Motorola Moto G5 Plus review: grote broer maakt indruk

De Motorola Moto G5 is op dit moment een van de beste opties in het budgetsegment. Voor wie iets meer te besteden heeft is er de Moto G5 Plus. Met een snellere processor en een betere camera. Is hij de meerprijs tegenover zijn broertje waard? In deze Motorola Moto G5 Plus review zoeken we het uit.

Motorola Moto G5 Plus design

Wie de Moto G5 Plus naast zijn goedkopere broertje legt zal twee belangrijke upgrades zien: de camera en de processor. Hoewel het aantal megapixel met 12 wat lager ligt dan in de G5 (die er 13 heeft) is de sensor een stuk beter. De processor is een achtkernige Qualcomm Snapdragon 625 tegenover de Snapdragon 430 in de G5. Verder heeft de Motorola Moto G5 Plus een wat groter scherm, meer opslagruimte en een iets grotere batterij dan de G5. Daar staat tegenover dat de prijs met €275 zo’n €90 hoger ligt en dat de batterij niet meer verwisselbaar is.

No-nonsense ontwerp en functionaliteit gekoppeld aan schone Androidsoftware

In de basis volgt Lenovo, het bedrijf achter de Motorola-smartphones, met de Moto G5 Plus het bekende concept van de Moto G-lijn. Dat wil zeggen: no-nonsense ontwerp en functionaliteit gekoppeld aan schone Androidsoftware. Dat laatste zorgt ervoor dat het toestel vlot werkt en een rustige interface heeft. Dit jaar heeft Lenovo het ontwerp voorzien van een metalen achterkant. De camerasensor van de Moto G5 Plus is nagenoeg hetzelfde als die van de Samsung Galaxy S7 en de telefoon schiet dan ook nette plaatjes. Maar daarover later in deze Motorola Moto G5 Plus review meer.

Specificaties van de Motorola Moto G5 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op March 2017
 • Draait op Android 7.0 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 625
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 506
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Metalen ontwerp mist verfijning

Steeds meer smartphones hebben een metalen behuizing, ook in de goedkopere regionen van de markt. Daaronder ook de Motorola Moto G5 Plus. Dat is op zich een goede zaak, want het zorgt ervoor dat de telefoon steviger en luxer aanvoelt.

Helaas is het ontwerp van de Moto G5 wel een beetje lomp. Het is een toestel met vrij flinke randen rond het scherm en een forse camerabobbel. Het gebruik van metaal is beperkt gebleven tot een platte plaat op de achterkant. Ook de verchroomde randjes rond de voor- en achterkant vind ik niet bepaald fraai.

Qua materiaalgebruik en afwerking is de G5 Plus in orde

Maar goed, over smaak valt niet te twisten. Qua afwerking en materiaalgebruik is de G5 Plus in ieder geval in orde. Het is verder leuk dat Lenovo naast het standaard grijs ook een gouden variant van de Moto G5 Plus aanbiedt.

Motorola Moto G5 Plus design

 

Multifunctionele homeknop

Onder het scherm van de Moto G5 Plus zit de vingerafdrukscanner. Die werkt snel en soepel en heeft nog een aantal andere leuke functies. Als je hem even ingedrukt houdt dient hij bijvoorbeeld als powerknop. Handig, want je moet je vinger er toch op leggen om de telefoon aan te zetten.

Motorola Moto G5 Plus design

Als je de Moto G5 Plus voor het eerst opstart heeft hij gewoon on-screen navigatieknoppen. Via de Moto-app kun je ervoor kiezen om die ook te vervangen door de vingerafdrukscanner. Dan fungeert die met een korte tik als homeknop. Naar links vegen roept het multitask-menu op en naar rechts vegen betekent terug. Of andersom; net wat je wilt.

Als je er eenmaal aan gewend bent werkt het erg handig

Het is in het begin even wennen, zeker omdat het toestel vergrendelt als je de scanner net wat te lang ingedrukt houdt. Maar als je er eenmaal aan gewend bent werkt het erg handig. Klein slordigheidje: als het on-screen toetsenbord actief is verschijnen de gewone navigatietoetsen opeens weer. Verwarrend.

Doorsnee hardware

De hardware van de Motorola Moto G5 Plus is goed, maar niet bijzonder. Het toestel heeft een 5,2-inch full HD-scherm, een achtkernige Snapdragon 625-chipset, 3GB werkgeheugen en een 3000mAh-batterij.

De Moto G5 Plus blinkt zeker niet uit met zijn scherm

Dat scherm is kwalitatief gezien redelijk. Het is lekker scherp en geeft kleuren levendig genoeg weer. Maar de witbalans is een beetje blauwig en de maximale helderheid had wat hoger gekund. Het is prima bruikbaar en zeker geen nadeel van het toestel, maar de Moto G5 Plus blinkt ook zeker niet uit met zijn scherm.

De chipset van de telefoon heeft acht 2GHz-kernen en werkt snel. Het is een van de populairste chips in deze prijsklasse. Gecombineerd met de lichte Androidschil van de Moto G5 Plus zorgt hij ervoor dat het toestel geen moment traag aanvoelt. Natuurlijk merk je met zware taken dat het geen snelheidsduivel is, maar voor dagelijks gebruik zal het voor de meeste mensen ruim voldoende zijn.

Hetzelfde geldt voor de accu. Die kan met gemak de dag doorkomen met een screen-on-time van zo’n vier tot vijf uur. Een prima score.

Motorola Moto G5 Plus accu

Handig is dat het toestel twee simkaarten ondersteunt en daarbij niet inboet op het gebruik van een geheugenkaart. De micro sd-kaart heeft een volledig eigen plek in het toestel. De plaatsing en de prestaties van de speaker zijn ook een pluspunt. De speaker boven het scherm wordt gebruikt voor zowel gesprekken als multimedia en klinkt relatief hard en vol.

Software is uitblinker

De Moto-lijn staat bekend om zijn schone en fijne software. De Moto G5 Plus is daarop geen uitzondering. De smartphone draait op Android 7.0 Nougat, bijna zonder aanpassingen van Lenovo zelf. Dat zorgt voor een prettige interface die lekker soepel werkt.

Motorola Moto G5 Plus screenshots interface

De paar zaken die Lenovo toegevoegd heeft zijn over het algemeen best nuttig. Denk bijvoorbeeld aan een klok-annex-weer-widget die een waarschuwing geeft als het bijna gaat regenen. Of ook leuk: de mogelijkheid om je zaklamp te starten door het toestel te schudden. Niet allemaal even handig, maar het totaalplaatje is erg goed.

Motorola Moto G5 Plus Moto app

Goede camera is bang in het donker

Misschien wel de belangrijkste feature van de Moto G5 Plus is de camera. De smartphone heeft ongeveer dezelfde camerasensor als de Samsung Galaxy S7, zij het gekoppeld aan een minder goede lens zonder optische beeldstabilisatie.

De kleuren zijn mooi, de foto’s zijn detailrijk

In de praktijk komt dat erop neer dat de 12-megapixelfoto’s die uit de Moto G5 Plus komen rollen overdag erg goed zijn. De kleuren zijn mooi, de foto’s zijn detailrijk en er is een automatische hdr-modus beschikbaar die zijn werk goed doet.

Zodra het begint te schemeren krijgt de telefoon het echter moeilijk. Onder slechte lichtomstandigheden worden foto’s snel bewogen en holt de detailweergave achteruit. De witbalans gaat dan meestal nog goed, maar soms zit die er ook compleet naast.

Motorola Moto G5 Plus camerasampleSelfies maakt het toestel in 5 megapixel. Die zijn op zich scherp en detailrijk genoeg, maar de frontcamera heeft moeite met de witbalans. Soms is je gezicht te geel, soms te rood, soms te bleek. Soms is ‘ie goed, maar helaas niet vaak genoeg.

Op videogebied doet de G5 Plus ook goede zaken. Hij kan als een van de weinigen in zijn klasse 4K-video’s schieten en die zijn detailrijk en mooi van kleur. Iets dat duidelijk mist is goede (optische) beeldstabilisatie: de filmpjes zijn relatief schokkerig.

De camera-interface is erg eenvoudig en prettig om snel een fotootje mee te schieten. Er is ook een uitgebreide modus beschikbaar waar je het nodige kunt instellen, maar die zit nogal verstopt.

Motorola Moto G5 Plus camera

Conclusie: de familie compleet

Als een fabrikant twee versies van hetzelfde model uitbrengt is er meestal een duidelijk beter. De Moto G4 Plus weet bijvoorbeeld zijn meerprijs maar moeilijk te rechtvaardigen en de basisversie Wileyfox Spark is zo onaantrekkelijk dat Wileyfox hem niet eens in Nederland heeft uitgebracht. Lenovo heeft met de Moto G5-lijn echter een goede balans gevonden.

Een aanrader voor iedereen die niet het meest sexy toestel hoeft te hebben

De Motorola Moto G5 Plus kost ongeveer €90 meer dan de Moto G5. De verschillen tussen de toestellen zijn dusdanig groot dat ze allebei interessant zijn in hun eigen klasse. De Moto G5 Plus onderscheidt zich van zijn kleine broer met een wat groter scherm, een duidelijk betere camera, meer opslagruimte en snellere prestaties. Het enige nadeel is dat de batterij er niet meer uit kan; een vreemde keuze.

Motorola Moto G5 Plus design

Het sterke concept is bij beide toestellen gelijk. De software is net wat uitgebreider dan stock Android zonder dat je daar last van hebt en de prestaties zijn prima. Verder is de Moto G5 Plus vooral een no-nonsense telefoon die precies zo presteert als je zou verwachten in zijn klasse. De dualsim-functie is fijn om te hebben en de camera verdient pluspunten. Kleine nadelen zijn het wat lompe ontwerp en de mindere cameraprestaties in het donker, maar dat is voor €275 meer dan acceptabel.

Dat betekent dat de Motorola Moto G5 Plus een van de beste smartphones in zijn klasse is. Een aanrader voor iedereen die niet het meest sexy toestel met allerlei zinloze snufjes hoeft te hebben.

Motorola Moto G5 Plus design

Onze review score
Pluspunten
 • Ruimte voor twee simkaarten en geheugenkaart
 • Werkt snel
 • Prettige software
 • Goede camera bij licht
Minpunten
 • Ontwerp niet erg fraai
 • Cameraprestaties donker

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters