar Flipout vooral de jonge consument blij maken met een vrolijke messaging-telefoon, maar wel tegen een flinke prijs. De Flipout heeft een uniek design gecombineerd met Android Eclair en MotoBlur, met verder redelijk basic functies voor een Android-telefoon.

Motorola Flipout hoofdfoto

 

Motorola probeert haar comeback, vooral gedreven door de Milestone-familie, wat kracht bij te zetten met een aantal erg aparte toestellen. We zagen de unieke BackFlip en ook de pas aangekondigde Defy is niet erg alledaags. Misschien wel de meest rare vogel is echter de Motorola Flipout, die vandaag onder de loep zullen nemen. Het toestel vormt eigenlijk een beetje de onderkant van de Android-lijn van Motorola, maar zeker niet tegen een lage prijs. Met een prijs rond de €350 via import is de Flipout namelijk zeker niet goedkoop voor een Android-toestel met redelijk basale specificaties. Dankzij Belsimpel, in Nederland momenteel de enige dealer van de Flipout, konden we het toestel proberen en van die kans hebben we natuurlijk gebruik gemaakt. Maar voordat we beginnen nemen we even een kijkje bij de concurrentie en de specificaties van het toestel.

Puur naar de specificaties en vormaspecten van de Flipout kijkend moet hij gaan opboxen tegen de Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro, wat eigenlijk het enige Android-toestel is dat in de buurt komt van de Flipout. De prijs scheelt echter €100 en het enige Android-toestel dat uitgerust is met een hardware toetsenbord en vergelijkbare specificaties is de wat oudere Milestone, een ware high-end-telefoon. Buiten Android komt de concurrentie vooral van Symbian en zou de Nokia X5-01 de meest logische concurrent zijn, maar ook daar is het prijsverschil erg groot. Meer in de buurt komen de Sony Ericsson Vivaz Pro en de Nokia N97 mini, maar die zijn wat uitgebreider én goedkoper. Duidelijk is dan ook dat de Flipout het niet makkelijk gaat krijgen tegenover zijn concurrentie, maar wellicht dat de unieke verschijningsvorm het toestel weet te redden.

Motorola Flipout

 

Motorola Flipout

 

Motorola Flipout

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Motorola
Type Flipout
Besturingssysteem Android 2.1
Ontwerp
Afmetingen 67x67x17 mm
Gewicht 120 gram
Form-factor Swivel
Kleuren Oranje, groen, roze, zwart, wit
Scherm
Diagonaal 2,8″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 150MB
Processor 600MHz Texas Instruments OMAP 3410
Accu 1170mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

Motorola Flipout unboxing

De Motorola Flipout komt in een langerekt doosje met redelijk wat informatie erop. Om bij het toestel zelf te komen moet je een huls van de doos afschuiven, waarna het toestel meteen op een kartonnen plateau voor je neus ligt, waar hij overigens wat lastig uit te krijgen is. Onder dit plateau zit een bak met accessoires en twee dunne boekjes; een volledige handleiding ontbreekt. Er wordt een 2GB geheugenkaart meegeleverd en verder is er een USB-lader en een headset meegeleverd. Aangezien het toestel niet officieel in Nederland verkrijgbaar is kan het zijn dat de adapter die bij de lader hoort niet in onze stopcontacten past, afhankelijk van waar je het toestel vandaan haalt. Webshop Belsimpel, die het toestel importeert en waar ons exemplaar ook vandaan komt, heeft dit probleem alvast opgelost en bij ons was er naast een Engelse Motorola-adapter ook een Nederlandse adapter van HTC aanwezig.

Design

De Motorola Flipout is zeker geen alledaags toestel met zijn vierkante swivel-design. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat je een uniek toestel hebt dat er leuk uitziet en lekker opvalt, maar er zit ook een nadeel aan. Doordat het toestel helemaal vierkant is ligt hij namelijk niet lekker in de hand. Ook het draai-mechanisme zelf heeft twee kanten. Allereerst is het een prima manier om het toetsenbord op te bergen waarbij minder overlap is dan bij een slider en dus ruimte voor een groter toetsenbord. De andere kant is echter, dat het toestel eigenlijk ontworpen is om in open toestand te gebruiken, waardoor alle elementen aan de zijkant op een rare plek terecht komen als je hem dicht draait. De Flipout lijkt solide in elkaar te zitten, hoewel het swivel-mechanisme net een kleine afwijking heeft waardoor er een heel klein verschil is tussen de bovenste helft en de onderste helft als het toestel dicht zit.

De Flipout is uitgebreid bedeeld qua kleuren, waarbij hetzelfde concept wordt aangehouden als bij de Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Dat wil zeggen dat de achterkant vervangbaar is in verschillende kleuren, terwijl de voorkant altijd zwart blijft. De kleuren die op het moment beschikbaar zijn, zijn wit, zwart, roze, groen en oranje. Bij ons toestel waren de witte en de zwarte achterkant meegeleverd, dus waarschijnlijk zullen er drie varianten zijn met elk twee kleuren, of wellicht dat elk toestel een zwarte achterkant heeft met één van de andere kleuren erbij.

Motorola Flipout voorkant

 

Motorola Flipout achterkant

 

Motorola Flipout detail

 

Motorola Flipout detail

 

Motorola Flipout detail

 

De belangrijke elementen van de Flipout zijn wat lastiger te benoemen dan normaal, aangezien de zijkanten van het toestel anders zitten afhankelijk van hoe je het toestel draait. Wat uiteraard niet veranderd is het 2,8″-scherm aan de voorkant, waar drie knopjes onder zitten. Als je het toestel opendraait komt er een qwerty-toetsenbord tevoorschijn met vijf rijen, waarin ook een navigatietoets verwerkt zit. Op de achterkant zit de camera samen met een spiegeltje en de speaker van de Flipout en dan hebben we aan de zijkanten van de Flipout nog de volumetoets, de power-knop, de MicroUSB-poort en de 3,5mm jackingang. De geheugenkaart kun je onder de batterijklep kwijt.

Motorola Flipout zijkant

 

Motorola Flipout zijkant

 

Motorola Flipout zijkant

 

Motorola Flipout zijkant

 

Motorola Flipout detail

 

Motorola Flipout detail

 

Motorola Flipout detail

 

Scherm

Het scherm van de Motorola Flipout heeft niet zo’n beste inkijkhoek, maar weet verder eigenlijk best goed te presteren. Onder direct zonlicht is het scherm bovengemiddeld goed zichtbaar en de kleuren zijn redelijk weergegeven. Amoled-niveau bereikt het scherm zeker niet, maar de weergave is toch wel mooi. Wat wel jammer is, is dat de QVGA-resolutie eigenlijk wat te weinig is voor het 2,8″-scherm, waardoor afzonderlijke pixels goed zichtbaar zijn. De gevoeligheid van het scherm is prima en elke kleine aanraking wordt geregistreerd.

Waar het echter misgaat met het scherm, is het feit dat het een QVGA-scherm is in landschapsmodus. Dat eerste is al niet al te best in combinatie met Android, maar de landschapsmodus maakt het helemaal bedroevend omdat veel applicaties in portretmodus werken. Dat betekent dus dat je je toestel op z’n kant moet houden om iets te kunnen doen met een app en dat is als je knopjes moet bedienen niet zo handig natuurlijk. Als dat niet het geval is, dan is het overigens niet zo erg omdat het toestel toch vierkant is dus qua ligging in de hand is er geen verschil.

Toetsenbord

De Motorola Flipout heeft naast zijn fysieke toetsenbordje ook een on-screen-exemplaar, maar daar zullen we niet verder op in gaan aangezien die waarschijnlijk toch niet veel gebruikt zal worden. Het fysieke toetsenbordje is prettig in gebruik, maar de knopjes zijn wel een beetje aan de kleine kant. Een ander vervelend puntje is dat de verschillende rijen niet zoals dat hoort een beetje schuin onder elkaar geplaatst zijn, maar gewoon recht onder elkaar. Daarbij is bij de onderste rij één plek overgehouden en dat kan er voor zorgen dat je bij letters aan de linkerkant van die rij, dus de z, x, c en v, de mist in gaat met typen. Na even wennen is dat echter over. Erg prettig is dat het toetsenbord uit vijf rijen bestaat en je dus een aparte rij hebt voor cijfers, en ook nog eens extra ruimte voor tekens. Ook aan een navigatietoets is gedacht en ondanks de kleine knopjes kunnen we dan ook zeker tevreden zijn over het toetsenbordje.

Motorola Flipout toetsenbord

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BT60
Capaciteit 1130mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Motorola Flipout batterij

 

De Motorola Flipout is uitgerust met de MotoBlur-interface van Motorola, die vooral gericht is op social networking. Waar MotoBlur echt tot uiting komt is overigens in de applicaties, dus later zullen we er ook nog op terug komen. In dit hoofdstuk zullen we de interface doorlopen en ook even naar de prestaties kijken.

Standby

De standby van MotoBlur is eigenlijk niet zo verschillend van die van Android zelf. Behalve het feit dat er nu 7 schermen aanwezig zijn en dat de balk aan de onderkant is veranderd in drie knoppen aan de zijkant, is het verschil in de basis erg klein. Wat echter wel het geval is, is dat Motorola een flink aantal widgets heeft toegevoegd voor je toestel. Zo zijn er widgets voor je sociale updates, voor RSS, voor de kalender en voor je berichten. Jammer van deze widgets is wel dat ze allemaal maar één item weergeven, waardoor ze niet erg bruikbaar zijn. Dat doet HTC toch echt beter met haar Sense UI met widgets waar je gewoon doorheen kan scrollen. En in plaats van dat je in een lijst komt na het aanklikken van een widget kom je in een overzicht waar je nog steeds maar één item per pagina ziet. Verder zijn er uiteraard live-wallpapers beschikbaar en ondanks de wat minder handige Motorola-widget blijft het wel gewoon een fijn standby-scherm.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Menu

Het menu van de Motorola Flipout is niet veranderd ten opzichte van het standaard Android-menu. Dat betekent dat je een standaard lijst met al je applicaties krijgt voorgeschoteld waar je uiteraard makkelijk doorheen kunt scrollen. Een probleem dat we nog altijd met het menu hebben is dat je hem niet kunt indelen en dat het dus een gigantische, onoverzichtelijke lijst kan worden als je veel applicaties op je toestel hebt staan. Dat is echter geen probleem van de Flipout zelf, maar van Android in het algemeen.

Screenshot Motorola Flipout

 

Multi-tasking

Screenshot Motorola Flipout

De Motorola Flipout is uitgerust met Android 2.1 Eclair en dat betekent dat multi-tasking niet volledig meer op de achtergrond gebeurt, maar een fatsoenlijke taakbeheerder mist nog steeds. Onder applicaties in het instellingen-menu kun je een lijst opvragen met alle processen die draaien en elk proces afsluiten, maar een nette ordening per applicatie waar je ook applicaties kan openen of alles kan sluiten is niet aanwezig. Het multi-tasken zelf gaat echter prima. Mits je programma’s via de hometoets verlaat, blijven ze open staan tot het systeem ze niet relevant meer vindt, waarna ze gesloten zullen worden. In de praktijk zul je gewoon je open tabbladen in de browser en dergelijken weer kunnen oproepen. Een handigheidje krijg je te zien als je de hometoets even ingedrukt houdt, dan komt er namelijk een menuutje met de laatste zes gebruikte applicaties naar boven waarmee je snel tussen apps kunt wisselen. Eventuele meldingen gaan overigens via de statusbalk, die je uit kan klappen door het balkje dat altijd bovenaan het scherm te vinden is naar beneden te trekken.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Prestaties

Motorola Flipout Benchmark

Zoals traditie is bij Motorola heeft de Flipout een Texas Instruments-chipset, en wel eentje uit de OMAP 3-serie. Het gaat om de Omap 3410, die geklokt is op 600MHz. Dat klinkt niet zo spannend, maar als we de Benchmark-resultaten van de Flipout bekijken is het zeker spannend. Het toestel weet de Xperia X10 van Sony Ericsson met zijn Snapdragon-processor te verbeteren in de Quadrant-test en is met zijn 500 punten bijna net zo goed als de HTC Desire die eveneens een QSD8250 van Qualcomm heeft. Daar is in real life overigens niet heel veel van terug te zien, want in het gebruik voelt de Flipout niet erg snel aan en ook applicaties draaien zeker niet opvallend snel. Wel is de Flipout stabiel, dus ontevreden over de prestaties zijn we zeker niet.

Een beetje moderne telefoon kan niet zonder enkele multimedia-features en zo ook de Motorola Flipout. Het toestel heeft onder andere een 3,2-megapixelcamera en daarnaast zijn de gebruikelijke muziekspeler en radio aanwezig. Een fatsoenlijke videospeler zit er niet op, maar een enkel filmpje kijken is uiteraard wel mogelijk met het toeste. In dit hoofdstuk komt alles langs.

Camera

Zoals bij wel meer onderdelen van de Flipout het geval, levert de interface van de camera wat problemen op met het draai-mechanisme. Als het toestel dichtgedraaid is, dan is slechts een klein onderdeel van het scherm gebruikt als zoeker en worden foto’s in portret-modus gemaakt als je het toestel recht houdt, terwijl het scherm dan in landschapsmodus zit. Verder is de interface erg beperkt, maar wel prima om mee te werken. Een cameraknop mist helaas.

De foto’s die de Flipout maakt zijn ronduit slecht. Foto’s hebben weinig details, zijn niet scherp en foto’s van dichtbij maken hoef je ook niet te proberen vanwege het gebrek aan autofocus. Ook in het donker sta je machteloos aangezien er geen lampje of flits is en alsof het nog niet erg genoeg is zit er ook nog een paarse waas in het midden van sommige foto’s. Geen aanrader dus.

Ook video’s die met de Flipout gemaakt zijn, zijn niet zo best. De resolutie is maximaal 352×288 pixels, ofwel CIF, dus dat betekent al weinig goeds. Ook de uitwerking is niet erg goed zoals je op het filmpje hieronder kunt zien en we zijn dan ook totaal niet tevreden met de foto- en videoafdeling van de Flipout.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Camerasample Motorola Flipout

 

Camerasample Motorola Flipout

 

Camerasample Motorola Flipout

 

Muziek

Voor de muziek heeft de Flipout een uitgebreide applicatie, waar je zowel de radio als de muziekspeler vind en ook via ShoutCast radio kunt luisteren. Met integratie van TuneWiki heeft de muziekspeler ook nog een social media tintje en het maakt het makkelijker nieuwe muziek te ontdekken. Als aanvulling daar op kan de muziekspeler ook muziek identificeren. Misschien nog wel de leukste functie van de muziekspeler is echter dat hij, eveneens via TuneWiki, de songtekst automatisch onder een nummer zet. Daarvoor moet je uiteraard wel net de versie hebben die in de database van TuneWiki voorkomt, maar als je dat hebt is de functie erg leuk. Ook in de muziekspeler kun je een sociaal tintje vinden, zo kun je een kaart oproepen waar het nummer dat je luistert nog meer afgespeeld wordt en kun je de muziek ‘Blippen’, eigenlijk gewoon delen met je mening erbij, via Twitter, sms of mail.

De muziekkwaliteit is niet erg speciaal en via de speaker aan de matige kant. Desondanks kun je de Flipout als je niet al te veel waarde hecht aan heel goede kwaliteit prima als muziekspeler gebruiken.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Galerij

Screenshot Motorola Flipout

Gezien de integratie van social media in de muziekspeler, is de galerij opvallend ‘asociaal’. Niet dat er iets mis is met de galerij, maar bijvoorbeeld het bekijken van webalbums is niet mogelijk. Verder ziet de galerij er wel gelikt uit en uploaden van foto’s met één druk op de knop is uiteraard wel mogelijk. Jammer is dat dat niet standaard naar Twitter kan, maar daar zijn in de Market genoeg apps voor te downloaden en dat is dan ook zeker niet problematisch. Verder kun je foto’s verbeteren met Kodak Perfect Touch, dat overigens zeker de gebreken van de camera niet kan oplossen. Ook diashows zijn beschikbaar en we zijn dan ook dik tevreden over de galerij.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Video playback

De video-ondersteuning van de Flipout is niet overweldigend. Hoewel het 2,8″-scherm het toestel natuurlijk niet bij uitstek geschikt maakt als portable videospeler, kun je er toch aardig mee overweg, maar dat heeft Motorola zelf een beetje de nek om gedraaid met de codec-ondersteuning. Je kunt mpeg4-video’s kijken met maximaal een QVGA-resolutie en ook 3gp-filmpjes zijn natuurlijk mogelijk, maar ook die kunnen niet groot worden en dat formaat staat sowieso niet bekend om z’n goede kwaliteit. Verder is de videospeler met dezelfde mooie layout uitgerust als de galerij, aangezien hij daar ingebouwd zit. Veel opties heb je verder niet.

Screenshot Motorola Flipout

 

De Motorola Flipout is all about social media en dat komt ook zeker in de meegeleverde applicaties goed naar voren. In dit hoofdstuk lees je er meer over en komen ook de bel-, internet- en bericht-functies van het toestel aan bod.

Android Market

Screenshot Motorola Flipout

De Motorola Flipout heeft uiteraard zijn beschikking tot de nieuwste versie van de Android Market, maar wel met wat gebreken zoals we in het hoofdstuk over het scherm al aangaven. De winkel zelf is mooi overzichtelijk ingedeeld en er zijn vele categorieën aanwezig waar je je apps in kunt zoeken. Uiteraard zijn er ook een aantal lijstjes die je kunt gebruiken om applicaties te ontdekken en daarnaast kun je je gedownloade applicaties checken en waar dat mogelijk is updaten. Ook apps verwijderen en openen vanuit je downloads-overzicht is mogelijk en we kunnen dan ook concluderen dat de Android Market goed in elkaar zit. Het aanbod is gigantisch met meer dan 100.000 applicaties, hoewel die niet allemaal geschikt zijn voor de Flipout. Desondanks kun je ontzettend veel applicaties wel vinden voor de Flipout en zijn we zoals bij elk Android-toestel zeer tevreden over het aanbod. Alleen veel goede games vind je niet in de Android Market.

Applicaties

De Motorola Flipout heeft eigenlijk vooral sociale applicaties voorgeïnstalleerd staan, hoewel er uiteraard ook wat andere apps beschikbaar zijn. De sociale applicaties zullen we hieronder op terug komen. Verder is natuurlijk Google Maps beschikbaar, hoewel je om navigatie erbij te krijgen even de Android Market zult moeten aanspreken. Natuurlijk is ook de agenda aanwezig, die een klein beetje veranderd is ten opzichte van de standaard agenda, maar er erg op lijkt en dezelfde functionaliteit heeft. Uiteraard zijn andere standaard applicaties zoals YouTube, een rekenmachine en een wekker. Daarnaast is er een RSS-lezer aanwezig en kun je met je office-documenten bij QuickOffice terecht, hoewel die alleen maar uitgelezen kunnen worden.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Social Networking

De basis van social networking op de Flipout is je MotoBlur-account, die je moet aanmaken bij het opstarten van het toestel. Hier kun je al je accounts in onderbrengen zodat je dat niet nog eens hoeft te doen mocht je een ander toestel met MotoBlur erop kopen of van een ander MotoBlur-toestel komen. Dit kan later bij het programma ‘Accounts’ nog aangepast worden en er zijn heel wat accounts die je onder kunt brengen bij MotoBlur. Je hebt de keuze uit MySpace, Facebook, LastFM, Twitter, Picasa, Photobucket, Bebo en natuurlijk kun je je Google-, Yahoo-, Exchange-, imap- of pop3-account gebruiken voor mail. Vervolgens kun je een aantal sociale netwerken updaten en bekijken in het programma ‘Happenings’, een programma dat updates van onder andere Facebook en Twitter samenbrengt. Een andere applicatie waar het sociale-karakter van de telefoon tot uiting komt is het telefoonboek, waar het onderscheid tussen telefoon-, Twitter- en Facebook-contacten alleen nog maar wordt gemaakt in de vorm van verschillende groepen die je kunt kiezen om weergegeven te worden. Naast het logboek en de contacten zelf is er dan ook een derde tabblad te vinden waar je statusupdates van je contacten kunt vinden.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Telefoon

Zoals we dat gewend zijn heeft de Motorola Flipout een telefoonapplicatie die bestaat uit een toetsenbordje en een link naar je contacten. Die contacten zijn zoals we in de alinea hierboven besproken hebben erg ‘sociaal getint’ en uiteraard werkt synchronisatie met Exchange probleemloos. De belkwaliteit en het volume van de ringtones is prima, maar helaas is het bereik niet heel erg goed. In normale situaties is het bereik niet slechter dan van andere telefoons, maar er komen wel veel situaties voor dat de telefoon geen bereik heeft terwijl andere telefoons dat wel hebben. Ook als je bijvoorbeeld aan het navigeren bent dan krijg je opvallend vaak een melding dat het bereik wegvalt, terwijl dat met andere telefoons niet het geval is.

Berichten gaan via een speciale applicatie die deel uit maakt van MotoBlur. Er is een inbox aanwezig die niet alleen mailtjes en sms’jes weergeeft, maar ook priveberichten via Facebook en Twitter. Voor sms’jes is een chat-lay-out beschikbaar, terwijl mailtjes en directe berichten via een standaard lay-out gaan. Sms’jes typen gaat natuurlijk erg prettig vanwege het toetsenbordje en we zijn behalve de ontvangst erg tevreden over het telefoongedeelte van de Flipout.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Browser

Screenshot Motorola Flipout

De interface van de browser is redelijk op de shop gegaan bij de Flipout, maar in essentie is de browser nog steeds hetzelfde als de standaard Android-browser. De browser werkt dan ook zoals altijd bij Android lekker en heeft uitgebreide mogelijkheden. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij niet de snelste is, maar hij weet zijn taak keurig te volbrengen. Pagina’s worden ook goed weergegeven, hoewel je geen volledige of bijna volledige ondersteuning voor flash mag verwachten van het toestel. Zoomen gaat prima via pinch-zooming en ook scrollen over de pagina is geen enkel probleem. Ook de ondersteuning voor vele tabbladen en om favorieten op je bureaublad te zetten zijn handig en leuk.

Screenshot Motorola Flipout

 

Screenshot Motorola Flipout

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters