Motorola Moto G

Met de Moto G betreedt Motorola na lange tijd weer de Nederlandse markt. Het toestel probeert een goede smartphone-ervaring naar de massa te brengen en is ondanks zijn redelijk goede specs voor nog geen €200 verkrijgbaar.

Motorola Moto G hoofdfoto 

Motorola heeft een roerige tijd achter de rug, hoewel we daar in Nederland niet veel van meegemaakt hebben. Jaren geleden vertrok de fabrikant al uit ons kikkerlandje en kregen we alleen nog sporadisch een Motorolatelefoon voor de kiezen. De Motorola Defy en Motorola Razr zijn de enige vrij recente toestellen die nog iets wisten te bereiken in Nederland. Toen Google de telefoonfabrikant zo’n tweeënhalfjaar geleden kocht is een grote verandering in gang gezet. Hoewel Motorola nog steeds een aparte bedrijfsvoering heeft, maakt het door het grote moederbedrijf niet meer uit of de smartphonefabrikant winst maakt of niet. En dat heeft Motorola de moed gegeven om weer uit te breiden naar meer delen van de wereld.

De eerste telefoon die daar het echte resultaat van was, is de Moto X. Die ‘premium midrangetelefoon’, zoals we hem voor het gemak maar even noemen, is weliswaar niet in Nederland terechtgekomen, het was wel de eerste stap naar de nieuwe productlijn van Motorola. Van die nieuwe productlijn maakt ook de Moto G deel uit, en die is hier inmiddels wel redelijk goed verkrijgbaar. De telefoon ligt nog niet bij de providers en de grote offline retailketens, maar de steeds belangrijker wordende webshops bieden hem inmiddels op grote schaal aan. En daarmee is de eerste stap gezet. In deze review bekijken we de potentiële budgettopper.

“Een potentiële budgettopper is de Moto G namelijk zeker. ”

Een potentiële budgettopper is de Moto G namelijk zeker. De smartphone biedt voor net geen €200 een quadcore Snapdragon 400-processor, een flink 720p-scherm en een 5-megapixelcamera. Dat moet ruim genoeg zijn om de schone Androidinterface snel over het scherm te duwen. Het enige probleem van de Moto G lijkt zijn geheugen te zijn: dat is met een niet uitbreidbare 8GB erg beperkt. Eventueel is er wel een 16GB-versie te importeren.

Om het geheel even in perspectief te zetten: de enige in Nederland verkrijgbare Androidtoestellen met een quadcoreprocessor van €200 of minder zijn de Acer Liquid E2, Huawei Ascend G525 en HTC Desire 500. Die hebben echter allemaal een fors lagere schermresolutie en ook een minder krachtige processor in de meeste gevallen. De Moto G is dus een erg interessant toestel dat we in deze review uitgebreid zullen bekijken.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de belangrijkste specificaties van de Motorola Moto G vinden. Daarnaast hebben we de goedkoopste prijzen van het toestel op een rijtje gezet. Deze review is gebaseerd op softwareversie 14.10.0Q3.X-76-LGG-8-2 en een prijs van €190.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2013 Draait op Android 4.3 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHz

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 143 gramLengte: 129mmBreedte: 65mmDikte: 11,6mm

Scherm/invoer

4,5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch720×1280 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSUMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2070mAhSpreektijd van 24 uurStandby-tijd van 680 uur

Unboxing

Het verkooppakket is duidelijk iets waar Motorola op bespaard heeft om de prijs van de Moto G omlaag te krijgen. Daar vinden we namelijk alleen een stapeltje papier en een USB-kabel in. De stopcontactadapter en hoofdtelefoon hebben de bezuinigingen niet overleefd. Gelukkig heeft bijna iedereen die toch wel ergens en is het dus niet echt een probleem.

Design

“De Moto G is wat logger dan de meeste hedendaagse smartphones”

Het design van de Moto G is redelijk clean, de voorkant is helemaal vlak en aan de rand is een duidelijke scheiding tussen de batterijklep en de rest van het toestel te zien. Overigens biedt die batterijklep geen toegang tot de batterij en ook niet tot een geheugenkaartingang, alleen tot de simkaart. Het klepje is er dan ook vooral om cosmetische redenen: hij is in verschillende kleuren verkrijgbaar zodat je het uiterlijk van je toestel kunt veranderen. Dat soort covers zijn in een veelheid aan kleuren voor zo’n €13 verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Bol.com. De achterkant van het toestel bevat naast de lens, flits en speaker van het toestel een kenmerkend putje met het Motorola-logo erin.

Motorola heeft de Moto G voorzien van een nanocoating die waterafstotend is. Die zit over alle componenten van het toestel heen, waardoor water een minder groot probleem moet vormen. Dat betekent echter zeker niet dat de telefoon waterdicht is en het toestel kan het dus nog steeds moeilijk krijgen als je hem per ongeluk in de WC laat vallen of hem in een regenbui uit je zak trekt. De kans dat het toestel kapot gaat is echter kleiner.

De Moto G is wat logger dan de meeste hedendaagse smartphones. Met zijn 11,6 millimeter dikte is hij dikker dan het gemiddelde toestel en de afgeronde vormen zorgen er ook voor dat het design wat aan de lompe kant is. De andere kant is dat de telefoon daardoor wel prettig in de hand ligt en het matte en stroeve plastic waarvan de achterkant gemaakt is helpt daarbij mee.

Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 

De niet verwisselbare geheugenkaart voor de Moto G is overigens een flink probleem in de Nederlandse versie. Het toestel is in ons land namelijk alleen met 8GB intern geheugen verkrijgbaar, wat je dus niet kunt uitbreiden. Dat is wel erg beperkt en zorgt ervoor dat de Moto G eigenlijk niet geschikt is voor mensen die serieus multimedia op hun toestel willen consumeren. Samen met de ingebouwde batterij zorgt het ervoor dat de Moto G een erg ‘gesloten’ toestel is.

Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 

Scherm

“De Moto G heeft een van de beste schermen in zijn segment en dat is een groot voordeel.”

De Moto G heeft een 4,5 inch groot ips-scherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Voor het segment waar de Moto G in valt is dat vrij uniek. De gedachte hierachter is uiteraard dat je terwijl je je smartphone gebruikt constant naar het scherm kijkt en dat de schermkwaliteit dus in grote mate bepalend is voor de gebruikservaring. Het is ook meteen een van de dingen die de Moto G zo uniek maakt in zijn segment.

Toch zijn we niet onverdeeld positief over het scherm van de Moto G. De kleuren zijn vrij verzadigd en mooi, de helderheid van het scherm is redelijk gemiddeld en de kijkhoek is goed. Het contrast is niet perfect, maar goed genoeg. Alleen ondanks zijn hoge resolutie komt het scherm een beetje pixelig over. Het heeft wat weg van sommige amoledschermen met PenTile-matrix, ondanks dat de Moto G die matrix niet gebruikt. Maar de Moto G heeft nog steeds een van de beste schermen in zijn segment en dat is een groot voordeel.

Prestaties

“Over het algemeen gaat alles erg snel en zelfs zware apps draaien niet traag.”

Zo rollen we mooi van het eerste sterke punt naar de tweede grote troef van de Moto G: zijn prestaties. Met zijn Snapdragon 400-processor die vier ARM Cortex A7-kernen combineert is de Moto G een van de goedkopere quadcoresmartphones. En nog een die goed presteert ook. Ondanks dat de chipset in theorie niet veel krachtiger is dan die van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Ace 3 of Sony Xperia M, is de Moto G duidelijk sneller en prettiger in het dagelijks gebruik. Over het algemeen gaat alles erg snel en zelfs zware apps draaien niet traag.

Ook op grafisch gebied gaat alles opvallend goed. Hoewel de Adreno 305 GPU van het toestel niet heel erg indrukwekkend is, werkt alles goed. Ter illustratie: in onze grafische benchmark Epic Citadel scoort de Moto G ondanks zijn hogere schermresolutie hoger dan de Xperia M die dezelfde GPU heeft. En met 58,1 FPS zit het toestel zelfs opvallend dicht in de buurt van de high-endtelefoons van het moment. Spelletjes als Asphalt, Real Racing, Subway Surfers of Temple Run zijn dan ook geen enkel probleem voor dit toestel.

“Ook de batterij van de Moto G is netjes.”

Ook de batterij van de Moto G is netjes. Helaas is hij niet verwisselbaar, maar met zijn capaciteit van 2070mAh is hij wel ruim groot genoeg voor de hardware van de Moto G. De batterij gaat makkelijk een dag mee, ook bij intensief gebruik. Gamen, browsen, video’s kijken, muziek luisteren, het toestel kan het allemaal redelijk lang doen zonder problemen.

Op netwerkgebied valt het ontbreken van LTE op. Niet verwonderlijk voor een telefoon van nog geen tweehonderd euro, maar wel een klein puntje waar de telefoon over een jaar of anderhalf wellicht last van gaat hebben. Ook NFC mist, maar natuurlijk zijn zaken als 3G, wifi en bluetooth allemaal aanwezig.

Software

“De combinatie van snelle updates en schone software zorgt voor een Nexus-achtige ervaring,”

De Moto G draait op bijna pure Androidsoftware. Het toestel draait nu nog op versie 4.3, maar de update naar Android 4.4 KitKat is al begonnen in de eerste regionen. De combinatie van snelle updates en schone software zorgt voor een Nexus-achtige ervaring en dat is in onze ogen zeker geen nadeel. De Androidinterface ziet er mooi uit en werkt prettig.

Toch heeft Motorola wel een aantal opties toegevoegd. Die zijn vooral erg praktisch. Moto Care bijvoorbeeld biedt wat tips voor het gebruik van je smartphone en biedt de mogelijkheid een helpdesk te bellen. Motorola Migrate zorgt ervoor dat je makkelijk gegevens van een oude telefoon naar de Moto G kan overzetten. Tot slot is er Assist, een programma dat je toestel op bepaalde momenten op stil kan zetten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het toestel ’s nachts op bepaalde tijden automatisch op stil gaat. Daar zijn een aantal uitzonderingen voor mogelijk, bijvoorbeeld van bepaalde personen of als iemand twee keer belt. Ook kan Assist tijdens vergaderingen helpen, die plukt hij automatisch uit je agenda.

Motorola Moto G screenshot 
Motorola Moto G screenshot 
Motorola Moto G screenshot 
Motorola Moto G screenshot 

“Op multimediavlak is de Moto G sterk gehinderd door zijn gebrek aan geheugen.”

Motorola Moto G screenshot

Op multimediavlak is de Moto G sterk gehinderd door zijn gebrek aan geheugen. De 8GB-versie is misschien net genoeg om wat muziek op te zetten naast je apps, foto’s en het besturingssysteem zelf, voor video’s is het echt te beperkt. Als je het toestel voor het eerst opstart houd je nog geen 5GB over van dat geheugen. Bij de in Nederland niet verkrijgbare 16GB-versie speelt dat wat minder, maar ook dat is voor mensen die hun toestel graag als multimedia-apparaat gebruiken erg beperkt.

Naast de Play Music-speler en de standaard galerij en Google+ foto’s is de Moto G uitgerust met een door Motorola zelf toegevoegde FM radio. Die heeft wel een headset nodig om te werken, maar werkt dan wel prettig. Door een headset klinkt de Moto G prima, de speaker is vrij matig. Hij kan niet erg hard en gaat op vol volume kraken, als je hem echt zacht zet klinkt het wel aardig.

Ondanks dat Motorola zelf niet erg veel software heeft toegevoegd, is de basis goed. Standaard zaken als een rekenmachine, kalender en wekker zijn aanwezig en natuurlijk zijn ook alle Google-apps van de partij. Google Maps inclusief Streetview en navigatie zorgen voor de locatiediensten, via YouTube kun je lekker video’s kijken en met Chrome kun je prima browsen. Natuurlijk is er ook nog de Play Store waar je een bijna oneindige hoeveelheid apps kunt vinden.

Motorola Moto G screenshot 
Motorola Moto G screenshot 
Motorola Moto G screenshot 
Motorola Moto G screenshot 

Camera

“De 5-megapixelcamera maakt foto’s die niet meer dan voldoende zijn.”

Motorola Moto G screenshot

Hoewel de Moto G zijn segmentgenoten op een aantal belangrijke vlakken duidelijk achter zich laat, is dat bij de camera niet het geval. De 5-megapixelcamera maakt foto’s die niet meer dan voldoende zijn. Een leuk moment vastleggen om het vervolgens via Facebook, Twitter of Instagram te delen gaat nog wel, maar je hoeft geen hoogstandjes te verwachten. Foto’s zijn vrij snel bewogen, bevatten niet zo veel details en zijn vooral als het onderwerp wat verder van je af staat niet heel scherp. Dat gebrek aan scherpte plaagt ook de filmfunctie van de Moto G, die zijn werk doet met een resolutie van 720×1280 pixels.

De interface die Motorola voor de camera gebruikt is voor de verandering niet de standaard Android-interface, maar een app van Motorola zelf. Die werkt met een rond menu dat verschijnt als je van links in het scherm veegt en vrij beperkt is. Je kunt een HDR-modus of panoramafunctie instellen, maar daar houden de instellingen voor foto’s wel op. Verder kun je de touch-focus, flits en beeldverhouding veranderen en is er voor video’s een slow-motionfunctie aanwezig. Een foto maken gaat door op het scherm te tikken, een cameraknop is niet aanwezig. Overigens is de menustructuur in de camera wat ons betreft ook niet erg praktisch. Samen met de beperkte mogelijkheden zorgt dat ervoor dat de camera softwarematig niet erg geslaagd is.

Motorola Moto G camerasample 
Motorola Moto G camerasample 
Motorola Moto G camerasample 
Motorola Moto G camerasample 

Conclusie

De Motorola Moto G zal voor velen de perfecte goedkope smartphone zijn en zet nieuwe standaarden voor toestellen in deze prijsklasse. De accu, de processor en het scherm zijn grote troeven van het toestel en eigenlijk heeft de Moto G maar één groot nadeel: zijn geheugen.

“De Motorola Moto G zal voor velen de perfecte goedkope smartphone zijn.”

Dat nadeel is echter wel dusdanig groot dat we de telefoon daardoor niet de maximale score kunnen geven. De 5GB die je in de Nederlandse versie overhoudt om zelf te vullen is als je een beetje met multimedia aan de slag wilt echt te weinig. Ook als je een 16GB-versie zelf importeert is de ongeveer 13GB die je zult overhouden erg krap. Verder is de camera van de Moto G niet zo goed, mist het toestel LTE en NFC en is hij een beetje aan de lompe kant.

De punten die de gebruikservaring van het toestel in grote mate bepalen heeft Motorola echter goed geoptimaliseerd. Het scherm van het toestel is erg goed en de telefoon draait opvallend rap. Ook de batterij is stevig waardoor je in ieder geval met gemak de dag door zult komen. De schone Androidbuild is prettig in gebruik en zorgt ervoor dat Motorola het toestel snel kan updaten. Dat je de achterkant van de Moto G kunt vervangen als je er op uitgekeken bent en dat het toestel waterafstotend is zijn leuke toevoegingen.

Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 
Motorola Moto G design 

“Je zou het toestel dan ook een poor men’s Nexus kunnen noemen,”

De schone Androidsoftware, snelle updates en het ontbreken van een geheugenkaartingang geven de Moto G opvallend veel Nexustrekjes, maar dan goedkoop. Je zou het toestel dan ook een poor men’s Nexus kunnen noemen, wat overigens zeker geen belediging is. Maar of je de Moto G nou als poor men’s Nexus of als eerste succesvolle Motorolatelefoon in Nederland sinds tijden ziet: voor iedereen die het krappe geheugen geen issue vindt en niet teveel wil betalen voor een smartphone is de Moto G het ideale toestel.

Mocht je dat geheugen nou wel een probleem vinden of om een andere reden geen Moto G willen, dan heeft de concurrentie natuurlijk ook het nodige te bieden. Het meest in het oog springen de Acer Liquid E2 en Huawei Ascend G525, die beiden iets goedkoper zijn dan de Moto G en qua specs heel aardig in de buurt komen. Vooral het scherm is een onderdeel waar de twee minder op scoren, maar aan de andere kant staat het uitbreidbare geheugen dat de twee toestellen hebben. De goedkoopste toestellen die in alle opzichte kunnen concurreren met de Moto G zijn de Huawei Ascend G700 en de Samsung Ativ S, respectievelijk met Android en Windows Phone.

Acer Liquid E2 hoofdfoto 
Huawei Ascend G700 hoofdfoto 
Samsung Ativ S hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Goed scherm
  • Snelle updates
  • Goede batterij
  • Werkt vlot
Minpunten
  • Geheugen is beperkt en niet uitbreidbaar
  • Camera presteert niet erg goed

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters