Motorola Moto G 2014

De Motorola Moto G was afgelopen jaar een groot succes voor Motorola en de komst van een opvolger is dan ook geen verrassing. In deze review bespreken we de nieuwe Motorola Moto G.

Motorola Moto G 2014 hoofdfoto 

“Ook de nieuwe Moto G onderscheidt zich weer met zijn schone Androidbuild en snelle updates.”

Het enorme succes van de ‘oude’ Moto G had niet zozeer te maken met de specificaties van het toestel. Die waren erg goed, maar niet uitzonderlijk. De Moto G onderscheidde zich vooral met zijn uitstekende optimalisatie, ‘schone’ Androidbuild en snelle updates. Drie zaken die inmiddels onlosmakelijk met Motorola verbonden zijn. We kunnen alvast verklappen: twee van de drie zijn ook van de nieuwe Moto G erg sterke punten. Maar daarover later meer.

In de basis is er niet eens zo heel veel veranderd tegenover de oude Moto G. Dat is terug te zien in de naam, want die is officieel precies hetzelfde gebleven. Moto G, dus. Wij noemen hem voor het gemak maar Moto G 2014, Motorola zelf onderscheidt hem door hem Moto G (2nd. generation) of Moto G (2nd gen.) te noemen. Ook de namen New Moto G en Moto G2 zijn in omloop.

“Voor €190 krijg je een erg compleet toestel.”

De belangrijkste veranderingen zitten hem in het toevoegen van een geheugenkaartslot, een tweede sim-ingang en een betere 8-megapixelcamera. Het 720p-display is een halve inch gegroeid en wordt aan beide kanten vergezeld door een speaker zodat het toestel nu stereo geluid kan produceren. De smartphone werkt nog steeds op Android KitKat en daaraan heeft Motorola slechts minimale aanpassingen gedaan. Daarnaast is het ontwerp grotendeels hetzelfde en zijn de processor en schermresolutie gelijk gebleven.

De prijs, ook niet onbelangrijk, is hetzelfde gebleven. Voor €190 kun je deze smartphone in huis halen. Voor dat geld krijg je dus een erg compleet toestel. Ook de Moto G 2014 is weer een erg goede keuze. In deze review lees je waarom.

Motorola Moto G 2014 hands-on 
Motorola Moto G 2014 hands-on 
Motorola Moto G 2014 hands-on 
Motorola Moto G 2014 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de Motorola Moto G 2014 vinden. Daarnaast hebben we de goedkoopste prijzen van het toestel op een rijtje gezet. Deze review is gebaseerd op softwareversie KXB21.85-14 en een prijs van €190.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola New Moto G

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 149 gramLengte: 142mmBreedte: 71mmDikte: 11mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2070mAhBatterij is niet vervangbaar

Unboxing

Een van de punten waar Motorola duidelijk op bezuinigd heeft, is het meeleveren van accessoires. De Moto G 2014 wordt met slechts een usb-kabeltje geleverd. Een netstroomadapter en headset heb je waarschijnlijk al en zo niet dan kun je in principe ook zonder, is de gedachte. Als je dat niet wilt, dan moet je ze dus zelf maar kopen. Op zich jammer, maar het betekent wel dat je minder voor je toestel betaalt en ook nog eens het milieu ontziet.

Design

“Motorola heeft erg veel nadruk gelegd op de speakers, dat ziet er wat rommelig uit.”

Het ontwerp van de Moto G is prima. De smartphone is aan de achterkant enigszins rond waardoor hij lekker in de hand ligt. De smartphone is helemaal van plastic gebouwd, maar Motorola heeft gekozen voor een prettige matte finish die een beetje stroef aanvoelt. De telefoon voelt daarnaast erg solide. De smartphone is helaas een beetje zwaar en dik.

De looks van de nieuwe Moto G zijn we niet helemaal van overtuigd. Dat heeft er vooral mee te maken dat Motorola erg veel nadruk heeft gelegd op de speakers aan de voorkant, wat een beetje rommelig overkomt. Een ander nadeeltje van de speakers is dat de voorkant nu zo goed als symmetrisch is, waardoor het ons meerdere malen gebeurd is dat we de smartphone ondersteboven in handen hadden. Los daarvan heeft de Moto G een net ontwerp.

Motorola biedt bij de Moto G geen Moto Maker, dus je kunt het toestel niet uitgebreid personaliseren. Om dat deels goed te maken, is er een groot aantal extra achterkantjes verkrijgbaar. Dat zijn er niet twee of drie zoals bij veel andere fabrikanten; Motorola heeft niet minder dan acht kleuren beschikbaar. Je kunt voor zo’n €15 een ander achterkantje kopen. Voor €25 heb je er een met een flapje dat over het scherm gaat om het toestel beter te beschermen.

Hoewel de achterkant dus los kan, kun je helaas niet bij de batterij. Onder de achtercover kun je wel een geheugenkaart en twee simkaarten kwijt. Dat is een hele verbetering tegenover de vorige Moto G, maar we hadden liever gezien dat ook de batterij gewoon losneembaar was geweest.

Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 

“De Moto G heeft een erg degelijk ontwerp en is ergonomisch gevormd.”

We hebben het niet kunnen testen en de site van Motorola rept er met geen woord over, maar het lijkt erop dat de Moto G net als zijn voorganger een waterafstotende coating heeft. Op YouTube zijn video’s te vinden waar de smartphone onderdompeling in water doorstaat en verschillende sites melden dat de coating aanwezig is. Het betekent niet dat je met de Moto G moet gaan zwemmen, maar mocht je er een keer water overheen morsen of in de regen moeten bellen dan zal het in ieder geval de overlevingskans vergroten.

Opsommend heeft de Moto G 2014 een erg degelijk ontwerp en is hij ergonomisch gevormd. Wel is het jammer dat de batterij niet losneembaar is. De speakers aan de voorkant zijn niet zo mooi in het ontwerp verwerkt, maar los daarvan ziet de Moto G er ook goed uit.

Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 

Scherm

“Al met al heeft de Moto G een erg goed scherm.”

De Moto G 2014 heeft een 5-inch display met een resolutie van 720×1280 pixels. Dat is niet meer zo uniek in deze klasse als het was toen de eerste Moto G uitkwam, maar nog steeds erg goed. Vanzelfsprekend is het scherm lekker scherp en omdat Motorola een ips-paneel heeft gebruikt zijn de andere prestaties van het scherm ook goed. De kleuren zijn levendig en het contrast is voldoende. De witbalans is net niet ideaal, maar zeker goed genoeg. De helderheid van het scherm is hoog genoeg, ook om hem in de zon te gebruiken. De kijkhoek is ruim voldoende, maar als je onder een grote hoek kijkt zie je wel dat de kleuren een beetje vervagen. Al met al heeft de Moto G dus een erg goed scherm.

Prestaties

“Bladeren door de interface gaat snel en soepel, de dagelijkse gebruikservaring is goed.”

De Motorola Moto G 2014 heeft dezelfde Snapdragon 400-processor van Qualcomm als zijn voorganger. In die smartphone bewees Motorola prima resultaten neer te kunnen zetten met die chip. Waar de originele Moto G daarmee vooruitliep op veel van zijn concurrenten, zijn de prestaties van de Moto G 2014 gewoon in lijn met de rest van de markt. Bladeren door de interface gaat snel en soepel, waardoor de dagelijkse gebruikservaring goed is. Tijdens het opstarten van applicaties merk je echter wel dat de smartphone geen overdosis aan power onder de motorkap heeft liggen.

De Moto G heeft 1GB werkgeheugen, wat voldoende zou moeten zijn. Desondanks merk je soms dat de telefoon er wat te kort aan heeft, dan moet het homescreen bijvoorbeeld opnieuw inladen of is een app vrij snel al afgesloten om meer geheugen te krijgen. Geen grote problemen, maar er zijn zeker apparaten die het beter doen voor dit geld.

Verder moeten we opmerken dat we de nodige stabiliteitsproblemen met de Moto G 2014 hebben gehad. De agenda-app crasht veelvuldig op ons toestel en in de beginperiode vielen ook zware games of bijvoorbeeld de muziekspeler uit. Dat was echter na een aantal restarts verholpen. De agenda hebben we ook na een reset van het toestel niet stabiel gekregen. Gelukkig lijken wij de enige te zijn met dit probleem: we hebben er op internet niets over kunnen vinden. Het is dus niets om je zorgen over te maken en mocht je het probleem ook hebben, dan kun je het beste even teruggaan met je toestel.

“Hij moet zeker elke avond aan de lader.”

De Moto G 2014 ondersteunt helaas geen 4G. Net als zijn voorganger, is de smartphone er aanvankelijk eerst alleen in een 3G-versie. De ‘oude’ Moto G 4G blijft er nog even naast bestaan. Maar we gaan er eigenlijk vanuit dat ook die binnenkort vernieuwd zal worden. De Moto G 2014 slikt wel standaard twee simkaarten, waardoor je vooral op reis wat extra flexibiliteit hebt. Dat is niets om je zorgen over te maken als je geen twee sims in het toestel wilt stoppen: als je maar één sim-ingang gebruikt doet de smartphone gewoon net alsof die tweede niet bestaat. Overigens ondersteunt maar één van de twee simkaarten 3G-internet.

Naast 4G, ontbreekt ook nfc. Dat zal gelukkig door veel minder mensen opgemerkt worden. De smartphone kan natuurlijk wel gewoon met wifi, gps, 3G en bleutooth overweg en dat gaat ook allemaal goed. Zowel de ontvangst als de belkwaliteit van de Moto G zijn goed.

De accu van de smartphone heeft een capaciteit van 2070mAh. Dat is niet heel ruim en dat is in de praktijk ook wel te merken. Hoewel de accu van het apparaat voldoende presteert en het wel een dag volhoudt met intensief gebruikt, is het allemaal niet heel ruim. Hij moet zeer zeker elke avond aan de lader en als je een heel zware gebruiker bent zul je misschien het einde van de dag niet halen.

Software

De Moto G 2014 onderscheidt zich van veel andere Androidtoestellen door niet te veel zijn best te doen om zich te onderscheiden. Met andere woorden: Motorola heeft geen eigen skin over de software gelegd. De standaard Androidinterface is misschien niet zo functioneel als sommige schillen van fabrikanten, hij werkt wel prettig en ziet er goed uit. Daarnaast staat het Motorola in staat de Moto G lekker snel te updaten, wat de fabrikant in ieder geval in het verleden ook daadwerkelijk met zijn toestellen gedaan heeft. De Moto G 2014 draait nu op Android KitKat, maar een update naar Android L is al gegarandeerd door Motorola.

“Motorola heeft geen eigen skin over de software gelegd.”

Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 

“Motorola heeft slechts de programma’s Alert, Assist en Migreren toegevoegd.”

Motorola heeft een klein aantal eigen programma’s toegevoegd, namelijk Alert, Assist en Migreren. Alledrie aardige apps die je zeker niet dagelijks zult gebruiken, maar die op bepaalde momenten wel handig kunnen zijn. Migreren komt vooral van pas als je je toestel net in gebruik neemt: met de app kun je data overzetten van je oude telefoon. Bij Androidtelefoons kan dat met flink wat data, bij iPhones en andere smartphones zijn de mogelijkheden wat beperkter. Alert stelt je in staat noodberichten te versturen naar contacten die je vooraf kunt instellen. Zo kunnen anderen eenvoudig contact opnemen met de goede personen als er iets met je aan de hand is. Dan moeten ze natuurlijk wel die app weten te vinden en dat is de vraag.

Assist zul je het vaakst gebruiken. Daarmee kun je bepaalde acties automatiseren, zoals het inschakelen van de stille modus als je gaat slapen en het voorlezen van sms’jes als je thuis bent. Dat is op zich handig, alleen is het jammer dat je erg weinig kan instellen. Zo kun je voor de slaapmodus alleen instellen dat hij op stil gaat en dat bepaalde personen eventueel wel kunnen bellen. Een vliegtuigmodus, automatisch uitschakelen en opstarten of openen van de wekker-app zodat je die kunt zetten is er bijvoorbeeld allemaal niet bij.

Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 

“De speakers zijn, zeker in dit segment, erg goed.”

Verder zijn alle apps die op de Moto G zijn meegeleverd volledig standaard, zowel op multimediavlak als op andere gebieden. Dat is op zich prima, want Google heeft in de loop der jaren een prima setje standaardapps opgebouwd.

Andere apps kun je natuurlijk downloaden in de Play Store. Er is 8GB intern geheugen voorhanden waarvan je zo’n 5,5GB nog kunt gebruiken. Je kunt apps wel verplaatsen naar je sd-kaart, maar dat kan lang niet met alle apps. Het geheugen is dus niet erg ruim, maar wel voldoende.

Een van de belangrijkste verbeteringen van deze Moto G zijn de front facing speakers. Zoals al besproken zijn die nadrukkelijk aanwezig in het ontwerp. Gelukkig doen de speakers meer dan alleen lelijk zijn: ze klinken ook erg goed. Hoewel het niet kan tippen aan de geluidskwaliteit van HTC’s BoomSound-boxjes, klinkt het voor een telefoon erg vol en mooi. Daardoor kun je fatsoenlijk wat muziek met je vrienden delen en ook zonder problemen filmpjes kijken zonder headset. Op het hoogste volume kunnen de boxjes het helaas niet helemaal meer aan. Vooral bij lage tonen gaan ze dan kraken. Desondanks zijn de speakers zeker in dit segment erg goed.

Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 
Motorola Moto G 2014 screenshot 

Camera

Motorola Moto G 2014 screenshot

Een van de weinige dingen waarvoor Motorola niet de standaard Androidsoftware gebruikt, is de camera. De camera werkt met een rond menu dat verschijnt als je van links in het scherm veegt en vrij beperkt is. Je kunt een HDR-modus of panoramafunctie instellen, maar daar houden de instellingen voor foto’s wel op. Verder kun je de touch-focus, flits en beeldverhouding veranderen en is er voor video’s een slow-motionfunctie aanwezig. Niet de meest handige camera-app, wat ons betreft.

De kwaliteit van de foto’s was bij de vorige Moto G een flink nadeel, bij deze iteratie van het toestel is hij een stuk beter. De 8-megapixelfoto’s zijn eigenlijk best mooi en bieden voldoende details. In het midden zijn ze mooi scherp, richting de zijkanten van de foto wordt dat wat minder. De kleurbalans is niet altijd even goed en ook met focussen heeft de Moto G nog weleens moeite. De camera kent dus nog wat minpuntjes, maar is over het algemeen goed voor zijn klasse. Aan de voorkant zit een selfiecamera die 2-megapixelfoto’s schiet.

De videocamera van de Moto G 2014 loopt een beetje achter. De smartphone kan 720p-filmpjes schieten, wat minder is dan eigenlijk al zijn directe concurrenten. De filmpjes missen daardoor wat detail, maar zijn verder eigenlijk niet verkeerd. Focussen kan tijdens het filmen alleen automatisch en dat gaat niet altijd helemaal goed.

Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 
Motorola Moto G 2014 camerasample 

Conclusie

Op de vraag of de Motorola Moto G 2014 een goed toestel is, bestaat een eenvoudig antwoord: ja. Maar of het ook een waardige opvolger van zijn voorganger is, daar zullen de meningen over verschillen. In ieder geval is het duidelijk dat de nieuwe Moto G niet meer de pionier is die de vorige versie wel was.

“De nieuwe Moto G is niet meer de pionier die zijn voorganger wel was.”

Om dat te illustreren, kunnen we misschien het beste even onze review van vorig jaar quoten: “De Motorola Moto G zal voor velen de perfecte goedkope smartphone zijn en zet nieuwe standaarden voor toestellen in deze prijsklasse. De accu, de processor en het scherm zijn grote troeven van het toestel.” Die troeven geeft de nieuwe Moto G allemaal uit handen, in meer of mindere maten. En de perfecte goedkope smartphone zal het voor velen niet meer automatisch zijn. Daarvoor zijn er teveel goede alternatieven beschikbaar.

“Een uitstekende smartphone die voor velen goed zijn ding zal doen.”

Toch is de Moto G 2014 een uitstekende smartphone die voor velen goed zijn ding zal doen. Het scherm, de prestaties en de software zijn goed. Die punten bepalen in grote mate de ervaring in het dagelijks gebruik. Ook op multimediavlak presteert Motorola dit keer: het geheugen is uitbreidbaar, de front facing speakers zijn prima en de camera is nu bovengemiddeld. Het ergonomische ontwerp blijft een voordeel van de Moto G en de verwisselbare achterkantjes zijn leuk. Dat de Moto G standaard een dualsimtelefoon is, maar dat je daar in de software weinig van merkt als je die functie niet wilt gebruiken is ook prettig.

Opvallend genoeg laat de Moto G in de software, waar Motorola traditioneel zo sterk is, toch wel wat steekjes vallen. Dat het homescreen vaak even opnieuw moet inladen en dat apps iets trager opstarten, bijvoorbeeld. Verder missen we 4G-ondersteuning en is de batterij niet erg krachtig én niet verwisselbaar.

Voor honderdnegentig euro kun je je geen buil vallen aan de Moto G 2014. Maar de vijf sterren die het origineel had gekregen als hij wel uitbreidbaar geheugen had, die is hij zeker niet meer waard. De nieuwe Moto G gaat er vandoor met een score van vier sterren en is vooral voor iedereen die een no-nonsense telefoon wil een aanrader.

Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 
Motorola Moto G 2014 design 

Mocht je toch liever een toestel met 4G-ondersteuning hebben, dan zijn er nog wel een aantal interessante alternatieven. Eentje komt van Motorola zelf: de Moto G 4G. Sony heeft de Xperia M2 en Xperia SP in de aanbieding. LG wordt vertegenwoordigd door de G2 Mini in dit segment en Huawei moet het van de Ascend G6 4G hebben. Die zijn allemaal net iets duurder dan de Moto G 2014 en hebben slechtere schermen. Maar ze bieden wel stuk voor stuk 4G en afhankelijk van het toestel stabielere software, meer extra’s of een betere en verwisselbare batterij.

LG G2 Mini hoofdfoto 
Sony Xperia M2 hoofdfoto 
Huawei Ascend G6 hoofdfoto 
Motorola Moto G hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Ergonomisch ontwerp
  • Prima scherm
  • Schone Androidbuild
  • Goede front facing speakers
  • Dualsim
Minpunten
  • Software-optimalisatie niet top
  • 4G ondersteuning mist
  • Batterij kon beter

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters