Motorola Milestone

De Milestone is het nieuwe paradepaardje van Motorola. Met dit Android 2.0-toestel wil de fabrikant opnieuw een significant marktaandeel behalen, nadat we een tijdlang niets gehoord hebben van het bedrijf. Er zit een snelle processor in de telefoon, een groot scherm, en een hardwarematig toetsenbord. Daar hangt ook een stevig prijskaartje aan. All About Phones zoekt uit of de Motorola Milestone dit prijskaartje ook verdient.

Motorola Milestone vs LG GW620

 

Van Motorola hadden we al een tijdje niets gehoord. Toen kwam het bedrijf uit het niets met de aankondiging dat het Android-telefoons uit ging brengen. Blijkbaar zorgde het ontwikkelen van het opensourcebesturingssysteem van Google ervoor dat de fabrikant er weer zin in had, want er staan een hoop toestellen in de planning bij Motorola. De Milestone is de tweede Android-telefoon van Motorola. De Cliq was de eerste, en is een mid-endtoestel. Met de Milestone wordt er op de high-endmarkt gemikt. Tot nu toe is de Milestone het meest high-end toestel, en daarmee het paradepaardje van de fabrikant. In de Verenigde Staten wordt de Android-smartphone Droid genoemd. De telecomprovider die de Droid uitbrengt, Verizon, spendeerde 100 miljoen dollar aan reclame om ervoor te zorgen dat het toestel een hit werd. In de Verenigde Staten is de Droid inmiddels verreweg het populairste Android-toestel. Met de Milestone wil Motorola de Europese markt veroveren. Officieel is de telefoon hier nog niet uitgebracht, maar er vindt inmiddels grijze import plaats vanuit het Verenigd Koninkrijk. De webshop Belsimpel biedt ze inmiddels aan, en stelde ons in staat om deze review te produceren.

Motorola Milestone vs LG GW620

 

Motorola Milestone vs LG GW620

 

De Droid heeft in de Verenigde Staten al een behoorlijke naam gemaakt en is daar inmiddels al de grootste als het aankomt op gebruik en populariteit. De Milestone moet het hier nog waarmaken. Zeker in Nederland, waar we de officiële release pas in maart verwachten. We zullen uitzoeken of de Milestone ook hier een succes kan worden, en of het toestel de HTC Hero van de troon kan stoten als populairste Android-toestel. Zo op het eerste gezicht heeft het toestel alles mee. Een snelle processor, een groot scherm, een hardwarematig toetsenbord, en een, volgens velen, stijlvol design. Ook onder de motorkap is het allemaal beter dan de vorige generatie Android-telefoons. De Milestone draait op Android 2.0. Dat betekent meer widgets, meer instellingen, meer technische snufjes, om het je allemaal net even wat gemakkelijker te maken. De nieuwere Android-versie behoudt de vertrouwde interface, waardoor het voor bestaande 1.x-gebruikers een koud kunstje is om te upgraden.

Maar uiteindelijk draait het allemaal om de performance. Wij zoeken uit of de Milestone de mooie specificaties op papier ook kan vertalen naar een goed werkbaar apparaat. Gezien het prijskaartje van de telefoon mag er het een en ander verwacht worden. Het is goed om te weten dat wij de Italiaanse Milestone geleverd hebben gekregen met dank hiervoor aan BelSimpel.nl.

Motorola Milestone vs LG GW620

 

Motorola Milestone vs LG GW620

 

Motorola Milestone vs LG GW620

 

Algemene gegevens
Merk Motorola
Type Milestone
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Android versie 2.0
Schermafmeting 3,7″
Schermtype TFT
Schermresolutie FWVGA, 854×480 pixels
Aantal kleuren 16M
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor ARM Cortex A8 550 MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 133MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 390 minuten
Standby-tijd 350 uur
Accu 1400mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5,0MP, autofocus
Radio Internetradio
Audio mp3/eAAC+/wav/wma
Videospeler mp4/H.263/H.264/wmv9
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s Qwerty-toetsenbord, MotoNav

De Milestone wordt geleverd in een vrij simpele en kleine doos. Dit type dozen zien we vaker bij telefoonfabrikanten. Er zit een soort kartonnen hoes om de doos waarop de Milestone staat afgebeeld. Daarop valt te lezen dat Motorola de Milestone ziet als een telefoon zonder compromissen. Op de achterkant vind je de belangrijkste specificaties. Verder is er weinig spannends aan de doos, maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud. Wanneer we de kartonnen hoes weghalen zien we als eerste de telefoon liggen. Daaronder liggen de bijgeleverde accessoires. Ook hier is weinig spannends aan op te merken. Er is uiteraard een USB-kabel bijgeleverd. Hiermee is de telefoon te koppelen aan de pc, en ook wordt daarmee de batterij opgeladen. Laden met netstroom is ook mogelijk, doordat er een USB-naar-netstroomadapter bijgeleverd wordt.

Motorola Milestone review

 

Motorola Milestone review

 

Op de Milestone zit standaard een screenprotector. Deze is eigenlijk alleen handig om het toestel bij het transport heel te houden. Het is niet handig om het plasticlaagje op het scherm te laten zitten om in het dagelijks gebruik het scherm te laten beschermen. Wie dus het scherm wil beveiligen tegen krasjes en dergelijke zal op zoek moeten naar een andere screenprotector. Verder zien we in de doos een cd met de drivers voor de computer, wat uiteraard ook verwacht mag worden. Natuurlijk ontbreekt de handleiding ook niet, en als laatste krijg je er nog een setje oordopjes bij.

Voor een high-endtelefoon zijn de uitstraling van de telefoon en de bijgeleverde applicaties niet spectaculair. Dat had beter gekund, maar het draait natuurlijk uiteindelijk om de telefoon zelf.

Motorola Milestone review

 

Motorola Milestone review

 

Het is meteen wel duidelijk dat de Motorola Milestone een opvallend design heeft. Als eerste valt op dat de voorkant van de telefoon, waar het scherm op ligt, minder lang is dan de onderkant van de telefoon. Hierdoor steekt de onderkant min of meer een stuk uit. Het gedeelte waar het scherm in gelegd is ligt op deze manier op de rest van de telefoon, waardoor het toestel visueel in twee stukken is te verdelen. Persoonlijk spreekt ons dat niet aan. Het toestel krijgt op deze manier een gefragmenteerde indruk en dat geeft het geheel een nogal lompe indruk. Wat ook niet meehelpt is dat een gedeelte van de telefoon van een glanzend metaalachtig materiaal gemaakt is, en dat het achterop van mat plastic is. Dit maakt het allemaal nog rommeliger. Daarbovenop komt nog eens dat de achterkant visueel een rommeltje is. Er loopt een goudkleurige streep over het toestel heen, en daarnaast zien we nog een aantal strepen die de achterkant visueel in drie stukken opdelen. Dan is er ook nog eens de cameramodule die niet aantrekkelijk in de achterkant verwerkt is. Hoewel het een persoonlijke kwestie is, lijkt het toestel op deze manier onverzorgd.

Motorola Milestone review

 

Motorola Milestone review

 

Aan de zijkant vinden we nog de nodige knoppen. Aan de rechterkant vinden we plastic volumeknoppen, die erg gammel aanvoelen en niet netjes in de rest van het toestel verwerkt zijn. Ook zit er een goudkleurige cameraknop, die eveneens niet in het design past. Aan de andere kant zit de USB-aansluiting. En ook hier geldt weer dat het er onverzorgd uit ziet.

Motorola Milestone review

 

Motorola Milestone review

 

Bovenop zit de toets om de telefoon te unlocken, of om het scherm uit te laten gaan. Door lang te drukken is de telefoon ook uit en aan te zetten. Deze toets is onbegrijpelijk slecht in het geheel verwerkt. Het knopje is moeilijk in te drukken als je niet precies kijkt waar je moet zijn. Dit komt doordat de 3,5mm-koptelefoonaansluiting er vlak naast zit, en het design van het toestel ervoor zorgt dat het knopje ingebed is in de rest van het toestel, waardoor drukken moeilijk is. Hoewel dit ontwerp ervoor zorgt dat het toestel niet per ongeluk unlockt kan worden, is het ronduit vervelend om de knop in te moeten drukken. Je kunt er ook niet gemakkelijk bij als je de Milestone in één hand hebt, waardoor je je tweede hand moet gebruiken, of het toestel anders beet moet pakken.

Ook al zit de knop ingebed in de telefoon, ook hier is Motorola er niet in geslaagd om voor een fatsoenlijke afwerking te zorgen. Daarnaast is de plaatsing ervan functioneel gezien onhandig.

Motorola Milestone review

 

Motorola Milestone review

 

Een van de selling points van de Milestone is het hardwaretoetsenbord. Wanneer het scherm uitgeschoven wordt, is er een qwerty-toetsenbord zichtbaar. Hiermee zou het typen van mails, sms en dergelijke sneller moeten gaan. Wij zijn echter ronduit ontevreden over het toetsenbord. De knoppen zitten tegen elkaar aan geplakt, en zijn daarnaast volledig plat. Daardoor is het waarschijnlijk voor iedereen, behalve wellicht diegenen met echt kleine vingers, bijna niet mogelijk om met een vinger op een toets te drukken. Wij konden alleen redelijk accuraat typen door met het uiterste puntje van de vinger of de nagel op een knop te drukken. Dit heeft weer als nadeel dat het typen lastiger gaat.

Iets anders wat het typen lastiger maakt is het feit dat het drukpunt van de knoppen precies in het midden ligt. Wanneer een knop aan de randen aangeslagen wordt, zal deze vaak niet worden geregistreerd. Dit is erg jammer. Ook na enige oefening sprak ons het onscreentoetsenbord meer aan dan het hardwaretoetsenbord. Doordat op het toetsenbord een vrij nutteloos D-pad zit, was er ruimte geweest voor verbetering van het toetsenbord. Motorola heeft echter voor een zeer slechte implementatie van een hardwaretoetsenbord gekozen. Hoewel het doorgaans een voordeel is, vinden wij het in dit geval een nadeel. De knoppen op het onscreentoetsenbord zijn groter en geven nauwelijks minder feedback dan de echte knoppen.

Motorola Milestone review

 

Motorola Milestone review

 

De Milestone is door het gebruik van hard plastic en metaalachtig materiaal zeer stevig. Dat geeft ook het gevoel dat je een kwalitatief uitstekende telefoon in handen hebt. Helaas maakt het de telefoon ook zwaarder. De Milestone is zwaarder dan prettig is, hoewel dat ook waarschijnlijk enige gewenning vereist. Wij vinden het gewicht van de telefoon echter onprettig. Daar staat wel tegenover dat dit een van de stevigste telefoons is die we in handen hebben gehad.

Motorola Milestone

 

Motorola Milestone

 

Motorola Milestone

 

Ten opzichte van de vorige generatie telefoons heeft de Milestone een groter scherm. Vaak waren bij Android-telefoons de 3,2 inch-schermen populair. Motorola heeft ervoor gekozen om een 3,7 inch-scherm te plaatsen. Daarbij heeft het de resolutie ook opgekrikt tot 854×480. Ook is het scherm in staat om 16 miljoen individuele kleuren weer te geven. Op papier heeft de Milestone dus alles in huis om het beeld uitstekend weer te geven. Al is het geen Amoled, en ‘slechts’ TFT.

De uitstekende specificaties vertalen zich in de praktijk ook naar beeldkwaliteit. Het scherm van de Milestone is haarscherp, en de kleuren zijn meer dan goed. De kleuren halen het niet bij een Amoled-scherm zoals dat van de Samsung Galaxy, maar de extra scherpte, die goed van pas komt bij browsen, maakt dat wel goed. Het is een van de beste schermen bij toestellen met een TFT-scherm.

Motorola Milestone

 

De hoge resolutie komt vooral tot zijn recht bij het lezen van tekst. Bij sms’en, mailen, browsen en al het andere dat tekst bevat is het duidelijk te zien dat de Milestone een hoge resolutie heeft. Het is allemaal net wat scherper dan op andere telefoons en zelfs heel kleine tekst blijft goed leesbaar. Dit maakt het lezen vanaf het scherm bijzonder prettig. Vooral bij het browsen scheelt dit enorm. Je hoeft minder snel in te zoomen om de tekst te kunnen lezen. Zo kun je bijvoorbeeld een webpagina in zijn geheel bekijken, zonder dat je door specifieke delen heen moet scrollen. Een groot pluspunt van dit hogeresolutiescherm.

Motorola Milestone

 

Motorola Milestone

 

Op de telefoon zelf zitten maar weinig hardwarematige toetsen. Er is een knop om de telefoon uit te schakelen en te unlocken, een knop om foto’s te schieten, en daarnaast kan het volume aangepast worden. Daarmee houdt het wel op. Er zijn onder het scherm nog vier dedicated knoppen, maar dit zijn touchknoppen. Dit heeft als voordeel dat het scherm en de onderliggende knoppen één geheel zijn. Als nadeel geldt dat je zo minder feedback hebt van de knoppen. Of de touchknoppen een voordeel of een nadeel zijn is een persoonlijke keuze. Wij vonden ze prima werken en vinden het gebrek aan echte feedback acceptabel.

Van links naar rechts heb je een knop om terug te gaan naar het vorige scherm, een knop die extra opties omhoogbrengt, een knop om terug te gaan naar het homescreen en een knop die een zoekvenster opent. Deze knoppen zijn standaard op Android-telefoons, dus ervaringen Android-gebruikers zullen er vrijwel direct mee om kunnen gaan. Verder heeft Motorola niet zelf nog een aantal extra knoppen toegevoegd. Maar de meeste mensen zullen toch vooral gebruikmaken van het touchscreen. Op het touchscreen zit verder nog een standaard toetsenbord. Dit is een vrij simpel toetsenbord in qwerty-vorm, met een knop voor symbolen, een knop om naar hoofdletters te schakelen, een backspace en een spatie. Het is heel rechttoe-rechtaan, maar werkt verder prima. Door het 3,7 inch grote scherm is het onscreentoetsenbord groot genoeg om de toetsen gemakkelijk in te kunnen drukken, waardoor er weinig typfouten ontstaan. Het toestel reageert door zijn snelle processor zeer accuraat, waardoor we eigenlijk nooit hoeven te wachten, en alles meteen op het scherm verschijnt.

Screenshot Motorola Milestone home

Wie bekend is met hoe het Android-besturingssysteem in elkaar zit en functioneert zal weinig moeite hebben om te wennen aan de werking van de Milestone. Motorola heeft weinig veranderd aan het standaarduiterlijk van Android, de Milestone functioneert daardoor bijna gelijk aan een hoop andere Android-telefoons met een oudere versie van het Android-besturingssysteem. Motorola heeft geen eigen grafische schil voor het Android-besturingssysteem, hoewel deze wel ontwikkeld is: MotoBlur. De standaardinterface met de drie homescreens komt ons dus bekend voor. De homescreens functioneren hetzelfde als bij oudere versies van Android. Je kunt er met je vinger doorheen scrollen en je kunt ze naar wens inrichten met widgets, sneltoetsen, applicaties en wallpapers. Op elk homescreen vind je verder de mogelijkheid om onderaan de applicatielijst op te roepen. Ook dit is niets nieuws. Toch ziet het er op Android 2.0 allemaal net wat strakker uit. Het verschil is klein, maar het lijkt er wel op dat Google de interface nog altijd een beetje probeert te tweaken. Het scrollen door de interface gaat op de Milestone bijzonder soepel. Er is geen vertraging op te merken. Toch voelt het niet altijd even snel aan. Het lijkt erop dat het aantal frames per seconde nogal laag is bij het swipen door de verscheidene homescreens. Dat is niet heel erg, maar had toch beter gekund met de krachtige processor die de Milestone aan boord heeft.

Standaard zijn je homescreens nauwelijks ingericht. Er staan wat basale applicaties op het eerste homescreen, zoals de dialer, je contacts en een applicatie voor je sms-berichten, maar dat is dan ook alles. Gelukkig is het een fluitje van een cent om alles zo in te richten zoals jij het wilt. Met een lange klik op een plek in het homescreen tover je het optiemenu tevoorschijn waaruit je kunt kiezen wat je op je homescreen wilt hebben. Dit werkt vrij gemakkelijk en maakt het inrichten van je telefoon zoals jij dat wilt een plezier.

Screenshot Motorola Milestone menu

De Milestone is zonder twijfel de snelste Android-telefoon die er op dit moment in ons land te krijgen is. De applicaties laden vliegensvlug en je hoeft bijna niet te wachten. Even snel je mail checken, Facebook bekijken, het nieuws lezen, het gaat allemaal razendsnel en maakt het gebruik van je telefoon erg prettig.

Toch wil de telefoon nog wel eens traag reageren. Wanneer we de browser afsluiten heeft de telefoon even tijd nodig om te herstellen, zo lijkt het. Ook andere applicaties kunnen even voor een korte hapering zorgen. Ook kregen we hier en daar foutmeldingen in applicaties. Ideaal is het dus niet. Toch storen we ons er niet echt aan. Het toestel blijft over het algemeen prima werken en een kleine hapering hier en daar nemen we op de koop toe.

Voor applicaties gebruiken de meeste Android-gebruikers de Android Market. De applicatiewinkel is inmiddels de standaard voor het Android-platform, en heeft zich in de afgelopen tijd flink ontwikkeld. Met Android 2.0 aan boord, beschik je over de nieuwste interface voor de downloadwinkel. Deze functioneert dan ook prima. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Standaard staat er een lijstje met de populairste betaalde en gratis software, en een lijstje met de nieuwste software. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken.

Op moment van schrijven zou de Android Market gevuld zijn met maar liefst 20.000 applicaties, waardoor je dus keuze genoeg hebt om je telefoon naar eigen smaak in te richten qua applicaties. De Milestone is wel een relatief nieuwe telefoon, dus niet alles is nog geschikt gemaakt voor de resolutie van het toestel. Ontwikkelaars moeten deze zelf geschikt maken, wat overigens niet veel werk is. Daardoor kan het echter wel wat langer duren voordat een bepaalde applicatie ook voor de Milestone beschikbaar komt.

Veel vaakgebruikte software is al te krijgen voor het Android-platform. Zo kun je applicaties krijgen voor Teletekst, Facebook, Hyves, Twitter, 9292OV, Nu.nl, en nog veel meer. Standaard zit er maar weinig software op de Milestone, maar het is een fluitje van een cent om iets uit de Android Market te downloaden.

Uiteraard zitten er standaard ook de applicaties op waar elke smartphone over moet beschikken. Standaard kun je de telefoonkiezer, berichtenapplicatie, e-mail, rekenmachine, agenda en alle Google-applicaties gebruiken. De applicaties van Google worden doorgaans bij Android-telefoons bijgeleverd en bestaan uit YouTube, Gmail, Google Talk en Google Maps. Wie bekend is met het Android-platform zal de meeste applicaties wel kennen. De standaardapplicaties zijn overigens van hoge kwaliteit. Ze doen precies wat ze moeten doen, zien er goed uit, en werken efficiënt. Hoewel de kwaliteit van de applicaties in de Android Market verschilt, levert Motorola met het Android-besturingssysteem al een zeer complete telefoon af, die de meeste typische smartphonefuncties al goed kan uitvoeren.

Zo kun je met Google Maps gemakkelijk je weg vinden als je naar iets op zoek bent, of een route plannen. Er zit geen gesproken turn-by-turnnavigatie bij, zoals op de Droid. Daarvoor is wel MotoNAV bijgeleverd, het navigatieprogramma van de fabrikant. Met de Gmail- en corporate-e-mailapplicatie kun je inloggen op je Gmail-account of je Exchange-account en zo je mail bekijken. De YouTube-applicatie stelt je in staat om gemakkelijk video’s te zoeken en te bekijken. De agenda werkt via Google, wat dus vooral handig is als je ook gebruikmaakt van de agenda van Google. Deze synchroniseert automatisch tussen pc en telefoon, wat dus erg gemakkelijk is.

Al met al zijn we best tevreden met de applicaties die op de telefoon staan. Ook in de Market zijn leuke en goede applicaties te vinden. Met een aanbod van 20.000 applicaties zit er voor iedereen wel iets bij.

Een belangrijke feature van een telefoon is natuurlijk browsen en surfen op het internet. Uiteraard is daarvoor een speciale browser meegeleverd. Deze browserapplicatie is eigenlijk dezelfde als in alle andere versies van Android. De browser laadt simpelweg een webpagina in met een url-balk bovenaan, en een op te roepen optiemenu, waar je je favorieten kunt instellen, kunt zoeken, een nieuwe browserwindow kunt openen en alle andere instellingen kunt aanpassen.

Uiteindelijk draait het natuurlijk vooral om de snelheid van de browser. Die is zeer goed. De browser is zeer snel opgestart, waardoor het inladen van de webpagina snel kan beginnen. Het laden van de site duurt wat langer, maar dit blijft toch vrij acceptabel. Wanneer de site eenmaal is ingeladen, gaat het browsen door de site vrij soepel. Hoewel het iets vloeiender kan, hebben we hier over niet te klagen.

Een van de sterke punten van de Milestone is zijn zeer hoge resolutie. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk om de gehele site in je telefoonscherm te laden, zonder scrollbalken. Je hebt dan welliswaar zeer kleine tekst, maar door de hoge resolutie blijft deze vaak goed te lezen. Dit maakt het navigeren door de site een gigantisch stuk eenvoudiger, doordat je niet hoeft te scrollen voordat je vindt wat je zoekt. Zo af en toe moet er wel eens in- en uitgezoomd worden. Dit kan gemakkelijk met het zogenaamde pinch-to-zoommechanisme. Dit stelt je in staat om met twee vingers een soort knijpbeweging te maken, wat ervoor zorgt dat je in- of uitzoomt. Dat is net even wat gemakkelijker dan met een knopje in- of uitzoomen. De Droid heeft deze multitouchfunctie niet, evenmin als de meeste andere Android-telefoons.

Kortom, het browsen op de Milestone is een genot. Zijn snelle processor, multitouch en erg hoge resolutie zijn een prima combinatie om mee het internet op te gaan. Uiteraard is een goede internetverbinding ook belangrijk.

Screenshot Motorola Milestone apps

 

Screenshot Motorola Milestone apps

 

Screenshot Motorola Milestone apps

 

Screenshot Motorola Milestone muziek

Met een smartphone zoals de Milestone kun je uiteraard multimediafiles zoals muziek en video afspelen. Daarvoor zijn verscheidene applicaties beschikbaar. Standaard zit er echter alleen een muziekspeler op de telefoon. Voor video’s heb je natuurlijk wel YouTube, maar als je je eigen video’s wilt afspelen zul je deze of zelf moeten opnemen, of je moet een third party videospeler uit de Android Market downloaden. Gelukkig is een simpele zoekactie binnen de downloadwinkel genoeg voor een serie aan mogelijkheden, waardoor je je favoriete series en video’s zonder veel moeite kunt bekijken op de Milestone.

Wanneer je de muziekapplicatie opstart zie je vier grote knoppen waarmee je kunt navigeren binnen je muziekbibliotheek. Het is mogelijk om te browsen op basis van artiest, album, individuele titels van nummers, of afspeellijsten die je zelf aangemaakt hebt. Hiermee volgt de muziekapplicatie een vrij simpele manier van muziek beheren. Er wordt namelijk simpelweg gekeken naar de ID3-tags die je muziekbestanden bezitten. Wanneer je simpelweg je nummers af wilt spelen zonder al teveel poespas, voldoet de muziekapplicatie prima. De interface is helder en overzichtelijk en alles wordt vloeiend afgespeeld. De Milestone functioneert daarmee precies hetzelfde zoals bij voorgaande versies van Android. Google heeft niet gesleuteld aan de applicatie; slechts het icoontje om de applicatie mee op te starten is veranderd.

Helaas worden lang niet alle codecs ondersteund. Zo is er geen ondersteuning voor Ogg of FLAC. De meeste mensen zullen echter wel tevreden zijn met mp3-ondersteuning. Wie een wat uitgebreider programma wil hebben om muziek mee af te spelen, kan een kijkje nemen in de Android Market. Er zijn inmiddels al een hoop populaire afspeelapplicaties te vinden in de downloadwinkel. Een voorbeeld is het populaire programma Tunewiki. Dit heeft bijvoorbeeld ondersteuning voor internetradio, en je kunt er onder andere je last.fm-account aan koppelen. Toch is het jammer dat een high-endtelefoon zoals de Milestone standaard niet een wat grotere media-ondersteuning heeft. Het is een kleine moeite voor een veelzijdige smartphone om opensourcecodecs zoals FLAC te ondersteunen.

Screenshot Motorola Milestone youtube

De geluidskwaliteit is verrassend goed. Voor een telefoon is het geluid zelfs buitengewoon goed. Dit is absoluut de best klinkende Android-telefoon tot nu toe. De Milestone verslaat de andere Android-telefoons met twee vingers in de neus, al moet je wel een goed setje oordopjes aanschaffen. Zoals gebruikelijk zijn de bijgeleverde oordopjes van ondermaatse kwaliteit. Uiteraard valt er best nog wel wat aan te merken op het geluid. Zo is de bass wat dof, en zijn de tonen niet heel erg scherp. Toch kan dat niet echt als een nadeel genoemd worden, omdat de Milestone simpelweg zeer acceptabel geluid voortbrengt voor een telefoon.

Voor video zijn er verscheidene opties. Je neemt ze zelf op met de camera, je gebruikt de YouTube-applicatie, of je wilt je eigen files afspelen. Wie de video’s wil afspelen die op de telefoon zijn gezet moet een aparte videospeler uit de Android Market downloaden. Er zijn inmiddels erg veel opties voor videospelers, zodat er voor iedereen wel een fatsoenlijke optie is.

Wanneer de video’s er met de juiste resolutie opgezet worden, krijg je prachtig beeld voorgeschoteld op het brede scherm. Net als met het browsen valt ook met het afspelen van video’s goed op dat de Milestone een veel hogere resolutie heeft dan voorgaande Android-toestellen. Ook de kleuren zijn zeer goed. Het spat er niet zo uit als op een Amoled-scherm, maar we hebben hier eigenlijk niets over te klagen. De Milestone heeft een van de beste schermen die er op de markt beschikbaar is, en met het afspelen van video merken we dat goed.

Voor de camera maakt de Milestone gebruik van de standaard camerasoftware zoals Google deze gefabriceerd heeft. Doordat het toestel op Android 2.0 draait zijn er een hoop meer functies dan op andere Android-telefoons. Zo kun je nu veel meer instellen, zoals de witbalans, focus, hoeveelheid megapixels, etc. Dit geeft de Milestone een behoorlijk voordeel bij het nemen van foto’s ten opzichte van zijn voorganger. Het menu om de verscheidene opties aan te passen opent tevens niet meer in het gehele scherm, wat een stuk gemakkelijker is voor het overzicht. Tevens is de gehele camera-interface veranderd. Als je de telefoon in landscapemodus houdt zie je aan de rechterkant de opties om te switchen tussen video en foto. Daarnaast zie je een thumbnail van de laatstgenomen foto, die tevens dient als snelkoppeling naar de galerij.

Hoewel aan de interface sterk verbeterd is, laat de snelheid nog te wensen over. Het nemen van een foto gaat zeker sneller dan bij voorgaande Android-toestellen, maar voor ons gevoel had het nog sneller gekund. In de meeste gevallen is het niet hinderlijk, maar wie even snel een fotootje wil schieten zal hier en daar wel eens net te laat zijn.

De fotokwaliteit is prima in orde. Al is de flitser die op de Milestone zit niet geweldig. Met weinig licht is er eigenlijk nauwelijks een fatsoenlijke foto te schieten. Voor het totaaloverzicht is hieronder een aantal voorbeelden te vinden.

Screenshot Motorola Milestone camera

 

Camerasample Motorola Milestone

 

Hoewel het bij een high-endsmartphone al lang niet meer de belangrijkste feature is, een goede belkwaliteit is wel zo prettig. De Milestone doet het wat dat betreft niet onaardig. De persoon aan de andere kant is goed te verstaan, eigenlijk beter dan bij de meeste andere telefoons. Wat bij ons toestel wel opvalt is dat het af en toe een klein beetje kraakt en dat het signaal soms een halve seconde wegvalt. Dat is ietwat vervelend, maar zorgt er niet voor dat je delen van het gesprek mist. Het is wel een kleine irritatiefactor. Het vindt onder alle omstandigheden plaats, goed of slecht bereik, en onafhankelijk van de partij aan de andere kant.

Verder gaat het bellen met de Milestone prima. De dialerinterface is precies zoals het hoort: simpel. Je hebt tabjes voor je contacten, favorieten en een tab voor al je voorgaande gesprekken. Hierdoor heb je alle features bij de hand om gewoon simpelweg iemand te kunnen bellen. Ophangen kan met een toets op het scherm. Het wordt geregistreerd wanneer je de telefoon weer van je oor af haalt, waarna het scherm aanspringt, en je het gesprek kunt beëindigen. Het werkt simpel, vloeiend en doeltreffend. Nu mag je dat ook van een smartphone zoals de Milestone verwachten, dus wat dat betreft zijn de prestaties zoals verwacht.

Voor smartphones geldt eigenlijk altijd dat de batterijduur beperkt is. Dit geldt ook voor de Milestone. Zelfs als je het ding niet gebruikt loopt de batterij langzaam leeg. Bij intensief gebruik is het toestel binnen een dag leeg. Toch lukt het elke keer wel weer om op tijd een laadpunt te vinden. Bij sporadisch gebruik houdt de Milestone het wel twee of drie dagen uit.

Het batterijgebruik is eigenlijk precies wat je van een smartphone verwacht. Na een dag is het meestal nodig om het toestel aan de lader te gooien. Daarmee doet de Milestone het niet slecht, maar ook niet echt goed. Voor een high-endtelefoon zou je wel wat meer mogen verwachten, alhoewel het grote scherm natuurlijk nogal wat stroom verbruikt.

Screenshot Motorola Milestone bellen

 

Screenshot Motorola Milestone bellen

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters