Motorola Moto G 2015 review: driemaal is scheepsrecht

Motorola betrad krap twee jaar geleden met de Moto G opnieuw de Nederlandse markt. Het bleek een schot in de roos en sindsdien doet Motorola weer serieus mee in de smartphonemarkt. In deze review kijken we of de derde generatie Moto G net zo goed is.

Motorola Moto G 2015 design 

“Solide specificaties, een stevig ontwerp en een soepele Androidervaring”

Het concept van de Motorla Moto G is even eenvoudig als briljant. Solide low-endspecificaties, een stevig ontwerp en een soepele Androidervaring zonder zware schil en met snelle updates. Dat zelfs de eerste generatie nog altijd in onze koopwijzer te vinden is, geeft wel aan hoe goed het toestel destijds was. De tweede generatie Moto G was niet zo baanbrekend als zijn voorganger, maar gold nog steeds als beste in zijn klasse. Inmiddels heeft Motorola de Moto G voor een tweede keer geüpdatet waardoor hij weer een goed jaar mee moet kunnen.

Aan de basis van de Moto G is ook in deze derde generatie weinig veranderd. In het hart van de telefoon tikt nu een Snapdragon 410-chip in plaats van de inmiddels verouderde Snapdragon 400 en 4G is inmiddels standaard. Er zijn nog steeds twee verschillende versies, maar dat heeft met het geheugen te maken. De basisversie heeft 1GB werkgeheugen en 8GB opslag, de duurdere variant komt met 2GB werkgeheugen en 16GB opslag. Ook aan het display en het ontwerp is weinig gesleuteld. Het scherm is nog steeds 5 inch groot en heeft een 720p-resolutie, het ontwerp is in één oogopslag herkenbaar als een Moto G.

“Op papier heeft Motorola met de nieuwe Moto G wederom een winnaar in handen”

De belangrijkste updates zitten hem vooral in de secundaire functies. Zo heeft Motorola het ‘life proof’ aspect van de Moto G naar een nieuw niveau gebracht door de behuizing waterdicht te maken. De IPX7-certificering zorgt ervoor dat je het toestel een half uur lang een meter onder water kunt houden zonder problemen. Motorola legt dit jaar extra nadruk op de camera in zijn smartphones en dat komt ook in de goedkope Moto G tot uiting. Deze smartphone heeft een 13-megapixelsensor in zijn camera; volgens Motorola dezelfde als in de veel duurdere Nexus 6. Daarmee zou het een van de beste cameratelefoons in zijn klasse moeten zijn.

Op papier heeft Motorola met de nieuwe Moto G wederom een winnaar in handen. In deze review zoeken we uit of het praktijkbeeld net zo indrukwekkend is als bij de vorige generaties van de smartphone.

Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 
Motorola Moto G 2015 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie LPI23.72-22 en een prijs van €200.

Specificaties van de Motorola Moto G 2015
Algemeen
 • Uitgebracht op August 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.4GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De Moto G-lijn staat bekend om zijn sobere verpakkingen en de Moto G 2015 vormt daar geen uitzondering op. De telefoon wordt geleverd met een usb-kabeltje en that’s it. Geen headset, geen lader en geen andere extraatjes. Dat is trouwens niet zo’n groot probleem in onze ogen. Meegeleverde headsets zijn in deze prijsklasse toch bijna altijd slecht en de gemiddelde Nederlander heeft een hele stapel micro usb-laders in huis. Zo niet, dan kun je er voor een paar euro eentje kopen of je telefoon gewoon aan je computer hangen om te laden.

Design

“De achterkant is geribbeld voor extra grip”

Het ontwerp van de Motorola Moto G kenmerkt zich door zijn ergonomische vormen en verwisselbare achterkant. De basiskleuren zijn zwart en wit, maar achteraf kun je ook andere kleuren covers kopen om je toestel bijvoorbeeld rood, groen, geel of blauw te maken. In een aantal buurlanden kun je zelfs de accentkleuren van het toestel personaliseren via de Moto Maker, maar in Nederland is die optie niet beschikbaar.

De Moto G 2015 heeft nog steeds een gekromde achterkant met Motorola’s kenmerkende kuiltje erin. Daardoor ligt hij lekker in de hand. Het kuiltje is nu wel zo laag geplaatst dat je er lastig bij kunt met je wijsvinger, dat vinden we jammer. In eerdere toestellen bood dat kuiltje wat extra grip, maar dat effect is nu weg. Een verbetering vinden we dat de achterkant nu geribbeld is waardoor je wel weer wat extra grip op het toestel krijgt. Aan de voorkant vallen nog steeds de speakergrill boven en onder het scherm op, maar ze zijn wat minder overheersend. Dat geeft het toestel een wat strakker uiterlijk en vinden we een verbetering.

Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 

“Hij kan een half uur lang een meter onder water verblijven”

Nieuw is dat de Moto G waterdicht is. Hij heeft IPX7-certificering gekregen, wat wil zeggen dat hij maximaal een half uur op een meter diepte kan verblijven. Daar merk je in het ontwerp weinig van: de telefoon heeft geen klepjes of iets dergelijks. Het enige waar je op moet letten is dat de achterkant goed bevestigd is. Die achterkant is trouwens meteen onze enige aanmerking op de bouwkwaliteit van de Moto G 2015. Het kost wat moeite om hem helemaal netjes vast te maken en in ons exemplaar kraakt hij een beetje. Dat laatste is waarschijnlijk een afwijking van ons toestel, maar desondanks vinden we het niet zo netjes dat dit voorkomt. Los daarvan zit het ontwerp van de Moto G wat ons betreft erg netjes in elkaar.

Op de onderkant van de Moto G vinden we een micro usb-poort, bovenop zit de audiojack. Aan de rechterkant kun je nog twee knopjes vinden: de volumetoets en de powerknop. Die zitten logisch geplaatst en werken prettig. De achterkant kan van de Moto G af, maar de batterij kan er niet uit. De achterkant biedt wel toegang tot de geheugenkaart- en simingang.

Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 
Motorola Moto G 2015 design 

Scherm

De Motorola Moto G 2015 houdt qua scherm vast aan de specificaties van zijn voorganger. Dat betekent dat er een 5 inch groot ips-paneel met een resolutie van 720×1280 pixels in het toestel ligt. Dat is een beetje de norm in deze prijsklasse en zorgt op zich voor een prima weergave. De kleuren die de Moto G 2015 laat zien zijn gewoon goed. Ze missen misschien net een beetje flair, maar zijn redelijk realistisch en duidelijk. Het contrast van het display is dik in orde en de helderheid is goed genoeg. De witweergave is misschien een beetje gelig, maar zeker niet problematisch. De kijkhoek van het display is prima.

Prestaties

“Hij loopt snel door de interface heen en vertraagt eigenlijk bijna nooit”

De Snapdragon 410-chipset die in deze Moto G 2015 zit is al ruim een jaar oud, maar nog steeds de norm in het hogere low-endsegment. Bovendien heeft Motorola gezorgd voor een goede software-optimalisatie, waardoor de telefoon in de praktijk erg goed uit de voeten kan met de chip. Hij loopt snel door de interface heen en vertraagt eigenlijk bijna nooit. Alleen als je wat zwaardere applicaties gaat opstarten merk je dat je hier met een vrij eenvoudige processor te maken hebt. Gelukkig is dat voor een telefoon van €200 zeker geen schande. De stabiliteit van het toestel is ook goed en de prestaties zijn wat ons betreft ruim voldoende.

De Moto G 2015 bestaat in twee versies: de basisvariant met 8GB opslagruimte en 1GB werkgeheugen en de wat duurdere versie met 16GB opslag en 2GB werkgeheugen. Over de Nederlandse release van die duurdere variant is helaas nog niets bekend en wij hebben dan ook de basisversie in handen. Hoewel die dus prima presteert, zul je wel redelijk snel tegen de limitaties van het geheugen aanlopen. Stevig multitasken is tegenwoordig met 1GB RAM behoorlijk lastig en omdat er altijd een deel van je applicaties achterblijft op het telefoongeheugen zul je aan 8GB opslag als app-fanaat te weinig hebben.

“Met zijn batterij scoort de telefoon flink bovengemiddeld”

Waar de vorige Moto G aanvankelijk juist alleen als dualsimtoestel in Nederland verkrijgbaar was, is deze Moto G 2015 juist helemaal niet in dualsimvariant verkrijgbaar in ons land. Dat snappen we niet helemaal, maar gezien de beperkte populariteit van dualsimtoestellen is het geen ramp. Qua netwerkondersteuning is de Moto G 2015 in orde. Hij ondersteunt 4G tot 150Mbit/s, wat prima is. Nfc mist hij helaas, maar dat geldt wel voor meer toestellen in deze klasse. Met het bereik van de Moto G 2015 hebben we geen problemen gehad.

Met zijn capaciteit van 2470mAh is de accu van de Moto G 2015 niet bijzonder groot, maar hij zet goede resultaten neer. Op maximale helderheid haalden we een screen-on-tijd van ruim 5 uur en hield het toestel het net geen twee dagen uit met gemiddeld gebruik. Dat betekent dat het zonder al te veel moeite mogelijk moet zijn om het toestel twee dagen mee te laten gaan. Intensieve gebruikers zullen dat niet redden, maar hoeven erin ieder geval niet bang voor te zijn dat de telefoon het einde van de dag niet haalt. Daarmee scoort de telefoon flink bovengemiddeld.

Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 

Software

Zoals we van Motorola gewend zijn is de software van de Moto G 2015 erg dicht bij de basis van Android gebleven. De smartphone is voorzien van Android 5,1 Lollipop en zal naar verwachting snel geüpdatet worden zodra Android M uitkomt. Voor uitgebreide informatie over de software verwijzen we je door naar onze review van Android Lollipop. Die gaat overigens over versie 5,0, maar de verschillen tussen 5,0 en 5,1 zitten vooral onderhuids.

De opzet van Android is nog altijd hetzelfde, enige verandering is dat Google Now nu prominent een plaatsje inneemt links van het startscherm. De interface zit eenvoudig en logisch in elkaar en ziet er dankzij Google’s Material Design goed uit.

Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 

“De meegeleverde app Moto biedt een aantal handige functies”

Met het meeleveren van applicaties heeft Motorola het erg netjes gehouden. De fabrikant heeft twee toevoegingen gedaan: Migreren en Moto. Met Migreren kun je eenvoudig zaken van je oude toestel overdragen. Moto biedt een aantal handige functies. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van tijd of plaats een aantal handelingen te automatiseren, hoewel de mogelijkheden daarvoor wel erg beperkt zijn. Zo kun je voor de locatie thuis alleen instellen dat het toestel automatisch op stil gaat, iets dat wij in ieder geval thuis juist niet willen. Handiger zijn de gebaren die Motorola toegevoegd heeft: draaien om de camera te starten en schudden om de zaklamp te activeren. Ook Moto Display vinden we erg handig. Dat geeft als het toestel op je bureau ligt eens in de zoveel tijd meldingen en de tijd door.

Los van deze twee apps staat op de Moto G 2015 alleen het setje standaardapps van Android. Dat betekent dat je direct als je het toestel uit de doos haalt een vrij compleet softwarepakket hebt, maar dat het toestel niet meteen tjokvol staat. Daar zijn we blij mee. Extra applicaties haal je natuurlijk uit de Play Store; de ruimte die je daarvoor hebt is voldoende maar niet bijzonder ruim. Naast het besturingssysteem blijft er 4,5GB opslagruimte over. Genoeg voor mensen die alleen de basis-apps gebruiken, maar te krap voor iedereen die zijn telefoon helemaal vol wil zetten met apps en games. Overigens kun je het geheugen van de Moto G 2015 wel gewoon uitbreiden.

Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 

Multimedia

Hoewel de voorkant van de Moto G 2015 twee speakers heeft, is er maar eentje bedoeld voor multimedia. Het balkje boven het scherm herbergt slechts de speaker die voor telefoongesprekken gebruikt wordt. Dat is dus een stap achteruit tegenover de Moto G 2014. Het goede nieuws is dat de speaker onder het scherm, die dus wel voor multimedia gebruikt wordt, relatief goed klinkt en op een handige plek zit. Ook door een headset klinkt de Moto G 2015 prima.

De muziekspeler van de Moto G 2015 is gewoon Google Play Music, weinig bijzonders dus. Die speler werkt overigens prima. De galerij is wel door Motorola zelf gemaakt, maar is ook niet erg bijzonder. Google Foto’s is natuurlijk ook aanwezig. Meest opvallende stukje multimediasoftware is nog wel de radio. Die is vrij uitgebreid en biedt de mogelijkheid opnamen te maken. Ook kun je muziek afspelen zonder dat je hoofdtelefoon ingeplugd is. Dat is vrij bijzonder, want die hoofdtelefoon werkt als antenne. De ontvangst is dan ook belabberd als er geen hoofdtelefoon in zit, wat de functie vooral zinvol maakt voor mensen die graag naar ruis luisteren.

Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 camerasample frontcam

Motorola schermt ermee dat de Moto G dezelfde camerasensor heeft als de Nexus 6; een telefoon die veel duurder is. Dat moet wel goede foto’s voor zijn klasse opleveren, zou je dan denken. Helaas is de achterliggende beeldverwerkingssoftware veel slechter dan bij de Nexus, waardoor de 13-megapixelfoto’s toch duidelijk minder zijn in kwaliteit. De foto’s bezitten vooral minder detail en hebben meer last van gekleurde ruis en vervormingen als gevolg van de ruisonderdrukking en jpeg-compressie.

Desalniettemin maakt de Moto G 2015 voor een telefoon van €200 uitstekende plaatjes. De resolutie en ruisniveaus behoren tot de top van de low-endmarkt. In mindere lichtomstandigheden worden foto’s niet altijd even scherp. Dat is jammer, maar niet verwonderlijk voor dit geld. Voor zijn prijs het enige echte probleem dat de camera van de Moto G 2015 heeft is dat de kleuren inconsistent zijn. Soms zijn kleuren erg verzadigd, soms zijn ze juist een beetje flets en vaak zijn ze wat te groenig.

Selfies schiet de Moto G 2015 in 5 megapixel, dat is netjes. Motorola heeft ervoor gezorgd dat het beeldscherm van de telefoon even geel oplicht als je een selfie maakt in het donker, waardoor je een soort flits-effect krijgt. Dat vinden we handig. De kwaliteit van de geschoten selfies is redelijk goed.

Motorola Moto G 2015 camerasample testchart 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 
Motorola Moto G 2015 camerasample 

“Door de Moto G twee keer te kantelen kun je de camera snel opstarten”

De camerainterface zit niet bijzonder handig in elkaar. Hij bestaat uit een groot sluiterscherm waarin je aan de linkerkant een rond menu kunt oproepen. Dat menu bestaat uit vaak wat onduidelijke icoontjes zonder beschrijving en is niet het meest prettige menu om in te scrollen. We hadden liever gezien dat Motorola een aantal veelgebruikte instellingen echt eenvoudig bereikbaar had gemaakt. Dat de rest dan wat verder weggestopt zit willen we wel voor lief nemen. Gelukkig is het maken van een foto zonder verdere instellingen te doen wel goed uitgedacht. Door de Moto G twee keer te kantelen kun je de camera snel opstarten en als je vervolgens op het scherm tikt is je foto gemaakt. Dat gaat snel en makkelijk.

De filmfunctie van de Moto G 2015 is bereikbaar via een speciaal knopje in de camera. Je kunt filmen in full HD, wat er okay uitziet. Ook het geluid tijdens het filmen is gewoon okay. Veel meer dan dat is het allemaal niet, maar dat hoeft ook niet voor €200.

Motorola Moto G 2015 screenshot 
Motorola Moto G 2015 screenshot 

Conclusie

De vorige varianten van de Moto G waren beiden de beste in hun klasse. Toch waren ze ook beiden niet perfect. De eerste Moto G miste uitbreidbare opslag en had een matige camera, de tweede miste 4G en was niet helemaal stabiel. Wat dat betreft heeft Motorola zich goed gehouden aan het gezegde driemaal is scheepsrecht: de Moto G 2015 is nagenoeg perfect voor zijn prijs en verdient wat ons betreft de maximale score van vijf sterren.

Natuurlijk zijn er een aantal mindere puntjes aan de Moto G 2015. De basisvariant van de telefoon heeft bijvoorbeeld wat weinig werk- en opslaggeheugen en de versie die dat oplost is in Nederland nog niet verkrijgbaar. Dat ons toestel kraakt vinden we ook geen goed teken en we hadden liever een uitneembare batterij gezien. Nfc ontbreekt en Motorola doet een aantal downgrades tegenover de Moto G 2014 in de vorm van het ontbreken van dualsim en stereo speakers. De camera gaat regelmatig de mist in met de kleurreproductie in foto’s en heeft een onhandige interface.

“De Moto G 2015 is nagenoeg perfect voor zijn prijs”

Het zijn allemaal relatief kleine nadelen. Voor gebruikers die hun smartphone vooral gebruiken om te whatsappen, facebooken en af en toe een fotootje te schieten of een belletje te plegen is het geen enkel probleem. En dat is vooral de doelgroep waar Motorola zich op richt. De Moto G 2015 zet er bovendien een indrukwekkende lijst pluspunten tegenover. De telefoon is snel, heeft een aardig en personaliseerbaar ontwerp, is voorzien van een prettige interface en zal snel Androidupdates krijgen. De batterij is uitstekend en de camera presteert ondanks zijn mindere kanten over het algemeen goed. Als kers op de taart is de Moto G 2015 waterdicht, waardoor je nooit meer bang hoeft te zijn in de regen.

Hoewel de Moto G 2015 wat ons betreft dus de beste keuze is in zijn klasse op dit moment, kan het natuurlijk zijn dat je toch liever een ander toestel wilt. In dat geval is er een groot aantal interessante alternatieven beschikbaar. Wie houdt van grote schermen of liever meer werkgeheugen wil, kan terecht bij de Honor 4X. Liefhebbers van Windows Phone kunnen bij de Microsoft Lumia 640 terecht en wie graag een nog betere camera wil moet bij de Wiko Ridge 4G zijn. En zo bestaat er nog een flinke hoeveelheid interessante toestellen in deze prijsklasse, waaronder de Alcatel Idol 3 4,7, LG G4c en Samsung Galaxy S4 mini (VE).

Onze review score
Pluspunten
 • Waterdicht
 • Loopt soepel
 • Prima batterij
 • Fijne software met snelle updates
 • Behoorlijk goede camera's
Minpunten
 • Werk- en opslaggeheugen beperkt
 • Geen nfc
 • Kleurreproductie camera niet consistent

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters